Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Ukoliko imaš poteškoću sa logovanjem, postavkom ili izmenom oglasa klikni na link i uloguj se ponovo.


Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Želite da radite kao vozač za Uber? Evo šta bi trebalo da znate

Želite da radite kao vozač za Uber? Evo šta bi trebalo da znate
Postavljeno 09.10.2015. u 16:27

Duplo jeftiniji od taksija; tako bar tvrde. Uber se širi svetom kao grip. Mnogi ga vole, neki ga mrze. Mnogi žive od njega kao vozači, a ima i onih koji tvrde da od njega ne može da se živi. Upravo tome ćemo da se posvetimo – da li će Uber postati „poslodavac“ u Srbiji?

Šta je to Uber? Uber je praktično aplikacija za telefon koja služi da poveže ljude kojima je potreban prevoz od tačke A do tačke B i vlasnike privatnih automobila koji su spremni da ih prevezu. Zakazivanje vožnje se obavlja telefonom, isto kao i plaćanje (novac se automatski skida sa vašeg računa), pri čemu korisnik unapred dobija procenu koliko bi vožnja mogla da košta.

Dakle, Uber je počeo kao obična „rideshare“ (deljenje vožnje – bukvalan prevod) aplikacija za telefon. Osnovna ideja je bila da se dve, tri ili četiri osobe, umesto da svaka ide svojim kolima, jednostavno, brzo i efikasno dogovore putem aplikacije da putuju zajedno, pri čemu svako učestvuje u troškovima goriva i amortizacije vozila.

Međutim, neki tvrde da se Uber pretvorio u klasičan divlji taksi koji žari i pali na globalnom nivou. Ova kompanija se zvanično ograđuje od poređenja sa taksi službama i drugim vidovima javnog prevoza, čime se ograđuje i od lokalnih zakona na tržištima koja osvaja.

Hoće li Uber, i kada, doći u Srbiju?

Još u aprilu su beogradski taksisti seli za sto sa nadležnima iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Na tom sastanku je država kratko i jasno rekla da poslovanje kompanija kao što je Uber nije u skladu sa zakonom i da toj kompaniji neće biti dozvoljeno da dođe u Srbiju.

Početkom avgusta donet je i novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju u kojem je ova problematika još jasnije rešena.

To znači da će saobraćajni inspektor moći, ako Uber ipak počne da posluje u Srbiji, da preko aplikacije pozove vozilo, kazni vozača velikom novčanom kaznom i isključi njegov automobil iz saobraćaja.

Ipak, Uber je izuzetno moćna kompanija, sa velikim uticajem i mnogo novca za advokate i lobiranje među političarima, pa nikoga ne treba da začudi ako se situacija promeni.

Ukoliko pratite Uber poslednjih pet-šest godina, onda znate da ova kompanija nastupa izuzetno agresivno. Tu činjenicu treba imati u vidu. Uber ne „napada“ samo taksi službe, već i kompanije slične sebi, kao što su Lyft, SideCar, Curb i druge.

Ne napada ih samo niskim cenama, već navodno koristi i druge „mere“ zbog kojih je već bilo nekoliko skandala i tužbi. U ovom slučaju nema govora o klasičnom dampingu, pošto Uber ne pruža uslugu već samo posreduje između vozača i putnika. Ipak, Uber je taj koji određuje cene.

Podsetimo se, Uber nije nikakvo udruženje građana kojem je cilj da prosečan čovek uštedi nešto novca, već klasična firma kojoj je cilj da napravi što više profita.

Koliko će Uber biti jeftiniji od klasičnog taksija ukoliko dođe u Srbiju?

To niko ne može da proceni. Recimo da će u startu ići na to da ponudi vožnju jeftiniju 25% do 50% od taksija, što će možda funkcionisati u Beogradu, ali šta je sa manjim gradovima, gde je taksi već znatno jeftiniji od beogradskog?

