Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Da li pokvaren auto sme da se vuče na autoputu?

Da li pokvaren auto sme da se vuče na autoputu?
Postavljeno 22.02.2018. u 10:48
Autor: Dragan Romčević

Ovo je zabluda zbog koje mnogi vozači bespotrebno plaćaju šlep službu kada im se vozilo pokvari na auto-putu, iako je neko mogao da dođe drugim automobilom i da ih odvuče do servisa ili kući. Pogledajmo šta tačno piše u zakonu i šta sme da se radi, a šta ne sme.

Osnovni problem je u tome što je zakon napisan tako da zbuni prosečnog čoveka. Zato krenimo redom.

U zakonu piše (Član 70) da je „Zabranjeno vučenje neispravnog vozila na auto-putu i motoputu“.

Međutim, zakon dozvoljava da se auto vuče i na auto-putu i na motoputu!

Ukoliko je razlog za vuču nastao za vreme kretanja motornog vozila po auto-putu, odnosno motoputu, vučenje je dozvoljeno do prvog isključenja sa auto-puta, odnosno motoputa“. Ovo piše u zakonu!

Dakle, vozite po auto-putu/motoputu i auto vam se pokvari. Zakon dozvoljava da neko dođe svojim automobilom i da vas odvuče do prvog isključenja i dalje gde želite. Zabrana se odnosi na to da ne smete npr. pokvaren auto iz Niša da vučete u neki servis u Beograd.

A šta ako me uhvati policija i optuži nas da vučemo auto više nego što je dozvoljeno?

Ovo može da bude vrlo problematično. Uzmimo kao banalan primer da ste krenuli iz Beograda ka Nišu i auto vam se pokvario između Jagodine i Ćuprije. Vi zovete prijatelja koji takođe kreće iz Beograda, on stiže do vas, kačite auto i krećete.

Posle par kilometara nailazi policija, zaustavlja vas i optuži da vučete auto mnogo duže nego što je to dozvoljeno, odnosno da ste prošli već nekoliko isključenja iako ste na prvom isključenju morali da izađete. Kako dokazujete da niste prekršili zakon?

Teško - i vi i vaš prijatelj imate karticu sa naplatne rampe kod Beograda i jednostavno ne postoji način da se utvrdi na kojem mestu se vama auto pokvario, tj. odakle je prijatelj počeo da vas vuče.

Trebalo bi pokušati sledeće. Pokažete policajcima karticu sa naplatne rampe na kojoj se vidi vreme kada ste prošli kroz naplatnu rampu. Zatim na svom mobilnom telefonu pokažete poziv koji ste uputili svom prijatelju koji je došao da vas vuče, a na njegovom mobilnom telefonu pokažete da je on primio taj poziv i da se poklapa vreme trajanja razgovora. Pokažete i karticu sa naplatne rampe na kojoj se vidi vreme kada je on prošao kroz naplatnu rampu.

Na osnovu toga policajac može da sklopi okvirnu sliku šta se dešavalo, mada to i dalje nije dokaz da iz nekog razloga niste "promašili" nekoliko izlaza sa autoputa. Ako imate jednostavnije ili bolje rešenje, slobodno ga podelite putem komentara.

A situacija je još komplikovanija na motoputu. Tu nemamo čak ni naplatne rampe koje bi koliko-toliko mogle da pruže neku vrstu dokaza. Ali čekajte, ovde imamo jedan važniji problem...

Šta je uopšte taj motoput?

Znamo šta je autoput. A šta je to motoput? Malo vozača zna...

Zakon nam objašnjava da je motoput „državni put namenjen isključivo za saobraćaj motocikala, putničkih vozila, teretnih vozila i autobusa, sa ili bez priključnih vozila i kao takav obeležen propisanim saobraćajnim znakom“.

Hvala zakonu na objašnjenju, ali nam i dalje ništa nije jasno. Kaže se da je motoput obeležen nekim saobraćajnim znakom. Potražili smo taj znak i našli ovo:

Takođe u zakonu piše da se na motoputu ne sme voziti brže od 100 km/h, a na nekim deonicama je maksimalna brzina dodatno smanjena saobraćajnim znakovima. Uglavnom, zakon je dao prilično „slabu“ definiciju motoputa (u smislu broja traka, postojanja zaustavne trake, fizičke odvojenosti „smerova“, denivelacije...), tako da praktično možemo da se oslanjamo samo na gore prikazane saobraćajne znakove da bismo znali da smo na njemu.

Između ostalog, na njemu ne smeju da se nađu pešaci, biciklisti, pa čak ni motorna vozila kojima je maksimalna brzina manja 50 km/h – što znači da na motoputu ne smeju da se voze ni mopedi.

 

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.9
Komentara: 73
Pregleda: 36165
   

Komentara: 73 | Pregleda: 36165

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Zoran Bosiokovic

Kako nije bilo AMS-a? Ta organizacija postoji pre turbine ali ako nisi clan i oni dobro naplate, mozda malo manje od privatnika. U svakom slucaju i ja bih tako uradio.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Upravo tako ili nekada put prvog reda sa nekada zutom trakom po ivici a sada belom. Nebi smeli mopedi i traktori po njemu da voze.

Odgovori

Радивоје Сарић

Закон о прекршајима је јасан: Терет доказивања је на ономе ко покреће прекршајни поступак. Значи да ОСЛ мора да докаже да сте прошли више од једног искључења са ауто пута. То начин видео снимак којим то може да докаже.

Odgovori

Ivan

Bolje rešenje je koristiti google location services, odnosno istoriju kretanja. Nisam siguran kako bi naši gledali na to, ali jasno se vidi koliko dugo ste stajali u jednoj tački (pokvareni) i kad ste kenuli sa nje, te gde ste se isključili. Samim tim se vidi da li ste se isključili na najbližem isključenju. Bez obzira kuda vam se prijatelj koji vas šlepuje pre toga kretao.

Odgovori

Miljan

Ko garantuje kada ste uključili praćenje svoje rute to je prvo, drugo to se na sudu ne priznaje kao dokaz, treće kad god vas zaustavi saobraćajna policija vi možete da kažete da vas šlepa kraće nego što to jeste, neko uzme karticu, ali sve više ljudi koriste tag uredjaje ili mogu da kažu da koriste isti (pozajme prazan od prijatelja)....sve u svemu, ako nemaju dokaz kada je počelo šlepanje (mogu se izmisliti 100 faktora zbog trajanja tipa stao sam na kafu, pao mi šećer, i moj auto povukao vazduh jedva sam ga opravio ;D itd itd) Znači konačni zaključak je može se vući bilo kad, bilo gde i koliko god kilometara po ovom tekstu....poen za vozače...

Nikola

To je put "rezervisan za saobracaj vozila na motorni pogon" i odavno postoji u zakonu kao takav...samo sto ga sada mozda zovu skraceno motoput

Odgovori

BORIS ARIFI

Smatram da je Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima nedorečen i nejasan . Prethodni, stariji zakoni O osnovama bezbednosti saobraćaja i su mnogo precizniji i jasniji ... Bila je potrebna mala dopuna i osvežiti sa novinama . A ne uvoditi nepostojeće kategorije i reči koje nemaju nikakvog smisla. Propisane norme moraju biti svima jasne i nedvosmilsne. Potrebno je obuhvatiti sve učesnike u saobraćaju a ne ostavljati praznine i nedoumice.

Odgovori

pametnjakovic

Zabranjeno je da udjes na autoput slepajuci drugo vozilo. Sve naplatne rampe imaju svoje kamere i senzore. . Ako slepas nekoga na autoputu, podrazumeva se da je slepanje zapoceto na autoputu. U slucaju da naidje policija, moze ti samo obezbediti pratnju do sledeceg iskljucenja. Govorim iz licnog iskustva i savetujem izbegavanje slepanja na autoputu.

Odgovori

Pera

Meni je crkla turbina bas na ovom mestu, ali u pravcu prema Novom Sadu... normalno da je slep sluzba trazila 400 eura (tad nije bilo amss-a) i normalno je da je cale dosao sa drugim autom da me slepa i da me to sve kostalo samo goriva, a da mi je bilo ko rekao, bilo sta, ili me zaustavio, samo bi otkacio auto i ostavio ga tu.... ako ga ne bi i zapalio :) auto mislim

Odgovori

lauda

zato stavite auto kameru i nema sta da se objasnjavate

Odgovori

Goran

Kad sam ja polagao pre nekik 12 god. to je bio PUT REZERVISAN ZA SAOBRACAJ MOTORNIH VOZILA, a ne MOTO PUT

Odgovori

Nikola

Ja za sad znam dva "Motoput-a", a to su Sićevačka i Grdelička klisura, tako da bi znak mogao da dobije ime "Klisurski put" :D

Odgovori

Schnell

Sicevacka klisura nigde nema ovaj znak, a put je nekad bio put prvog reda, a sada je valjda magistrala

Slobodan Cikic

Ako me zovne drugar da ga slepam,pa makar trebao da vozim 200km do njega,ja cu doci.Trne mi uvo za to sta je naj jeftinije.A i slepacu ga 500 km ako tako odlucimo.U slucaju da me policija zaustavi,neka dokaze da li se slepamo kilometar,ili 100 kilometara.

Odgovori

Lidija

Svaka cast!

Decky Boy

Teret dokazivanja je na policajcu da dokaze da ste se slepali vise nego sto zakon dozvoljava ( do prvog moguceg iskljucenja ), a ne na vozacu. Teret dokazivanja je uvek na TUZIOCU , a ne na tuzenom. Zato Vas molim da prvo sve proverite pre nego napisete. Pozdrav

Odgovori

Dragan Romčević

U teoriji jeste tako, ali nažalost praksa je nešto potpuno drugo.

Aron

Svugde u svetu vazi "Nevin si dok se ne dokaze suprotno" Jedino u Srbiji "Kriv si dok se ne dokaze suprotno" Uvek se veruje policajcu, nikad "optuzenom" Nazalost

Baki KG

Narode moj, treba se držati zakona,ali ispred njega raditi samo ono što je najbezbednije za sebe i okolinu. Ne postoji ništa isplativije od sačuvati život. Živi mi bili. Pozdrav

Odgovori

Sasa

Predlazev obavezno uvodjenje videoregistratora tj. one kamere za snimanja saobracaja iz vozila, to vam je nesto kao crna kutija u autu i onda moze policajac da prica sta hoce. Ali da bi to bilo validno mora i zakon da se menja jer trenutno to nije priznat ni validan dokaz na sudu.

Odgovori

ams

A atest za kamere? Niste razmislili o tome...

Radomir

JCitam ove komentare od pocetka ,te slepali ML-a 100 km i nista mu nije bilo,te sme da se slepa ne moze nam niko nista,te zovnem kolegu iz Paracina i ima vreme na kartici i sl.Nisam tebe hteo da uvredim niti bilo koga,ali ne treba ni podrzavati takve stavove i hrabriti te ljude da je to O.K. Kao sto sam napisao i sto je neko pre mene vec spomenuo,ja sam clan AMSS i uplacujem na dve polise to osiguranje i mislim da je to naj bezbednije.

Odgovori

Dragan Romčević

U redu, krećemo od početka, bez vređanja. Shvatam šta želiš da kažeš, ali to u tekstu su bili samo banalni primeri. Ti imaš neograničeno pravo da kažeš sa čime se ne slažeš, za šta misliš da nije tačno, da upozoriš da se u tekstu promoviše rizično ponašanje i da napišeš sve drugo što želiš, ali svima je u interesu da to bude napisano normalnim "tonom" i da po mogućnosti bude konstruktivno. Samo želim da komuniciramo kao pristojni ljudi.

Rdomir

Sada sam procitao komentar i hteo bih da te pitam Roncevicu a na koji se ti to moj nivo spustas i cemu ovaj sarkazam.Jaaa teeebee nicim nisam uvredio iii bas bih voleo posto vidim imas veliko zivotno iskustvo i zaduzio si mnogo prijatelja unapred da mi to oko nivoa objasnis.

Odgovori

Dragan Romčević

Ovo su delovi tvog komentara upućeni direktno meni: "I da se obratim ovom strucnjaku Romcevicu - nisam bas naj bolje razumeo . Paa baaas si upucen dobro dragi Romcevicu.A i logicno donosis zakljucke.Zato nam i pune novine svaki dan ovih hronika o saobracaju." - Kako treba da shvatim ovakve reči? Prihvatam svaku kritiku i ako mi neko ukaže da sam pogrešio, nemam problem da priznam da sam pogrešio. Ali vređanje ne prihvatam.

Radomir

Vidi Druze ne bavim se slep sluzbom ali sam u automobilima i motorima 40 godina.I naslepao sam se na stangle i sajle i cak sekao pojaseve iz auta i slepao.Aaalii zavisi odakle dokle i kada i kako.Ako si pratio komentare od pocetka pisalo je da kod Paracina ili Cuprije stanes i zoves kolegu iz Beograda.Na osnovu toga sam napisao da je slep sluzba mnooogooo jeftinija zbog mnogo stvari koje sam naveo.Nije bilo reci o sklanjanju auta do prvog izlaza.Onda sam procitao da je Romcevic mene ispravio o maksimalnoj brzini koja je dozvoljena sto je sam sebe demantovao i to sam takodje napisao.Inace jos da ti kazem/sto je neko takodje vec napisao/ i ja placam na dve polise AMSS i clan sam i to jeste naj bolja moguca varijanta .Gledam ljude sta pisu ovde o automatskom menjacu kao kakve veze ima i sl.Sada ne bih da ih ucim sta je vanos,turbina na menjacu i da menjac radi na hidrauliku i da itekako ima veze sto su neki takodje vec napisali ovde.A da ne pricamo o servu volana i kocnice sto je isto vec spominjano vise puta.Kada sam napisao da je slep sluzba naj jeftinija veruj mi da to i jeste tako u sto posto slucajeva a pogotovo ako imas uplaceno osiguranje.Ne vidim sta tu nije tacno i sto mislis da se bavim slep sluzbom.

Odgovori

Dragan Romčević

Radomire, nisam sam sebe demantovao. Jasno sam napisao šta kaže Zakon. A ako si čitao deo teksta iznad toga o kvaru između Paraćina i Ćuprije, mogao si da vidiš sledeće: „Ukoliko je razlog za vuču nastao za vreme kretanja motornog vozila po auto-putu, odnosno motoputu, vučenje je dozvoljeno do prvog isključenja sa auto-puta, odnosno motoputa“. Ovo piše u zakonu! Dakle, vozite po auto-putu/motoputu i auto vam se pokvari. Zakon dozvoljava da neko dođe svojim automobilom i da vas odvuče do prvog isključenja i dalje gde želite. Zabrana se odnosi na to da ne smete npr. pokvaren auto iz Niša da vučete u neki servis u Beograd."

vucko

Javljam se samo da ispravim gospodina Radomira...turbina automatskog menjaca nije vanos,nego wandler ili wangler kako ko zove,inace je rec nemackog porekla,vanos je bmw-eov sistem vezan za remenice i radi na principu povecavanja obrtnog momenta zakretanjem remenica i pomeranjem ugla pajenja.Toliko od mene...inace sam vlasnik slep sluzbe i ne bih hteo da zalazim u ovu temu jer sam imao raznih iskustava po putevima.

Aleksandar

Koliko sam ja pročitao novi zakom o saobraćaju sajla više nije obavezna oprema jer je zabranjeno šlepanje ... mada kakvi slepci su pisali zakon verovatno da je gore naveden tekst tačan ...

Odgovori

Dragan Romčević

Ovo piše u "Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima". Član 112 "Uže ili poluga za vuču vozila, koji mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 m do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga, mora postojati, na dostupnom mestu, u putničkim automobilima proizvedenim, odnosno prvi put registrovanim nakon 1. januara 1984. godine. Ostala motorna i priključna vozila ne moraju imati polugu za vuču. Ukoliko vozilo poseduje polugu za vuču ona mora biti ispitana."

Lazar

Pa ja mislim da je jednostavnije da uzmete jednogodišnju članarinu u AMSS i ukoliko vam se desi ovakva situacija ili neka slična da ne bi čekali prijatelja i kuvali se/smrzavali na autoputu ili gde god... Da ne bi plaćali kazne zbog tupavih zakona koji su isti 50 godina i šturo se menjaju i da vas lepo ne boli glava. 2000 godišnje + podrška u inostranstvu, evo tri godine uzastopno uplaćujem, nikad ih do sad nisam pozvao i nadam se da neću ali je odlična stvar. Ako bar ništa, onda zbog nepotrebnosti zelenog kartona.

Odgovori

Polovni Automobili

To je definitivno korisna opcija, ALI treba se dobro upoznati sa svim uslovima. Šlepovanje vozila u kvaru je "besplatno" do 140 kilometara, pri čemu se računa dolazak kamiona, odvoženje na željenu destinaciju i povratak kamiona. Preko te kilometraže se pl

Radomir

I da se obratim ovom strucnjaku Romcevicu - nisam bas naj bolje razumeo . Ne sme da se krece ispod 50 km na sat auto putem. I ne sme da se slepa preko 40 km na sat. I prema tome dozvoljeno je.Paa baaas si upucen dobro dragi Romcevicu.A i logicno donosis zakljucke.Zato nam i pune novine svaki dan ovih hronika o saobracaju.

Odgovori

Dragan Romčević

Pročitajte "Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima". Nigde ne piše da vozilo ne sme da se kreće brzinom manjom od 50 km/h na auto-putu, već da na auto-putu ne smeju da se voze vozila koja fabrički ne mogu da razviju brzinu veću od 50 km/h. Dakle, to ne menja činjenicu da po istom Zakonu auto koji vuče drugi auto ne sme da ide brže od 40 km/h. I u istom Zakonu piše da je dozvoljeno da se vuče pokvareno vozilo na auto-putu do prvog isključenja. Da li je Zakon nelogičan? Možda jeste. Ja ga nisam pisao. Samo prenosim ono što piše u njemu. I da odgovorim na ovo sarkastično uvredljivo "stručnjaku Romčeviću". Ti Radomire očigledno imaš problem sa temperamentom i umesto da ovde kulturno diskutujemo o brojnim nelogičnostima u propisima u vezi saobraćaja, kao i da zajedničkim snagama skrećemo pažnju nadležnima, ti si odlučio da kreneš đonom. Ja sam sada kulturan, sledeći put neću biti.

