Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Da li „džipovima“ trebaju zimske gume?

Da li „džipovima“ trebaju zimske gume?
Postavljeno 31.10.2019. u 12:13
Autor: Dragan Romčević

Mnogi vlasnici automobila sa pogonom na svim točkovima smatraju da im zimi nisu potrebne zimske gume, naročito oni za volanom „ozbiljnijih“ SUV-ova, koji imaju npr. blokadu diferencijala ili reduktor.

Na njihovu žalost, neretko se kao žrtve surove realnosti nađu zaglavljeni negde pored puta ili zakucani u neki drugi auto.

Odakle potiče ovakva samouverenost

Verovatno je uzrok sve ono što gledamo na TV-u: od reklama u kojima vozač SUV-a sa lakoćom i opušteno savladava ekstremno teške uslove na putu i van njega, preko raznih takmičenja u kojima se za titulu bore posebno pripremljeni terenci, do raznih urbanih legendi.

Međutim, zakoni fizike ostaju neumoljivi. Ni mačka bez kandži ne može da se popne uz drvo.

Isto tako, SUV ili neko drugo vozilo koje liči na terenca će se bez odgovarajućih guma lako naći u nebranom grožđu, bez obzira da li je reč o snegu, blatu ili mokroj travi na uzbrdici.

Svi smo čuli razne priče i legende o Ladi Nivi. Međutim, ako joj umesto karakterističnih terenskih guma montiramo  gume predviđene prvenstveno za asfalt, pa tako krenemo u neku off-road avanturu, vrlo lako ćemo se razočarati u njene magične terenske sposobnosti.

Isto važi i za terenske ili zimske gume kojima se šara, da ne kažemo kramponi, suviše potrošili. Sa takvim gumama nisu od velike koristi ni pogon na svim točkovima, ni blokada diferencijala, ni reduktor... Zato Niva sa neodgovarajućim gumama itetako može da se zaglavi u snegu – nema ona nikakvu tajnu rusku tehnologiju koja je čini nadmoćnom.

Naprotiv, ima mogućnost blokade samo centralnog diferencijala, za razliku od nekih drugih terenaca, a nema čak ni pravu šasiju, već samonoseću karoseriju. Ali zato je „izvlače“ uske gume, mala masa, visok klirens, malo međuosovinsko rastojanje, kratki prepusti...

Uzmimo kao primer i Mercedes G klase. Zaključate mu sva tri diferencijala – prednji, centralni i zadnji, tako da se svaki točak zasebno vrti istom brzinom bez obzira na to da li se nalazi na čvrstoj ili klizavoj podlozi, ili je možda čak u vazduhu. Uključite i reduktor.

Međutim, gume su ono što ostvaruje kontakt sa podlogom. Loše gume mogu da anuliraju sve prednosti vrhunskog terenskog pogona na svim točkovima. Ako auto sa pogonom na svim točkovima nema dobre gume, može samo da stoji u mestu dok se točkovi vrte u prazno.

Različite vrste pogona na svim točkovima

Danas imamo mnogo vrsta sistema pogona na svim točkovima. Kod nekih automobila se snaga, odnosno obrtni moment konstantno prenosi na sve točkove, ali to ima svoje mane. Kod drugih auto pokreću samo npr. zadnji točkovi, a vozač može ručno da uključi i pogon na prednjim točkovima.

Kod trećih, što je danas vrlo često slučaj, „vuku“ samo prednji, a elektronika konstantno prati njihovo proklizavanje i generalno ponašanje automobila i u slučaju potrebe automatski uključuje u priču i zadnje točkove. Takvi sistemi su izuzetno sofisticirani, aktiviraju se u deliću sekunde i to samo onoliko koliko je potrebno. Koriste ih čak i mnogi automobili čiji su vlasnici ubeđeni da imaju konstantan pogon na svim točkovima.

Svaka od navedenih vrsta pogona na svim točkovima ima svoje mane i prednosti, pri čemu treba naglasiti da postoje ogromne razlike u načinu funkcionisanja pojedinih verzija.

Tokom poslednje decenije su SUV-ovi i krosoveri, odnosno svaki automobil koji se kod nas žargonski naziva „džipom“, doživeli neopisiv rast popularnosti. Međutim, iako podsećaju na terence, oni vrlo često nemaju značajno veći klirens od klasičnih automobila.

Podsetimo se, klirens je udaljenost od tla do najniže tačke sa donje strane vozila. Stoga teoretski, što auto ima veći klirens, to je manja šansa da se „nasuče“ na neku izbočinu na putu ili nagomilan sneg.

Takođe nemaju ni druge karakteristike pravih terenaca, ali to prosečnom kupcu ove klase automobila nije problem – on će izuzetno retko da silazi sa asfalta.

Inače, vrlo je zanimljiv podatak da se mnogi kupci SUV-ova i krosovera kod kojih je prilikom kupovine moguće birati između verzije sa pogonom na prednjim ili na svim točkovima odlučuju upravo za verziju sa pogonom na prednjim točkovima.

Stoga su se i proizvođači prilagodili željama kupaca, pa i verzije sa pogonom na svim točkovima u stvari imaju prednji pogon, dok se pogon na zadnjim točkovima uključuje samo u slučaju potrebe. Tako se, između ostalog, smanjuje potrošnja goriva i emisija izduvnih gasova.

Kako i u kojoj meri se snaga, odnosno obrtni moment prenose na zadnje točkove kada prednji proklizaju, koliko brzo se to obavlja i koliko će to biti efikasno da spreči gubitak kontrole nad vozilom ili pomogne kod izvlačenja u slučaju zaglavljivanja?

Tu ima neopisivo mnogo varijacija i načina na koje se proizvođači bave tim problemom, pa nećemo ni pokušavati da se time bavimo. Uostalom, YouTube je pun raznih testova na tu temu.

Pogon na svim točkovima ne pomaže kod kočenja

Pogledajmo jedan vrlo zanimljiv test – kako će se na snegu ponašati auto sa pogonom na svim točkovima i letnjim gumama u odnosu na identičan auto sa prednjim pogonom i zimskim gumama?

Imamo dva automobila BMW X1, na jednom su zimske, na drugom letnje gume istih dimenzija. Testira se ubrzavanje iz mesta do 50 km/h i kočenje do zaustavljanja, zatim kočenje pri brzini od 50 km/h, vožnja uzbrdo, kočenje nizbrdo, iznenada promena saobraćajne trake, odnosno simulacija izbegavanja iznenadne prepreke na putu i vožnja na stazi pokrivenoj snegom.

U svim testovima pobedio je auto sa prednjim pogonom i zimskim gumama. BMW sa pogonom na svim točkovima jednostavno nije mogao da obezbedi dovoljnu trakciju svojim letnjim gumama.

Bićemo pošteni, pa ćemo reći da postoje i primeri kada auto sa pogonom na svim točkovima i letnjim gumama može da ima bolje ubrzanje od identičnog vozila sa prednjim pogonom i zimskim gumama. Britanski AUTOCAR je napravio sličan test.

Testirali su Škodu Yeti po istom principu kao BMW X1, pri čemu treba naglasiti da je podloga bila prilično drugačija, odnosno da je sneg bio raskvašen, a ne suv i poprilično utaban kao kod BMW X1. Ipak, prednji pogon je ubedljivo pobedio u svim ostalim kategorijama, uključujući i vožnju u krug, kada se meri kojom brzinom auto može da vozi u krug i koju maksimalnu bočnu silu „razvija“ pre nego što dođe do zanošenja ili izletanja iz kruga.

Sama činjenica da je u ovom testu pobedio auto sa prednjim pogonom i zimskim gumama govori nam da će taj auto biti bezbedniji u svakodnevnoj vožnji po krivinama u odnosu na verziju sa pogonom na svim točkovima i letnjim gumama.

Jednostavno, razlika između zimskih i letnjih guma nije samo u dubini i vrsti šare, već i u materijalu od kojih su napravljene. Letnje gume su izrađene od mešavine koja se odlično ponaša pri visokim temperaturama, ali se zato zimi stvrdnu.

Zimske gume su napravljene od mekše smeše, koja zadržava dobre karakteristike i kada temperatura ode ispod nule, pri čemu karakteristična duboka šara pomaže da „kopaju“ kroz sneg i bolje „grebu“ po ledu (koliko je to moguće, naravno).

Zaključak

Veliki broj testiranja pokazao je da je u zimskim uslovima bolje imati auto sa prednjim pogonom i zimskim gumama nego auto sa pogonom na svim točkovima i letnjim gumama.

Dakle, nije potrebno mnogo mudrosti da bi se zaključilo da su zimske gume definitivno potrebne terencima, „džipovima“, SUV-ovima, krosoverima ili kako god želimo da ih zovemo.

Zimske gume, kao i gume za "džipove", možete pogledati na sajtu Internet prodaja guma  koji je, kao i sajt Polovni automobili, deo Infostud grupe.

Foto: Pexels.com, Pixabay.com, Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 61
Pregleda: 22374
Ocena: 4.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Zoran Bosiokovic

Do sada sam imao tri dzipa, kramponke nisam skidao ni u letnjem periodu. Sljunkara, blato, rosna trava, kisovito a zima pogotovu. Znaci terenac 70% voznja po terenu, bar kod mene, sa obicnim mnogo problema a narocito u zimskom periodu i to sve ceyri od istog proizvodjaca i ista istrosenost. Ko montira lance obavezno na sva cetri inace bice belaja, duga prica.

Odgovori

Nenad Joncic

Kakvih sve stručnjaka ovde ima... Vozim jeep grand cheerokee 2.7 crd Jer to volim i tako hoću. Održavanje nije skupo. Gorivo nije skupo. Gume nisu skupe. Registracija povoljna. Ide kao metak,gazim sve redom na putu. Kad žurim ja ne idem asfaltom,udarim preko njive,bliže mi je, a i po njivi i po makadamu vozim 100 na sat. Mogu sa njim sve što poželim da uradim. Zakačim sajlu na kuku,cimnem dvaput,srušim stari čardak... Oću vozim tenk jer tako volim. A svi vi koji vozite vaše hdi,tddi,tdi,itd plastične igračkice,hvalite se i dalje kako ste eto uradili servis i promenili zamajac(čitaj digli kredit i pozajmice da to isplatite) želim vam svu sreću sa vašim olupinama koje su eto prešle 180000 sve odreda kad ste ih kupili....Jer baba i deda vozili na pijac vikendom,a deda imao kraću nogu pa slabije davao gas,zato je malo prešao...180000(treći put) Neka živi svako kako može i nek vozi šta voli. Ne razumem toliku mržnju i zavist prema ljudima koji voze jeep ili SUV.

Odgovori

Goce

Ti si ocigledno promasio temu prijatelju. Mnogi od nas ovde na forumu vozimo dzipove! Ne radi se o tome, vec o nadobudnosti nezrelih i obicno neukih i polupismenih seljobera koji su seli u dzipa, pa ga voze ko mamlazi unaokolo! Puvajući se pred isto tako tupavim barbikama koje voze, iako ne znaju ni sta znaci off road! U tekstu pise da po snegu treba voziti sa zimskim gumama sa cim se svi mi normalni slazemo, i to je uglavnom preporuka članka. I bez obzira na zimske gume opet treba biti strpljiv i pazljiv u zimskim uslovima, jer ti ni dzip od 100.000 eura nece pomoci ako preterujes...mnogi su i po EU pre vremena otisli kod Sv.Petra ludirajuci se i imajuci 100% poverenja samo na tehniku i vrhunske sisteme.

vlada

@Nenad Joncic -Pirke..Ako si Pirke znam te sigurno,radim u tvom kraju,znas da mogu da imam dzipa kakvog hocu,al nezgodno je za posao,vidi se,narod gleda i ogovara..Ali kad se nekad i vidimo,manji si od makovog zrna,Ti mene znas sigurno,ja tebe ne,ali cudi me da mi nisi upao u oci,jer si toliko silan..

vlada

@Nenad Joncic..Pirke ti si neki veliki baja,jer vozis kozmeticki Jeep,namenjen evropskom trzistu..Kad budes vozio Jeep 4.5-5.0 benz,tad se javi za komentar,i brbljaj do mile volje,jer taj tvoj 2.7 crdi je igracka za balavandere..

Sale

Ne verujem da ima puno onih koji veruju u to da se zimi bezbedno i efikasno može voziti sa letnjim gumama, bez obzira o kojem autu se radi. Pre će biti da ima puno onih koji kupuju automobile koje realno ne mogu da održavaju. To su oni koji kupuju polovne gume, polovne delove, održavaju automobile po kojekakvim šupama, pun rezervoar su poslednji put sipali pre 20 godina, žale se što im je registracija skupa, a voze automobile od 3.000 kubika i sl. Tu je problem u glavi i želji da se leti više nego što se realno može. Ako neko već kupi premijum automobil, mora biti spreman i na troškove, nebitno koliko je auto plaćen. Možete kupiti novog Pasata za 30.000 evra ili ko zna koliko, a možete i za 3.000 i održavanje i jednog i drugog će biti jednako skupo, samo što u prvom slučaju vozite novi auto pod garancijom, a u drugom slučaju vozite neku lominu koja će vas finansijski sahraniti, jer čim ste kupili premijum auto za 3.000 evra jasno je da para nemate. To je suština.

Odgovori

Marko

Nisi u pravu ima izuzetaka. Imam pare da vozim bilo koji auto. A vozim kako ti kažeš staru olupinu. Moja olupina je 2007 Subaru Forester XT turbo automatic, 4x4 benzinac. Najbolja generacija Subaru i poslednji pravi Subaru tenk. Srpski auto kupljen nov u Subaru gde se i održava. Plin nebi ni pomislio da stavim u boxer motor. Troši koliko hoćeš, ide gde hoćeš i brži od 95% automobila u gradu. Održavanje košta koliko ti volja a ne bi ga menjao ni za jedan. Voziće se dok više ne može.

