Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako da sačuvate automobil od zime

Kako da sačuvate automobil od zime
Postavljeno 15.11.2012. u 11:16
Autor: Polovni automobili

Pravovremena priprema za zimske dane može da uštedi mnogo vremena, novca i nerava. Stoga se pozabavite svojim vozilom i ne dozvolite da vam najhladnije godišnje doba postane sinonim za probleme sa paljenjem, otključavanjem, proklizavanjem... Da vam se ovo ne bi dogodilo, preporučujemo vam par aktivnosti koje je potrebno sprovesti.

Nakon najtoplijeg leta od kada postoje metereološka merenja u Srbiji, stiže nam zima sa različitim prognozama. Dok strani naučnici najavljuju arktičke temperature, domaći metereolozi takve nastupe nazivaju senzacionalističkim i predviđaju prosečne vremenske prilike tokom predstojećih meseci.

U svakom slučaju, i najblaža zima ima svoje izazove – neprohodni putevi, zaleđena i zamagljena stakla, problemi sa paljenjem, zaleđene brave, zavejani automobili na parkingu... Stoga smatramo da će vam ovi saveti biti korisni kada sve oko nas bude okovano snegom i ledom. Ali i ranije.

Odmah sredite naprsline na staklima

Mala oštećenja na vetrobranu ili drugim staklima zimi predstavljaju veliki rizik zbog drastičnih razlika u temperaturi. Takođe, u nekom trenutku napolju može da bude 10 stepeni ispod nule, a u automobilu dvadesetak i više iznad nule. Ovakve temperaturne razlike, što znači da se staklo skuplja i širi, dovode do širenja naprslina do stepena kada više ne mogu da se poprave.

Stoga proverite sva oštećenja u servisima koji se bave popravkom i zamenom stakala – ukoliko je popravka isplativa, učinite to. U suprotnom, ne čekajte mnogo sa zamenom stakla. Sitnija oštećenja, nastala udarcem kamenčića u vožnji, sređuju se bez problema, ali ukoliko je došlo do veće naprsline moraćete da obavite zamenu.

Voskiranje i poliranje

Voskiranje se radi ručno, čvrstim ili tečnim voskom, radi zaštite vozila tokom leta i zime ali i radi dobijanja sjajnijeg izgleda automobila. Poliranjem se delimično uklanja određeni sloj boje/laka tako da se određena oštećenja tj. ogrebotine mogu sa uspehom sanirati. Koristi se i kako bi automobil dobio dodatni sjaj.

Proverite antifriz

Zamena antifriza trebalo bi da se obavlja svake dve godine. Ukoliko ste to obavili prošle godine, možete da proverite svojstva antifriza u nekom servisu ili kupite uređaj za merenje tačke mržnjenja (nije skup). Naime, antifriz vremenom gubi svojstva, što znači da mu slabe otpornost na smrzavanje i antikorozivna zaštita. Ukoliko se rashladna tečnost zaledi, posledice mogu da budu katastrofalne po motor i prateće komponente.

Sredite „limariju“

Sve ogrebotine, sitna oštećenja i mesta na kojima je korozija već započela svoj posao, tokom zime su na velikom udaru zbog soli koja se baca po putevima i samih vremenskih uslova. Stoga se potrudite da sredite automobil koliko god možete. Ukoliko su finansije problem, zaboravite na estetiku i problematična mesta prebrusite/išmirglajte i zaštitite bilo čime. Najvažnije je da sprečite širenje korozije. Male ogrebotine zaštitite korektorom za boju ili auto-lakom, a ukoliko je zahvaćena veća površina obratite se servisu.

Voskirajte automobil

Voskiranje pred zimu je veoma korisno, pošto se tako lak automobila štiti od soli i ostalih štetnih materija koje su zimi znatno prisutnije. Brojna iskustva kažu da je bolje dati više novca za kvalitetniji i proveren proizvod, ali čuvajte se falsifikata. Voskiranje možete vrlo lako da obavite sami ili u nekoj autoperionici. Slabije upućeni neretko mešaju poliranje i voskiranje, pa naglašavamo da između ove dve „operacije“ postoji bitna razlika!

Da li je akumulator na nivou zadatka?

Dobro stanje akumulatora je od presudne važnosti za lako startovanje motora. Savete za brigu o akumulatoru možete naći u našem tekstu „Kako sačuvati akumulator“

Sa kočnicama nema igranja

Kočnice su, naravno, jednako važne bez obzira na godišnje doba. Međutim, zimi zbog klizavog asfalta u slučaju da pojedini točkovi nejednako koče znatno lakše dolazi do zanošenja automobila i gubitka kontrole nad njim. Ukoliko je kočiona tečnost starija od dve godine, trebalo bi je zameniti.

