Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Suzuki Grand Vitara (2005 - 2015)

Izvor: Stanislav Lazarev / Shutterstock.com

Suzuki Grand Vitara treće generacije (2005 - 2015)

Treća generacija ovog modela drastično je napredovala u tehnološkom i dizajnerskom smislu u odnosu na prethodnicu i postala veoma opasan konkurent raznim mnogo skupljim SUV-ovima. Konstruktori su napravili odličan kompromis kad je u pitanju ponašanje na asfaltu i van njega, tu je i solidna oprema i motorizacija, tako da Grand Vitara mnogima predstavlja vrlo privlačan izbor.

Prednosti Prednosti

vozne osobine
kvalitet u kabini
odnos uloženo/dobijeno

Mane Mane

kočnice
zvučna izolacija
podešavanje upravljača samo po visini

Opis modela

Generalne informacije

Grand Vitara nema šasiju, za razliku od prethodne generacije, već samonoseću karoseriju. Vešanje je takođe prilagođeno urbanim uslovima, pa je pozadi nezavisno. Motorizacija se u velikoj meri razlikuje u zavisnosti od tržišta, a napomenimo i da se ovaj automobil širom sveta prodavao pod različitim imenima, pa čak i pod markom Chevrolet. Grand Vitara se proizvodila u dve verzije - kraća dužine 395 cm ili 400 cm sa troja vrata i duža od 439 ili 450 cm sa petora vrata. Na pojedinim tržištima je bila dostupna i sa pogonom samo na zadnjim točkovima, mada kod nas svi primerci imaju pogon na svim točkovima. Pokazala se kao pouzdan automobil, mada to zavisi u velikoj meri od redovnog i pravilnog održavanja pogona na svim točkovima. Izbor motora je, kao što smo već rekli, prilagođen tržištu, a kod nas su obično najpopularniji 1.9 dizelaši - imaju pristojnu snagu, ne prelaze u “luksuz” pošto su ispod 2.000 kubika i potrošnja goriva je više nego prihvatljiva. Generalno, vozačima kojima premium marka nije toliko bitna ovaj automobil predstavlja odličan izbor.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Jeep Cherokee, Land Rover Freelander, Toyota RAV4…

Unutrašnjost

Na prednjim sedištima nudi obilje prostora. Logično, sedi se povišeno, mada ne suviše visoko. Tu su znatno moderniji dizajn i kvalitetniji materijali u odnosu na prethodnu generaciju. Ni završna obrada nije uopšte loša. Komande su uglavnom vrlo ergonomično postavljene. Vozač nema problema kada je preglednost u pitanju. Oprema može da bude vrlo bogata. Solidan prostor za putnike na zadnjoj klupi, mada ima ograničenja.

Praktičnost

Prtljažnik osnovne zapremine od 398 litara je solidan, ali ukupan utisak kvari otvaranje vrata prtljažnika u stranu i to desnu, što može da bude izuzetno nepraktično, naročito kada ste negde paralelno parkirani. Ne može ni da se podigne samo staklo na vratima prtljažnika. Obaranjem naslona zadnje klupe dobija se 1.386 litara, kada govorimo o dužoj verziji sa petora vrata. U kabini ima prosečan broj pregrada i ostava.

U vožnji

Grand Vitara ove generacije nije robusni terenac, već je prilagođena gradskim uslovima, pošto se pokazalo da većina kupaca neće ni silaziti sa asfalta na iole lošiji teren. Stoga se na putu ponaša skoro kao klasičan automobil. Prilično je udobna. Upravljač je prosečan - ne izdvaja se od konkurencije preciznošću ili drugim karakteristikama. U krivinama se malo više naginje. U zavisnosti od verzije i opreme ima reduktor i blokadu centralnog diferencijala.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Jeftina registracija, odrzavanje i malo trosi.

Mane Mane

Udobnost nije jača strana.

Pogledajte ostale utiske za:

Suzuki Grand Vitara Džip/SUV (2005-trenutno)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 215/70/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 10.633 din do 16.345 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 8.422 din do 15.966 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 22.000 din do 65.600 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Deca:
3*
Pešaci:
3*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 124 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase