Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Na koliko se menja filter vazduha

Na koliko se menja filter vazduha
Postavljeno 02.04.2019. u 10:39
Autor: Dragan Romčević

Neki vozači menjaju filter vazduha na 10.000 km, neki na svakom drugom malom servisu, a treći im se smeju i kažu da je to bacanje para. Ko je u pravu?

Ništa u životu nije crno-belo, pa ne može ni ova problematika. Stvar je u tome što ne vozimo svi u istim uslovima, te stoga ne može da postoji jedno pravilo za sve!

Šta kaže fabrika?

Obično se menja u intervalu od 40.000 do 60.000 kilometara. Pošto svaki proizvođač ima svoju „politiku“, pogledajte uputstvo za upotrebu.

Nekad u fabričkom uputstvu pored kilometraže na kojoj bi trebalo zameniti filter piše i vremensko ograničenje, isto kao u slučaju motornog ulja. Na primer - svake 3 godine ili na 45.000 km (šta pre stigne) ili svake 4 godine ili na 60.000 km.

Međutim, mnogi se hvataju fabričke preporuke samo onda kada im to odgovara. Tako je često i u ovom slučaju: „Ako fabrika kaže da se filter menja na 60.000 km, šta se vi pravite pametni i menjate na 20.000?“

Isti vozač obično neće da isprati fabričku preporuku da održava auto u ovlašćenom servisu, da koristi samo originalne delove, da prepolovi interval zamene motornog ulja ukoliko vozi isključivo u gradskim uslovima („otežana upotreba“), da redovno proverava pritisak u gumama, menja kočionu tečnost...

Šta kažu stručnjaci?

Stručnjaci naglašavaju da pored fabrički propisanih intervala treba uzeti u obzir i uslove u kojima se vozi. Uostalom, to i sami proizvođači obično navode u svojim uputstvima, ali ih malo ko pažljivo čita.

Istina, fabrička uputstva za upotrebu često su izuzetno loše i nestručno prevedena na srpski jezik, pa je nekad prava muka protumačiti napisano.

Ako često koristite prašnjave puteve, naročito sa gustim saobraćajem, filter će nakupiti znatno više nečistoća. Čak i kada u vazduhu nema vidljive prašine, materijal od kojeg je filter napravljen puni se sitnim česticama koje takođe utiču na protok vazduha. Te izuzetno sitne čestice su stalno oko nas iako ih mi ne vidimo.

Neki proizvođači daju različite preporuke za različite zemlje ili regione. Na primer, u uputstvu za Hyundai i10 benzinac iz 2008. godine piše da se filter menja:

a)   na 12 meseci ili 15.000 km u Kini, Indiji i Bliskom istoku

b)  na 36 meseci ili 45.000 km u drugim zemljama, ali da se na 12  meseci ili 15.000 km proverava i po potrebi menja

Koliko je opasan prljav filter?

Prljav filter na razne načine negativno utiče na rad motora, tu su kratkoročne i dugoročne posledice, pri čemu intenzitet negativnih efekata zavisi od raznih faktora:

a)   koliko je filter (realno) prljav

b)   koliko mu je ugrožena propusna moć

c)   o kakvom motoru je reč – gorivo, ubrizgavanje, način upravljanja rada motorom... Generalno, savremeniji motori će se na razne načine lakše prilagoditi redukovanom protoku vazduha, odnosno kompjuter će se pobrinuti da sagorevanje i dalje bude optimalno, dok su motori starijih generacija „ugroženiji“

d)   možda će se pad snage zbog prljavog filtera osetiti samo pri graničnim opterećenjima, kada motor vuče najviše vazduha, dok će u svakodnevnoj vožnji biti neprimetan

e)   možda će motor raditi sa prebogatom smešom, pa će se skupljati više nečistoća na svećicama i ventilima...

Uglavnom, to što nikada niste čuli da je nekome stradao motor ili neka prateća komponenta zbog prljavog filtera, ne znači da posledica nema.

Čišćenje starog filtera

Nipošto. Ako ga „izduvate“ kompresorom, postoji mogućnost da ga oštetite, pa njegovi delovi mogu da završe i u motoru.

Zaključak

Poštujte preporuku proizvođača, ali imajte u vidu da filter vazduha treba povremeno proveravati i skraćivati interval zamene ukoliko vozite u uslovima sa više nečistoća u vazduhu.

Ako smatrate da nismo dovoljno jasno rekli na koliko kilometara treba menjati filter vazduha - menjajte ga prilikom svakog drugog ili trećeg malog servisa. Ukoliko smatrate da je to bacanje para, menjajte ga kada smatrate da je „dovoljno“ prljav.

Saveti i vesti

Ostali saveti i vesti

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

4.9
Komentara: 22
Pregleda: 10716
   

Komentara: 22 | Pregleda: 10716

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

emil

Vozim Skodu feliciju 1,3 98. karburator ilanac.Povecala mi potrisnju plina na skoro 13 l. na sto,gradska voznja i odem kod majstora za plin on mi na ulaz u kuciste filtera zalepi lepljivu traku,zatvori ulaz skoro pola otvora.Potrosnja mi ista neznam dali da skinem onu traku ili da idem kod drugog majstora.A da filter mi je nov,dvadesetak dana star.Hvala unapred na savetu.Poz.

Odgovori

Polovni Automobili

Idite kod drugog majstora.

Sale

Feliciju sa motorom 1.3 i 58KS sa karburatorom i ugrađenim plinom sam vozio 13 godina. Neko moje iskustvo je da isparivač mora biti potpuno ispravan. On, kao i sve ostalo, ima svoj vek trajanja i čim nije kako treba dolazi do povećane potrošnje, težeg pajenja zimi i sl. Veoma je važan i kvalitet isparivača. Meni se najbolje pokazao Zavoli (inače za 13 godina sam 3 promenio). Na njemu mi je sve savršeno radilo. Ako je sve u redu podešeno, nikakve trake na usisu vazduha ne dolaze u obzir. Sam uređaj mora biti precizno naštelovan pomoću onih šrafova za protok i smešu. Veoma je važno i podešavanje ugla predpaljenja koji treba prilagoditi plinu tj. podesiti ga na malo ranije i to zaista može dosta uticati na performanse i potrošnju, ali se ne sme preterati da ne bi dolazilo do detonacija (to neki kažu čuju se ventili, a u stvari se radi o detonacijama). Svećice takođe treba menjati redovno i bilo bi dobro staviti hladnije svećice za jedan broj. Filter vazduha takođe treba redovno menjati.

Slobodan Janković

Poštovani, hteo bih samo nešto da dodam. Naime fabričke preporuke se odnose samo na originalne filtere koji imaju fabričke brojeve i znak proizvođača. Najveći broj vozača se okreće jeftinijoj varijanti tzv. aftermarket proizvodima koji su znatno jeftiniji i u velikom broju slučajeva nekvalitetniji (koriste papire za filtriranje koji imaju i do 50% slabiju propusnu moć). U vezi sa tim moj savet bi bio da se filter (ukoliko nije originalan) menja na svakih 10.000 km i da to bude maksimalni interval a motori sa turbo punjenjem i češće. Naročito je kritičan period je kada počne jesen tj. dani sa preko 90% vlage u vazduhu, tada se sva prašina prikupljena tokom leta pretvori u skoro neprobojnu membranu. Pozdrav svima.

Odgovori

vlada

Ne spadam u grupu, Sam svoj majstor.I nastojim da postujem uputstva servisera...A to je na 20.000 km..

Odgovori

sart

kod mene mali servis na svakih 10.000 km, ulje i svi filteri, kakva bre kombinacija ovaj sada pa onaj svaki drugi put. Mislim da se tako auto odrzava! .... e oce neko da kupoi moj auto?

Odgovori

Rade

Da podelim svoje iskustvo (sprovedeno iz ciste znatizenje), sa filterom vazduha. Pre 2 godine odem na kraci put oko 300km, tamo stavim nov filter vazduha (stari taman bio na 10kkm). Po bordu u odlasku potrosnja 5.6l/100, u povratku 5.3l/100 . Uslovi, kilometaza, nacin voznje identicni u oba smera. Godisnja kilometraza Beogradu 60%, otvoreno 40%.

Odgovori

Moj Ford Stari nikad se ne kvari

Ja ne menjam ulje jer je zapeko šraf na karteru, a samim tim ni filter ulja ne vredi da menjam kad je ulje staro. Samo dosipam, na 10.000km oko 0.5 litara novog flaširanog, filter vazduha sam skinuo kad sam kupio auto i izbušio sam bušilicom rupe na kućištu filtera da dobijem duboki zvuk motora. Na usisnu cev vazdušnog filtera sam ugradio žensku čarapu koja ne propušta prašinu. Katalizatore i dva srednja lonca sam zamenio cevima tako da moj Škorpion 2.9 V6 bruji kao mlazni avion. Plin nema, a benzin 100 oktana obožava. Felne sam nabacio od 10 jota 17-ke.

Odgovori

Polovni Automobili

Sve verujemo. :)

Inzenjr

Zameni karter, i menjaces ulje. Iz tvoje price, motor ti je na smrt osudjen, sta ti je skrivio? Poz. :)

vlada

@Moj Ford....Ovo sa zenskom carapom ti je dobar stari fazon..Moze da zavrsi posao kao i kada pukne kais..Stavis zenske hulahop,startujes motor i odvezes se do kuce ili majstora..

Inzenjer

Sa svojim autom sam presao 30000km za godinu dana a sledece godine ce biti jos vise jer je potreba za autom porasla. U toku tih 30000km filter vazduha sam 3 puta promenio. Osim prasine, filter prljaju i karter-gasovi koji sa sobom znaju doneti i po koji grumencic. Vozim na TNG tako da je tih grumencica manje pa gotov i da ih nema, ali filter me kosta 200dinara, tako da mi nije problem da ga cesce zamenim, necu da gusim motor jer ima karburator a onda bi ti znacilo i veca potrosnja, bla bla da ne duzim dalje, to je to. Poz

Odgovori

Tijana

Jednom godišnje pri malom servisu, trebalo - ne trebalo. I taj mali servis je trebalo - ne trebalo, pošto ne prelazim veliku kilometražu godišnje.

Odgovori

Saša

Bravo Tijana, tak se radi!

Dragan

Do sada sam menjao sve. Filtere ulja, vazduha i goriva kao i ulje ulje 5W30. Sve to jednom godisnje na 10 do 12000km.

Odgovori

karadjoglu

Postoji mogućnost da se filter ća ulje ne menja nikako. Jedno stavno ga skinite i bacite. čisitiji je vazduh ako ne ulazi preko nikakvog filtera.

Odgovori

branko

do sada sam menjao sve filtere zajedno kada i ulje,na svakih 10000km a to meni dodje jednom godisnje i nisam imao problema,za godinu dana voznje uglavnom gradske voznje filter vazduha bude bas prljav i bilo bi steta da se ne zameni ipak nije to neki veliki trosak

Odgovori

Jole

A na koliko se menja ulje?I to ljudi ne znaju kao ni cenu ulja.Pirocanci redovno menjaju ulje-na 2 do 3 godine,ustede godisnje 3 000 na ulje ali zato urnisu motor.Paznja kad kupujete auto u Pirotu,obavezno proverite nivo i boju ulja.

Odgovori

Laki

Prema nekom pravilu se prate intervali utvrdjeni od strane proizvodjaca vozila. Ali kod nas na Balkanu, zbog poznate situacije sa kvalitetom goriva, je najbolje da se zamena radi nakon predjenih 10.000 km. Ja to praktikujem kod mojih vozila i da kucnem u drvo, do sada nisam imao nikakvih problema. A filter vazduha menjam svaki drugi servis, dakle na 20.000 km. Filter kabine (polen filter) svako prolece. Nasa sredina je jako prasnjava, takvo je podneblje/zemlja/putevi se ne ciste dovoljno i nije na odmet menjati ih cesce.

Boban

Evo ja sam pirocanac i ja menjam ulje na manje od 8000km ili 2 puta godisnje. I sipam najskuplje sinteticko ulje, uglavno castrol ili eneos.

Milan

Za Bobana. Radiš u Tigar, priznaj! :D

Jole

Takvi kao Boban su retki,verovatno vozi nov auto,po izboru ulja kontam japanac,tako da nije klasican pirocanac.Odem ja tako da gledam punto 8v,pitam lika trosi li ulje,a ne,ne ne sipam mu ja...kad otvorim haubu,ulje na sve strane,vise nisam ni gledao ali verovatno je na meracu bio ispod minimuma.