Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Opel Corsa C (1998 - 2006)

Izvor: Rudiecast / Shutterstock.com

Opel Corsa C

Dužine je 384 cm, što je osetno manje od današnjih automobila iz njene klase, pa i najnovije generacije Corse. Kupci koji “nišane” ovu generaciju Corse često traže najmanji benzinski motor, računajući između ostalog i na malu potrošnju. Nažalost, često se razočaraju i potrošnjom i performansama. Stoga savetujemo da pre kupovine probate više verzija kako biste mogli da ih uporedite.

Prednosti Prednosti

jeftino održavanje
dostupnost delova
ergonomične komande

Mane Mane

pozicija sedenja napred
pregrade za sitnice
loša zvučna izolacija

Opis modela

Generalne informacije

Opel Corsa C može da bude odličan auto za početnike iz više razloga. Majstori je dobro poznaju i mogu da reše relativno brzo neke karakteristične kvarove, delovi nisu skupi, može da se nađe dovoljno polovnih delova, bez obzira da li su u pitanju karoserijski ili neki drugi delovi. Prilično je pouzdana, mada pojedini motori znaju da zadaju muke vlasnicima. Dovoljno je pregledna, kompaktna i ima dovoljno precizan upravljač, tako da je odlična za vežbanje početnika za vožnju po gradu. Redizajnirana je 2003. godine. Dostupna je kao hečbek sa troja i petora vrata.

Drugi modeli u njenoj klasi su: Renault Clio, Ford Fiesta, VW Polo…

Unutrašnjost

Mnogi vozači ne mogu nikako da nađu odgovarajuću poziciju sedenja i to navode kao veliku manu. Pritom upravljač može da se podešava po visini, ali uzalud. Kabina je urađena jednostavno i bez nekog ukrašavanja. Polovni primerci na našem tržištu obično nemaju baš bogatu opremu, tako da su sve komande jednostavne, na dohvat ruke i lake za korišćenje - nema skretanja pažnje tokom vožnje. Materijali u kabini nisu sjajni, dosta tvrde plastike, ali realno kupci ovog modela ni ne očekuju luksuz. Mnogo je važnije da se ne javljaju krckanje ili “cvrčci”, što kod ovog modela može da se očekuje, ali zavisi od kilometraže, starosti… Zadnja sedišta su prosečne udobnosti i prostranosti - dvoje odraslih će sedeti relativno komforno, ali treća nije dobrodošla.

Praktičnost

Nedostatak pregrada za sitnice kao manu treba shvatiti uslovno. Naime, pregrade postoje, ali su neobičnog oblika, dimenzija i slično, tako da nisu u skladu sa potrebama današnjih vozača i putnika. Naglasimo da su pregrade u vratima prilično velike. I kaseta ispred suvozača je solidnih dimenzija. Tovarna ivica u prtljažniku je prilično visoka. Zapremina prtljažnika uopšte nije loša - 260 litara. Sa oborenim naslonima zapremina raste na 1.060 litara.

U vožnji

Može se reći da je Corsa po udobnosti u proseku klase. Vešanje je malo tvrđe, pa u kombinaciji sa gore pomenutim sedištima duža putovanja nisu baš prijatna. Upravljač je precizan, ali i prilično lagan, što nam govori da je prilagođen za provlačenje kroz gradsku gužvu i uvlačenje na usko parking mesto. Kupci koji “nišane” ovu generaciju Corse često traže najmanji mogući benzinski motor zbog što manjih troškova, cene i mogućnosti kvarova, pa uzmu trocilindarski 1.0 sa 60 KS. Zatim shvate da taj motor nije dovoljno snažan i da preticanje kamiona na otvorenom putu može da bude izuzetno opasno. Zato je tu 1.2 benzinac sa 75 KS koji donosi mnogo pristojnije performanse iako na papiru ne deluje znatno snažnije. Inače, mnogi se takođe razočaraju potrošnjom - misle: “Kupio sam mali auto sa malim slabašnim motorom, a u gradu mi troši 10-11 litara.” Što se tiče dizelaša, tu je 1.3 CDTI motor, koji je u stvari Fiatov motor, koji u ovom slučaju ima 70 KS. On se ugrađivao od 2003. do 2006. godine. Tu je i 1.7 dizelaš u nekoliko verzija, sa 60, 75 i 100 KS. Nisu se svi prodavali u istom periodu.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 145/80/R13:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 4.166 din do 5.040 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 3.851 din do 7.684 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 13.325 din do 28.090 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 193 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase