Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Da li davati kaparu za automobil

Da li davati kaparu za automobil
Postavljeno 01.03.2019. u 03:50
Autor: Dragan Romčević

Kapara – ništa jednostavnije, a opet toliko pitanja... S jedne strane - kapara je uobičajen i zakonski regulisan deo kupoprodaje.

Sa druge strane, može doći do komplikacija, naročito ako dajete kaparu za auto koji niste videli, prodavcu čiji vam identitet nije poznat i to bez pisanog traga da ste kaparu zaista dali.

Rizik

Naleteli ste u oglasima na odličan auto – sija se spolja, očuvan iznutra, prodavac se kune da je 100% ispravan i bez ulaganja, a „hitno mu je“ pa je znatno spustio cenu samo da ga što pre proda. A pritom mu već danas dolazi nekoliko potencijalnih kupaca...

Da ne propustite priliku – kaparišete auto na neviđeno. Šaljete pare preko Pošte ili na neki drugi način. Npr. „simboličnih“ 50 ili 100 evra. Sledećeg dana zovete prodavca da se dogovorite oko dolaska po auto. Međutim, prodavčev telefon je nedostupan...

Pored ovakve klasične prevare, moguća je i druga vrsta problema. Uplatite kaparu na neviđeno, nakon telefonskog razgovora sa prodavcem.

Odlazite u drugi grad da preuzmete auto, ali tamo shvatate da je on u mnogo lošijem stanju nego što ste mislili. Razočarani odustajete od kupovine, smatrajući da vas je prodavac obmanuo, ali on ne želi da vam vrati kaparu.

Kako se zaštititi?

Kao prvo, nemojte da dajete kaparu dok ne vidite auto uživo i dok ne budete sigurni da ćete ga kupiti.

Kaparisanje nečega znači da ste odlučili da to kupujete – kaparu dajete kao garanciju prodavcu da ćete ispoštovati dogovor i doneti ostatak novca.

Kao drugo, napravite ugovor o kapari.

Napravite ugovor o kapari i overite ga kod notara

Ugovor o kapari ne mora da bude tipski.

Možete sami da ga sastavite. Ubacite sve neophodne podatke (prodavac, kupac, vozilo, datum, iznos kapare...), a poželjno je i da što detaljnije navedete sve uslove davanja kapare:

a)  koji je rok da se kupoprodaja završi, odnosno da se potpiše kupoprodajni ugovor
b)  šta se dešava u slučaju da prodavac proda auto pre tog roka (uobičajeno je da vrati dupli iznos kapare)
c)  šta se dešava u slučaju da kupac odustane od tog automobila (prodavac zadržava kaparu)
d)  da li prodavac ili kupac u slučaju da druga strana ne izvrši svoje obaveze ima pravo da traži odštetu
e)  zapisivanje kilometraže i postavljanje uslova da se automobil ne vozi do potpisivanja kupoprodajnog ugovora
f)  itd.

Dakle, u ugovoru može da se navede sve sa čime se obe strane slažu.

Što se detaljnije i preciznije navedu svi uslovi i podaci, manja je mogućnost da naknadno dođe do problema i lakše će se stvar rešiti na sudu ukoliko do toga dođe.

I obavezno idite kod notara da overite ugovor o kapari.

Šta ako kupac ili prodavac ne ispoštuju uslove iz ugovora?

Zakon o obligacionim odnosima kaže sledeće:

Neizvršenje ugovora

Član 80

(1) Ako je za neizvršenje ugovora odgovorna strana koja je dala kaparu, druga strana može po svom izboru tražiti izvršenje ugovora, ako je to još moguće ili tražiti naknadu štete, a kaparu uračunati u naknadu ili vratiti, ili se zadovoljiti primljenom kaparom.

(2) Ako je za neizvršenje ugovora odgovorna strana koja je primila kaparu, druga strana može, po svom izboru, tražiti izvršenje ugovora, ako je to još moguće, ili tražiti naknadu štete i vraćanje kapare, ili tražiti vraćanje udvojene kapare.

