Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Šta uraditi kad čujete sirene?

Šta uraditi kad čujete sirene?
Postavljeno 07.11.2016. u 14:54
Autor: Dragan Romčević

Da li se zaustaviti ili usporiti? Gde se skloniti u slučaju saobraćajnog kolapsa? Da li se popeti na ivičnjak? I najvažnije – kako ne odmoći?

Saobraćajne gužve su veoma frustrirajuće, naročito kada žurite negde. Zamislite onda kako se osećaju vozači Hitne pomoći dok transportuju pacijenta koji se bori za život. Stoga smo se pozabavili problematikom propuštanja vozila sa prvenstvom prolaza, u koja spadaju i policijska vozila, vatrogasci, vozila BIA i Vojske Srbije – u daljem tekstu zvaćemo ih VPP (Vozila sa Prvenstvom Prolaza).

  1. korak – locirajte vozilo!

Čim čujete sirenu, pokušajte da otkrijete odakle dolazi. Isključite muziku i spustite prozore. Logično, ukoliko se zvuk pojačava, znači da vozilo ide ka vama, ali morate da utvrdite da li dolazi iza vas, spreda ili možda bočno.

  1. korak – analizirajte situaciju!

Ponekad se nalazite u gustom saobraćaju, bez mesta za sklanjanje. Upravo zato bi trebalo da počnete da analizirate situaciju čim čujete sirenu. Vaša reakcija zavisi od mnogo faktora, uključujući udaljenost VPP, brzinu prilaska, ponašanje drugih vozača, vrstu puta, prostor za sklanjanje, mogućnost penjanja na ivičnjak...

Na vama je da napravite pravu odluku u pravom trenutku. Ovde nije u pitanju zakon ili neki pravilnik. Vašom reakcijom možete da spasite život nečijem detetu, sestri, majci, ocu...

  1. korak – odreagujte!

Ako se nalazite na otvorenom putu, bez mnogo saobraćaja, dozvolite VPP da vas lakše obiđe tako što ćete usporiti i maksimalno se pomeriti udesno. Ukoliko je saobraćaj gust, pokušajte da nađete mesto da stanete sa strane.

Međutim, u gradskim gužvama situacija je neuporedivo komplikovanija - ne postoji univerzalan savet. Morate da odreagujete u skladu sa okolnostima.

Uradite šta god je potrebno da propustite VPP, a da pritom ne ugrozite sebe i druge učesnike u saobraćaju i ne napravite težak saobraćajni prekršaj: popnite se na ivičnjak, stanite privremeno na mesto na kojem je zabranjeno parkiranje, skrenite u bočnu ulicu...

Na auto-putu samo oslobodite levu traku – to će biti dovoljno.

  1. korak - gledajte vozača i pratite njegove signale!

Kada se nađete u situaciji da ne znate kako da odreagujete pri susretu sa VPP, uspostavite vizuelni kontakt sa vozačem i pratite njegova uputstva.

Šta ne raditi?

  1. Bez oštrog kočenja!

Kada uočite VPP iza sebe, najgore što možete da uradite jeste da iznenada zakočite, što se neretko dešava, kako su nam rekli u Hitnoj pomoći. Tako rizikujete da izazovete udes, a istovremeno usporavate VPP.

  1. Bez iznenadnih manevara!

Ponašajte se kao i u svim drugim situacijama u saobraćaju – dajte migavac na vreme ili uključite sva četiri ukoliko planirate da stanete. Vozač VPP će znati da ceni pravovremeno obaveštenje o vašim namerama, šta god planirate da uradite.

  1. Ne paničite!

Panika može samo da pogorša situaciju. Stoga, kada čujete sirene iza sebe, duboko udahnite i procenite situaciju. Ukoliko možete da pomognete VPP da prođe, uradite to – ukoliko ne možete, ostanite staloženi i čekajte prvu priliku da to uradite.

Da se ne biste našli u situaciji koja će izazvati paniku, pratite pravila iz prvog dela ovog teksta – uz glasnu muziku nećete čuti sirenu na vreme, već ćete iznenada u retrovizoru videti vozilo Hitne pomoći ili vatrogasce kako bezuspešno pokušavaju da vas obiđu.

  1. Ne pravite novi problem!

Uz svu dobru volju, postoji verovatnoća da u nameri da propustite VPP, izazovete udes i tako, umesto da pomognete, dodatno zakomplikujete situaciju. Zato se potrudite da sve što uradite bude apsolutno bezbedno, čak i ukoliko to znači da ćete usporiti VPP.

Na primer, automobil stoji na semaforu sa crvenim svetlom, iznenada se iza njega pojavi Hitna pomoć, vozač se uspaniči, prođe kroz crveno i izazove udes.

Takođe, ukoliko na otvorenom putu bez mesta za sklanjanje i prilike za preticanje počnete da vozite suviše brzo kako biste došli do mesta na koje možete da se sklonite, postoji mogućnost da precenite sopstveno vozačko umeće ili mogućnosti automobila...

I centimetar znači

Vozači Hitne pomoći su prekaljeni borci koji će znati da iskoriste svaki centimetar koji im obezbedite pomeranjem svog vozila. Ako ste u mogućnosti da im obezbedite taj centimetar, uradite to.

Saobraćajne trake na većini saobraćajnica su dovoljno široke da bi se sabijanjem svih vozila na njima obezbedila još jedna traka po sredini za vozilo Hitne pomoći ili vatrogasce.

Apel sa terena

Razgovarali smo sa vozačima Hitne pomoći, koji kažu da ih vozači neretko ignorišu ili čak dovode u opasnost neočekivanim reakcijama.

Oni apeluju da im pomognete, a to možete da uradite čak i ako „milite“ u koloni u ulici sa po dve trake u istom smeru (npr. u Beogradu Bulevar despota Stefana/bivša 29. novembra ili Kneza Miloša). Pomerite se desno do samog ivičnjaka (ukoliko ste u desnoj traci), tako da vozilo do vas može da vam se približi i ostavi nešto slobodnog prostora.

Kada to uoče automobili iz suprotnog smera, trebalo bi i oni da se pomere udesno i ostave na sredini dovoljno prostora da prođe vozilo Hitne pomoći.

Nažalost, vozači se u praksi najčešće zbune, prate reakciju drugih vozača (koji su se takođe zbunili i ne pomeraju se) i čekaju da ta famozna sirena nekim čudom ode.

Vozači Hitne pomoći imaju poruku za nas, obične vozače: zamislite da se u njihovom kombiju nalazi neko od vaših najbližih, dok pokušavaju da mu zaustave teško krvarenje i stignu do Urgentnog centra.

Možda ova poruka deluje suviše dramatično, ali da li biste se i onda ponašali kao da ne čujete sirenu?

Šta kaže Zakon

Zakon kao zakon – nejasan i dvosmislen. Nadležni, nažalost, zaboravljaju da građani nisu pravnici, te dolazi do raznih problema.

Kontaktirali smo MUP kako bismo razjasnili nedoumice koje imaju mnogi vozači:

  1. Da li je dozvoljeno ući u žutu traku kako bi se propustilo vozilo sa prvenstvom prolaza?
  2. Da li je dozvoljeno delimično ući u raskrsnicu kroz crveno svetlo na semaforu kako bi se propustilo vozilo sa prvenstvom prolaza?
  3. Da li je dozvoljeno preći punu liniju...?

Nažalost, kao odgovor dobili smo samo „isečak“ iz Zakona:

„Vozač koji na putu susretne ili ga sustigne vozilo, odnosno vozila sa prvenstvom prolaza, dužan je da propusti ta vozila, da im omogući mimoilaženje i preticanje, odnosno obilaženje, i po potrebi da ukloni vozilo sa kolovoza ili se zaustavi, kao i da se pridržava naredbi koje mu daju lica iz pratnje, odnosno da kretanje nastavi tek pošto ova vozila prođu.

Kada vozilo sa prvenstvom prolaza obezbeđuje prolaz vozilima koja se kreću iza njega, ostali učesnici u saobraćaju imaju obavezu postupanja prema tim vozilima kao prema vozilima sa prvenstvom prolaza.

Lice koje upravlja vozilom sa prvenstvom prolaza dužno je da vodi računa o bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju. Pešaci ne smeju da stupe na kolovoz, odnosno dužni su da se sklone sa kolovoza da bi omogućili nesmetan prolaz vozilima sa prvenstvom prolaza.

U pogledu međusobnog prava prvenstva prolaza vozila iz stava 1. ovog člana važe opšte odredbe ovog zakona o prvenstvu prolaza.

Kada policijsko vozilo sa prvenstvom prolaza daje istovremeno i svetlosni znak upozorenja iz člana 60. ovog zakona, vozač vozila koje se kreće neposredno ispred policijskog vozila koje daje te znake, mora odmah bezbedno da zaustavi svoje vozilo uz desnu ivicu kolovoza, a po mogućnosti van kolovoza.

Vozač vozila koje se kreće neposredno iza policijskog vozila koje daje posebne zvučne i svetlosne znake, dužan je da postupi po znacima i naredbama policajca, odnosno da prati policijsko vozilo do pogodnog mesta i da se bezbedno zaustavi iza policijskog vozila“.

Zloupotrebe

Zloupotreba ima, to je priznao i sam predsednik Srbije. Rotaciona svetla i sirene dobili su pojedini predsednici opština, poslanici, direktori nekih agencija, stranački lideri...

Zato ni ne čudi što su mnogi vozači ogorčeni, te ignorišu kolonu crnih „audija“ pod rotacijama, koja želi po svaku cenu da se probije kroz saobraćajnu gužvu.

Sa druge strane, vozači Hitne pomoći kažu kako nije retkost da se nađu pod optužbom da su neopravdano koristili sirenu i rotaciju. Na primer, vozilo Hitne pomoći ide normalno ispred vas, iznenada upali rotaciju i sirenu, te odjuri preko pune linije ili kroz crveno svetlo. Mnogi tada pomisle kako je reč o zloupotrebi.

U Hitnoj pomoći nas uveravaju da se ovakve stvari strogo kažnjavaju i objašnjavaju kako vozilo u svakom trenutku može da dobije poziv iz baze i bude upućeno na intervenciju. I sami vozači kažu da ih policija kontroliše – dešava se da policijska patrola prati vozilo Hitne pomoći pod rotacijom kako bi proverili da li se u vozilu zaista nalazi pacijent ili se nekome žurilo na doručak.

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 17
Pregleda: 44707
Ocena: 3.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

VOZAČ SHMP

I sam sam 40 godina proveo za volanom vozila HP, te mi je ova tema vrlo poznata i slažem se da je pozitivno, na neki način, edukovati ostale vozače. Uglavnom su u objavljenom uputstvu pobrojani problemi s kojim se susreću vozači HP. Sličan članak bi trebalo napisati i o sankcijama za vozače HP kod prekršaja koje čine ,,jureći" za nečijim životom. Mislim da bi u važećem ZOBS-u na jedan specifičan način trebalo tretirati vozače HP i radnje koje rade BAR onoliko koliko je i specifičnost same uloge vozača HP. komentar bih završio samo jednim pitanjem: Šta se dešava sa vozačem HP kada usled neustupljenog bezbedog prolaza, dođe do kontakata sa vozilom HP. Možda se u odgovoru na ovo pitanje krije i odgovor zašto su vozači HP na ,,klackalici" između želje da pomognu i rizika od odgovornosti u slučaju neke neželjene situacije. I sam sam prošao vrlo negativno kroz jednu takvu priču.

Odgovori

Igor Mamužić

Za takav postupak sledi kazna za prolazak kroz crveno svetlo. Pa makar pacijent u sanitetu bio na samrti ili policija juri masovnog ubicu. Iz iskustva mog prijatelja...

Odgovori

mladen

Kao vozac saniteta, pre vise godina sam vozio pacijenta u Budimpestu. Verujte da su me propustali i sklanjali se krajnje desno cim su videli sanitetsko vozilo mada nisam imao ukljucene ni sirene ni plava svetla. Da li je stvar kulture ili nesto drugo ......

Odgovori

Diplomirani Duduk

Nije problem kada je saobraćaj takav da se sanitet može uočiti iz daleka. Problem je kada je gužva pa se ne može uočiti. Onda su i svetla i sirena neophodni. Ovde govorimo o takvim situacijama.

Diplomirani Duduk

Nažalost, mnogo je vozača VPP, posebno policajaca, koji uključe samo rotaciona svetla a ne i sirenu. Takvo je vozilo teško zapaziti sve dok ne priđe sasvim blizu a onda teško da se može nešto značajno učiniti. Kao i obično, najpre bi policija morala da to sredi u svojim redovima.

Odgovori

Zoran

I ja se sa tim slucajem cesto susrecem. Ja koliko znam oni imaju prava koje imaju, samo ako su ukljucena i svetla i sirena. Ako to nemaju oni su obicna vozila. Ne znam kako da se ponasam tada. Da li neko moze da mi objasni zasto ukljuce svetla a ne i sirenu i da li je neka zloupotreba u pitanju? Hvala

hitna

Pored goreg sve navedenog dodao bih i jako veliki problem od strane vozila koja dolaze u susret i voze sa dugim svetlima. To se odnosi na hitne slucajeve koji se transportuju van grada na otvorenom putu, kada se reanimobil krece vecom brzinom i zbog te cinjanice nije u mogucnosti da vozi pod oborenim svetlima. Jednostavno receno nije normalno kretati se vecom brzinom i voziti pod oborenim svetlima jer se u tom slucaju ne moze na vreme uociti prepreka i zaustaviti se na vreme, pa bih zamolio sve ucesnike u saobracaju da kada uoce hitnu pomoc koja im nocu dolazi u susret pod rotacijama i sa dugim svetlima da na vreme ukljuce oborena svetla i ne ablenduju i na taj nacin pomognu svima kako pacijentu tako i ekipi. unapred zahvalan svima

Odgovori

Smejurija

Gotovo svaki dan se susrecem sa vozilima hitne pomoci, koje upale sirenu i rotaciju, prodju kroz odredjenu raskrsnicu ili guzvu, pa istu ugase. Zloupotreba je velika i kao sto rekoh svaki dan se sa istom susrecem u Beogradu. Da nisu mozda ti iz hitne pomoci dobili poziv dispicara, pa cim su prosli kroz guzvu ili crveno, dispicar im javio nesto u fazonu salili smo se, pa su onda ugasili rotaciju i sirenu?

Odgovori

profi

Cesto se desava da u toku dana pre svega hitna pomoc korisi rotacije ali ne daje i zvucni signal tako da cesto iznenade vozaca kada ga sustignu.Manje iskusni mogu da izazovu sudar. Zato treba uvesti obavezu koriscenja zvucnog signala.

Odgovori

vozac

U zapadnim zemljama jeste zakonska obaveza da se zbog propustanja nozila pod rotacijom, sva vozila u levoj traci pomere skroz levo tj. sva vozila u desnoj traci se moraju pomeriti skroz desno do desne ivice puta.To podrazumeva i pomeranje u zaustavnu traku kako bi sredina puta ostala slobodna za neometan prolaz svih interventih vozila sa ukljucenom rotacijom ili sirenon..Tu se ne radi o kulturi ili nekulturi njihoviih vozaca vec iskljucivo o zakonskoj obavezi.i to odlicno znaju svi nasi profesionalni vozaci koji rade u medjunarodnom transportu..Imajuci u vidu uskladjivanje - prepisivanje domacih propisa sa propisima zemlja eu, mislim da ce uskoro to biti obaveza i kod nas.

Mirko

Sirena moze da ometa komunikaciju izmedju vozaca i osoblja pozadi. Jeste cilj da se stigne najbrze do bolnice, ali ako medicinski tehnicar treba da ubaci iglu u venu, to je onda problematicno ako vozac cesto menja trake, naglo koci i ubrzava.

Goran

Nazalost, nemamo vozacku kulturu. Ovaj tekst bi trebao da ima i neki edukativni video ( ima ih na youtube-u ) kako reaguju vozaci kada cuju sirene u nekim evropskim gradovima... naravno daleko da su svi vozaci takvi, ali svakodnevno ja licno gledam kako ljudi bahato voze....

Odgovori

Miki

Evo jednog odlicnog https://www.youtube.com/watch?v=Ldi-6Lbr7hM

Saša

Evo kako reaguju nemci: https://www.youtube.com/watch?v=02Ak1eIyj3M

Filip

Zakon je izuzetno glup. Prema zakonu vozila sa crvenom i plavom rotacijom imaju prednost u odnosu na vozila koja imaju samo plavu rotaciju. To znaci da neki glavonja u crnom audiju ima prednost u odnosu na hitnu tj. osobu kojoj treba medicinska pomoc. Bas logicno, mislim sta cemo mi svi, ako se njemu rucak o'ladi?

Odgovori

Nikola

Sta ako npr na Novom beogradu u guzvi se nadje VPP iza vas a raskrsnica ima kameru za crveno, vi stanete na pesacki ispred vozila sa leve ili desne strane da mu omogucite prolaz i slika vas kamera, sta se desava u takvoj situaciji?

Odgovori

Bocko

Ako snimi tebe, snimice i vozilo iza tebe, tako da se na snimku vidi da je iza vozilo pod intervencijom.