Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zašto ne volimo da vezujemo pojas?

Zašto ne volimo da vezujemo pojas?
Postavljeno 18.08.2015. u 15:48

Naljutio se pop na selo, pa odsekao sebi bradu. Da li se to može reći i za naše vozače koji su se naljutili na državu i odlučili da ne vežu pojas dovodeći time u opasnost sebe i svoje najbliže?

Uskoro će mesec dana od početka akcije pojačane kontrole vezivanja pojaseva na zadnjem sedištu. Za samo prvih nedelju dana kažnjeno je više od 7.000 vozača i putnika zbog nevezivanja.

U ovom tekstu pokušaćemo da analiziramo zašto naši vozači ne vole da vezuju sigurnosni pojas. Mnogi vezivanje smatraju mučenjem i represijom od strane države. Zašto je to tako?

Da li zbog 500 godina pod Turcima? Ili zbog 50 godina komunizma? Ili zbog „devedesetih“? Izgleda da smo toliko smo naviknuti na činjenicu da država ne brine o nama i o našoj dobrobiti, već samo želi da nam naplati razne poreze, akcize, takse, naknade i slično, da ne verujemo ni kada nam se savetuje nešto za naše dobro.

Mnogi smatraju da je problem u tome što smo konstantno svedoci nepravde u svakoj sferi života, što se zatim prenosi na ponašanje u saobraćaju – generalno, ne samo kada je u pitanju vezivanje sigurnosnog  pojasa.

Poskupljuje gorivo zbog akciza iako cena nafte na globalnom tržištu pada, poskupljuje obavezno osiguranje, uvodi se obavezna prva pomoć iako skoro niko ne zna da je koristi, poskupljuju putarine na auto putevima punim kolotraga, putevi su puni udarnih rupa i upalih/izbočenih šahtova...  

Vozači imaju razloga da budu nezadovoljni. Ipak, kada je u pitanju vezivanje sigurnosnog pojasa, možda bi to nezadovoljstvo moglo da se neutrališe boljom komunikacijom države ka vozačima – ne samo mlakim i anemičnim kampanjama koje deluju kao da su snimljene 80-tih godina prošlog veka, već ozbiljnijim akcijama.

U prošlom tekstu na ovu temu pokušali smo da vas nagovorimo da se češće vezujete. Međutim, naišli smo na ozbiljan otpor. Autor teksta je čak nazvan „botom“ u jednom od oštrijih komentara:

„Nadam se da je ovaj bot što je napisao članak dobio sendvič. Veži se ti u jugu na zadnjem sedištu, ako si se ikad vozio jugom. Baš me zanima gde je u svetu kazna za nevezivanje pojasa četvrtina plate? Moja plata je 20.000 dinara, auto star 20 godina, imam završen fakultet i nemam pojas na zadnjem sedištu automobila. Autor teksta verovatno vozi auto od jedno 30-40.000 evra i ima platu od 1.000 evra i ima klimu i zatamnjena stakla. Šta njemu onda smeta pojas na plus 39 (izmerenih na Zlatiboru u bunaru)? Ako i ne veže pojas (pod uslovom da policajac kroz crno staklo to vidi), izvadi iz malog džepa 50 evrića“.

Tekst i komentar u originalu možete da vidite klikom na ovaj link, a komentare sa „fejsbuka“ klikom na ovaj link.

Ovaj komentar sumira stav velikog broja vozača

Pre svega, da odgovorimo na pitanje: Da li se autor prethodnog teksta ikada vozio u „jugiću“?

Jeste. Posedovao je nekoliko „jugića“. Kao mali učio je da vozi na „fići“. Moskvič i Lada Samara poslužili su za usavršavanje. Usledio je niz „kečeva“ i „jugića“, pa Saxo, Brava, Xsara... Auto od 30.000 evra još uvek nije kupio.

Vratimo se na temu. Napravili smo malu anketu među vozačima koji ne vole da vezuju pojas i u priču ubacili vaše brojne komentare. Ovo su glavni argumenti „buntovnika“:

  1. Niko nema pravo da mi naređuje šta ću da radim u svom autu – ako poginem, to je moj problem
     
  2. Da država stvarno brine za moju bezbednost, putevi ne bi bili puni kratera koji mi uništavaju gume, felne, amortizere, spone...
     
  3. Ako mi se zapali auto, neću moći da izađem i izgoreću
     
  4. Ako upadnem u vodu, neću moći da izađem iz auta i udaviću se
     
  5. Povlašćeni u zatamnjenim limuzinama ne poštuju ni jedan saobraćajni propis, a ja treba da vežem pojas
     
  6. Ni u autobusu nije obavezno vezivanje
     
  7. Moj auto nema pojaseve na zadnjem sedištu (inače, ako pozadi pojasevi nisu fabrički ugrađeni, putnici nisu ni obavezni da se vezuju)
     
  8. Komfor – stezanje, usecanje u vrat, znojenje leti...
     
  9. Imam vazdušne jastuke – ne treba mi pojas
     
  10. Nekad ranije niko se nije vezivao i ništa nam nije falilo...
     
  11. Kad političari prestanu da kradu, počeću ja da vežem pojas
     
  12. Ja sam dobar vozač, ne vozim brzo i nisam pio – nema šanse da se sudarim...
     
  13. To su izmislili samo da uzmu pare
     
  14. Jednostavno me mrzi – ne želim da se vežem
     
  15. Ni sakupljači sekundarnih sirovina na svojim improvizovanim vozilima ne vežu pojas
     
  16. Baksuz - čim se vežeš, to znači da očekuješ da se nešto desi...


A mnogi jednostavno zaborave. Utrčimo u auto, krenemo, shvatimo da se nismo vezali, ali sad više nema ni veze pošto žurimo, zeleno će uskoro da se ugasi i uostalom stižemo za pet minuta tamo gde smo krenuli...

Na istoj smo strani

Mnogo je nepravdi koje pogađaju vozače. Mi to razumemo i borimo se na istoj/vašoj strani. Posedovanje i najjeftinijeg automobila postalo je luksuz. Samo registracija i kupovina goriva izvlače veliku količinu novca iz džepa prosečnog vozača. Međutim, pojas je besplatan, a može da spasi život vama ili vašem detetu.

Uprkos tome, mnogi i dalje odbijaju da se vežu. Navodimo neke od komentara sa „fejsbuka“ i sajta www.polovniautomobili.com:  

  • Čisto otimanje para sirotinji, punjenje budžeta... Treba kažnjavati alkohol i brzu vožnju.
     
  • Prvo puteve da srede, pa ćemo onda da vezujemo pojas.
     
  • Ja sam u Golfu 2 sa 120 km/h udario u drvo i okrenuli smo se par puta. Nisam ja vozio, ali niko nije bio vezan. Da je neko bio vezan, očigledno bi poginuo od silnog udarca.
     
  • Punjenje budžeta. U ovom mesecu sam platio tri kazne, prekoračenje brzine za 21 km/h na imbecilnom mestu uzbrdice od Rakovice ka Banjici, 0,3 promila alkohola u Ruzveltovoj i odnošenje kola u Sarajevskoj (po slikama koje baš i ne ukazuju na manje od 15m udaljenosti od autobuske stanice).
     
  • Klasičan primer punjenja budžeta. Ko ima pojas na zadnjem sedištu, za njega važi zakon, a ko nema puj-pike ne važi... Normalno, treba se vezati. Pri sudaru će vam pojas možda spasiti život, sigurno slomiti rebra, eventualno sa rebrom malo bocnuti pluća, ali ostaćete živi.
     
  • Od kako je Isus hodao zemljom, nije se vezivalo pozadi, sad tupe samo pare da uzmu...
     
  • Ja eto imam dvoje dece koje ceo njihov život vozim bez pojasa i šta im fali??? Sad moraju da ga stave zbog svoje bezbednosti? Ma dajte molim vas!
     
  • Drugarova žena je slomila vrat jer se vezala, a njemu ništa jer nije vezao pojas.
     
  • Trebalo bi da bude lično opredeljenje vozača da li da se veže ili ne. Šta briga državu hoće li se meni nešto desiti ili ne?
     
  • Ja sam imao saobraćajku gde sam završio na krovu i nisam bio vezan. Dlaka s glave mi nije falila, a da sam bio vezan verovatno bi bilo drugačije.
     
  • Da je nekoga briga za bezbednost, sredili bi puteve.
     
  • Pa naravno punjenje budžeta, nikada se država nije brinula o nama, pa se ne brine ni sada!

Na sreću, ima i mnogo pozitivnih komentara

  • Šta me briga za njihove budžete, valjda su životi vredniji od novca. Davno je trebalo da se uvede vezivanje pojasa pozadi, nisu džaba stavljeni.
     
  • Ne mogu da shvatim da nema pojasa za vezivanje putnika u autobusima, i nikakvog zakona o tome, u svim državama.
     
  • Sve mi je jasno, samo ima jedan mali problem, a to je da niko ne ispituje ispravnost pojaseva, naročito kod starijih automobila. Ja se lepo vezujem  zbog policije i svoje „bezbednosti“, a kad dođe do nezgode pojas lepo otkaže! Šta onda?
     
  • Ako budete vezivali pojaseve, neće imati odakle da se puni budžet!
     
  • Na aeorodromu Nikola Tesla putnici iz Evrope kada uđu u taksi sami se vezuju, a našima kažu taksisti i naši ne žele...
     
  • Ako se svi vezuju, nema dinar za budžet. Znači propade država.
     
  • Pojas vezujem zbog svog života, a ne zbog njihove kazne...
     
  • Zašto svi mislite odmah na pljačku naroda i punjenje budžeta? Pa normalno je svuda u svetu vezivanje pojasa na zadnjem sedištu, a kod nas su problem i prednja sedišta. Kupite „fiću“ pa se ne morate vezati!

Ako na zadnjem sedištu ne postoje pojasevi, putnici ne moraju da se vezuju!

Dakle, ukoliko fabrički nisu ugrađeni pojasevi pozadi, policija ne može da vas kazni ako putnici na zadnjoj klupi nisu vezani. Ovu činjenicu često koriste protivnici vezivanja pojasa: „Aha, znači ako nemam pojas pozadi, onda nema veze ako poginem“.

Nije samo kod nas

I u drugim zemljama vozači ne vole da se vežu. Međutim, zahvaljujući kampanjama u kojima je stravičnim video snimcima objašnjena opasnost od nevezivanja i drastičnim kaznama, danas gotovo svi vežu sigurnosni pojas – bar u razvijenim državama.

Fenomen

Mnogo je nepravdi koje trpe vozači. Međutim, zašto se samo vezivanje pojasa, koje je besplatno i čija se efikasnost apsolutno ne dovodi u pitanje, smatra idealnim materijalom za podizanje „revolucije“? Imate li odgovor?


Autor: Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 22
Pregleda: 18856
Ocena: 3.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Aleksandar

Pod "f" u AUTOBUSU je obavezno vezivanje pojasa na svakom sedištu A svuda u svetu je obavezno vezivanje pojasa na zadnjoj klupi ... A ja kao Vozač autobusa ili malog auta sam dužan da kažem putnicima da je obavezno vezivanje pojasa onda oni snose odgovornost za svoje postupke ako ne žele da vežu sigurnosni pojas.

Odgovori

Никола Тулимировић

Можда је Танатос. И лажни технички преглед, и избегавање мигавца јесу ритуали те самоубилачке саобраћајне секте.

Odgovori

Bojan

Ne vezujem se jer znam da nikakav pojas nece da me spasi ako sam ne vodim racuna kako vozim i kako voze ovi vezani oko mene koji misle da su sigurni pa udri po gasu do besvesti. A takvi su i oni koji imaju ABS pa takodje misle da su sigurni pa udri po gasu. Naravoucenije : nikad me tudja ruka nije cesala pa nece ni u ovom slucaju nego pamet u glavu i cetvore oci. A drzava zna se za sta sluzi: to je aparat za prinudu i naplatu, tako da mogu da si stave pojase tamo gde sunce nikad nije sijalo. A ovi koji su tako evropski nastrojeni pa oce da postuju sve sto im neko kaze bez imalo razmisljanja i upotrebe mozga mogu slobodno da krenu u tu njihovu jevropu da ih moje oci vise nikad ne vide kako bi mi glupi nevaspitani i neposlusni nastavili svoje bedne zivote u ovoj bednoj drzavi bez laznog moralisanja i lazne brige za nase jadne zivote.

Odgovori

Djoka

Aaaa... NE! Ne vezujem se. Dosta su me u rat vezivali :)

Odgovori

karudijan

Zasto vojnik mrzi da nosi uprtace :) To vam je odgovor i za sigurnosni pojas

Odgovori

Tony

Ne vezujem se, racunam bolje je da poginem odmah a ne da me mrcvare u bolnici doktori kojima zakletva ne znaci nista.

Odgovori

dragan knjaževac

zakon pišu oni kojima su tate završile škole i ugurali ih na mesta gde se ništa ne radi a kao fol stručnjaci iz raznih oblasti u saobraćaju, pojma nemaju sa realnim stanjem; 1.upaljena svetla preko dana(povećana potrošnja goriva štoje plus za državu zbog akciza, a narod neka se truje zbog povećanog zagadjenja-znači ekologija minus) 2.traktori da imaju kabinu i rotaciju(pa ti isti traktori kupljeni u ono vreme dok smo živeli loše u komunističkom režimu,a sada kada živimo odlično u demokratiji nemamo para ni ulje da zamenimo u tim istim traktorima,a kamoli da im ugradjujemo kabine a o novom traktoru možemo i da sanjamo) 3.vezivanje na zadnjem sedištu(pa kakva kola vozmo mislim da bi trebalo da nas kažnjavaju što se vezujemo kako bi nas spasili da od dotrajalih instalacija i upaljenih svetala , mogli brže bolje da izadjemo kada se kola zapale,jer novac za nova običan narod nema) i sada neka mi neko kaže dali je narod budala ili neka budala piše zakon

Odgovori

savestan

slazem se sa ovom konstatacijom:"Trebalo bi da bude lično opredeljenje vozača da li da se veže ili ne. Šta briga državu hoće li se meni nešto desiti ili ne?"...samo u tom slucaju terba dodati i u zakonu ako se desi nezgoda i vozac nastrada, sam treba da snosi troskove lecenja i oporavka, porodica sama da se snalazi posle sa invalidom u kuci...znaci sam da bude svoja briga, a ne okoline i zajednice u kojoj zivi.

Odgovori

Otisao

Vidim da se vecina poziva na drzavu i policiju kao razlog ne vezivanja. Pitacu ih kad im saputnik izleti kroz sofersajbnu kad budu imali udes. Tada ce biti kasno. Naravno, ne zelim nikome da ovo iskusi ali ljudi treba da shvate da sami moraju da brinu o svojoj sigurnosti. Ali mi Balkanci smo naj pametniji (Ipak su Novak, Tesla i Mileva Maric sa ovih prostora) tako da genetski sve znamo o saobracaju, pravu i fizici.

Odgovori

milan

prvo bih zamolio ove koji autom prelaze 5-6000km godisnje da ne komentarisu jer su oni najveca opasnost na putevima. evo sta mene najvise nervira i zasto ja u gradskoj voznji ne vezujem pojas. od kako su se pojavili telefoni sa kamerama meni policija nikad kaznu nije napisala jer kad god ih vidim ne vezane, bez upaljenih svetla, pricaju telefonom dok voze, vrse polukruzno gde je zabranjeno ja ih uvek slikam. kad me zaustave ja se dohvatim telefona i kazem cekaj ja tebe da nadjem i tako me vremenom svi panduri zapamtili i sad beze od mene. prema tome, kad oni pocnu da postuju zakon onda mogu da traze od naroda da ga postuje inace do tad ce i dalje svi da pricaju kako kazne sluze samo da bi se punio budzet i nista vise.

Odgovori

darkside

Hteo sam da napišem kilometarski odgovor na temu ali ne. Hoću da napišem kratak odgovor koji "boli". Suština svega je: DRŽAVU NE ZANIMA NAROD, a predstavljaju se kao da ih zanima. Sve ostalo, u šta spada i kažnjavanje za nevezivanje pojasa, spada u tu kategoriju. p.s. Voleo bih da naš lider pročita ovo :)))

Odgovori

laza

teoriju pljacke diktira nerezonski zakon o tome.N.p. dostava u gradu.Sto puta udji-izadji u-iz vozila i zakaci/otkaci pojas!!!! Zatim,opste ogranicenje u naselju najcesce i manje od 40 km/h, a lokalni pandur se krije iza znaka zaostalog od radova na puti na 20 km/h i onda ti eto nameta na vilajet po ma kom osnovu.Uz svu zelju za pravnom drzavom, isti zakon kaze da deo prekrsajnih para ide lokalu a tog sudiju postavlja lokalna samouprava!!!! a ti se zali na bahatost ili ....preko istog tog prekrsajnog sudije i naravno zalba ne odlaze kaznu.....itd. REZIME - nije pljackaaaaaaaaaaa

Odgovori

branko

stvarno ne razumem ovakvu diskusiju,ako u zakonu pise a pise da se pojas mora vezivati tu vise nema price,ako hocemo drugacije mora zakon da se promeni,zna se kako to ide ,jqa pre nego sto stavim kljuc u bravu prvo vezem pojas a pozadi retko kad imam putnika a kada ima i od njih trazim da vezu a ne da mi u slucaju nesrace skoce na glavu i polome vrat

Odgovori

EnkooknE

Prespavao sam jedan duži vremenski period. Da vidimo... Brinem se o sebi da budem bezbedan. Šta kažete brine još neko o meni? Ko? Policija. Ahaaa, čekajte, čekajte, nisam izgleda razumeo nešto. Recimo na godinu dana, šta dobijete od policije, a šta im date? Od policije dobijem... (ne znam šta), a policiji dam puno ili manje od puno novca za razne kazne, od prekoračenja 10-20km/h, od toga što mi je istekla prva pomoć pre nekog vremena pa nisam primetio (šta tu ima da istekne, ne znam)

Odgovori

slavisa

ukinuti vezivanje u gradu

Odgovori

Tehnikus

Ma pustite pojas,kaznite za razgovor mobilnim za vreme upravljanja vozilom,pojasom ugrožavate samo sebe i to ne uvek, a upotrebom mobilnog telefona sve druge učesnike u saobraćaju..

Odgovori

PETAR

Imam par pitanja:1.Ako je pojas obavezan,Zasto se sami saobracajci nevezu?2.Ako je obavezno svetlo danju,Zasto ga milicija nepali nocu?Ako je ogranicenje 30 zasto bilo koj policajac saobracajac vozi i preko 80km na cas?zasto se njima nepisu kazne?to rade i u sluzbenim i u privatnim kolima...Ako drzava brine za nasu sigurnost neka se pobrine da mi sutra imama sigurno sta da jedemo.A STO SE TICE PUNJENJE BUDZETA PRETRESITE MALO PRIVATNE FIRME KOJE LJUDIMA NE DAJU NI PLATU NA VREME KOJE TERAJU RADNIKE DA RADE PREKO VREMENE SA ODGOVOROM AKO TI NECES IMA KO HOCE ZAPOSLITE LJUDE PA ONDA PRICAJTE O TOME KAKO JE U DRUGIM RAZVIJENIM DRZAVAMA SVI OVO SVI ONO.ONI SVI IMAJU NOVACA NEMORAJU DA MISLE OCE LI SUTRA DA KUPE HLEB ILI PAMPERS DECIJI DODATAK IMA JE NA RASPOLAGANJU BEZ OBZIRA NA PRIMANJA.KAD SVE TO DOVEDETE U RED ONDA KAZNITE ZA POJAS POZADI.

Odgovori

Гојко

Лето и лепо време проводим на мотору. Избегавам белу линију јер је порозна, уствари неко пљачка државу потурајући јефтину фарбу. Те ликове би требали везати. Државни чиновници и високи функционери не користе појас. И њих би требало везати. Требало би везати све лопове, издајнике и корумпиране полицајце. И онда када у ретким тренутцима и седнем за волан, ограничења брзине су тако смешно ниска, да се и ја осетим смешан самом себи везујући појас. А да. Требало би везати и све оне који су дизајнирали путоказе на латиници, мада мислим да би и вас који користите српски језик жврљајући на латиници, требало везати. И то дупло.

Odgovori

grrrr

to pravilo bi trebalo ostaviti da svaki vozac i putnik u autu odluci da li da se vezuje ili ne....ipak je to najvise stvar licne sigurnosti i svi smo odgovorni za svoje postupke...

Odgovori

rodžer

Ne razumem osobe koje se ne vezuju. Kad sednem u auto, automatski se vežem, a da nisam ni svestan toga. Opomenem i na putnike pozadi da bi trebalo da se vežu, a ako neće, njihova krivica. Ispisani razlozi ljudi koji se ne vezuju su idiotski. Šatro mangupi. Ne vidim ni jedan razlog zbog čega se ne bi neko vezao, a cimaju se za pojas kad dodje policija. Pravo kukavički za sebe i za njegove bližnje koje ostavi iza sebe posle sudara u kome nije vezao pojas.

Odgovori

Buntovni realista

Mislim da vozac treba da bira dal ce da se veze il ne. Dok za ostale putnike bi trebalo da je obavezno. Pojasevi su vrlo cudne sprave uvek kada nije pravo vreme njemu se nesto desi. Gusta situacija lose parkiran auto drugi dolazi u sustet malo mesta treba da nisanis da ne bi otkinuo retrovizore jer je ostalo jako malo mesta (guzva je) krene neki pesak il ne znam iz kog razloga moras naglo da kocis i nastavis kretanje zbog lazne uzbune, pojas ti blokira veze te uz sediste ne mozes ni da mrdnes i kako se snaci zazmuri pa kako bude i posle vices sto sam imao srece do jednom......

Odgovori

Doktor43

Ima mnogo drčnih i neukih ljudi, treba ih pustiti da izginu na putevima, da se u emisiji SAT pokazuju scene krvi i posledica udesa, i da se prirodnom selekcijom odstrane moroni sa puteva. Kako drugačike objasniti čoveku da mora da se veže, da upali svetlo, da ne koristi telefon, da pušta pešake... kad on od kuće vuče gomilu frustracija, sedne u auto i država mu kriva, i onda neće u inat.

Odgovori