Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako sigurno da prođete tehnički?

Kako sigurno da prođete tehnički?
Postavljeno 28.08.2018. u 14:49
Autor: Dragan Romčević

Od 5. jula počela je agonija za sve koji imaju bilo kakve veze sa tehničkim pregledom. Na mukama su i vlasnici vozila i radnici na tehničkom. U strahu od kažnjavanja i oduzimanja licenci, radnici (kontrolori), započeli su ekstremno strogu i često potpuno nelogičnu kontrolu vozila, obarajući mnoge zbog raznih sitnica.

Nezvanično saznajemo da je situacija sada mnogo bolja, na prvom mestu zbog toga što su iz policije poslali konkretnija objašnjenja šta se smatra ispravnim, a šta neispravnim.

Ipak, situacija i dalje nije ista na svim tehničkim pregledima, pa može vrlo lako da se desi da vas zbog nečega na jednom tehničkom obore, a na drugom puste. Zato dajemo savete šta da uradite kako biste maksimalno smanjili rizik od problema na tehničkom pregledu.

Za neke stvari ćete morati malo da uprljate ruke. A za neke malo više...

1)    Idite na tehnički ranije. Po zakonu to možete da obavite 30 dana pre isteka registracije. Tako ćete, ukoliko bude potrebe da nešto sređujete ili skidate, imati dovoljno vremena da sve uradite polako i na miru, umesto da jurite nekog majstora u zadnji čas.

2)    Proverite sami na automobilu sve što možete i umete. Naduvajte gume na ispravan pritisak, proverite dubinu šare na gumama (minimum 1,6 mm), pogledajte ispod blatobrana, pragova i drugih skrivenih mesta da li ima ozbiljnije korozije koja bi trebalo da se sredi, podesite farove, proverite da li vam rade svi migavci, poziciona svetla, stop svetla, svetlo za rikverc, svetla za maglu, napunite posudu za tečnost za pranje šoferke, proverite brisače (prednje i zadnje)...

3)    Dimenzije guma – ovom temom ćemo se naknadno pozabaviti detaljnije, ali ukoliko imate pneumatike i felne koji drastično odstupaju od originalnih dimenzija, vrlo je verovatno da nećete proći tehnički.

Javljali su nam se vozači koji nisu mogli da prođu tehnički zbog sledećeg: imali su druge dimenzije felni i guma, koje su se fabrički nudile uz nov automobil uz doplatu, kao deo višeg paketa opreme. Međutim, na nalepnici na karoseriji kod vozačevih vrata pisala je samo osnovna dimenzija iz najsiromašnijeg paketa opreme.

Na osnovu toga, kontrolori na tehničkom nisu hteli (ili smeli) da ih puste. Baza tehničkih podataka Agencije za bezbednost saobraćaja u ovom slučaju nije bila od pomoći, pošto je nepotpuna. Generalno, kako smo nezvanično saznali, a i sami se uverili na terenu, čitava ova tema oko dimenzija guma je u sivoj zoni. Ipak, neki od njih su otišli na drugi tehnički pregled i prošli.

Smatramo da za ovakve situacije nisu krivi tehnički pregledi, ni radnici/kontrolori na tehničkom, već oni koji su donosili propise, a nisu uzeli u obzir ovakve situacije. Navedimo kao primer novi Hyundai Elantra. Kupac može u okviru različitih paketa opreme, od kojih ni jedan nije neki „Sport“ i slično, da dobije čelične felne od 15 inča/coli sa gumama 195/65 R15, alu felne 16-ice sa gumama 205/55 R16 ili 17-ice.

Ne zaboravite da gume na istoj osovini moraju da budu istog proizvođača, tipa, vrste, dimenzijama i nosivosti. Ovo je potpuno logično po pitanju bezbednosti.

4)    Operite auto. To morate i po propisima, a i radnik na tehničkom će biti zahvalan pošto će mu posao biti mnogo lakši.

5)    Zakažite tehnički pregled telefonom. U zavisnosti od gužve, negde verovatno nije ni moguće da dođete bez rezervacije ili je moguće ali ćete čekati satima, pošto po zakonu za jedan auto treba minimum 30 minuta.

6)    Ne zaboravite da proverite svu obaveznu opremu: trougao, prvu pomoć (proverite rok trajanja i sadržaj), sajlu za vuču (ili kanap ili “rudu”), rezervni točak - osim ako nemate komplet za popravku probušene gume (sprej, pena, kompresor…) ili run-flat pneumatike (oni se ne popravljaju - sa njima se vozi do prvog pogodnog mesta gde možete da nabavite drugu gumu, a run-flat guma ide na otpad).

7)    Ako imate oštećenja na vetrobranu, proverite dobro kakva su. Generalno, ako je reč o manjim naprslinama u vidu linije, u obliku zvezde, „oka“ i slično, pri čemu ne ometaju pogled na put, ne bi trebalo da bude problema.

8)    Slično važi i za oštećena svetla - ako je reč o malom oštećenju koje može da se zalepi tako da ne ulazi voda, automobil može da prođe tehnički. Ipak, ako je reč o farovima, tu situacija može da bude problematična, pa proverite na tehničkom na vreme.

9)    Ako nemate atestirane folije na staklima, skinite ih.

10)    Kuka za vuču - ako nije fabrička ili nije atestirana ili nije upisana u Uverenje o ispitivanju kada je reč o kolima koja su uvezena nakon sredine aprila 2014. godine - skinite je.

11)    Ksenonska svetla naknadno ugrađena - po zakonu smeju da se ugrade samo kompletni farovi pređviđeni za ksenonske sijalice i to samo kod modela koji su fabrički dolazili sa ksenonskim farovima, nakon čega je potrebno obaviti atestiranje.

Na vama je da li ćete da pokušate da prođete tehnički sa naknadno ugrađenim ksenonima, a da li ćete proći tehnički zavisi od toga hoće li radnici na tehničkom uočiti da su naknadno ugrađeni. Slično je i sa sijalicama koje se stavljaju bez balasta ili LED sijalicama. Inače, ukoliko vaši farovi fabrički imaju projektore, to ne menja situaciju.

12)    Nađite broj motora i proverite da li je čitljiv. Kod starijih automobila lako može da se desi da broj motora toliko pojede korozija da ne može da se pročita. U tom slučaju moraćete da obavite proceduru ukucavanja novog broja, što će vam pojesti i novac i vreme.

13)    Centriranje trapa – isplati se da odete na centriranje (reglažu) trapa pre tehničkog, kako biste usput proverili i stanje elemenata oslanjanja. Tako možete na vreme da sredite nešto što ne valja, da ne biste morali dva puta na tehnički. Pritom, nakon centriranja gume će se ravnomernije trošiti i auto će biti stabilniji. Do prvog ozbiljnijeg naletanja na udarnu rupu ili seriju udarnih rupa...

14)    Poskidajte sve što možete od raznih „stajling“ detalja koji upadaju u oči, kao što su obrve sa farova (mada one mogu i da prođu ako ne utiču na snop svetla), spojler na krovu, vratima gepeka, prednji spojler, KN (K&N) filter...

15)    Proverite i sve ostale stvari koje deluju nebitno, kao što su brave na vratima, podizači stakala (električni ili „kurble“), sistem za ventilaciju, pojaseve na zadnjoj klupi, naslone za glavu pozadi ukoliko ste ih iz nekog razloga skinuli...

16)    Lampice na instrument tabli – zbog upaljene „ček endžin“ lampice možete da padnete na tehničkom. Ili zbog neke druge. Zato takve stvari sredite na vreme.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Ako padnete na tehničkom i želite da sredite problem i vratite se na isti tehnički, imate 3 radna dana. Međutim, možete da idete i na drugi tehnički ukoliko smatrate da će vas na njemu pustiti.

Informišite se pre tehničkog

Možda je zato u nekim slučajevima dobra ideja da odete na tehnički i pitate za neku problematičnu stavku – dakle, ne da obavite tehnički, već samo da pitate kako biste znali da li uopšte da dolazite pre nego što to sredite. 

Ukoliko smo nešto zaboravili, ne zamerite – realno, spisak bi mogao da stane na nekoliko desetina A4 stranica. 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 56
Pregleda: 47101
Ocena: 4.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

srle

Odkad se na tehnickom gleda ,prva pomoc,trougao,uze za vucu...svasta.

