Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Volkswagen Sharan 2000 – 2010

Izvor: Tupungato / Shutterstock.com

Volkswagen Sharan

Nekada davno nije bilo toliko potrebe da porodični minivenovi, naročito oni sa sedam sedišta, budu atraktivni, deluju sportski, hipsterski i slično. Na prvom mestu bila je funkcionalnost, a VW Sharan je definitivno funkcionalan. Od automobila sa mestom za vozača i šest odraslih saputnika mogao je da se pretvori u pravi kombi sa preko dva i po kubika prostora za teret.

Prednosti Prednosti

prostranost
pouzdanost
kvalitet

Mane Mane

kočnice
mala kaseta ispred suvozača
naslon za ruku

Opis modela

Generalne informacije

Sharan je vrlo praktičan miniven koji se pojavio 1995. godine, a proizvodio se do 2010. godine. Međutim, zbog redizajna 2000. godine često se navode podaci da je počeo da se proizvodi upravo te godine. Odakle potiče ovaj problem? Nije baš najjasnije - međutim, verzija iz perioda 1995–2000 se označava kao Mark 1 ili Phase 1, verzije od 2000. godine mogu da nose oznaku Mark 1A ili Phase 1.5, ili Mark 1B ili Phase 1.75. Slično kao Passat B5 i B5.5. Bilo je tu raznih izmena, pa čak i minimalne promene međuosovinskog rastojanja, traga točkova, itd. U kombinaciji sa najsnažnijim VR6 motorom mogao je da se dobije i sa pogonom na svim točkovima. VW Sharan je nastao u saradnji sa Fordom, tako da su Sharan i Ford Galaxy praktično blizanci. Isto važi i za Seat Alhambru, koja je stigla malo kasnije. Svi su se proizvodili u istoj fabrici. Ford je 2006. predstavio svoj novi Galaxy, koji je u potpunosti sam razvio.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Ford Galaxy, Seat Alhambra, Opel Zafira…

Unutrašnjost

Volan i sedište imaju solidne mogućnosti podešavanja, pa vozač može lepo da se smesti. U drugom redu su tri odvojena sedišta, pri čemu svako može posebno da se preklopi, ali nažalost tom prilikom ne ostaje ravna površina. Sva tri sedišta u drugom redu mogu da se pomeraju napred-nazad na šinama. Prolazak do sedišta u trećem redu nije baš lak, ali zato ima više mesta nego što očekujete - čak i odrasla osoba visine 180 cm može relativno pristojno da sedne, mada je sigurno da neće uživati u iole dužim putovanjima.

Praktičnost

Dužine je 4.620 mm, mada u zavisnosti od godišta mogu da postoje razlike. Osnovna zapremina prtljažnika je 256 litara. Ukoliko izvadite sva sedišta iz drugog i trećeg reda tako da ostanu samo vozačko i suvozačko, dobija se prtljažni prostor zapremine 2.610 litara. Nažalost, vađenje i vraćanje svih sedišta nije baš lako, ali je zato vrlo korisno.

U vožnji

Iako ne deluje tako, Sharan je vrlo lak za vožnju. Sedi se visoko, pa imate odličan pregled saobraćaja uz kratak prednji kraj. Lako se parkira mada su mnogi u zabludi da se ovakva vozila teško parkiraju. Zvučna izolacija je prilično dobra, mada je teško utišati VW-ove dizelaše. VW Sharan je prosečne udobnosti. Po lošem putu vožnja može da bude neprijatna. Po krivinama je siguran i stabilan. Što se tiče motorizacije, tu je klasična VW priča. Legendarni 1.9 TDI sa 90, 116 do 130 KS. Tu je i običan benzinac sa 116 KS. Ljubiteljima benzinaca koji vole čiptjuning zanimljiv je bio 1.8T sa turbo punjačem i 150 KS. Ali vrh ponude je slavni VR6 od 2.800 kubika sa 204 konja. Nakon redizajna stigli su 1.9 TDI sa 150 KS i 2.0 TDI sa 140 KS.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 19.531 din do 28.090 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
3*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 66 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase