Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Najčešće zablude o zimskim gumama

Najčešće zablude o zimskim gumama
Postavljeno 21.11.2018. u 13:41
Autor: Dragan Romčević

Dragan Romčević

Zima je na pragu pa ćemo se pozabaviti zabludama vezanim za zimske gume. Najopasnije su tvrdnje pojedinih „iskusnih“ vozača kako u stvari nema velike razlike između zimskih i letnjih guma, te da je to samo „zavera da bi se uzele pare“.

Nije zavera. Razlika postoji. Ali zimske gume ne mogu da krše zakone fizike, niti da spreče nekoga da se u punoj brzini zakuca u auto ispred sebe ili pokosi pešaka.

1)   Zimske gume moram da stavim najkasnije 1. novembra.

Ne morate. Po zakonu, zimske gume su obavezne od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako je put prekriven snegom, ledom ili poledicom.

2)   Zimske gume ne smem da skidam pre 1. aprila.

Smete. Objašnjenje je isto kao u prvoj tački - obavezne su od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako je put prekriven snegom, ledom ili poledicom.

3)   Dubina šare na zimskoj gumi mora da bude bar centimetar ili više.

Ne mora - po zakonu, minimalna dubina šare na zimskim gumama je 4 milimetra. Naglašavamo, to je zakonski minimum; preporučujemo da zamenite zimske gume mnogo pre nego što dođu do ta krajnja 4 milimetra.

4)   Letnje gume sa veoma dubokom šarom mogu da se koriste po snegu.

Ne - zato što razlika između zimskih i letnjih guma nije samo u dubini i vrsti šare, već i u materijalu od kojih su napravljene. Letnje gume su izrađene od mešavine koja se odlično ponaša pri visokim temperaturama, ali se zato zimi stvrdnu i veoma loše koče i skreću čak i na apsolutno suvom asfaltu pri niskim temperaturama.

Zimske gume su napravljene od mekše smeše, koja zadržava dobre karakteristike i kada temperatura ode ispod nule, pri čemu karakteristična duboka šara pomaže da „kopaju“ kroz sneg i bolje „grebu“ po ledu (koliko je to moguće, naravno).

5)   Dovoljno je da imam zimske gume samo na pogonskim točkovima.

Ne, tako je po zakonu bilo nekada, ali već godinama na sva četiri točka morate da imate zimske gume. Naravno, u uslovima i u periodu koji su gore navedeni.

Čak i ako izbacimo zakon iz priče, može da bude opasno da imate npr. zimske gume na prednjim pogonskim točkovima, a letnje na zadnjim.

6)   Zimske gume mogu da vozim i leti.

Po zakonu da, ali: brže se troše, lošije koče, povećavaju potrošnju goriva, lošije „drže“ u krivinama i pri oštrim manevrima.

Pritom, visoke temperature trajno menjaju karakteristike materijala od kojeg su napravljene, pa se zimi više neće ponašati onako kako bi trebalo. Dakle, korišćenje zimskih guma leti donosi višestruku štetu, uključujući i rizik od udesa.

7)   Oznaka za zimske gume je M+S.

Moramo da razgraničimo dve stvari. Po zakonu, gume koje na boku imaju oznaku M+S smatraju se zimskim gumama. U toj oznaci slovo „M“ na engleskom označava blato, a „S“ sneg. Međutim, ne postoji nikakav standard koji treba da ispunjavaju po pitanju karakteristika koje treba da imaju na snegu ili pri niskim temperaturama.

Zato, ukoliko želite prave zimske gume, kupite one koje pored oznake M+S imaju i simbol pahuljice snega u planini sa tri vrha, kao na slici ispod. Zimske gume moraju da ispune određene uslove da bi mogle da nose ovaj simbol.

8)   Lanci za sneg su deo obavezne zimske opreme.

Lanci su deo obavezne zimske opreme samo ako vozite van naselja. Lance za sneg ili neka druga sredstva za povećanje trakcije (npr. „čarape“ za sneg) morate da imate u prtljažniku u periodu od 1. novembra do 1. aprila isključivo ukoliko vozite van naselja i ukoliko je put pokriven snegom, ledom ili poledicom.

Naravno da mogu da budu vrlo korisni i u naselju, pa savetujemo da ih uvek nosite i uvežbate da ih brzo montirate, kako ne biste noću u mećavi smrznutih prstiju čitali nejasno napisano uputstvo dok lanci beskorisno leže pored točkova.

9)   Ne vozim trke, pa da mi trebaju zimske gume, a i neću kolima nigde da idem tih par dana dok pada sneg.

Koliko puta smo ovo čuli... I kao po nekom nepisanom zakonu, upravo kad padne sneg, nešto neodložno vas natera da sednete u kola. Nekoga treba odvesti do lekara, odbaciti do stanice, otići u kupovinu za novogodišnje praznike ili slavu, priteći u pomoć rođaku da upali „na kablove“...

I dalje pokušavate čvrsto da se držite odluke da ne sedate u kola sa letnjim gumama po snegu, ali u gradu je kolaps pa svi voze polako, nema autobusa, taksi je skoro nemoguće dobiti, a i nije baš jeftin...

I tako se ipak nađete sa letnjim gumama na snegu. Samo polako i sve će biti u redu.

Taman se malo izvučete iz gužve, pojurite da uhvatite zeleno na semaforu, a auto ispred vas iznenada uspori kad zeleno počne da trepće. Sledi panika dok kočite i shvatate da je udarac neizbežan. Zatim kratko DUM!

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.6
Komentara: 92
Pregleda: 12611
   

Komentara: 92 | Pregleda: 12611

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

E10

E je homologaciona oznaka drzave koja je izdala homologaciju. E10 je Srbija. Guma moze da ima i vise 'E' oznaka

Odgovori

Petrovic Zikica

Zakon treba postovati a dali je zakon 100% u redu? Samo jedan primer jedan par lanaca za sneg obavezan zimi i za putnicka i terenska vozila. Terencima ili netreba ili dva para, dali gresim?