Tečnost za pranje vetrobrana

Tečnost za pranje vetrobrana je od izuzetne važnosti za dobru preglednost, te se podrudite da u ovom periodu nabavite tečnost sa niskom temperaturom mržnjenja, kao i da je uvek imate dovoljno. Ukoliko je niste zamenili, te se smrzne kada temperatura dovoljno padne, može doći do oštećenja posude za tečnost, creva i brizgaljki. U prtljažnik obavezno ubacite rezervnu bocu. Pri kupovini proverite do koje temperature se neće zalediti i da li je reč o gotovom proizvodu ili je potrebno mešanje sa vodom.

Kako da sačuvate automobil od zime?

Podesite prskalice

Kupovina kvalitetne tečnosti za pranje vetrobrana neće mnogo značiti ukoliko se ona rasipa i ne pokriva dobro vetrobran. Stoga uz pomoć obične igle usmerite brizgaljke tako da tečnost stiže do polovine visine vetrobrana.

Sačuvajte alu felne

Ukoliko zimi koristimo sva četiri zimska pneumatika, dobra je ideja da za njih nabavimo posebne čelične felne, kako bismo one od lake legure sačuvali od raznih oštećenja i soli. Zimi se češće pojavljuju udarne rupe, penjanje uz ivičnjak pokriven snegom ili ledom je znatno teže, a možda ćete morati da stavljate i lance. Pritom, ukoliko planirate na vreme, možete zahvaljujući novim felnama da kupite i pneumatike višeg profila, pogodnije za zimske uslove (uglavnom i jeftinije). Upozoravamo, u promenu dimenzija pneumatika se ne upuštajte ukoliko niste dobro upoznati s tom problematikom.

Zamena filtera

Pored svih teškoća sa kojima se motor automobila susreće zimi, ne morate da mu otežavate prljavim filterima. Pomozite mu da lakše „diše“ i zamenite filter vazduha (čak i ukoliko nije stiglo vreme za zamenu, osim ukoliko ste to uradili neposredno pred zimu), filter goriva (kod vozila na „plin“ i filter auto gasa) i filter kabine (zapušen i prljav filter u velikoj meri utiče na kvalitet vazduha koji stiže u kabinu, pošto se na njemu razvijaju razni mikroorganizmi, a onemogućava se i efikasno odmagljivanje stakala).

Dobri brisači zlata vrede

Dobra preglednost je jedan od osnovnih uslova za bezbednu vožnju, a brisači su zaduženi da sa vetrobrana uklanjaju vodu, sneg i sve ostalo što točkovi drugih vozila nabacaju na njega. Stoga na vreme proverite i ukoliko je potrebno zamenite metlice brisača. Metlice nipošto ne mažite glicerinom, kao što biste to učinili sa drugim gumenim delovima, pošto će od njega ostajati tragovi po vetrobranu.

Dobro grejanje nema alternativu

Kvalitetno grejanje i ventilacija su osnovni uslovi kada je u pitanju efikasno odmagljivanje i odleđivanje stakala, te na vreme zamenite filter kabine, očistite lišće i drugu prljavštinu sa usisnika za vazduh kabine i proverite nivo rashladne tečnosti.

Sprečite led u bravama

Kako biste predupredili zaleđivanje brava na vratima i prtljažniku, povremeno u nju naprskajte WD-40 ili neko od specijalnih sredstava protiv smrzavanja. Postoji i sprej za odleđivanje brava, koji je, logično, potrebno nositi sa sobom – u „zaleđenom“ automobilu će biti od male koristi. Takođe, ubrizgavanjem glicerina u sve brave posle pranja sprečićete stvaranje leda. Možete glicerin da nanesete i na ključ, koji ćete zatim nekoliko puta da uvučete i izvučete i otključate i zaključate bravu, kako bi ušao u sve delove mehanizma. Ne zaboravite ni bravu na rezervoaru goriva!

Motor

Mnogi motori starijih vozila će bez problema pregurati leto, ali kada stigne zima, do izražaja će doći sve njihove slabosti. Posetite zato na vreme servis ili sami obavite proveru onoga u šta se razumete, kao što su, na primer, svećice, ulje, filteri...