Aleksandar Vidakovic

Najbolji je Subaru Forester za zimske uslove i tu mu nema ravnog.

Odgovori

vlada

@Aleksandar Vidakovic..Nema mu ravnog..I to je fakat..Retko vozilo na nasem trzistu,ali je extra..

Laki

Imam sve vrste automobila sa razlicitim pogonima(4x4 reduktor. 4x4 haldeh itd) pogotovo ako je auto velike mase mora imati zimske pneumatike radi kretanja i izlaska uz uspone itd... A najviše radi kočenja jer ako velika guma ne lijepi i nema,, mesa,, stiskom kocnice dobija se efekat skija i sigurno slijetanje sa puta udaranje u nesto ili pukuom srecom zaustavljanje. Da zimske gume ne trebaju suv vozilima i dzipovima ili quattro vozilima nebi se proizvodile

Odgovori

Srbin

Naravno da im treba, bez odgovarajućij guma su beskorisni. Lakše će krenuti od vozila sa pogonom na jednoj osovini, to je sve. Ali bez odgovarajućih guma, svaki auto je beskoristan.

Odgovori

Rajko

Jeep Wrangler je jedini pravi Jeep ostalo su Suv vozila ,možda Land Rover ili Mercedes g klasa alisa odgovarajući m gumama

Odgovori

Maja

Samo je jedan Jeep ostalo su karavani .

vlada

G-dine Romcevicu,bravo za temu,pun pogodak..Al strucnjaci se slabo javljaju,ne zele da hvale svoje celave gume.Mi sirotinja, koji vozimo skromne automobile stare 5-6 godina,imamo dva seta dobrih guma,i nije nas briga za koje kakve Kozmeticke dzipove..Takvim vlasnicima,je Zastava 101 nocna mora,sto se tice snega i blata..

Odgovori

Dr..

G-dine Vlado...sirotinja ne vozi vozila stara 5-6g,tako da vi ne spadate u tu grupu.Samim tim vaš komentar ne treba uzimati u obzir...

vlada

@Dr,druze moj...Ja ne vozim dzip,vozim automobil skromnih performansi,Pezo 308,1.6 hdi,92 ks,2013.Sebi ne dozvoljavam da razmisljam o godisnjem dobu,da li ce biti suncano ili sneg,da li sam opasnost za druge,a onda za sebe..Postujem zakone,i uvek imam gume za sva doba..Osiguravajuce kuce u slucaju nezgode,ne mogu da me sikaniraju..Postujem svoje i tudje vreme,ne zaustavljam saobracaj zbog svoje sujete i sebicluka...A vozaci koje kakvih dzipova rade sve suprotno,i opet da naglasim,to je u Bgdu posebno uocljivo,jer pilicari voze kante,koje je tesko odrzavati,i samo oni znaju kako im je za dzep..E zato mi mudriji vozimo ono,sto mozemo da odrzavamo,pocev od guma pa na dalje...Nadam se da si me dobro shvatio..

vesko

Imam kolegu koji je elementarna nepogoda na putu. Dosta pije i ne ustrucava se da vozi pijan, vozi zustro i krsi propise stalno, a druzi se sa nekim problematicnim tipovima iz N.Bgd blokova. Gume su mu valjda sve razlicite. Kad nadje na oglasu jednu dobru rasparenu gumu, on je kupi za 1000 din i montira. Pitam ga; sta ces covece ako pijan nekoga udaris, osiguranje ti ne vazi. On kaze; izadjem iz auta i bezim sto dalje. Sutra odem u policiju i prijavim se, a bezaniju opravdam strahom da me vozac koga sam udario ne prebije. Svi se naravno krstimo i levom i desnom, ali i takvih ima.

amos

vlada prijatelju bas ti i nije sirotinjski auto od 5- 6 godina, izvini ali u srbiji je prosek jedno 3 puta stariji. A sa druge strane kad pogledas, drtina moze da unisti i auto od 5 godina, dok kod savesnog ce i onaj od 15- 20 god blistati u svakom smislu!

vlada

@Amos...Tema nije starost automobila vec zimska guma..Mada, znam iz bolnog iskustva da je vrlo skupo odrzavati stare automobile koji su non stop na putu..Rupa bez dna..Prethodan automobil sam platio 7500e/3 god star/,presao 550.000 km,u odrzavanje spiskao preko 10.000 e..Zapadnjaci nisu glupi sto voze auta maximum 7 godina..

djura

A sta kaze zakon (ZOBS) o obavezi 4x4 da imaju sve cetiri zimske gume zimi? Da li 4x4 moraju od 1.11. do 1.04. naredne godine da imaju zimske gume ili ne?

