Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Fiat Croma (2005 - 2010)

Izvor: Rudiecast / Shutterstock.com

Fiat Croma druge generacije (2005 - 2010)

Fiat Croma se pokazala mnogo bolje nego što je iko očekivao, ali je ipak njen nekonvencionalan oblik karoserije uticao na relativno slabu prodaju i na kraju doveo do gašenja ovog modela. Redizajn je bio stilski izuzetno uspešan, ali nije uspeo da spreči gašenje. Šteta je što više vozača nije umelo da prepozna sve kvalitete ovog modela.

Prednosti Prednosti

prostrana kabina
prtljažnik
udobnost

Mane Mane

naginjanje u krivini
tovarna površina nije ravna kada se obore nasloni
neki elementi nekvalitetni i krhki

Opis modela

Generalne informacije

Prva generacija proizvodila se od 1985. do 1996. godine. Bila je dostupna samo kao limuzina, odnosno “liftbek” (hatchback u obliku limuzine), a za razliku od nje, druga generacija se proizvodila samo kao neka vrsta karavana, da se tako izrazimo. Dakle, ova dva automobila nemaju nikakvih dodirnih tačaka osim imena. Croma druge generacije nije klasičan karavan, već je definišu kao „crossover karavan“, šta god to značilo u praksi… Fiat je u stvari hteo da napravi „komforni karavan“, nešto između minivena i karavana. Mnogi se slažu da je najslabija tačka ovog automobila, bar do redizajna u najvećoj meri, njegov izgled - istovremeno je spreda nedefinisan i gotovo bez karaktera, sa zadnje strane neobičan i sa neproporcionalnim površinama, dok je bočna linija jednostavno neprivlačna. Međutim, redizajnirana verzija deluje znatno bolje, naročito ako ima iole bogatiju opremu koja uključuje veće i atraktivnije felne, krovne nosače i slične detalje. Najveće poboljšanje u stvari donose novi farovi i maska hladnjaka, po ugledu na model Bravo. I zadnji kraj je takođe doživeo veoma lepo osveženje. Što se tiče mehanike, Croma je bazirana na produženoj platformi koju je obezbedio General Motors (s obzirom da su Italijani i Amerikanci tada sarađivali), a razne komponente deli sa modelima Opel Vectra i Saab 9-3.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Ford Mondeo, VW Passat, Toyota Avensis…

Unutrašnjost

Zahvaljujući obliku i dimenzijama karoserije, kao i poziciji sedenja, prostora ima dovoljno i napred i pozadi, čak i za natprosečno visoke osobe. Pozadi relativno komforno mogu da se smeste tri odrasle osobe. Istina, sedi se prilično uspravno. Pozicija sedenja je malo viša, što omogućava bolji pregled saobraćaja i lakši ulazak/izlazak. Ergonomičnost je relativno dobra, mada neki tasteri i komande nisu najjasnije obeleženi. Treba pohvaliti dugme za aktiviranje sva 4 migavca koje je dovoljno veliko, lako uočljivo i smešteno na dohvat ruke - odmah pored ručice menjača. Naglašavamo ovo zato što deluje da ga kod nekih automobila bukvalno kriju. Kvalitet materijala u kabini nije baš na visokom nivou, mada to zavisi od stavke do stavke - neki delovi se brzo pohabaju, dok su drugi vrlo izdržljivi.

Praktičnost

Osnovna zapremina prtljažnika je 500 litara, mada bismo od vozila ovakve koncepcije očekivali malo više. Kada se obore nasloni zadnje klupe, dobija se 1.610 litara, što nije loše, ali takođe nije naročito impresivno. Ipak je ovo automobil dužine 4.755 mm i visine 1.600 mm. Sedalni deo zadnje klupe je fiksan, ali je malo viši, pa kada se obore nasloni, ne dobija se potpuno ravna tovarna površina, već na tom delu postoji određeni nagib. Prtljažnik ima dupli pod, pa može da se konfiguriše po želji da li da tovarna ivica bude u ravni sa podom prtljažnika ili da prtljažnik bude veći ali uz izraženiji tovarni prag. Naslon suvozačkog sedišta se u potpunosti preklapa ka napred samo kod onih verzija koje u opremi nemaju elektronsko podešavanje sedišta.

U vožnji

Croma je generalno vrlo prijatna za vožnju. Udobnost je pristojna zahvaljujući priličnom mekom oslanjanju, mada se zbog toga Croma u krivinama naginje više nego što je nekim vozačima to prijatno. Ipak, testovi stabilnosti su pokazali da je Croma na putu vrlo sigurna u svim situacijama, tako da po tom pitanju nema razloga za brigu. Upravljač bi ipak mogao da bude malo direktniji. Mnogi preporučuju dizel motor od 1.9 litara sa 16 ventila koji razvija 150 KS i 320 Nm - po fabričkim podacima do 100 km/h stiže za 9,6 sekundi. Nije loša ni slabija verzija sa 8 ventila i 120 KS, a za nju kažu da je čak i pouzdanija. U gradskoj vožnji nije baš okretna.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Komfor Motor

auto vredi za novac koji se trazi za njega,licno vozim 2005 god 150hp 16v,auto kida ali ne treba se zavaravati croma nije sportski auto ipak je karavan,za porodicu je odlican ,odrzavanje je srednje zabrinjavajuce ,licno sam odusevljen.

Mane Mane

Potrošnja

mana mu je losa plastika u unutrasnjost je izuzetno loseg kvaliteta i lako se skida farba sa nje,i izdvojio bi visoki obrtni moment tako da turbina je agresivna i desava se da gubi snagu pri promeni brzine ali nista scim se ne moze udobno voziti,ipak je to fiat ne mercedes :)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 27.100 din do 73.500 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 93 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase