Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Opel Meriva (2010 - 2017)

Izvor: Srdjan Randjelovic / Shutterstock.com

Opel Meriva B (2010 - 2017)

Druga generacija ovog modela, poznata i kao Meriva B, naslednica je prve generacije koja se proizvodila od 2003. do 2010. godine, ali se od nje drastično razlikuje. Ova Meriva je veća, viša, sa snažnijim motorima i naprednijom tehnologijom. Generalno je znatno ozbiljniji porodični automobil. Pokazala se odlično, ali izgleda da su zadnja vrata koja se otvaraju unazad odbila mnoge kupce.

Prednosti Prednosti

praktičnost
multifunkcionalnost
pouzdanost

Mane Mane

kvalitet nekih plastičnih delova u kabini
ponuda benzinskih motora
mala pregrada ispred suvozača

Opis modela

Generalne informacije

Vozači se najviše žale na atmosferski benzinac od 1.4 litra sa 100 KS, pošto jednostavno nema dovoljno snage i obrtnog momenta za ovaj auto. Tu su turbobenzinci 1.4 sa 120 KS i 140 KS, a uz sve verzije može da se dobije fabrički ugrađen “plin”. Dizelaši - tu je dobro poznati 1.7 CDTI u verzijama sa 100, 110 i 130 KS – sve važe za pouzdane. Uz redizajn 2014. godine u ponudu je ubačen 1.6 CDTI motor u verzijama sa 95, 110 i 136 KS. Istovremeno je izbačen 1.7 CDTI, mada je otprilike u sledeće dve godine zadržana samo jedna verzija od 110 KS isključivo u kombinaciji sa automatskim menjačem. Tu je i dobro poznati 1.3 CDTI, poznat i pod drugim oznakama u automobilima marki Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Suzuki... Dostupan samo u verziji sa 75 i 95 KS. Međutim, on je izbačen iz ponude 2014. ili 2015. godine. Uglavnom, serviseri kažu da su svi motori izdržljivi i pouzdani. Od kvarova prate ih standarne boljke svakog dizelaša, ali nema karakterističnih slabosti zbog koje bi neku verziju trebalo izbegavati. Meriva je redizajnirana 2014. godine, a redizajn je bio više po pitanju mehanike nego estetike. Dakle, šminka je bila na dalekom drugom mestu.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Renault Scenic, Kia Venga, Ford C-Max…

Unutrašnjost

Prednja sedišta su udobna i komforna, mada ne bi smetalo malo više bočne podrške. Sedi se relativno visoko da bi se što efikasnije iskoristio prostor u kabini. Zahvaljujući tome se lako ulazi i izlazi, pri čemu se vrata neuobičajeno široko otvaraju. Ergonomičnost komandi nije baš najbolja, zbog prisustva mnogo sitnih dugmića. Materijali u kabini su kvalitetni, a završna obrada dobra. Zvučna izolacija je dobro izvedena, tako da se u benzinskim verzijama motor gotovo i ne čuje.

Praktičnost

Uz neke pakete opreme dobijaju se korisne kutije ispod oba prednja sedišta. U kabini ima dovoljno ostava i pregrada za sitnice. Veoma je praktično to što se zadnja vrata otvaraju „naopako“, kao kod Rolls-Royce automobila. Zahvaljujući takvim vratima u ogromnoj meri se olakšava ulazak i izlazak iz automobila, dok je smeštanje dece u dečja sedišta neuporedivo lakše nego kad je u pitanju neka limuzina - vrata se otvaraju izuzetno široko i to u suprotnu stranu tako da je roditelju oslobođen pristup, zadnja klupa je visoka i krov je visok. Zadnja klupa ima tri celine - u odnosu 40/20/40. Dve veće celine mogu da po šinama mogu da se pomeraju napred-nazad. Kada se centralni deo preklopi, sedišta mogu da se povuku unazad i ka sredini, tako da praktično pozadi dobijamo dva individualna komforna sedišta. Prtljažnik ima osnovnih 400 litara, što se obaranjem naslona zadnje klupe povećava na 1.500 litara. Tovarna površina u prtljažniku nakon obaranja naslona može da bude ravna ukoliko vozač to želi, pošto prtljažnik ima dvostruko dno.

U vožnji

S obzirom na to je reč o prilično visokom minivenu očekuje se da se solidno naginje u krivinama, ali to ovde nije slučaj. Meriva se ponaša sjajno na putu - i u krivinama i pri višim brzinama. Uvek je sigurna i stabilna, čak i pri bržem prolasku kroz uzastopne krivine. Uprkos visini pokazuje dobru otpornost na bočne udare vetra. Udobnost je bolja od očekivane. Standardna dimenzija guma je 205/55 R16, dok opciono mogu da se stave 17-ice sa gumama 225/45 R17, mada za time realno nema potrebe, naročito na našim putevima.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Pouzdanost Održavanje Komfor

Odlican porodicni auto, ogroman prostor u prtljazniku kao i pozadi

Mane Mane

Potrošnja

Velika potrosnja, natocito u gradskoj voznji

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 175/70/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 10.805 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.432 din do 13.090 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 16.600 din do 35.900 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
89%
Deca:
77%
Pešaci:
55%
Sigurnosne asistencije:
86%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 169 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase