Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kad je vreme za novi akumulator

Kad je vreme za novi akumulator
Postavljeno 22.12.2020. u 17:36
Autor: Dragan Romčević

Mnogi misle da je jedini logičan odgovor – kada „potpuno crkne“.

Često je to nakon 3. ili 4. paljenja auta na kablove, odnosno kada postane očigledno da ni punjenje na punjaču više ne pomaže.

Zato smo se obratili stručnjacima iz „Akumulator centra“ iz Zemuna i postavili pitanje: Kako da znamo da akumulatoru više nema pomoći?

Odgovor: „Ovo se samo u ovlašćenim servisima može utvrditi. Ukoliko i nakon punjenja od 10 sati akumulator ne može da startuje auto, najverovatnije je za zamenu (ukoliko je punjač ispravan)“.

Simptomi koji upozoravaju na kraj

Neki od tipičnih simptoma (ali ne i najsigurniji) koji ukazuju na kraj vašeg akumulatora su:

- otežano verglanje
- treperenje na instrument tabli prilikom startovanja vozila
- restartovanje radija

Naravno da ima i drugih simptoma i načina na koji možete da posumnjate da nešto nije u redu, od ponašanja kabinskog osvetljenja prilikom startovanja, preko problema u radu razne opreme koja koristi el. energiju (npr. podizači stakala, naročito kada je motor ugašen), do težeg startovanja nakon što auto duže miruje, čak i bez niskih temperatura.

Naravno, ukoliko se samo jednom javi potreba da palite auto na kablove, nešto definitivno nije u redu ili sa autom ili sa akumulatorom, bez obzira koliko niska temperatura bila. Imajte u vidu i starost akumulatora.

Samostalna provera akumulatora

Pošto preventiva može da uštedi mnogo novca, vremena i nerava, pitali smo koliko često treba proveravati akumulator – može li i kako vozač sam to da uradi? Na primer, unimerom izmeri napon – koliko je takva provera pouzdana i šta mu koliki napon govori?

Odgovor: U zavisnosti od učestalosti vožnje treba proveriti na 3, 6 ili 9 meseci i nakon isteka garancije. Merenje napona unimerom nije 100% pouzdana metoda, ali u nekim slučajevima nam može pokazati da:

- ispod 10,5V: akumulator je neispravan ili duboko ispražnjen (proveriti vozilo)

- od 12V do 12,4V: prazan akumulator (dopuniti akumulator)

- od 12,6V do 12,8V: dobar akumulator

- preko 13V - suv i neispravan (proveriti vozilo)

Detaljna provera akumulatora u servisu

Brzi test je u mnogim servisima besplatan, a tu spadaju:

- provera odvlačenja struje na vozilu

- provera alternatora,

- povlačenje anlasera i

- provera stanja akumulatora.

Što se tiče preciznosti provere, brzi test nudi pouzdanost od 50%, a veliki servis akumulatora 100%. Raspitajte se oko detalja u servisu.

Što se tiče cena, recimo da ako se ustanovi da je samo prazan akumulator, onda se naplaćuje samo punjenje (oko 300 din), a ukoliko je potrebno izvršiti i testiranje, onda se naplaćuje kompletan servis (400 din).

Naravno da cene, procedura i ostalo mogu da se razlikuju od servisa do servisa.

Punjenje svojim punjačem

Postoje razni punjači za akumulatore, pa prosečnom vozaču nije baš lako da napravi izbor. Naravno, neki će reći da običan, najjeftiniji i najprimitivniji punjač može da obavi posao sasvim dobro, dok drugi upozoravaju da nepravilnim rukovanjem može da se uništi akumulator, a može da bude i opasno.

Istina, danas imamo prilično jeftine „inteligentne“ punjače koji imaju i zaštitu od prekomernog punjenja, zamene polova, sa mikroprocesorom koji kontroliše punjenje u zavisnosti od stanja/napunjenosti akumulatora i drugim mogućnostima, ali savetujemo da budete pažljivi i dobro se informišete pre kupovine.

U „Akumulator centru“ kao odgovor na mnoštvo naših pitanja i potpitanja kažu:

„Svaki akumulator može da se puni. Punjenje treba da bude sa 10% kapaciteta akumulatora (npr. punjač od 4,5A će akumulator od 45Ah napuniti za 10 sati).

Razlika između inteligentnih i običnih punjača je u tome što inteligentni prepoznaju napunjen akumulator i sami se gase, a time sprečavaju prepunjavanje i gubitak elektrolita.

U našem servisu svaki  kupac koji donese akumulator u garantnom roku će dobiti zamensku test bateriju dok je njegov akumulator na servisu“.

Takođe smo pitali da li povremeno treba puniti akumulator koji ne pokazuje nikakve probleme u radu?

Odgovor: „U zavisnosti od načina vožnje (duže ili kratke relacije, učestalost upotrebe vozila, mnogo potrošača...), akumulator treba povremeno napuniti, na 3, 6 ili 9 meseci. Nakon svakog pražnjenja akumulatora obavezno ga treba napuniti. Takođe, ako se akumulator ostavlja da duže vreme da stoji, prethodno ga obavezno treba napuniti, pa ostaviti.

Uništiti akumulator, brzo i trajno – kako?

Ukoliko se akumulator „ozbiljno“ isprazni, kao npr. kada ostavite upaljene farove na parkiranom autu, obavezno ga treba što pre staviti na punjenje.

Ako ga ostavite ispražnjenog, doći će do trajnih oštećenja, nakon čega će jedina opcija biti kupovina novog.

Provera za duži životni vek

U „Akumulator centru“ navode da je životni vek akumulatora do dva puta duži od garantnog roka koji daju uvoznici.

Međutim, da biste mu maksimalno produžili životni vek i da pritom imate pouzdan akumulator, koji neće da vas izda u hladno zimsko jutro, nakon isteka garantnog roka obavezno mu proverite stanje u nekom servisu. Tako ćete znati na čemu ste i moći ćete na vreme da reagujete.

Foto: Pixabay.com  

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 17
Pregleda: 30430
Ocena: 4.1
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Ervin

Meni auto normalno radi a povremeno nemogu da ga upalim. Kad ga prikopčam na punjač od 12A (piše da toliko ima) akumulator od 45Ah napuni za 15-20 minuta. Nakon toga auto pali normalno, jel to problem u akumulatoru?

Odgovori

Ivan Đunisijević

Meni puno bez problema od 75 ah,ali ako je akumulator oštećen dešava se da neće da ga puni ili da ne može do kraja da ga napuni

Odgovori

Velja

Ne bacajte pare na preskupe punjače. Običan punjač sa Grecovim spojem (mostom) , koji u mirovanju daje oko 11 V efektivno , dovoljan je za punjenje svih akumulatora od 12 V . Neće ih prepuniti, čak svojim udarima razbija naslage na pločama . Ko zna malo elektrotehniku jasno mu je šta govorim. Čak je u slučaju nužde moguće napraviti punjač sa jednim transformatorom na 12 V i jednom diodom . Malo sporije puni, ali odradi posao . Akumulator nije nikakva pametna sprava, nije baterija za telefon, njemu to ne smeta.

Odgovori

Leon Horvat

Dali mogu punit bateriu od elekticnog skutera sa pametnim punjacem?!

Odgovori

Polovni Automobili

Zavisi od baterije i od punjača. Posavetujte se s nekim ko se razume u tu problematiku.

Autozaštita_NT

Jedno pitanje samo imam. Ko još kupuje takve stvari u lidlu? Pogledajte boshove punjače uopšte nisu skupi. Ako ti nešto treba kupi kvalitetno ili nemoj ni kupovati. Neću komentarisati dalje.....

Odgovori

Šara Janoš

Ja vas podržavam. Jer ako imaš auto, i voziš isto treba da se održava kao sebe. Dopadaju mi se vaši saveti. Jer mi mnogo pomaže kao jedna pametna informacija. Bolje unapred znati nešto nego kada dođe do kvara. Saljite mi i dalje vaše savete. I da iskoristim priliku da primite moje čestitke da nam iduća godina bude bolja i lepša. Pozdrav Janoš.

Odgovori

mile

treba mi savet, Kupio sam pametni punjač (Cars pro ebc 4000), od 4A, i znam da mogu da punim akumulatore od oko 45-50A. To je tih 1/10 amperaže akumulatora. Pitanje je da li mogu da punim akumulatore od 80-110A. Jedni kažu da može, drugi da ne može.

Odgovori

Robert

"Idealan za auto, moto akumulatore, baterije kapaciteta od 1,2Ah do 100Ah" Pozdrav

Sale

Može bez problema, samo za veći akumulator treba naravno više vremena.

Sasa

Proban iz Lidla od 5A i ne moze 75Ah...to su price da gura do 100Ah. Sad sam kupio od 10A i videcemo...mada stari konvencionalni punjaci sa trafoima lepo pune sa 5A i one od 75Ah, e sad tehnologija je jedno a kinezi su drugo.

Marko

Sasa kako ne puni od 100A, sta se desava?

Janko

Sasa kako ne puni, to ne moze biti sem akonje aku crkao skroz

Aristotel

Naravno da može s tim da ti se produžava vrijeme punjenja. Ako se radi o 4A onda ćeš akumulator od 40Ah puniti oko 14 sati a od 80 oko 28 sati. Otprilike 1/10 jačina struje u odnosu na akimilator puno se oko 14 sati. Veća struja punjenja može pregrijati i oštetiti ćelije pa je preporučljivo puniti manjom strujom a shodno tome dužim vremenom.

Robert

Meni se radio restartuje uvek, i na starom i na novom akumulatori.

Odgovori

Ozren

zato sto ti radio nije spojen na izvor struje koji je uvek pod naponom.

Fau Ve

Meni se radio restartuje zbog hladnoće. Kad se auto malo zagreje onda nemam problema. Najčešće već posle minut dva.