Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Opel Zafira druge generacije (2005 - 2014)

Izvor: Harmony Video Production / Shutterstock.com

Zafira druge generacije (B)

Opel Zafira 2. generacije, poznatija i kao Zafira B, krenula je u prodaju na evropskom tržištu 2005. godine. Deli platformu i mnoštvo mehaničkih delova i elektronike sa modelom Astra H. Dužine je 447 cm, a visine 164 cm. Od prethodne verzije duža je za 15 cm, šira za 6 cm, tako da nudi i više prostora u enterijeru i prtljažniku.

Prednosti Prednosti

zvučna izolacija
materijali i završna obrada u kabini
praktičnost

Mane Mane

neudobna zadnja klupa
široki A stubovi smanjuju preglednost
veliki krug okretanja

Opis modela

Generalne informacije

Zafira 1. generacije relativno brzo je postala pravi bestseler zahvaljujući svojoj praktičnosti i multifunkcionalnosti, kao i mogućnosti da primi sedmoro (uključujući i vozača). Naravno, i ona ima svojih mana, ali odnos cene i upotrebljivosti u raznim situacijama činio je izuzetno privlačnim automobilom, naročito za vozača sa troje ili četvoro dece. Pošto je ubrzo konkurencija prepoznala potencijal ovog segmenta, Opel je morao da spremi dobar kontranapad u vidu druge generacije. Iako je Zafira B više nego osetno napredovala, ipak nije donela ništa revolucionarno kada se pojavila. Motorizacija je kod primeraka iz prvih godina proizvodnje uglavnom preneta iz prethodne generacije i Astre H, ali zatim su stari 2.0 i 2.2 dizel motori zamenjeni 1.9-litarskim common-rail dizelašima iz Fiat grupacije (Multijet motori). Najslabiji benzinac je 1.6-litarski agregat sa 105 KS koji se nije baš dobro pokazao u ovom modelu s obzirom na malu snagu i obrtni moment. Tu je verzija istog motora sa 115 KS koja je donekle bolja. Ipak je 1.8 benzinac sa 140 KS minimum za ozbiljniju vožnju. Ali automobilu ove vrste definitivno bolje pristaju dizelaši, bez obzira da li je reč o starijim ili novijima italijanskog porekla. Verovatno je najbolja opcija 1.9 dizelaš sa 150 KS, pošto su sa njim i preticanja bezbedna uprkos tome što je npr. auto solidno opterećen, a potrošnja je vrlo pristojna. Takođe je i pouzdan.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Touran, Renault Scenic, Ford Focus C-Max…

Unutrašnjost

Vozač ima vrlo pristojnu poziciju sedenja. Ručica menjača je visoko postavljena, na dohvat ruke. Materijali u kabini jesu kvalitetni i završna obrada je dobra, ali je ipak jasno da je naglasak stavljen više na praktičnost nego na kreiranje premijum osećaja u unutrašnjosti. Komande su ergonomično postavljene. Enterijer je stilski dizajniran u hladnom nemačkom stilu. Sistem sa 7 sedišta Opel naziva Flex7 i odlično ga je konstruisao. Lako se rukuje sedištima, odnosno lako se modifikuje raspored sedenja. Nasloni sedišta se prilikom obaranja u potpunosti uklapaju u pod. I naslon suvozačkog sedišta se u potpunosti preklapa, tako da mogu da se prevoze i prilično dugi predmeti. Multifunkcionalnost ipak ima svoju cenu u vidu neudobnog sedenja u drugom redu, a ni u trećem nije naročito prijatno kao što se može pretpostaviti.

Praktičnost

Sama činjenica da je reč o 7-osedu “spakovanom” u relativno kompaktne dimenzije, znači da je reč o multifunkcionalnom vozilu, pri čemu naslon svakog sedišta može posebno da se obori i uklopi u pod. Zapremina prtljažnika zavisi od broja sedišta u funkciji. Ukoliko se koristi svih sedam sedišta, prtljažnik ima samo 140 litara. Ukoliko se obore nasloni zadnja dva sedišta, tj. uklope u pod pošto ostaje ravna površina, dobija se 645 litara. Kada se obore i nasloni zadnje klupe, dobija se 1.820 litara. Kada su u pitanju pregrade i ostave u kabini, ima ih čak 30, pri čemu su dobro raspoređene. Neki primerci imaju i dodatni sistem koji uz pomoć bočnih šina omogućava da se lakše učvrsti teret, odnosno prtljag. Ispod suvozačkog sedišta se takođe nalazi fioka.

U vožnji

Zafira B se na putu ponaša gotovo kao klasičan automobil. Uprkos MPV koncepciji i visini, ne naginje se suviše u krivinama. Sigurna je i prilikom oštrih manevara. Upravljački sistem je dobro odmeren. Tu su i snažni benzinski i dizel motori za one koji pored posedovanja vrlo praktičnog porodičnog transportera žele da uživaju i u brzoj vožnji. Na primer, tu je 2.0-litarski turbobenzinac sa 200 KS koji nudi više nego pristojne performanse, a u svakodnevnoj vožnji se ponaša vrlo “civilizovano”. Neke verzije imaju elektronski kontrolisano oslanjanje, koje se dobijalo uz doplatu. ESP je standardan kod svih verzija.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Veliki prostran porodican auto.. Mala potrosnja na otvorenom putu za toliki auto,normanom voznjom.

Mane Mane

Veliki a stub smanjuje preglednost,dosta kruto vesanje,problemi sa diznama...

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 24.000 din do 39.300 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 234 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase