Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zašto se plašimo velike kilometraže?

Zašto se plašimo velike kilometraže?
Postavljeno 18.12.2016. u 20:17
Autor: Dragan Romčević

Automobil koji je prešao 400.000 kilometara? Taj je „na samrti“, reći će mnogi i okrenuti glavu od njega kao od gubavca: „Ne vredi ni trećinu od cene koju je prodavac stavio u oglas. Samo lud čovek može da ga kupi. “Međutim, često nisu ni svesni da su njihovi ljubimci na četiri točka u stvari prešli i po stotinak i više hiljada kilometara od „gubavca“...

Naslov ovog teksta verovatno deluje detinjasto. Kakvo je to uopšte pitanje? Velike kilometraže se ne plašimo zato što smo plašljivi, već jednostavno znamo da se automobil tokom vožnje „troši“ i što više kilometara pređe, bliže je svojoj konačnoj destinaciji – auto otpadu.

Zato u oglasima, u zavisnosti od godišta, neretko preskačemo one koji su prešli npr. 170.000 km, a onih sa 250.000 km se užasavamo. Verovatno je motor „pred generalnu“, ko zna u kakvom su stanju dizne, turbina i „plivajući“... Drugim rečima, „sigurno mu je izvađena duša“.

Međutim, praksa pokazuje da je ovakav pristup često pogrešan. Problem je u tome što se mnogi kupci drže kilometraže kao pijan plota, kao da namerno zaboravljaju da ona može vrlo lako da se smanji i da se smanjuje.

Skidanje kilometraže nije karakteristično samo za našu zemlju, Balkan ili jugoistočnu Evropu, već je postalo masovna pojava u čitavoj Evropi, pri čemu to može da uradi svaki vlasnik za dvadesetak ili manje evra (u zavisnosti od vozila i „tržišta“).

Ne upiremo prst ka auto placevima! Samo ukazujemo na realnost – kilometražu skidaju i prodavci privatnih automobila. Skidaju i jedni i drugi i u inostranstvu, u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Belgiji, Engleskoj... Isto kao i oni koji kupe nov auto u Srbiji, pa ga prodaju posle npr. desetak godina.

Dakle, nema potrebe da se niko nađe prozvanim, optuženim i slično – ovo je u stvari javna tajna, kao kada bismo „otkrili“ da se većina plavuša u Srbiji u stvari farba!

Polovna vozila su izdržljivija nego što mislimo

Možda će automobil u periodu od 15 godina da promeni tri vlasnika, od kojih će prva dva da skinu kilometražu. Tako će treći vlasnik vozila sa pređenih više od 500.000 km biti uveren da je njegov ljubimac prešao samo 170.000 km i potpuno se razočarati tim modelom zbog određenih kvarova/problema koje nije očekivao na toj kilometraži.

Upravo zbog ovakvih situacija se i dalje održava zabluda da je retkost da automobil stigne do pola miliona kilometara. Isti taj auto, koji je već prešao više od 500.000 km, možda će biti vožen još 100.000 km, pa biti prodat nekome kod koga će preći još toliko.

Na kraju završava kod vozača koji će biti ponosan kako je njegov ljubimac prešao „samo“ 250.000 kilometara i kako se odlično drži za tu kilometražu. Ili će proklinjati dan kada ga je kupio...

Stari protiv novih

Zbog masovnog skidanja kilometraže, uglavnom smo u zabludi da je auto posle 200.000 ili 300.000 km „gotov“, što se poklapa sa realnim „rokom trajanja“ automobila iz sedamdesetih, osamdesetih, pa i devedesetih godina prošlog veka.

Međutim, činjenica je da savremeni automobili imaju neuporedivo bolju antikorozivnu zaštitu (nema rđanja), a motori bez problema prelaze 300.000, 400.000 i više kilometara bez generalne, pri čemu ozbiljne kvarove obično izazivaju dizne, turbo punjač, pumpe, plivajući zamajac, EGR i drugi senzori i slično.

Nije šija nego vrat, pomislićete. Slažemo se, u pravu ste. Jednostavno, savremeni automobil je vrlo kompleksna mašina sa mnogo sofisticiranih elemenata, od kojih su neki izloženi velikim naprezanjima.

Da li onda uopšte kupovati polovan automobil?

Naravno, zato što za neuporedivo manje novca možemo da dođemo do automobila kakav nikada ne bismo mogli da priuštimo ukoliko bismo insistirali na novom. Biće donekle „zastareo“ kada ga kupimo, istina, enterijer neće biti kao nov, garancija odavno više neće važiti i postojaće veći rizik od kvarova, od kojih nas najviše plaše oni najskuplji.

Međutim, bićemo u prilici da vozimo udoban, brz i atraktivan automobil, koji smo dobili npr. za 5.000 evra, a nov je koštao preko 30.000 evra.

Određene popravke nas očekuju, tu nema dileme, uključujući i te naskuplje. Ali zaboravljamo da upravo te skupe popravke toliko obaraju cenu polovnim vozilima. Stoga treba dobro proveriti stanje polovnjaka, proceniti šta još na njemu može da se pokvari u sledećih npr. godinu-dve dana i na osnovu toga doneti odluku o kupovini.

Pa ko može da proceni šta će se pokvariti u sledećih godinu dana?!

Može da proceni svako, a koliko će procena biti tačna, to je već drugo pitanje. Šalu na stranu, možda ćemo dati još „xxx“ evra za dizne, „yyy“ evra za plivajući, „zzz“ evra za turbinu... Tu su i protokomer, „poneki“ senzor i po par spona, kugli, ležajeva, diskovi, neka sajla, glavni kočioni cilindar, hladnjak, crevo, podizači...

Čekajte malo! Sve gore navedeno se kvari i na novim automobilima! Upravo tako – često „potapanje“ papučice gasa pri malom broju obrtaja nateraće plivajući zamajac da vrlo brzo „podnese ostavku“, dok bez iživljavanja vozača može da traje izuzetno dugo.

Isto važi i za turbo punjač – kvalitetno motorno ulje, redovno menjanje ulja, ispravan motor, puštanje turbo punjača da se „smiri“ nakon oštre vožnje pre gašenja motora i on takođe može da traje veoma dugo bez remonta ili zamene.

Dakle, pređena kilometraža nije ni približno presudan faktor pri oceni stanja vozila ili proceni koliko još može da se koristi pre nego što bude spremno za auto otpad.

Da li je problem samo u kilometraži? Kratko i jasno – ne.Nije isto:

  1. ukoliko se automobil vozi u Nemačkoj, od toga 70% vremena na autoputu, bez udarnih rupa na lokalnim putevima, a bude redovno servisiran u ovlašćenom servisu, popravljan isključivo originalnim rezervnim delovima, koristi kvalitetno gorivo, itd.
  2. ukoliko je vlasnik bahat i nepažljiv („nije on kupio mene, nego ja njega“), za volanom najviše vremena provodi u kolonama tokom beogradskih saobraćajnih špiceva, „lomi“ ga preko šahtova i udarnih rupa, ne menja redovno ni ulje, ni filtere, ni antifriz, ni svećice, toči dizel sumnjivog kvaliteta na „divljim“ pumpama, ugrađuje najjeftinije ili polovne delove sam ili kod lokalnog „majstora“ koji mu ostavi stare filtere, natoči „falš“ ulje (kupuje ga „na bure“)...

Zaključak

Savetujemo da se prilikom kupovine ne fokusirate isključivo na pređenu kilometražu i godište, što je mnogima uglavnom najvažnije. Ne odbacujte u startu automobile sa velikim kilometražama, pošto ćete možda kupiti neki drugi sa još većom, ali skinutom kilometražom.Mnogo je važnije u kakvom je stanju automobil.

Ispričaćemo zato jednu anegdotu:

Prodaje čovek auto star 8 godina sa pređenih 310.000 km. Auto uvezen iz Nemačke, korišćen dve godine u Srbiji. U odličnom stanju, motor sjajan, očuvan enterijer, bez ogrebotina... Međutim, niko ne zove, čak ni da ponudi zamenu za građevinski materijal, neki „krš“ uz doplatu ili da prepolovi cenu.

Vidi on da od poštenja nema vajde, pa smanji kilometražu na 135.000 km i stavi novi oglas sa cenom višom za par stotina evra. Sledećeg dana poče da zvoni telefon bez prestanka i automobil je ubrzo bio prodat.

Ova „pričica“ je izmišljena, ali ne biste verovali koliko ima takvih stvarnih priča...

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 176
Pregleda: 228642
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Cale

Imam Vw Pasatt B5. 5 1.9 tdi, uvežen iz Ne mačke,sa 550000km, tamo bio u taksiju, sada ima oko 700000km,i odličan je, naravno, uz redovno održavanje.

Odgovori

Dejan

Imam audi 80 jaje. 87 godiste. Na kilometar satu pise 400.000 km I dalje lepo ide hvala bogu nemam problema. Medjutim kontorlna tabla je menjana tri puta jer naravno delovi s vremena na vreme riknu posto jel ima tu godina. Tako da ne bih me cudilo da je presao 700.000km s obzirom na godine. Jer ko ima auto vozi ga svaki dan jel tako? ne ide busom ili jedva po nekad. Svi automobili sto se prodaju pricamo 20 god starim zaokruzen kilometar sat a za 20 god preci 160, 170 pa i 200 je po meni 10 % svi predjemo godisnje bar 9000km desetak puta odemo u drugi grad gde je tu letovanje ne letovanje. Ako se ubode dobar polovnjak samo redovno odrzavanje i bez divljanja.

Odgovori

STRANACH

Passat b6 500 000 km moze svako da ga proba da vidi kako izgleda odrzavan auto. Bolji od svih ovih sa 160 000km iz oglasa.

Odgovori

Aaaaaa

Vlasnik sam golfa mkII, presao 600.000km, nikakvih vecih kvarova Sljedece generacije su napravljene losije i ne bas izdrzivek ao neki stariji modeli

Odgovori

Mateja

Moj Mercedes W210 E200CDI ima 600.000km na satu, jos se nisu ni kozna sedista izlizala..

Odgovori

Aaaaaa

Upravo to kazem, nije uvijek najbitniji faktor kilometraza ako je ocuvan i vozen kako treba

Bojan

Imam opel kadeta suzu presao 1 300 000km i jos ide kao mecava.

Odgovori

Josip

Kupio sam Audi a4 b5 1.9 tdi 66 kw sa 390000km na satu... Auto radi sigurno bolje od novijih dizela. Sada ima 450000km. A sve sto sam ulozio u njega je servis, kocnice.. Jednostavno ne poderiv al naravno uz cuvanje ... Ne sad da ga gazim. Lagana voznja i super a prijatelj moj ima istog takvog sa 850000km na satu I dan danas ga vozi sasvim normalno... A imao sam clio sa 113000km na satu i ulozio jos 1100 eura i opet nije valjao... Jbs sve audi je audi al naravno ovaj sa 66 kw se najbolji pokazao

Odgovori

Brdaus

Koliko sam ja upoznat, vozila se na zapadu procenjuju po predjenoj kilometrazi, a normalna , za benzinca je 15.000 km a za dizela 25.000 km. Preko toga, niza cena, ispod toga, veca cena. Sto znaci auto 2010. godiste, dizel, 250.000 km. I to tamo nije auto za male pare. Za male pare je 500.000 km.

Odgovori

Floyd

Ja mislim da kola (dizel) što se kod nas uvoze prelaze u proseku po 40.000 km godišnje. Znači, 5 godina star auto pređe oko 200.000 km, 10 godina star oko 400.000 km. Pregledaj oglase kola starih 5 godina, pa ćeš videti da je tako. Verujem da 5 godina starim kolima koja su prešla oko 200.000 km nije vražema kilometraža. Preko toga, ko zna...

Jaksha

Kupim auto, prešao 148.000km, odvezem kod majstora, on prikačio dijagnostiku, kaže poslednji servis rađen na 250.000km. Sad ti budi pametan.

Odgovori

Ivan

Kupio sa Ford Mondeo mk l sa 380000 pre 7-8godina od prvog vlasnika koji je njega kupio novog u Austriji i mogu da kažem da sam se navozao sa njim jer je redovno odrzavan gram ulja nije trosio i zao mi je sto sam ga prodao neverujem da cu ponovo naleteti na tako dobar i odrzavan auto.

Odgovori

Boško

Kupio sam auto star 15 godina sa pređenih 390.000 km. Auto je kupljen nov u Srbiji 2002-e i imao je original servisnu knjižicu. Redovno održavan, apsolutno sve menjano u rokovima a i pre. Ne umem da opišem koliko sam zadovoljan. Nastavio sam redovno održavanje i sve po knjizi. Prešao sam 20.000 za 2 godine sa njim i i dalje je sve u redu. Redovno održavanje je majka jana. E sad, jedino što ne znam kome bih ga prodao. Ljudi kada vide 400k obaraju cenu 3 puta. A da sednu i daju gas, pa prikoče, pa kad "legne" u krivini... Tvrdim, bolje od ovih sa 170k (kojima je vraćeno bar jedno dva put).

Odgovori

e34

Nema to. pravila, moze neko da je kuoio nov auto i da ga lose odrzavao unatoc maloj kilometrazi, a da nrki polovnjak koji je presao 30x vise radi kao sat. ja vozim auto star 30 godina i nikad nisam imao problem s njim, dok sa 10 godina starim autom koji sam kupio u salonu ocu krv da ispustim

Odgovori

Daki

Evo, ja sam za tačno 2 god novim autom prešao ravno 170.000. Na otprilike 5 god starosti imaće oko 400.000. Kome ja to posle da prodam...

Odgovori

trosmi

Prelazis 85000 godisnje,ti si neki Sumaher ili sta vec?

Boban

Kupim.Golfa 5 2008 god proslog januara. Auto u ful stanju, ocuvan i iznutra i spolja. Odvezem ga na proveru kod rodjaka automehanicara koji mi potvrdi stanje. Platim ga 5000 eur i posle 2000 km prolupa motor 1.9tdi 77kw 105 ks...jedan od boljih motora slozicete se. Popravka 800 eur. Ljudi voze automobile iz 1995, 1996...pa im se to nije desilo...zato i volim da kazem..sve je to macka u dzaku. Posle popravke nemam nikakvih problema...

Odgovori

Jova

800 evra za motor?? Ja dao pre neki dan samo za jedan far 3000 e!! Ak9 je radjen motor za te pare, pa ne moze jeftinije valjda

Aleksandar

Mene vise brine kakvim uljima podmazujemo nase polovnjake. Katastrofa koliko falsifikata imamo

Odgovori

Miroslav

Koji God auto da Sam pogledao u poslednje vreme na oglasima svi garantuju za kilometrazu a ni jedan nije preso 200 000 km automobili od 2010god. I mladji. Sta ako pre kupovina odem stvarno da proverim I saznam da mu je vracena kilometraza?

Odgovori

trosmi

kako ces da proveris,da platis probne tablice ili slep sluzbu do majstora???

Pero

Jako glup tekst

Odgovori

Vlada Janicijevic

I jeste jako glup tekst, nije odradjena tema do kraja, npr pisac teksta nije napomenuo da za male pare ne moze da se kupi dobar auto nigde, cak ni preko gde su delovi original, gde ulje nije fals, npr meni je dosta bilo kupovine auta su nasoj postenoj Srbiji i nasao sam preko auta gde je kilometraza garantovana npr car passom itd, gde je vlasnik vozila bio prvi itd, takva kola su skuplja u Nemackoj nego kod nas, npr Bmw e 90 2008- 09 nemas da kupis a da je dobar ocuvan i da ima car pass, odn garantovanu kilometrazu ispod 7-8000e, cudio sam se gde to nasi dileri preko kupuju kola koja ovde prodaju jeftinije nego u Nemackoj, nasao sam takva auta koja su ili malo lupana, bez garancija trgovca bez car pass itd, problem kod nas je sto iz uvoza nasi trgovci uvoze najgore aute, operu ispoliraju, vrate kilometrazu i ovde prodaju kao skoro nova vozila koja je vozila baba pre nego je kupljen, takav se auto kvari naravno.

Marko

Imao sam vw polo 1.4 tdi 2015 godina kupljen od veterinarskenstanice u nemackoj, nije bio van i prpsle godine je imao 235000 km. Okacim ga na polovne niko da pozove. Promenim samo u poljima stavim 123000 a dole napisem da je auto presao 235000 i da sam napisao, da je presao 123000 da bi me neko pozvao i tako prodam auto. Evo decko jos vozi i prezadovoljan

Odgovori

Nenad

Reno clio 2,benzin 1.2 8v. 2002,kupljen sa 150000k,2010 god. Kod mene do danas ima 320000k,redovno odrzavan. Ko hoce da vozi mora i da podmazuje,kratko i jasno.

Odgovori

Mikas

Pre 7-8 godina, komsija prodavao Golfa dvicu, u solidnom stanju za nekih 1700 EUR. Svi koji su ga zvali pitali sta mu fali. On digne cenu na 2500 i proda ga sutra za 2300.

Odgovori

Deša

Kupio sam auto dve godine star iz Francuske sa 126 000 kilometara!

Odgovori

Mladen

Druže,taj je prešao 400.000

Dusan

Punto 2 1.9 jtd presao 600k +mali servis na 10k veliki na 60-70k kap ulja ne trosi. Sipam i vozim.. Ne bi ga dao za te krseve od 130.000km ..

Odgovori

nesa

Bas bih voleo da vidim punta od 600k na nasim putevima. Pa 60 menjanja ulja i 10 velikih servisa mislim da si platio kao stan u BG na vodi. Drugo udarne rupe i ne kvalitetni putevi uvek uzmu danak. To je verovatno vise rdje nego lima (izvini ali budimo realni)

Milan

Ja lično video Punta 1.9jtd sa 900000 bez rđe.

Marko

Sve sto je preko 150.000 je mnogo izdrndano.

Odgovori

[email protected]

POSEDUJEM GOLFA 2 DIZEL 87 GOD PRESAO JE 1357025KM GENERALNA MOTORA JE URADENA PROSLE GODINE

Odgovori

Konjina

Moj Yugo 4000000 km bez generalke!Zovite Ginisaaaaaaaaa.........

Odgovori

elvis zemun

Samo redovno odrzavanje i malo paznje cine cuda.... Vito 2010,530000km i nastavlja...

Odgovori

Pavel

Ja sam vozio víta sa pred je ich 850 000 dva put nedeljno Srbija Slovačka i obrnuto bez greške i pomisli da će stati. Bitno je samo redovno servisirati i pažljivo upravljanje

Amariossy TR

Kažnjivo je i ubistvo po nemačkom zakonu, pa svaki dan čitaš da se desilo neko ubistvo ...

Odgovori

Marko

"ukoliko je vlasnik bahat i nepažljiv („nije on kupio mene, nego ja njega“), za volanom najviše vremena provodi u kolonama tokom beogradskih saobraćajnih špiceva, „lomi“ ga preko šahtova i udarnih rupa" MOLIM VAS: Šahte i udarne rupe po Beogradu da ne vređamo! Naši PUTEVI BEOGRAD i PUTEVI SRBIJE redovno rade na njihovom održavanju i proširenju. Rupe su sastavni deo njihove lenjivosti, lošeg kvaliteta, i nemarnosti Srdačan pozdrav za najveće i najgore državne firme koje postoje u ovoj BANANA DRŽAVI. >>Ali kada Erik pojede bananu, postaje ....<<

Odgovori

Zoran Sretić

Bananamen

Milos

Evo uzecu primer mog punta iz 2009 godine. Novog ga cale kupio. Neudoban, lose ide, trosi kao bmw 3 iz 90`, supalj svugde, ma katastrofa jednom recju. Ali zato nikad nisam imao problema sa njim, pali na pola kljuca, samo redovan servis, sad menjam gume tek posle 8 godina. Nikad ga nismo silili tipa potpisivanje i te zajebancije, a i nemas sa cim. Uvek ga zagrevam pre starta zbog karburatora i uvek ga ostavim 4-5 minuta da se ohladi posle malo duze voznje, ovako po gradu oko 1-2 minuta. Sipam samo preporuceno ulje Seleniu 10W40. Vozim ga stalno po gradu, presao je samo 40.000k. Nikakvih problema.

Odgovori

Driver

Punto iz 2009. nema karburator.

muka

kupim Merivu B (2012) bas dobro ocuvana, ispostavi se da umesto 140000 ima 260000... fizicko lice... sta da radim

Odgovori

Realni posmatrac

Pa vrati ga na 260000 km.

Predrag

Kako si uspeo da proveriš da je vraćen sa 260000 na 140000 ?

robert biki

Skidanje kilometraze u Nemackoj je kaznjivo po njihovom zakonu,nemac to sigurno nece uraditi,moze to da uradi samo srbin u nemackoj!

Odgovori

Mare

Ali Nemac je taj koji zmiri na jedno oko. Kako bi stigao da reciklira tolika auta? Moze ali ko bi auto dao bam badava na reciklazu? Kako bi se kupovala nova kola i dizali krediti? Proizvodnja bi se smanjila drastcno.

Zoran Sretić

Hoće, hoće...

aco

Prema zvanicnom saopstenju nemackog ADAK-a najmanje 75 % automobila u Nemackoj ima promenjenu tj smanjenu kilometrazu.Naveli su primer jednog BMW,vlasnika nemacke firme, kojem je kilometraza vracena sa 750.000 km na 150.000km i koji je kao takav prodat opet u Nemackoj .Nisu SRBI vlasnici tolikog broja auta.Istina je da smo mi spremni na sve ali spremni su i oni,verovatno i vise od nas.

Merc

Moja mecka 124 250d milion i dvesta km bez generalne.Mada zadnje 3 godine zimi ujutru samo u garazi pali.Od mana jedino sto nema klimu i sto u telefonu nemam broj ni jednog auto mehanicara.

Odgovori

Marko

nema ta mečka manu :)

samuel

Naprimer: vozim passata 1.9 tdi. prava km mu je oko 505000 km. ja sam sa njim presao 160.000 km. vanredne popravke imao sam abs, crevo interkulera i remont turbine, sve skupa oko 500 evra. avto sam platio pre 6 god 5500 evra. ajd gde je tu pamet da neko kaze da je bolje kupiti nov avto jer nema kvarova. a odkle 30.000 somica za pasata???

Odgovori

Nikola

To se zove sreca, a ne znanje. Kao da si rekao "Igrao sam loto i dobio milione, kakav posao, kakvi bakraci, igrajte loto, tu se najbolje zaradi". Ja sam npr. vozio 3 polovnjaka, za koja sam vodio majstore i prosao sam zalono. Za prvi sam za 3,5 godine voznje dao ukupno par hiljada manje nego za takav nov, a prodao sam ga daleko jeftinije nego sto bih prodao 3,5 godine star auto i pri tom sam morao nekome da podvalim, kao sto je bilo podvaljeno meni. Sada vozim 4 godine star auto, kome sam prvi vlasnik i njegovo stanje je neuporedivo sa stanjem mog prvog 4 godine starog polovnjaka.

gajtan

passat b3 1.9 td 92 god. presao 323000 kupljen od grcke ambasade sa 312000-ocuvan sa dosta opreme za to godiste,potrosnja smesna za toliko vozilo...115 litara nafte ili euro dizela predjem 2000 kilometara,znaci mesavina grad-otvoreno i ne pazim mnogo na potrosnju,ulje pomalo troskari kao i svaki dizel,pali na prvi zub bez obzira na ove nase minuse....i nemem nameru da ga prodajem....

Odgovori

joca

Ok, pricamo ovde u 90 posto slucajeva o stanju motora nakon odredjene kilometraze. Hajde da prihvatimo cinjenicu da ce motor bez problema da izgura pravih milion kilometara. Takodje i menjac, isto ok. Zanemarimo takodje i izgled kabine, dal je pocepano sediste il se izlizao volan. Ali sta je sa kocnicama, osanjanjem, servo sistemom? Mislite da su kociona creva dobra na pola miliona km, cak i na mercedesu? Mislite da su mu amortizeri i opruge dobri iako je vozen samo na autobanu? U to me niko ne moze ubediti. Gledajte viler dilere....

Odgovori

samuel

Jbt koji pametnjakovic. Kada si molim te cuo da je nekome ko normalno odrzava stari auto puklo crevo kocnice pa je nastradao? ma begaj bre sa tim pricama, filozofijama, jezim se kada citam ovoliko glupe komentare!

Менаџер

Неразмем зашто АДМИНИСТРАТОР ДОЗВОЉАВА овим неваспитаним , као samuel да ОВДЕ ПСУЈУ И ВРЕЂАЈУ , ово је ипак угледан и посећен сајт , коме се не свиђа немора да чита!!!

joca

@samuilo: nisam idiot, inzenjer sam po struci. Kociona tecnost je higroskopna i jedna od njenih funkcija je da upija vlagu iz kocionog sistema. Izmedju ostalog, u vecini uputstava za upotrebu vozila pise da se kociona creva menjaju nakon 10 godina, bez obzira na kilometrazu, a kociona tecnost svake 4 godine ili 60 000 km, pa sta se pre navrsi. Necd kociono crevo puci, ali ce postati plasticno, ispucace. Uzmi auto od 500 000 km i plus, stavi svoju zenu i dete unutra i nikad nemoj da gledas kocioni sistem.

nernad

Pa promeni kocionu tecnost i kociona creva...sta je tu problem?

boki

Problem je upravo u tome sto smo generalno bahati vozaci,ja sam njega kupio ne on mene,lampice sve popaljene ali teraj ko te pita,sve ima svoje kad i zasto ali svi kupimo i zaboravimo na servise i odrzavanje dok ne stane,kad stane zakrpis i uvalis drugome a tebi onda uvali neko drugi i sve tako u krug...naravno kupujemo naj jeftinije primerke na oglasima i nadamo se da ce nas sluziti a od prosecnih i skupljih odrzavanih primeraka bezimo kao djavo od krsta "ne vredi on te pare"

Lacky

Meni je puklo crevo na tehničkom pregledu prilikom registracije vozila. Za ne verovati, prednji desni točak. Doduše stariji automobil je u pitanju, zamor materijala je za očekivati. Džabe sve redovno servisiranje na to nisam mislio, a jesam menjao ulje u kočnicama,diskove,pločice a creva ni majstor da pomene .

dragan

Svakom autu je vracena kilometraza

Odgovori

milan

nije to bas tacno. uvezao sam citroen c5 , 2013 godine iz austrije od poznatog lica i sa pravom kilometrazom . auto je tad imao 167000km. evo posle skoro nepunih sedam godina kod mene u srbiji ima 194000. znaci ,,,sve je moguce . mozda bih vise i presao ali posedujem i kombi i dva motocikla . e sad...mozda i to igra neku ulogu . inace , auto je perfektan , odrzavam ga kao da mi je dete i mislim da ga necu menjati uopste narednih bar desetak godina a mozda i duze .

milan

inace... moj stric je 1982.godine se vratio iz francuske i tad uvezao nov pezo 504. za nas klince to tad bio pojam sa elektropodizacima stakala . vozio taksi i posle ne znam koliko godina ga prodao sa ispravnim motorom a presao preko milion kilometara . znaci , ,,,,, dobro odrzavanje i redovna zamena ulja , i auto malte ne moze da nadzivi gazdu .

Mello

Zato Toyota uvodi sedmu cifru na brojaču, jer je postala potreba, automobili gaze i preko milion, mašala. Ae sad će da krenu i oni aha, znam, matora Corolla sigurno, svaka se raspada, nije ni prići Golfu 2. Samo što taj raspali Golf ni upola ne može da predje kao ta Corolla bez kvara. Samo je kod nas toliko zastupljeno da najpouzdaniji brend na svetu je smeće.

Odgovori

Joka

Upravo tako. Japanca zna samo onaj ko je vozio a ko ne iz predrasuda lupeta svasta o njima.

nenad

A koliko kosta servis golfa a koliko tojote?

Japanac u Golfu

Jeste da je servis skuplji za Japanca, ali kao vozac golfa, cenim japance zato sto su to po meni najbolji automobili, nisu oni skupi za odrzavanje iako vlada takvo misljenje. Skupi su zato sto Turci, Bugari, Rumuni i ostali ne prave rezervne delove za njega, nego mozete samo kupiti iskljucivo originalni deo. Isto tako kad bi kupovali originalan deo za bilo kog golfa, videli bi da je mozda cak i skuplji od japanskog dela. U tome je razlika u ceni.

mire

"Skupi su zato sto Turci, Bugari, Rumuni i ostali ne prave rezervne delove za njega, nego mozete samo kupiti iskljucivo originalni deo. " pa gde kupujes aurisa nego sa Turske linije. Drugo svi automobili imaju delove iz drugih zemalja. Ja sam radio neke nosace za BMW koji se liju i rade kod nas u Srbiji. To je deo oko 4e krajnjem korisniku. a livenje u kalupima kao u 15 veku da je. Livnica da se otrujes nakon 15 min, nigde aspiracija, kontrola, vibro na livenju ili vacuum al sko deo prolazi BMW kontrolu sta njih boli uvo

branko

pre 6 godina sam kupio punto 1 dizel iz 98 sa kompletnom opremom sa 200000 km ali mislim da je imao bar jos 100000 km i evo radi kao sat ja prosao skoro 80000 uglavnom u lokalu ali uz obavezne kvalitetne servise i jos ne mislim da ga menjam ,ne trosi ule ,sa naftom bas i nije stedljiv od 6 do 8l/100km ,ne trosi kao kod nekih 4l/100km ili ja mozda ne vozim dobro ali nas covek bi da kupi nesto sto nije realno ali lepo zvuci ,nesto sto je baba vozila nedeljomm do crkve i to kad ne pada kisa ili dedu do lekara od 15 god sa 85000 pa ovde prosecan srbin vise prodje a sipa za jednu crvenu pa kolko dobije

Odgovori

Milos

Evo vam tri primera iz licnog iskustva.Kupio sam novog sevroleta avea ,2011. sa automatskim menjacem.Na 45 000 km pokvario se menjac,a na 60 000 otisao dihtung glave motora pa pomesao vodu i ulje(nikad nije bio pregrejan,naprotiv,redovan servis u ovlascenom,mazen i pazen).Trenutno vozim Mercedes W212 ,presao 350 000 km,od toga ja presao 50 000 i za to vreme promenio alternator,anlaser i vodenu pumpu(preventivno,kad sam radio alternator pa pravo i to),Da kazemo redovan servis za tu kilometrazu.Imam jos i Fiat Punto,2001.na satu pise 240 000(cenim pravih 400 000),nikad nista osim sitnica,creva,hladnjaka ,anlasera,....Kilometraza nicemu ne vredi,uverio sam se!!!Nema pravila!

Odgovori

Joker

Sevrolet Aveo sa fabricke trake sidje pokvaren…

sasa

Kupio 2008 pezoa sa 145hkm. 2.0 hdi 66kw. Znao sam da mu je vracana kilometraza ali mi nije bilo bitno jer znam da su hdi motori izuzetno izdrzljivi. Posle na uvoznoj dokumentaciji nasao podatak da je uvezen sa 265hkm, ako je i to istina.... Ja sa autom za 7 godina presao u Srbiji 270hkm i sa 400 i kusur hiljada nije bilo sanse da ga prodam a realno je bilo i preko 500. Smanjio na 250 i auto ubrzo prodao. I posle te kilometraže pezo je radio kao sat. Poenta price je da povedete dobrog majstora i da se greda generalno stanje auta, rad motora i ponasanje u voznji a kilometrazu zanemarite.

Odgovori

marinco

Isti problem i ja imam sa svojom peticom. Kupio sam ga od prvog vlasnika,covek radi sa mojim caletom u austriji,i putuje nedeljno iz nemacke 550km u jednom pravcu. Auto mi ina 310000km,ali svaki moguci servis je uradjen,a jos je pun opreme,xenon,koza,18" original felne... Individual serija. Stavljao sam ga po netu,ali niko da pozove. Resio sam da ga malo ja vozim neku godinu,pa onda da vratim kilometrazu,i pravac auto pijaca.

Odgovori

Milos

Koje god.ti je golf?

maks

Denis Rem iz rusije za pare odlazi u nemacku i kupuje kola za raznorazne klijente iz bivsih drzava sssr. Sudeci po kolima koje kupuje, uglqvnom je to za ine sa dubljim dzepom. Ali, zanimljivo je videti kako covek detaljno proverava svako vozilo https://youtu.be/HZp85Vq5iaw

Odgovori

Domaćinac

Kupio,, megana" starog 5 godina u Nemačkoj, kod RENO dilera, iz zamene staro za novo. Imao je 184000km. Uradili mi veliki srvis, pregledali ga i dali garanciju 12 meseci. Da ne pričam da sam ga tamo platio više nego što su koštali slični u Srbiji sa,, manjom" kilometražom. U servisu u kome radim sam ga održavao,,garažirao, prešao sa njim za tri ipo godine još 120000km, radio veliki servis, kvačilo i zamajac, nije nikad havarisan, a kada sam ga oglasio,sa 300000 km ga niko nije hteo... Čak ni za cenu poprilično nižu u odnosu na one sa,,184000",koje je,, vozila baba do prodavnice i to samo kad ne pada kiša"... sa 330000 sam ga prodao prijatelju koji ga i danas vozi sa zadovoljstvom...

Odgovori

taxi

Kupim pasate b5 1,8t sa sekventnim plinom od prijatelja koji ga je uvezo iz Svajcarske sa oko 250 hiljade.On taksirao muski sa njim oko 5 godina i napravio oko 750 hiljade na satu ukupno.Oko motora radjeni samo servisi i nista vise.Ja se navozao sa njim i prodao ga komsiji par stotina e ispod cene cim sam ga stavio na oglas.On 3 godine ne izlazi iz njega.Nemam pojma koliko je prosao sa njim ali znam da slabo ulaze u njega a nema gde ne ide.Da se razumemo motor kod mene trosio litar ulja od zamene do zamene ali sa 750 hiljade radio kao sat.

Odgovori

Sicspa

Na oglasima Vectra C, kao nova 113.000 čuvenih, i kaže da je od prvog vlasnika. Ja pozovem, znam da u Nemačkoj ako si prvi vlasnik , i platio si auto 25-30 hiljada sigurno imaš servisnu,TUV...jer bar u garanciji auto odrzavas u ovlašćenom servisu, on kaže -nema servisnu, i ja naravno završim razgovor. Posle par minuta, zove me čovek, i pita a šta ako ima servisnu knjižicu? Ja kažem pa rekao si da nema, on kaže opet-a šta ako ima? Ja kažem pa onda sam zainteresovan. I onda čujem najjaču rečenicu ikada - Ako hoćeš sa servisnom,taj auto je prešao 193000, a ako hoćeš bez servisne knjižice, onda je prešao 113.000 ... Da sam se rešio da uzmem auto, uzeo bih ga bez servisne, ipak je bez nje prešao 80.000 km manje :-) :-) :-)

Odgovori

Miki

Pa sto onda nisi ?

Za ne verovati

Kakvi smo mi biser od naroda.

maks

Pogledajte kolike su ustvari cene kola u NL https://youtu.be/m5uF-rP9Uzg Ima jos dosta klipova od autoblog.nl gde se detaljno ocenjuju polovnjaci.

Odgovori

Marko

Evo i kod mene jedna slicna situacija odem pre mesec dana za Svajcarsku sa namerom da dovezem auto za prodaju, kad sam stigao tamo gledao sam nedelju dana kola kao da kupujem za sebe i naletim na Pezo 206 sa 214000 km i Pezo 307 sa 179000 km u extra stanju servisne knjige sve po pesu. Zakacim zoll tablice i doteram jedan pa drugi naravno kad sam stigao kuci hteo da budem posten ostavim tu kilometrazu da bih se to poklapalo sa knjigo da bude sve i da nikog ne prevarim ali desava se to da meni automobili stoje vec mesec dana na oglasima a da niko ne pozove ili im se nije svidela cena ili kilometraza mozda sam trebao da ih spustim na 140000km i da me neko kune sutradan. I eto o tome kako se kupuju kola u ovoj drzavi i kakav je narod.

Odgovori

Bingo

Sta ces brate vole Srbi da ih lazes

Carapic

Nemoguce, kilometraze su korektne godinama a plus imas dokaz za to sto narod najvise i voli da vidi. Problem je sto se mnogo nagomilalo novajlija poput tebe koji bi da rade ovaj posao pa je konkurencija ogromna. Uvoz je bukvalno neogranicen, vozila doterava ko stigne, svi bi da uplicu prste i da prodaju vozila. Dakle, prevelika konkurencija , kupovna moc mala i naravno posao se gasi

branislav

al bi biolo lepo da niko ne moze da uveze auto sem tebe,to bi bilo kul.da imam pare sigurnoi bih otisao sam i doveza sebi auto pa makar imao on i milion kilometara

Менаџер

Јел неко приметио , како тачно по ономе што пишу овде у коментарима , можеш да оцениш ко је од свих трговац половњака?!? Хахаха "Превелика конкуренција ,довози ко хоће ,нема никакве контроле , посао све слабији.." Или се то само мени чини?

Oki

Ljudi vole da je auto malo presao iako znaju da je laz. Kupe ga na placu i kad pocnu da pricaju ma ko da su prvi vlasnici. Poravke rade sa prigusivacem i mole majstore da nikom ne pricaju za to.

Dr

Imao sam golfa 4 tdi 02.g.licno ga uvezao od prvog vlasnika iz nemacke sa 340 000.svi servisi u nemackoj sa pratecom dokumentacijom.presao nekih 10 000 i prodao ga.kupac ga kupio sa tom km i svescu da je to minimalna km za to godiste i da auto ima dve pune servisne knjizice. Bolje 350 000 sa servisima nego 150 000 bez servisnih.

Odgovori

Srdjan

Pre par godina sam hteo sa kupim Lagunu 1.9 dci i na oglasima sam video jednu jako lepu sa Holandskim probnim tablicama. Pozovem prijatelja i on mi da link za prodaju polovnih auta tamo i auto sa 135tkm ima istu cenu kao kod nas ocarinjen ali zato su auta sa preko 300-350tkm jeftina, taman dovoljno da se u cenu uracunaju prevoz i carina i zarada prodavca. Kasnije sam našao Megana 1.5 dci 78kw 6 brzina, 5 godina star i predjenih 178tkm. Sada taj auto ima 330tkm i znam sigurno da ga niko nepoznat ne bi kupio iako je celokupno stanje vozila bolje nego auta sa manje od 200tkm. Ali da sene lozimo većina se lozi na malu kilometrazu i loše stanje vozila nego na veću kilometrazu i bolje stanje!

Odgovori

Nikola

Na placevima su najvece muljaze po pitanju predjenih kilometera. To je prva i osnovna stvar koja su uradi

Odgovori

ivke

Stvar je vrlo jednostavna.. posto nemamo pare za nov auto a polovnjak sa mnogo malo km vam niko nece prodati za male pare resenje je npr ako imate 4000 e da nadjete sto ocuvaniji polovnjak od 3000 e pa u njega ulozite jos 1000 i sredite da imate auto narednih 4-5 god nego da kupite za svih 4000 neki kobajagi ocuvan noviji sa kobajagi malo km. Ali mi smo Srbi, tako da cemo ipak kupiti auto za 3000 a 1000 cemo potrositi u nekom mega marketu eventalno grcka i posle nam krive turbine dizne zamajci i razna cuda m...a..aj uzdravlje

Odgovori

Kengur

I treba da se plasimo velike kilometraze.U Srbiji je sve zlo i naopako.Nemislim samo na automobile nego i socijalno,ali to je druga prica.Dakle automobili na zapadu koji su za otpad bez obzira na godine zbog kilometraze ovde je Nov auto.Dozvolili smo da nam nepismeni dileri kroje politiku trgovine polovnim autombilima i sve to uz podrsku vlasti.

Odgovori

Rako

Tako je. Navukli su otpada odozgore za narednu deceniju i svaki auto im je NOV NOV a narod se pali i vjeruje takvim glupostima.

Igor Bogosavljević

Kengure, ja sam DILER i nisam NEPISMEN. Zavrsio sam FAKULTET-i to DRZAVNI. A hajde mi ti pokazi "PISMENI" covjece svoju diplomu.

zoki

E moj Igore jadan je tvoj fakultet i ti kad moras kola da dilujes

Менаџер

Чисто сумњам да имаш Игоре стварно ту диплому о којој толико галамиш , јер не звучиш као да је имаш... Него знаш да то овде не може нико да провери А ако је стварно имаш џаба ти...

kole

Pre par god. je prijatelj bio u Holandiji kod rodjaka i kupio njegovog Golfa 5 iz 2006 kome je rodjak prvi vlasnik. Auto 260.000 km 1.9 TDI 105 ks. Ja boljeg Golfa nisam odavno video, potpuno besprekoran. Sedista, volan, utegnut u voznji, ide kao vetar. Ovi sa placeva sa 140.000 su podgrejani lesevi u odnosu na taj auto i vidi se da im je prosecna kilometraza od 350.000 km na vise. Dao je oglas i posto je veoma posten i pobozan covek, nije hteo da vraca kilometrazu ni za zivu glavu. Dve nedelje su dolazili kupci, gledali i cudili se, ali i odustajali zbog kilometraze. Sve dok nije dosao baja koji zna znanje, bez cenjkanja izvadio pare i kupio pravi auto.

Odgovori

Andrija

A onda je taj baja sto je kupio auto vratio kilometrazu i prodao ga za 2000 evra vise :-)

kole

Cena je bila dosta jaka i nije bilo lufta za zaradu. Zato je tesko i nasao kupca.

Stefan

U nemackoj sam pre 4 godine kupio Renault Grand Scenic 1.9 dci 130ks koji je bio star 2 godine i verovali ili ne presao 285 000 km, od tada sam sa njim presao oko 180 000 km i sada smo blizu 450 000 km. Servis mu radim na svakih 10 000km i malo ga pazim ovako estetski. Realno sada kad bih hteo da ga prodam niko ga ne bi uzeo pa makar stavio cenu od 1000 eur, a da uzmem da spustim kilometrazu na 170 000km prodao bih ga za 9000 eur u roku od 5 min. Nije sve ni u kilometrazi pogledajte celokupno stanje vozila, odrzavajte korektno i na vreme i nema brige.

Odgovori

Kide

Moj auto ima skoro 250.000km, a kao sat radi. Servis na 10.000km (sa dobrim uljem) i cim uocim nepravilnost otklanjam je. I auto to vraca pouzdanoscu. A vidim na mobile.de da ih ima sa oko 400.000km, tako da se ne sekiram, koliko ce.

Cbr

Pre jedno 6 meseci svratim na neki plac u Zemunu. Gledamo jedan A3 2003god, na papiru na sajbni stoji opis i kilometraza 130.000km, auto u stanju kao da je prešao preko milion km. Ja sam osmehom pitam prodavca "a ovo je kao prava kilometraža", on ko iz topa "nije ni na jednom prava, nego tako svi rade".. u fazonu vole ljudi da piše

Odgovori

Marko M

Realno su vracane km. Trenutno gledam vw cady. Nase km i nemacke nemaju veze...

Odgovori

Mihailo

Bravooo...

Odgovori

aleksandar

nas narod mahom ne zna kako se trose novi strain auti, pa im treba da na satu pise ispod 200 ili 100 hiljada, vozio sam pasata b6 od nula do 125000km, I sa 125000km je izgledao spolja I unutra kao potpuno nov, kao da ga niko nikada vozio nije. kada na placu vidim audi a6 ili nesto slicno sa izgrebanim dugmicima, razvaljenim sedistem, a kazu 200,000, znam da to sa zivotom veze nema, ili je auto presao preko million, ili nekoliko vlasnika, ili je bio taksi, ili ga je vozio ne covek nego doberman.

Odgovori

123

Добар текст Пре пар година сам купио BMW 535i из СН ,на сату је имао нешто преко 400.000 км,скинули смо га на 210.000 јер је изгледао перфектно како ентеријер,тако и лимарија,у вожњи нов. Доста аута сам имао са великом км и били су у екстра стању,тако да стање возила зависи од много фактора,бројеви на сату су најмање битни и то никад не гледам ,битно је стање возила а не сат

Odgovori

joca

Nema straha od kimoetraze. Izbor odlicnih modela na nasem trzisu je uvek pristuan https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/8468664/fiat-linea https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/8740872/chevrolet-aveo-12-16v https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/9057820/skoda-fabia-ambition-12-htp https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/9259982/hyundai-i30-14-dohc https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/9090736/chevrolet-aveo-12-benzin-16v https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/9138141/fiat-linea https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/8818253/dacia-sandero-12 https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/8506605/skoda-fabia-12-benzin-nova https://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/9035743/hyundai-i30-14-dohc

Odgovori

joca

Kako god, lupajte mi minuse koliko hocete, ali ja prelazim 40 000 godisnje i uzivam u voznji bez kvarova.

Dragan

Zar nije bolje kupiti benzinca. Manje potrosnih delova,lakse odrzavanje i ugradnja TNG. Pozdrav

Odgovori

Stefan

Dok se svi opamete, drugi će dobro da zarade što prodaju dizne, egr, turbine, plivajuće, a mi sa TNG ćemo da zamenimo 4 svećice od po 300 din i da sipamo novo ulje i vozimo dok nam du.. ne otpadne :)

Killshot

Ja brate na čist benzin. Uzeo sam Fokus sa 184.000 km, star 14 godina iz uvoza, benzinjara. Igrom slučaja otišao mi dihtung glave motora posle mesec dana zbog pregrevanja i to me je sa velikim servisom koštalo 230e. Od tada samo pun gas. Benzinjara zakon!

Milan Djukanovic

Onda dodju atesti svakih 5 godina,a nasi su azurni da za svaki atest izmisle nesto novo. Pa tu je problem sa benzinom,pa plinom. Realno ne lupajte,veci su problemi kad je auto sa plinom !

Slavko

Ja vozim Skodu fabiju 2002 godište 1.4 MPI benzinac.. sa 522000 na satu..vozio sam je kao službenu i kasnije otkupio za 500 evra...redovan servis u ovlašćenom,redovno održavanje, sitni kvarovi ali ide....kad kažem ljudima ne veruju .....da li bi kupio nesto sa tom kilometrazom.?....iskreno ne.

Odgovori

kole

Pa kako nebi kupio sa tom kilometrazom kad si kupio?

marko marko

Jel ti pises i razmisljas u prvom licu?

ASDF

Pa covek lepo napisao da ne bi kupio auto sa tom kilometrazom,za 500e ga je dobio na poklon.Ne vidi nista nelogicno.

Telekom

Telekom Fabia, plava, bez klime. 02 gp, 1,4 MPI, 5b, 4v. Ona koju sam vozio otišla za 500e+PDV, sa 350.000 na satu a sve novo - set kvačila, auspuh, servo letva, hladnjaci, amortizeri, lanac i lančanici, doboši, katalizator, farovi, felne.... Kole Zemun je bezobrazno svaki put na servisu pisao 60.000 din jer su znali da sve preko toga ide na rashod. Dakle, nakon toliko uloženih para pametnija kupovina nego neka sa 180.000 istog godišta kojoj je sve navedeno došlo na red (obratite pažnju na auta koje ljudi prodaju jer su super i nisu se kvarili!) I na kraju, ja je nisam imao kome kupiti, a vraćati kilometražu i preprodavati mi se baš nije radilo...

Japaner

Nissan 1972 godiste, presao 550.000 km i jos uvek se kotrlja bez problema, ako je auto pravilno odrzavan, kilometraza je najmanja briga.

Odgovori

kole

Nisanov benzinac 1.6 je motor koji nema vek. Tom motoru se ne vraca kilometraza, jer ko zna kakav je taj motor, samo gleda stanje auta, a koliko je presao nema veze.

Aleksandar

Vozim Alfu na satu 169000 a u kaseti kartonce da je godinu dana pre nego sto sam ga ja kupio menjano ulje na 297000 jbg. Zaboravili da izvade kartonce do sada je auto presao nekih 340000 motor ok bez greskeali trapovi moraju da se srede kao u kocnice pogledajte na stranim sajtovima kolika je cena automobila sa pravih 100-150000 nema ni vezesa cenom kako kod nas

Odgovori

Cbr

Je l moze neko da mi pojasni ovo "potapanje" papucice gasa pri malom obrtajima koje ne odgovara plivajucem zamajcu?

Odgovori

Ebi

Ides cetvrtom 50 i stisnes gas do poda..

Cbr

Brat kupio bmw e46 2.0 benzin sa 220000, kad je prikljucen na dijagnostiku ona pokaze 690000. Unutrasnjost odlicno ocuvana, motor radi kao sat. Diferencijal je imao lufta pa je zamenjen, oko 200e i to je to

Odgovori

pop

skoda oktavia preko 750.000 (ja je licno vozio) imate je na oglasu 4.500 eur 4x4... jos se nije prodala a sve savrseno radi i zamenjeni svi skuplji delovi......ima i Alfa preko 650.000.....

Odgovori

Миле

Јел могуће да је српска оспесија тим вагеновским шклопоцијама толика да ти сматраш реалном ценом 4500 евра за Октавију која је прешла 750 000? Па невероватно јбт. Ја ти не бих дао ни 1500е за тај ауто.

Maksa

U avgustu mesecu sam oglasio prodaju svog reno Senika iz 2003 godine sa pređenih 320000 km i sa servisnom knjigom bez mehaničkih i limarskih ulaganja za 1500 eur.Niko mi se nije javljao i bio sam prinuđen da skinem kilometražu na 180000 km i da presvčem volan i ručicu menjača.Sve te stvari su me izašle oko 90 eur i auto sam prodao za 1750 eur.Ljudi vole da ih lažeš i gledaš pritom u oči za pređene kilometre na autu,znaju da su prevareni ali više vole da vide tu malu cifru od kilometraže

Odgovori

joca

To je slicno kad se vode rasprave o tome koje kvalitetno gorivo sipati u stare kante. Kad ne mogu da imam dobar auto, barem u ovaj da sipam dobro gorivo. Uzalud bacenje para. Kompleksi su cudo

Dusan

Ja u Srbiji jos nisam naisao na kvalitetno govrivo. Neka me neko ispravi. A sipao sam skoro na svim pumpama.

maks

Evo recepta za nas siromasne stanovnike srbistana, tako je prost i jednostavan: kupiti auto B klase u hecbek ili karavan verziji. Ko ima pare za nov (do 10 000 eura), a ko nema kao polovan (od 3500 do 7000). Pogledajte koliko ima oglasa gde se punto, fabija, logan, I30 i sl prodaju od prvog vlasnika u srbiji. Mala je verovatnoca da je neko vracao kilometrazu. Odlican auto, moguce jos uvek u garanciji, a najcesce do 10 godina star. Kilometraza originalnih a ne vracenih max 150 000 km. Ja kupio polovnu fabiju sa motorom od 60 konja i ugradio plin. Isao u Lisabon, Atinu, Tromso, Moskvu, I cak do Inarija. Bez kvara. Na plin u celoj evropi jeftinija voznja u odnosu na benzin sem u Finskoj gde plin ne postoji. Uzeta sa 20 000 km, sada ima 170 000 km. Znam sta sam uzeo i slatko sam se navozao. Nisam se dvoumio sta da uzmem za 5800 evra, kante vise klase nisu i nikada nece dolaziti u obzir. Nemam brigu, vozim se do mile volje

Odgovori

ebi

a vozis fabiu,gradska kanta..

maks

Tako je. Ponosam sam na to. Opet ce biti neka slicna gradska kanta sa kilometrazom ne vecom od 30 000 i od prvog vlasnika, kupljeno novo u srbiji. Hvala onim koji su dali pozitivne lajkove jer takvi ljudi za sve u zivotu, a ne samo za automobile znaju sta je najbolje. To su domacini a ne kompleksasi koji zive na veresiju

Sport Market

Bravo Maks. To je rezon pametnog coveka bez kompleksa. Imam para da kupim skoro svaki auto na oglasima, ali nikada ne bih kupio auto iz uvoza sa cuveni 130 000 kma a starog 10 godina. Ima vozila koliko hocete proizvedenih u Srbiji starih 2-3 godine sa malom kilometrazom, a koja vrlo lako mozete proveriti u ovlascenom servisu. To je jedini pravilan rezon, sve ostalo je rizik. Pozzz.

mire

zavisi ja ugradio plin u toyotu izgoreli ventili nakon 50K km. Senkventni plin sa kapalicom (flash lube) ali jednostavno sic ventila i ventili nisu predvidjeni za tu temp sagorevanja. Od tada nikada vise plin :-)

pera

Volim ovog auto kupljen u Srbiji sa pravom kilometrazom :-) Vozim A klasu kupljena u nemackoj sa listingom svih servisa , ne sumnjam u kilometrazu a tu je oko 150K Situacije iz srbije 1) Toyote urban cruser 2010 sa plinom, svi presli 50-90K sa servisnom knjizicom jednog ovlascenog servisa (da ne pominjem koji je) a otkupljene su u Cacku od urban taxija sa 200+ K 2) Drug mi je taxista u jednoj firmi, uzeli su taxije na lizing. Lizing kaze da ne doplacuji vise ako ne predju do 25000 Km godisnje. Oni rade servise sami a jednom godisnje vrate km na 22-23k godisnje i odu u ovlascenj servis. On ima 100k, servisnu knjigu iz ovlascenog servisa a ima oko pola miliona po gradu. ako ces jos primera sa kolima iz Srbije da ti napisem jos eseja. A tek nas benzin, putevi cak i servisi su mnogo daleko od onih u EU

forsale

Realno gledano, kada kupujete auto ovde u Srbiji u odličnom stanju sa malo km, pogledajte da li mozete da kupite isti takav auto u inostranstvu za te pare i u takvom stanju ili je još skuplji tamo. Dobar auto i sa malo km dosta košta i u Nemačkoj,samo što bi naš narod da za malo para vozi dobar auto sa malo km, al to ne ide. Neće da voze punta za 2000eur nego audi A6

Odgovori

ZORAN

PAMETNI SAVETI SAMO STO LICNO SMATRAM DA IH SE VELIKI BROJ POGOTOVO MLADIH VOZACA NECE PRIDRZAVATI.SAVETI SU VAM DOBRI!!!!!!! POZDRAV

Odgovori

Vladimir

Jedan od najboljih tekstova objavljen na ovom sajtu do sada, jer ,,gađa" suštinu problema i otvara oči potencijalnim kupcima polovnih vozila. Ovaj tekst tera čitaoca, da se dobro zamisli o tome kakva je ponuda polovnih automobila i da li je moguće da je npr. BMW 320d toliko loš automobil da je većina tih vozila za 10 godina eksploatacije prešla jedva 180.000km u proseku. Takođe, ovaj tekst pokušava da probudi svest kod ljudi i da im skrene pažnju da niko na zapadu ne kupuje dizelaše da bi sa njima prelazio 10.000km godišnje i posle 10-15 godina ih prodao srpskom uvozniku da usreći domaće vozače. Na kraju, ovaj tekst opominje sve vozače, koji više vole da od prodavca čuju lepu laž nego korisnu (namerno neću reći ružnu) istinu.Autoru teksta i redakciji prenosim velike pozdrave uz želju da sa ovako kvalitetnim tekstovima nastavite i dalje.

Odgovori

jorge

Da napravimo jedno kratko poređenje, da stvar bude jasnija (ovo pišem iz ličnog iskustva): 1) Auto kupljen nov u Švajcarskoj, vožen do posla magistralnim i autoputem, prosečna brzina 60-70km/h. 100.000km motor pregazi za efektivnih 1500 sati voznje, po izuzetnom putu i na vrhunskom gorivu. 2) Auto kojim ja idem na posao iz naselja Stepa Stepanovic do Nemanjine ulice. Prosečna brzina 15-20km/h, mučenje kroz gužve na pola kvačila. Gorivo blagi užas, ulje isto vrv druga klasa na nasim pumpama. Da pređe 100.000km, motor mora da se vrti 5000-6000 radnih sati. Pa sad sami procenite stanje plivajućeg zamajca, motora, menjača i svega ostalog na oba auta (kilometraža ista).

Odgovori

dragi

Bravo Dragane Romcevicu,vrlo opsirno i edukativno!

Odgovori

Bojan

Imam 6 godina bmw E39. kupljen sa 220.000 i sada ima 400.000. Koliko se neko zacudi kilometrazi - toliko se i zacudi kada vidi auto uzivo. Enterijer bez ogrebotine, odlicno odrzavan, motor jos uvek ne trosi kap ulja itd. Naravno uz pedantno odrzavanje. Neuporediv sa mladjim, manjim auticima sa "malom" kilometrazom, u istoj ceni. Prodati ga nepoznatom licu je nemoguce, iako je auto u ekstra stanju, upravo zbog te manije da velika kilometraza "ubije" auto. Ubije ga vlasnik, a ne kilometri.

Odgovori

Milos

Ziva istina, ja sam kupio stila jtd sa predjenih 240.000 km i dovezao ga pre par godina, sada je vec preso skoro 300000 nikad nikakav ozbiljniji kvar, cak mu nije ni egr zatvoren. Redovno ga odrzavam ulje, filteri redovno, plocice, diskovi, kaisevi ... Auto je 05 god. sad da ga sa tom km stavim na oglas ne bi mogao ni 2000e da uzmem za njega, obzirom da je auto prilicno ocuvan ako spustim km dobicu te pare, mozda i neki evro vise ...

Odgovori

Dragan

Kupio sam polovan automobil iz uvoza i hteo sam da znam koliko je stvarno prešao...otišao u ovlašćeni servis i po broju šasije proverili su mi u komjuteru sa kojom kilometražom i kog datuma je poslednji put bio u servisu. Saznao sam i šta je sve menjano u servisu i na koliko kilometara... Na osnovu kilometraže od oko 130 hiljada koja je ubeležena u servisu pet meseci pre nego što sam ga kupio lako sam izračunao da nisam prevaren i da je 155 hiljada na displeju stvarna pređena. Možda bi tako svi koji kupuju polovan auto mogli da znaju šta kupuju ako je prethodni vlasnik održavao svoj auto u ovlašćenom servisu.

Odgovori

Goxy

A ne pada ti na pamet da su podaci u elektronskoj formi promenjeni? Jedino merilo o stanju kupljenog vozila je cena na stranim sajtovima za to godište.Ako u nemačkoj košta npr. 3000 evra ta kilometraža,plus dovoženje i carina na to, nema šanse da ga neko ovde prodaje za 3000 evra.

REX

Kupio 2010 sa 137000 pravih..bio udaren otpozadi..sada ima 370000hiljada cesto ide na putovanja od 1000km i nijedan kvar nije imao osim diskova ,lezajeva, i silen bl...dobro ulje redovno i gas....

Odgovori

Srdjan Vukajlovic

Realno gledajuci,kad bi imali 2 identicna auta jedan pored drugog,sa istim brojem predjenih kilometara,ali da je na jednom od njih ta kilometraza vracena,nas covek Srbin bi kupio taj sa "manjom" kilometrazom.Jer lakse mu je dusi kad je broj na satu "manji",iako sebe laze sa tim.Jednostavno je tako,srpska posla

Odgovori

Interesantna prica

Jel vam ovaj tekst pisao neki trgovac polovnjacima iz uvoza? Na stranu koliko u ovome ima ili nema istine, ali ovaj deo gde poredite vozila iz uvoza sa vozilima kupljenim kod nas, udarne rupe i td. beograd, nemacka... smesno :) Pogledajte auta koja se uvoze dok su jos na kamionima ...groblje evrope u bukvalnom smislu. A ta auta koja su dobro ocuvana i redovno servisirana sa 300-400 hiljada km i ciji je enterijer kao nov su statisticka greska u moru krseva koji se kod nas uvoze.

Odgovori

Trgovac polovnjacima iz uvoza

Domaca i strana tj uvozna vozila uopste nisu za poredjenje. Stanje vozila zavisi od vozaca,uslova voznje i servisiranja. Prelazim preko 100000 godisnje sa kombijem i prikolicom. 90% km je auto put i 2200 obrtaja. Za predjenih 500000 km sa dva kombija uopste nisam imao problema odnosno kvarova. (1.9 dci) za taj period takodje imam i 47-48 malih servisa. Pre nekoliko dana sam gledao auto koji je kao iz fabrike a na satu 370000km. Ljudi kada u Srbiji kupe auto zaborave na redovno odrzavanje ili kupe zbog cene auta koja su jednostavno potrosena! Prica o 300,400,500 hiljada km padaju u vodu kada sami otvorite oglase i vidite kilometraze. Ne voze svi godisnje 30000 a i kada voze to sa odredjenim autom traje nekoliko godina a posle postaje drugi ili se vozi po lokalu. Mogao bih ovde da pisem tri dana...

cobi

Apsolutno tacno.Moj mehanicar odrzava nekoliko placeva u blizini to sto se dotera iz Nemacke kod nas ni Cigani nebi seli koja je to zaraza.Onda on opravi dovede u vozno stanje ovi oteraju na dubinsko pranje sedista i enterijera i eto ga "extra" polovnjak jer je iz Nemacke a Nemci cuvaju kola

pedja

ja sam kupio peugeot 307sw 2003amss atest kilometraza 162000km,prikacio na komp 340000 prodavac se kune da nije skidao,a ja znam da su u holandiji oni skinuli sigurno,auto perfektno izgleda .....kgjb

Odgovori

Djoks

Ja vozim Focusa 2002 tdci koji trenutno ima 360 000 hoce li neko da ga kupi... :) rekao mi jedan taksista da je radio generalnu tek na 600 000

Odgovori

gradistanac

fored nedaj boze da mi udje u dvoriste,pa da nema forda opel bi bio najgori auto

Mirko

Taj taksi je ubila gradska voznja. Nije isto 1km u gradu i 1km na otvorenom putu, ni za motor ni za ostale delove.

Stefan

A sta vozis ti gradistanac, fiat punto domace proizvodnje? Ili je tata kupio neki polovan bmw e39 pa tripujes da si svaba?

Milos Vasic

Sto se forda tice,znam tzv.marsutnog taksistu,koji je vozio fokus karavan,ali mislim da je tddi motor,koji je na satu imao 670 000 km...ne secam se tacne brojke....ali osim enterijera,nista ne pokazuje toliku kilometrazu....koleginica vozi istog fokusa sa 340 000 km i ne zali se....a sipala lozu u njega,tako da vam je sve jasno....

Менаџер

Пусти бајке Градиштанац , Опел није леп ни атрактиван али што је издржљиво магаре то ћеш ретко наћи , ја терао возио товарио вукао и ништа само уље филтери и редовно одржавање... И још нешто много је битно ДА ЗНАШ СТВАРНО ДА ВОЗИШ ИНАЧЕ ТИ НИЈЕДНА МАРКА АУТА НЕЋЕ ТРАЈАТИ И НИ СА ЈЕДНИМ НЕЋЕШ БИТИ ЗАДОВОЉАН

Srdjan

Kako da nije auta koja su presla preko 400 000 km vracana su na 197 000km i to na vozila 2008 god. To sam video svojim ocima. A za starija vozila da ne pricamo... Radi se od marke bmw

Odgovori

Franc

Lep i pravican tekst, da narod napokon shvati da kilometrazu ne diraju samo trgovci

Odgovori

Aleksandar

Upravo to.Ne kapiram neke strucnjake za automobile koji imaju i svoj sajt i dele savete za kupovinu automobila kada kazu da za malo novca ne moze da se kupi dobar auto.Ljudi povedite majstora da proveri upravo te skupe stavke zamajac, turbinu, menjac da proveri motor, limariju i dr.a niko vam ne moze garantovati kada ce vam crci recimo podizac stakla, komp idr.Jeste moze da se desi da cete imati kvarove ako kupite jeftiniji, izvozen auto, ali sta ako skupo platite auto a niste ni svesni da je i on izvozen upravo zbog prevara sa vracanjem kilometraze.Svaki polovan auto je danas macka u dzaku zato dobrog majstora sa sobom pa sta vam zapadne

Odgovori

Aleksandar

Ahahaha kojeg dobrog majstora kad svi hoce pare, x njih je samo cekalo trenutak da pokaze u koji dzep da ubacim kinte,bez obzira dal je auto ful stanje ili krsina. Toliko o strasnim majstorima

...

Uvezen auto iz inostranstva 2013. sa 267 000 km. Kao nov. Sada je na satu preko 300 000 km, auto je i dalje kao nov. Kada kazem koliko je presao, ljudi samo cute... nemaju sta da kazu....

Odgovori

Urke

Za tri godine toliko prešao?! Pa ti iz auta izlazili nisu!

sinisa

Sve je relativno. Ja prelazim 40 000 godisnje u proseku, i samo jednom godisnje odem do grcke i nazad. Koristim auto da odem do posla (30km u jednom pravcu) i nazad i za ture po srbiji. Pa ne osetim voznju niti smatram da ne izlazim iz auta. A tek da zivim u nemackoj i da imam dobre puteve i vise para za gorivo. Ladno bih mogao da predjem duplo vise ako ne i 100 000 godisnje. 300 000 za tri godine nije nemoguce...

Djix

@Urke i @Sinisa,nigde covek nije rekao da je auto 2013.,vec da ga je te godine uvezao,a godiste nije ni naveo.Bilo bi previse za dve i po godine.Teranja km unapred valjda jos ne rade :)))

Aco

Pricica je ok ali da je telefon zvonio bas toliko, nije sigurno

Odgovori

Dobrica Antic

ovo je istina od pocetka do kraja

Odgovori

Mirko

... da nije izlizanog volana, menjaca i drugih delova, niko ne bi rekao da je presla toliko km. Kod kvalitetnijih automobila je karakteristicno da sedista budu potpuno sacuvana i na 300-400 hiljada km, tek uz sitne znake pohabanosti. Takvi automobili kod nas se spustaju ispod 200 hiljada i prodaju. Fiat, Reno i uopste jeftiniji automobili, takve znake pokazu na toj kilometrazi, do oko 200 hiljada km, naravno i tu ima izuzetaka, kako kod modela automobila, kod nekih su sedista izdrzljivija, tako i po pitanju ophodjenja bivseg vlasnika prema automobilu.

Odgovori

sale

Zasto imas takvo misljenje da je reno jeftin automobil? Ima modela renoa koji kostaju i preko 30000 €. U nasoj zemlji je ustaljeno da je samo vw dobar, a francuzi ne valjaju. Francuzi prave dobra kola, sa svakim francuzem sam se bolje vozio nego sa nemcima. To je moje misljenje.

Mirko

Imam Reno, da ne mislis da vozim VW, iskreno, ne bih ga ni pogledao, jer je kod nas zestoko precenjen auto, a oglasi puni ovih krseva sa pola miliona vracenih na 156.000. Laguna, Latitude, i uopste ta klasa automobila je neka druga prica. Jeftiniji, u smislu, npr. Megane 12-13 hijada, A4 25 ili vec koliko, E klasa, 35-40 hiljada. A4 i uopste vozial iz te klase prelaze vise km, ali su dosta kvlitetnije izradjeni, upotrebljeni kvalitetniji materijali, itd.

Mirko

Prijatelj prodavao Mercedes C klase iz 2002 220cdi sa realnih 380 hiljada km. Jedva prodao, a bio je u boljem stanju od vecine sa manjom km. Cujem neki razgovor, prica covek, kupio Fiat Pandu sa malom km negde oko 50-60, ne secam se tacno, pa jos i povoljno, kaze kao da je presla preko 100 hiljada, ne bi je ni kupio, mislim se, e moj prijatelju, nisi ni svestan koliko je presao tvoj auto. Imao sam prilike a se vozim u Mercedesu E klase sa 800 hiljada km, enterijer odlicno sacuvan, da nije izlianog volana, menjac

Odgovori

sapcanin

e moj prijatelju,licno sam uvozi opuntice da 1.000.000-1.200.000 vracao ih na 165.000isli su kao alva,sto je najsjajnije jos se voze :)

dragan

Ja vozim sto dvadeset cetvorku mercedes, presao 450 000 km, verujem da moze jos najmanje polovinu ove kilometraze da predje. Sve zavisi i od marke auta.

taksista

Za par desetina eura se obnovi volan i rucica menjaca. ja tako uvek uradim pred prodaju naravno i smanim kilometrazu.

Vlade

@sapcanin Ma sta si ti uvozio puntice sa 1.000.000-1.200.000 km? Daj nemoj tu lupati gluposti.....

Sone

Moj rodjeni brat je vozio 206-ticu 1.1 benzinac, svaki dan samo do posla i nazad 200km + letovanja, pa do Beca do Minhena .... Kupio je 3 godine staru sa 90.000 havarisanu ... Za 4 godine u Srbiji je presao 240.000 km .... Prodao je sa 330.000 pravih, staru 7 godina za 2.200 EUR .... I verovatno je taj baja skinuo kilometrazu na nekih opet 90.000 i ideeeemoo...... Realno, auto je redovno servisiran i odrzavan, nije trosio ulje i novog vlasnika ce da sluzi dobro iako je motor 1.1 ... i peglan ceo prednji deo ....

Stefan

Koja je logika kupiti pezo 206 1.1 b ako prelazis vecu kilometrazu od 8000km godisnje?!

Менаџер

ниси ни морао да напишеш "sapcanin" и без тога би смо знали ... Па после читам негде " све што се прича и мисли за возила из Шапца је мит и неистина..." Ма важи...