Odgovori

karburator

Da li je moguće da uokvireno slovo E sa brojem ipak govori o klasi gume. Na netu sam našao da: 1. klasa ima oznaku od E1 do E4 2. klasa E4-E8 3. klasa E8-E12 Van klasna guma ima oznaku od E13 pa na gore? Da li je ovo neko izmislio ili je istina? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Nije istina.

maks

jeste videli sto je deda iz ceske smislio cool lance za sneg https://www.youtube.com/watch?v=49JgKDMxreM

Odgovori

vlada

Gde su sada strucnjaci sa letnjim gumama ,po ovom snegu?Bas bih voleo da ih vidim,a i cujem za njihovo bogato iskustvo i znanje..A to bogato iskustvo se svodi na koriscenje sopstvenih nogu ili javnog prevoza...Ovo se ne odnosi na seoske sredine gde nema asfalta.pa lanci mogu i na celave gume...NAPRED strucnjaci,iznesite vasa dragocena iskustva..

Odgovori

Žikica Petrović

Upravu si samo sto se nekad letnji pneumatik sa dobrom dubinom sare smatrao kao zimski spremno vozilo a ko je hteo zimski montirao na pogonske tockove. Ne tvrdim da je bolje, naprotiv, ali tako je bilo.

Odgovori

Žikica Petrović

Hteo bih da kazem nesto za korisvenje zimskih guma leti. Ostavljam prostor strucnjacima ako gresim. Svaka guma (pogresno) pneumatik ima mnogo natpisa sa strane koji nesto znace. Mi narovno, (vecina nas), gledamo najveca slova, koja je marka, pa dimenzija, mislim da je u incima a ne u colovima. Od skoro smo zainteresovani i xa datum proizvodnje ali i novije proizvodje pneumatici nemaju datum. Protisak koji podnose, tezinu po tocku (max), strukturu izrade broj takozvanih platna i zastita od temperature takozvani tefloni. Letnji pneumatici imaju vecu zastitu od temperature a zimski manju. E tu je problem ako sa zimskim pneumaticima vozimo leti, viske temperature, usujana podloga, velika brzina, cenrifugalna sila i dolazi do eksplozije pa cak ako su pumpane azotom. Nasa je sreca sto ljudi koji voze leti sa zimskim pneumaticima uglavno uglanom su lokalci i ne razvijaju velike brzine ali u gradskoj voznji na raskrsnicam pri sporoj voznji cuje se skripa sto je znak preteranog habanja .

Odgovori

Profesor

Gospodo jos niko nije sklopio komentar na mestu, batalite iskustva, kilometre i zakone, ovde se radi o duploj zabludi za neuke citaoce. Naime u nasoj voznji je sva bezbednost, ne uzdajte se u gume, bilo letnje, bilo zimske, SVAKAKO GUME PRILAGODITE SEZONI, a shodno vremenskim uslovima vozite umerenom brzinom sa kojom vi kao vozac vladate bezbedno. Bezbedno je kada se zaustavite na vreme bez posledica u kriznom momentu, ne zanosite se mislju da su gume svemocne, razmisljajte glavom kad je vec nosite na ramenima da sluzi svrsi koliko i sezonska guma. Gledajte podlogu puta koji vozi vas i vas automobil, iskustva i situacije u voznji nikada se ne mogu uporedjivati osim onoga sto ste sami predvideli na osnovu vaseg licnog iskustva mozak ce u kriznoj situaciji naci resenje shodno iskustvu stecenom voznjom. Da se ne lazemo na ledu ne pomaze ni jedna guma, ni jedna nije sigurna na podmazanom asfaltu kad padne rosa ili par kapi kise isto je kao i led nema sigurne gume za bahtu voznju.

Odgovori

vlada

Profesore,mislim da se podrazumeva,sve to sto si rekao..Naravno da guma nije svemoguca,najvaznije je prilagoditi brzinu datim uslovima na putu..I postovati ogranicenja na svim deonicama...Pa nije tek tako postavljen znak, na 60 km/h po snegu i ledu..Ne bih to znao,ali mladost,dobar automobil i gume kramponke su me navele da ovi nemaju pojma..I pri brzini od 80 km/h,prvo napravim nekoliko osmica na putu,pa probijem smet,i zavrsim u kanalu pored puta..Pa muke zive,izvlacenje,pucanje sajli,dakle slep sluzba me kostala papreno..A sve to,zbog minimalnog prekoracenja brzine..I zato guma je guma,a bistra glava caruje..

Roki

Evo ovako. Vozim od '63. Auto sam kupio polovan golf 2 sa letnjim gumama iste godine. U Nemackoj. Od tada sam ga vozio na tim gumama dok se nisu raspale a posle na felnama. Posle dvadeset godina sam skupio za alu felne i na njima i dan danas vozim. Sem kada dodjem u Srbiju, tada stavljam stare celicne zbog rupa. Pojas je glanc nov jer ga nikada nisam izvukao. Nije mi trebao. Od guma imam rezervnu u gepeku da drzi pravac kada se zalaufam. Kada to pricam niko mi ne veruje.

Odgovori

Milos

Dragi moj Roki, biće da si nešto pobrkao sa godinama? Kazeš da si kupio polovan Golf 2 1963. godine, od kada i voziš. Golf 2 je počeo da se pravi dvadeset godina kasnije......

Kiza

Pobrkao je on mnogo toga. Da živi u Nemačkoj znao bi da se ne kaže "glanc nov" već "ganc", što znači "sasvim". A o vožnji na felnama i da ne govorimo.

Milan

Samo tako nastavi prijatelju. Pun gas! Ne gledaj ni levo ni desno samo pravo ( kao konj ).

gagi

zakon treba postovati!!!!dileme nema sto se tice upotrebe zimskih guma,ALI,kolko god bile dobre i kvalitetne zimske gume ako se prelazis preko oznaka na kolovozu je jednak prelsku preko hokejskog igralista,dali je od nadleznih neko razmisljao o boji koja se koristi za oznake na kolovozu,NIJE!bitno je da je neka firma.... ofarbala oznake na kolovozu bojom koja je kao staklo kada se pokvasi,i to debelo naplatila od naroda,BEZOBRAZLUK! SVI PRICAJU O GUMAMA JER OD GUMA IDE DRZAVI PDV,A DA SE DONESE PRAVILNIK ZA FARBANJE OZNAKA NA KOLOVOZU ,,MALO SUTRA,NEK NAROD LOMI RUKE I NOGE NA PESACKIM PRELAZIMA,NEK SE LUPAJU VOZILA KLIZAJUCI PREKO ISTIH, MA NEMA VEZE, DRZAVA JE UVEK U PRAVU!!!!!

Odgovori

vlada

Uh,to si u pravu,pesacki prelazi se sijaju kao da ih namerno podmazuju..

vlada

Ovde svakakvih ludaka ima,sa raznim teorijama..Naravno presli su milione kilometara,ali kamionima ili autobusima,koji zbog svoje velike tezine nisu obavezni da stavljaju zim.gume..A mi koji pazimo na svoj i tudje zivote,mi se ne obaziremo na teorije zavere,jer nismo toliko iskusni,postujemo zakonske propise,jer nismo toliko bogati da rizikujemo velike novcane kazne zbog nepropisne opreme..150-200 eur na 5 godina koriscenja guma,to je sitnica u odnosu na sve ostalo..

Odgovori

Alexx

Druže za kamione i autobuse ne postoje letnje gume!!

mario

Ja vozim vec 20 godina bez zimskih guma ,i zivim na selu uzbrdice i nizbrdice velike,dragi vozaci po snegu nema kocenja bez obzira na gume samo lagana voznja i iskustvo naravno

Odgovori

vlada

Mario,ne lupetaj ,leba ti..

Vlada

Bravo Mario, konacno glas razuma... Ljudi u 95% slucajeva ne znaju da voze, a ne daj boze da im to kazes - jer naravno svi su Fandjo.... a nisu svesni koliko pojma nemaju. Svako danas zna da stisne gas i kaze ja vozim 10, 20, 30, 50 god.

Branislav Radaković

Haahahaahaha

vlada

Vojkane,cisto sumnjam da si na gr.prelaz Podkoren isao sa letnjim gumama...Naravno u zimskom periodu,jer je tamo sneg normalna pojava..

Saigon

Ovaj video bi bilo dobro svako da pogleda. Pogotovo oni koji misle da je mala razlika u dobrim letnjim i zimskim gumama itd... Stavite sebe u situaciju kocenja na ovom video sa letnjim gumama. Oni koji mnogo voze kao ja znace o cemu se radi. Extremno velika je razlika u kriticnim situacijama kada ste na letnjim gumama i to je nemoguce osporiti! https://www.youtube.com/watch?v=atayHQYqA3g

Odgovori

vojkan

la sam u nemacku polozio 73-e a auto sam kupio 2 god. kasnije, ford 20 m6cil. onda smo dosli preko austrije , nigde autoputa , posli smo za yu, sneg do pojasa policija ti je pom, kad se zagl,niko nije palo na pamet za zimske.vozili smo spaix gume sa ekserima potrosena do kraja sa odpada,ponekad je neki ekser ako se oko njega pojela guma vise,upao unutra, najvece sranje smo vozuli nisi mogo kup, nove gume za 400maraka ako je autoceo kostao500.pribor auta smo kup, s autom,tako smo i prodali sa prvom , prvompomoci, a danas,su samo pljacke nad vozacima, bacio sam nove jer nav, isteko rok, ja vam kazem zakon treba da prepustaju vozacima na raspolaganju ,jer vozaci dolaze u zablude,sigurni su u zimske gume voze brzo jer su sigurni i bum,stetu treba ko da plati, zakon, ne oni te jos kazne,jer tajna u zimskim periodimaje samo: Prilagodite brzinu,nije uvek zimska guma,Ja ustvari imam iskustvo, i mogu vam reci bezbroj puta sam na podkoren isao sa letnjim, poz

x3m

@Velimir: Vidim, veoma si elokventan. Post ti je prepun psovki a koliko mogu da primetim ne manjka ti ni praktičnih primera koji, eto, meni nedostaju... Inače, pošto ne znaš koliko imam godina, nemam pojma odakle ti da sam klinac? Šta znači biti klinac? Koliko vozačkog iskiustva i pređenih kilometara je neophodno da bi se postao "Ikusni Vozač Koji Svuda Prolazi Na Letnjim Gumama"? Pošto zimske gume stavljaš samo da te ne bi kaznili, da li i pojas vezuješ iz istog razloga? Šta ko bre tebi sme da kaže, ti znaš najbolje. Sve je to izmišljeno samo da bi se tebi uzele pare. Nema to nikakve veze sa bezbednošću, svi se zaverili protiv tebe. Naročito slinavi klinci...

Odgovori

velimir

pročitaj prvo svoju rečenicu na početku svog komentara, pa razmisli da li si dobio što si tražio. Ne mešaj babe i žabe sa tim pojasevima. Ni u jednom komentaru vas zastupnika zimskih guma nisam našao da je neko probao pa onda počeo da istresa svoju pamet ovde. Sve se svodi na testove, rekla kazala, a za jednoga odavde znam sigurno da je prošle godine položio vozački ali sebe predstavlja velikim načitanim stručnjakom koji ima milion pređenih km ali na PS i PC igricama. Ajde bre... Moje mišljenje je moje mišljenje , tim mišljenjem ne mogu nikome da skinem zimske gume, niti ih skidam sebi. Al da su nepotrebne? MA NEPOTREBNE SU I TO JE KRAJ PRIČE ZA MENE. A ti uteruj i dalje...

x3m

@ Velimir: Nekome je lakše uterati metar u d**e nego centimetar u glavu! Upravo ono što ste i sami naveli: apsolutno je bitno šta ko ima u glavi pa tek onda kakve gume ima. Baš taj što ima u glavi neće rizikovati i voziti "na plastici" tokom zime. Nije poenta da li možeš ili ne možeš da se izvučeš iz snega već da li ćeš stati u odsudnom momentu! Ne vozimo više fiće i stojadine koji su mogli da prođu kroz svaki sneg zbog tankih guma i kratkog međuosovinskog rastojanja. Malo su vozila narasla i otežala a i postala snažnija! Takođe, tehnologija je napredovala, smesa guma se promenila, sve u cilju poboljšanja bezbednosti. Kao što je napredovala cela auto industrija. Imali smo pojaseve a sad imamo čuda elektronike koja čuvaju glavu. Zato pamet u istu, nemoj se osećati ugroženo. Niko se nije urotio protiv tebe i niko ne kuje zaveru već jednostavno ima ljudi koji su malo više u materiji i znaju o čemu pričaju!

Odgovori

velimir

I tvoja zadnja rečenica sve objašnjava : Ljudi su malo više u materiji!!! A gde su praktični primeri? Šta se prose..vaš ovde? Kakva plastika? Uzmi bre lennju gumu stavi na vozilo i ajd na sneg na neki parking, poljski put sa uzbrdicom, ajde na -25 pa kad vidiš da razlike i nema onda s.ri! I prvo obriši sline a kad prestaneš da slinaviš posle nekih 20 do 25 godina probaj da nekome uteruješ bilo šta i bilo gde. O kojim zastavama jugićima i slično pričaš? Korsa , polo, yaris, getz, matiz imaju široke gume? Nekad je moj kec išao na 185-13 nisko profilnu letnju i zaustavljen je gde treba uvek. Vozim ja zimske gume zbog kazni i zbog toga što neki slinavi rade testove, a ne zato što mi trebaju. A najveći problem je što tako kako si vaspitan tako polažeš i vozački i tako stručan sa zimskim gumama napraviš sranje, jer u stvari živiš u zabludi da si pametniji od ostalih .

kiuz

nikad nisam vozio sa zimskim gumamam i necu jer je to prevara

Odgovori

Dušan

I vidi se da nikad nisi vozio sa zimskim gumama. Inače bi znao razliku.

velimir

Eto nama reprize ovog texta u video savetu " zablude o zimskim gumama". Da uđe u glavu po svaku cenu i onim pojedinim "iskusnim" vozačima sa "opasnim tvrdnjama"...itd. I opet branite Zakon , prodavce, preprodavce , proizvođače... Kažete da letnja guma nije dobra za sneg da je opasna , pa treba koristiti zimsku gumu koja je zbog svojih karakteristika i dozvoljena Zakonom. OK. A kako to da letnja guma može da se koristi po suvom putu u zimskom periodu na minus deset ili petnaest , ako po svojim karakteristikama nije dobra za niske temperature? Meni ne treba da odgovorite, odgovorili ste na ovom videu na 02:43.

Odgovori

Dr House

Prijatelju, ti i tvoja bratija, da li se vi pravite ludi ili ste glupi....letnja guma ne moze da se vozi a da ne rizikujes glavu na ispod + 8 °C jer se stvrdne bre ! O jbt kakvi ludaci !!! Zato je zakon i uveden zbog bandoglavih likova i vrsnih poznavaoca voznje i guma...ajde bre

Živorad

Ne može da se koristi jer i na "suvom" putu na -10 imaš poledice iz prostog razloga što voda ne može da ispari nego će da se zamrzne ma koliko putari dobro da čiste put (a kod nas ga sigurno ne čiste idealno) . To znači da svaki pandur može da te zaustavi i da ti lupi kaznu, a to takođe znači da ćeš slabije kočiti ukoliko do toga dođe. Mnogi su se tako opekli baš po navodno suvom putu zimi.

Stig

To je zato sto je ovo drzava trulih kompromisa. Da bi sacuvali socijalni mir, ovi su nasli ovo Solomonsko resenje. Nigde u svetu ovo resenje ne postoji ili su gume obavezne ili nisu( ima i takvih zakona u EU, npr Belgija)Ko ne veruje neka proba, cim padne sneg, na neki poligon I voznja. Onda se vratis I to isto sa zimskim uradis I uveris da li je prevara.

vlada

Velimire,ja i mnogi vozaci po Beogradu,osecamo na svojoj kozi pamet takvih kao sto si ti..Po ravnom nije strasno,ide se nekako sa letnjom gumom...Ali prva uzbrdica,a po Beogradu ih je bezbroj,pokaze ko je pametnjakovic a ko razborit vozac..Taj pametnjakovic,zbog svoje letnje gume,pravi kolonu na uzbrdici,slajfuje,tesko ili nikako izlazi,po snegu,i naravno ljuti se kada mu vozaci trube i pominju familiju..Takav pametnjakovic kada stane,vise ne moze da krene i tad nastaje gungula,i haos,,I naravno svi su krivi samo on nije..Posebna prica je kocenje i zaustavaljanje po snegu,jer vozilo postaje kao bob,niko ne moze da ga zaustavi sem cvrste prepreka..Naravno svako ima svoje misljenje i ne treba matore konje uciti sta valja ili ne..Ali takvi matori konji,pokusavaju da budu pametni, a u stvari samo izazivaju podsmeh kod razboritih,koji kao ja prokomentarisu Budala,i nista vise..

BATMANNBG

Ma možeš ti i na felnama da voziš

durex

muka mi je od ovih komentara kao sto je tvoj dr house.Pre neku godinu u novembru uvece vozio 2 prijatelja, a napolju bilo +4 stepena.prijatelj mi kaze: hej napolju je +4 a ti imas letnje gume, izgubio si svojstva jer na teperaturama ispod +7 letnje su trdje...ja kazem da, zamenicu ih u decembru za zimske, ali zar ti stvarno mislis da ne mozes da vozis sa letnjima na temperuturama 0 do +7c? posle je covek isao na put i vozio sa letnjima na mteperaturi +3 do +4 i da nije imao nikakvih problema.poenta price je da znam gomilu ljudi koji misle da je ne smeju ni da pokrenu auto ako su se zatekli sa letnjim gumama na temperaturama u sitnom plusu.A sta je sa onim momcima sto voze skutere za dostavu pica i sl, jel i njih neko kontrolise koje gume imaju?

Bidjoni

Jašem konja i bez sedla i i bez potkovica i zimi leti, dok "stručnjaci" jašu na samaru potkovane magarce ! Koći Miško !!! pazi bandera ! Ko to tamo peva o gumicama a nataliteta nema ! "Ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zverka ostavi svoj trag" !

Odgovori

Nenad

Moze broj dilera?

Nenad

Ubedljivo "najjace" razmisljanje mnogih je da su gume M+S zimsko-letnje gume. Amin.

Odgovori

Čiča Miloje

Čuveno verovanje, da je "M+S" skraćenica za "mokro +suvo" :D

Nenad

Mart + Septembar :D

Boško.

Ja sam video ,,SAVINE" gume na kojima nema znak pahuljice već na njoj piše ,,Eskimko" i kažu da je to njihova oznaka za zimsku gumu. Šta vi kažete ?

Odgovori

Polovni Automobili

Mislite Eskimo? Sve verzije ove gume za koje znamo imaju simbol pahuljice u planini. Možete li da pošaljete sliku te gume koja nema na email redakcija@polovniautomobili.com?

Dr House

Ja vozim BF goodrich i pise winter tyres ....a to sto tebe buni sa pahuljicom se odnosi samo na gume MS ( mud&snow) koje nisu testirane za sneg , vec samo one na kojima pored oznake MS ima i pahuljica.

velimir

Dr,House - skini se sa Vikodina da ne lupaš. M+S jesu gume za sneg i ono S - snow znači sneg. Pahuljica pored toga znači bukvalno - za blato sneg i niske temperature i još bukvalnije samo za zimu a ne za leto i to je prava zimska guma po karatkteristikama proizvođača. Bez pahuljice predviđene su za leto i za zimu i proizvođači ih deklarišu sa nekim srednjim karakteristikama koje odgovaraju i letnjim i zimskim uslovima.

Petar

Ćoravom namigivati, gluvom šaputati..., uzaludna rabota. Zbog takvih je zakon i donešen na kraju krajeva. Sećam se da je moj deda još osamdesetih godina imao za svog stojadina dva točka sa nekim kramponkama, više se i ne sećam koje su to gume bile, montirao ih kad krenu snegovi. Ćale isto tako, čak i u kriznim devedesetim, zimi uvek zimske gume. Nije im ništa odredjivao zakon, već uslovi na putu i zdrav razum. Budući da živimo u kraju u kom su snegovi mnogo češći i intezivniji, iskustvo vožnje po snegu svedoči u korist zimskih guma. Dešavalo se da skinem zimske točkove krajem Marta ili početkom Aprila čim se ustali malo lepše vreme, pa me na letnjim iznenadi neki veći sneg. Nema tu ni kretanja, ni upravljanja, ni kočenja kako treba. Za neku nuždu samo, ili eventualno za vozače u većim gradovima koji po lošim uslovima i ne voze, ali zakon tu mogućnost i ostavlja na kraju krajeva. Za ostale koji voze po snegu, "Ko hoće - hoće, ko neće - MORA!"

Odgovori

Bull

Dugo se nisam nacitao ovako glupih komentara. Prvo i osnovno shvatite nisu svi iskusni vozaci, niti ste vi bili iskusni kada ste poceli. A i pre 30 god. je bilo 10 puta manje vozila... Ja kao "iskusan vozac" koristim i zimske i letnje gume. Taj koji prica da moze letnjim svuda taj 100% nije probao sa zimskim da vozi. Ajde da razumem kada nema padavina, ali dok je sneg po ulicama taj koji vozi bez zimskih stvarno ima dijagnozu. "Iskusan vozač" možda i može da se preveze sa tačke A do B ali zašto da rizikuje??? Zbog 150 eura??? To je po meni više bezobrazluk nego bilo šta drugo. Jel možete polovniautomobili.com da proverite da li osiguranje važi u slučaju sudara ukoliko ste imali letnje gume?

Odgovori

Polovni Automobili

Što se tiče osiguranja u slučaju da ste imali udes sa letnjim gumama na snegu - situaciju komplikuje neodređen stav pojedinih osiguravajućih kuća. Neke ne odbijaju isplatu odštete ukoliko ste izazvali udes sa letnjim gumama, ali direktan uzrok nesreće nisu bile letnje gume. Na primer, niste propustili vozilo sa prvenstvom prolaza i do udesa bi došlo i da ste imali zimske gume. Ukratko, nema strogo određenih pravila. Sve zavisi od slučaja do slučaja. Poseban problem je u tome što sve može da završi i na sudu kako bi se utvrdilo da li su zimske gume i koliko uticale na izazivanje udesa. A suđenje može da potraje godinama.

Budjoni

Prodjoh za pola veka, bez zimskih guma, zimi, vise od 10 puta oko Sveta. Zime su bile prave, pune snega i leda na putevima sa dve trake, vise neociscenih nego ociscenih. Normalne gume su cesto bile i polucelave ali su drzale ako ih drzi majstor! Onda se seti 'Laza" kako da izvuce gumare iz jaza. I dalje je kriza, pa nam sledi sezonsko menjanje guma za Leto, za Jesen, za Zimu i za Prolece, kad lasta sa severa na jug dolece ! Ne bacajte gume, trebace vam za opanke zbog "opancara" na vlasti !

Odgovori

Miki

dijagnoza za ovakav stav..

sasa

vozio si ti moj qrac majstore da jesi ne bi mogao ovo ni da pises jer te ne bi bilo.cist debilizam i beda za 4h din po gumi ako si putovao po svetu znaci nisi sirotinja vec debil.4 letnje 4 zimske 8 alu felni i cao 4 god stare kao nove svih 8 a presao 70h km.i te kako znaci zimi zimska zasto da vozis kao da ti je u gepeku atomska bomba kada ne moras vozi opusteno i poako.jesi onakav kakav ti je nik

Dr House

A izvini, cime si to presao toliko oko sveta ako nije tajna, i jel si to isao u tim opancima gomacama pa se nisi klizao? Ne da lazes majstore nego nos ti probi ekran.

vlada

Budjoni,ti si mozda kamiondzija,a za njih ne vazi uvek pravilo zimskih guma...Al ne pricas nam sta se desava kad kamion stane,a ima celave gume..Ili kako stane kad pocne da koci..Stane posle 300 mitara i to pod uslovom da na putu nema nikoga..Moj budjoni,dzaba sve pricas,,niko ti ne veruje..A ima jos ljudi koji su puno,puno presli,pa ne lupetaju kao ti..Zna se,koja guma ide za extremne zimske uslove,a koja za leto..Ja, budjoni nisam nikad video takve kao ti na putu,na drumu,vec obicno pored druma,i to par stotina metara u njivi...Ili provaliji..Zato budjoni,ne lazi narod o svom majstorstvu,jer dobar majstor ima i pravi alat..

Dušan

Buđoni, lupetaš. Jeste da smo vozili pre 40-50 godina na istim gumama i zimi i leti, ali nekad se jelo i olovnim kašikama i gledao crno-beli Tv. Pronađi u rečniku šta znači NAUKA, PROGRES, PRONALASCI........ Možda nešto i ti otkriješ.

Gale

Dakle, stručnjaci kažu da nama ustvari gume ne trebaju. Genijalno, nema šta. Nema pameti ni za lek. A niko da uzme 'all season' gume. Oduševljavate me ljudi. Oduševljavate me.

Odgovori

Bole

Evo, ovako. Do donošenja zakona, skoro svi su vozili cele godine s letnjim gumama. ja sam svoj auto (novi) kupio 2007. godine u julu, sa letnjim gumama (Pirelli) i te gume sam vozio i leti i zimi sve dok se nisu istrošile. Nisam primetio nikakve probleme zimi. Dakle, dok je šara bila dobra i dok su bile novije, sve je bilo u redu. Dalje, to što svi pričaju o nekakvom menjanju karakteristika, kočionom putu itd., to je možda tačno, ali sam siguran da dobra i nova letnja guma sasvim bezbedno može da se vozi i zimi. Medjutim, zakon je zakon i moramo ga poštovati. Samo ne volim što pokušavaju da nas prave majmunima!

Odgovori

Dejan

Klasika... Ceo život vozim na letnjim gumama zimi, sa fićom sam išao na more i ništa mi ne fali... Kao da slušam rođenog oca koji i dalje živi u sedamdesetim...

Miki

Zbog takvih kao ti je i donešen zakon... Ne volim da sudim na prvu ruku, ali kad čujem tvoj stav i to da kupuješ nova kola (verovatno od par hiljada evra) jasno mi je koliko si kompetentan da pričaš bilo šta na ovu temu... Ti misliš da "MOŽDA" letnje gume koče lošije po snegu? Verovatno nisi izašao iz nekog beogradskog bulevara zimi koji je 99% vremena očišćen i samo mokar kada su padavine pa misliš da zimske gume ne služe ničemu...

dragan

a da li neko spominje one tipove sto razvoze pice na mopedima? jel i oni imaju zimske gume?

Odgovori

Marko

Nemaju ni autobusi. U stvari, oni nemaju ni ljudske letnje :)

lesa

moped po snegu i ne moze da se vozi a po ledu isto tako razlikuj ociscen sneg i mokar asfalt od 20cm snega i leda,a za autobuse pa oni imaju 20 tona tezine napravi razliku i voe 60km na sat.mnogo je budala u srbiji zakon treba ostriji da bude jer kada ubijes nekog sta ce biti jbg nisam stigao da ukocim a zasto pa jer si tupalj.

nislija

Postoje za skutere zimske gume, bas upravo za te motorcice koji se koriste za razvozenje. Da ne kopiram link i da reklamiram, nadjite na netu npr. MC 32 WIN SCOOT, koja je bas zimska guma i da sa takvim gumama moze da se vozi zimi dokle god je to fizicki prihvatljivo za vozaca. Inace postoji raznovrsna zimska oprema, sa kojekakvim grejacima, prekrivacima, integrisanim rukavicama na guvernalu itd. To sto kod nas ne postoji takvo trziste pa samim tim ni potreba za takvom opremom, ne znaci da ne postoji. Daleko razvijenije zemlje od nas, koriste ovakav vid transporta i prevoza tokom cele godine.

kole

Tacno je da postoji razlika izmedju letnjih i zimskih guma, ali je takodje tacno da je ta razlika nastala kao rezultat zavere proizvodjaca guma koji na taj nacin svakom vozacu prodaju dva kompleta guma. Nekada sam vozeci zastavina vozila kupovao Tigrove i Trajalove letnje gume koje su imale dezen koji danas imaju M+S gume. Sa tim gumama sam se bez problema penjao na Kopaonik, a lance sam stavljao samo ako je mecava bila u toku, pa cistaci nisu uklonili dubok sneg sa puta. Onda odjednom se pojavise ogromne gume sa uzduznim kanalima koje su na snegu bile korisne kao camac u Sahari. Danas i oni mali automobili od 900 kubika nose 205-16 jer tako lepse izgledaju, a to sto tako trose 2 litra vise, koga briga. Reli vozila nose 155-165 doduse sa spajkovima, ali to pumpanje guma do nerazumnih dimenzija nam odnosi gomile novca bez potrebe. Ja se protiv toga borim tako sto nikad ne skidam M+S koje izguraju oko 50.000km sto smatram odlicnom trajnoscu.

Odgovori

velimir

E to ćeš "Kole" teško da dokažeš i da ubediš bilo koga jer, BEZ OBZIRA ŠTO SI 100% U PRAVU staviće te među one """"iskusne vozače"""" sa """"najopasnijim tvrdnjama"""" iz prve rečenice ove pričice.

Dejan

Vozio sam i ja kečeve i jugiće sa Tigrovima i po snegu i po blatu i uvek se svuda izvlačio. Ali to je bilo dok sam bio mlađi i nisam znao za bolje. Kad sam počeo da vozim normalna kola, shvatio sam da... Ma mogu da napišem 10 knjiga o tome. A najgora zimska guma je bolja od najbolje letnje i kad je suvo, ali 10 stepeni ispod nule, a da ne govorim o snegu. Proverio nebrojeno puta. Tako da nema nikakve zavere po ovom pitanju. Ima milion drugih zavera, ali ljudi se hvataju za one najgluplje i najbezopasnije. Pa Srbenda neće da veže pojas, bre, a ne da stavlja zimske gume. To je udar na njegovu muškost!!!