Možda će u startu putnicima nuditi nižu cenu i vozačima veću zaradu, kako bi privukao i jedne i druge, da bi kasnije npr. putnicima povećao cenu, a vozačima smanjio zaradu tako što će im uzimati veći procenat od svake vožnje?

Pritom, cene su podložne promenama u zavisnosti od ponude i potražnje (surge pricing) – npr. u slučaju vremenskih nepogoda i koncerata, kada ogroman broj ljudi traži prevoz, Uber podiže cene kako bi izveo što više vozača na ulice i zaradio više novca (ovo se obavlja automatski).

Koliko bi mogli da zarade Uber vozači u Srbiji?

Ni to niko ne može da proceni. Uber će sam odlučiti koliko će naplaćivati vožnju i koliki procenat će dobijati vozači. Na mnogim mestima širom sveta Uber vozači sjajno zarađuju. Sa druge strane, ima i onih koji su napustili Uber zato što nisu bili zadovoljni zaradom.

Onog trenutka kada Uber stigne u Srbiju, ako ikada stigne, ubacićemo našeg vozača kako bismo videli može li od toga nešto ozbiljno da se zaradi ili ne. Na primer, uslovi se u Americi razlikuju od grada do grada - mnogo više Uber vozač može da zaradi u Njujorku nego u Čikagu. Sa druge strane, u Njujorku su veći troškovi (skuplje osiguranje, gorivo, održavanje).

Tu je i „surge pricing“, koji smo već pomenuli – on služi da većim cenama privuče više vozača kada se u nekom delu grada javi pojačana potražnja za prevozom. Ovo povećanje cene u nekim slučajevima može da bude toliko da na kraju vožnja taksijem bude jeftinija od Ubera.

Što se tiče vozača, postoji mogućnost da ih suviše pojuri u deo grada gde je „surge“, što može da dovode do manjka vozača u drugim krajevima grada, u kojima će se upravo zbog toga takođe pojaviti „surge“ i onda dolazi do začaranog kruga...

Naravno, nije sve tako jednostavno, ali je za nas problem u tome što opet ne znamo kako bi to funkcionisalo u Srbiji. Kod nas bi se koristio drugi algoritam za svaki grad, druge cene, drugi način određivanja provizije Ubera...

Koliko zarađuju Uber vozači u Americi?

Prema podacima do kojih smo došli, retko koji Uber vozač u najvećem delu Amerike zarađuje više od 11 dolara na sat ukoliko za volanom provede prosečno radno vreme. U svim američkim gradovima, osim Njujorka, koji izuzimamo zbog toga što je on specifičan u svakom smislu, zarada Uber vozača kreće se u rasponu od 8,8 do 11 dolara na sat, što nije mnogo više od minimalca.

Dakle, ne govorimo o zaradi po kilometru (milji), već o tome kakva je zarada kada se neko potpuno posveti tome da bude Uber vozač.

Ove informacije smo dobili sa internet sajta www.sherpashare.com, koji se bavi finansijskim analizama i omogućava vozačima koji rade za kompanije slične Uberu da prate svoju zaradu. Međutim, gore navedene zarade su „bruto“,  tj. bez provizije koju uzima Uber, a koja iznosi 20%.

Ima i drugih procena. Na primer, Glassdoor procenjuje da Uber vozač zarađuje oko 15 dolara na sat u proseku na nivou čitave Amerike.

Navodno, Njujork je jedino tržište na ovom polju u kojem vozači mogu da zarade nešto iznad minimalne zarade. Uber vozači u Njujorku zarađuju u proseku 20,54 dolara na sat.

Jedan Uber vozač kaže: „Kada sednem i razmislim, da li uopšte ima smisla da radim za kompaniju kod koje zarađujem gotovo minimalnu zaradu, a koja pritom od mene zahteva da na poslu koristim svoj automobil, da ga sam popravljam, da sam plaćam gorivo i redovne servise, kupujem gume, perem, čistim… Pritom, kada neko provede toliko vremena u saobraćaju, mnogo su veće šanse da dođe do udesa, bez obzira čijom krivicom. Udarenom automobilu pada vrednost. A ako je tvoja krivica, poskupljuje ti osiguranje“.

Naravno, mogućnost zarade zavisi i od toga koliko je vozač snalažljiv. Neki žele da voze samo kada su više cene (cene Ubera mogu da se menjaju u zavisnosti od potražnje) i drže se lokacija na kojima ne moraju dugo da putuju do sledeće mušterije, i to samo u periodima kada su sigurni da će dobiti novu vožnju bukvalno čim završe sa prethodnom vožnjom... Dobrom taktikom može da se zaradi i više od 30-40 dolara na sat, tvrde mnogi vozači.

Pročešljali smo gomilu foruma, sajtova i blogova u potrazi za iskustvima putnika i vozača Ubera. Naišli smo na toliko različitih mišljenja, tvrdnji i kontrodiktornih argumenata, da ni sami više nismo znali šta da mislimo. Zato, ako znate engleski, bacite pogled na sledeće sajtove/stranice:

www.stopuber.com

www.facebook.com/pages/Stopuber/595673857214283

www.arrestinguber.comOdlučili ste da postanete Uber vozač?

Kao prvo, treba da prođete bezbednosnu proveru, za koju ne znamo koliko bi bila detaljna kod nas. Konkretno, tu su razgovor, provera u policiji i slično. U Americi je bilo žalbi da provera nije dovoljno detaljna. i da ima i drugih manjkavosti.

S obzirom na to da u Srbiji ima osoba sa desetinama krivičnih prijava i ni jednom presudom, koliko će potvrda iz policije značiti običnom građaninu?

Prošli ste proveru, šta je sledeće?

Ukoliko Uber uspe da uđe na tržište Srbije, sigurno će mnogi nezaposleni i zaposleni koji žele dodatni posao, pokušati da zarade nešto prevozeći putnike. Na prvi pogled deluje lako - stigne ti poruka na telefon, odeš na adresu, pokupiš putnika, odvezeš ga gde želi, a na račun samo kaplju pare.

Međutim, mnogi zaboravljaju da bi to radili sopstvenim automobilom, što donosi sledeće izazove:

 • Parkiranje - kada je u pitanju Beograd, parkiranje u užem centru može da bude veoma teško. Zato ostaje pitanje gde će Uber vozači uopšte čekati klijente. Taksisti imaju svoje taksi stanice na kojima mogu da budu po ceo dan i da ne ometaju saobraćaj.
 • Kvarovi – prelazak veće kilometraže donosi i veći rizik od kvarova
 • Gume - što više vozite, gume će se više trošiti, pri čemu će Uber vozači verovatno često da se penju po raznim ivičnjacima dok čekaju mušterije, što značajno skraćuje vek pneumaticima
 • Redovan servis - kratke gradske vožnje iziskuju češće menjanje ulja i raznih potrošnih delova, pored toga što ćete zbog samih klijenata prelaziti veću kilometražu nego inače
 • Pranje - auto bi trebalo da se opere bar tri puta mesečno ako ne pada kiša ili sneg, plus povremeno kompletno sređivanje enterijera. Ako vam je auto zapušten, mušterije mogu da vam daju lošu ocenu ili da vas prijave Uberu
 • Skuplje osiguranje ukoliko skrivite udes – što više udesa izazovete, makar to bila bezopasna „čukanja“, obavezno osiguranje će vam biti sve skuplje i skuplje, pri čemu su potrebne godine da se vratite na početni nivo (detaljnije klikom na ovaj link)
 • Pad vrednosti vozila ukoliko doživite udes tuđom krivicom - bili vi krivi ili ne u slučaju udesa, velika je verovatnoća da će potencijalni kupac, kada budete hteli da prodate auto, primetiti da je udaran i na osnovu toga pokušavati da spusti cenu

Da li su bezbedniji Uber vozači ili klasični taksisti?