Odgovori

Polovni Automobili

Zakon ne pravi razliku između vrste pogona. Znači - pravila koja važe za vozila sa prednjim ili zadnjim pogonom, važe i za vozila sa pogonom na svim točkovima, bez obzira da li je reč o SUV-ovima ili pravim terencima.

djura

Ako je tako, onda je ovaj tekst besmislen i bespotreban.

Milos

Moze da *ide* sa dobrim letnjim gumama po snegu dok ne stane(uzbrdo), kad stane, nema sanse da nastavi iako je sve ukljuceno. Mnogo veci problem su krivine gde se ne zna kada ce zadnji kraj izleteti. Ja sam okrenuo Jeep na semaforu za 360* na 10-15 km/h, sva sreca sto nije bilo nikog...

Odgovori

vlada

@MILOS...Moj Milose,sve moze,sve do prve prilike,tj.nezgode..A kada se desi,tad je kasno..Medjutim,ja bih pre rekao,da zelis da vozis nesto robusno,ali nemas uslova za pravilno odrzavanje..Set zimskih guma koje valjaju,debelo kostaju.A letnje mogu da posluze,po centru grada,gde se redovno cisti..Za sve ostale puteve,tipa Ibarska i auto put,ti i tvoje vozilo ste ubica na putu..

vlada

@Milos...Milose,zaboravio sam da te pohvalim,ti si jedan od retkih iskrenih vozaca,koji kaze onako kako jeste..Nadam se da te je taj strasni dozivljaj naucio da povedes racuna i o sebi,a pogotovo o drugima..Imas jako i robusno vozilo,i svaki putnicki auto bi lose prosao u sudaru sa tobom..A tek zakonske posledice...Zato kupuj zimsku gumu,makar Tigar,i ona je dobra,kad nema nista drugo..

Slavko Ilić

Vozim Tigrove gume već 10 godina i na više automobila. Pregurale zimovanje na Tari, Divčibarama, Zlatiboru i Jahorini bez ikakvih problema. Poštovanje propisa i svest o tome da je fizika neumoljiva je ono što vas čuva, pored zimskih guma. Tako da kad neko kaže "makar bile Tigar" stvarno ne mogu da razumem to nipodaštavanje. Zar vam nije jasno da ljudi voze automobile van svojih mogućnosti, novčanih i vozačkih, samo zbog kompleksa niže vrednosti? Tigar je, u najgorem slučaju, minimum, i to sasvim zadovoljavajući.

Слободан

@Slavko Ilić На снегу су можда у реду, али се осим на планинама зими углавном вози по сувом асфалту, мокром асфалту и понекад леду. На ADAC-овом тесту зимских гума за 2017 годину, са истим аутомобилом, истим димензијама ума, при истој брзини, на мокром асфалту Michelin Alpin 5 зауставе аутомобил после 33.3 метра. Тигар Винтера после 43.4 метара.

vlada

@Slavko Ilic..Slavko,pa mogu ti reci,da je Tigar neki zadovoljavajuci minimum..S obzirom kakvih sve zimskih guma ima,to je da se najezis...Pa Sava za nase trziste je izmedju druge i trece klase, a ostale krseve necu ni da pominjem..No ja sam taj neki koji pominje, makar Tigar...Izgleda da nisi bas razumeo text...Radi se o gumama za dzipove,ciji cenovni rang leti u nebo..Nesto kvalitetnija guma,R 18-21,kosta od 400 e pa navise..Dakle Tigar guma nije pomenuta kao losa guma,vec kao jeftina guma koja moze da zavrsi posao 2 zimske sezone. Jedina Tigrova mana je sto se brzo trosi,i ko ne mora,on je i ne kupuje..Medjutim,pilicari sto izigravaju mangupe u Lomovima od suv,nemaju ni za Tigar..To je sustina price vezana za tekst..

SrbaD

Bez brige, kad je zaledjena raskrsnica ni sa zimskim nije bezbedno i moze da se to desi. Mi smo sa neverovatnih 30 uleteli na raskrsnicu, udarili u rupu koja nas je bacila i okrenula nam auto za 360. Policajac je dosao i pitao nas gde jurimo. 30km/h je bilo

DS

Apsolutno tacno. Uvezao sam BMW X3 pre 5 godina iz CH imao je Michelin univerzalne gume manje od dve godine stare. Kad je pao sneg malo sam se razocarao, ocekivao sam malo bolje karakteristike s obzirom da nisam ranije vozio ni univerzalne gume ni 4x4 vozilo. Kada sam kasnije stavio nove wintera gume, situacija se ekstremno popravila, totalno drugi auto, stabilnost, sigurnost, jedva sam cekao da padne sneg i da vozim po njemu.. Iako X3 nije terenac niti ima ozbiljniji 4x4 pogon

Odgovori

Filip

X-Drive (i AWD sistemi) i jeste predviđen za stabilnost u lošijim uslovima vožnje, odnosno po klizavoj podlozi (sneg i kiša), tako da je po klizavom asvaltu svakako bolji nego old school terenci sa "ozbiljnim 4x4" pogonom kako si ih nazvao. Za ozbiljan off road su neophodni reduktor, zaključavanje diferencijala (ako ne sva 3 onda bar centralni i zadnji), što veći klirens, idealno bi bilo da osovine budu čvrste (a ne nezavisne) i da vozilo ima šasiju kako bi moglo da se giba i da osigura po neravnom da gume budu u kontaktu s podlogom a ne da su točkovi u vazduhu. Za vožnju po klizavom putu (pri nekoj brzini od preko 50 km/h) ništa od navedenog ne pomaže: diferencijali mogu da se polome a i čine upravljanje težim, visok klirens diže težište što u kombinaciji sa šasijom i čvrstim osovinama čini da se vozilo naginje u krivinama i gubi stabilnost. Bolje su zimske gume nego sve navedeno.

vlada

@Filip...Napokon,neko ko je strucan,i ko poznaje materiju..Meni je zadovoljstvo,kada procitam profesionalan komentar..Mi laici brbljamo o gumama,a Filip u nekoliko recenica pojasni,sto mnoge zanima,a nemaju koga da pitaju..

Filip

@Vlada - Pokušao sam da budem što koncizniji, ali o ovome bi moglo da se piše naširoko. Za ozbiljnog terenca je takođe neophodno da ima i čekrk/vitlo, zaštitu ispod karoserije, i dobre prilazne/odlazne i prelomne uglove - opet ništa od toga ne znači puno za klizav asvalt (možda čekrk kad već sletiš s puta?). Pre 1998 (ML) i 1999 (X5) su terenci težili ka tome da budu sposobni za vožnju po nepristupačnom terenu, praktično radne mašine, ali su iz gore navedenih razloga bili neudobni po asfaltu, i više su težili ka traktorima nego putničkim vozilima. BMW i Mercedes su tada napravili nešto što liči na terenca ali ima i dozu luksuza i komfora uz slabije off road mogućnosti, a onda se to primilo, pa su ih drugi proizvođači su sledili. To je uzelo maha i svaka naredna generacija se (uglavom) sve više udaljava od off-roada a ide ka komforu, imidžu i ekonomičnosti (npr. pogon na 2 točka).

vlada

@Filip..Sve je fakat,sto navodis..Nikada nisam imao terence ali sam sluzbeno vozio defender i ladu nivu..Defender po asfaltu bruji,trese,,krut,mada nisam imao prilike da ga vozim po snegu..Donekle se razumem u of roud voznju jer imam Atv,sa krampon gumama/uostalom,vecina ima te gume/..Cekrk je odlicna stvar,pomaze u raznim situacijama a ima ih bezbroj po terenu..Po blatu rastura...Ali po snegu ne moze sem po ravnom,a i to je mucenje..Zato nekada koristim lance,ali generalno izbegavam zimi da ga vozim..

vlada

@Filip..Nekih davnih godina,otac me opasno nasmejao,kada je uzeo Ml u poceo da brblja o nekim terenskim sposobnostima..Prilikom silaska sa asfalta u njegovom selu,dakle blaga uzbrdica,ml se ukopao i ni makac,ma jok,nece uzbrdo...Cale se mucio,psovao,ebo te ko te napravio,majku svapsku itd..Elem sednem u svoj mercedes 190/ojacan sa ciglama iz ta peci u gepeku,i gumama kramponkama od 20 mm/Bugarska guma Vidinka/i savladam sve sto je bilo moguce sa tim klirensom auta..Sneg visok a mercedes se probija kao buldozer sa svojih skromnih 75 ks..Dakle odredjena tezina pozadi i ZESTOKA guma su bili presudni kasnije i za Kopaonik gde je izlazio gde god je pozeleo..Narod se krstio,pitao jel to 4x4,jel ima sper,jel ima....A mercedes imao samo dobru gumu i cigle u gepeku..

srbad

Nasa wintera je zakon, gde god je drug isao sa a6 quatro iza njega sam i ja sa malim swiftom sa pogonom na prednjim tockovima. Osvojili smo Taru i Zlatibor. Dobra guma, malo strpljenja i svaki auto je terenac.

Чкоде

Пре неки дан у БГу у истој улици видео Мерцедес ГЛ (друга генерација) са океј предњим гумама, али задње буквално потпуно ћелаве!? Мало даље од њега Х5 (друга ген.) са све 4 гуме где се шара јееедва може приметити.

Odgovori

vlada

@Ckode...Pa to su veliki strucnjaci koji nemaju ni za gorivo a kamo li 1000 e za zimske gume..

Слободан

И ја сам исто видео Икс 5 са ћелавим гумама, скоро као сликови. xD То ти је када чобанин купи неку изакану кршину са милион километара за мале паре, да би изгледао као да је добростојећи, а нема пара ни за гуме...

sajky

Vise ima tih sa celavim gumama sa tim bajnim "dzipovima" nego normalnih koji mozu to da odrzavaju. Licno znam lika iz mog sela, kupio ML-a i kupio polovne zimske gume, jer je skrt da plati nove. Inace govno od coveka sto se placanja tice.

kole

Ovaj test vozac sa snimka nas ubedjuje da su zimi bolje zimske gume, a on izlazi na minus u majici. Svet poludeo. Sto je auto tezi, on vecom silom pritiska podlogu sto je dobro zbog boljeg kontakta gume i podloge, ali je lose jer tu masu treba pokrenuti sa mesta. Moj prijatelj je imao Cirokija i gledao sam kako auto od 2.5 tona sa dobrim zimskim gumama bespomocno proklizava na blagoj uzbrdici pokrivenoj sa desetak cm snega na temperaturi od desetak stepeni u plusu. Morao je da vozi u rikverc do ravnog dela i uz zalet izadje na kapiju. Cim je otisao dovezao sam svoj auto sa prednjim pogonom i bez ikakve drame lagano krenuo vise puta. Zato odlicnu prohodnost na uzbrdicama imaju lagani 4x4 SUV i putnicki automobili. Daster, Panda 4x4, Nisan X-trejl... Lada Niva se penje na masnu banderu, ali silazak nizbrdo kad je put pod nagibom je iskustvo od koga moze da se osedi.

Odgovori

vlada

@Borislav Mihajlovic...Boro,pa ne pricaj tako,jer to nije istina..Mup,eps,sumarija,uglavnom koriste Ladu Nivu..Najbolji odnos ulozenog i onoga sto dobijas,robusan i tvrd auto,ne kvari se previse i zavrsava posao..Pravljena je za teske terene,a jeftinija po raznim parametrima od tenka zvanog Uaz..Ne mislis valjda da ce firme recimo da uzimaju preskupu toyotu ili nisan..Niva zavrsava posao raznim sluzbama,a da nije tako,davno bi bila van upotrebe..

sale

@kole Gde si ti majketi video 10tak cm snega na 10tak stepeni u plusu ?

Igor

Naravno da trebaju imati zimske gume sto 99 posto ima. Ja imam Q5 i dva para 20 i jedan par 21. Od toga je jedan par 20 zimski Dot 2018 6,5mm Nokian. Nadam se da se necu zaglavljivati kao sto neki komentarisu...

Odgovori

Dejan

Al se uvredi čovek :):):) Pa niko nije tebe lično prozivao, a ni one sa džipovima koji su svesni šta njihov auto može a šta ne može i koji po snegu voze sa zimskim gumama. Koliko sam ja shvatio, suština je u tome da se objasni ljudima koji imaju džipove, a koji su ubeđeni da sa letnjim gumama mogu da voze po snegu samo zato što imaju sve četiri vuče i onda su ubeđeni da su nepobedivi.

Igor

Ako je to sustina onda dal bila prednja-zadnja-4x4 obavezno zimska guma. Zbog sebe i drugih ucesnika u saobracaju. Mada ja licno mislim da ne postoje ljudi koji voze zimi sa letnjim gumama. U protivnom oduzeti dozvolu zauvek.

vlada

@Igor...Ti si savestan vozac,i neces da se brukas,sa celavim gumama,a imas dobar i skup automobil..Tako nesto rade samo klosari i pilicari..

Dragan

Ako živite u LA ili San Diego a ne skijate. Ne trebaju. Svima ostalima koji voze po snegu, naravno da trebaju. Apsolutni minimum za sneg bi bio univerzalni pneumatik koji svi u US imaju (izuzev hardcore sportskih automobila npr GT3 RS i slično). I ne zaboravite na DOT. Ako vozite neki leš od SUV iz uvoza, vrlo verovatno da je DOT iz Starog Zaveta, stoga i to uračunajte u trošak.