Odgovori

Bata

U Pravilniku o tehnickim pregledima stoji: 1.da pneumatici budu istog tipa,2.letnje ili zimske3.konstrukcija(radijalne-dijagonalne4.nosivost5.dimenzija

Odgovori

Nikola Djuric

Da li je tacno da se produzio peri0d za registraciju kola po isteku sa 30 na 60 dana??

Odgovori

Polovni Automobili

Tačno je.

Dragomir Subi

Koja oprema treba za traktor i prikolicu?

Odgovori

Polovni Automobili

Na koju opremu konkretno mislite? Svetla ili nešto drugo kao kod automobila u smislu trougla, prve pomoći, prsluka?

Dragomir

Mislim baš na tu dodatnu opremu..

Miki

Samo jdno pitanje jer nije blize opisano. Radise da na mom Golf IV 1400 cm3 fabricke propisane gume su> 175/80/14 Ja sam ugradio na prednje >> 185/70/14 Na zadnj su ostale fabricke, dakle 175/80/14 Pronasao sam na internetu da je izracunata razlika oko3 % u odnosu na prednje/ zadnje. Dali mogu proci tehnicki? Gume su nove -PREDNJE ali su zadnje sa dozvoljenim 1,6 mm mozda i 1,7 mm

Odgovori

Polovni Automobili

Ne bi trebalo da bude problema. Gume na istoj osovini moraju da budu istih dimenzija i tipa, ali smeju da se razlikuju prednje i zadnje po dimenzijama.

Mile

Sada prolaziš ali po zakonu te nebi pustili. Moraju istih dimenzija da budu sve 4 i naravno, da imaju u kompjuteru da se ta dimenzija ugrađivala u tu šasiju (po motoru se isto gleda) U EU nema zezanja, kada ideš da kupiš alu felne prvo na tehnički da ti ispišu koja dimenzija može.

bojan

Molim za odgovor na pitanje - koja je procedura kada broj motora usled korozije više nije čitljiv? Kome se obratiti da se ukuca nov broj? hvala unapred.

Odgovori

Polovni Automobili

Na tehničkom se utvrđuje da se broj motora ne vidi, daju Vam registracioni list, idete u policiju i tamo će Vam objasniti dalju proceduru. U suštini, nije komplikovano, jedino što može da Vam potroši dosta vremena u zavisnosti od toga gde živite.

Miloš

Daleko od toga da nije komplikovano. Procedura je sledeća. Započinjete tehnički pregled i oni "konstatuju" da je vaš auto neispravan jer se broj motora ne može očitati. Daju vam uput za tzv. pusovanje - ukucavanje broja. Sa tim uputom idete u MUP na forenziku (u 29ti). Ovo možete uraditi samo randim danima od 9-10h. Nakon toga od njih dobijate neko odobrenje da se novi broj može ukucati. Sa tom potvrdom idete u ljermontovu i plaćate neke takse od par hilajda dinara. Nakon ovoga auto morate da odveze u AK Kompresor sa svim ovim potvrdama kako bi oni ukucali novi broj.

Gabor

imam jedno pitanje ,imam suzuki carry sa neatestiranom kukom ,i ,kako da atestiram ? niko nema eurukuku za ovaj model,dali postoji neki nacin da atestiram staru,ili od nekog drugog auta da stavim eurokuku,kome da obratim

Odgovori

Polovni Automobili

Ako nemate dokumentaciju od stare kuke, onda ne možete da je atestirate. Najbolje je da se obratite Agenciji za bezbednost saobraćaja ili Auto-moto savezu Srbije.

SCHNELL

mene sad zanimaju dve stvari: prva je , trokut, sajla i prva pomoc nisu deo auta, zasto na tehnickom to gledaju druga stvar je , nemam zadnje pojaseve, fabricki. postoje mesta za ugradnju, ali nigde ne mogu da se nadju, a specificni su, posto je kabriolet u pitanju . sta sad?

Odgovori

Polovni Automobili

Ako pojasevi nisu fabrički ugrađeni u auto, onda ne mora ni da ih ima. Ali tu je uglavnom reč o starijim vozilima ili Zastavama. Potpuno je druga situacija ako je reč o autu koji je bio teretni, tzv. "van", pa je prepravljen u putničku verziju. U tom slučaju mora da ima pojaseve.

Sasa

Vecina ljudi vozi stare kamione koji nisu po euro standardu ,od toga zive i zaradjuju i sta sad odjednom da kupe nove kamione zato sto to nekome prdnulo ....ej srbijo dosad se zivelo tako sad umri

Odgovori

Igor

Tvrdim da je na tehničkom pregledu najvažnija kontrola izduvnih gasova, a to se ne kontroliše. Svi su povadili filtere čestica i katalizatore iz izduvnog sistema, purnjaju i truju okolo, a mi se bavimo reglažom, tuningom, folijama, korozijom.....glupostima. Koji bi procenat vozila, naročito kamiona i autobusa zadovoljio norme zagadjenja? Ne smeš da kupiš auto ispod Euro nekog, a kamioni, krševi i skuteri truju narod nekažnjeno. Srbija.

Odgovori

Mile

Eeeee al oni se voze i pune proračun naprednjacima ko te pita za čestice i rakčinu.

Dejan Radonjic

Jedno pitanje za urednike,na svom pezou imam spojler na vratima gepeka, kociona klesta veca, felne i gume van standarda osnovnog modela i restajling unutrasnjosti. Tamo gde zivim(provincija) nisam prosao tehnicki, iako imam fabricku dokumentaciju da je u pitanju platinum oprema i M1 verzija modela. U bg-u sam prosao bez problema sa tim papirima. Zasto ovi kod mene ne priznaju ovakvu verziju? Takodje jedan lik blizu mene ima opel astru NOVU,najbolja oprema-nije prosao tehnicki jer nemaju podatke o takvoj verziji i modelu,a na netu i moj i njegov auto kad ukucas koji model izadje slika koliko hoces.

Odgovori

Polovni Automobili

Mnogo je razloga. Generalno, zato što čitav posao nije pripremljen i obavljen kako treba. Radnici na tehničkom nisu dobili dovoljno informacija, neki nisu dovoljno stručni, u strahu su od kontrola i kazni, ne znaju šta može da se prihvati kao dokaz da je neki deo opreme fabrički ili da je ugrađen po propisima... Sada je situacija, bar u Beogradu, sjajna u odnosu na ono što se dešavalo u početku. Imamo slučaj vozača kojeg nisu pustili na tehničkom zbog kuke za vuču iako je imao upisanu kuku u Uverenju o ispitivanju koje je auto prošao prilikom uvoza. Otišao je na drugi tehnički sa tim Uverenjem i prošao bez problema. Upravo zato i savetujemo da niko ne kreće na tehnički dok ne vidi sa radnicima na tehničkom da li će biti problema sa kukom, raznom opremom, gumama, felnama, spojlerima...

Dejan Radonjic

Hvala vam na odgovoru. Takodje i na svim tekstovima i savetima,samo tako nastavite. Sve najbolje.

Dejan Radonjic

A ti koji si dao dislajk na moje pitanje i realnu situaciju koju imamo u mestu gde zivim,a u prethodnim tekstovima sam vise puta rekao gde je to,dabogda uvek vozio krs od auta i nikad ga ne registrovao : ) (ozbiljno mislim)

123

Bio, prosao, Beograd (Dorcol)). Savete iz teksta koje sam primenio: 1. Spoljasnje i unutrasnje pranje - cista psihologija, ekipa na tehnickom kad vidi picnut auto kupili ste ih vec 50%. 2. Pritisak isti u svim gumama/sve gume isti proizvodjac i dimenzije. 3. Ulje doliveno (stari motor pa trosi) 4. Proverene sve sijalice (na ovome se ozbiljnooo zadrzavaju) 5. Prva pomoc mora da bude u autu i up to date (dvojicu oborise zbog toga za vreme mog prisustva) 6. Atest za plin/stakla obavezno poneti, to takodje ostavlja sliku o pojedincu koji brine o svom autu i tu ste ih kupili za jos 25% 7. Retrovizori (jednog lika oborise, ali nisam siguran sta sa retrovizorom nije ok) 8. Nisam siguran da li mere izduvne gasove 9. Male povrsine sa ogrebotinama/nedostatak laka ih ne interesuje 11. Poklapanje boje/broja motora/sasije i svih detalja koji se nalaze na onoj nalepnici kod vrata

Odgovori

Darko

KN filter moze, ja registrovao

Odgovori

Polovni Automobili

Dakle, negde može, negde ne može.

Stefan

prolaze i ksenoni i led farovi, da stvarno ne prolaze ne bi trgovci prodavali, inace na ulicama Beograda opet ima full zatamnjenih automobila, skoro sve 80% ( prolaze ljudi i slikanje na tehnickom jer spuste prozore). Kada se budu ocitavali izduvni gasovi muljace se tako sto kontolor nece gurnuti sondu do kraja ( tako na zapadu muljaju nasi jugovici).

Dragan

Bilo kome druze, samo ne ovima. Ako ti to do sad nije jasno, onda prijatan sendvič.

Odgovori

miki

Pa sledeci put kada budu izbori opet nemojte izaci, pola miliona glasaca resava i tehnicki, i rtv preplatu, i prinudne upravnike, javne izvrsitelje itd....

Odgovori

Радоје Дукић

Ниси написао за кога да гласам,јер лако је изаћи,а коме да дам глас,који је тај чаробни коме треба да дам глас? Иначе,ко има исправан ауто,тај не треба да се плаши техничког.

Skvrle

Dzaba promena vlasti kad su svi politicari veliki lovatori i ne doticu ih tehnicki pregledi jer voze najnovije dzipove...

Budjoni

Po normativu Ministarstva Zdravlja, doktori za osam sati pregledaju 50-tak pacijanata, ako nisu psihijatri a normativi Ministrstva Saobraćaja 15-tak vozila ! Zato je na čelu Ministrstva Saobraćaja "plavuša" i doktor na čelu Policije da "Laza" ne daje dijagnozu !

Odgovori

Budjoni

U zemlji "Ludaji", tehnički pregled je više nego doktorski ! Obavezno se zakazuje, traje 30 minuta, slikaju pet poza, analiziraju gasove, kostantuju kvalitet organa, ne prolaze dodaci i silikoni, proveravaju krštenicu brojeve i šasiju, mere pritisak i puls, rok trajanja opreme i morate biti čisti i oprani a po mogućstvu i mirišljavi ! Toga ni kod doktora nema, zato treba da iamju titulu "Dr.Sci." a ni mito ne primaju ! "Lud, zbunjen normalan" napredno ulazi u istoriju, dok "Laza" dobija na značaju ! Iz pupka obavezno uzeti "matične ćelije" za ne daj Bože, da se vozači ne slože i odustanu od digitalne registracije !

Odgovori

pikl cera

Kao propisi evropske unije a ja registrovao u toj eu konkretno u Sloveniji mazdu sa bas vidljivom korozijom na zadnjim rubovima i vratima i gepeku i ljudi nisu pravili problem pregledali kocnice i osvetljenje opomenuli me da je potrebno da zamenim homokineticki i to je to cak su mi prednje gume bile zimske a zadnje letnje i tu niko nije pravio problem.

Odgovori

dusan

dali se neko se zapitao pre nego sto su uveli nove zakone koliko ce ljudi ostati bez posla jer su prodavali vozila i prikolice i kuke i toga ziveli ja razume da treba da se uvede strozije mere oko kocenja i prisustvo vozila ali ne razume kada ti traze za neke gluposti atest a on nisu to prozveli nego su te kuke iz evrpoe i prema eropskimi stadardima a ako ce da radi prema novim pravilima treba da prvo ljude obuce zato a ne svako da radi sta hoce

Odgovori

Boca

Ja sam imao situaciju da na mestu gde se vrši registracija i tehnički pregled nisu znali da se tehnički pregled za vozila mlađa od 2 godine više ne radi. Dakle, otišao sam na jedno mesto da registrujem auto i oni su krenuli da rade tehnički, da bi mi posle rekli, imamo problem - fali vam COC (Certificate of Conformity) sertifikat, sigurno ste to dobili od proizvođača, donesite nam to pa ćemo da nastavimo dalje. Pošto sam se iznervirao jer mi nisu to odmah rekli, nego tek posle sat vremena čekanja, otišao sam na drugo mesto gde su mi rekli - "Pa, vama ne treba tehnički pregled, jer vam je ovo tek druga registracija" (auto je 2017. godište). Problem u tom slučaju je što je valjda takav softver da oni ne mogu da ti izdaju nalepnicu ukoliko ne uradiš i tehnički, jer softver ne poznaje nove propise, pa praktično moraš lično do MUP-a da preuzmeš nalepnice. Čak i u MUP-u na šalteru su mi, kada sam predao sve papire, rekli onako drsko - "A gde je tehnički?", pa nakon objašnjenja - prihvatili.

Odgovori

NN

Cirkus....

Dejan Radonjic

To se desilo mom poznaniku koji ima novu opel astru,kupio lik sa najboljom opremom. Gospoda sa tehnickog ga izmucila sa pitanjima sta je ovo,sta je ono,mi nemamo podatke o takvoj verziji,sta si budzio....otisao lik u sup i posle istorijskog razgovora registrovali

Crni Gruja

Lično sam osetio kako ti kontrolori oštre onu stvar na ljudima, prošao sam tehnički ali onda došao on video star ali očuvan auto pa mu to nije bilo po volllji. Krenuo da obilazi auto i da viče, citiram " hihihi al ćemo nekog da obaramo" i razlog je bilo sledeće: "Aha, naslon za glavu ispucala koža, uu vidi prednji branih ispucao git s donje strane, uuu vidi imaš i ogrebotinu na vratima, aaa lampice ti se ne gase kad zaverglaš ( gase se tek kada auto startuje ) i kao šlag na tortu seljak koji je ceo život vozio golfa tvrdi da mi menjač nije ok na Toyoti, mnogo je mekan, alo debil, tako i treba. U pitanju je Čačak. Nisam jedini, dečka su vratili jer mu fali jedno "mačije" oko na braniku. Kontrolori se ovde iživljavaju a nemaš kome da se žališ.

Odgovori

pera

Za mačje oko(katadiopter) je i trebalo da ga vrate. Noć, nepropisno parkiranje na putu(ili neki kvar, pregorela zadnja pozicija, na primer), to je jedino što se vidi na vozilu u mraku.

Dejan Radonjic

pero - a parkirna svetla(sva 4 migavca)? Nece valjda i to riknuti pored pozicija pa ti bas treba katadiopter . A trougao?

Dragan Milosev

upitao bi te imenjace moj sta daradimo mi vlasnici tuningovanih i modifikovanih automobila to su oni zbog kojih se odrzavaju skupovi tuning showa znas ono kada tate i mame dovedu svoju decu da se dive lepim autima gde smo sada mi u toj prici jednostavno su nas izbrisali sa postojanja .Pricamo o demokratiji lepoj Evropi o ulasku uzajednicu a mi zaostali kod vladara Vucica i moramo da vozimo kako drugi zele .Zamisli bili smo i pod Turcima 500 god pa nikada nije Murat rekao nemozete jahati sarene konje mislim da je to pocetak rasizma odvajaju nas ,unistavaju i na kraju nece nas ni biti .Odsad cemo tuning showe odrzavati u svaojim dvoristima jer da bi bili registrovani moramo da skidamo folije,nalepnice ,rolbarove .ukrasne lajsne neonke.led svetla ,gume .antene itd...Mozda ste zaboavili ono oko ugradnje sve nas je kostalo to nam sadasnja vlast nije poklonila ja sam za moj auto podigao kredit koji urdno vracam a auto neki ka zuda nemozes da registrujes a da mi to lepo kume menjamo

Odgovori

Dragan Romčević

Imenjače, šta reći? Sve si već rekao.

VR6 - DOHC

Е па видиш,ја један мој ауто враћам на стандард да ме не отерају са техничког,а господар Вучко ако је крив,крив је зато што се гура у ЕУ,где нам није место,јер не можеш да се ј... ,а да ти не уђе,тако да ,ко је хтео у ЕУ,ето му је,улазимо полако и дуго,али никад нећемо ући,а због тог уласка нам намећу њихова правила и играмо како они свирају у ЕУ. Иначе,за време Слобе сам могао да имам проточне цеви од издувне гране до задњег браника,штелујуће амортизере,црне фолије и на предњој шоферци,гуме фелне,дистанцере по жељи итд,и нисам морао да се вежем унутра као кер и никоме од саобраћајаца то није сметало. Е сад,хтели смо ЕУ културу и сад уживамо у њој. А што се тиче скупова,лепо тјунирани ауто на шлеп приколицу и културно га донесеш на скуп,ако имаш атестирану куку.

jovan

Lepo sve atestiras i miran si,samo neonke poskidaj.

Dejan Radonjic

Dragane - po sadasnjim tumacenjima propisa treba da bacis auto koji te je kostao i koji sigurno fenomenalno izgleda i mami uzdahe. E pa sad ce se odrzavati ne tuning show, nego klot verzija show pa cemo svi zbog ovakve drzave da uzivamo u najbednijim verzijama auta u 21. veku. Zivela Srbija i pametni na vrhu koji misle za nas auto...Ljudi u svetu i EU voze spejs satlove po putu a mi ne mozemo ni neke fabricke sport i m modele. Sramota

nenad

pisite o dva tehnicka pregleda za pus broj, tj 2 x3000din.

Odgovori

Polovni Automobili

Nema tu mnogo šta da se piše. Takva je procedura - možemo samo da se nadamo da neće postati komplikovanija i skuplja.

Sale

Po meni je tehnički isti kao i ranije-ko je navikao da ide, jedino je problem tehnički onim ljudima koji nisu išli i ugrožavali našu bezbednost.

Odgovori

Polovni Automobili

Potpuno ste u pravu po pitanju onih koji nisu ni išli na proveru kočnica i drugih važnih sistema ili prolazili sa automobilima koji očigledno nisu za put, ali problem je u tome što su se mnogi vozači našli u problemu zbog sitnica koje nemaju veze sa bezbednošću. Preko noći smo skočili iz jedne krajnosti (potpuni haos i nebriga) u drugu krajnost (fanatično hvatanje za svaku sitnicu, makar bila čisto estetske prirode). Sada se situacija u dobroj meri sredila, da ne kažemo stabilizovala. Mada nije isto na svakom tehničkom pregledu...

Sale

Lupajte slobodno minuse na komentar, ali ja Vam kazem ko je išao i ranije na tehnički sa ispravnim i fabričkim autom isto mu je i sada, ko nije išao za njega je ovo novina. Primer: Nemojte mi reći da Vam ne smetaju kineski xenoni koji se na primer ubace u golfa 4 koji ima veliki far, još plus ako pada kiša ne vidite ništa ispre sebe kada Vam dolazi u susret koliko vas zaslepi, i to je po nekim skroz ok?

sart

Vidi Sale, ti se fokusiras na odredjene stvari, napr na xenon svetla, i tu si u pravu. Ali ne znasa kakve sve probleme prave neuki kontrolori, meni su naprimer trazili da skinem rep sa zadnjh vrata na opel tigri jer su "mislili" da nije fabricki, a jeste bio fabricki jer je i stopaljka na njemu, gde sam morao seci kabal da bih razdvojio, pa lepiti na rupe od srafova krep traku, zafarbati i posle ajd vracaj sve nazad... Gde ovo moze da bude ok???

Sale

Sart-za sve nejasnoće postoje nadležne institucije kao i advokati i sudstvo koje rešavaju to. Ako je fabrički spojler kao što kažeš mora da ima oznaku na sebi GM, što ti je jedan od dokaza u tvoju korist, kao i potvrda proizvođača-u inostranstvu COC, da je tako izlazio auto sa proizvodne trake, još ako se godište spojlera slaže sa godištem auta, nemaš šta da brineš u čiju će korist sud da presudi, a ko gubi licencu tehničkog. Nemojte dozvoliti da vas nestručni ljudi obaraju sa tehničkog, pokažite im svoje zube.

NN

Molim sendvic za gospodina.