Zimske gume

Zimski pneumatici su svoju isplativost dokazali u nebrojenim testovima i situacijama u realnim uslovima, te se izdvajanje novca za njihovu nabavku teško može nazvati neopravdanim. Dakle, nije reč samo o dubljem profilu i drugačijoj šari, već i o smeši koja je prilagođena niskim temperaturama, što znači da se pneumatik neće suviše stvrdnuti i izgubiti svoje prijanjajuće karakteristike. Najveću ponudu guma možete naći na sajtu www.internet-prodaja-guma.com. O ovoj temi ćemo još govoriti u posebnom tekstu.

Kako da sačuvate automobil od zime?

Brisač i grejač zadnjeg stakla

Dobar pogled kroz prednje staklo važan je koliko i dobar pogled kroz zadnje. Zamislite hladnu, maglovitu noć sa susnežicom, a vi pokušavate da se isparkirate i pritom bezuspešno tražite obrise drugih automobila kroz zadnje staklo. Proverite zato da li grejač zadnjeg stakla dobro radi (eventualna oštećenja kontakata mogu da se poprave lemljenjem) i u kakvom stanju je brisač.

Ulje

Na prvom mestu, čuvajte se falsifikata – ima ih svuda i pritom su pakovanja toliko verno kopirana da ni iskusan prodavac ulja ne može da primeti razliku. Stoga motorno ulje kupujte samo na proverenim mestima. Pridržavajte se redovnih termina zamene ulja, a skraćenje termina može samo da produži životni vek motora. Kvalitet i odgovarajuće karakteristike ulja su naročito važni u zimskom periodu, prilikom jutarnjeg starta motora. 

Lanci za sneg

Čak i ukoliko ne planirate odlazak na zimovanje ili neki duži put, lanci za sneg mogu da budu više nego korisni i u gradskim uslovima. Kupite lance odgovarajućih dimenzija i postavite ih nekoliko puta na točkove kako biste uvežbali proceduru. Tako u slučaju potrebe nećete gubiti dragoceno vreme na čitanje uputstva i izlagati se opasnosti od naletanja drugog vozila. Imajte u vidu da lanci nisu zamena za zimske gume.

Zaštitite kedere

Ukoliko se gume oko vrata zalede, može doći do njihovog oštećenja prilikom otvaranja vrata. Da biste to predupredili premažite ih glicerinom. Na isti način možete da zaštitite i druge izložene gumene površine. Ovu radnju ponovite svakih nekoliko nedelja. U istu svrhu može da posluži i Pavlovićeva mast.

Čista stakla lakše se odmagljuju

Trudite se da sva stakla uvek budu čista, kako spolja, tako i iznutra. Ukoliko je vetrobran iznutra zamašćen i prljav, teže će se odmagljivati, a ni brisanje kondenzata krpom ili maramicom neće biti tako efikasno. Možete da kupite i neko od sredstava protiv zamagljivanja stakala.

Korisna oprema

Čak i u centru grada možete da se nađete u problematičnoj situaciji, ukoliko dođe do teške saobraćajne gužve u kojoj se bukvalno krećete centimetar po centimetar ili se sve potpuno zaustavi zbog neke saobraćajne nezgode.

Tada obične sitnice mogu da pomognu u tolikoj meri da ćete ih, poučeni novim iskustvom, uvek držati u automobilu. O višečasovnom stajanju u koloni negde u brdovitom području, daleko od civilizacije, nećemo ni da govorimo.

Razna pomagala za čišćenje snega i leda, kao što su metlica, strugač za led, lopata/ašovčić na rasklapanje, sredstvo za odleđivanje brava i stakala, treba da budu deo osnovne  zimske opreme.

Upaljač može da pomogne u brojnim situacijama, kao što su grejanje ključa prilikom odleđivanja brave, osvetljavanja, paljenja vatre, sečenja kanapa...

Kablove za startovanje motora po pravilu niko nema kada su najpotrebniji, te preporučujemo da ih za svaki slučaj imate u prtljažniku, čak i ukoliko su vam akumulator i prateći sistemi u savršenom stanju. Imajte u vidu da startovanje motora uz pomoć kablova nije rutinska operacija kao što mnogi misle, naročito kod novijih automobila. Kod mnogih ne sme čak ni da se izvodi, pošto postoji rizik izazivanja raznih problema.

Kako da sačuvate automobil od zime?

Rezervna garderoba ne podrazumeva pun kofer, već samo najosnovije stvari koje će vas zaštititi od hladnoće ukoliko budete morali da provedete nekoliko sati izvan automobila, popravljajući ga, izvlačeći ga iz snega ili pomažući drugima da učine isto. Čak i ukoliko nema potrebe da izlazite, možda ćete morati da ugasite motor pošto je u rezervoaru sve manje goriva. Kapa, rukavice, debela stara zimska jakna (koje vam neće biti žao ako je uprljate ili pocepate), pantalone/trenerka i zimske čizme trebalo bi da budu dovoljni.

Ubacite u pregradu ispred suvozača i nešto dugotrajne visokokalorične hrane, kao što su kikiriki, čokolada, bombone, suvo voće (kajsije, šljive, suvo grožđe...), koštuničavo voće (orasi, bademi...) i slično.

Flaša vode za piće, kojoj ćete redovno da menjate vodu, može zlata da vredi. Tečnost gubimo i zimi, bez obzira što je hladno, te je izuzetno važno da možemo da je nadoknadimo. U takvim situacijama zaboravite na ideju da jedete sneg kada ožednite – možete da se dovedete u smrtnu opasnost.

Torba sa alatom može da bude korisna i najvećim laicima, pošto u slučaju kvara postoji mogućnost da naiđe kolega vozač raspoložen da pomogne, ali da nema ništa od svog alata. Pored uobičajenog alata, u torbu ubacite i nož.    

Punjač za mobilni telefon koji može da se koristi u automobilu u kritičnim situacijama mnogo znači. Imajte u vidu da se baterija telefona pri niskim temperaturama brže prazni.

Baterijska lampa  bi trebalo da se nađe u svakom automobilu, bez obzira na godišnje doba. Pomaže prilikom zamene točka, traženja alata, signaliziranja drugim učesnicima u saobraćaju...

Čekić za razbijanje stakla - ukoliko dođe do saobraćajne nesreće, postoji mogućnost da se vrata zaglave, pa putnici ne mogu da izađu iz vozila (ako nije došlo do požara, a putnik je povređen, najbolje je ipak da ostane unutra do dolaska hitne pomoći). U takvim situacijama morate da razbijete bočna stakla, što kod nekih vozila može da bude izuzetno teško ukoliko nemate specijalni čekić (neretko imaju i sečivo za presecanje sigurnosnih pojaseva).

Obično, staro ćebe može da bude izuzetno korisno – za pokrivanje, kao podloga kod podvlačenja pod automobil zbog popravke, kao gorivi materijal (loženje vatre, pravljenje baklje za signalizaciju ili osvetljenje)...

Kanap u problematičnim situacijama takođe može da ima višestruku ulogu, uključujući i zamenu za lance na točkovima. Naime, treba ga provući kroz otvore na felni i vezati krajeve u čvor, čime dobijamo improvizovane lance za sneg. Ovo rešenje treba primenjivati samo ukoliko nemamo alternativu i skinuti kanap čim se izvučemo iz problematične situacije, pošto može doći do kidanja konopca.

Kišna kabanica zauzima malo mesta i ne košta mnogo, a izuzetno je korisna kada pri lošim vremenskim uslovima morate da provedete neko vreme van automobila.

Gumene patosnice skupljaju vodu i sneg sa obuće i tako štite tepih na podu kabine. Ukoliko je tepih mokar, u njemu počinju da se razviju razni mikroorganizmi, što uzrokuje neprijatne mirise i druge probleme. Patosnice mogu da pomognu i kod izvlačenja automobila zaglavljenog u snegu.

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.8
Komentara: 34
Pregleda: 49814
   

Komentara: 34 | Pregleda: 49814

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Igor Mladenovic

ASOVCIC ste zaboravili. Ima sklapacih vojnih na buvljacima. Inace ja nosim i vrecu za spavaje, nesto konzervi pasteta i narezaka (SDO ko je sluzio vojsku znace), jedan duzi spaner koji sluzi kao vitlo. Sve to staje u supljinama oko rezervnog tocka i u zadnjim krilima. Satorsko krilo je koristan podmetac za prostor u gepeku. Pre par godina sam 36 sati bio zaglavljen u Madjarskoj, u snegu na sred auto puta Budimpesta-Bec. Od tada ni leti ne vadim gore navedeno iz auta.

Odgovori

Djuka

Asovcic nisu zaboravili a sve sto nosis u redu je

asd

Razna pomagala za čišćenje snega i leda, kao što su metlica, strugač za led, lopata/ašovčić na rasklapanje, sredstvo za odleđivanje brava i stakala, treba da budu deo osnovne zimske opreme.

Elem

Evo kupio sam sleper, jednu prikolicu koristim za stvari iz teksta a u drugu mogu da stavim putnike i sta mi je potrebno, odlican tekst!

Odgovori

Polovni Automobili

Svaka čast!

vas denes

hocu da kupim astru i interesuje me utisci

Odgovori

NENAD

MA OVI STO SE BUSAJU ZA OVAKO DOBRE SAVETE NEZNAJU STA JE MUKA JER NISU VOZILI VAN GRADA A SIGURNO PO KOLIMA IMAJU KOJEKAKVE GLUPOSTI ILI SU IM MALA KOLA I ZA NJIH SAME

Odgovori

KOMANDOS.762

Svaka cast za savete. Dobar deo ovoga i nosim mada mi nije cesto trebalo ali sam zato spasavao druge ljude po putu jer nemaju nista osim onoga sto "mora" po zakonu.

Odgovori

Saša

Slažem se sa autorom teksta u vezi svega što je napisao, ja bih samo promenio naslov u: "Kako da sačuvate automobil i sebe od zime"

Odgovori

Gax2nfs

Vredan/pametan čovek uči na tuđim greškama, a lenj/glup, na sopstvenim! Ako vam je problem da čak i dobronameran + korisrstan savet prihvatite kao takav, a ne kao neko "smaračko pametovanje", logičan je zaključak da do sad niste "grešili", al' opušteno - ima vremena...! >)

Odgovori

jovan

Osim navedenog vrlo je vazno imati parce daske ako se ne nosi sekira ili veci noz.kad padne kisa menjanje gume van asfalta postane pakao(rucna dizalica nema na sta da se osloni).moj stric je tako nagabusio jednom i dobro sam zapamtio njegov primer.

Odgovori

boske

extra text

Odgovori

zhex

Dobar tekst, svako treba da izabere ono što mu je potrebno, i nemojte da trolujete u komentarima :). Jedino se ne slažem sa autorom da antifriz treba menjati svake godine, u novije automobile se sipa long life antifriz koji po specifikacijama ne treba menjati pet i više godina. Pozdrav svima!

Odgovori

Miks

Pre svega, odlican tekst, pohvale autoru... Inace, komentari maminih i tatinih sinova koji nisu vozili van grada su suvisni. Iz iskustva mogu da kazem, sve ove "sitnice" koje ste nabrojali, uvek su spasili mene ili moje prijatelje koji zimi prelazimo Vlasinu! Pored standardne zimske opreme u kolima, kada se krece na put zimi, najvaznije je poneti hranu i vodu, toplu garderobu, kao i pun rezervoar goriva... Kod nas se desava svake zime zastoj na Vlasini po dan-dva, ni napred ni nazad, a napolju zna da bude nocu i do -20! A u Srbiji nije jedna "Vlasina"... Jos jednom, autoru, svaka cast za tekst! Pozdrav

Odgovori

Nenad

Zaboravili ste svecu,koja moze da bude od velike koristi,a ne zauzima previse mesta.

Odgovori

Nenad

Ljudi, ali to su samo informacije, nije uputstvo za upotrebu automobila. Dovoljno ste inteligentni da procenite sta vam i kad treba za put.

Odgovori

observer

Da ponesemo i cetkicu za zube, plinski reso, dzezvu, kafu, malo mesa i spil karata za slucaj da budemo zavejani u snegu nedeljama? Ma preteraste! Sve ispod lanaca za sneg ste nepotrebno navodili.

Odgovori

DUSKO

oni su naveli sto ti je potrebno, ti kako hoces.kad ides van grada treba ti sve sto su naveli ako ne onda za gracku voznju ti netreba sve nikad se nezna,uvek se ide na sigurno.znas kako se kaze leti ponesi a zimi i nemoras/ ti se smrzni.

