MENI

Kako treba da izgleda dobar oglas?

Postoje neka univerzalna pravila kako se postavlja oglas ukoliko hoćete da ga kupac uopšte pročita do kraja i da pregleda sve slike.

Da odmah razjasnimo – ovo su saveti za prosečnog čoveka, koji želi da privuče što više potencijalnih kupaca, ali ne po svaku cenu – zato što to je to mač sa dve oštrice.

Ako previše nahvalite svoj auto, slikate ga tako da se ne vidi ni jedna ogrebotina, pa još stavite nižu cenu od prosečne, možete se naći u situaciji da vam telefon zvoni po ceo dan, da morate na desetine puta da ponavljate istu priču, i da dočekujete ozbiljne kupce koji će biti razočarani kada vide auto uživo i odmah odustati od kupovine.

Tako samo gubite vreme, a ne postižete ništa. Naravno da uvek postoje izuzeci – na vama je da odlučite kako ćete da predstavite svoj auto.

Naslov oglasa – ubacite dodatni opis

U naslovu oglasa imate mogućnost da pored marke i modela upišete dodatne informacije – koji motor, opremu ili nešto drugi vaš auto ima ili da je reč o nekoj posebnoj verziji. Govorimo o naslovu koji će se prikazivati u pretrazi.

Slikanje auta za oglas - što više slika, to bolje

Kupci vole da gledaju slike u oglasima. Slike su neopisivo važan deo oglasa. Možete da ih stavite 20 – iskoristite tu mogućnost.

Slikajte auto spolja iz što više uglova. Zatim slikajte prednja i zadnja sedišta, unutrašnju stranu vrata, volan, prtljažnik... Fokusirajte se na detalje kojima možete da se pohvalite.

U tekstu „Izbegnite najčešće greške kod slikanja auta za oglas?“ objasnili smo mnogo toga u vezi slikanja – priprema auta, lokacija, česte zablude, itd.

1)    Prva slika u oglasu je najvažnija

Prva slika je najvažnija zato što se ona pojavljuje kao jedina slika vašeg auta kada izađu rezultati pretrage.

Zato - ako kao prvu sliku stavite sliku sedišta ili prtljažnika, mnogi kupci će samo da preskoče vaš oglas.

2)    Slikajte i ogrebotine i druga oštećenja

Stavite u oglas i slike oštećenja i ogrebotina, a kasnije u opisu oglasa objasnite kako je oštećenje nastalo, koliko može da košta da se popravi, koliko je ogrebotina duboka i slično.

Tako će kupac steći poverenje da ne krijete ništa, naročito kada dođe na lice mesta i vidi da niste pokušali da ga obmanete.

Takođe neće moći da vam obara cenu auta na osnovu tog oštećenja. Ako to pokuša, zauzmite čvrst stav i objasnite mu da je cena već spuštena po tom pitanju, da ste vi fer i pošteno slikali oštećenje i dali objašnjenje u opisu.

3)    Kvalitet slika

Danas gotovo svaki mobilni telefon može da napravi odlične slike – samo je pitanje koliko ste spremni da se potrudite.

Ne morate da budete profesionalni fotograf. Ne morate da potrošite 3 sata na slikanje.

Islikajte auto i proverite kako su ispale slike. Ako nisu dobre ili nema dovoljno dobrih, slikajte ponovo. Neke slike će bolje da ispadnu kada je jako sunce, druge kada je oblačno, treće u hladovini, četvrte u garaži nekog tržnog centra...

Testirajte u raznim uslovima – mi ne znamo kakav telefon ili fotoaparat imate, kakva ste podešavanja postavili, koliko vremena želite da potrošite, u kakvim uslovima slikate, koliko vam je mirna ruka, itd. 

Ne slikajte mokar auto. Osim ukoliko vodom ne želite da prikrijete izbledeo lak, ogrebotine i slično...

4)    Nađite (iole) pristojnu lokaciju za slikanje

VW Passat karavan u blatnjavom dvorištu nekog seoskog domaćinstva ne deluje baš privlačno na slici. Isti taj auto slikan 100 metara dalje na livadi delovaće neuporedivo bolje.

