Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Pranje automobila sa samo tri litra vode?!

Pranje automobila sa samo tri litra vode?!
Postavljeno 08.04.2014. u 16:25

Na pranje automobila u perionici u proseku se troši od 150 do 300 litara vode, sistem rotacionih četki troši od 200 do 230 litara, dok samouslužne auto perionice sa puškom pod visokim pritiskom, troše od 100 do 200 litara na 200 sekundi koliko je prosečno vreme pranja. Ipak, postoji alternativa koja štedi vodu. I to u Srbiji.

Čuli smo da u Kragujevcu postoji sistem pranja vozila uz pomoć mobilnih jedinica – kartova, koji omogućavaju pranje automobila sa samo tri litra tečnosti, te smo odlučili da proverimo šta je u pitanju. Kontaktirali smo vlasnika firme „Geowash group d.o.o.“, gospodina Andriju Plamenca i saznali sledeće:

O čemu je reč?

Ovo je već odavno poznat koncept u svetu, ali tek sada stiže kod nas. Tajna je u specijalnoj formuli za pranje koja, nakon što se naprska na određenu površinu, vrlo efikasno odvaja prljavštinu od nje, što omogućava radnicima da blagim pokretima mikro-fiber krpe uklone svu nečistoću.

Još jedna važna prednost je to što se po standardu svako vozilo pere sa šest različitih mikrofiber krpa (različite boje krpa za različite delove automobila).

GeoWash  mobilna jedinica – kart, potpuno je autonomna, ne zahteva nikakav prilaz izvorima vode i struje da bi nesmetano radila. Kapacitet pranja je 20 vozila sa samo jednim punjenjem karta, dok baterija obezbeđuje struju za pokretanje raspršivača.

Ali, zar trljanje krpom neće oštetiti lak?

Neće. GeoWash koristi specijalne formule u vidu emulzija koje prilikom nanošenja stvaraju tanak zaštitni sloj između farbe i prljavštine, koja se potom pokupi specijalnim mikrofiber krpama. Sredstvo koje se koristi testirano je širom sveta na raznim vozilima i vrstama laka.

Ono razgrađuje nečistoću, što znači da nema potrebe za snažnim pritiskanjem ili trljanjem mikrofiber krpom, pa nema ni opasnosti po lak. Ponavljamo, ovo nije nova ideja, već se koristi više od dve decenije širom sveta. Inače, GeoWash International  je kompanija sa preko od 10 godina iskustva u proizvodnji, plasiranju i franšizingu ekoloških mobilnih perionica – kartova u svetu.

Da li je potrebno pretpranje?

Automobil ne mora biti unapred opran. Koriste se visoko efikasna sredstva za čišćenje vozila koja će lako ukloniti prljavštinu, garež, katran, masnoću i ulje i to bez štetnih hemikalija i rizika od grebanja farbe.

Šta ako je automobil izuzetno prljav, npr. pokriven blatom?

Da bi se eliminisao i najmanji rizik od oštećenja ili grebanja jako prljavog ili blatnjavog vozila,  a imajući u vidu da se vozilo ručno pere, takvo vozilo se neće prati. Pritom, ugovor o pranju u zatvorenim garažama ne dozvoljava da se kvasi i prlja parking prostor.

Gospodin Plamenac kaže: „Ponosni smo na to da prilikom pranja vozila ne kvasimo i ne prljamo površinu oko parkiranog vozila i tako čuvamo okolinu. Preporuka je da takvo vozilo ode na pretpranje pod visokim pritiskom ili da prođe kroz sistem četki za otklanjanje blata, a zatim da se nastavi pranje i voskiranje po GeoWash konceptu.

Koliko traje pranje?

U skladu sa strogo definisanim procedurama, GeoWash usluge u proseku traju od 25-30 minuta, odnosno maksimalno do 45 minuta u zavisnosti od veličine vozila, tipa i nivoa usluga. Ovaj koncept pranja je daleko brži od konvencionalnog pranja vozila, jer proizvodi koji se koriste imaju efekat dvostrukog pranja i voskiranja – dodaje se zaštitni sloj preko boje na vozilu.

Koliko košta pranje?

Na primer, premijum pranje automobila košta 350 dinara (akcijska cena); premijum pranje „džipova“, SUV-ova i dostavnih vozila košta 420 dinara (akcijska cena); premijum pranje motocikla košta 250 dinara (akcijska cena).

Plaćanje se vrši isključivo putem automatskih naplatnih terminala, jer osoblje nije ovlašćeno da vrši naplatu. Automat tj. terminal ne vraća kusur, već se višak novca u centralnom sistemu vezuje za vaše registarske tablice i može se iskoristiti prilikom sledećeg pranja putem bilo kog GeoWash automata.

*naplatni terminal u Kragujevcu

Gde je dostupno ovakvo pranje?

Trenutno, samo u Šoping centru Kragujevac - Plaza. Pranje se obavlja na otvorenom i zatvorenom parking prostoru (garaži). Nakon što parkirate auto, odlazite do terminala za uplatu u koji se ubacuje papirni novac, ukucate broj tablica i sektor u kojem ste parkirani. Istog trenutka sistem automatski šalje slobodnoj ekipi informaciju – izveštaj o izvršenoj uplati, koja pronalazi vozilo i započinje pranje.

U narednom periodu GeoWash će biti dostupan i na drugim lokacijama (tržnim centrima, šoping parkovima, hipermarketima i sl.) širom Srbije.

Zašto je važno da se vozilo pere i voskira redovno?

Pranjem vozila uklanja se površinska prljavština i sve nečistoće koje se tokom vožnje lepe za vozilo. Ako se pranjem ne uklone sve nečistoće i one ostanu na vozilu, to može dovesti do vezivanja tih čestica za vozilo. Kako vreme prolazi a vozilo je izloženo sunčevim zracima, kiselim kišama, prljavštini i gareži – dolazi do procesa oksidacija , koja ima za posledicu pucanje laka i slabljenja boje na vozilu.

Dodatne informacije možete videti na zvaničnom sajtu www.geowash.rs

Autor: Tim sajta Polovni automobili

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

3.4
Komentara: 12
Pregleda: 62485
   

Komentara: 12 | Pregleda: 62485

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

milomir arsenijevic

neznam ko vam je izvor informacija za kolicinu utrosene vode u auto preionicama, ali ga je preterao. prosecna kolicina vode koja se potrosi za pranje putnickog vozila je oko 20litara, vrlo cesto i ispod te kolicine.

Odgovori

Posetilac

Veoma zanimljivo ako odete na sajt ove firme i vidite gde se u svetu koristi videcete da nema tu od nekih visokotehnoloskih zemalja gde se na automobile ulaze i gleda ne samo kao na prevozno sredstvo,primer Nemacka ,Francuska ,Italija, SAD , i slicno, sto je po meni veoma zanimljivo da neke tako visoko tehnoloski razvijene zemlje nisu usvojile i prihvatile ovakav nacin pranja vozila.POsetite saj pa se uverite sami.

Odgovori

nenad

probao sam to pranje kod tempa na adi to nemoze da opere auto ni u kom slucaju, to je zamazivanje stroke sa onim krpama koje se neperu redovno nisam bio zadovoljan nimalo, nebi zeleo nikad vise da perem ako se to naziva pranje svoj auto.

Odgovori

milan

samouslužne perionice troše do 20L na 200 sec.

Odgovori

Pera

Gospodo na samom pocetku su navedene totalne neistine(potrosnja vode)ocigledno propagande radi.Pranje vozila na ovaj nacin ne moze se porediti sa klasicnim pranjem,ova tehnologija je poznata u svetu ali je na istom nivou razvijenosti kao i na pocetku pa sad ajde da malo prosirimo prodaju .Moze se porediti sa pranjem orljavih ruku sa pet kaoi vode.Kad shvatite da pranje vozila nije samo spolj.pranje onda shvatite da i c3ena nije povolna. Pozdrav

Odgovori

brdaus

Gledao sam kako peru vozilo, jer sam bio skeptican, i mogu vam reci da je sistem odlican. Prali su alfu 156, crnu metalik, sa alu felnama i auto i felne su izgledali odlicno posle pranja. Voskiran je na kraju, a posebno se stite sve plastike i hromirani delovi. Za svaku pohvalu. Sledeci odlazak u Plazu, bice opran i moj auto.

Odgovori

kg

Nije lose al ostaje prljavo unutar oko tockova,kad otvoris vrata prljavi pragovi tako da to i nije neko pranje osim kad padne samo prasina na njega a skuplje nego u perionici da operes

Odgovori

dejan rista

Veoma interesntan tekst o firmo GEOWASH,hvala urednicima sajta.

Odgovori

Marko KG

probao sam uslugu i zaista je odlicna, nema vise smaranja u perionicama, konacno nesto inovativno i u zemlji Srbiji, za svaku preporuku

Odgovori

Ivan

Kad sam bio zimus u "Plazi" Kragujevac, probao sam ovaj koncept. Sjajna usluga za svaku preporuku, a narocito voskiranje koje je ukljuceno, auto mi je bio kao da je upravo izasao iz fabrike (vozim novi VW passat 2012)...

Odgovori

Nikola

Sve pohvale autoru teksta na detaljnom opisu usluge. Licno sam imao priliku i zadovoljstvo da koristim i ovaj vid pranja u Plazi. Za razliku od svih drugih nacina gde sam morao da stojim i cekam da mi se opere auto u Plazi sam uzivao sa porodicom dok mi je auto bio pran. Mogu da preporucim Geowash pranje kao brzu i izuzetno kvalitetnu uslugu.

Odgovori

Strasno

Koliko minsa daju ovi vlasnici perionica, sta ce, razumem ih donekle.