Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zašto start-stop „odbija“ da mi štedi gorivo?!

Zašto start-stop „odbija“ da mi štedi gorivo?!
Postavljeno 14.11.2022. u 15:07
Autor: Dragan Romčević

Ukoliko želite iole mlađi automobil i to to mlađi po našim „standardima“, gotovo sigurno ćete dobiti vozilo sa start-stop sistemom.

Dobro, šta je problem? Start-stop sistem štedi gorivo.

Ali onda mnogi vozači dođu u situaciju da se zapitaju: „Ako sam već kupio auto sa tim sistemom, zašto on u mnogim situacijama uopšte ne radi? I koliko mi uopšte štedi goriva? A pošto auto ima start-stop sistem, ja moram da kupujem znatno skuplji akumulator i da brinem o raznim drugim delovima tog sistema.“

Koliko uopšte goriva štedi start-stop sistem?

Brojni automobilski časopisi radili su testiranja. Prosek uštede na osnovu njihovih rezultata je od 4% do 8%.

Ove rezultate treba uzeti sa dozom rezerve. Uglavnom su vozili isključivo po gradu, u gužvi, a tu su i drugi faktori. Recimo da putni kompjuter nije baš pouzdan kada je prikazivanje potrošnje u pitanju.

Zašto start-stop sistem odbija da gasi motor na semaforu?

Rad start-stop sistema zavisi od mnogo faktora. On prima informacije od brojnih senzora i drugih sistema. Na primer, od senzora koji mu kaže da je menjač u neutralnom položaju, od senzora brzine, broja obrtaja, temperature motora, kabine i spoljašnje temperature…

Takođe prima informacije i od senzora koji prate sam akumulator. Na osnovu svih dobijenih informacija, kompjuter će odlučiti kada će da ugasi motor.

Na primer, neće ga gasiti ukoliko ste tek krenuli i motor još nije dostigao radnu temperaturu. Takođe ga neće gasiti ako se motor suviše greje, npr. pri vožnji u saobraćajnoj gužvi, pa je potrebno da ventilator ili ventilatori hladnjaka konstantno rade.

Ukoliko istovremeno imate uključeno previše potrošača u autu, sistem može da odluči da ne gasi motor kako ne bi suviše opteretio akumulator.

Ako je spoljašnja temperatura suviše niska ili suviše visoka, start-stop sistem takođe može da bude deaktiviran.

Tu su i drugi razlozi:

a)  Sigurnosni pojas nije vezan

b)  Nije dostignuta zadana temperatura u kabini (na klima uređaju)

c)  Otvorena hauba

d)  Otvorena vrata

e)  Automobil na oštroj uzbrdici/nizbrdici

f)  Uključen sistem za pomoć pri parkiranju

Ni motor se ne gasi u istom trenutku kod svih modela. Kod nekih sistem može da ugasi motor čak i pre nego što se auto u potpunosti zaustavi, npr. kad se upali crveno pa vi izbacite menjač iz brzine i lagano krstarite desetak metara do tačke zaustavljanja.

Zašto se motor nekad pali iako ja i dalje stojim?!

Razni uslovi, situacije i potezi samog vozača mogu da dovedu do startovanja motora iako auto i dalje stoji u mestu.

Ovo su neki primeri:

a)   Pomerili ste volan (kod nekih je dovoljno i minimalno pomeranje)

b)   Porasla/pala je temperatura u kabini, pa je neophodno (pojačati) hlađenje/grejanje

c)   Akumulator se ispraznio do granice na kojoj treba da počne da se puni (ovo se dešava naročito ako imate istovremeno uključeno mnogo potrošača)

d)   Podigli ste nogu sa kočnice

e)   Nalazite se na blagoj nizbrdici, podigli ste nogu sa kočnice i auto je lagano krenuo napred

Pročitajte uputstvo za vaš auto

Nije svaki start-stop sistem isti, tako da iskustva vozača mogu drastično da se razlikuju, naročito ako je akumulator već pri kraju životnog veka, a ne smemo da zaboravimo ni različite uslove vožnje.

Ukoliko već imate auto sa ovim sistemom ili planirate da ga kupite, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. Dobro se upoznajte sa time kako funkcioniše start-stop sistem. Tako ćete znati šta da očekujete u različitim situacijama.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 6
Pregleda: 20110
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Kimi

Deaktivirao. Tačnije okrenuo funkcionalnost. Mogu da ga upalim kada mislim da će da mi treba, inače je na startu isključen. Neko je već spomenuo, brže strada akumulator, a da ne spominjemo što se mnogo više puta startuje motor iz stanja mirovanja što ima uticaj i na starter, kaiš/lanac, zatezače, rolere, plivajući, itd. Isplativost je u teoriji, u praksi je diskutabilno da li uštedi 1% ičega. Ovo je jedan od sistema "ne znam šta će mi, a pritom i ne radi".

Odgovori

Cedomir Veljkovic

Све је то лепо, само што акумулатор уместо 12000 дин. за старт стоп систем кошта 20000 динара. Тако да пливајући ни није више скуп

Odgovori

huncut

obmana potrosaca, upakovana u lepu ambalazu!

Odgovori

Vozač

Prosečni poznavalac rada motora zna da se kod svakog startovanja određena količina goriva rasipa tako da priča o uštedi pada u vodu.

Marko

Kao sto ovaj rece, prilikom svakog startovanja se rasipa gorivo, takodje sta se desava je habanje motora, uopste nije dobro za motor da se pali gasi 10 puta u 30 minuta

x3m

Jedan od glupljih "moderno-ekoloških" sistema. Imao sam ga na Dacia dister-u, Renault scenic-u III i IV, na Suzuki Vitari... Stalno yebava pumpu goriva i akumulator a realno ničemu ne služi. Ugasi mi motor na semaforu, onaj ispred mene se pomeri za dužinu auta, ja za njim a onda se S/S ne aktivira jer je mala brzina npr. Sreća pa postoji dugme za gašenje

Odgovori