Jedan od osnovnih argumenata Ubera jeste to što se njihovi vozači proveravaju pre nego što dobiju dozvolu da rade. U našoj zemlji najveći izazovi biće:

 • kako će se te provere obavljati u Srbiji?
 • ko će ih obavljati?
 • da li će neko sa gomilom krivičnih prijava i nijednom presudom (samo zato što su njegovi slučajevi „gurani u fioku“) moći da postane Uber vozač?
 • da li će Uber snositi bilo kakvu odgovornost u slučaju nekog incidenta, osim kada je u pitanju saobraćajna nesreća? (pravila se razlikuju od zemlje do zemlje - nekad Uber ima sopstveno osiguranje)
 • šta će sprečiti nekoga da radi taj posao preko tuđeg naloga?

Naravno, mnogi će reći da se vozač ne bi usudio na kriminalnu radnju jer aplikacija beleži svaku njegovu vožnju i koga je vozio.

Zaštita privatnosti

Kada zaustavite ili pozovete taksi, uđete u vozilo i izađete na svom odredištu, nigde ne ostaje zabeleženo da ste se baš vi vozili. Sa Uberom je situacija potpuno drugačija. Na njegovom serveru će ostati zabeleženo tačno vreme kada i gde ste krenuli i stigli, koliko ste platili vožnju, kako ste ocenili vozača...

Na ovaj način ste zaštićeni od prevare, pošto u slučaju sumnje vrlo lako sve može da se proveri, uključujući i tačnu putanju kojom se vozilo kretalo.

 

Kažite nam svoje mišljenje po ovom pitanju:

 • Da li mislite da će Uber uspeti da nagovori vlasti da mu se dozvoli poslovanje u Srbiji?
 • Koliko bi Uber u Srbiji mogao da bude jeftiniji od standardnog taksi prevoza?
 • Da li biste se i sami okušali kao Uber vozač?


Dragan Romčević

 • Opel Astra K – Glavna nagrada Play Opel Astra K – Glavna nagrada
  22.09.2019.     2
 • Polovnjaci na Auto-moto berzi na Novosadskom sajmu Polovnjaci na Auto-moto berzi na Novosadskom sajmu
  21.09.2019.     1
 • Isetta – auto koji je spasio BMW od propasti Isetta – auto koji je spasio BMW od propasti
  21.09.2019.     2
 • Koji smo polovni automobil kupili za 10.000 evra - Polovni automobili slave 15. rođendan Play Koji smo polovni automobil kupili za 10.000 evra -...
  17.09.2019.     30

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.6
Komentara: 17
Pregleda: 33827
   

Komentara: 17 | Pregleda: 33827

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Pavlovic

Mislim da vlasti nece dopustiti da Uber udje u Srbiju jer su toliko dozvola dali takozvanim taksistima koji su dousnici policije a njima nije u interesu da dobiju konkurenciju.

Odgovori

Milan

Postovana braco Srbi. Ja sam licno vozio Taxi Uber u Svajcarskoj od pocetka septembra 2015, pa evo sve do polovine ovog meseca marta 2016. Radio sam svaki dan, po ceo dan od ujutro do uvece. Jako sam komunikativan i imao sam dobre ocene od klijenata i jako lepu komunikaciju sa njima. Ali evo prestajem da radim taj posao. Tu stradaju soferi, od zarade nemogu finansirati vozilo. Rado bi javno govorio o tome ako zelite moje misljenje..

Odgovori

Polovni Automobili

Naravno da želimo. Kažite nam.

branko

uh ala sam dobio minusa,mora da ovo citaju taksisti,ako uber dodje kod nas odmah krecem u novi posao ,naravno popodne kada sam slobodan tj kada dodjem sa posla posto jos uvek radim ,

Odgovori

debejko

Oružje, droga, prostitucija, McDonalds, Coca-cola, Hells angels, piramide, sve je to vrlo lepo udomljeno u Srbiji, pa ne vidim razlog da jedan bezazleni Uber ne prodje. Samo je pitanje cene, kome i koliko treba da se plati! Kao što su gore navedeni ''brendovi'' platili i sad su ''legalni'', tako ce i Uber, bez sumnje. Kada je kako i zasto ''proteran'' gem collection? Kada je jedna osoba iz vlasti uzela digitron u ruke. Cela Srbija je vec četvrt veka samo rezultat na necijem digitronu. Živeli

Odgovori

Piklon

A zasto komentari ostavljaju samo taksisti? Sta mene kao obicnog gradjanina briga ko ce uzeti pare? meni je bitno da se bezbezdno prevezem od tacke A do tacke B. Ako mogu platiti tu voznju po Beogradu, 200/300 dinara zasto ne bih to iskoristio? Niko ne gleda interese gradjana. Jedini interes je interes drzava, udruzenja i slicno. Mani se toga, sta mene briga da li je legalno i da lli ce i ko ce uzeti novac ako to moze olaksati moje svakodnevne potrebe. Bla Bla car sam koristio kad sam isao na dalje relacije i vise sam nego zadovoljan jer sam svoj troskove sveo na minimum a pri tom upoznao veoma zanimljive ljude sa kojima sam u kontaktu i dan danas.

Odgovori

autobus

Sta ima tu da se komentarise to treba pisati kazne na svakom koraku ako nemaju firmu,kakvo bre deljenje vise voznje dzabe ,kakve su to fore vise ,ko vozi dzjabe,svi uzimaju pare za prevoz a ovamo kao jeftinije od taksija i prevoza autobusom.Zato nam i jeste ovako zbog ovih sto voze na divlje,nek prijave firmu pa nek rade onako kako im zakon nalaze,a za prijavu na crno inspektorima moras da napises referat ko si odakle si ko radi na crni(oni kao neznaju ko radi na crno) da bi izasli na teren,nece ni oni da rade nista,nemogu da se nerviram vise bez veze.Pozdrav za one koji misle isto kao ja.

Odgovori

Ognjen

Trebalo bi namovako nesto cisto malo beogradske taksiste da dovede u red. Zasto je cena taxija u beogradu duplo skuplja od unutrasnjosti? Zar je cena foriva skuplja u Beogradu? Jedno od najboljih zanimanja. U srbiji bolje da ti je dete taxista nego leka ili advokat.

Odgovori

Zarko

Ako uber pocne sa radom automatski ce taksistima opasti zarada, sto dovodi u pitanje mogucnosti placanja doprinosa koje i sada jedva podmiruju.To znaci da drzava sigurno ostaje bez priliva sredstava od taxi sluzbe a taksisti u problemu. Samim tim sto su cene Uber prevoza znatno nize ,prevoznici ce pre ostati bez vozila a nece moci od tog nacina rada da kupe drugi.Novosadski taksisti su tako nesto okusili i bez ubera,samo sa obaranjem cena i nelojalnom konkurencijom.Ulaskom ubera na trziste u dobitku su samo vlasnici te kompanije i apsolutno niko vise.Svi ostali kao sto su drzava, taksisti kao i uber vozaci samo mogu da idu u minus i propadanje

Odgovori

Саша

Оно што свима промиче је да Uber заправо узима порез уместо државе. Нисте пријављени нити на било који начин заштићени. Ако желите да понекад узмете неки динар сопственим возилом, користите апликацију BlaBla, нема провизије а ради на истом принципу као Uber (оцене возача али и путника)

Odgovori

Kole

Naša tzv država uvek pre štiti svakojaka monopolska udruženja koja imaju bliske veze sa pojedincima u vlasti, nego običnog građanina . Imamo najskuplje automobile u Evropi, najgore gorivo i puteve, a sad bi da zaštite i taksiste sa njihovom katastrofalnom uslugom . Prednost Uber-a i sličnih nije cena, već to što korisnik usluge može o pojedinom vozaču da ostavi ocenu, što ovom direktno utiče na rejting. To znači da u Uber-u nema smrdljivih taksija, sa dosadnim vozačima koji guraju svoj nos gde im nije mesto, smaraju sa beton-liga narodnjacima i povrh svega naplate debelo preko taksimetra . Toga se oni pre svega i boje, da će jednostavno morati da se ponašaju mnogo korektnije prema mušterijama ako Uber zaživi .

Odgovori

milan

i ta ocena nije korektna za sofera od strane musterije posto ti neznas ko ti je dao i koliko, i to neverujem. Za sofera jedino valja kad mu musterija da 5 zvezdica a sve drugo mu smanjuje ocenu a dosta musterija i ako je sve bilo korektno od strane vozaca i auto cisto ma sve ok i sama musterija kaze pa nemora bas 5 dosta mu je i 3 zvezdice.. i smanjuje mu. i vec ako imas 4,50 zvezdica oni te iskljuce. a narod je jako bezobrazan pa se posili gde moze da te kupi za par franaka da ga vozis pa te poziva i ceka u sred raskrsnice ili gde su visoki trotoari a nemas gde da se sklonis sa kolovoza, negde jedna prometna traka a musterija u kuci sedi i pije kafu i kaze neka ceka. Zasto su u italiji zabranili uber a bio je bas lepo startovao zato sto su muterije bile bezobrazne a to vozaci nisu hteli da trpe pa su znali na sred puta ustaviti kola i musteriju ne samo izbaciti nego ga i premlatiti.

danijel

Uber je mocna kompanija iza koje stoje velike firke tipa googla, goldmansachs i druge. Uber radi ilegalno, svuda, gde god se pojavio, bez licenci za taksiste, vozaci voze na crno, nisu prijavljeni i slicno. Interesantna je cinjenica, koja se i ovde spominje, da Uber podmicivanjem i placanjem jakih politickih ljudi u vlasti uspeva da radi, i to u visoko razvijenim zemljama, gde se zakon postuje vise nego u Srbiji sigurno.

Odgovori

scout

Jasno je da ova globalna kompanija zeli da otme prevoznicke usluge gde god je prisutna, jer ce svojim niskim cenama prevoza, velikom mrezom potuci konkurenciju, sa druge strane ima nas i koji razmisljamo s kim i u koliko bezbedno i ispravno vozilo sedamo da putujemo??? Nisam bas neki obozavalac taksi vozaca ima ih svakakvih ali opet bih radije seo u taksi vozilo nego sa nekim likom koji ko zna sta radi i cime se bavi uz to je i mozda neispravan u glavi!!!

Odgovori

branko

kod nas sve kasno stize,kada pogledate taksi prevoz to je prava ludnica,ima legalnih a ima bogami i puno divljaka,ja licno nisam seo u taksi ima sigurno 40 godina nisam imao potrebe ali vidim da se dosta koristi ,koga voze i koliko zaradjuju nije mi bas jasno daj boze da pokriju gorivo i platu vozaca,licno mislim da uber nema ovde sta da trazi kada i ovi taksisti voze po ceni autobuske karte,nekada smo imali 4 taksija a sada ima jedno 50 ali su uglavnom krsevi u koje nebih seo da mi plate ,nema vise Karamele,Jove,Mica ne vozi oni su bili pravi taksisti ,cist i veliki auto,odelo ,kravata,zadnji ulazi u vozilo a ovi danasnji prvi uskacu i polecu kao da su hitna pomoc

Odgovori

VladaR

PA SAMO JOS UBER FALI I OSTALI SLICNI NJIMA I DA UPOTPUNIMO TAXI CIRKUS.I OVAKO NEMA POSLA ODLAZITE IZ SRBIJE

Odgovori

dzordz

i da procitate..zakonhttp://www.parlament.rs/upload/archive/files/cir/pdf/zakoni/2015/1910-15.pdf ,i posebno clan 13.

Odgovori