Ni auto na parkingu, stišnjen između dva druga vozila ne pruža mogućnost da se „ljudski“ slika. Postoji još mnogo negativnih primera, pa nema svrhe da ih navodimo.

Tačnost podataka u oglasu

Ljudi neretko greše kada postavljaju oglas i tako drastično smanje šansu da neko nađe njihov oglas prilikom pretrage.

Na primer, posebno je problematično ako napišete da auto ima devetnaest hiljada umesto hiljadu devetsto kubika (npr. 18966 umesto 1896) zato što mnogi kupci kod pretraživanja ne žele da im se prikazuju vozila sa motorom od preko 2.000 kubika zbog cene registracije.

Tako samo jedna nula više može da poveća cenu vašeg auta sa 2.000 na 20.000 evra.

Zato proverite da li su svi podaci u oglasu ispravni. Zbog male greške možete da propustite mnogo kupaca.

Opis automobila

Kao što kupci vole da gledaju slike, tako vole da čitaju i detaljan opis automobila. Dajte realan i privlačan opis koji će da privuče kupce da vas kontaktiraju i dođu da pogledaju auto.

Međutim, i ovde može da se pretera, pa možete samo da odbijete potencijalnog kupca ako previše nahvalite auto i napišete neke stvari u koje je teško poverovati.

Koliko puta ste pročitali auto oglas koji deluje prilično iritirajuće? Pun raznih floskula, kao što su „ful fulova“, „bez ulaganja“, „bez ogrebotine“...

A kada odete da pogledate automobil, shvatite da „ful fulova“ ipak ne podrazumeva kožna sedišta, da klimi treba „samo dopuniti freon“ i da ogrebotina zaista nema, ali ima ulubljenja.

Dakle, napišite pozitivan ali realan opis. Već smo objasnili da samo gubite vreme ako obmanjujete kupce po pitanju stvari koje se otkriju na prvi pogled.

Opišite ono što će potencijalni kupac uočiti na prvi pogled kada dođe da ga vidi uživo. Napravite kompromis između pozitivnog i negativnog, u skladu sa cenom koju tražite.

Nema svrhe da krijete očigledno. Ipak, kod mnogih prodavaca vlada uverenje da ako „navučete“ kupca da dođe, da ćete uspeti nekako da ga obrlatite na licu mesta ili će on kupiti auto, kakav god bio, samo da se ne vraća praznih ruku kad je već prešao toliki put...

Generalni saveti za dobar opis u oglasu:

  • da bude što pregledniji i čitljiviji
  • ne pišite ceo opis velikim slovima
  • koristite VELIKA SLOVA samo kada želite nešto da NAGLASITE
  • ako imate mnogo teksta, podelite ga na pasuse (biće mnogo lakše za čitanje)
  • ne opisujte prethodnog vlasnika – to je prevaziđeno
  • stavljajte tačke i zareze
  • velika slova i razmaci idu posle tačke ili zareza
  • dovoljan je jedan znak uzvika – ako stavite tri ili više to deluje pomalo histerično  

Nemamo nameru da držimo čas srpskog ili da nekoga uvredimo, ali malo gramatike na brzinu pomoći će da opis bude lakši za čitanje.

Sada možete da postavilte oglas brzo i lako klikom na POSTAVI OGLAS. 

Zaključak

    1)   Pazite na tačnost podataka

    2)   Postavite što više fotografija

    3)   Pazite na kvalitet fotografija

    4)   Nađite pristojnu lokaciju za slikanje

    5)   Potrudite se da napišete privlačan opis oglasa, ali pazite da ne preterate. Ako se izgubite u sopstvenom preterivanju ili neistini, lako ćete izgubiti kupca

    6)   Trudite se da opis bude pregledan i čitljiv

    7)   Obratite pažnju i na gramatiku

 

----------------------------

Imate problem kod postavljanja oglasa?

Da biste što lakše i brže postavili oglas - dajemo odgovore na najčešća pitanja i nedoumice. Kliknite na link ka tekstu: Kako se postavlja oglas i kako rešiti probleme kod postavljanja?

Foto: Pixabay.com


Pogledaj ostale vesti