Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Krovni koferi – sve što ste želeli da znate

Krovni koferi – sve što ste želeli da znate
Postavljeno 11.09.2017. u 10:06

Koliki god prtljažnik naš auto ima, dodatni prostor uvek dobro dođe, naročito kada na duži put nosimo kabaste ili dugačke predmete. Zato su krovni koferi izuzetno korisni.

Krovni koferi mogu da se kupe u različitim dimenzijama i oblicima – zato treba izabrati onaj koji vam po dužini, visini i širini najviše odgovara.

Kako se montiraju krovni koferi?

Fiksiraju se na krovne nosače. Postoji više vrsta krovnih nosača tako da se pre kupovine treba uveriti da uzimate ono što zaista odgovara vašem automobilu.

Neki mogu da se montiraju u samo dva koraka, kod nekih je montaža malo komplikovanija – u ovom tekstu smo objasnili sve o krovnim nosačima:  Krovni nosači – kako izabrati i kako montirati?

Na ovom video snimku možete da vidite kako se postavlja Thule krovni kofer:

Ovako se montira krovni kofer proizvođača G3:

Koliko koštaju krovni koferi?

Cene krovnih kofera kreću od oko 12.000, pa sve do preko 70.000 dinara. Cena zavisi do brojnih faktora: dimenzija, nosivosti, kvaliteta materijala od kojih su izrađeni, aerodinamike, načina otvaranja, sigurnosti brave za zaključavanje...

Na našem sajtu možete naći i nove i polovne krovne kofere

Kliknite na ovaj link „Novi i polovni krovni nosači i prateća oprema“ i možete naći širok izbor krovnih nosača, krovnih kofera i druge opreme.

Krovne nosače i kofere možete i da iznajmite

Ukoliko vam je krovni kofer potreban samo jednom godišnje, naročito kada idete na skijanje, onda vam se možda isplati da iznajmite i nosače i kofere. Na primer, jedna firma u Srbiji iznajmljuje po sledećoj ceni:

  • Krovni nosači: 300 din/dan
  • Krovni kofer: 600 din/dan
  • Set krovni kofer + krovni nosači: 800 din/dan

Prednosti iznajmljivanja su niža cena i činjenica da ne morate da brinete o tome gde ćete da čuvate kofere, naročito ako živite u stanu.

Da li krovni kofer povećava potrošnju goriva?

Povećava, mada se proizvođači trude da koferi budu što aerodinamičniji. Koliko će potrošnja biti povećana zavisi od brzine kretanja, aerodinamike kofera, smera i jačine vetra i drugih faktora.

Da li krovni kofer destabilizuje automobil prilikom bočnih udara vetra?

Naravno - kao i kod potrošnje goriva, u kojoj će meri kofer uticati na automobil zavisi od visine i oblika njegovog bočnog profila, ugla pod kojim udara vetar, mase automobila, itd.

Koliko brzo može da se vozi sa krovnim koferom?

Proizvođači krovnih kofera obično ograničavaju maksimalnu brzinu kretanja na 130 km/h, što je u skladu sa ograničenjem brzine na auto putu u svim evropskim zemljama osim Nemačke.

Posebni saveti za vožnju sa krovnim koferom

Generalno, savetuje se pažljivija vožnja nego inače - što je teži teret u koferu, treba biti pažljiviji. Masa koja se nalazi iznad krova automobila može zaista osetno da utiče na njegove vozne karakteristike, naročito kod oštrih manevara, npr. prilikom izbegavanja iznenadne prepreke.

To možda neće biti naročito primetno kod velike i teške limuzine, ali kod manjeg i lakšeg gradskog automobila je potpuno druga priča, naročito ako ima mekše oslanjanje. Takođe, ako je krovni kofer preopterećen, može doći do oštećenja prilikom nailaska na ležećeg policajca, veću udarnu rupu i slično.

Pazite na maksimalno opterećenje krovnog kofera

Pre nego što počnete da pakujete stvari, najbolje je da izaberete one najlakše za krovni kofer. Gledajte da u njega ne stavljate teške predmete, kao na primer alat i slično.

Kolika je maksimalna nosivost krovnih kofera?

Maksimalna nosivost krovnih kofera je obično od 50 do 75 kg. Pazite da ne pređete maksimalnu deklarisanu nosivost.

Osigurajte teret u koferu

Sve što spakujete u kofer fiksirajte na neki način, kako prilikom oštrog kočenja ili skretanja ne bi dolazilo do klizanja i eventualnog oštećenja tereta ili samog kofera. Takođe, teret pravilno rasporedite, tako da najteže stvari stavite na sredinu, a lakše napred i nazad.

Dragan Romčević

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.


Rezultati ankete

Krovni koferi – sve što ste želeli da znate

Nova opcija 0%
Ukupno glasalo: 0

Ocena:

4.3
Komentara: 4
Pregleda: 17811
   

Komentara: 4 | Pregleda: 17811

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

dejan

Veoma lepo napisan članak o krovnim koferima. Moja opcija je uvek iznajmljivanje krovnog kofera i nosača a obzirom da sam iz Niša, iznajmljivanje je kod nas duplo jeftinije nego u BG i NS. Kofer +nosac+ montaza+demontaza kod nas kosta 35e za odmor odnosno 10 dana. Tako da za te pare dobijem kvalitetan kofer i kvalitetne nosače.

Odgovori

dzordz

moraju li biti atestirani, kao sve naknadno dodato na auto... ili mogu kao romska manjina sa razglasnim zvucnicima selotejpom zalepljenim za vozilo..pa pored saobracajaca?

Odgovori

Dragan Romčević

Ne moraju. Za sada. :)

Stefan

Genijalno, to je neka tema koju bi voleo da se ekipa polovnih automobila pozabavi. Kako se pripadnici romske manjine voze bez tablica bez osiguranja? Jer sam skoro video da su napravili udes sa materijalnom stetom njihovom krivicom, i sta onda ko ce da plati coveku koji ima svaki moguci atest, tehnicki pregled, tablice, porez?