Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Plivajući zamajac nije bauk

Plivajući zamajac nije bauk
Postavljeno 05.05.2020. u 14:05
Autor: Dragan Romčević

Ozloglašeni plivajući zamajac mnogima uliva strah u kosti, a neki odustaju i od kupovine određenog automobila koji ima plivajući zamajac.

Da li je ovaj strah opravdan? Svi smo čuli horor priče o tome koliko košta njegova zamena, a generalno vlada uverenje da mu je životni vek jako kratak.

Da pogledamo malo širu sliku – možda plivajući zamajac uopšte nije toliko strašan već samo običan potrošni deo kao i svaki drugi.

Zašto se uopšte ugrađuje plivajući umesto običnog zamajca?

Ukratko – savremeni turbo dizel motori mogu veoma brzo i „oštro“ da razviju veliki obrtni moment pri veoma niskom broju obrtaja, pa ta navala obrtnog momenta mora nekako da se amortizuje pošto dolazi do ogromnog opterećenja svih komponenti u sistemu prenosa snage/obrtnog momenta iz motora na točkove.

Postoje i drugi razlozi, ali ovaj je najvažniji.

Može li uopšte da se nađe iole noviji dizelaš bez plivajućeg zamajca?

Teško - plivajući zamajac je odavno postao standard. Jednostavno, savremeni turbodizel motori razvijaju veliki obrtni moment pri niskom broju obrtaja, tako da je plivajući zamajac neophodan da amortizuje navalu tolike sile.

Kako stari dizelaši polako završavaju na otpadu, a tu su i oštrije provere izduvnih gasova na tehničkom pregledu, vremenom će svi vozači biti prisiljeni da uzmu dizelaša sa plivajućem zamajcem i pomire se s činjenicom da je to praktično samo još jedan potrošni deo.

Sve više benzinaca dobija plivajući zamajac

Mnoge stvari koje su ranije zagorčavale život samo vlasnicima dizelaša odavno su počele da prelaze na benzince. Npr. osetljive dizne, nakupljanje čađi na raznim delovima, pa je tu mesto našao i plivajući zamajac. Jednostavno, kod novijih automobila sve je više turbobenzinskih motora i to sa direktnim ubrizgavanjem, dok atmosferski polako ali sigurno odlaze u istoriju.

Plivajući zamajac nije razlog za odustajanje od kupovine

To što plivajući zamajac može da se pokvari i što zamena može da bude skupa, nije razlog da odustanete od kupovine automobila koji ga ima.

Mnogo je drugih delova i komponenti koji takođe mogu da izazovu skupe kvarove, pa zbog njih ne odustajete od kupovine. Krenimo od turbo punjača, dizni, EGR-a, DPF-a, raznih senzora...

Pritom - uporno zaboravljamo da plivajući zamajac može da traje veoma dugo.

Koju kilometražu može da izdrži plivajući zamajac?

Nezahvalno je prognozirati koliko će trajati – to zavisi od raznih faktora, kao što su uslovi i stil vožnje, kvalitet samog zamajca (originalni ili zamenski), itd. Proizvođači uglavnom kažu da bi trebalo da potraje najmanje 150.000-200.000 kilometara.

U svakom slučaju, i zamenski bi trebalo da izdrže više od 100.000 kilometara. Ako godišnje prelazite 15.000 km, to je bar 7 godina. Dakle, kada ga jednom zamenite, mirni ste prilično dugo.

Ali, potražite i sami informacije o dužini radnog veka plivajućeg zamajca. Međutim, ne oslanjajte se samo na priče onih kojima je plivajući stradao npr. 5-6 meseci nakon kupovine auta.

Raspitajte se kod vlasnika dizelaša koji isti auto imaju godinama.

Plivajući se „raspao“ 30.000 km nakon zamene?!

Ima i ovakvih slučajeva. Međutim, ako zamajac nema fabričku grešku i stručno je instaliran, krivica je uglavnom u načinu vožnje. Zanimljivo je da podjednako štetni mogu da budu oštra, sportska vožnja i „davljenje“ motora niskim obrtajima. Objasnićemo ovo u nastavku teksta.

Uzrok može da bude i u nekoj drugoj neispravnosti na automobilu.

Kupujete auto sa plivajućim zamajcem – provera i prevencija

Pripremite se i zaštitite koliko je to moguće.

1)     Na šta treba da obratite pažnju

Ako želite da proverite u kakvom je stanju plivajući zamajac, odnosno da dobijete bar kakvu takvu sliku koliko je istrošen i u kakvom su stanju razne komponente u njemu, naročito opruge, obratite pažnju na sledeće, jer ovi simptomi ukazuju da nešto nije u redu:

  • zveckanje, pojačane vibracije i lupanje u leru
  • stresanje i udari prilikom startovanja i gašenja motora
  • trzanje i lupanje prilikom kretanja ili jačeg dodavanja gasa

Nivo buke i stresanja menja se sa različitim brojem obrtaja prilikom dodavanja i puštanja gasa, kao i pritiskanja i puštanja kvačila:



Napomena – postoje i „lažni“ simptomi, koji se neretko javljaju kada „ode“ nosač motora, pa prvo treba proveriti nosače motora. I kvar nekih drugih delova može da navede vozača da pomisli da je reč o kvaru plivajućeg zamajca, iako je on sasvim ispravan.

Stoga je možda pametno posetiti dva ili tri servisa pre odluke da se menja zamajac, kako se ne bi desilo da plaćate nepotrebnu popravku.

2)     Koliko košta zamena?

U slučaju da do toga dođe, zamena plivajućeg zamajca uopšte ne mora da bude velik udar na vaš budžet. Cene mogu dosta da se razlikuju od slučaja do slučaja.

Zato je i preporuka da se, ako već imate zebnju od plivajućeg zamajca, raspitate u servisima i prodavnicama koliko bi koštala njegova zamena.

3)     Naučite kako da mu produžite radni vek

Kako sačuvati plivajući zamajac? Nije teško, a može da uštedi mnogo novca:

  • Ne „potapajte“ papučicu gasa pri malom broju obrtaja. Na primer, ako nekoga pretičete, obavezno ubacite menjač u niži stepen prenosa i obavite to u višim obrtajima, iako znate da on može lepo da „povuče“ i sa nižih obrtaja. Kombinacija niskih obrtaja i jakog gasa ima vrlo negativan uticaj na plivajući zamajac
     
  • Nemojte ni generalno da vozite na suviše malom broju obrtaja – drugim rečima, ako vam se pojavljuju one strelice (na instrument tabli) da prebacite u viši stepen prenosa zbog ekonomičnije vožnje, ne morate baš slepo da ih pratite
     
  • Izbegavajte oštra ubrzanja iz mesta
     
  • Izbegavajte oštro kočenje motorom
     
  • Izbegavajte generalno oštru/sportsku vožnju
     
  • Držite auto u ispravnom stanju - ispravnost motora i drugih delova, takođe može da utiče na skraćenje životnog veka zamajca – ako se motor trese, trza i slično, sve to se prenosi na zamajac koji trpi veći stres, tj. mora da amortizuje više vibracija
     
  • Ne dozvoljavajte da vam se motor ugasi pri kretanju iz mesta – tada zamajac trpi jake udare
     
  • Držite pritisnuto kvačilo kada palite i gasite auto

Koliko košta zamena plivajućeg zamajca?

Vrlo je nezahvalno navoditi primere, pošto cene za određeni model mogu drastično da se razlikuju u zavisnosti od toga da li ugrađujete originalan deo u ovlašćenom servisu ili zamenski u neovlašćenom. Pritom i cene zamenskih zamajaca mogu značajno da se razlikuju u zavisnosti od marke i mesta gde ga kupujete, isto kao i cene zamene u servisu.

Jeftinija alternativa – remont plivajućeg zamajca

Plivajući zamajac može da se remontuje – postoje servisi koji se time bave. Recimo da je cena oko 200 evra. Međutim, ostaju pitanja da li je zamajac u takvom stanju da uopšte može da se remontuje, kao i kolika je garancija, odnosno koliko kvalitetno i stručno će remont biti obavljen.

Možete da proverite i u nekom ovlašćenom servisu da li prodaju fabrički remontovane plivajuće zamajce.

Zaključak

Svi noviji dizelaši, ali i sve više benzinca, imaju plivajući zamajac. On je potrošni deo na automobilu, kao što je recimo i lamela, ali njegov životni vek umnogome može biti produžen pravilnim korišćenjem automobila.

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 22
Pregleda: 31601
Ocena: 3.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Bogdan

Ako svi stariji dizelaši i benzinici "idu na otpad" zašto onda mi nemamo pare za nove automobile kao sve druge države?