benzin i samo benzin

čitam tvoje komentare i 99% sam siguran da znam čime se baviš : šlep služba. Drugi normalan razlog za takve komentare jednostavno ne postoji. Romčević je u pravu u jednoj stvari : zakon je jasan i precizan i ne sme se ući na auto put sa vozilom koje se šlepa a ako se desi kvar na samom auto putu može šlepanje do prvog izlaza. Da li će te zvati kuma, ujku, druga, strica ili će neki dobronamerni kolega vozač da stane i povuče vas do izlaza? Nebitno je. Jedino zameram Romčeviću što ovim tekstom podržava tezu " kriv si dok ne dokažeš suprotno" umesto onu normalnu "nevin si dok ne dokažu suprotno" i uz to još boldira reči "kako dokazujete" . Zašo da se bilo ko pravda policiji da li je kvar nastao ovde ili onde.? Pre ovog ili onog izlaza ? Neka policajac kaže na osnovu kog dokaza tvrdi da niste napustili auto put na prvom izlazu. Nema dokaza ? Kako on preti kaznom i njemu može da se zapreti krivičnom prijavom zbog prekoračenja službenih ovlašćenja, pokušaja iznude i sl.

petar petrovic

naj bolje se pise sastavljeno najbolje

Radomir

Lepo je predhodno neko napisao kako bi na Zapadu a i u svakoj civilizovanoj zemlji zavrsili na psihijatriji kada bi se tako slepali po putu.U redu je da te neko skloni sa puta,aaaliii stati kod Jagodine ili Cuprije i zvati kolegu iz Beograda.Paaa tooo neeema veze sa mozgom.Dok pogledate auto,talefonirate kolegi,on dok se organizuje i stigne do vas - paaa to je naj manje 3 sata. Mozete da poginete i vi i drugi 3000 puta za to vreme.A da ne pricam o trosku.Kolegi sipata bar 40-ak l goriva,platite mu putarinu,castite ga bar ruckom i duzni ste mu ceo zivot jer vam je ucinio.Ljud pa slep sluzba je mnoooogoo jeftinija a i efikasnija i bezbednija.Taaakooo daaa toooo slepanje od 100 km je toootaaalnaa budalastina. Pozz

Odgovori

Dragan Romčević

Opet moram da se spuštam na tvoj nivo. Neki ljudi imaju prijatelje koje su već častili ručkom stotinu puta i međusobno su jedan drugom dužni ceo život zbog brojnih usluga koje se ni ne broje. To se zove prijateljstvo. A lepo piše u tekstu da je reč o BANALNOM PRIMERU - to putovanje iz Beograda i kvar između Ćuprije i Jagodine. I ovo je mnogo što sam napisao...

Bratislav

U nekim stvarima si u pravu ali molim te mani me "civilizovanog sveta". Svaki dan sam na nemackom auto putu. Da li predstavu imas kakvi su to degenerici? Njih su doveli u stadijum da su zastoji od nekoliko kilometara i ogromno gubljenje vremena "normalna stvar". Kao roboti su, mozak nista, a i dalje se lupaju gore nego kod nas.

Radomir

Ako stojite u zutoj traci vi ugrozavate i sebe i druge tako da je slep sluzba naj jeftinija varijanta i naj bezbednija.

Odgovori

Marko

A gde imas ZUTU traku na autoutu?

coa

Ja sam skoro polagao za kamion.U testovima ima pitanje u vezi ovoga.Pise da je dozvoljeno da se drugo vozilo vuce do prvog iskljucenja sa autoputa

Odgovori

nislija

Davno je bilo, ali se po starom zakonu motoput zvao "Put registrovan za motorna vozila", koji je morao biti obelezen istim ovim znakom, sa opstim maksimalnim ogranicenjem od 100km/h (ne postoji znak), koji moze imati i niza ogranicenja iskazana znakom, moze da ima vise traka, nema zaustavnu i voznja po njemu se tretira po slicinim pravilima kao i na autoputu. Na autoputu minimalna dozvoljena brzina je pre bila 40km/h, mozda je to sad promenjeno, bas zbog slepanja, kao sto je pre takodje bilo dozvoljeno slepanje do prvog izlaza maksimalnom brzinom od 40 km/h gde ste obavezni da se iskljucite. Ako me dobro sluzi secanje bilo je i obavezno za vucu vozila ukupne tezine preko 3.5 t, koristiti rudu ili krutu vezu prilikom slepanja. Verujem da je i danas isto, ali bi trebalo detaljno pretraziti zakon. U slucaju da morate da se dokazujete sa policijom i da vas policija optuzuje da ste prosli nekoliko izlaza, apsolutno niste obavezni da bilo sta dokuazujete, jer za to postoje parnicni i krivicni zakon i posebni procesi u kojima se dokazuje krivica, a takdodje mozete da se pozovete na sudu i na klevetu, mada ona vise kao poseban pojam ne postoji, pa da eventualno, privatnom tuzbom i dokazivanjem potrazujete odstetu od policajca koji vas je zaustavio. Naravno ovo je samo teorija, koju nikome ne preporucujem da je isproba u praksi.

Odgovori

Marko Joksimovic

Sto se tice dokazivanja policajcima, vidi se valjda vreme koje je bilo kad je prosao kroz naplatnu rampu jedan a kad drugi... Zar ne? Ili sam samo zamislio da je u redu da na kartici pise vreme preuzimanja :-)

Odgovori

gile

Nista mu ne fali, samo motor :D

Odgovori

PEĐA

U normalnim zemljama (što naša svakako nije, po mnogo čemu) kada se vozilo pokvari na autoputu, u obavezi ste da isto napustite, obučete svetleći prsluk i stanete van kolovoza i zaustvne trake. Kakvo crno šlepanje? Da vam zateknu vozilo zakačeno užetom za drugo dok se vucarate 30-40 km/h autoputem, vodili bi vas prvo psihijatru, pa tek onda sudiji za prekršaje, ako vas pre toga neki autobus ili šleper ne pošalje u "večna lovišta". Na zapadu postoji termin, tzv. "opstrukcija saobraćaja". Tamo je kažnjivo bezrazložno "davljenje" i usporavanje saobraćaja, a kamoli šlepanje autoputem. Moj poznanik je pre nekih 12-13 godina kažnjen između Trebnja i Novog Mesta (SLO), jer je vozio presporo. Ograničenje na toj deonici je bilo 80 ili 90 km/h, a on se bez ikakvog razloga (vozilo ispravno, vremenski i uslovi na putu dobri) kretao dosta manjom brzinom i stvarao gužvu. Sustigao ga policajac na motociklu i kaznio ga zbog "opstrukcije saobraćaja".

Odgovori

nex

Poštovani Peđa, Ne razumem zašto bi bilo zabranjeno šlepanje na autoputu, ukoliko je do sledećeg isključenja. Pogledajte i Zakon o saobraćaju SR Nemačke, § 15a StVO Abschleppen von Fahrzeugen, gde isto piše da je šlepanje dozvoljeno do sledećeg isključenja. Što i ima smisla. Bolje što pre ukloniti prepreku (pokvareno vozilo) sa auto-puta, ukoliko može neki prijatelj doći pre šlep službe. Dakle, kao i svugde u Evropi, ovaj član zakona je sličan ili isti. Pošto je taj zakonski član još iz doba SFRJ, pretpostavljam da je tako i u Sloveniji. Što se tiče opstrukcije u saobraćaju, postoji i u Srbiji član 42 Zakona o bezbednosti saobraća, gde možete biti kažnjeni do 5.000 dinara ukoliko vozač vozi sporo u meri da ometa normalan saobraćaj. Po meni i te vozače treba kazniti jer time ugrožavaju bezbednost u saobraćaju, samo što se to u Srbiji ne radi konzekventno kao ovde. Pozdrav iz Nemačke!

PEĐA

Za 15 godina, koliko već vozim drumovima EU, nikada nisam imao priliku da vidim da se neko šlepa "na kanap". Npr, u Nemačkoj je vozačima kamiona na autoputu zabranjena samostalna zamena točka na kamionu. U slučaju gumi defekta, vozač kamiona je obavezan da pozove servis.

nex

Ja živim već od 1992 ovde i relativno često sam na putu službeno. Viđao sam da su se vukli. Kažem Vam, dozvoljeno jer je bitno da se skloni vozilo što pre sa autoputa, pogotovo što u Nemačkoj (na nekim deonicama) nema ograničenja brzine. Za kamione ne znam, jer nemam položeno za kamione, ali mi ima smisla i da ne smeju da menjaju, s obzirom da je guma na kamionu relativno velika i ne može se zbog gabarita zameniti bezbedno... Ali to mogu samo da pretpostavim, jer nisam profesionalni vozač.

Radomir

Na autoputu je zabranjen saobracaj vozilima koja idu ispod 60 km na sat. Kada se vozilo slepa zabranjeno je kretanje preko 60 km na sat. Tako da ovaj koji je ovo napisao nema pojma.To nema nikakve veze sa karticama i mobilnim telefonima. U zakonu o saobracaju se nigde ne pominje vreme poziva mobilnim telefonom. Nemojte ljudima da servirate ovako smesne price.Pozz

Odgovori

Dragan Romčević

Kao prvo, na auto-putu je zabranjen saobraćaj vozilima čija je najveća konstruktivna brzina manja od 50 km/h, a ne 60 km/h. Dakle, onim vozilima koja ne mogu da idu brže od 50 km/h. Kao drugo, kada se vozilo vuče, ne sme da ide preko 40 km/h. Uprkos tome, nije zabranjeno da se drugim vozilom na auto-putu vuče pokvareno vozilo kako bi se što pre uklonilo sa auto-puta. Drugim rečima, Vi nemate pojma.

mica

Ovaj covek je neverovatan . u pravom smislu te reci .

Smudj

Osnovna razlika autoputa i motoputa je: motoput nema zaustavnu traku, a autoput ima, a i jedan i drugi imaju vise saobracajnih traka, tj. dve kolovozne.......................

Odgovori

Vladimir

Razlikuju se prvenstveno po znaku koji je naveden u tekstu, i to nije "nekako" pronadjeno, to lepo pise u zakonu. Za one sa dugogodisnjim vozackim stazom to je nekadasnji "Put rezervisan za saobracaj motornih vozila". Ista stvar, samo nazvana drugim imenom. Prilazem primer iz NS-a: https://www.google.rs/maps/@45.2395602,19.8437604,3a,75y,168.9h,83.6t/data=!3m6!1e1!3m4!1sStmsJUkgcZc3dR8KM2-azw!2e0!7i13312!8i6656?hl=sr

Dragan Romčević

Možete li da navedete u čemu je to definisano? Zakonu, pravilniku i slično?

Misko Lazarevic

nazalost i ako se vucete na bilo kom putu imacete rvanje sa volanom jer 50 procenata auta koji se voze imaju servo volan a oni se najcesce i kvare

Odgovori

Marko

Rvanje sa volanom sigurno neces imati dok je vozilo u pokretu.

Marko

Sta pise u zakonu sto se tice magistalnog ili lokalnog puta. Gde su ogranicenja 50- 80kmh? Je l' tu smemo da se vucaramo?

Odgovori

Marko

Da li je propisano zakonom da mora biti kruta veza kojom se vuce ili moze i starim dobrim sajlama? I da li mozete napisati, kako automobili moraju biti obelezeni u toku slepanja? Mislim da bi trebala biti upaljena sva cetiri zmigavca, trougao na autu koji se vuce.. Ali da li je to "kafanski" mit, i sta tacno pise u zakonu?

Dragan Romčević

@Marko - Ne mora da bude kruta veza - auto može da se vuče sajlom. Rastojanje mora da bude između 3 i 5 metara između vozila. Na vučnom vozilu moraju biti uključena sva četiri migavca, a na vučenom takođe ukoliko su ispravni. Na oba vozila mora biti postavljen sigurnosni trougao. Na motorno vozilo koje vuče drugo motorno vozilo sigurnosni trougao se postavlja sa prednje, a na vučeno vozilo sa zadnje strane. Motorno vozilo sme da se vuče noću, i danju u slučaju smanjene vidljivosti, isključivo ako na svojoj zadnjoj strani ima uključena zadnja poziciona svetla ili ako ga vuče motorno vozilo koje pri vučenju koristi žuto rotaciono svetlo. Ne sme da se vuče auto kojem ne rade upravljački sistem ili kočnice. Maksimalna dozvoljena brzina je 40 km/h.

Mirko

Većini modernijih auta i kočenje i upravljanje direktno zavisi od činjenice radi li motor ili ne, jer kad ne radi ne funkcioniše ni volan ni kočnica kako treba pa je bez krute veze izuzetno teško šlepati takvo vozilo. Pogotovu ako je put kojim se šlepanje vrši sa nizbrdicom, bez serva ga niko ne zaustavi.

Dragan Romčević

@Mirko - Tačno tako. Stoga se može smatrati da ako ne radi motor, da ne rade ni upravljački sistem ni kočnice. Tehnički, upravljački sistem i kočnice nisu u kvaru, ali kao što ste rekli izuzetno je teško i veoma opasno upravljati i kočiti takvim vozilom. Nažalost, Zakon nije jasno precizirao takvu situaciju. Zdrav razum ipak nalaže da se auto čiji je motor u kvaru ne vuče sajlom.

