Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Citroen C5 (2001 – 2008)

Izvor: Fedor Selivanov / Shutterstock.com

Citroen C5 prve generacije

Naslednik modela Xantia odlično se pokazao, iako je mnoge razočarao prilično anemičnim izgledom. Kada je Citroen C5 2014. godine pretrpeo ozbiljan redizajn, toliko mu se izmenio izgled da se lako pomisli kako je reč o drugoj generaciji. Hidropneumatsko oslanjanje se odlično pokazalo, kako po pitanju pouzdanosti, tako i po pitanju karakteristika. Ukupno je prodato oko 720.000 primeraka.

Prednosti Prednosti

udobnost
udobna sedišta
praktičnost/veliki prtljažnik

Mane Mane

slaba otpornost materijala u kabini na habanje
preglednost
slabe performanse sa 2.0 HDi od 110 KS

Opis modela

Generalne informacije

Dostupan je kao sedan (sa hečbek/liftbek) zadnjim delom i kao karavan. Koristi hidropneumatsko oslanjanjanje Hydractive 3. Koristi elektro-senzore umesto mehaničkih, pa kompjuter zahvaljujući njima pri visokim brzinama može da spusti visinu vozila kako bi se poboljšala aerodinamika, a na lošem putu može da poveća visinu kako bi se izbegla oštećenja prilikom naletanja na neku rupu ili drugu prepreku. Naravno, vozač može i ručno da podešava ove parametre. Što se tiče tvrdoće vešanja, ona može da se podešava kod verzije Hydractive 3+, dok kod obične Hydractive 3 verzije može samo visina. Za razliku od druge generacije, C5 prve generacije može da se dobije samo sa hidropneumatskim vešanjem, za razliku od druge generacije koja može da se dobije i sa klasičnim vešanjem. Citroen C5 je 2014. godine pretrpeo ozbiljan redizajn, koji mu je toliko izmenio izgled da se lako pomisli kako je reč o sledećoj generaciji. Izmenjeni su farovi i čitav prednji kraj kako bi više ličio na model C4. Takođe, sedan je produžen sa 4.618 mm na 4.745 mm, a karavan sa 4.755 na 4.484 mm. Prvobitnoj verziji, pre redizajna, zamerali su da izgleda bezizražajno, da ne kažemo dosadno. Međutim, nakon redizajna, situacija se značajno promenila. Citroen C5 se pokazao kao prilično pouzdan automobil. U početku, pored ne baš privlačnog izgleda, potencijalne kupce odbijao je i strah od hidropneumatskog vešanja. Ipak, Citroen je nudio ozbiljnu garanciju na vešanje, pri čemu se tokom kasnijih godina pokazalo da vešanje nije uopšte problematično, a i kada dođe do kvara, da neće finansijski uništiti vlasnika. Naprotiv, pokazalo se prilično izdržljivim i ništa skupljim za redovno održavanje i popravljanje od vešanja drugih automobila. Najpopularniji motor je 2.0-litarski HDi sa 110 KS sa common-rail ubrizgavanjem, koji se odlično pokazao u raznim modelima i kod raznih proizvođača, uključujući Ford i Mazdu. Nažalost, C5 sa ovim motorom nije baš „poletan“, ali je zato potrošnja vrlo primamljiva. Prilikom redizajna 2004. godine pojačan je na 136 KS, a poziciju najslabijeg dizelaša zauzeo je 1.6 HDi sa 109 KS. Tu su i benzinci od 1.8 i 2.0 litra, snage od 116, preko 125 i 136, do 140 KS u zavisnosti od kubikaže i godišta.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Passsat, Renault Laguna, Opel Vectra…

Unutrašnjost

U enterijeru nema uobičajene francuske ekstravagancije i avangarde – sve je dizajnirano kao i u bilo kojem drugom automobilu. Da nema Citroenovog znaka na volanu, teško da biste pogodili da ste u jednom Citroenu. Enterijer deluje čak pomalo „dosadno“, u skladu sa eksterijerom, rekli bi zli jezici. Ipak, komande su ergonomične, na dohvat ruke, logično raspoređene, tako da po tom pitanju nema problema. Sedišta su udobna, takoda u kombinaciji sa udobnim vešanjem i duga putovanja mogu da budu vrlo prijatna. I putnici na zadnjim sedištima imaju dovoljno prostora i za noge i za ramena. Nažalost, pokazalo se da materijali u kabini nisu baš otporni na habanje, iako materijali i završna obrada deluju kvalitetno.

Praktičnost

Sedan verzija ima zapreminu prtljažnika od 456 do 1.310 litara. Kada je karavan u pitanju, njegov prtljažnik ima od 563 do 1.658 litara, što je vrlo pristojno. Kod karavana takođe može da se otvori samo staklo na vratima prtljažnika, što olakšava ubacivanje npr. kesa kada dolazite iz prodavnice, pa ne želite da otvarate kompletan prtljažnik. Ima dovoljno pregrada i ostava za sitnice.

U vožnji

Na putu se ponaša odlično, čemu u dobroj meri doprinosi hidropneumatsko oslanjanje koje smanjuje naginjanje. Naravno, ako ga maksimalno spustite, spušta mu se i težište, pa će biti agilniji pri skretanju i obrnuto. Isto važi i za podešavanje tvrdoće kod Hydractive 3+ verzije vešanja – ako se podesi da bude mekše, auto će više da se naginje. U svakom slučaju, bez obzira na vrstu i podešenost, C5 je siguran i stabilan.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Komfor Motor

Udoban,gromazan,oprema je solidna.

Mane Mane

Dosta problema oko elektronike kao i sa kompjuterom,greske.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 22.000 din do 99.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 118 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase