Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Ko sme da vozi „stranca“ – NOVA pravila

Ako je auto registrovan u inostranstvu, tzv. stranac, u Srbiji NE SME da ga vozi lice sa prebivalištem u Srbiji - MEĐUTIM postoje izuzeci, koje navodimo u nastavku teksta.

Kazna je od 20.000 do 40.000 dinara, ali je dodatni problem to što ste prekršili i Carinski zakon, pa policija ima pravo da na licu mesta zapleni automobil i obavesti carinske organe, koji mogu da vas optuže za neprijavljivanje uvoza, nakon čega je sve u rukama suda.

U tom slučaju kazna može da bude oduzimanje vozila, a može da dođe i do njegovog vraćanja, ali uz uslov da se obavi kompletna procedura uvoza uz plaćanje svih dažbina i novčane kazne koja se kreće od vrednosti vozila do čak četvorostruke vrednosti vozila. 

Kome je dozvoljeno da vozi „stranca“?

Izmenjeni (novi) Zakon o bezbednosti saobraćaja, Član 273, kaže da vozila registrovana u inostranstvu mogu da voze osobe sa prebivalištem u Srbiji isključivo:

1) ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci

Pojašnjenje: dakle, prebivalište vam je u Srbiji, odnosno u Srbiji živite, ali po bilo kojem osnovu imate odobren boravak u nekoj drugoj zemlji u kontinuitetu od najmanje 6 meseci

2) ukoliko upravljaju rent-a-car vozilima

Pojašnjenje: iznajmite u inostranstvu rent-a-car i imate pravo da ga vozite u Srbiji.

MEĐUTIM - "Uredba o carinski dozvoljenom postupanju sa robom" (Član 327.) kaže da: 

       a) ukoliko se rent-a-car vozilo koristi za povratak u Srbiju, mora se ponovo izvesti iz Srbije ili vratiti rent-a-car agenciji sa sedištem u Srbiji u roku od 5 dana od zaključenja ugovora

       b) ukoliko se rent-a-car (sa stranim tablicama) koristi za izlazak iz Srbije, morate da izađete iz Srbije u roku od 2 dana

Da li se ova ograničenja proveravaju u praksi od strane saobraćajne policije, nije nam poznato. 

3) ukoliko upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo na upravljanje vozilom u smislu ovog člana

Pojašnjenje: dozvoljeno je da vozite auto registrovan u inostranstvu ukoliko se u njemu nalazi vlasnik ili bilo koja druga osoba koja ima pravo da vozi "stranca" po bilo kojem osnovu.

MEĐUTIM - "Uredba o carinski dozvoljenom postupanju sa robom" (Član 327.) kaže da članovi uže porodice osobe koja ima pravo da u Srbiji vozi kola sa stranim tablicama mogu da koriste ta kola dok se ta osoba nalazi u Srbiji. Pošto je ovde reč o preklapanju propisa zakona i uredbe, zatražili smo zvaničan stav policije i objavićemo ga kada dobijemo odgovor.

4) ukoliko upravljaju vozilom koje je privremeno registrovano u inostranstvu radi dovoza, do trenutka registrovanja u Republici Srbiji, odnosno do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila, a najduže pet dana od dana ulaska na teritoriju Republike Srbije

Pojašnjenje: ovo se odnosi na “col” (ZOLL) registarske tablice - kada uvozite auto “na točkovima” iz npr. Nemačke, sa privremenim izvoznim (eksportnim) “col” tablicama, možete taj auto da vozite u Srbiji maksimalno pet dana (ovo je do sada bilo zabranjeno, iako se u praksi uglavnom tolerisalo)

5) ukoliko upravljaju skupom vozila gde je motorno vozilo registrovano u Republici Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu.

Pojašnjenje: ovo se odnosi na prikolicu registrovanu u inostranstvu koju vučete automobilom registrovanim u Srbiji

Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.5
Komentara: 306
Pregleda: 73269
   

Komentara: 306 | Pregleda: 73269

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mejl.

Najčitaniji članci

Srbin

Otac mi radi u Slovackoj i zanima me, da li smem da vozim automobil registrovan u Slovackoj dok je on u Srbiji. Na osnovu kog clana u zakonu smem ili ne smem da vozim automobil?

Odgovori

Polovni Automobili

Zakon o bezbednosti saobraćaja: Član 273 Vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Republici Srbiji, ne mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji. Izuzetno od stava 1. ovog člana, ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji: 1) ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci, 2) ukoliko upravljaju "rent-a-car" vozilima, 3) ukoliko upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo na upravljanje vozilom u smislu ovog člana, 4) ukoliko upravljaju vozilom koje je privremeno registrovano u inostranstvu radi dovoza, do trenutka registrovanja u Republici Srbiji, odnosno do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila, a najduže pet dana od dana ulaska na teritoriju Republike Srbije, 5) ukoliko upravljaju skupom vozila gde je motorno vozilo registrovano u Republici Srbiji, a priključno vozilo registrovano u inostranstvu.

Dusan Lukic

Postovani, ako imas licnu kartu i vozacku dozvolu izdatu u Katar, i auto na njihovim tablicama i mojim imenom da li bih mogao taj auto da vozim i u Srbiji? Sto se tice mesta prebivalista nista nisam menjao u Srbiji, samo sam presao da zivim u Katar zbog posla. Zavaljujem

Odgovori

Polovni Automobili

Ako se odjavite iz Srbije i imate dokaz da živite u Kataru, onda možete.

Ljuba

Zena mi je strani drzavljanin , odnosno drzavljanin italije, odobren boravak u srbiji i viza na osnovu braka. Njen je auto na italijanske table, da li mogu u njenom prisustvu da vozim automobil.

Odgovori

Polovni Automobili

Možete. Međutim, ova priča može da bude komplikovanija ukoliko se ona preselila u Srbiju, tj. ukoliko sada živi u Srbiji.

miodrag

imam vozacku i licnu kartu i prebivaliste u bih,u srbiji licnu kartu i prebivaliste tj imam dvojno drzavljanstvo,dal mogu da vozim auto stranih tablica=njemacka,italija....

Odgovori

Polovni Automobili

Prebivalište smete da imate samo u jednoj državi, bez obzira na dvojno državljanstvo. Ukratko, morate da imate dokaz da živite u drugoj zemlji, trajno ili privremeno, ukoliko imate dvojno državljanstvo.

Bojan Tomic

Imam srpski pasos, hrvatsku licnu kartu i vozacku dozvolu. Imam i boravak u Hrvatskoj tj. radnu i boravisnu dozvolu. Da li mogu da vozim u Srbiji auto sa slovenackim tablicama?

Odgovori

Polovni Automobili

Možete.

Bojan Tomic

Ako auto nije na mom imenu da li je potrebna neka punomoc i gde se dobija?

Polovni Automobili

Trebalo bi da uzmete punomoć od vlasnika - nije nam poznato ko je nadležan u Sloveniji za punomoć. U Srbiji je, npr. nadležan AMSS.

Danijela

Postovani, da li ja srpski drzavljanin sa srpskom dozvolom mogu voziti kroz Evropu automobil sa ruskim tablicama? Srdacan pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Nema razloga zašto ne biste mogli ako imate ovlašćenje, ali za svaki slučaj proverite.

Rusija

Postovani, radim u Rusiji i imam radnu vizu, prijavu boravka, zanima me da li imam pravo da upravljam vozilom registrovanim u BiH ili Nemackoj? P.S Ako moze neki link gde je to objasnjeno? Unapred hvala!

Odgovori

Polovni Automobili

Idite na sajt www.mup.gov.rs, a zatim uđite u deo / Građani / Najčešća pitanja / Vozačka dozvola i upravljanje vozilom / Na koji način je regulisano upravljanje vozilom registrovanim u inostranstvu od strane naših državljana na putevima u Republici Srbiji?

vladimir

Da li mogu da upravljam automobilom koje je registrovano u Srbiji sa crnogorskom vozackom dozvolom? hvala u naprijed

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

ДРАГАН

Син ради у Швајцарској , да ли смем да возим његов ауто са регисттарским таблицама Швајцарске у Србији пошто ја имам пребивалиште у Србији?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne smete.

BORIS

Postovanje. Da li kroz Srbiju Madjarski drzavljanin moze da upravlja vozilom koje je registrovano u Nemackoj?

Odgovori

Polovni Automobili

Može.

Aleksandar

Postovani, u procesu sam dobijanja Bugarskog drzavljanstva kao dvojnog drzavljanstva. Posedujem srpsku vozacku dozvolu ali cu je verovatno zbog privremenog odlaska u inostranstvo zameniti za bugarsku. Da li mogu voziti sa bugarskom vozackom dozvolom auto u Srbiji registrovan na srpske tablice ? Hvala na odgovoru

Odgovori

Polovni Automobili

Možete.

Marko

Postovani, Jedno pitanje,da li smem da upravljam autom u Srbiji sa nasom dozvolom,vlasnik automobila je moja supruga imam ovlascenje i sve ostale papire izdate u Svajcarskoj prijavljen sam u CH i imam vizu D u pasosu i potvrdu da cekam B vizu tamo su mi rekli da smem da vozim auto sa tom potvrdom po celoj Evropi da li to vazi i za nasu zemlju? Hvala unapred na odgovoru

Odgovori

Polovni Automobili

Smete.

Miroslav

Postovani da li ste dobili pojasnjenje na temu voznje stranca za clanove uze porodice?

Odgovori

Polovni Automobili

Još uvek ništa.

MILAN

Postovani, zanima me da li smem da vozim auta koji su stranci odjavljeni na slep prikolici.

Odgovori

Polovni Automobili

Smete da ih vozite na prikolici, ali je potpuno drugi problem kakav je njihov status po pitanju Carine, odnosno da li ste prekršili neki carinski propis. Ako su ušli u Srbiju na točkovima, zatim odjavljeni u inostranstvu, tu može da bude problema, ali i ne mora ukoliko se niko ne bude bavio time...

Boban

Poštovani, posedujem srpski pasoš, srpsku ličnu kartu i imam prebivalište u Srbiji, takođe posedujem i bugarsku ličnu kartu, (sa bugarskim matičnim brojem), bugarski pasoš, i imam prebivalište u Bugraskoj. Posedujem srpsku vozačku dozvolu. Da li mogu da vozim u Srbiji auto sa bugarskim tablicama, koji je registrovan na moje ime ?

Odgovori

Polovni Automobili

Legalno ne možete ako živite u Srbiji, odnosno tu Vam je prebivalište. Po zakonu, dozvoljeno je da imate samo jedno prebivalište. Dužni ste da odjavite prebivalište u Srbiji ukoliko se iseljavate u Bugarsku, odnosno tamo prijavljujete prebivalište. Tada dobijate potvrdu o promeni prebivališta. Inače, zakonska definicija prebivališta je: "Prebivalište je mesto u kome se građanin nastanio sa namerom da u njemu stalno živi, odnosno mesto u kome se nalazi centar njegovih životnih aktivnosti, profesionalnih, ekonomskih, socijalnih i drugih veza koje dokazuju njegovu trajnu povezanost s mestom u kome se nastanio".

Ivan

Pozdrav! Prijatelj je iz V. Britanije dosao kolima u Srbiju. Auto je registrovan tamo, ima svu pratecu dokumentaciju vezanu za auto kao i medjunarodnu dozvolu. Interesuje me da li mora jos neki dokument da poseduje kao strani drzavljanin ili moze slobodno da se krece kroz Srbiju? Hvala!

Odgovori

Polovni Automobili

Ne mora, može slobodno da vozi.

Ivan

Hvala na odgovoru, i samo jos jedno pitanje. Da li je u obavezi da kupi "granicno" osiguranje koje traje mesec dana iako se nece zadrzavati toliko? Pozdrav

Milan

Juce su me zaustavili i napisali kaznu za prekrsaj pod Član 273... Otac mi ima bugarsko drzavljanstvo ja koliko znam imam pravo da upravljam vozilom dok se on nalazi u Srbiji, pored toga imam punomoce iz Bugarske. Rekli su mi da mogu da upravljam vozilom kao bilo koja druga osoba samo u prisustvu vlasnika... Hvala unapred!

Odgovori

Polovni Automobili

Ako otac ima prebivalište u Bugarskoj, onda nemaju pravni osnov da Vas kazne. Kao što ste napisali, Član 273. kaže: Izuzetno od stava 1. ovog člana, ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji: 3) ukoliko upravljaju vozilom u prisustvu lica koje ima pravo na upravljanje vozilom u smislu ovog člana. Idite na sud i tražite da se policajac kazni zbog nepoznavanja zakona.

Milan

Ali ja sam bio sam dok sam vozio?

Polovni Automobili

Izvinjavamo se - greška. Onda je policija u pravu. Da je otac bio sa Vama u kolima, onda ne bi bilo problema. Dakle, možete da vozite samo u njegovom prisustvu, a ne kada je on u Srbiji, a Vi sami u kolima. Izvinjavamo se još jednom.

Zoran

Po zakonu o upravljanju motornim vozilima u Srbiji ima pravo da upravlja vozilom stranih tablica lice sa vazecom saobracajnom dozvolom izdate u R Srbiji koji je uzi clan vlasnika a tog utomobila bez njenog prisustva sve dok je vlasnig istog na teritoriji R Srbije !

Polovni Automobili

Zorane, ta stavka je promenjena.

Sasa

"Uredba o carinski dozvoljenom postupanju sa robom" (Član 327.) kaže da članovi uže porodice osobe koja ima pravo da u Srbiji vozi kola sa stranim tablicama mogu da koriste ta kola dok se ta osoba nalazi u Srbiji.

Milan

Vec tri godina radim u sloveniji, imam rade papire slovenski. Auto mi je registrovan u sloveniji. Da li moze autom u srbiji upravljati Moja vanbracna zena. Nismo vencani imamo klinca cetrnest godina. Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Gde ona ima prebivalište, odnosno gde živi?

nebojsa

Poštovani postavio sam Vam pitanje u vezi upravljanja vozilom stranih reg. tablica u srbiji ako supruga ima dvojno drzavljanstvo poljsko-srpsko i prijavljeno prebivaliste u srbiji, i Vi ste odgovorili da ne moze upravljati vozilom u srbiji, ali ako ona ima prijavljen boravak u poljsku po čl.273 zakona o saobraćaju i carinske uredbe br.327 stoji da ona može upravljati vozilom kao i ja uz njeno prisustvo po čl. 237 i bez njenog prisustva po čl.327. dok je ona na teritoriji Srbije, Molim Vas za objašnjenje. Unapred hvala.

Odgovori

Polovni Automobili

Njoj je prebivalište prijavljeno u Srbiji. Dakle, u Srbiji živi. Ukoliko prebaci prebivalište u Poljsku ili privremeno boravište, onda će moći da vozi auto sa stranim tablicama u Srbiji. Istu takvu situaciju su imali mnogi vozači sa dvojnim državljanstvom Srbije i Hrvatske ili Srbije i BiH - bez obzira na dvojno državljanstvo, ukoliko im je prebivalište bilo u Srbiji, nisu smeli da voze auto registrovan u Hrvatskoj, BiH ili bilo kojoj drugoj državi. Neki su i prijavljivali boravište u Hrvatskoj ili BiH, ali je policija to proveravala na razne načine, pa su od toga uglavnom odustali. Ipak, da biste bili 100% sigurni, proverite direktno u MUP-u.

nebojsa

Postovani, moja zena ima dvojno drzavljanstvo poljsko-srpsko, zivimo u srbiji gde ima prijavljeno prebivaliste, a ima i stan u poljskoj i povremeno boravi i tamo, ja imam samo srpsko drzavljanstvo i prebivaliste u srbiji. moze li ona da vozi auto u srbiji sa poljskim tablicama i koliko vremenski, i da li ja mogu da vozim isti auto sa ili bez njenog prisustva u autu ili srbiji. hvala unapred.

Odgovori

Polovni Automobili

Pošto joj je prebivalište u Srbiji, ne sme da vozi auto registrovan u inostranstvu. Isto važi i za Vas.

Jelena

Postovani, strani drzavljanin se upucuje na poslovni put u Srbiju sa vozilom inostranih tablica (Rumunija) na odredjeno vreme. Naravno, imace kod sebe punomocje od firme (vlasnika auta). Za sada, ne znamo koliko ce trajati poslovni put. Interesuje nas koliko je zakonsko ogranicenje za njegov boravak u Srbiji sa stranim tablama? Hvala puno! Pozdrav!

Odgovori

Polovni Automobili

Vozila registrovana u inostranstvu mogu da se koriste u Srbiji najduže tri meseca u kontinuitetu od dana ulaska vozila u Srbiju. Nakon toga, može da izađe iz Srbije i da se vrati, kako bi se prekinuo kontinuitet, nakon čega ponovo ima tri meseca ili može privremeno da registruje auto u Srbiji. Strana vozačka dozvola prestaje da važi protekom roka od 12 meseci računajući od dana kada je strancu odobren privremeni boravak u kontinuitetu dužem od šest meseci.

Nindza

Postovani, zivim i radim u Nemackoj, imam radnu i boravisnu dozvolu na 5 godina na osnovu sklapanja braka sa drzavljaninom EU, imam prijavljen boravak u inostranstvu duzi od 90 dana u SUPu u Srbiji. Strani (nemacki) auto je registrovan na zenino ime i ja njime imam prava da upravljam bez njenog prisustva na teritoriji cele EU po osnovu clana uze porodice. Moje pitanje glasi: Da li mogu sa navedenim autom da sam (bez zeninog prisustva) dodjem u Srbiju i privremeno boravim (odmor) i vozim navedeni auto? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Možete, ali bi bilo dobro za svaki slučaj da uzmete neku vrstu ovlašćenja. Verovatno Vam ga niko neće tražiti na osnovu svega što ste naveli, ali u slučaju neke vanredne situacije ili kontrole možete sebi da uštedite mnogo vremena i nerava.

backo

Imam srpsko drzavljanstvo,srp dozvolu,sad sam dobio bih drzavljanstvo i imam prebivaliste u Bih,mogu li da vozim auto sa bih tablama i sa srbijanskom dozvolom

Odgovori

Polovni Automobili

Pošto Vam je prebivalište u BiH, možete u Srbiji da vozite auto sa stranim tablicama. Ali trebalo bi da izvadite BiH dozvolu i da vratite srpsku, pošto ne smete da imate dve, a policiji će biti sumnjivo što vozite sa srpskom, a prebivalište Vam je u inostranstvu. Takođe, treba da prijavite promenu prebivališta u srpskom MUP-u.

Ratko Radakovic

Dal moze supruga davozi auto koji je registovan u Sloveni i ako ja nisam u Srbi sa ovlastenjem koje je napravljeno u Sloveni

Odgovori

Polovni Automobili

Ne može.

Peca

Imam slovenački pasoš, na kom mi stoji da mi je stalno prebivalište u Beogradu. Da li slobodno mogu da vozim auto na EU table?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Bmw fan

Pozdrav, zivim u svedskoj imam boravak na dvije godine, da li smijem voziti u crnu goru i srbiji auto ma svedskim tablicama koje nije moje, ali na zelenom kartonu pise moje ime da smijem upravljati njime. Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Smete - ali uzmite neku vrstu ovlašćenja od pravog vlasnika.

Lili

Suprug je u Nemackoj ima vizu na 5 godina auto na svom imenu i Nemackim tablama.Poseduje srpsku vozacku dozvolu.Dali ima pravo sa tim autom i tom vozackom da dodje na odmor u Srbiju?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

mare

jel možete da mi pojasnite šta znači odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci "po bilo kom osnovu". Konkretno ja imam britansku multi vizu na dve godine, da li sa njom mogu da vozim automobil na britanskim tablicama u srbiji?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne možete - viza koja odobrava više ulazaka u neku zemlju u određenom periodu, pri čemu je pri svakom ulasku ograničeno vreme boravka u toj zemlji (npr. 30 dana), ne smatra se odobrenim boravkom u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje 6 meseci.

Dejan

Imam madjarsko prebivaliste i radnu dozvolu da li imam pravo da vozim auto na stranim tablama u Srbiji kao i u Madjarskoj?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Aleksa

Imam srpsko drzavljanvstvo, ovde sam rodjen, zivim i radim. Posto sam slovak po nacionalnosti, slovacka izdaje dokument o prebivalistu u trajanju od 5 godina. To mi omogucava da zivim i radim tamo a na toj id kartici imam i prebivaliste upisano. Boravak se produzava na svakih 5 god. Ako bih kupio kola na slovackim tablicama tamo ih registrujem na svoje ime. Da li to znaci da cu imati problem ako taj automobil vozim u Srbiji? Prema zakonu vidim da to nije sporno ali ovo sa carinskim prekrsajem me brine. Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Ovo je siva zona, tako da na to pitanje ne možemo da damo konkretan odgovor.

Bojan

Postovani, Radim u Rusiji vec sedam godina,pre par meseci sam polozio vozacki ispit u Moskvi,kakva je procedura oko prevoda dozvole u Srbiji i da li mogu sa Ruskom dozvolom normalno da vozim u Srbiji?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako ste i dalje u Rusiji, a u Srbiju dolazite samo povremeno, na kraće, možete da vozite sa ruskom dozvolom bez problema.

MI

Suprug je uzeo auto na lizing od firme u Nemačkoj, auto sa nemačkim tablicama. Oboje imamo privremeno prebivalište u Nemačkoj. Da li je potrebno neko ovlašćenje za mene (kao suprugu korisnika lizing vozila) da mogu auto privremeno da vozim u Srbiji? Srdačan pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

MI

Ovlašćenje koje može da izda lizing kuća (na engleskom) na njihovom memorandumu ili neko posebno?

Oleg

Dobar dan. Ja sam drzavljanin Rusije. Imam u Srbiji stalno nastanjenje i zivim u Srbiji. Da li mogu da trajno vozim svoj auto srpskoj registracije sa ruskim voz. dozvolom? Ili moram da zamenim rusku dozvolu na srpsku?

Odgovori

Polovni Automobili

Morate da zamenite rusku za srpsku vozačku dozvolu.

mik

Otac mi radi u nemackoj ima njihovo drzavljanstvo da li ja smem kao njegov sin da vozim njegov auto u srbiji bez njega? A ja nemam nemacko drzavljanstvo

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Nina

Meni su rekli u AMSS da ako mi vlasnik vozila napravi punomoc u Nemackoj i da mi odobri upravljanje u svim zemljama evrope imam pravo da vozim u Srbiji auto na nemačkim tablicama.

miki kopasz

dobar dan. ja sam drzavljanin Slovacke i imam u Srbiji stalno nastanjenje i zivim u Srbiji. Da li mogu da trajno vozim automobil Slovacke registracije? hvala za odgovor.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Laza

Postovani, ako imam odobreno prebivalište u inostranstvu, a imam samo srpsku vozačku, e sad ako kupim auto u državi gde sam sad ali na ime od rođaka koji ima vozačku te zemlje i ako mi rodjak da punomoc tj ovlašćenje, da li tad mogu da dovezem to auto u Srbiju? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Možete.

Emil Makra

Ako sam drzavljanin Srbije i Madarske, da li smem madarskom dozvolom da vozim auta koji je rigistrovan u teritoriju Srbije i na mom imenu je? Tj, da li drzavljanin Srbije sme da vozi auta sa SRB registracijom i stranim dozvolom?

Odgovori

Polovni Automobili

Smete.

dragan

imam dvojno drzavljanstvo, licnu kartu Srbije i BIH a vozacka dozvola mi je izdata u Srbiji, zanima me dali je dozvoljeno da vozim auto koje je registrovano u BIH ?

Odgovori

Polovni Automobili

To zavisi od prebivališta, odnosno od toga gde živite. Ako živite u Srbiji, bez obzira na dvojno državljanstvo i ličnu kartu BiH, ne smete u Srbiji da vozite auto registrovan u BiH.

srki

Postovani ,znaci nema veze ako nije proslo 6 meseci boravka u inostranstvu,bitno je da mi je dozvoljen boravak? Drugo mislim da nebi bio problem ako dodjemiz inostranstva i odem u policiju da kazem da boravim u stranoj zemlji?

Odgovori

Polovni Automobili

Tako je, možete da vozite auto sa stranim tablicama, ali čim dođete u Srbiju najbolje je da odete u policiju i rešite tu situaciju sa prijavom boravka u inostranstvu. A pošto za neprijavljivanje boravka u inostranstvu od više od 90 dana postoji novčana ka

srki

Postavni,mozda se ja nisam dobro izrazio ali posedujem sve kao iz 1.zakona koji ste naveli samo sto ja u instranstvu boravim vec tri meseca pa bih npr.sutra isao na odmor da li imam pravo ikao nije proslo 6 meseci ? Pojašnjenje: dakle, prebivalište vam je u Srbiji, odnosno u Srbiji živite, ali po bilo kojem osnovu imate odobren boravak u nekoj drugoj zemlji u kontinuitetu od najmanje 6 meseci

Odgovori

Polovni Automobili

Nema veze da li ste već proveli 6 meseci u inostranstvu. Važno je da Vam je odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje 6 meseci. Pritom je neophodno da prijavite policiji pre odlaska da nameravate da boravite u inostranstvu duže od 90 dana.

srki

Imam stalno prebivaliste u Srbiji,ali trenutno radim u inostranstvu i imam dokument o prebivalistu u toj zemlji vec dva meseca ,ukoliko dodjem sa autom u Srbiju da li mogu da vozim iako nije proslo 6 meseci od mog prebivalista u instranstvu?

Odgovori

Polovni Automobili

Po zakonu ne možete da imate prebivalište istovremeno na dva mesta.

Nenad

Dovezem auto,sa COL tablicama,iz Švajcarske i ocarinim ga u Subotici i sad Vas pitam da li mogu do Kruševca da ga odvezem na COL table? Unapred zahvalan

Odgovori

Nenad

To znači da sa COL tablama može samo do mesta carinjenja.

Polovni Automobili

Najbolje je da se obratite nekoj špediterskoj agenciji za detalje - preporučujemo www.don-sped.rs. Oni mogu da Vam pomognu tokom čitave procedure uvoza automobila, uključujući i nabavku problematičnih papira.

xim

Ja licno mislm da moze. I ne vidim ko to moze da mi zabrani, ako u zakonu lepo stoji do REGISTRACIJE vozila u R.Srbiji, a ne do CARINJENJA. Mozda moze neki saobracajac, ali postoje sudije, advokati, strani sudovi, pa da vidimo kako ce da tumace rec iz zakona REGISTRACIJA. Posto je rok za carinjenje 3 dana od ulaza u zemlju, cemu onda ovaj rok od 5 dana voznje na ZOLL? Logicno bi bilo da je neko razmisljao o tome, pa su namerno ostavili 2 dana, za prevoz nakon carinjenja? Druga logicnost mi je to sto se ZOLL tablice predaju uglavnom kada registrujete auto u Srbiji, tj. kada uzimate srspke table.

Marko Nedeljkovic

Meni je supruga u srbiji a ja imam prebivaliste u nemackoj vec skoro godinu dana, da li ona sme da upravlja autom na strane table ?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Marko

Evo vam iy prve ruke odgovori. Ako imate firmu u eu moyete voziti stranca te zemlje ako imate vizu bilo koje zemlje eu mozete voziti bilo koje table ako imate hr papire mozete voziti stranca u srb pod uslovom da srb papire ostavite kuci ako po bilo kojoj osnovi imate dokument eu mozete voziti bilo koje table dosta glupih prica i tema ja imam nemacke bugarske srpske papire i uvek nosim jedne

Odgovori

Polovni Automobili

Da je takva situacija, u Srbiji bi bilo više automobila sa stranim nego sa domaćim tablicama...

Milan Milosevic

Po zakonu ono sto je moje ,polovina pripada i supruzi tako da ne vidim zasto nebi mogla da vozi auto koji je pola njen?!

Dejan M.

Kako najjeftinije rešiti problem osiguranja vozila sa stranim tablama u Srbiji? Radi li se i na koliko tehnički pregled vozila sa stranim tablama u Srbiji?

Odgovori

danijel

Postoji takozvano "pogranicno osiguranje" koje mozes da platis na mesec dana, na tri, 6 i na godinu dana. Cena na mesec je najskuplja, a pada, na mesecnom nivou, kako uzimas vise. Na mesec dana je oko 150 eu, na godinu dana je oko 850eu. Tim iz polovnih automobila nije bas potkovan pravilima, no, sve se da nauciti :)

Polovni Automobili

Koliko nam je poznato, auto mora da se registruje u zemlji iz koje dolazi, odnosno da se tamo obavi tehnički pregled i kupi osiguranje.

Decak

"Automobil "stranac" može da bude registrovan u bilo kojoj zemlji; ne mora da ima registarske tablice zemlje iz koje je vlasnik/vozač ili neko od putnika." Dakle,posedujem dve licne karte ,Republike Hrvatske i Republike Srbija, vozačku dozvolu RS (ako je to bitno) .U radnom odnosu sam u RS. Koliko sam shvatio , mogu da vozim "stranca" u RS , registrovan bilo gde u E.U. sa ličnip dokumentima RH ?

Odgovori

Polovni Automobili

Gde Vam je (stalno) prebivalište, odnosno gde živite? Ako Vam je prebivalište u Srbiji, odnosno živite u Srbiji, to znači da ne možete da vozite "stranca" u Srbiji.

Ivko

Citam ovo sve..i da priznam dobra tema za razgovor,ali evo i specificne situacije i pitanja sa mnogo razlicitih odgovora. Naime..drzavljanin sam republike Srbije,ozenio se "Bosankom" stekao dvojno drzavljanstvo,nasledio nekretninu u Republici Srpskoj..sto naravno imam i ovde,igrom slucaja radim tamo takodje legalno i za stalno.Da ne duzim vise imam 2 l.k Rep.Srpske i R.S. 2 nekretnine,vlasnik sam licno. I sad pitanje: dali smem da vozim u Srbiji vozilo sa tablicama Rep.Srpske? A cisto da napomenem da bar 2 puta prelazim granicu dnevno,sa posla-kuci..inace konkretno sam u pogranicnoj zoni t.j. Bogatic 3-4km od granice..Hvala na idgovoru

Odgovori

nj

Ti si bas u sivoj zoni ali trebalo bi da mozes ako radis u BiH legalno, drzi u kolima neku potvrdu o tome za svaki slucaj. Zakon je manje vise i donesen radi nas koji imamo dvojno drzavljanstvo da ne bi kupovali i registrovali vozila u drugim drzavama, sto i ima smisla. Ali ako imas bilo kakav dokaz da je tebi posao, fakultet, penzija, ... u toj drugoj drzavi imas pravo da vozis vozilo registrovano tamo

Milos

Ljudi, mnogo mesate stvari. Drzavljanstvo je jedna stvar, i mozete da ih imate 200, ako medjusobno to drzave dozvoljavaju. Licna dokumenta su nesto drugo (licna karta tj prebivaliste, vozacka dozvola, pasos) i po zakonu je dozvoljeno imati samo jedan dokument. Po zakonu ti smes da imas samo jedno prebivaliste, kao i licnu kartu, a sa tim do isteka 6 meseci obavezan si da uzmes vozacku dozvolu drzave u kojoj imas prebivaliste vise od 6 meseci, pri cemu predajes vozacku dozvolu drzave gde si imao ranije prebivaliste. Nema tu sive zone, vec samo ne poznajete zakon dovoljno.

Ivan Milkov

Imam dvojno drzavljanstvo i bugarsko i srpsko.Prebivaliste mi je u Srbiji .Da li smem da vozim motor ili automobil u mom vlasnistvu na bugarskim tablicama?

Odgovori

A;eksandar

Zašto i kako NE? Ako ima državljanstvo Bugarske i vlasnik je vozila na bugarske tablice, može s njim u Srbiju ali ne i da ga proda u Srbiji osim na crno.

danijel

Ni ovo nije skroz tacno. Naime, ako otvoris firmu u Bugarskoj i auto registrujes na tu firmu, vodi se na tvoje ime, nema nikakv e veze sto ti je prebivaliste u Srbiji.

Polovni Automobili

Ne.

darko

Ja sam imao sličan slučaj ali sa Hrvatskom,i nisam odjednom mogao više da vozim od mislim 2009 g lično svoj automobil na hr tablicama u Srbiji jer mi je prebivalište bilo obostrano što naša policija ne priznaje.Morao sam po našem a ne i po hr propisu da carinim svoj auto na sebe,tj takoreći prodao sam ga sam sebi jer sam tada imao dve lične karte sa dva prebivališta što mi u Hr nisu pravili problem nego ovde. i ocarinio u Srbiji.Smejali su se na carini ali i redovno mi uzeli pare za carinu

uros

Nikako vam policija ne može dati tumačenje zakona koje ste naveli da ćete tražiti od policije. Istina je da policija primenjuje propise i kažnjava, mandatno, ali jedino ko vam može dati tumačenje zakona je sud ili ukoliko isti nije u stanju onda to može "tvorac" zakona u našem slučaju parlament što je iluzorno (autentično tumačenje zakona)..dakle samo sud može zauzeti stav, policija smo primenjuje odnosno izvršava iste.

Odgovori

dzordz

drzava je cela ustrojena na tom, da se zakon uvek moze tumaciti na vise nacina, i da gradjani uvek mogu poo potrebi biti u raznim prekrsajima, pri tom ih niko ne kaznajva(najcesce) i to i z dva razloga, prekrsioci uvek su u strahu i podanickom odnosu , a sa druge strane podanimk uvek moze biti procesuiran ako postane neprihvatljiv.

Polovni Automobili

Verovatno iz tog razloga još nismo dobili odgovor iz policije.

Mikin

"1) ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci Pojašnjenje: dakle, prebivalište vam je u Srbiji, odnosno u Srbiji živite, ali po bilo kojem osnovu imate odobren boravak u nekoj drugoj zemlji u kontinuitetu od najmanje 6 meseci" PITANJE: da li drzavljanstvo neke druge drzave (strani pasos ili ID) podrazumeva "odobreni boravak u kontinuitetu od najmanje 6 meseci"? Ja mislim da DA, ali je bitno sta misle oni koji kaznjavaju.

Odgovori

Edi Dekenka

ps. Ovo je ocito samo nasa, srpska nebuloza ili specijalnost: "odobreni boravak od najmanje 6 meseci u kontinuitetu" ima VECU tezinu od drzavljanstva ili "odobrenog dozivotnog/permanentnog boravka u kontinuitetu"!!! Ali, kamo srece da je ovo jedini zakon tog kvaliteta.

danijel

Vecina nasih ljudi koji zive u USA, Kanadi, Australiji ili EU, Rusiji i slicno, ima prebivaliste u Srbiji, odnosno dokumenta srpska, zato sto mnoge zemlje, vecina njih, dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo. Ako vas policajac zaustavi, a imate USA pasos i USA tablice na vase ime, auto placeno pogranicno, ili granicno osiguranje (drugo i nemoze na USA tablice, zakonski, oremda se mnogi zezaju pa naprave fals neke zemlje iz EU, da izbegnu 850eu godisnje), nece vam moci nista i da imate prebivaliste u Srbiji. Pa Vlade Divac i njegova zena su vozili na USA tablice sve automobile, a ziveli su u Srbiji par godina, pa im niko jedan problem nije pravio.

Aleksandar

Zivim u Srbiji, rodjen tu... Majka mi je iz Makedonije. Na osnovu nje sam prosle godine dobio makedonsku licnu kartu i pasos sa adresom stanovanja u Makedoniji i njihovim maticnim brojem. Da li mogu da vozim makedonski auto registovan na mene, na makedonsku adresu i dokumenta sa NASOM vozackom dozvolom ovde u Srbiji? Buni me ta prijava boravka...

Odgovori

Polovni Automobili

To je siva zona i ne možemo da Vam damo precizan odgovor, pošto se situacija na terenu razlikuje od slučaja do slučaja. Neki su uzeli bugarsko ili mađarsko državljanstvo i voze "strance" bez problema , dok onima sa dvojnim hrvatskim i bosanskim državljans

Milan

Dobar dan, zanima me da li ste dobili odgovor iz policije koji se tice preklapanja zakonskih propisa i uredbe u kojoj se navodi da clan uze porodice vlasnika "stranca" moze njim da upravlja bez njegovog prisustva ukoliko se on nalazi trenutno u zemlji? Hvala.

Odgovori

A;eksandar

Do sada je to bio carinski prekršaj.

danijel

ne mozes da vozis stranca ako imas samo srpsko drzavljanstvo, pa taman da ti zena da auto, osim ako vlasnik ne sedi pored tebe dok vozis. Da tako moze svako bi u Srbiji vozio nemacke tablice, rodjaka ko salate.

Polovni Automobili

Nismo još uvek dobili zvaničan odgovor.

Magyar

1. ) Auto sam morao da ostavim u Srbiji na popravci. Auto je na SRB table. Da li može po mene da dođe u Segedin tatin prijatelj kao vozač mog auta na SRB table u prisustvu mog oca u kolima? Da li bi pravili problem policajci u Srbiji ili mađarski carinici - na carini predaje se saobraćajna od vozila pored pasoša. Da li mora da bude u kolima i moj otac? 2.) Ukoliko kupim auto u Mađarskoj ili u Austriji ili Nemačkoj da li mogu da vozim komotno po Mađarskoj po Austriji ili Nemačkoj i po Srbiji sa srpskom vozačkom dozvolom i naravno pripadajućom sabraćajnom dozvolom od vozila? Dakle, ne mislim na Zoll table, nego na regularne reg. table gore pomenutih država. 3.) Molio bih detaljno objašnjenje i šta preporučujete. Državljanin sam i Srbije i Mađarske. Radim u Mađarskoj. Imam HUN adresu i HUN ličnu kartu, HUN lakcímkártya, HUN NAV karticu dakle u full-u sam. Hvala lepo na odgovoru.

Odgovori

Polovni Automobili

Odgovor 1: Pošto je auto registrovan u Srbiji, srpski policajci neće praviti problem. Što se tiče mađarskih carinika i mađarske policije na granici i na putu od granice do Segedina, trebalo bi da očevom prijatelju date ovlašćenje za upravljanje vozilom u

kole

Zoll tablice u Nemackoj mozete dobiti u dve boje i cene. Zelene za podrucje Nemacke i crvene za celu Evropu. Ako pogresite i uzmete jeftinije zelene Austrijanci ili Slovenci ce vam kozu sa ledja skinuti od kazne. Govori se samo o Zoll tablicama iz Nemacke, a znamo da se kola dovoze i iz drugih evropskih zemalja. Sta se radi sa italijanskim tablicama, jer ja ne znam dali oni imaju exportne tablice.

Odgovori

mustang

Onda te prve nisu Zoll tablice...

Polovni Automobili

Italijani nemaju eksportne tablice.

miki miki

Koliko sam razueo lice iz bilo koje druge zemlje recimo iz Bosne moze da vozi auto bilo koje zemlje EU Znaci mama ima prebivaliste u BIH a ja ovde i bukvalno u njenom prisustvu ja mogu voziti bilo koji stranac

Odgovori

dzordz

tako je miki, nigde bez mame.

danijel

SA pasosm BIH, verovatno ces ostati bez kola ako je auto iz EU, narocito ako mama nema u pasosu neku boravisnu visu za zemlju odakle je auto i papire da je auto njen, ili punomoc. nasa Milicija ne priznaje, u praksi voznje stranih tablica, BIH kao strani pasos, a i hrvatski, premda ga bolje tretira.

Polovni Automobili

Tako je.

DARIO MARKOVIC

Dobar dan,ako neko zna, moze li odgovor... Imam dvojno drzavljanstvo BIH i SRBIJE ,vozacka dozvola je Srbijanska . Pitanje glasi : Da li mogu u Srbiji da vozim auto sa BIH tablicama ,i koji su uslovi ako mogu ?

Odgovori

Polovni Automobili

Prebivalište mora da Vam bude van Srbije (da budete prijavljeni da živite npr. u BiH i odjavljeni iz Srbije) ili da imate odobren boravak u nekoj drugoj zemlji od najmanje 6 meseci u kontinuitetu.

Nemanja

Postovani, drzavljanin sam republike Srbije,imam dozvolu za privremeni boravak i rad u Crnoj Gori,na godinu dana. Da li mogu da vozim auto sa CG tablicama u Srbiji? I da li mogu da vozim auto sa tablicama neke druge drzave,npr Nemacke? Pitam jer Crna Gora nije clan EU,a iz ovog teksta se zakljucuje da moze da se vozi auto sa bilo kojim tablicama,samo ako imam boraviste u bilo kojoj drzavi duze od 6meseci. Srdacan pozdrav i unapred hvala na objasnjenju

Odgovori

danijel

Isto kao za Bosanski pasos, bice problema i provera automobila sa pasosem Crne Gore. Normalno, morate imati sve ostale papire od kola. naprimer ako vozite USA tablice, treba da imate boravisnu vizu u pasosu, neki odkaz da je vozilo vase, granicno osiguranje i nalepnicu na kolima da je registrovano u USA. Ovo zadnje niko nema, nije imao ni divac, i niko i ne trazi, premda mogu da traze ako im se me svidite, sto je, velika verovatnoca sa pasosem Crne Gore da moze da se desi.

Polovni Automobili

Možete da vozite auto sa CG i bilo kojim drugim tablicama u Srbiji. Nema veze da li je zemlja u EU ili nije. Ne zaboravite da prijavite u policiji da ćete duže boraviti u inostranstvu.

Veljko Antonijević

Poštovani, hvala na ovom zanimljivom članku! Molim da izmenite prvu rečenicu: "Ako je auto registrovan u inostranstvu, tzv. stranac, u Srbiji NE SME da ga vozi lice sa prebivalištem u Srbiji." jer kao što se naknadno pojasnili, nije sporno ako fizičko lice koje upravlja "strancem" ima prebivalište u SRB, nego ako nema prebivalište u minimalnom trajanju od šest meseci u inostranstvu. Da li tablice "stranca" moraju biti iz zemlje gde fizičko lice koje upravlja vozilom ili neko od putnika spomenutu dozvolu boravka? Hvala na odgovoru.

Odgovori

Polovni Automobili

Hvala na skretanju pažnje - izmenili smo prvu rečenicu kako bi čitaocima bila jasnija pravila. Automobil "stranac" može da bude registrovan u bilo kojoj zemlji; ne mora da ima registarske tablice zemlje iz koje je vlasnik/vozač ili neko od putnika.

Rale

Da odgovorim. Svoju adresu dokazujem dokumentom, u kojem je ista navedena, kao i matični broj građana, a koji prilažem uz saobraćajnu dozvolu. Auto ne može da bude u mom vlasništvu ukoliko nemam prijavljenu adresu boravka. A imam je. Ja samo ne želim da imam ikakav problem. Adresa ne omogućava boravak duži od 3 meseca. Zato me interesuje šta smem, a šta ne.

Odgovori

Mad max

Imam Slovacku pobit, tj imam boravak u slovackoj. I sad ovaj zakon mi dozvoljava da vozim auto bilo koje eu drzvave? Da li sam dobro shvatio?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako imate odobren boravak na više od 6 meseci, u tom slučaju da.

Milos

U Srbiji da. Mozes da vozis sta hoces. Meni traze samo ovlacenje u Srbiji, kada auto nije na moje ime, tj kada je iz neke druge drzave. U EU mi nikada niko nije zatrazio ovlascenje i pored toga sto imam pasos Srbije, boravak EU drzave, a vozim auto koji nije na moje ime, i nije iz drzave u kojoj ja imam boravak, vec sa CH tablicama koja nije u EU, ali jeste u Schengenu.

BHkorisnik

Postovani, kako se tretiraju vozila iz ex-yu zemalja a u vezi sa vazecim CEFTA sporazum? Primer, moje vozilo je na BH tablicama u mom vlasnistvu obzirom da imam BH i Srb drzavljanstvo, u slucaju da otac vozi auto koji je samo drzavljanin R. Srbije, da li mu je u tom slucaju dozvoljeno da vozi to vozilo u Srbiji? Dakle ne interesuju me EU zemlje, vec iskljucivo relacija BH-Srbija koje su obe u CEFTA sporazumu. Hvala

Odgovori

BHkorisnik

Pa carina se placa na trgovinu/uvoz automobila? Kako god, znaci vozila sa BH/CRO/CG se posmatraju jednako kao npr vozila na Nemackim tablicama - tj. kao stranci? Hvala

Polovni Automobili

CEFTA je sporazum o trgovini, tako da nema veze sa Vašom situacijom.

rex

imam prebivaliste i radnu dozvolu u Crnoj Gori(trenutno tamo radim inace iz Srbije) ,sad jasno mi je da smem ovde da vozim strane table u Srbiji iz vasih prethodnih odgovora ali dali znate mogu li strane table(npr slovenija) voziti i u Crnoj Gori ili samo ovde?

Odgovori

Polovni Automobili

Proverite sa nadležnima u CG.

Aleksandar

Imao sam problem na naplatnoj rampi vracajuci se iz svajcarske sa prikolicom na svajcarske tablice a auto na bg gde su mi policajci hteli uzeti prikolicu koja je uredno bila registrovana uz obrazlozenje da je prikolica vucno vozilo i tretira se kao vozilo zato sto u zakonu nije razgraniceno vucno vozilo i tretira se vozilom .Kada ssm hteo da je vratim za svajcarsku natovario sam prikolicu na bg prikolicu e tu je bio jos veci problem kod madjarskih carinika gde su mi trazili kauciju za ulaz koji sam pdigao na izlazu iz madjarske a da nepricam o izgubljenim satima i satima

Odgovori

Zeljko

Imam Hr. Pasos, nemacku vozacku, adresa u pasosu je u Srbiji. Ako sam dobro razumeo, mogu nesmetano da vozom nemacke table u Srbiji? Hvala.

Odgovori

Mladen

Smeš ako imaš sa HR papirima prijavu boravka u Nemačkoj. Jednostavno Srpske papire (ako ih imaš) ne pokazuješ

Polovni Automobili

Niste dobro razumeli - auto sa stranim tablicama možete da vozite samo ako imate odobren boravak u inostranstvu od najmanje 6 meseci u kontinuitetu ili ako Vam je prebivalište u inostranstvu. Posedovanje stranog pasoša (dvojno državljanstvo) i strane voza

Petar

Poštovani, Jesam li dobro razumeo? Primer: Stefan(sa prebivalištem u Srbiji) ima boravak u Bosni i Hercegovini duži od 6 meseci. Da li Stefan može da uzme ovlašćenje od Muja(koji mu je dalji rodjak) iz Nemačke i vozi Mujina kola sa nemačkim tablicama po Srbiji?:) Tema je jako zanimljiva. Hvala na odgovoru i lep pozdrav!

Odgovori

Polovni Automobili

Može - u Zakonu piše da "strancima" mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci.

Steva

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima Član 273 « Prethodni član Sledeći član » Vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Republici Srbiji, ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Republici Srbiji. Izuzetno od stava 1. ovog člana, ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Republici Srbiji, ukoliko imaju odobreno privremeno boravište u inostranstvu do šest meseci kao i njihovi članovi uže porodice ili lica koja upravljaju „rent -a- car” vozilima.

Odgovori

Polovni Automobili

To je tekst iz prethodne verzije Zakona o bezbednosti saobraćaja, koja je nedavno izmenjena. Da li ste hteli da ukažete na nešto konkretno?

Steva

Члан 327 Домаћа физичка лица са пребивалиштем у царинском подручју Републике Србије, имају право на потпуно ослобођење од плаћања увозних дажбина за приватну употребу превозних средстава регистрованих у иностранству, уколико имају одобрено привремено боравиште у иностранству до шест месеци, ако возило користе у периоду док бораве на царинском подручју Републике Србије (годишњи одмор, посете породици и сл.) и дужна су да то возило извезу приликом напуштања царинског подручја Републике Србије. Чланови уже породице лица из става 1. овог члана могу користити возило из става 1. овог члана само док се лице из става 1. овог члана налази на царинском подручју Републике Србије.

Odgovori

Polovni Automobili

Da, to je iz Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju s robom. U ovom slučaju se propisi preklapaju sa Zakonom o bezbednosi saobraćaja, pa smo poslali pitanje policiji kako bi smo na osnovu odgovora iz policije uklonili sve nedoumice.

Stefan

Poštovani. Dobio sam vizu na 9 meseci za rad u Nemačkoj i imam prijavljen boravak tj. prebivalište u Frankfurtu. Da li mogu voziti stranca u Srbiji?

Odgovori

Polovni Automobili

Možete.

Marko

Poštovani, imam u Srbiji ličnu kartu, pasoš, vozačku dozvolu, prebivalište. U Crnoj Gori sam živeo 40 godina i u Crnoj Gori imam ličnu kartu za stranca i u srpski pasoš udaren pečat gde piše da mi se odobrava stalni boravak u CG. Pitanje: da li mogu u Nemačkoj da kupim kola, registrujem na sestru koja živi tamo i u Srbiji vozim ta kola na nemačke tablice?

Odgovori

Polovni Automobili

Nije nam poznato na koji način naša policija tretira to odobrenje u pasošu da Vam se odobrava stalni boravak u CG. Najbolje da se obratite direktno policiji i da dobijete odgovor direktno od njih.

Milorad Ilic

imam auto u nemackoj na sebi i tamo prebivaliste,da li moze u srbiji moj auto da vozi bez mog prisustva prvo koleno?tata mama sestra...?

Odgovori

Polovni Automobili

Kada kažete bez Vašeg prisustva - mislite na to da niste u tom trenutku u vozilu ili mislite na to da ste Vi u Nemačkoj a da oni voze auto u Srbiji?

Aleksandra

Zanima me kako je obrnuto, auto je bilo u Svajcarskoj registrovan sada su mi roditelji se vratili za Srbiju i registrivali auto i imaju srpske tablice. dali ja sad sa svajcarskom dozvolom smem da vozim u srbiji njihova kola? ja nistam nigde u Srbiji prijavljena i nemam srpski pasos ili licnu kartu samo svajcarske. hvala i pozdrav

Odgovori

Marko

Mozes da vozis sve inostrane tablice pa i srb tablice potrebno je da se prijavis u supu da si na boravku tu. Pusti glupe price

Vesna Pilgrim

Nemozes moras da imas punomoc od vlasnika auta overen kod notara.

Polovni Automobili

Možete da vozite taj auto u Srbiji.

Rale

Ja sam državljanin Srbije. Živim u Srbiji. Imam adresu na kojoj sam prijavljen u inostranstvu, u pitanju je Švedska. Imam auto, na švedskim tablicama, koji se vodi na mene. Raspitao sam se kad sam planirao povratak kući, smem li da vozim auto sa stranim tablama koji se vodi na mene, s' obzirom da imam srpski pasoš, u kojem nema nikakvih viza. Jednostavno, svaka tri meseca se šetam tamo-vamo. I koga god sam pitao, a bilo je i stručnih lica, rekli su mi da mogu. Da bi me na granici carini pustili, a policajac nije hteo ni za živu glavu, nego me maltretirao da predam auto na carinjenje. Ja to uradim, izbije mi lepe pare iz džepa, da bi mi špediter rekao da to ne radim, jer apsolutno nema potrebe za tim. Po njemu, ako su u saobraćajnoj moji podaci, a to je moguće ako imam u najmanju ruku privremeno i povremeno boravište, nemaju pravo da mi prave probleme. Sve u svemu, mišljenja su podeljena. Šta je tu istina?

Odgovori

benzin i samo benzin

čime dokazujete da imate prijavu na nekoj adresi u Švedskoj i koliko dugo ili na koji period ste se prijavilia? Da li ste se prilikom odlaska za Švedsku "odjavili" iz Srbije što ste bili dužni po Zakonu o prebivalištu i boravištu? sama činjenica da "živite u srbiji" i da se"svaka tri meseca šetate tamo-vamo" govori da nemate odobren boravak duži od šest meseci u švedskoj, pa je i policajac bio u pravu, ali je pri tom prekoračio svoja ovlašćenja jer kao pogranični policajac koji uz sebe ima carinika koji nakon policijske kontrole vrši carinsku kontrolu, nije imao pravo da vas tera na bilo koji carinski postupak ( prijavljivanje za uvoz) već je to mogao samo da signalizira cariniku a da vas carinik uputi u pravilan postupak - strani auto je strana roba u nadležnosti carinske službe. Sa policijom u unutrašnjosti je drugačije - ako vas zaustave i smatraju danemate pravo upravljanja stranim vozilom nemaju pravo da vas upućuju na nijedan postupak uvoza već moraju da vam oduzmu vozilo i dostave ga carini na dalju nadležnost sa pokretanjem prekršajnog postupka zbog carinskog prekršaja.

Polovni Automobili

U suštini, ovo je siva zona. Živite u Srbiji, ali ste prijavljeni i u inostranstvu. Međutim, po zakonu, ako Vam je u inostranstvu odobren boravak od najmanje 6 meseci u kontinuitetu, onda imate pravo da vozite "stranca" u Srbiji. Ako imate odobren boravak

Milos

Svako moze da se prijavi na adresu bilo gde, ali to ne znaci nista. Ti moras da posedujes ili vizu u pasosu koja je duza od 6 meseci, ili boravisnu kartu takodje duzu od 6 meseci. Ti nemas nista osim prijave, i to ti nista ne znaci. Nemas pravo da vozis auto sa stranim tablama.

Milos

Imam američku turističku vizu rok važenja 10 god, da li mogu da vozim auto iz Nemačke?

Odgovori

Steve

Druze naravno da ne mozes, da to moze svi bi vadili vizu americku i vozili na strane registracije.

Polovni Automobili

Komplikovano pitanje. Zaista ne znamo šta sve podrazumeva američka turistička viza na 10 godina. Ako biste nam dali više detalja u smislu toga koliko dugo smete u kontinuitetu da provedete u Americi i prateće detalje/ograničenja, možda bismo mogli da pita

Slavica Ferenczi

I jos nesto.Auto je na imenu muza.Da li mi treba neka punomoc ili nesto slicno. Jos jednom hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Uzmite punomoć od njega, za svaki slučaj.

Slavica Ferenczi

Dobila sam madjarsko drzavljanstvo,sad cu praviti lk i prijavicu se ovde.To je ta lakcim karta.A istovremeno sam prijavljena i u Srbiji,mada vec pola god zivim u Madjarskoj.Da li mogu i kako mogu da vozim auto sa madjarskim tablicama. Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Kad se prijavite u Mađarskoj, odjavite se iz Srbije i možete da vozite auto sa mađarskim tablicama u Srbiji. Bez obzira na državljanstvo, važno je gde Vam je prebivalište, odnosno gde zaista živite.

Mile

Postovani, Moja supruga zivi i radi vec godinama u Nemackoj, naravno, uredno prijavljen boravak i radna dozvola. Ja zivim u Srbiji, tu i prijavljen. Da li ja smem da vozim suprugin auto sa nemackim tablicama bez njenog prisustva?

Odgovori

benzin i samo benzin

Opet netačan odgovor. Carinskim propisima je utvrđeno pravo upravljanja stranim vozilom na teritoriji Srbije za državljane Srbije koji po ma kom osnovu imaju odobren privremeni boravak u inostanstvu od 6 meseci. Ovo "dolaženje " stranim vozilom na teritoriju Srbije smatra se privremenim uvozom robe (vozilo je strana roba) , lice koje dolazi vozilom dužno je da vozilo vrati u inostranstvo sa prvim odlaskom iz Srbije a najkasnije u roku od 6 meseci. Za sve vreme dok je predmetno vozilo( i lice koje je tim vozilom došlo) u Srbiji istim vozilom mogu da upravljaju članovi njegove uže porodice i u vozilu bi trebalo da se nalazi dokumentacija koja dokazuje da je vozilom iz inostranstva došlo lice koje na to ima pravo ( kopija radne vize , kopija pasoša iz koje se vidi datum dolaska u srbiju, izvod rođenih ili venčanih koji dokazuju ono "uža porodica" i sl.).

Polovni Automobili

Ne smete.

Milos

@benzin i samo benzin Tacno, ali nesto si zaboravio da napise, namerno ili ne. Clanovi uze porodice (otac, majka, supruznik, deca) mogu da voze auto sa stranim tablicama, ali samo dok se vlasnik vozila (tj. njihov muz, otac, sin, cerka, zena...) nalaze na terotoriji Srbije! Ovde je pise da mu zena zivi i radi u Nemackoj, a on u Srbiji, tako da je odgovor jasan - NE (dok mu zena ne dodje u Srbiju na odmor, vikend ili kako god...). Zanimljivo je da zakon u ovom slucaju ne prepoznaje BRATA i SESTRU kao uze clanove porodice, to imajte na umu.

benzin i samo benzin

@Milos Pročitaj opet pa se uveri da ništa nije zaboravljeno : "Za sve vreme dok je predmetno vozilo( i lice koje je tim vozilom došlo) u Srbiji istim vozilom mogu da upravljaju članovi njegove uže porodice..."

benzin i samo benzin

@Milos Nažalost imamo mnogo Zakona koji se prepliću oko istih tema a i mnogo različitih izraza koje se odnose na isti pojam ili istu stvar -" članovi uže porodice" (mislim da je nekad bilo definisano samo starim Zakonom o nasleđivanju) i "članovi porodičnog domaćinstva" ( definicija postoji u Zakonu o radu) odnose se na isto, a imajući u vidu sve carinske povlastice i prava fizičkih lica ( "roba za potrebe domaćinstva") kao i činjenicu da je strani auto strana roba, postoji pravo upravljanja stranim vozilom svakom ko može da dokaže da sa vlasnikom vozila živi u istoj kući ( bukvalno) . E sad !!! - ono što nedostaje našim zakonima koji su nedorečeni zbog "stručnjaka sa menadžerskim diplomama" koji ih pišu, je baš to -kako dokazati određenu činjenicu kad način dokazivanja nije predviđen zakonom. moj predlog - lična karta sa adresom koja je ista kao i adresa vlasnika vozila- i onda nije bitno da li je bračni drug, dete, roditelj, brat, sestra, usvojenik itd.

Dragoljub Delic

Znam da pitanje nema puno smisla ali meni je vazno da znam. Da li je dozvoljeno slepati stranca po Srbiji na slepu ili prikolici i sta treba posedovati od dokumenata u strancu da bih bio miran?

Odgovori

Polovni Automobili

Kako je taj "stranac" ušao u Srbiju? Zašto se nalazi u Srbiji? Koliko dugo se nalazi u Srbiji? U čijem je vlasništvu?

Vladimir

Moja majka ima Mađarsko državljanstvo (pasoš) i uredno vozi vozilo na strane tablice iako joj je prebivalište registrovano u Srbiji.

Odgovori

Vladimir

I nju a i mene dok sam vozio (u njenom prisustvu) i nije bilo problema nikad. Da se nadovežem još malo. Moj deda ima umbefristet Austrijsku vizu (boravak) ali je prijavljen u Srbiji. On vozi na Austrijske tablice već jedn 30 godina. Još nešto... Ne živimo na selu gde svako zna svakog!

Polovni Automobili

Da li je nekad zaustavila policija?

Dragoljub

Poštovani,imam mađarsku vizu i prijavu prebivališta u Mađarskoj,smem li voziti auto na Bugarske tablice uz ovlašćenje vlasnika auta?

Odgovori

Polovni Automobili

Smete.

Aleksandar

A ako imam bosansku licnu i vozacku i srpsku licnu kartu da li smem onda stranca da vozim u srbiji

Odgovori

Polovni Automobili

Gde živite? Gde Vam je prebivalište? Od toga zavisi da li smete da vozite "stranca" u Srbiji. Ako živite u Srbiji, tj. prebivalište Vam je u Srbiji, onda u Srbiji ne smete da vozite "stranca" bez obzira na to što imate dvojno državljanstvo, odnosno pasoš,

Alekdandar

Imam Cg licnu kartu za stranca stalno nastanjenog u cg i takav pecat u Srpski pasos da li mogu upravljati vozilom npr . Iz Nemacke

Odgovori

Polovni Automobili

Ne razumemo pitanje - dajte detaljnije podatke, stavku po stavku.

Mladen

Imam dva auta registrovana u Sloveniji,jedan vozim ja,drugi vozi moja supruga na vencani list,tj,pola moje imovine je njeno.Hoce li imati problem zbog toga?

Odgovori

Polovni Automobili

Moraćete malo detaljnije da formulišete pitanje. Gde ona živi? Na koga se vodi auto, tj. na čije ime je registrovan? Ili to funkcioniše drugačije u Sloveniji u odnosu na Srbiju?

Rade

Ja radim u Sloveniji,imam boravak i papire,takodje imam vozilo koje je registrovano na moje ime u Sloveniji. Da li moja supruga ili sin mogu voziti to vozilo,ako im dam ovlascenje???

Odgovori

Polovni Automobili

Ako oni žive u Srbiji, onda ne mogu da voze taj auto bez obzira na ovlašćenje.

Ivan

Da li mogu voziti u italiji kao turista bez prijavljenog boravka auto na it tablicama ako je vlasnik srbin sa njihovim papirima pored mene u kolima ?

Odgovori

Dance

Ne smeš posto u Italiji je nevažeća Srpska dozvola.

Polovni Automobili

Možete.

dusko pavic

Tekst je odlican i pojasnjava situaciju sa stranim tablicama. ima jedna nejasnoca, dali odobren boravak mora biti u zemlji u kojoj je registrovan auto?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne mora - zemlja prebivališta ili zemlja u kojoj je odobren boravak ne mora da bude ista zemlja u kojoj je registrovan "stranac".

Darko lo

Bosanska licna karta a srpska dozvola dali moze da se vozi stranac.

Odgovori

Polovni Automobili

Važno je prebivalište, odnosno gde živite ili gde Vam je odobren boravak od najmanje 6 meseci. Ako ste prijavljeni da živite u BiH, onda možete da vozite "stranca" u Srbiji, ali kada policija vidi da imate srpsku vozačku dozvolu, to će im biti znak da se

Miodrag

Crnogorski drzavljani da li mogu voziti u srbiji stranca.npr nemacke .austriske...

Odgovori

Lud pa zivi

Pa ako si Crnogorac tj montenigers podrazumeva se da kao stranac u Srbiji imas pravo da vozis stranca bilo koje registracije uz placeno osiguranje

Polovni Automobili

Ako žive u Crnoj Gori, onda mogu.

Aleksandar Nikolic

Jel moze da se vozi auto iz eu ako se ima firma u bugarskoj.imam prijavu biravka

Odgovori

Lalo

I pod uslovom da ste odjavljeni sa prebivalista u Srbiji da ste na radu u inostranstvu!

Polovni Automobili

Ako imate prebivalište u Bugarskoj ili odobren boravak od najmanje 6 meseci u kontinuitetu u Bugarskoj, onda možete.

WV

Moji roditelji zive i rade u inostranstvu za vreme odmora dolaze kolima da li ja smem voziti njihov auto za vreme boravka u srbiji ?

Odgovori

Polovni Automobili

Smete ako je neko od njih sa Vama u vozilu. Međutim, ove se preklapaju dva zakona, pa ćemo pokušati da razjasnimo tu situaciju tokom sledeće nedelje.

NINA

postovani, Imam firmu u Bugarskoj, radnu knjizicu i prijavljen sam na adresi u Bugarskoj,jel mogu da vozim automobil sa npr Nemackim tablicama u Srbiji

Odgovori

Polovni Automobili

Možete.

Miroslav

Prosto,umesto carinjenja,naparaviće se renta-kar firma,sa kojom sklopiš ugovor na godinu dana.......znači ,kupiš auto,fiktivno ga prijaviš u renta-kar,sklopiš ugovor sa sobom....i miran si,nema carinjenja ,nema jurnjave za propisima,jednom godišnje izađeš i vratiš se...raj za manipulacije...

Odgovori

dzordz

sve je lepo kad covek ima 12godina.no kasnije pocne da razmislja recimo: registracija tamo preko kosta 3x vise nego u srbiji gde se napravi renta kar firma, koliko mesecno kosta sa knjigovodjom renta kar firma,koliko dodatno osiguranje vozila u rentakr kosta? koliko max. moze biti staro vozilo za renta kar? koliki ce racun biti za uslugu koriscenja rentakar? koliki ce pdv biti ,kolika porez na dobit?. itd. zeznut taj virtuelni svet..,nije to travian.

Milos

Jedno pitanje za redakciju Da li to znači da prikolice sa stranim registarskim oznakama mogu da se voze u Srbiji bez problema i koji dokumenat je potrebno imati kod sebe da bismo bezbedno upravljanje vozilom

Odgovori

Polovni Automobili

Da - prikolice "stranci" mogu da se vuku u Srbiji. U zavisnosti od zemlje u kojoj je prikolica registrovana, treba imati dokaz o registraciji (saobraćajna dozvola ili kako god da se zove u toj zemlji).

Budjoni

Kako reče Bora Čorba ; Pravila, pravila da bi nas udavila !

Odgovori

Budjoni iz 63

I skroz ošašavila !

Slobo

Dali osobe koje imaju brata ili sestru u inostranstvu mogu da upravljaju vozilom sa punomoć

Odgovori

Polovni Automobili

Ne mogu.

Allen

Ma sve zavisi kako naletis na kojeg sluzbenika, tako se i postuje zakon ama bas u svemu. Doteravao sam vozila na Ch tablama, nemam njihovo nista, ma niko me pitao nije nista, doduse odmah sam carinio ali nikog ne zanima, jer bre pa i oni su ljudi iako su sluzbenici, znaju oni sve to ali sta da se radi.

Odgovori

Hm...

Firma u kojoj radim je deo strane grupacije. Na parkingu nam stoji auto sestrinske firme iz EU sa njihovim tablama. Pod kojim uslovima radik moze da vozi taj auto?

Odgovori

Polovni Automobili

Koliko nam je poznato, ne može da ga vozi.

Rade

Pozdrav.Imam jedno pitanje,da li ja mogu sa dvojnim drzavljanstvom tj licna karta mi se vodi u Srbiji gde i zivim a Bosanska mi vozacka,da li ja mogu da vozim recimo nemacke tablice

Odgovori

Polovni Automobili

Ne - prebivalište Vam je u Srbiji, što znači da ne možete da vozite auto sa stranim tablicama.

Djole

Ako je auto registrovan u Cg na zenu a ja sam srpski drzavljanin i vencani smo ona ima crnogorske papire,dali ja mogi kao njen suprug da upravljam tim autom u srbiji bez nje kao pre sto je bilo (zena,deca,otac,majka) ?

Odgovori

Polovni Automobili

Mislite bez nje u smislu da nije u automobilu sa Vama ili da nije u Srbiji u tom trenutku?

zoran

Imam hrvatski pasos i licnu a srpsku dozvolu dali mogu da vozim stranca

Odgovori

Polovni Automobili

Zavisi od toga gde ste prijavljeni, tj. gde Vam je prebivalište ili odobreno boravište najmanje 6 meseci. Ako imate dvojno državljanstvo, tj. imate hrvatski pasoš i ličnu, ali živite u Srbiji, onda ne možete da vozite stranca.

Zlatan

Sta znaci odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu? U Srbiji sam rodjen, imam mesto prebivalista, licnu kartu , pasos i vozacku. Bosansko drzavljanstvo sam dobio zato sto su mi oba roditelja iz BiH. Posedujem licnu kartu i pasos i imam mesto boravista. Ako moze nasa policija da mi oduzme auto sa Bosanskim tablicam,ispada da mi Bosanska policija isto tako moze oduzeti auto sa nasim tablicama.

Odgovori

Polovni Automobili

Odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu znači da je neko dobio odobren boravak od najmanje 6 meseci "u komadu", bez prekida. Što se tiče zakona u BiH, to ćete morati da proverite sa tamošnjim vlastima.

Milan

Zivimo u svajcarskoj supruga i ja duze od godinu dana,imam radne papire i auto na moje ime. Supruga ima samo srpsku vozacku,da li ona moze da vozi automobil u srbiji bez mene ili bez ovlascenja. Napominjem,svajcarsku licnu kartu,boravisnu dozvolu,a srpsku vozacku?! Hvala unapred

Odgovori

Polovni Automobili

Može - ako ima boravište u Švajcarskoj, može da vozi auto u Srbiji sa srpskom vozačkom dozvolom. Samo joj dajte ovlašćenje za auto za svaki slučaj.

Lucky

Ukoliko je auto Nemačkih tablica na firmu vozač je sa dvojnim drzavljanstvom i ima ugovor o radu sa tom firmom tj ovlašćenje? Ali naravno nema privremeno boravište. Znači nije rentacar. Šta kaže zakon?

Odgovori

Polovni Automobili

Zakon po tom pitanju ne kaže ništa. To praktično znači da tom vozaču nije dozvoljeno da u Srbiji vozi taj auto.

pirot

kakvim se mi glupostima bavimo trazzimo rupe u zakonu da bismo placali porez u eu a ne u srbiji.stvarno smo glup narod (ne obicni ljudi nego vlast) samo ovi alavi ljigavi maloumnici da se udare u glavu stave normalne registracije kakav luksuz i ostale gluposti ionako nas deru kako stignu .zasto da vozim auto na bugarske tablice i da njima dajem pare .nece nama biti bolje ni za 1000 godine sa ovakvom robovlasnickom demokratijom .bolje turci da su ostali

Odgovori

audi42

Zasto da ne ? Ako neko ima mogucnost da vozi na Bugarske table, zasto da ne vozi ? Auta su jeftinija, registracija je manja.

danijel mladenovic

upravo tako starija auta su jeftinija taman za troskove carine i pdv inace ostala novija vozila su gotovo ista cena kao i kod nas. ali tu na scenu stupa nasa drzava sa registracijama npr audi a6 3,0d 2004d je kod njih 170e registarcija a kod nas oko 800e .Mislim da se vecina na to opredeljuje uparavo zbog registracije carinu i pdv bi vecina platila

audi42

@danijel mladenovic Registracija je manja, ali ne toliko, za audi a6 3.0 tdi to godiste registracija je od 315 do 410 evra. Dosta jeftinije nego u Srbiji.

pirot

Mozda prva registracija (jer se kod njih auto trajno registruje )nakon toga se placa osiguranje tehnicki i globa drzavi sve ukupno oko 170e rekao mi covek koji ga vozi

audi42

@pirot Imas netacnu informaciju. Samo osiguranje za taj audi iznosi od 130e do 190e. Pored osiguranja moras da platis i tehnicki pregled i porez drzavi.

ja

Pozdrav, nekoliko pitanja: 1.Da li se pod boravak u inostranstvu odnosi samo na Evropu ili na sve zemlje sveta, konkretno u mom slucaju bliskoistocna drzava? 2.Da li ja u tom slucaju mogu voziti npr auto na nemacke, svajcarske, austrijske ili italijanske table ili auto mora da ima table iz te zemlje gde imam odobren boravak? 3.Da li ako imam odobren boravak u Crnoj Gori ili Bosni podrazumeva da mogu voziti stranca? 4.Da li moram da imam trenutno odobren boravak od 6 meseci i vise, ili se racuna ako sam nekada davno imao i boravio u inostranstvu duze od 6 meseci?

Odgovori

Polovni Automobili

1. Na sve zemlje sveta. 2. Možete na bilo koje table. 3. Da. 4. Da - mora trenutno.

Nebojša Mihajlovic

da li sa rentacar vozilom postoji vremenski rok boravka u srbiji i eventualno izlazenje van granica srbije.Odnosno moze li sa ugovorom o zakupu vozila na 6 meseci da ne bude izlazenja sa vozilom van granica.

Odgovori

benzin i samo benzin

ne hvatajte se samo za jedan zakon kad pišete tekstove i dajete odgovore ljudima koji zbog netačnog ili nepotpunog odgovora mogu da uđu u problem: strano vozilo je strana roba i kao takva podleže carinskim propisima i za nju važe carinski propisi a na osnovu njih se i donode ili usaglašavaju drugi zakoni ili pojedini članovi tih zakona koji imaju bilo kakve veze sa bilo kakvom carinskom robom. UREDBA O CARINSKI DOZVOLJENOM POSTUPANJU S ROBOM definiše pravo uvoza ili privremenog uvoza i rokove , između ostalog i za iznajmljena vozila ( od rent-a-car-a iznajmljujete vozilo) i po čl.327 vozilo možete iznajmiti radi dolaska u srbiju ali ga možete voziti 5 dana ili ga iznajmljujete da napustite srbiju i po srbiji ga možete voziti 2 dana. a bilo bi dobro da ceo ovaj član uredbe zalepite u vaš text jer je u komentaru nemoguće zbog veličine.

Polovni Automobili

U zakonu se pominje samo rent-a-car bez vremenskog roka. Pod zakupom vozila verovatno mislite na lizing? On se ne pominje u zakonu.

Zoran

Gospodine Romcevicu! Hteo bi Vas zamoliti za razjasnjenje. Zivim u Rusiji vec 25 god. ,do sada uvek sa radnim vizama u pasosu R Srbije, uskoro bih trebao dobiti i njihov pasos. Na osnovu mog "novog" pasosa, sa adresom u Moskvi, cu imati registrovan automobil na moje ime. Znaci li to da se ja svijim autom mogu dovesti do, recimo Horgosa, a dalje put kroz Srbiju nastaviti alternativnim prevozom? Hvala!

Odgovori

Polovni Automobili

Možete da vozite automobil registrovan u Rusiji i kroz Srbiju.

Mika

Pitanje. Imam slovenačku radnu dozvolu do kraja septembra 2018 god. i prijavljen sam na adresu u Kranju. imam srpski pasos a radna dozvola nije u pasošu vec je u obliku licne kartre i na njoj ima moja slika i svi podaci kao u licnoj karti, dali ja sa tim mogu da vozim auto sa stranim tablicama u srbiji.

Odgovori

PEĐA

Smeš, ako ti je odobren boravak duži od 6 meseci. I u Austiriji je takva boravišna/radna dozvola.

benzin i samo benzin

Prebivalište je mesto u kome se građanin nastanio s namerom da u njemu stalno živi, odnosno mesto u kome se nalazi centar njegovih životnih aktivnosti, profesionalnih, ekonomskih, socijalnih i drugih veza koje dokazuju njegovu trajnu povezanost sa mestom u kome se nastanio.Boravište je mesto u kome građanin privremeno boravi van mesta svog prebivališta duže od 90 dana.ukoliko odlazite u inostranstvo s namerom da tamo neprekidno boravite duže od 90 dana dužni ste da, pre odlaska, Ministarstvu unutrašnjih poslova prijavite privremeni boravak u inostranstvu, kao i da prijavite povratak u zemlju u roku od osam dana od dana povratka.Građani koji odu u inostranstvo s namerom da tamo neprekidno borave ne duže od 90 dana, a svoj boravak produže, dužni su da privremeni boravak u inostranstvu duži od 90 dana prijave nadležnom organu, preko diplomatsko-konzularnog predstavništva. BITNO je prvo da sami sebi definišete šta vam je gde odobreno i da li ste te promene prijavili našim organima. tu slede kazne ne samo za saobraćajne i carinske prekršaje nego i za prekršaje koji se odnose prijavu - odjavu boravišta i prebivališta.

Polovni Automobili

Da li Vam je u Sloveniji odobren boravak duži od 6 meseci?

BMW BMW

Imam strani pasos i licnu kartu sa prijavljenim prebivalistem u inostranstvu, a imam i srpski pasos i srpsku licnu kartu sa prijavljenim prebivalistem u srbiji, i sta onda ? Niko me nije primorao da se odjavim iz srbije da bi dobio prijavu prebivalista u inostranstvu i strana dokumenta, imam 2 prebivalista i sta sad ?

Odgovori

Polovni Automobili

To je situacija koja u praksi nekad pravi problem, a nekad ne. Pošto Vam je prema adresi na stranom pasošu i ličnoj karti prebivalište u inostranstvu, možete da vozite "stranca" u Srbiji. Međutim, policajac koji Vas zaustavi može eventualno da odluči da p

Dalibor Dalibor

Imam hr pasos sa adresom u srbiji,. Jel smem da vozim strani auto?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne. Bez obzira na dvojno državljanstvo, ukoliko živite u Srbiji, ne smete da vozite "stranca".

www

Auto registrovan na Zenu koje ima Madarsku pasos itd . .. Ja sa Nasom pasosom nasom Voyackom dozvolom me zaustavili me vise puta Eu policajac (Madarski u Austriu Zena nilje bila u auto ) nikakva problem nisu pravili samo me pitali kolje vlasnik auto ja rekao cak i theo sam pokazati vencani list nisu ni pogledali pregledali auto i bez kazne me pustili i rekli sretan put toje Eu zakon .

Odgovori

PEĐA

Logično, jer je auto mađarski i upravljajući njime kroz Mađarsku ne činiš carinski prekršaj. Da imaš prebivalište u Mađarskoj i da tamo voziš srpski auto, bio bi prekršaj. Nema to veze sa EU zakonima.

Diawolo

Konacno su digli glavu i za pocetak uradili nesto. Svaka Cast!!!

Odgovori

Sasa

Ovo za dvojno drzavljanstvo, ti da bi dobio dvojno drzavljanstvo moras da se prijavis u drugoj zemlji makar i na sluzbenu adresu. Tako da svako ko ima dvojno drzavljanstvo, ima i prijavu, a samim tim i pravo da vozi auto. Uostalom, kako ce policajac da zna dal ja imam dvojno drzavljanstvo ako mu izvadim strani pasos kad me zaustavi? U Nisu, i na jugu sve vise ljudi vozi na BG tablicama, i niko ih ne sprecava da to rade.

Odgovori

jovan

Madjari su dali dvojno državljanstvo ljudima iz Vojvodine, iako oni nisu prijavljeni ni na jednu madjarsku adresu...

PEĐA

Čim imaš i strani pasoš, logično je da imaš i dvojno državljanstvo. Voze se kroz NI vozila bugarskih registracija, jer ljudi koji imaju bugarsko državljanstvo, u Bugarskoj imaju i prebivalište.

danijel

Vozim strance po Srbiji 18 godina unazad, dos ada nisam imao jednog problema. Doduse uvek sam "naoruzan" sa puno dokumenata, ovlascenja, osiguranja, strane dozvole, USA pasos itd. nikad jedan problem nisam imao. U USA pasose ne stoji adresa prebavilista, u drugim ID dokumentima ima adresa, ali iopet, to nije adresa prebivalista, oni ni ne znaju za taj zakonski termin, vec vise da vam stize posta. kada je auto registrovan, imate regularno osiguranje i kada je na vase ime, mozete da policajcu masete da imate prebivaliste u Srbiji, necete imati problem.

Mika

Zasto moze neko iz Srbije da vozi auto iznajmljen u inostranstvu od renta kara a ne moze da vozi auto sa stranim tablicama, u cemu je razlika kad je u oba slucaja auto sa stranim tablicama i stranac je kako mi kazemo. Ovi zakoni izgleda važe samo u srbiji i selektivno se primenjuju na gradjane, to je glupost, ako ja kupim auto u nemackoj, platim registraciju, osiguranje koje je pet puta skuplje od naseg u srbiji i sa tim vozilom mogu da putujem po evropi a samo u srbiji ne mogu, objasnite u čemu je tu problem i kakav je tu prekrsaj, pominjete u tekstu kazne za takva vozila i carinske prekrsaje, a sta je sa auto otpadima koji rasturaju strana vozila za delove jer od domacih nikom ne trebaju delovi, dali je to prekrsaj ili ne, i sta je tu problem, ili naprimer ja kupio pasata euro 4 u nemačkoj dobio sve papire, odjavio ga i dovezao u srbiju, u srbiji čekam nekakve provere, neke potvrde a najveća fora treba da mi ovi naši provere i daju potvrdu da je to pasat za koji sam već dostavio sve pratece nemacke papire koje sam dobio uz auto odjavlene od strane nemacke policije, jel to ispiranje mozga ili drugo nesto a u stvari je to ono zasta oni uzimaju novac a bez te njihove potvrde ne moze da se registruje auto. To je na žalost nasa Srbija u stvari nedovoljno strucno osoblje koje obavlja takve poslove, u stvari oni koji donose takve zakone a drugi ih primenjuju a gradjanima zagorčavaju ovaj i onako napaćen život...

Odgovori

Vladan

Sto je jos jadnije, odes da odradis homologaciju a oni ti traze da izvadis TIF za to vozilo pa da im ga dostavis da bi izdali potvrdu. To ti je isto kao da odes kod automehanicara a on ti kaze da odes da mu kupis alat i uputstvo za popravku da bi ti popravi auto

Sale

U ovoj drzavi prave zakone i propise sve moj do mojega , kupis Auto u Nemackoj uzmes Col table koje vaze mesec dana ne samo u Nemackoj negu u celoj Evropi i onda dodjes u ovoj nakaradi od drzave gde te iste Col table vaze samo pet dana ! Mi bolje svi da se iselimo negde pa da ovi maloumnici prave onda zakone za vrapce ili neke druge zivuljke .

Odgovori

Cedomir Stojanovic

pozdrav,imam pitanje jedno. ja posedujem hrvatski pasos i dozvolu i u njima upisanu adresu prebivalista u hrvatskoj,dali ja smem onda da vozim npr. nemacke,italijanske,holandske...itd tablice po srbiji,ili bih samo smeo voziti automobil koji je registrovan u hrvatskoj?hvala

Odgovori

Milan

ja imam crnogorski pasoš i crnogorsku vozačku dozvolu i u njima upisanu adresu prebivališta u crnoj gori. da li to znači da i ja smem da vozim vozila na nemačke, italijanske, švajcarske tablice po srbiji?

PEĐA

Smeš svuda da voziš strani auto, osim u matičnoj zemlji, tj.u onoj u kojoj imaš prebivalište. Ljudi se zamlaćuju glupostima. Takav zakon je svuda. Ako imaš prebivalište u Hrv a i u Srb, Hrvati ne dozvoljavaju da voziš vozilo srpskih reg.oznaka, čak i ako je na tvom imenu. Razlog tome je upravo to što si njihov rezident.

danijel

Nije ovaj odgovor dobar. Da bi vozio neki auto, bilo cije registracije, moras da imas OSNOV kako ga vozis. Ili da imas punomoc uradjen u zemlji odakle je auto, ili da si vlasnik, renta car i slicno. neki papir moras da imas. Po ovome kako ste napisali ispada da svako sa ruskim pasosem moze da vozi americke tablice po Srbije bez ikakvog papira i osnove.

danijel

Pa bilo bi lepo staviti i taj podatak. Ovo ako cita neko sa makedonskim pasosem, sesce u USA tablice, i kad ga zaustavi prvi policajac, kazace da je ovde citao da moze.

Polovni Automobili

Ako Vam je prebivalište u Hrvatskoj, odnosno živite tamo, smete u Srbiji da vozite auto registrovan u bilo kojoj drugoj zemlji.

Đenka

Koristan tekst, hvala Vam.

Odgovori

Ivana

Tačku četiri su baš zakomplikovali.

Odgovori

Daniel

...ukoliko imaju odobren boravak u inostranstvu u kontinuitetu od najmanje šest meseci... Da li to ukljucuje osobe koje imaju dvojno drzavljanstvo?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne - dvojno državljanstvo Vam ne daje pravo da vozite "stranca" ukoliko Vam je prebivalište u Srbiji, odnosno u Srbiji živite.

Roki

Sve bi to bilo super kad bi se sprovodili zakoni. Zakon nazalost ne vazi za sve. Zakon vazi samo za obicnu raju. Moj komsija vec godinama vozi BMW-a sa stranim tablicama i niko mu ne moze nista, a nije jedini ima ih jos. :(

Odgovori

Pedja Kokotovic

Moze tako dok ne napravi neki zesci prekrsaj (saobracajna nesreca sa vecom materijalnom stetom, i povredjenim licima), u tom slucaju nema, tata, mama, rodjak, politicar, itd. Pravna drzava ipak postoji i kod nas, da ne bude zlobnika koji kazu obrnuto!!! Govori vam pravnik!

Steva

Istina, znam par ljudi koji voze kola vec duze vreme na ceske registracije a od drzave ceske videli samo staropramen pivo. A sve kola po 50k+ eur.

Bojan

"Pravna drzava ipak postoji i kod nas, da ne bude zlobnika koji kazu obrnuto!!! Govori vam pravnik!" @Koko, de proveri ti dal ti je virus operisao mašinu, ako nije, onda je dijagnoza još komlikovanija. Na kraju, e ako si nam rekao!

Roki

Svaka cast tebi pravnice, aj idi oduzmi mu auto ako smes :) ili ga prijavi ako smes :) A to sto on prvo treba da zgazi nekog i da napravi veci karambol, pa tek onda da mu se sudi. To nije pravna drava u kojoj mi obicni smrtnici zelimo da zivimo. Da je pravna drzava policija bi mu vec oduzela auto, al nece jer zajedno piju kafu. Tako je pravna drzava ipak postoji al ne za sve :) Cak i da je stranac, on bi svoj boravak posle 6 meseci morao da prijavi ovde i da prevede auto na nase tablice. Evo svaki dan ga gledam poslednjih 5 godina, vozika se uredno i nikom nista.

Dejan

Jeste, pravniče, mi smo svi slepi kod očiju i ne shvatamo ništa. Da li je moguće...

Saša Živković

Šta bi sa pravnom državom u slučaju Divac, Mini i američka ambasada, odggovori nam na pitanje pravniče ako nisi samo na papiru pravnik a ovamo si samo neki pomoćnik u nekoj firmi, jer mahom ne svršeni pravnici i oni sa najslabijim ocenama ili su neki pomoćnici (ćate) ili novinari.

Boban

Drugar ima madjarski pasos i slovenacku dozvolu da li moze da vozi u srbiji auto sa srpskim tablicama