Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Renault Twingo (1993 - 2012)

Izvor: Art Konovalov / Shutterstock.com

Renault Twingo prve generacije (1993 - 2012)

Twingo prve generacije stigao je kao naslednik modela Renault 4. Osnovna ideja bila je da se vlasniku ponudi što više unutrašnjeg prostora u što kompaktnijem pakovanju. Sa dužinom od samo 343 cm i širinom od 163 cm to nije bilo lako postići, pa su primenjena razna inovativna rešenja. Naravno, nije moglo bez određenih kompromisa. Dizajnerski je fantastično izveden - pri čemu treba imati u vidu godinu kada se pojavio, kao i to da je više od 10 godina kasnije i dalje izgledao sveže.

Prednosti Prednosti

prostranost
praktičnost
pouzdanost

Mane Mane

izbor motora
bezbednost
udobnost pozadi

Opis modela

Generalne informacije

Twingo lansiran je početkom 1993, a u Evropi se prodavao do 2007. godine. Za to vreme prodat je u oko 2.5 miliona primeraka. Imao je 3 ozbiljnija redizajna i mnogo manjih „osvežavanja“ eksterijera i enterijera. Više puta je menjan koncept pregrade/kasete ispred suvozača. Prvi primerci nisu imali ABS, vazdušne jastuke, centralno zaključavanje, el. podizače stakala, servo upravljač... Naknadno su, iz godine u godinu, sve te stvari dodavane, unapređivana je pasivna i aktivna bezbednost, ubacivana bogatija oprema, redizajniran enterijer... Dugačak je samo 3.430 mm i širok samo 1.630 mm. Uprkos tome ima prilično prostranu kabinu. Proizvodio se isključivo u verziji sa dvoja vrata. U početku bio je dostupan sa starim ali pouzdanim 1.2-litarskim motorom od 55 KS iz modela R5. Godine 1996. snaga je povećana na 60 KS. Prvi ozbiljniji redizajn urađen je 1997, kada je i prednji deo pretrpeo konstrukcijske izmene radi unapređenja bezbednosti. Unapređeno je i oslanjanje. Drugi ozbiljniji redizajn obavljen je 2000. godine - tada je dobio točkove od 14 inča. Iste godine je u ponudu ubačen 1.2-litarski 16V motor sa 75 KS. Septembra 2004. usledio je treći ozbiljniji redizajn. U Evropi je prestao da se proizvodi 2007, ali je proizvodnja nastavljena u Kolumbiji do 2012. godine. Pokazao se kao vrlo pouzdan. U početku se pokazalo da mu je bezbednost vrlo loša, pa su na tom polju u više navrata vršene razne izmene. Antikorozivna zaštita je dobra. Novije verzije, naročito nakon 1999. godine, osetno su pouzdanije, bezbednije, opremljenije, itd.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Fiat Panda, Citroen AX, Honda Jazz…

Unutrašnjost

Vozač i suvozač imaju više nego dovoljno prostora i praktično se osećaju kao da su u mnogo većem automobilu. Zadnja klupa je predviđena samo za dva putnika. Na njoj ima više mesta nego što se očekuje, naročito zbog toga što može po šinama da se pomera napred-nazad, tako da može da se bira između više prostora za putnike i većeg prtljažnog prostora. Istina, pozicija sedenja pozadi nije baš udobna, a lošija je i udobnost prilikom prelazka preko većih prepreka. Instrument tabla je smeštena centralno - iako je veoma malih dimenzija dovoljno je pregledna pošto je u potpunosti digitalna. Međutim, ispred vozača se nalazi praktično dodatna instrument tabla sa nizom raznih lampica, koje se inače nalaze u sklopu standardne instrument table, tako da vozač neće prevideti neko važno upozorenje ili obaveštenje. Malobrojne komande su vrlo ergonomično postavljene, sa veoma praktično izvedenim tasterom za aktiviranje sva četiri migavca.

Praktičnost

Osnovna zapremina prtljažnika je 170 litara (u zavisnosti položaja zadnje klupe), a kada se obore zadnji naslovni prtljažni prostor raste na 1.095 litara. Kod nekih verzija ne postoji klasična pregrada sa poklopcem ispred suvozača, već samo otvorena pregrada, kao u vratima. Kod drugih postoji klasična kaseta ispred suvozača, sa dodatnom pregradom ispod. Broj i zapremina drugih pregrada u kabini je minimalan.

U vožnji

Twingo je pravi mali gradski auto, pa od njega ne treba očekivati ništa specijalno na otvorenom putu i u krivinama. Zbog malih točkova prelazak preko većih neravnina može da bude neprijatan, mada je generalno udoban uzimajući u obzir dimenzije točkova i međuosovinsko rastojanje. Na autoputu se dobro drži, mada mu osetno smeta bočni vetar. Ne zaboravimo ipak i da je težak samo oko 800 kg. Krug okretanja je samo 9,7 metara, pa se zbog kompaktnosti i odlične preglednosti veoma lako parkira i probija kroz saobraćajnu gužvu.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Potrošnja Komfor Motor

Neverovatno prostran ako su i zadnja sedista u zadnjem polozaju, praktican, cak se i krevet od sedista moze napraviti mali potrosac, startan, ekonomican, udoban, stabilan, pouzdan

Mane Mane

Na Balkanu najveca je mana sto se ne mozes hvaliti komsijama i ne mozes nadoknaditi neke nedostatke pomocu automobila

Pogledajte ostale utiske za:

Renault Twingo Hečbek (1992-2007)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 145/80/R13:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 4.166 din do 5.040 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 3.851 din do 7.684 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 13.900 din do 18.200 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
3*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 67 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase