Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Plin ili metan – mane, prednosti i nedoumice?

Plin ili metan – mane, prednosti i nedoumice?
Postavljeno 12.09.2017. u 09:23

Istraživali smo da li se danas više isplati vožnja na plin ili na metan – oba goriva nude jeftiniju vožnju u odnosu na benzin, ali tu su i mane, kao što su troškovi ugradnje, atesti, „krađa“ prtljažnog prostora, itd.

Kao prvo, treba napraviti računicu isplativosti, uzimajući u obzir:

  • Cenu metana, plina i ostalih goriva (benzin i dizel)
  • Cenu ugradnje uređaja za metan i plin
  • Cenu „atestiranja“ - nakon dobijanja prvog atesta, naknadno ispitivanje za metan radi se svake 4 godine (ranije na 3 godine), a za plin svakih 5 godina
  • Prosečnu godišnju kilometražu koju prelazite
  • Prosečnu potrošnju (po proceni)
  • Udaljenost pumpe na kojoj možete da kupite metan (veoma važno!), dok je plin odavno prisutan svuda

Kao drugo, treba uzeti u obzir i sledeće faktore:

  • Da li ugrađujete nov uređaj za plin ili metan – ili kupujete auto sa već ugrađenim uređajem?
  • Ako kupujete auto sa već ugrađenim uređajem – treba videti u kakvom je stanju, da li su potrebne neke popravke, kada treba da se radi „reatest“, koliko je star rezervoar pošto ćete možda morati vrlo brzo da ga menjate...
  • U zavisnosti od automobila koji imate, tj. veličine njegovog prtljažnika, treba da odlučite koliko prostora ste spremni da žrtvujete za rezervoar

Dakle, papir i olovku u ruke i upisujte sve prednosti i mane konkretne kombinacije određenog automobila u kombinaciji sa pogonom na plin i metan, a radi lakšeg poređenja istovremeno analizirajte i benzince i dizelaše.

Da li će ovo biti lako? Nikako! U jednom trenutku ćete izgubiti volju da nastavite sa upoređivanjem, računanjem, procenjivanjem potrošnje, predviđanjem kvarova i troškova redovnog održavanja, ubacivanja troškova za „atest/reatest“... Tada ćete da presečete i odlučite – kupujem taj auto, pa kud puklo, da puklo!

Da pomognemo malo sa nekim informacijama...

Koliko košta metan i koje pumpe ga toče?

Uspeli smo da nađemo 16 pumpi na kojima može da se kupi metan. Ako smo neku propustili, slobodno nam javite.

Pažnja – metan se meri na kilogram, a ne na litar, pa se cene u ovoj tabeli odnose na kilogram metana. Ovu problematiku ćemo objasniti u nastavku teksta.

Koliko je ranije koštao metan?

Krajem 2007. cena je bila oko 47 din/kg... Ipak, tada su troškovi ugradnje bili mnogo veći, dok su druge vrste goriva bile jeftinije, pa ne možemo da pravimo direktno poređenje o isplativosti u tom periodu i danas.

Potrošnja metana i plina

Potrošnja metana može se izraziti na više načina, ali je prihvaćeno da se meri u kilogramima. Razlog je jednostavan - kubni metri i litri nisu praktični, pošto količina metana u jednom kubnom metru ili litru zavisi od pritiska i temperature. Naime, metan uvek ostaje u gasovitom stanju, pa će ista količina ispuniti svaku zapreminu, samo pod različitim pritiskom.

Može se reći da prosečan automobil  troši oko 5-6 kg na 100 kilometara. Naravno, na otvorenom putu može da se spusti i ispod 4 kg/100 km, dok u gradskoj gužvi može da ode i preko 7 kg/100 km.

Dakle, sa cenom od 85 dinara i potrošnjom od 5,5 kg/100 km, platićete 470 dinara da pređete 100 kilometara. Napravimo sada poređenje sa benzinom, dizelom i plinom.

Kao univerzalan primer uzećemo automobil star nekoliko godina, koji u proseku troši 8 l/100 km benzina. Kada mu ugradimo TNG uređaj, pretpostavićemo da troši 10 l/100 km plina, a kada mu ugradimo uređaj za metan pretpostavićemo da troši 5,5 kg/100 km metana. Ukoliko bi isti automobil imao dizel motor slične snage, uzimamo pretpostavku da bi trošio 5,5 l/100 km dizela.

Svesni da će mnogi vozači imati (negativne) komentare na predstavljenu potrošnju, što je potpuno razumljivo, ovu tabelu ćemo ipak smatrati relevantnom za prosečan automobil u Srbiji.

S obzirom na to da veliki broj automobila već ima ugrađen uređaj za plin, nećemo uzimati u obzir troškove ugradnje i atesta, što važi i za metan, već poredimo vozila koja već koriste plin ili metan i imaju atest. Ukoliko kupujete benzinca bez uređaja za plin ili metan i planirate ugradnju, vrlo lako ćete i te troškove ubaciti u kalkulaciju. Jednostavno ne možemo da analiziramo svaku moguću situaciju, niti želimo da navedemo jedan konkretan primer od kojeg će mali broj vozača imati koristi. Cene su od 10. septembra 2017. godine. Napominjemo da je ovo samo OKVIRNA RAČUNICA. Morate sami da izračunate troškove za gorivo na osnovu potrošnje određenog automobila, pri čemu treba imati u vidu i da se cene goriva razlikuju od pumpe do pumpe i menjaju vremenom.

Troškovi održavanja i kvarovi uređaja za metan i plin

Neki vozači ništa ne diraju dok auto drastično ne izgubi snagu, poveća potrošnju ili počne da se guši pri pokušaju oštrijeg ubrzavanja ili pri višim obrtajima, drugi sami menjaju filtere koje kupe na buvljaku...

Na primer, u servisima koji se bave ugradnjom plina kažu da bi redovni servisi trebalo da se rade na svakih 10.000 ili 15.000 kilometara, kada se obavlja zamena filtera i podešavanje sistema. Cena redovnih servisa ide od 2.000 pa sve do 5.000 dinara. Čišćenje isparivača i zamenu membrana planirajte na 60.000 kilometara. Ovu stavku takođe mnogi odlažu sve dok ne dođe do problema. Sve navedene cene su okvirne, tako da ih posmatrajte kao grub primer.

Zato je najbolje da se detaljno raspitate o troškovima održavanja u servisu kod kojeg planirate ugradnju ili kod više servisa u kojima ćete održavati ili popravljati sistem za plin ili metan ako kupujete auto sa već ugrađenim uređajem.

Ali auto sa plinom ili metanom troši i benzin!

Tako je, ali količinu benzina koju će potrošiti određeni auto zaista je teško proceniti, pošto zavisi od brojnih faktora, kao što su:

  • Temperatura
  • Broj startovanja motora (na benzin)
  • Podešenost uređaja (koliko dugo ćete nakon startovanja motora voziti na benzin pre prebacivanja na plin ili metan)
  • Koliko često ćete ostajati bez plina i voziti na benzin
  • Da li ćete i koliko voziti namerno na benzin da biste „produvali“ dizne

Zato ni ovu stavku nećemo ni ubacivati u računicu.

Koliko mogu da pređem s jednim rezervoarom metana, a koliko s jednim rezervoarom plina?

Ovo je osnovni problem kod metana - koliko dugo ćete moći da vozite pre nego što se rezervoar ili rezervoari isprazne? Na primer, rezervoar koji prima oko 9 kg metana dugačak je gotovo jedan metar, prečnik mu je 30 cm i teži oko 70 kg.

Postoje i manji rezervoari, koji primaju npr. 4 kg, ali sa jednim takvim ne možete da pređete ni 100 km, pa je potrebno ugraditi više komada, što više nego osetno podiže ukupnu cenu. Dakle, osim ukoliko ne živite ili radite u blizini pumpe koja ima metan, čitava računica lako pada u vodu.

Ugradnja uređaja za metan

Uređaj za metan vrlo je sličan onome za klasičan plin, pa se ni instaliranje i sam način rada mnogo ne razlikuju. Motor se pokreće na benzin i automatski prebacuje na metan kada se postigne određena temperatura (uglavnom niža nego kada je u pitanju plin).

Pre ugradnje odlučite šta i kako želite

Veoma je važno da pre same ugradnje dobro procenite kakve rezervoare i koliko rezervoara želite, da se ne biste kasnije kajali. Veliki i teški rezervoari u malom i slabom automobilu predstavljaju ozbiljan problem, pošto „pojedu“ čitav gepek i zbog težine učine auto još tromijim.

Uglavnom se koristi više manjih rezervoara, pa su najpogodnija vozila minivenovi, jer se kod njih gubi najmanje korisnog prostora. Neka vozila sa fabričkim uređajem imaju instalirane rezervoare ispod poda. Takođe, ako se ugrađuje rezervoar ili rezervoari kapaciteta većeg od 10 kg, obično je potrebna i određena intervencija na zadnjem oslanjanju, kako nam je rekao Slaviša Radić iz servisa Auto-Gas Radić iz Novog Sada.

Cena ugradnje uređaja za metan

Cena ugradnje u velikoj meri zavisi od vrste i broja rezervoara, s obzirom na to da su veoma skupi, ali i teški – prazan rezervoar može da teži od nekoliko desetina do blizu 100 kilograma, u zavisnosti od kapaciteta i materijala od kojeg je izrađen.

Računajte na 850 do 1.500 evra, u zavisnosti od raznih faktora. Najbolje je da malo „proguglate“, nađete nekoliko servisa koji se bave ugradnjom, uporedite cene i kvalitet i zatim donesete odluku.

Postoje i rezervoari izrađeni od kompozitnih materijala, koji su znatno lakši od čeličnih, ali su i osetno skuplji. Očekuje se da će u budućnosti njihova cena pasti, što zavisi od konkurencije i tehnološkog napretka na tom polju. Zato savetujemo da posetite nekoliko servisa za ugradnju, da prikupite što više informacija i da se tek onda upustite u ovu avanturu.

Cena ugradnje uređaja za plin

Danas sekvent uređaj može da se ugradi za oko 350 evra. Naravno, cena zavisi od servisa u kojem ugrađujete i kvaliteta komponenti. Cene ugradnje mogu da idu i znatno naviše ukoliko želite kvalitetniji uređaj ili je reč o savremenijem motoru, itd. Veličina rezervoara više nije od velikog značaja, pošto pumpi sa plinom ima na svakom koraku, pa možete da uzmete manji rezervoar – jeftiniji i zauzima manje prostora.

Koliko dugo smeju da se koriste rezervoari za metan, a koliko za plin?

Ovo pitanje nije uopšte banalno, s obzirom na to da rezervoar za plin smemo da koristimo samo 10 godina od datuma proizvodnje. Rezervoar za metan „traje“ duplo duže – 20 godina. Postoji mogućnost da im se posebnim ispitivanjem produži rok trajanja, ali je ekonomska isplativost ovog ispitivanja pod velikim znakom pitanja kada je reč o metanu, dok je kod plina neisplativa.

Da li je opasniji metan ili plin?

Neki vozači zaziru od metana pošto se skladišti pod pritiskom većim od 200 bara, što je znatno više u odnosu na plin, pa je neophodno da se drži u bešavnim (livenim) rezervoarima izrađenim od debelog čelika i to samo cilindričnog oblika. Rezervoari se ispituju pod pritiskom od 330 bara, što je za oko 50% više od pritiska potpuno napunjenog rezervoara, a otporni su i na veoma snažne udarce prilikom saobraćajne nesreće.

Pritom, metan je eksplozivan samo u uskom koncentracionom opsegu, a pošto je lakši od vazduha, brzo mu se smanjuje koncentracija u okolini u koju se ispušta, te je mogućnost eksplozije vrlo mala. Dakle, metan je veoma bezbedno gorivo.

Slično važi i za plin – ukoliko je plinska instalacija ispravna, nema razloga za brigu.

Pad snage kod vožnje na metan i plin?

I kod jednog i kod drugog goriva gubitak snage zavisi od starosti i konstrukcije motora, kao i vrste uređaja. Kod starijih agregata snaga može da padne za 20% i više, dok je kod novih situacija znatno bolja (oko 10% i manje). Naravno, mnogo toga zavisi od podešenosti uređaja.

Poseban problem je uticaj na performanse, tj. ubrzanje iz mesta i međuubrzanja, s obzirom na to da sada imate za nijansu slabiji motor i osetno teži automobil...

Fabrička ugradnja

Mnogi proizvođači fabrički ugrađuju uređaje za metan u pojedine modele – u tom slučaju je i motor prilagođen za pogon na ovo gorivo (npr. ima veću kompresiju), pa je gubitak snage manji nego kod naknadne ugradnje. Uglavnom se ne nalaze u redovnoj prodaji kod nas, ali neke možete poručiti u auto salonu.

Međutim, Fiat 500L može da se kupi sa fabričkim uređajem za metan. Pokreće ga dvocilindarski (da, 2 cilindra) turbo motor od (samo) 875 „kubika“, koji razvija 80 KS (59 kW) kada se vozi na metan i 85 KS (62 kW) kada se vozi na benzin. Motor je posebno prilagođen korišćenju metana kao goriva.

Ima dva rezervoara – manji uzdužno ispod kabine u centralnom tunelu, a drugi u podu prtljažnika poprečno. Do 100 km/h  na metan ubrzava za 15,7 sekundi – na benzin za 14,8 sekundi. Prosečna potrošnja je od 4,5 do 5 kg metana na 100 kilometara.

Polovnjaci sa metanom

Polovna vozila koja koriste metan možete da pogledate na našem sajtu klikom na ovaj link: polovni automobili na metan.

Možete i da uvezete polovan automobil na metan, bez obzira da li ima fabrički uređaj ili je naknadno prepravljen, ali se potrudite da uz njega dobijete svu neophodnu dokumentaciju i uverite se da su ugrađene odgovarajuće (homologovane) komponente, kako ne bi došlo do problema prilikom ispitivanja (atestiranja). Osnovno je da automobil ima evropski atest, a ne nacionalni, kako su nam rekli u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Ipak, najbolje je da se pre konačne odluke o kupovini određenog automobila iz inostranstva detaljno raspitate u Agenciji za bezbednost saobraćaja i Centru za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije.

Troškovi atesta, tj. ispitivanja

Atest, tj. ispitivanje vozila nakon ugradnje uređaja u AMSS košta 6.000 din za plin i 10.000 din za metan. Potrebno je uplatiti još 3.000 din Agenciji za bezbednost saobraćaja i 300 dinara takse državi.

Tu su i tehnički pregled (1.000 – 1.500 din) i nova saobraćajna dozvola (1.300 din). Dakle, ukupno oko 16.000 din za metan i oko 12.000 din za plin.

Zatim, tzv. reatest nakon:

  • 5 godina za plin – 6.000 din za ispitivanje u AMSS
  • 4 godine za metan – 10.000 din za ispitivanje u AMSS

Razni nazivi za metan i plin?

Metan - komprimovani prirodni gas ili KPG, zemni gas, prirodni gas, „compressed natural gas“ na engleskom ili CNG. Oko 95% komprimovanog prirodnog gasa čini metan što objašnjava uobičajen naziv. Nazvan je komprimovani prirodni gas zato što se skladišti pod pritiskom od oko 200 bara, a čak ni tada ne prelazi u tečno stanje kao što to čini plin, već ostaje u gasovitom stanju.

Plin – tečni naftni gas ili TNG, „liquefied petroleum gas“ ili LPG na engleskom, propan-butan...

Zaključak

Metan najviše „guše“ tri stavke: malo mesta za punjenje, skupa ugradnja i skupi i teški rezervoari. Ipak, situacija se iz godine u godinu popravlja.

Da li smo dali odgovor šta se više isplati? Nismo – dali smo vam samo smernice kako sami da izračunate šta se više isplati.

Mi ne znamo koji auto imate, kakav ćete uređaj i po kojoj ceni ugraditi, a možda ćete kupiti polovan auto sa već ugrađenim uređajem za plin/metan (u kojem slučaju ne znamo koliko mu još važi atest, mora li da se menja rezervoar, nešto popravlja...) ili nov sa fabrički ugrađenim...

Vaša iskustva i komentari

Upravo zato su vaša iskustva iz prakse od neprocenjivog značaja, pa vas pozivamo da:

  • iznesete kritike na sam tekst ukoliko se ne slažete sa bilo čime (navedena potrošnja, cena, poređenje, isplativost, troškovi ugradnje i održavanja...)
  • navedete sopstvena iskustva u vezi potrošnje, cene ugradnje i održavanja, problema sa atestom, problema prilikom uvoza automobila sa već ugrađenim uređajem za plin ili metan...
  • poređenja performansi i potrošnje prilikom vožnje na benzin u odnosu na plin i metan
  • ukažete ukoliko smo propustili neko mesto na kojem može da se puni metan

Svaki komentar i kritika su dobrodošli!

Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 65
Pregleda: 68244
Ocena: 4.6
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Milos

Cena metana je vec nekoliko meseci 93 din, plin je sada 75 din. Ima od skoro metan i na Gaspromovoj pumpi u Zarkovu. Non-stop neko toci... Nadam se da ce moj sledeci auto biti Oktavija iskljucivo sa fabrickim metanom. Znam da neki automobili ne vole plin( Hjundaji i30) i \ili traze neku prepravku motora tzv pripremu za plim npr Astra G je dobar primer. Godinama vozim na plin i svakom bi preporucio, ali od kako je sve zastupljenij metan za mene nema dileme plin\metan, u ostalom i vasa tabela kratko i jasno objasnjava. Godisnje se stedi za jedno ozbiljno letovanje.

Odgovori

Иван Лазић

Возио сам Ауди 80 цц 5 година на плин без резервоара за бензин. Палио лети и зими као мина и ишао перфектно. Једини проблем је био кад останем без гаса десетак пута, шлепање до прве бензинске станице. Кад сам га продао човеку из Ваљева тако је возио још пет година резервоар сам му дао посебно.

Odgovori

zoran brkic

ne slazem se u vezi servisiranja i odrzavanja plina.pricam iz iskustva, moj auto je mercedes 190 i ima 34 god.kupio sam ga od prvog vlasnika 2003 god.tada sam i ugradio plin nikada do dan danas nisam isao kod majstora.jedino sto sam menjao bocu kakvi filteri kakva ciscenja.reatest vazi 2024god posle toga ide u penziju.moj savet samo menjanje ulja i filtera redovno.pozdrav

Odgovori

Marko fan metana

Uskoro treba da kupim polovan Pasat b7 karavan na metan.Dugo sam razmisljao i konacno prelomio da ga uzmem.Nije jeftin ali kazu ljudi koji imaju dosta iskustva sa metanom da je prava stvar i velika usteda...pogotovo ko prelazi dosta kilometara a ja prelazim preko 30.000 godisnje.Posebno hvale upravo ovog Pasata jer je sam po sebi dosta kvalitetan automobil i u kombinaciji sa metanom dobija se kvalitet+ ekonomicnost a to je upravo ono sto vecina zaljubljenika u automobile i trazi.Sve u svemu nadam se da cu i sam biti dosta zadovoljan.Ako neko ima neka iskustva sa metanom a posebno sa ovim automobilom neka podeli sa nama.

Odgovori

Pera

Nije navedeno da postoje i kucne pumpe za metan tako da ko ima kući zemni gas može preko noći da puni auto.

Odgovori

Aleksandar

Znas li mozda gde ima da se kupe te kucne pumpe za metan?

Damir

I po kojoj ceni? Nemam proverenu informaciju, ali mi je rečeno da je kupovina tih pumpi ekonomski neisplativa (reda 8.000 - 10.000 €).

Martin

To sa kućnom varijantom zaboravi, jer se CNG(metan) puni u boce(rezervoar) pod pritiskom od 200-230 bara, a na gasovodu je pritisak ispd 20 bara! Auto na CNG kupujte samo ako je fabrička ugradnja, ali takav urđaj i boce se atestiraju na 4 godine. Potrošnja metana i dizela je otprlike ista 1 l dizela 1 kg CNG-a. U Srbji nema baš puno kompetentnih laboratorija koje vrše ispitivanje uređaja CNG(tu je osnovno ispitivanje boca , iste se ispituju na 300 bara pošto radni ptitisak istih 200 bara)

aca

molio bih odgovor na jedno pitanje ( mozda je i glupo) ali tako mi je rekao majstor: kada vozim na plin i crtice na nivou benzina se smanjuju !!! majstor mi kaze da nisu dobri ventili na plinu i da se mesa benzin i plin !!!! Da li je to moguce i koji je lek ????

Odgovori

Polovni Automobili

Tražite od majstora detaljniji odgovor. Koji ventili na plinu i kako zbog njih dolazi do mešanja benzina i plina?

Aleksandar

Jel Renault? Ako jeste, onda to samo računar "misli" da auto troši benzin, a u stvari ne troši. Kod mene na Meganu se posle nekog vremena sama skala resetuje ili odmah posle sipanja benzina.. Ne znam kako je kod drugih proizvođača. pozdrav Aca

ZNBg

Proveri potrošnju benzina (da li troši u isto vreme i gas i benzin). Mislim da je kod tebe ono drugo o čemu je pisao Aleksandar. To se dešava i kod mog Pežoa Nivo benzina se ne meri preko plovka već preko bord kompjutera koji meri potrošnju i obara kazaljku iako se troši gas a ne benzin. Kad sipaš benzin, makar i par litara, uspostaviće se stvaran nivo na tabli kao da si sipao 20-30 lit. Ako pređeš 1000 km samo na gas, pokazivač nivoa benzina će biti na nuli, lampica za gorivo će svetleti, i posle nekog vremena pokazivač će otići na stvarnu vrednost. Ovo nije dobro jer će ti se gomilati greške u računaru, paliće se lampica check engine i moraćeš da ideš u servis da to ponište. Meni se desilo da je u vožnji ispisao poruku o neispravnom računaru a motor je izgubio snagu. Rešenje: sipaj benz na 1/2, vozi na gas, nakon 150-200 km na gas obavezno pređi 20-30 km samo na benzin, a čim nivo benzina padne na rezervu odmah sipaj benzin 10-ak lit. i održavaj nivo od rezerve do 1/2.

Miroslav

Majstor NEMA POJMA. Naime, svi RENAUL automobili ne mere kolicinu benzina u rezervoaru vec to izaracuna racunar prilikom voznuje. Postoji uredjaj koji se montira pre pumpe za benzin i svaki put kad upalis auto on izmeri kolicinu benzina u rezervoau. Taj uredjaj imaju boli servisi koji ugradju plin. Ja vozim RENAULT SCENIC 1.4 tce i imam montiran taj uredjaj. p.s. to je uslo u redovnu cenu uredja.

Dejan Milošević

Zdravo. Planiram da kupim vozilo koje može da se vozi i na metan i u vezi sa tim imam par pitanja. Najpre, vozilo nije atesitano ali je registrovano. Pretpostavljam da je u medjuvremenu istekao atest kao i da nije moguće registrovati vozilo bez atesta ili možda grešim? Nešto sam načuo da je prilikom reatestiranja potrebno menjati boce, instalaciju i slično pa me interesuje da li je to istina i koliko bi to zadovoljstvo otprilike koštalo? Kakva je uopšte procedura oko reatesta i cena (pročitah 10 000din ali me interesuje da li postoji još nešto)? Ako može bilo koji savet šta bi sve trebalo da pogledam ukoliko se odlučim da kupujem ovaj auto? Hvala unapred. Pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Zavisi da li je auto fabrički proizveden sa uređajem za metan ili je naknadno ugrađen. Bez atesta ga nije moguće legalno registrovati - vlasnik verovatno prolazi tehnički pregled preko veze. Ukoliko kupite takav automobil možete se naći u birokratskom lav

Ivan

Nije snaga motora samo u maximalnoj brzini.

Odgovori

Stefan Rak

ne, nije snaga samo u ubrzanju, ali jeste u maksimalnoj brzini kada pričamo o jednom autu sa određenom aerodinamikom i snagom motora i prenosnim odnosima u menjaču....auto se poredi sam sa sobom, naravno....ako postiže istu maksimalnu brzinu, auto ima istu snagu, to ti je tako.

Stefan Rak

sekvent plin može oduzeti svega par procenata snage. neosetno je to prilično. 10% je mnogo. znam neke koji su imali istu maksimalnu brzinu na plinu i benzinu....

Odgovori

Boban Kolarevic

Oprosti.. imam jedno pitanje pa ako si voljan da mi odgovoris...primetio sam da vozis duze vreme auto na plin( gas) ja do sada nikad nisam vozio na plinu..zadnji auto mi je bio mercedes E 220 2003 god.. auto vrh vrhova( dizel) mala potrosnja ali registracija katasrofa..Da nebi ti oduzimao vreme ovako: kupio pre 10 dana audi A4 2003 god b6 benzin plin 2.0 auto je toliko pazen , ocuvan, ma nema greske zaista( trazio 3 meseca) znaci prvi put benzin plin ( multitronik) stavljali i na dijagnostiku, auto bez greske.. 10 dana pre nego da ga kupim covek mu je pre vremena uradio servis plina.. vozim ga ja 4-5 dana i pocinje da nekazem problem ali kao da jeste.. auto nece da se prebaci na plin, vec samo na benzin, prebacim ga u toku voznje bude 3-4 sekunde na plin i vrati na benzin.. zovem lika od kog sam kupio i kazem mu i on pozove ovaj servis gde je radio servis plina( i ovi kazu da odem) a pritom me pita gde sam sipao plin ja mu kazem na knez petrol( los im je plin) odem u servis i lik mi za 20 min ( neznam sta je radio - dal je prociscavao taj dovod neznam) vazno istog trenutka je prebacivao normalno..Danas opet mi se to pojavljuje i nece da prebaci na plin- i rucno prebacim ono vrati na benzin.. ja cu opet otici opet u servis, al nije to resenje( imam pravo na rwklamaciju jer su servis pre 20 dana radili) da taj majstor mi rekao kao garez ga zapusio kao los plin.. pa ako je to zapusilo tad onda je opet i sigurno ce uvek.. koje je onda resenje??? DA I PITAO SAM GA ZA POTROSNJU DA STAVI NAJMANJU KOJU KOMPJUTER DOZVOLJAVA ( NIKAKO ISPOD TOGA DA NEBI NASTETIO MOTORU I OSTALO) KAZE DA JESTE NA NAJMINIMALNIJU KOJU DOZVOLJAVA KOMPJUTER.... A JA RAZMISLJAM ONAKO LOGICKI DAL BI SE TO ZAPUSIVALO AKO BI ODVRNUO MALO SAMO VISE ZA POTROSNJU...??? JA BI TI BIO PREZAHVALAN NEZNAM NA KOJI NACIN KAD BI MI REKAO NESTO U VEZI OVOG..HVALA ...POZZDRAV

Odgovori

Nikola

Pozdrav,interesuje me da li plin moze da ima nekog negativnog uticaja na motor,na primer skraceni radni vek ili nesto slicno,i da li auto treba da se upali na benzin pa da se prebaci na plin.Isto tako me zanima da li ecto gorivo ima uticaja na performanse i radni vek motora,da li je motoru lakse da radi na obicnom benzinu,ecto benzinu ili plinu. :)

Odgovori

Polovni Automobili

Plin može da ima negativnog uticaja na motor, ali to je veoma komplikovana tema. Na primer, kod nekih motora se obavezno dodaje poseban sistem koji na ventile dovodi specijalno ulje namenjeno njihovoj zaštiti. Auto obavezno treba startovati na benzin i

Milan

Generalno motor na tng ima zivotni vek duzi za trecinu,ako bi na benzinu presao 300000 na tng bi 400000.Rucno prebacivanje je moguce kod automobila starih preko 20 godina pa o tome nema smisla ni diskutovati,svi motori posle toga moraju da imaju sekventni uredjaj gde moze samo da se podesi na kojoj temperaturi motora ce uredjaj prebaciti na tng.

dr

Jeftiniji jeste CNG I TNG ali to tako unistava motor da vi niste svesni. Nije on predvidjen za gas/metan. I neko je napisao da je ista snaga benzina i gasa. Nikada i nikako druze hemija ti je slabija strana definitivno. Nema isto oktana(jacine) gas i benzin tako da gas ne moze da se poredi sa benzinom a cak ni euro dizel i adi dizel.

Odgovori

Dejan

Motori na CNG metan traju duplo duze od klasicnih benzinaca, prakticno dokazano od kako se voze, apsolutno cisto gorivo, jedino je vodonik cistiji od metana. Najbolje je kupovati auta sa fabrickom instalacijom CNG jer su ojacani vetili, kod naknadne ugradnje standardni ventili n od beznica brzo propadnu !!

Polovni Automobili

Oktani ne pokazuju snagu/jačinu/kaloričnost benzina, već otpornost na samozapaljenje pod pritiskom.

Ivan

Dr alhemičar, da te ispravim, oktanska vrednost se odnosi na čistoću goriva a ne jačinu, a sam metan ima mnogo više oktana od benzina i po svim navodima produžuje životni vek motora

Polovni Automobili

Ivane, oktanska vrednost nema veze sa čistoćom goriva.

kole

ako kupujete auto sa vec ugradjenim plinskim uredjajem, obavezno pre kupovine otidjite kod nekog majstora da sve pregleda! razloga ima vise a jedan sasvim dobar je taj da uredjaj moze biti zastareo i da je tesko doci do majstora koji bi radio bilo sta (cak i najmanje sitnice) na istom. pozdrav!

Odgovori

Goran Kocic

A na kerozin se leti!A ti se raspitaj sta je kerozin!

Odgovori

dragoslav zdravkovic

Vozim opel zafiru na metan vec 4god.kao taksista,moja usteda na gorivu je za ovih 4god preko 3000e,mislim da sam sve rekao,nisam imao nikakvih kvarova ni problema

Odgovori

SMC

Mozes li nesto vise reci o zafiri i metanu, koliko trosi, na koliko radis trap, na sta obratiti paznju i sve te nedoumice. Ja se razmisljam da predjem sa dizela na CNG ,a verujem da ima i drugih, Pozdrav

Tox

Hyundai Getz 1086 cm3,45 kw,2004 godiste,plin ugradjen prosle godine - ukupna potrosnja se stabilizovala - 600 dinara na 100 km. Nemam bord kompjuter,racunam na mesecnom i godisnjem nivou - predjenu kilometrazu i potrosen novac. Na benzin trosi 6,8...

Odgovori

maks

Samo cu da komentarisem sa onima koji "voze" automobil, a to znaci 30 000 km i plus godisnje. Koliko mesecno izdvajate za plin, benzin, dizel? Ne po bord kompjuteru vec po dzepu.

Odgovori

Milan Gavrilović

od 2012 vozim na metan.opel astra,zafira,combo sa fabrickim uredjajem.licno sam ih uvozio iz nemacke i italije.prezadovoljan sam.sto se tice odrzavanja vezano za metan nisam imao vecih problema sem zamena metanskih dizni.malo su tromiji ali ne smeta mi.zavrsava posao.

Odgovori

Milan Petrovic

Na sta paziti kod uvoza auta sa fabrickim metanom ? Brine me da nesto ne zeznu na granici.

Stefan

Veoma fin tekst, ali pošto sam vozio i benzin i gas i dizel, ostaje mi samo metan da probam, trenutno vozim auto na gas jer mi je najisplativije. Primer: otišao sam na more u CG i vratio se (ukupno 850 km) i potrošio u novcu 4300 dinara, sa autom koji je mini van,2002 god, ima 1700 kilograma, motor 1.8 sa 120ks, prema tome mislim da to nije velika potrošnja, i da sa dizelom iste zapremine motora bi sigurno platio više........ A nemam plivajući, turbinu, dizne, egr, fap-dpf i ostale gluposti - imam plin koji naspem, okrenem ključ, promenim ulje i filter u motoru i vozim se do mile volje jer ništa ne može da se pokvari ;)

Odgovori

Sale

Super, ako ti minivan od 1700kg troši 7 litara gasa

milanijus

meni jaris verso stvarno trosio 6l gasa ali je osnovna tezina 1030 kg sa gasnim uredjajem )))

Stefan

Ko ne veruje, slobodno može doći da odemo gde god hoće, uz normalnu vožnju bez divljanja auto mi troši 7L plina, naravno japanac je u pitanju :)

Taksista

Vozio sam vise automobila na metan i plin. Ne bih preporucio metan ni u kom slucaju. Jeste da je metan nesto jeftiniji, ali sve je drugo na strani plina, snaga motora, mesto u gepeku, veca autonomija...

Odgovori

Čiča Miloje

Možete vi da pričate da se "vozite" na kojekakve gasove, prava vožnja je na BENZIN, ostalo su nužna sredstva na koja nas je država naterala. Kamo sreće da se svi vozimo na benzin.

Odgovori

milanijus

vidi miloje u pravu si ali ja predjoh 100km i ustedeh 2500e taman skoro isplatih auto tako da muka natera i junaka da se ne junaci previse ))

Dalibor Simonovic

Na plin se kuva, na dizel se ore , a na benzin se pale gume.

branko

hvala za ovako dobar tekst a sve ostalo je stvar citaoca kako i koliko hoce da svati. Ja vozim na metan preko 10 god i hocu da dodam neke stvari o kojima niste pisali. Problem je sto se plin TNG i CNG ne potenciraju i propagiraju vise kao ekoloski cistija goriva jer to jesu a zasto nasa drzava kao i sve ostale ne daje olaksice za takva vozila.Zasto sa ovakvim vozilima placam eko taksu ako cuvam OKOLINU.Zasto nasa AGENCIJA ne priznaje auta sa ugradjenim uredjajima iz inostranstva kad su upisani u strane saobracajne nego svako glumi i pametuje i izmislja neke nove papire a u stvari samo treba da prepise iz te dozvole sve podatke .Imao sam dva auta bez atesta (nisam mogao da dobijem atest ne znam zasto) i sad sam kupio auto koje sam atestirao (nista drukcije nego sto su bila ova predhodna dva) ali nasi stucnjaci sad mi ATESTIRALI auto garantujem sa losijom ugradnjom od ovih predhodnih.Sad vidim razliku foliranja sa tim HOMOLOGACIJAMA, ATESTIMA, ISPITIVANJIMA(ne znam cega).Ja cu da vozim METAN dok ga bude imalo i SVIMA savetujem da ga voze kao i TNG jer su jeftiniji a da drzava MORA da ove povlastice(jeftinija registracija,ne placanje takse kroz MOKRU GORU, jeftinije gorivo CNG i TNG,) omoguci jer nas to POTKRADA. Razvoj voznje na METAN vec jaca a za usporedbu Pancevo ima 2 pumpe a cela HRVATSKA ima 2. Pozdrav svim METANDZIJAMA .

Odgovori

Predrag

U odnosu na cenu goriva potrosnju goriva i perfomanse auta najpovoljnija je voznja na plin ili ti LPG...duplo je jeftiniji od benzina..a potrosnja veca za 10 posto u odnosu na benzin...daleko je manja emisija CO2 a auto ima istu snagu i brzinu kao na benzin sto nije slucaj kod metana...drzava treba da podstice vozace da ugradjuju plin i da cene ugradnje buduanje ponajvise zbog emisije CO2

Odgovori

Duc

Ja sam vozio 2 godine auto sa metanom. Fiat brava 1.2 16v i mogu vam reci da nikad u zivotu nisam presao jeftinijih 40.000 km. Srecom nisam imao velikih problema sa metanskim uredjajem i tada nije bilo raznih atesta i reatesta. Boca je zauzimala pola gepeka i bila je teska 95 kg ali nisam se nesto bunio zbog toga ionako je nisam nosio na svojim ledjima

Odgovori

milanijus

odlican text,vozio bih na metan ali stvarno pumpi na kasicicu,na gas vozim vec 15 godina razne automobile i potrosnja zavisi od stila voznje i velicine automobila . Imam sada dva automobila na gas jaris verso 1,3 trosi benzina oko 5,5l regionalni put dok plina max 6,5l rav 4 2,0 benzina 8,5 plina 9,5 znaci razlika bas nije dve litre nego litar elem ovo iz razloga sto mi kum ima rav4 isto ali dizel govorim o drugoj generaciji istoga i daostvari potrosnju od 5,5l moze ali samo da ga tera nizbrdo trosi oko 7 do 7,5l nafte tako da kalkulacija od koje ste se ogradili nije bas tacna. Mozda moderniji dizelasi manje trose no ima puno i u stilu voznje ,ne vozim brze od 100 km na sat jer preko toga plinasi pocinju drasticno da trose a plus ventili ne vole toplotu sagorevanja gasa dizelasima skidam kapu na auto putu tu su neprikosnoveni u ustedi dok je gas odlican za stani kreni i lokalne puteve...sve iz iskustva jugo mi je trosio 10l gasa zimi a 9 leti sada tu potrosnju imam ali sa ravom i 4x4 sa 150ks da ne pricam o sigurnosti i udobnosti voznje e tu je bila razlika u potrosnji 2 l moderni sekvent su daleko bolje resenje a i stedljivije i servise nikako ne preskacem pozdrav

Odgovori

kole

jedno pitanje posto imas iskustvo od 15 g. imas li uredja sa kapalicom? ako nemas, ima li ikakvih problema zbog toga? hvala!

Sale

Za polovni auto dajem prednost plinu, a za novi auto dajem prednost dizelu, jer je jeftinije održavati polovnog benzinca, nego dizela. Dizele je najbolje voziti dok su u garanciji, jer kad krenu kvarovi na nekom dizelu starom 10 godina, EGR, turbina, dizne, grejači, common rail, map senzor, protokomer, nema kraja. Romčeviću nisi poredio električni automobil sa potrošnjom, zašto?

Odgovori

aleksandar

Kao prvo mislim da vam je tabela skroz nerealna, koji to dizel trosi u gradu 5.5 i auto na metan isto toliko. Ovo za tng je mozda tacno, mada moj punto trosi 8 ciste gradske voznje. Na tng je najjeftinija voznja a na dizel najlaksa i najbolja.

Odgovori

Nesa

Moj nissan qashqai 1.5 dci u gradu trosi 5,3l , na cajgeru blizu 10k km.

ZNBg

A šta je to vožnja u gradu? U zadnjih 8 godina vozim isti automobil. najviše km napravim za vožnju do posla i za povratak kući. Nekoliko puta sam menjao radno mesto i u zavisnosti od lokacije potrošnja mi je varirala za 2,5 litra. A sve je u gradu.

Milos

U vezi plina koji nema atest: Auto na prodaju, u bunkeru nekakva velika torba, kada se odsnira unutra se nalazi boca. Isparivac sakriven kod prednjeg levog tocka iza zastitne plastike... "Naspes malo benzina u posudu za pranje vetrobranskog stakla, i kada vidis da hoce da te zaustave ti strcnes malo da zamirise benzin i nema da pomisle na plin".

Odgovori

Magyar

Prezentovaću moj primer, kao prosečnog smrtnika ala Serbia. Posedujem FIAT Punto 2002. godište 1.2 16v sa 80ks i namerno nisam hteo da kupim 1.2 8v sa 60ks. Zašto? Zato što razlika u potrošnji između dva motora oko 2 litara na 100km (i da je 5 litara pa me ne zanima, pošto slabo se vozikam) i nema smisla da zbog 300 dinara pravim cirkus ukoliko mi zafali konjaže. Nosio sam se mišlju da ugradim TNG pre više od pola decenije, ali pošto i ovako slabo vozim auto, nisam video smisla da dam cirka 500€ za ugradnju i da gubim na prostor u gepeku (razervni točak je u džaku pa ga gledaš kada utovaruješ nešto - glupost), mislim da nema smisla ugradnja TNG u mom slučaju. Motor od 1.2 16v su ugrađivalo u FIAT Stilo i još uvek se koriste i novija FIAT vozila ili ti u drugim markama, kojima FIAT sarađuje. Tako da sve zavisi ko šta vozi i koliko često vozi (SUV, džipovi i slične mrcine). Velike kubikaže sa benzin motorima iziskuju ugradnju TNG uređaja (u Porsche 911 ko bi ugradio TNG tog pod hitno kod lekara ). Posebno Srbima ne moram objašnjavati naspram zapadnjacima, da što manje dodirnih tačaka imaš sa rođenom zemljom (atest TNG uređaja itd.) time bolje spavaš i imaš više para na žene! ;D Množina!!! ;D P.S: Romčeviću, korak po korak ali postaješ novinar, ali umasti malo prstiće. Pravi neki kratak video ili interju u servisima sa majstorima koji stvarno nešto znaju i nisu šarlatani ili ti hohštapleri. Neka uplate za reklamni materijal 100€ ili tako to. Sedeti u kancelariji stalno pred PC, nije ti to dobro za kičmu prika! Pozdrav!

Odgovori

Duci

Kolika će cena biti kad država uvede akcizu za metan?

Odgovori

dragan

na metan se ne moze uvesti akciza....zasto...pizajte ruse

Deki

Da smo u normalnoj zemlji ovakav clanak ne bi ni postojao!

Odgovori

Ђурађ

Или турбо дизел или бензин или турбо бензин ,све остало је глупост. Уживајте у нафти и бензину док их још има,јер ускоро долазе електромобили без снаге и звука... Поздрав свима

Odgovori

toma

hvala ...uzivacemo narednih 50 godina ...pa poske nasa deca jos 50....a posle ....ko ziv ko mrtav ....

aleksandar zivkovic

Jeste glupost, nazalost mnogima neophodna pa DRZAVNA MAFIJA to koristi. PRIMER - atesti, reatesti, ogranicavanje trajanja boce (koja ce trajati poput Egipatskih piramida, bacena negde) , takse Agenciji za bezbednost (zasto), potvrda DOMACEG predstavnika proizvodjaca da auto moze da ide na plin il metan (kao i za folije, tamna stakla, tuning spojlere, kuku za vucu itd a svaka kosta pojedinacno 30-100 eura), NEKVALITETAN plin (odnos Propan-Butan) u Srbiji, koji povecava potrosnju... i tako dalje... a vozili smo decenijama bez svega ovoga i ne znam za slucaj da je nekom eksplodirao auto, ali slucajava bahacenja u voznji sa smrtnim ishodima ima kolko hoces, pa nikom nista...

Duka

Ђурађ-ТРОЛ: Лупеташ ко отворен прозор

Ivek

Što se snage elektro auta tiče, samo na Guglu istraži šta prave komšije (Mate Rimec)

Aleksandar Stojanović

A šta će ti zvuk ?

Sale

Na plin tj. TNG vozim već 13 godina isti auto i moja iskustva su veoma pozitivna. Imajući u vidu koliko sam za to vreme prešao, koliko sam platio ugradnju, servise, reateste, zatim novu bocu i multiventil posle 10 godina, mogu reći da je to zaista sitan iznos u odnosu na ukupnu uštedu. Ušteda se meri hiljadama evra (naravno govorim o periodu od 13 godina). Na sreću ja nisam imao nekih većih problema sa vožnjom na plin. Važno je da se u startu ugradi kvalitetan uređaj i da se sve dobro podesi. Takođe elektrika u autu mora biti ispravna, a svećice i filter vazduha treba redovno menjati. Meni je auto uvek dobro radio i na benzin i na plin. Možda će izgledati čudno, imajući u vidu mojem iskustvo, ali plin više ne bih ugrađivao. Razlog za to je smanjen prtljažni prostor, povećana težina automobila, određeni procenat lošije performanse, reatesti svakih 5 godina i sl. Iz tog razloga sledeći automobil će mi biti neki manji benzinac koji ne troši previše (do 7 litara) i koji će možda biti malo skuplji za vožnju od ovoga na plin, ali ću voziti na benzin. Naravno ko voli veće automobile, a uz to benzince, u tom slučaju plin se nameće kao logičan izbor. Ja lično mislim da neka konačna odluka pre svega zavisi od novca. Ako nekome nije nikakav problem da plaća benzin, on se sigurno neće zamajavati sa ugradnjom nekih alternativnih goriva koji imaju i svoje negativne strane koje sam gore spomenuo. Naravno određeni procenat ljudi bi i tada pravio neke kalkulacije, ali verujem da većina ne bi.

Odgovori

dejan

potpuno se slazem sa tobom Sale ja vozim auto na plin , a sledeci auto koji kupim samo benzinac , na plin vise nikad