Odgovori

Besni

Nažalost, ne živim u LA, ni u San Diego. Odakle ti uopšte ideja da stavljaš ta dva grada kao primere ovde? Boli me stomak od smeha. :) :) :)

Milos

Al Khasaba (Irak), letos je bilo +58...

Krle

meni bi posao radile i univerzalne, ali ipak preko leta hocu da imam prave letnje. Svaka njima cast ali neke kompromise su morali da prave. Ja kad zakucam kocnicu u nekoj situaciji, pola metra moze da te otera na robiju. A zimi kupujem zimske vise reda radi

Odgovori

Besni

I ja sam razmišljao o tim ol-sizon gumama, ali sam na kraju ipak shvatio da se isplati da kupim još jedne čelične felne za zimske gume pa da menjam sam kad i kako ocu.

Malo iskusniji

Nije ovaj nikad vozio Ladu Nivu čim tako piše o njoj. Ne kaže se džaba da može uz banderu da se popne.

Odgovori

Krle

moze da se popne da nek azem gde. Zasto je onda nema na ovim ofrouderskim skupovima i takmicenjima? Ima ona svojih mana mnogo, ali je to rusko, pa mi volimo da se busamo.

Dragan Romčević

Vozio je autor teksta Ladu Nivu mnogo puta, prešao solidnu kilometražu i to u različitim uslovima i sa različitim gumama - od blatnjavih njiva do snega u planinama. Sa dobrim gumama stvarno će proći tamo gde malo ko veruje da može bilo koji auto da prođe. Ali sa lošim ili neodgovarajućim gumama vožnja se lako pretvori u agoniju. Mada, kada je blato u vojvođanskim njivama u pitanju, naročito kada nakon dužeg sušnog perioda padne kiša, čak ni prave terenske gume nisu od velike pomoć pošto ih lepljivo blato lako pretvori u trkačke slikove. Naravno, nije svako blato isto, tako da ni tu nema pravila.

Dejan

Viđao sam razne džipove koji su stali tamo gde obična kola prolaze. Kupe Range Rover ili novi X5 pa strahuju da ga ne ogrebu negde i onda voze kao po jajima. A i kad krenu po snegu uzbrdo, samo gledaš kako točkovi se cimaju i trzaju. Kontam da im bilo žao da kupe zimske gume u svojim dimenzijama 255/45 R20... A neće da kupe tigar zato što ih sramota da ih kolege iz istog društvenog miljea ne za***vaju. A onda se zaleti Stojadin i popne se uzbrdo uz pun gas.

kole

Nije Niva Ferari pa da je nemoguce da je neko vozio. Ne palim se na ruske proizvode, ali sam vise puta i to bas u blatnjavim vojvodjanskim oranicama gledao kralja prohodnosti gde 95% terenaca nema sta da trazi, a ti je ruski UAZ.

Besni

Lepo je objašnjeno i u tekstu i u komentarima, a to je i neka zdrava logika koja je jasna svakome ko želi da razmišlja, da je jedini kontakt auta sa podlogom guma, odnosno četiri gume. Ako taj kontakt nema dovoljno trenja, trakcije, držanja - džaba sva moguća elektronika, ESP, ABS, pogon na svim točkovima i sve ostalo što je čovek izmislio i ugradio u automobil ili bilo koje drugo vozilo.

vlada

Ko je vozio ladu nivu zna,da ona prolaze teze terene nego Defender..Defender kad se zaglavi,to je muka nevidjena,gradjevinska masina mora da ga izvlaci...Imao sam prilike da vozim oba vozila,sluzbeno,po tezim terenima ...Defender mi se svideo po svojoj snazi i robusnosti,ali Niva ga je premasila po raznim parametrima..Naravno da su gume bile kramponke na oba vozila..

vlada

@Kole..Tacno tako,Uaz je neprevazidjen,nisam ga vozio,ali policija me vozila,po stazama i bogazama,vrletima,potocima,blatustini,dakle po mestima,gde je makadamski put,nepoznata imenica..Tresao sam se nekoliko dana posle te voznje,ko da sam radio na pikameru,Unutrasnji organi se poremetili..Uaz gazi kao buldozer...Neudoban,skace,sedista nikakakva,izubijas se sav u voznji..Al za njega nema prepreke,pogotovo sa krampon gumama..

borislav mihajlovic

Lada niva je najgori terenac ako se za nju uopste to i moze reci,to je Ruska bizuterija i kada nju uvezete u dvoriste to je nedo bog kao da lecite bolesnika od karcinoma,bezite ljudi od tog zla,ko se NIVOM hvali taj nezna ni sta je SUV,a ni pravi dzip sa blokadama,a da nespominjem esp itd