Draško

sa 2 garniture točkova ćeš preći 100 000 km, bezbedno, tako da je trošak gotovo isti.

nislija

Svakako da postoje zimske gume. Pored same smese gume, najosnovnija, mozda i najbitnija razlika je to sto zimske gume, za raliku od letnjih koje imaju velike uzduzne kanale da bi odvodile vodu, imaju velike poprecne kanale u kojima se skuplja sneg i upravo taj nakupljeni sneg lepi gumu po snegu. Teoretski gledano guma koja ne skuplja sneg, je nesto nalik slikovima koji se ne lepe po kisi. Sto vec kramponi, sto veci poprecni kanali i sto meksa smesa same gume, vec trakcija na putu pokrivenom snegom. Nema to veze sa teorijama zavera, sa proizvodjacima, sa kojekakvim oznakama m+s ili planina, to je cista fizika.

vlada

50.000 KM...Toliko guma moze da traje samo na filmu..

Marko

Samo bez fantaziranja,lepo da imamo alu felne sa letnjim gumama (moze i celicne) za leto celicne felne sa zimskim gumama za zimu.Ova stvar je mnogo korisna,kako za vreme tako za novac a najvise za bezbednost.Ko nema 2 garniture tockova ne treba ni da ima auto.Mnogo ustedite novca na gume kada koristite 2 garniture guma.

Odgovori

Dejan

Apsolutno se slažem. Zimske gume na felnama - za broj manja felna, uže gume sa višim profilom - jeftinije i otpornije na oštećenja, plus udobnije. Ne zauzimaju više mesta od guma bez felni. Zamenim sam kad poželim.

velimir

Ne pričajte priče za malu decu. Vozač koji nije u svakom momemtu koncentrisan na put i uslove saobraćaja, koji može da zaboravi da na autu ima letnje a ne zimske gume ne treba ni da seda za volan. Nesreće se dešavaju zbog nepažnje i lakomislenosti, zbog zevanja sa strane, zbog zevanja u mobilni telefon, a ne zbog ovih ili onih guma.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne treba mnogo toga da se dešava, ali se dešava - to je realnost. Slažemo se oko uzroka većine saobraćajnih nesreća, ali bezbroj puta dokazana činjenica je da zimske gume skraćuju kočioni put (između ostalog) i tako smanjuju rizik da do udesa dođe.

bg

za gospodu polovni automobili mislim da je u ovom slucaju velimir u pravu. ako negledas kuda vozis ili ako ti je tata kriminalac ili neki politicar pa mislis da je put tvoj mozes imati i gusenice a ne zimske gume to ti nece pomoci

velimir

Gospodo sa sajta , znam da je mnogo puta dokazana činjenica, ali to što je nešto dokazivano na testovima ne znači da ima svrhe u realnim uslovima. A prva rečenica vašeg texta u kojoj ne priznajete 1. da ima iskusnih vozača, 2. da u celoj industriji vezanoj za vozila,delove i opremu koju u nekim segmentima podupire država sa besmislenim propisima ima ne zavera nego prevara kojima se otimaju pare vozačima, pokazuje da drugačije mišljenje treba satanizovati radi odbrane države zakona preprodavaca industrije itd. Pa jesmo li mi vozači na stazi za trke F 1 pa nam trebaju posebne gume za kišu, za suvo... zbog prolaznog vremena.? Ne. Mi smo normalni ljudi kojima treba samo da za volanom onog drugog vozila koje ide ka nama bude normalan čovek apsolutno svestan svog okruženja i uslova u kojima koristi nešto što je u POGREŠNIM rukama oružje i TO TREBA DA PROMOVIŠETE a ne besmislene zakone .

Polovni Automobili

Velimire, iznosite teške neistine. Nije tačno da ne priznajemo da ima iskusnih vozača. Pročitajte ponovo tu rečenicu. Nije tačno ni da ne priznajemo da nema zavera u auto industriji. Očigledno niste čitali naše prethodne tekstove na razne teme. Slažemo se da ima mnogo besmislenih propisa. Ali ovo nije jedan od njih. Ne morate da vozite reli da bi zimske gume u zimskim uslovima mogle da vam spasu život. Dovoljno je da neko oštro prikoči ispred Vas i da uspete da se zaustavite 2 metra "ranije" nego što biste to uspeli sa letnjim gumama. Ili da vas izvuku sa robije ukoliko Vam neko dete istrči na put. Stvar je upravo u tim kritičnim situacijama.

velimir

I eto mene na robiji posle 30 godina vožnje!!! I eto mene plaćam drugima odštetu zato što nisam zaustavio auto na vreme!!! I ? Probudili ste se? Ništa od toga. Zašto? Zato što više vodim računa o bezbednoj vožnji ( koncentracija na prvom mestu ) nego da nabijam sebi lažnu sigurnost jer "imam zimske gume". Ponavljam 30godina i skoro 2 milona kilometara u automobilima od 600 ccm do 3000 cccm praktično dokazuju da vaša teorija i testovi nisu u pravu.

Polovni Automobili

Vaših 30 godina i 2 miliona kilometara - svaka čast! Ali šta ćemo sa ostalim vozačima? I bilo bi lepo da iznosite argumente sa manje emocija; ovako delujete neozbiljno.

velimir

E o tome treba da pišete. Kako se polažu vozački ispiti? Ko ih polaže? Psihička spremnost za vožnju je mnogo bitnija od vaših zimskih guma. Kako će auto da se ponaša na ledu ako znamo da sa prosečnom starošću vozila vrlo mali broj vozila ima kočnice sa istom silom kočenja na oba točka iste osovine? Kako se ponaša vozilo kad samo jednim točkom gazi po ledu? A što se emocija tiče : ovde ih nema, ne sme da ih bude ni u vožnji , a biće ih kad se narod digne sa motkama u rukama da rastera bagru sa debilnim zakonima ,koja je uzjahala pa ne zna da sjaši.

Srbosav

Jbt citam i ne verujem kakvih likova ima zavera oko zimskih guma

Dejan

Ja mislim da ovo oko zimskih guma gura CIA, snajka, CIA...

Branko

I pade prvi sneg i uz Zarkovo opsta guzva rano ujutru - 3 vozila sa letnjim gumama ne mogu da usteraju... (jedan BMW 5 par godina star, jedan stariji auto sa radnicima i jedan taksista). Taksista parkira uz moju zgradu i svadja se sa svima - dobacio je barem 3 puta, slicno kao Vi Velimire, citiram ''vozim ja vise od 20 godina i preko milion kilometara, znam ja...'', a to sto se jedva uspeo da ne udje u suprotan smer - to evidentno nema veze... Jos je imao i koliko-toliko dobre letnje gume. Poseban ''slucaj'' je bio vlasnik BMW 5 - ima vozilo od 10+hiljada eura i 4 letnje gume sa 1-2mm sare! Da ne bude zabune - imam iste marke i modela letnjih i na mom autu i voziti sa ovakvim gumama na autu sa zadnjim pogonom je ludost i leti, a kamoli zimi. Uglavio je auto uz obliznji lokal i otisao - to sto je blokirao trotoar nije ga evidentno interesovalo...

velimir

Nema prevare? Nema dila između donosioca zakona i proizvođača? Ako juče niste položili vozački i seli za volan, da li se iko od vas seća tigrove gume TG621? Imala je oznaku M+S. Šaru odličnu i za suvo i za sneg. Bez ikakvih vidljivih naznaka da se let troši više nego zimi. Odlična guma naročito za naše uslove i plate. Gde nestade ta guma? KAd nestade? Sa najavom novog zakona kojim se letnje gume sa šarom dubljom od 4mm više ne smeju voziti po snegu i obavezom da sve 4 gume budu zimske , odjednom te gume prestaju da se proizvode i kreće se sa Tigar Sigurom I Winterom. Sigura za suvo i to je to. Wintera zakonski može i leti ali njene karakteristike u odnosu na TG 621 su takve da se leti troše nenormalno zbog toplote. I? Fabrika nije iskoristila nov Zakon? Nije - isto kao što ga nisu iskoristili tehnički pregledi i svi ostali kojima je dato za pravo da zavlače ruke drugome u džep.

Srbosav

Ma Velizare u redu za tu tigar univerzalnu sto pricas,a dali si pomislio koliko su automibili napredovali u snazi,obrtnom momentu i brzinama pa da je mozda zbog toga i konstrukcija guma unapredjena posebno za zimu posebno za leto jer nerealno je i pomisliti da postoji guma koja ima ista svojstva na +40 i na minus 25,te univerzalne su mozda primerene za neke zemlje blagih klima sa zimama koje ne idu u minuse

velimir

Srbosave, ne radi se tu samo o tigrovoj gumi. Skupljamo sve trendove sa zapada, kopiramo ih,a najlakše je kopirati i "uvoditi inovacije" kad od običnog čoveka treba oteti novac. Eno na video snimku ove iste teme ima veza za youtub snimak kako čovek u praksi na istom autu na istom putu na istom minusu upoređuje zimsku i letnju gumu. I ispada da letnja bolje koči na minusu nego zimska. A na istom snimku opet isti tip vozi po snegu sa zimskim gumama i u krivini auto zanosi . Manite se testova, priča i sl. Uđite u sneg sa letnjom gumom sa malim obrtajima i bez naglih promena i ide bre bez problema. Ja probao i dajem sebi pravo da pričam. A ostali? Pročitali, čuli propagandu ? Da bude jasno poštujem i ja Zakon, nemam višak para za kazne, ali UOPŠTE SE NE OSEĆAM SIGURNO ZATO ŠTO I JA I ONI U DRUGIM VOZILIMA IMAJU ZIMSKE GUME. BITNO JE ŠTA ČOVEK IMA U GLAVI, A NE POD HAUBOM I NA TOČKOVIMA.

vlada

Svega ima,od navedenog i to je fakat..Ovde pricamo najvise o koristi zimske gume po sneznim uslovima na putu..Ko vozi brzo,nikakva guma mu ne pomaze,ali letnja pogotovo..

Milan xxx

Sve sto je Velizar napisao je tacno! Covek nije ni u jednom momentu rekao da su zimske gume losa stvar nego da se pod tom pricom izmedju redova odvijaju kombinacije koje idu preko nasih dzepova. Masu nam stalno sa nekom pricom o bezbednosti a ljudi sve vise ginu na putevima koji odavno nisu bezbedni ni za onu brzinu koja je za njih propisana. Skrenuo je paznju na to da je kompletan sistem truo i da se sve svodi samo na kombinaciju, a koliko vidim svi ga napadose. -Sad dal zato sto ne zele da malo razmisle o tome sta je covek rekao ili upravo bas zato sto to dobro znaju, to je vec druga prica...

Mile

Letnje gume vec na temperaturi 3-4 iznad nule gube svoja svojstva, postaju previse tvrde, ne prijanjaju dobro na putu, ne koce i ne leze dobro u krivinama, tako da zakon treba promeniti da se na autu moraju imati zimske gume bez obzira da li na putu ima snega i poledice ili ga nema u zimskom periodu

Odgovori

bg

ispod 7 stepeni iznad nule gube svojstva, ali nevozimo relly tako da ako nema poledice i snega u normalnim uslovima i ako su te letnje gume sto imate na kolima korektne a ne iz 2010godine i one ce sasvim lepo da sluze zimi, ako nema snega. Na kolima imam 4 nove gume toyo letnje na alu felnama i imam 4 zimske nove hankook isto na alu felnama koje cekaju sneg i led i tek tada cu da ih stavim na auto

Renata Cernak

Pozdrav svima. Slucajno sam poceo da citam komentare ovde, bez namere da se ukljucim u raspravu, ali me stvarno ovaj pametnjakovic Velimir iznervirao, i nije mi jasno zasto mu ljudi iz redakcije dozvoljavate da soli pamet svima, svojim nebuloznim komentarima svo vreme i da ubedjuje ljude u nesto sto moze da ih kosta glave na putu. Interesuje me samo gde si ti druze i kako presao milione kilometara na letnjim gumama, mozda oko zgrade ili tvog bloka, u Julu i augustu, a dalje nisi sigurno, a pogotovo ne po snegu. Covek je gore dao link videa na kojem se jasno vidi drasticna razlika u voznji izmedju letnjih i zimskih guma, I TO JE SIGURNO TAKO, mogu da ti potpisem jer ja vozim od 88. godine auto bukvalno svaki dan i ne znam koliko sam kilometara pregazio u barem dvesta razlicitih automobila, i nemoj molim te da obmanjujes ljude jer neko moze da nastrada ako ti poveruje.