(3) U svakom slučaju, kad druga strana traži izvršenje ugovora, ona ima pravo i na naknadu štete koju trpi zbog zadocnjenja.

(4) Sud može na zahtev zainteresovane strane smanjiti preterano veliku kaparu.

U slučaju delimičnog ispunjenja obaveze

Član 81

(1) U slučaju delimičnog ispunjenja obaveze, poverilac ne može zadržati kaparu, nego može tražiti ispunjenje ostatka obaveze i naknadu štete zbog zadocnjenja, ili tražiti naknadu štete zbog nepotpunog ispunjenja, ali se u oba slučaja kapara uračunava u naknadu.

(2) Ako poverilac raskine ugovor i vrati ono što je primio kao delimično ispunjenje, on može birati između ostalih zahteva koji pripadaju jednoj strani kad je ugovor ostao neizvršen krivicom druge.

Ali nekad ni ugovor ne pomaže...

Vi ugovorom o kapari na sudu možete da dokažete da ste kaparu dali. Sud naloži prodavcu da vrati novac, ali šta ako prodavac nema novac, ne prima platu, nema imovinu...

Ovakva situacija je uobičajena kada se „klasični“ prevaranti nađu na sudu, što detaljnije opisujemo ispod.

Dobili ste na sudu, ali pare nikada nećete dobiti

Ovo je surova istina u mnogim slučajevima prevare. Prevaranti budu uhvaćeni i osuđeni, ali oni koji su prevareni moraju da podnesu posebnu tužbu u kojoj traže da im se vrati novac.

Međutim, ni tada ne dobiju svoj novac. Razlozi su višestruki:

a)  Prevaranti novac nemaju ili ne žele da ga daju
b)  Dok su u zatvoru ne rade, pa novac ne može da im se uzima od plate
c)  U periodu između suđenja i odlaska u zatvor, kao i nakon izlaska iz zatvora, takođe najverovatnije neće raditi, bar ne u potpunosti legalno, tako da opet novac ne može da im se uzima od plate
d)  Nemaju imovinu na svoje ime koja može da se oduzme i proda

Tako prevareni na kraju pretrpe još troškova koji im nikada neće biti nadoknađeni.

Ne optužujte nas da štitimo prevarante, odnosno da obeshrabrujemo prevarene da ih tuže.

Treba da ih tuže, ali isto tako treba da budu svesni kako mogu na kraju da prođu. To je realnost - od ulepšavanja stvarnosti i praznog moralisanja nema koristi.

Mi godinama upozoravamo na prevarante i sarađujemo sa policijom u njihovom hvatanju.

Nije svejedno kome dajete kaparu

Ne kažemo da su svi prodavci prevaranti koji će pokušati da vam ukradu kaparu!

Ovo naglašavamo i zbog kupaca i zbog prodavaca, od kojih će nas neki verovatno „razapeti“ u komentarima, smatrajući da optužujemo sve prodavce automobila i time im nanosimo štetu.

Upravo suprotno!

Većina prevaranata uopšte nema automobil za prodaju, nego ukradu slike sa tuđeg oglasa i stave ih na svoj oglas sa lažnim podacima. Zatim „pecaju“ žrtve niskom cenom i dobro smišljenom pričom.

Sa druge strane, ni prodavac koji primi kaparu i odbije nekoliko potencijalnih kupaca, verovatno ne želi da mu čovek koji je dao kaparu dođe, razočara se kad vidi auto uživo i zatim traži kaparu nazad, smatrajući da je obmanut. Tu može da nastane čitav niz problema, od pretnji tužbom do toga da mora da interveniše policija.

Ponavljamo - ovaj tekst nema za cilj da izazove paranoju kod kupaca, već da im skrene pažnju na rizik.

Takođe nije isto da li dajete kaparu, tj. kupujete auto od fizičkog lica koje prvi put vidite ili na auto placu koji godinama stabilno posluje i ima mnogo zadovoljnih mušterija.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 35
Pregleda: 17539
Ocena: 4.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

MikiNS

Dva puta sam ostavljao kaparu od 100e za auta koja su koštala nekoliko hiljada eura i nikada nije bilo problema. Prvi put sam čoveku dao novac, okrenuo se i krećem kući a on mi se baca ispred auta i moli me da mu uzmem podatke da znam kome sam dao kaparu. Isti taj prodavac mi je auto pre predaje oprao i usisao iako to nisam očekivao. Drugi auto sam isplatio posle dve nedelje, a za to vreme me prodavac nije cimao i navaljivao. Oba puta su u pitanju bili dugogodišnji vlasnici, a ne šverc komerc punomoći itd.

Odgovori

Sale

Vi koji nikad niste ni kupovali kola, ne znate šta je kapra. Da li ja da krećem na put do Frankfurta od 1500km, a da ne pošaljem kaparu??? Naravno da ću da pošaljem. Jer ako ne pošaljem kapru, i krenem po auto, a auto prodat u startu sam u minusu 500eura. Što se tiče domaće trgovine, bolje sedite na autobus i odete u drugi grad da vidite auto, pa makar potrošili na kartu, ali znaćete da li ste odma pogrešili ili ne. Slažem se da ima svakakvih i zato treba da se pazite.

Odgovori

benzin i samo benzin

Ovde uopšte nije priča o KAPRI kako si napisao dva puta u komentaru, nego o KAPARI. Ti si taj koji pokazuje da ne zna ništa, a poneki od nas znaju da je KAPRA recimo na rumunskom jeziku KOZA, pa se postavlja pitanje zašto ti tako veliki stručnjak pišeš ovde o kozama. J ioš veće pitanje kako to da ti znaš sve a mi ništa , a u zadnje dve rečenice se slažeš sa većinom komentara baš onih koji ne znaju ništa.

Sale

"benzin i samo benzin" Nisam napisao KAPRI kako ste vi naveli, nego KAPRA (napravio sam grešku brzo kucajući tekst, progutao sam jedno slovo KAPRA-KAPARA) Pisao sam da pomognem čitaocima članka, a ne da se tu raspravljam sa nekim. To što neki zloupotrepljavaju KAPARU, samo pravi problem drugim poštenim ljudina.

Miloš

Kapra na Českom znači Šaran :)

benzin i samo benzin

Sale - kapra je čudo, ali da se vratimo na KAPARU. Jasno je sta si hteo da kažeš ali ti u komentaru kažeš da ljudi ne znaju šta je kapara a onada se slažeš sa većinom da je ne treba ovde davati - pa na osnovu čega si zaključio da neko nešto ne zna, da nikad nije kupovao auto , a misli isto kao i ti?

benzin i samo benzin

Miloš - po prevodiocu nije kapra nego kapr = šaran , slično rumunskom krap=šaran . A kapra je kao rogata koza trebala da razmrda one koji misle da znaju sve a drugi ne znaju ništa. :)

Miloš

I po meni je nasigurnija kupovina ipak na placevima, gde i imate neke šanse da ostvarite svoja prava, bilo da je u pitanju legalnost, a i čak u nekim slučajevima i ispravnost vozila, dok kod fizičkih lica, vidite ih samo tom prilikom i nikada više, a i bilo kakvim prigovorom dobijate samo spuštanje slušalice, a tužbom ulazite u dugogodišnju agoniju. A u svakom slučaju prilikom svake kupovine otvorite širom oči i gledajte i pitajte sve što Vas zanima, jer imate pravo. I u ovom slučaju ćete uvek bolje proći na placu, jer oni rade kao i svaka da se izrazim prodavnica, a kod nekih fizičkih lica, ako uočite neki nedostatak i to glasno kažete ili time probate da snizite cenu, možete biti i izvredjani i oterani u fazonu idi u salon, pa kupi novi auto. Opet da naglasim, nisu svi prodavci takvi, ali ja sam nailazio na dosta slučajeva, čast izuzecima. Ne branim nikoga, niti nekoga kudim, ali u svojoj kupoprodaji oko 50-tak vozila sam stekao razna iskustva.

Odgovori

Sale

Upravu si sa jedne strane, ali i placevi znaju biti kao fizička lica. Sve zavisi od čoveka do čoveka. A sada bez ljutnje, ako si ti u svojoj kupoprodaji izmenjao 50-tak vozila, onda i ti spadas u tu grupu fizičkih lica koji trguju.

Miloš

Evo i odgovora za Saleta, slažem se da imam iskustva kao neki preprodavac, ali razlika je u tome što oni žive od ovog posla i svodi im se kupoprodaja na zaradu, a ja se bavim i zaradjujem od drugog posla, a na ovom ima i zarade i gubljenja novca, tako da ovo radim kao kada nekom npr dosadi mobilni telefon, pa ga zameni.

Miloš

Naravno, ima i poštenih trgovaca, ali veruj te mi, veoma retko, a njima ovom prilikom skidam kapu. Isto tako sam nailazio na bezobzirne ljude i za neki auto dozvole da im istovremeno krenu po 3 kupca i onda prodaju ko pre devojci, a tog što putuje 100-200km surovo otkače. Tako da je kupovina vozila veoma veliko mučenje i savetujem da kad naidjete na prodavca ili auto koji Vam odgovara, ne gledajte u neku malu razliku novca, da li taj auto vredi malo manje od cene koju prodavac traži npr 100-200e, već skidajte muku sa sebe i pravite posao. I moj je savet, gledanje auto sa novcem u džepu i ako sklopite dogovor, odmah realizacija, nikakva kapara, da bi ste izbegli moguće neprijatnosti. Mislim da sam ovim komentarom nekome sigurno pomogao, a naravno da očekujem napade preprodavaca.

Odgovori

Ostoja

I odmah prenos ili bar overeno punomocje. Ako to neodradite odmah pogotovo ako neprodaje vlasnik budite 90 % ubedjeni da ga vise necete moci prevesti i registrovati nekim normalnim tokovima

Miloš

Dobar dan svima, evo da se uključim i ja u razgovor. Imam solidnog iskustva u kupoprodaji vozila, nisam preprodavac, ali vozila menjam iz hobija 3-4 puta godišnje. Iskreno da Vam kažem, velika većina preprodavaca su lažovi i samo gledaju način kako da prevare naivnog čoveka, tako da je i moj savet KAPARA NA NEVIDJENO - NIKAKO. Jer, znam za razne priče i dogadjaje u vezi toga, počev od toga da može Vam skinuti nešto sa tog auta, rezervni točak, alat, patosnice.... dešavalo se čak u medjuvremenu kaparisanja i da naidje prodavcu isti auto, pa prebaci na njega sve što je bolje (gume, mehaničke delove, elektroniku, volan i ostale delove enterijera), jer računa da što je i kaparisano sa solidnom cifrom, to je obično i prodato, zato se i bune za kaparu od 50-100e, nego hoće 300e.... Sledi i nastavak komentara.

Odgovori

Milan

Nisi preprodavac, ali volis da zaradis na menjanju automobila 3, 4 puta godisnje. Lep hobi.

Miloš

Odgovor je za Milana, nisam preprodavac i obično se pare ili sačuvaju ili se malo izgubi, a po nekad retko i ostane mala zarada, tako da je razlika u tome što preprodavci žive od ovog posla, a ja živim od drugog, a ovo mi je neka vrsta zanimacije. I opet ti napominjem da se nekad izgubi, a retko zaradi.

[email protected]

LJUDI NE DAJTE KAPARU . AKO TI JE SUĐEN BIĆE TVOJ AUTOMOBIL. AKO NIJE TEBI SUĐEN BOLJE ŠTO GA NISI NI KUPIO.

Odgovori

Ivo

Čemu kapata, normalnim ljudima je dovoljna i reč a onaj ko je ozbiljan će sutradan doći da kupi gde god živeo u Srbiji. Uostalom kakvi su to prodavci i placevi koji će propasti za jedan dan ili jedan dogovor za auto. Verovatno jaki drže par automobila u dvorištu i nazivaju se nekim bajnim prodavcima. Na pravom autoplacu vam neće tražiti kaparu a ako vi nedođete sutradan kupiće ga neko drugi. Tako da takozvana muška Maja što je prodala na 1000 auta........

Odgovori

Djole

Kapara na nevidjeno, ni u ludilu! Više puta sam davao 50-100€ kaparu kada bih slučajno naleteo na auto koji me zanima, a nemam da isplatim auto tog momenta, pa da bih koliko toliko osigurao kupovinu vozila, a i da bih vlasniku na neki način garantova kupovinu. Nisam imao loših iskustava sa tom vrstom kapare. Ovi što se žale kako su izgubili ne znam ti ja koliko na vrednosti auta zato što je neko dao 50€ pa se nije pojavio, ta vam priča gospodo ne pije vodu. Ako imaš dobar auto, nebitno je da li si ga prodao sad, za 7, za 15 ili 30 dana. To što ste skoro pa uspeli jednu budalu da uverite da to toliko vredi, a on u medjuvremenu proverio pa video da se zeznuo i alalio kaparu, ne znači da ste prevareni.

Odgovori

benzin i samo benzin

Kapara u našem pravom sistemu i ne treba da postoji, jer taj isti sistem nema mehanizme da zaštiti onoga koji daje kaparu. Pored toga na kaparu pristaju i traže je uglavnom preprodavci od kojih su velika većina muvatori ( maskiranje nedostataka, vraćanje kilometraže i sl) kojima se bacate u ruke dajući kaparu pa vas sa njom ucenjuju i neće da vrate kad vidite da ste kaparisali kršinu koja nema veze sa onim nalickanim autom na slikama. Svaka čast manjini ali toliko ih je malo da kaparu možete dati samo na osnovu ranije saradnje sa njima ili preporuke nekog vama bliskog. Generalno gledano ako kupujete auto od par i više hiljada evra nađite vreme a i novac da po taj auto odmah odete a ne da vas neko za vaše pare .... ( znate šta mislim) .

Odgovori

Rasa

Pridruzio bih se komentarima o kaparama sa jos jednom situacijom oko toga, naime otisli smo po oglasu u Smederevo i pregledali Corsu iz uvoza, ali nam je prodavac rekao da nema uverenje AMSS i da ce sutra podneti i bice do kraja nedelje i naravno ostavili smo kaparu po dogovoru ali posle nedelju dana po nasem pozivu nam je rekao da nije jos gotovo i bice sledece nedelje, a posto je prosla i sledeca nedelja pa jos jedna nedelja, i nije bio ispostovan dogovor rekli smo da zbog istog odustajemo od auta i g-din K.G. je rekao da ce vratiti kaparu ali kad bude prodao auto. Normalno izbacio je ponovo oglas i odmah prodao auto ali posle par dana po nasem pozivu saopstio je da nece vratiti kaparu jer je on izgubio na autu. Dali je to vec planirano tako da se uradi ili sta vec neka sluzi K.Grujici na cast..ali samo bi se mozda trebalo paziti takvih ljudi jer isti se bavi prodajom vozila i ko zna...

Odgovori

sart

Velika je glupost davati kaparu, pogotovo na nevidjeno! I ne znam cemu to!? Jer kada krenes da kupujes auto ponese novac koliko treba i ako se ispostavi na licu mesta da je korektna cena tog auta, lepo platis , penos odmah i kraj price. Sve ostalo je ili alavost ili lakomislenost! NEMA DAVANJA NOVCA NA NEVIDJENO!!!

Odgovori

maja BEOGARD

Kaparu uzimam 20 posto od vrednosti auta kako bi bili sigurni u prodaju.jer svako moze da se oprosti od simbolicnih 50 e ako posalje recimo 300 e onda je ozbiljan kupac.Radim sa kolima 22 godine i nikad nikog nisam prevario za kaparu svakog sam ispostovao da dodje i vidi,kupi ili nekupi auto iz nekog razloga.

Odgovori

Pera

mislis 'prevarila' posto si stavila ime Maja?

branko m

znas kada bi ti dao kaparu 20 posto ---NIKADA ,to toliko smrdi na prevaru da nije normalno,dodjem vidim i ako mi odgovara platim i vozim ,kakva kapara kakvi bakraci samo naivni nasedaju na te fore

maja

Neslazem se sa komentarima i savetima da netreba slati kaparu ako auto niste ni pogledali,oa ako auto pogledate onda kapara i netreba kupite ga odma po vidjenju.Kapara se salje ako ste sigurni u kupovinu a nemozete odmah doci po auto .A prevaranata nazalost ima svugde,naravno da treba biti oprezan ali prevaranti na vasem sajtu skoro i da nema.Radim 22 godine sa kolima i preprodao sam vise hiljada vozila i samo jednom sam bio prevaren,pa vidite koliki je to procenatm.A predlazem svima koji zele da uzmu kaparu za vozilo da nikako neuzimaju simbolicnu kaparu od npr.50,100 evra,jer ako kupac odustane od kupovine iz bilo kog razloga vi cete izgubiti ozbiljne kupce koji su hteli da kupe vase vozilo a vi ste ih odbili jer je kaparisano.I zbog kapare od 50 evra izgubili ste recimo 3000 evra koliko vredi vad auto.Ja sam imao to lose iskustvo da sam prodavao vozilo vredno 4700 evra covek mi posalje kaparu od 100 e (onoliko koliko je spreman da se oprosti ako mu se nesvidi auto).

Odgovori

branko m

+daj boze da ima i postenih,imamo ovde jednog majstora gradjevinski limar od svakog uzme kaparu a retko gde ode da radi i dobio je ime ,,rade kapara,,a za kola nikada ne bih da kaparu pa makar trazio 2e a ne pola cene kao sto kazes,auto mogu da kupim tek posto ga opipam nije dovoljno da ga vidim preko neke slike,zatp sto ima toliko postenih preprodavaca da bo;o glava od vas

Dragan Simic

Kako mislis da je izgubio 3000e koliko vredi auto, pa nece taj auto da se dezintegrise ili samounisti ako ga bas taj koji je dao 50e kapare ne kupi, sta ce covek nekom je i to velika cifra da rizikuje na maglu, opet ce se prodati npr za 2950e ili 3100e mozda. I taj sto ti poklonio 100e je izgubio a ne ti, ostao ti je tvoj ekstra auto i 100e malo li je danas.

vlada

@Maja..Na nasim prostorima je najbolje bez davanja bilo kakve kapare..Dobar dan,gde moze da se pogleda vas automobil?Tek treba da se doveze,a daje se kapara...Hvala dovidjenja,i takve prodavce,zaboravite..Ili odete sami u inostranstvo i uzmete automobil,ocarinite,ili kupite na renomiranom auto placu,gde postoje odredjene garancije,makar po pitanju legalnosti,ako nista drugo.. Povedete elektronicara,/ako ste u mogucnosti/da proveri odredjene parametre,platite i preuzmete automobil..Tako je najbolje za obe strane,niko se ne ljuti..Naravno prethodno pogledate inostrane sajtove i uporedite cene sa njihovog i domaceg placa..Ako je drasticna razlika u ceni,recimo izmedju nemackog i naseg prodavca,prvo pogledati kilometrazu..Dakle nemacki i chvajcarski sajtovi su osnovni parametri za domacina koji bi da kupi vozilo,i bude miran 7-8 godina..To je moje misljenje..Ima raznih kombinacija,ali svaka nosi odredjene dodatne troskove..

branko m

zasto covek mora da kupi tvoj auto ako mu se ne svidi,to si ti neki obavezni prodavac ,cim se pogleda tvoj auto mora i da se kupi,devojku nece da pipne ako mu se ne svidi a ne tvoju gomilu gvozdja

Dejan

Samo izuzetno naivan čovek može nekome da da 100 evra na lepe oči, tj. na lepu priču i poverenje. Kakvo uopšte poverenje možeš da imaš u nekoga koga ne poznaješ ili ga čak nisi nikad ni video???

Odgovori

branko

tekst je odlican ,ali ja licno nikada ne bih dao kaparu na nevidjeno,takodje ne bih ni trazio kaparu,prevaranata ima u svakom poslu pa tako i u trgovini automobilima a da imaju zvaku to stoji ,lep auto,mala cena ,sta ces vise ,kupac bi da sto bolje prodje i na kraju nasedne na lepu pricu ,moj prijatelj je isao u novi sad i dao kaparu 400e za kombi koji je jos u nemackoj i kada je dosao kuci zamoli jednog drugara da pozove za isti kombi i njemu je trazio 300e kapare da mu dotera ,odmah je ukapirao da je prevaren i sutra dan je otisao u policiju u novi sad i saznao da nije jedini ,bilo je prevarenih valjda 20 buducih kupaca,oprostio kaparu i nasao drugi kombi a radilo se o mercedesu malo skupljem vozilu,prijavu je podneo ali od nje nije bilo nista, pare nije dobio nazad,prodavac nema kinte ne radi nigde ,zivi tako sto prevari nekog kada je van zatvora u zatvoru je cest gost onda zivi na teret drzave,zato kapara nikome a to sto mu dolaze popodne kupci pa neka dolaze, sretno im bilo

Odgovori

Pera

Iz iskustva govorim svima da ne daju kaparu,avans,depozit ili bilo kakav novac bilo kome jer za 50 ili 100 evra da se jurite sa nekim...

Odgovori

maja BEOGARD

To sto si ti prevaren neznaci nista.Takav savet da kaparu netreba davati to zsdrzi za sebe.Ja i sve moje kolege koje poznajem sirom Srbije koje imaju auto plac i rade sa vozilima nikad,nikog nismo prevarili ni za vozilo vrednosti vise hiljada evra a kamoli za neku sicu od 50 ili 100 e.To sto si ti naleteo na nekog narkomana koji te prevario neznaci nista.I nije uredu da dajes takve komentare,Sajt polovni automobili je najsigurniji sajt i administratori redovno proveravaju sumljive oglasivace.I veoma je tesko da kupis auto na ovom sajtu a da budes prevaren.Nekazem da je nemoguce ali verovatnoca je minimalna.

Pera

preveslao me je jedan prevarant sa ukradenom licnom kartom, ali da ti kazem takvi se i predstavljaju kao trgovci sa auto placevima koje su mozda tvoje kolege, veliki pozdrav.

sart

maja BEOGRAD e vidis ja mislim opet da to sto ti ovde palamudis ne znaci nista!!! Ljudi jako cesto bivaju prevareni bas u trgovini automobilima, tako da ti sebe mozes nazivati postenim, to onome ko te ne poznaje ne znaci nista, kao na primer sto meni ne znaci nista tvoj opis ovde u komentaru kakav si ti covek, ja te ne poznajem i naravno da NIKDA OD MENE NE BI DOBIO pare unapred, ni tih 50-100 evra, Boze sacuvaj vise!