Polovni Automobili

Na ostalim putevima je dozvoljeno - ovo ograničenje se odnosi samo na auto-put i motoput.

DS

Ma da, baš će policajac da rešava jednačine i računa vremena, kilometraže, brzine kretanja... Korisno bi bilo napomenuti i da se mnoga vozila NE SMEJU vući, kao npr. vozila koja imaju automatski menjač. Takođe mnoga vozila sa manuelnim menjačem a koja imaju 4x4 pogon ne smeju se vući sa jednom osovinom na podlozi a drugom na vučnoj prikolici. U ovakvim slučajevima može doći do oštećenja menjača/pogonskog sklopa, mada bi vlasnici automobila uglavnom trebali to znati

Odgovori

Srdjan

Kakve veze ima automatski menjač sa vučom? Ubaciš u N i vučeš kao i sa manuelnim menjačem.

DS

Nije baš sve tako kao što izgleda sa ubacivanjem automatika u N. U suštini može ali na kraće relacije i ne velikom brzinom, u suprotnom postoji šansa da dodje do oštećenja. Kad se pogonski točkovi okreću dolazi do okretanja zupčanika u menjaču, a kako motor i sistem hladjenja ne rade. Podmazivanje menjača se obavlja preko zasebne pumpe tako da je celi sistem po pritiskom kad motor radi, tako da kada motor ne radi podmazivanje nije adekvatno tako da posle nekog vremena može doći do oštećenja. Naravno ima dosta različitih automatskih menjača pa nije baš kod svih 100% identična situacija, ali svakako su to dosta složeniji sklopovi od manuelnih menjača, isto tako i skupi. A nije teško ni konsultovati proizvođača ili ovlašćenog distributera

DS

Inače šlepanje auta zna da bude opasno, jer u slučaju kad motor ne radi kočnice dosta slabije koče a mogu biti i potpuno neupotrebljive, servo volana takođe ne radi, nizbrdice su takođe nezgodne naročito ako se koristi kanap ili sajla. Kruta veza je bolja varijanta

Rile

Automatik može da se šlepa ali ima ograničenje brzine u tom slučaju koje zavisi od proizvođača do proizvođača. Ubaciš ga u N i ne prelaziš 20-30 km/h, što ZAVISI OD PROIZVOĐAČA. Kum i ja smo šlepali MLa automatika 4x4 odnosno 4 matik i to oko 100 km jer mu je motor bio u kvaru i ništa mu ne fali.

ivan djokic

Kod svakog automatskog menjaca stoji da slepanje nije dozvoljeno tako kazu proizvodjaci .A sto se vi vucete to je druga stvar. I ne vidim sto je bitno automatik ili srvo volan za ovu temu.Ljudi su lepo pojasnili pravila sta sme a sta ne .Mozemo sad da pricamo i da je bez dozvole zabranjeno voziti .

Perić

Imao sam više automatika, proizvodjači ne preporučuju slepanje duže od 20 ili 30 km i to brzinom ne većom od 40kmh. Stvar je prosta - u kom god da je položaju birač brzina ako se okreće izlazna osovina menjača (to jest ako se vozilo kreće) dolazi do pokretanja sklopova unutar menjača i ulje u njemu se greje. Od ekstremne važnosti je da ne dodje do pregrevanja menjača. Pumpa ulja u menjaču (koja pumpa ulje i u hladnjak ulja menjača) se pogoni preko turbine koju pokreće zamajac, znači ako ne radi motor nema podmazivanja i hladjenja ulja u menjaču.

Sheriff

Realno jeste tako. Policajac sigurno neće rešavati jednačine da bi došao do nekog zaključka. U najvećem broju slučajeva policija uopšte neće napraviti problem nekome ko je u nevolji, odnosno čiji se auto pokvario ako je sve urađeno kako treba tj. ako je auto propisno obeležen i sl. Problem će napraviti samo onda ako su npr. bili iza tih automobila i jasno su videli da se nisu isključili, a mogli su. Inače u vezi motoputa, kao što je Vladimir već rekao, takav put se nekada zvao "Put rezervisan za saobraćaj motornih vozila" i opšte ograničenje na njemu je 100km/h i tim putem se mogu kretati isključivo motorna vozila, dakle ne smeju se kretati bicikli i sl. Dobar primer ovog puta je deonica od Galenike prema Batajnici, samo što je tu ograničenje 60 km/h iako se radi o navedenom putu koji je i jasno obeležen onim plavim znakom.

Polovni Automobili

Šta biste Vi uradili u takvoj situaciji?