Odgovori

Dejan

Al su se neki iznervirali. Pa nije donet zakon nego su ovo samo saveti. Nosite ono sta mislite da treba i gotovo. A kad me takvi zaustave pa pitaju jel imam kljesta, samo kazem zovite slep sluzbu

Odgovori

Afrika

Uživam kad vidim koliko ima pametnih ljudi u Srbiji, prosto ne treba da brinem za budućnost naše zemlje. Devojke i momci, gotovo sve od ovoga što je pobrojano, valja da se nosi i na motoru. I sve stane, čak i šator, kuvala, gorivo, ulje, sekire i sl. Ako može na motor, što ne može u Juga? Slažem se da nije sve potrebno u gradu, ali ako vam iskrsne van grada, ne mislite valjda da se vraćate svaki put da dopunjavate kući. A đavo ne spava. Da je pisano samo za grad, gomila ljudi bi se setila šta sve treba i da se auto vozi i van grada. Tekst je odličan i koristan, a opet se ima šta od podrepština dodati. Na vozačku sreću, u Srbiji nema velikih nenastanjenih područja i ljudi su gostoljubivi i hoće da pomognu. Inače, svakom bi se desilo bar jednom u životu da mu ove stvari zatrebaju, a onda bi shvatio da bi nekad šibicu trampio za auto. Ja to znam veoma dobro, ponekad suve čarape vrede kao letovanje na moru. PRAVDA ZA AUTORA ;)

Odgovori

Geolog

Ljudi, jedino ako vozite smarta imaćete problem gde sve ovo da stavite. Uzmite ranac i nešto u njega i bacite ga na zadnje sedište, nešto u gepek i gotovo. Čokolada i kikiriki ispred suvozača, flaša vode, jakna, punjač za mobilni, kabanica u ranac. Alat, kanap, lanci, baterijska lampa u gepek i gotovo. Imate i u vratima pregrade. Što naš narod voli da kuka, to je čudo jedno. A kad se nešto desi, onda idete okolo i molite po kućama za čašu vode ili da napunite mobilni. @Muzičar - da li ti uopšte znaš šta su to gumene patosnice i zašta služe???

Odgovori

vaskez

Skoro 5 godina garaziram auto i imam samo probleme. Cak i u letnjim uslovima mi se dogadja da mi se pojavljuje korozija na rubovima i sa donje strane auta (makar i u vidu tackica). Najverovatnije jer nema cirkulacije vazduha i stvaraju se idealni uslovi za stvaranje korozije, pogotovu kada uterate auto posle kise, snega. S toga mislim da je najbolje resenje neki trem ili garaza sa mnogo otvora i prozora.

Odgovori

dragana

Ja mislim da vasem automobilu uopste nije dobro, to se oseca već po načinu vašeg pisanja, mislim da treba da posebno opremite prostoriju za cuvanje vaseg ljubimca, najbolje sa konstanom tempeaturom od 25 stepeni (najbolje invertor klima koja ima i ovlaživanje i sušenje vazduha), tepih ispod vozila i obavezne papuče prilikom voženje!

zivota

slicno. jedino resenje je napraviti ,,ventilaciju,, ( prorezati otvore za promaju) .a ova Dragana sto se zajebava, verovatno ima neki krs od 400-2000 evra pa je zabole za auto. da joj auto vredi vise od jednosobnog stana, drugacije bi razmisljala.

vvk

Gospodine Zivota, verujem da znate da su "vredi" i "košta" različiti pojmovi :D šalim se malo

99887

zimi je najbolje sacuvati auto tako sto ga prodate a na prolece kupite drugi od onih koji su se pridrzavali ovih saveta. zaboravili ste savet za bolje grejanje zimi povesti zenski pol do 18 do 40 god sa sobom.

Odgovori

tiron

Mislim da ste ipak trebali napraviti razliku između onoga što nam treba u gradu i kada putujemo van grada. Ako se vozi u gradu bitno je samo da je auto ispravan, nema potrebe za alatom ili zalihama hrane jer se svaka situacija može relativno lako rešiti. Ali ako se uputimo u sela u planinama onda je već malo drugačija priča.

Odgovori

Mos3y

Kako sacuvati auto od zime- Kupiti garazu :)

Odgovori

daniel

Niste pomenuli jednu jako bitnu stavku. Kod dizela da se provere grejaci

Odgovori

milanares

odličan tekst, veoma korisne informacije.hvala autoru.

Odgovori

Srbin

Ako sve ovo ponesem, gde da smestim putnike?

Odgovori

muzicar

Koje gluposti od grebaca za staklo,preko gumenih patosnica sve do visokokaloricne hrane.Gde ce to sve stati.Jedino zimi da vucem autoprikolicu za sobom da sve ovo iz teksta nabrojano potrpam

Odgovori

Mr. Michelin

Ima tu i korisnih stvari,ali neke su nepotrebne ukoliko imate garazu.To najvise cuva automobil i zimi i leti,ali je razumno da nemaju svi tu mogucnost.

Odgovori

brate

ovo sve ne moze da stane u yuga, zato kupite manji kamion ili neki kombi

Odgovori