Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

BMW Serije 3 pete generacije (2005 - 2012)

Izvor: Max Anuchkin / Shutterstock.com

BMW serija 3

BMW E90 je prva generacija Serije 3 sa turbo-benzinskim motorom i run-flat gumama, ali i poslednja “trojka” koja je koristila atmosferske benzinske motore. Takođe, M3 E90 je jedini M3 kojeg pokreće V8 atmosferski motor, a E90 je prvi uveo i čvrsti sklopivi krov od kabriolet verzije.

Prednosti Prednosti

kvalitet materijala u kabini
vozne osobine
prostranost

Mane Mane

udobnost
prtljažnik
skupi run-flat pneumatici

Opis modela

Generalne informacije

Onaj ko kupuje ovakav BMW treba da bude svestan da ukoliko želi premijum auto koji se ponosi sportskim imidžom, da treba da bude spreman i na više troškove održavanja. Mnogi se opeku, kupe jeftin auto, a zatim shvate da u njega treba uložiti još mnogo novca kako bi bio u potpunosti ispravan. Uprkos tome, vrlo je tražen, pošto ima jedinstven imidž. Ima run-flat gume, koje neki vlasnici menjaju klasičnim pneumaticima, što utiče na ukupne vozne osobine. Jednostavno, vešanje je podešeno za run-flat pneumatike koji imaju neuporedivo čvršće bokove od klasičnih. Takođe, nemate fabričke podatke na koji pritisak treba da naduvate obične pneumatike, pošto fabrika daje samo podatke za run-flat gume. Redizajnirana verzija stigla je 2008. godine. Prema BMW-ovim informacijama prodato je ukupno 3.080.000 primeraka, od čega 1.825.000 sedana i 620.000 karavana.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Mercedes C klase, Audi A4, VW Passat…

Unutrašnjost

Komforan je, naročito za vozača i suvozača, mada ni putnici pozadi nemaju razloga da se žale pošto imaju više prostora u odnosu na prethodnu generaciju, tako da je na ovom polju “trojka” nadmašila svog iskonskog neprijatelja, Mercedes C klase. Kabina je modernog dizajna, jednostavna je, elegantna i sa blagom dozom sportskog duha. Sedišta su udobna, mada postoji toliko opcija, da ih je teško generalizovati.

Praktičnost

Sedan je dužine 452 cm i ima prtljažnik od 460 litara, što nije baš impresivno. Karavan je iste dužine, a ima prtljažnik od 460 do 1.385 litara kada se obore nasloni zadnje klupe, što takođe za jedan karavan nije baš pohvalno. Nedostatak korisnih pregrada za odlaganje sitnica. Preglednost je prosečna.

U vožnji

I dalje je u vrhu kada je u pitanju dinamika vožnje. Ipak, za razliku od prethodnika ne postavlja vozne osobine na prvo mesto, već se udobnošću, komforom i drugim stvarima suprotstavlja svojim glavnim rivalima koji sa druge strane uporno njega direktno napadaju sve boljim i boljim ponašanjem na putu. Nažalost, udobnost ipak nije na nivou koji se očekuje od jednog premijum automobila. Zvučna izolacija je odlična. Ljubitelji BMW-a su se naročito oduševljavali 335 benzinskom verzijom sa 3.0-litarskim motorom i dva turbopunjača. Nažalost, nije se dobro pokazao kada je pouzdanost u pitanju, pa je zamenjen verzijom sa jednim turbopunjačem.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 25.043 din do 36.320 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Deca:
4*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 808 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase