Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Šta sve spada u obaveznu opremu automobila?

Šta sve spada u obaveznu opremu automobila?
Postavljeno 19.09.2017. u 15:42

Da li moramo da imamo protivpožarni aparat? Da li su obavezne rezervne sijalice? Šta je sa rezervnim točkom – moj auto ga uopšte nema? A kablovi za paljenje? Rešićemo ove nedoumice.

Svetloodbojni (reflektujući) prsluk?

Obavezan.   Zakon kaže da ako ste na kolovozu, van svog vozila, morate da imate na sebi svetloodbojni prsluk. Ovaj prsluk treba da vam bude pri ruci, tako da možete da ga dohvatite i obučete u automobilu, a ne da ga držite u gepeku, pa da izlazite i tražite ga ispod nekih torbi.

Sigurnosni trougao?

Obavezan.   Ako vam se pokvario auto i prinuđeni ste da se zaustavite na kolovozu, naročito na nekom nezgodnom/rizičnom mestu ili u uslovima loše vidljivosti, obavezno:

  1. prvo upalite sva četiri migavca
  2. obucite reflektujući (svetloodbojni) prsluk
  3. postavite trougao iza vozila

Zakon kaže da trougao mora da se postavi:

  1. kada je vozač prinuđen da svoje vozilo zaustavi na mestu ili delu puta na kojem je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje (npr. u tunelu, na mostu ili nadvožnjaku, u krivini, na putu na kome su kolovozne trake fizički odvojene, osim ako je to dozvoljeno saobraćajnim znakom...)
  2. kada je vozilo zaustavljeno na kolovozu na takvom mestu da vozači vozila koja se kreću istim smerom ne mogu ili teško mogu blagovremeno da ga uoče
  3. na putu van naselja, kao i na putu u naselju noću ili u uslovima smanjene vidljivosti kada je mesto na kome se vozilo zaustavlja nedovoljno osvetljeno

Zato je vrlo korisno da vam i trougao bude pri ruci, kako biste mogli što pre da ga postavite i to van naselja na udaljenosti ne manjoj od 50 metara, a u naselju na udaljenosti ne manjoj od 10 metara.

Dakle – sva četiri migavca, prsluk, trougao. Ovo je određeno zakonom, ali i zdravim razumom.

Prva pomoć?

Obavezna.   Oprema za pružanje prve pomoći -  komplet prve pomoći veličine „B“, koji odgovara standardu SRPS Z.B2.001. Oprema za pružanje prve pomoći mora da se nalazi na dostupnom mestu.

Rezervni točak

Obavezan  - OSIM ukoliko imate run-flat pneumatike ili neko sredstvo za privremenu popravku probušenog pneumatika - sprej ili pena u boci s pritiskom, set za popravku, itd.

Rezervni točak je po starom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju bio obavezan, čak i kada su se našim putevima uveliko kretali noviji automobili koji su fabrički bili predviđeni da ne „nose“ rezervni točak, već su imali set za popravku probušene gume ili run-flat pneumatike. Naravno, niko nije proveravao ovu nelogičnost, ali je ona ispravljena izmenama Zakona, pa danas u automobilu rezervni točak ne morate da imate ukoliko koristite run-flat pneumatike ili neko sredstvo za privremenu popravku probušenog pneumatika - sprej ili pena u boci s pritiskom, set za popravku, itd.

Dizalica

Nije obavezna.   Ipak, ako menjate točak, kako ćete da podignete auto?

Sajla (ili uže) za vuču vozila?

Obavezna.   Kako kaže Član 112 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila:

Uže ili poluga za vuču vozila, koja mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 m do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga, mora postojati, na dostupnom mestu, u putničkim automobilima proizvedenim, odnosno prvi put registrovanim nakon 1. januara 1984. godine“.

Zimske gume?

Obavezne od 1. novembra do 1. aprila – ALI SAMO ako su na putu sneg, led ili poledica. Morate da imate sve četiri zimske gume, ne samo na pogonskoj osovini. Šara gazećeg sloja mora biti dubine najmanje 4 milimetra.

Lanci za sneg?

Obavezni pod sledećim uslovima  -  lance ili druga sredstva za povećanje trakcije (npr. „čarape“ za sneg) morate da imate u prtljažniku od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako na putu ima snega i leda i to samo kada vozite van grada.

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi?

Obavezan.

Rezervne sijalice?

Nisu obavezne.   Ranije su bile, ali više nisu obavezne, pošto je na mnogim novijim automobilima zamena sijalice suviše komplikovana da bi se obavila negde uz put. Ipak, preporučujemo da uvek imate rezervne sijalice.

Aparat za gašenje požara (protivpožarni aparat) - PP aparat

Nije obavezan.   Međutim, preporučujemo da ga imate u kolima.

Kablovi za startovanje

Nisu obavezni.   Uprkos tome, nije ih loše imati, pošto mogu da zatrebaju u najnezgodnijem trenutku.

Inostranstvo

Kada putujete u inostranstvo, upoznajte se sa obaveznom opremom u zemlji u koju idete ili kroz koje prolazite. Možda ćete morati da ponesete rezervne naočare, kao za Grčku ili Španiju. U Hrvatskoj i Sloveniji su obavezne rezervne sijalice (osim za ksenone). Protivpožarni aparat je obavezan npr. u Grčkoj, Bugarskoj i Mađarskoj. Ne znamo koliko strogo ili da li se uopšte proveravaju ovakve stavke, ali za svaki slučaj proverite i ponesite ono što je zvanično navedeno.

Dragan Romčević

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.8
Komentara: 43
Pregleda: 69582
   

Komentara: 43 | Pregleda: 69582

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Vidoje

"Sajla (ili uže) za vuču vozila? Obavezna." Ovo nikada nije bilo. Ne vidim bilo kakav razlog za ovo. Ja ne znam niti sam sposoban da vucem ili da budem vucen, a siguran sam da 99% vozaca niti zna niti je kvalifikovano da to ucini jer je vuca vrlo zahtevan posao. Drugo, na autoputu vuca automobila je zabranjena. I trece, ali po meni najvaznije, imam polisu AMSS u slucaju kvara automobila koju placam godisnje. Zasto ce mi onda sajla? Zato sto su to rekli Okanovic i Vujanic?

Odgovori

Мобу...

Видоје...ако си неким случајем а посебно у зимским условима закрчио, препречио пут....како да ти неко помогне...ако ти имаш новац за помоћ на путу,...шта други који немају

Vozač

Vidoje ako to ne znaš ona si baš u gadnom problemu i najbolje bi bilo da prodaš auto i baciš dozvolu. To je kao kad bi rekao da ne znaš da sipaš gorivo i da za to postoji radnik koji sipa... A garantujem da nema čoveka koji nekad nije bio u prilici da ga šlepaju ili on da šlepa...

Vlade

Po pravilu ne sme da se slepa auto na duze varijante, nego samo do prvog prosirenja gde mozes ostaviti auto da ne smeta drugim ucesnicima, i ne razumem kakva ti tehnika treba da povuces nekoga za par stotina metara, sve sto treba jeste da ne trzes i ne cimas auto, isto tako i vozac kog vuces ne sme naglo da koci, po meni lakse je zakaciti auto i prevuci ga, nego ga gurati po putu.

Marko

Da li je lista ažurirana (up to date), tj i dalje važeća? 20. novembar 2018.

Odgovori

Polovni Automobili

Jeste.

Lazarus1Long

Imam tu torbu i sve što ide u nju, čuvam ko oči u glavi, skupo.... PP stoji ispod sedišta lepo na mestu kako je auto i kupljen od prethodnog vlasnika, isteko mu rok, mada hoće da smeta kod usisavanja. Rezervne sijalice nosim, hoće to da pregori, a čika policajac je nemilosrdan, na svu sreću pa se lako menja kod matorih kola... kablovi za startovanje, razmišlja se o njima, pošto kad hoćeš neko da ti pomogne da upališ na kablove obično ni taj nema, a kad taj neko traži od tebe nemaš ni ti... Evropski u pretincu, čak dva, za onog što me pukne i mene, ili mene i onog što puknem... U inostranstvo se ne ide, tako da nema brige.

Odgovori

Стева

У вези ПП апарата. Имао сам пожар у кући који сам угасио ПП апаратом који је стајао у неком буџаку још тамо од краја осамдесетих. Не знам ни како сам га се уопште сетио, а ни како сам га пронашао као да сам га јуче оставио. Дакле, радио је и после толико година стајања. Други пожар сам угасио на мом ауту насталом због претходно недовршеног посла мајстора такође апаратом који је био стар и неконтролисан бар 5-6 година. Оба су била са прахом.

sofer

Koliko vidim,sve mora biti na dostupnom mestu,a to znaci u kabini vozila.Ne znam gde se sve to moze smestiti...

Odgovori

Aleksandar

Kako PP aparat nije obavezan za teretna vozila i autobuse ?

Odgovori

Polovni Automobili

Ovde se govori o automobilima.

Duki

UŽE: naravno, čelično sa odgovarajućim kukama na oba kraja, ima ih i na benzinskim pumpama. REZERVNE SIJALICE: Ne mogu sve odjednom pregoreti. A i da ih imam, čemu bi mi služile kada to prosečan vozač ne može uraditi na putu, čim pregori. Naročito su farovi komplikovani: imaju električno podešavanje, elektromotore... snop žica. Ali čim primetiš da je nekapregorela - pravo kod majstora

Odgovori

Dejan

Mene su pre dva dana kaznili za rezerne sijalice

Aleksandar

Dejane, po novom zakonu koliko znam nisi dusan da imas sijalice. Posalji ovde sliku tvog zapisnika ili napisi clan koji ti je pisan za rezervne sijalice ..

Jovan Panic

U novijim modelima postoje eksplozivna punjenja u vratima, i u slucanu prevrtanja vozila oni omogucavaju otvaranje vrata. I zasto ovoliko minusa?

Odgovori

mikas

U uputstvu za moje 4x4 vozilo pise da ne sme da se vuce sajlom, vec samo na kamion ili prednji tockovi podignuti a zadnji na nekim kolicima.

Odgovori

robertgreen

i šta je tu čudno... ukoliko imaš ler odnosno neutralnu brzinu onda možeš slobodno i to bez ikakve brige da prevučeš automobil do prvog proširenja na putu gde ćeš sačekati šlep službu tj. NEPOSTOJI automobil kome je šlepovanje osnovni način kretanja tako da SVIM automobilima na neki način smeta dotična radnja. Prilikom šlepovanja pored točkova se vrte i diferencijal, kardan (na vozilima koje ga imaju) i pola menjača tako da NIJE preporučljivo na duže relacije koristiti ovaj način kretanja... (zamolio bih dežurne ko-lektore da ne ispravljaju moje jezičke zavrzlame )

Wff

"Zimske gume? Obavezne od 1. novembra do 1. aprila – ALI SAMO ako su na putu sneg, led ili poledica." Ovo i nije baš tačno. Na temperaturama ispod +7 stepeni celzijusovih, letnja guma ima drugačija svojstva i tada se i po suvom preporučuje zimska guma. Uostalom kako preko zime možete da utvrdite da li je put suv kada vam je dovoljno metar vlažnog asvalta na kojem će te izgubiti kontrolu? Ili sneg koji se mestimično zadržava i topi tokom celog meseca? Tu nigde ne možete da tvrdite da je suv kolovoz. Ili otopi preko dana, a zamrzne preko noći. Ko piše ove tekstove na +20 stepeni, kao da nikad nije seo za volan preko zime.

Odgovori

Debejko

Dali ste nekad probali oštrije da zakočite sa npr. Tigar Winterom? Nemojte. Fakat nam zimske gume trebaju samo par nedelja u godini, kad sve zaveje i zaledi, ostatak posla dobra letnja guma obavlja sasvim pristojno. Inače imamo situaciju da se zimske gume voze cele godine, što je posebna kategorija u nas...

milan

jel ovo treba da bude novinarski clanak ili eto cisto nas zamajes na par minuta da izgubimo dok procitamo ovaj "clanak" ? od toliko ozbiljnih tema za pisanje ti si naso o ovome da pises? dragane, ja sam ocekivao mnogo vise od tebe

Odgovori

Dragan Romčević

"Milane", i ja sam očekivao mnogo više od tebe.

Milos

Na Lamborghini automobilima kojma se vrata otvaraju na gore, obavezna oprema(nalazi se u vozacevim vratima), je nesto kao nozic da se presece pojas i mali cekic, koji sluzi u slucaju prevrtanja na krov da se razbije sofersajbna i tu da se izadje.

Odgovori

Lazar Simic

Na mom Lamborghini-ju to nema. Da li sam prevaren?

Dragan Romčević

Lazare, naravno da ste prevareni. Po italijanskom zakonu imate pravo na drugi auto i to sa punim rezervoarom. :)

Dragan

Ovo su dobri saveti za većinu neiskusnih vozača.Niste svesni kakvih "duduka" ima u saobraćaju i ko je sve dobio dozvolu.Za neke će i ovo biti"teška" tema.Ja se profesinalno bavim poslom vozača više od 30 godina i nagledao sam se svačega.

Odgovori

Duduk

Dragane, nema svako srecu da se rodi kao profesionalni vozac, pa da mu se u prvim danima na drumu svi ne iscudzavaju i nervozno sviraju.

Petar

Kako uze za slepanje kad to nije dozvoljeno

Odgovori

Milos

Od kad nije dozvoljeno slepanje?Nije dozvoljeno na auto-putu mada su i tu nesto menjali ali ne znam tacno sta .

Laki

Slepanje na auto-putu je dozvoljeno samo do prvog iskljucenja sa auto puta.

Dragan Romčević

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja, Član 70, piše: Zabranjeno je vučenje neispravnog vozila na autoputu i motoputu. Ukoliko je razlog za vuču nastao za vreme kretanja motornog vozila po autoputu, odnosno motoputu, vučenje je DOZVOLJENO DO PRVOG ISKLJUČENJA sa autoputa, odnosno motoputa.

Stefan

Obavezna oprema u Srbiji je i pajser i kugla sa lancem, pajser jasno za šta se koristi a kugla sa lancem ima istu ulogu samo se primenjuje kad u dijalogu ima više članova pa da bi se došlo do reči :)

Odgovori

Magyar

Masažeri! hahahahah :D

perica

toalet papir i prezervativi...

Ljuba

Svaka cast. Sjajan komentar.

Sale

Svaka čast Dragane, mi ćemo uz tebe naučiti da položimo za kola, mali i veliki servis, još da nas naučiš da napravimo auto, biće vrh :) Bez ljutnje ali ti baš nemaš o čemu drugome da pišeš???

Odgovori

Ivan

Meni je bilo izuzetno od koristi. Nisam znao da sijalice nisu obavezne.

Magyar

Mani čovek neka piše. Recimo neke stavri nisam znao, dve tri rečenice su mi bili od značaja i relativno sam dobro informisan, što se teme tiče i generalno automobilizam. Neki stvarno ne znaju/nisu informisani i lepo je od prike da ih obaveštava. Eto. :D

Danijel

O čemu drugom da pise nego o tematici koja je vezana za automobile? Ide zima, možda da napiše neki dobar recept za šarenu salatu ili ajvar možda?

Dragan Romčević

Nema ljutnje. :) Nego, šta tebe stvarno muči?

Sale

Ne muči me ništa, ali ako me zaustave i napišu mi kaznu za rezerne sijalice, reću tebi da se obrate. Da li znaš kolka je kazna ako ti ne rade poziciona svetla na zadnjem delu vozila??? Velika i još dobiješ zabranu upravljanja, a ti deli samo savete ljudima da nisu obavezne sijalice, pa će ljudi prestati da ih nose i kad budu trebali negde da ih zamene na putu a nemaju ih, ima da dobiju kaznu, pa će se setiti tebe.

Dragan Romčević

Sale, u tekstu jasno piše: "preporučujemo da uvek imate rezervne sijalice."

robertgreen

Sam za Saleta... ukoliko ti ne rade zadnja poziciona svetla onda ti ni komplet sijalica neće mnogo pomoći pošto standardni komplet sijalica sadrži po jednu sijalicu svake vrste a ti u zadnjim pozicijam poseduješ dve identične sijalice (najčešće R5W ili P21W ) a što se kazne tiče tvoja je dužnost da u toj situaciji zaustaviš automobil na prikladnom mestu van saobraćajnice i da pozoveš amss ili neku drugu organizaciju za pomoć na putu i tek pošto oni otklone kvar da nastaviš kuda si pošao. ah sad povodom toga JAKO retko se dešava da više od jedne sijalice pregori istovremeno tj. svaki dan vidim min. 5-6 automobija sa jednom pregorelom sijalicom , čak su mi zapali za oči nekoliko njih koji danima (a i noćima) voze automobile sa jednim farom... (zamolio bih dežurne ko-lektore da ne ispravljaju moje jezičke zavrzlame )