Odgovori

Nevolem

Odgovor na tvoje pitanje je vrlo jednostavan: isuviše smo lenji da išta uradimo po pitanju promene našeg života u sirbistanu tako da su nas pokrali, unazadili i napravili budalama najgori od nas. A onog momenta kad dripci jednom prodju nekažnjeno, svaki sledeći put je sve lakše.

Marko Veselinov

Precenjena su auta RECIMO golf 5 turbodizel.120000 presao da ga kupite u Australiji $ 1200 otprilike 1 nedeljna plata.

Лауда

Другаров клинац је пре пар дана почео да кука да не сме да изађе ван куће јер ће да га однесе пливајући замајац. Тако да, јесте баук.

Odgovori

wat

Tekst implicira da svaki dizelas poseduje plivajuci zamajac. Dobar deo, pogotovo novih automobila su poseduje automatski menjac koji koristi konverter obrtnog momenta umesto plivajuceg zamajca.

Odgovori

Ufc

Mislim da je greška što niste spomenuli 1.3Multijet fiatove dizel motore, grande punto evo kao " mladji "polovnjak NEMA plivajući zamajac.

Odgovori

Robert

Fiat-ov 1.3 multijet od 90 hp ima plivajuci

Milan

Mnogi koji su ugradili fiksni ili blokirali postojeci odlicno znaju da sve ovo nije tacno.Proizvodjaci se nikad nece odreci lake zarade na delu koji bukvalno strada posle isteka garancije.Legalno se proizvode zamenski setovi.

Odgovori

Ufx

Smatram da je to moguće kod slabijih motora, kao što Fiat ne ubacuje u 1.3, a taj isti motor Opel stavlja plivajući. Ali auto od 110ks+ smatram da mu je potreban plivajući. Da li ste konkretno videli primer fiksnog kod auta od 150+ks i da nije morao remont posle 50000km?

Ranko Bojat

Kada sam kupovao polovan auto (nakon iskustava sa prethodnim vozilima), jedna od kljucnih stvari mi je bilo vozilo bez plivajuceg zamajca (i DPF filtera). U danasnje vreme to su uglavnom dizelasi male zapremine...Fiat 500L 1.3 MJT...nema pliv.zamajac ( a ni DPF)...zamena korpe, kvacila je negde oko 300eur, ali sa plivajucim zamajcem, to moze da bude dodatnih 300-700 eur, u zavisnosti od proizvodjaca. Sa drugim stvarima koje dolaze na zamenu sa velikom kilometrazom, ispada da auto vozi vas, a ne vi auto. Razumna alternativa...nov auto.

Odgovori

Nevolem

"Izbegavajte oštra ubrzanja iz mesta Izbegavajte oštro kočenje motorom Izbegavajte generalno oštru/sportsku vožnju" ... su stvari zbog kojih i imam auto, benzinac naravno. Nafta je za traktore i tenkove.

Odgovori

milan stankovic

upravo cemu sluzi onda auto?? ajde potreba ali bogami volim da mi po nekada istera i osmeh na lice

Su57

Iako se hvalis sportskom voznjom, auto koji imas, verovatno ne poseduje neke zavidne performanse cim nema plivajuci zamajac. Svaki iole snazniji benzinac(posebno turbo) ima plivajuci zamajac.

Miroslav

Nafta je za traktor,na plin se sprema rucak a na benzin se voze kola,tako da manite se prokletih dizelasa koji nam truju pluca

Dalibor Vukić

Namena plivajućeg zamajca nema veze sa naglim porastom momenta, taj problem se rešava na druge načine. Modelom upravljanja momentom motora, ako maksimalna snaga nije imperativ ili korišćenjem materijala sa boljim tehničkim karakteristikama, ako je cilj sportski odziv motora itd. To što 70% dizel motora u Srbiji radi van fabrički definisanih ograničenja, naročito u pogledu ograničenja momenta, je druga priča. Moment motora je oscilatoran, a oscilacije izazivaju zamor materijala. Da bi postigli današnje snage dizel motora, radilica je morala da bude olakšana, a da zbog zamora ne bi pukla, primenjen je plivajući zamajac, ali i druge mere (remenica za poništavanje viših harmonika i sl.). Ako neko hoće da sačuva zamajac, ne mora preterano da se trudi u vožnji, dovoljno je da se uzdrži od "čipovanja".

Odgovori

dzordz

tako je.lepo objasnjno.struka ocigledno. mi obicniji bi to rekli: kruzni amortizer... ,pravolinijsko kretanje klipova pretvoreno u kruzno kretanje radilice na danasnjim zahtevnim i jacim motorima trazilo je i druga resenja..itd..,uz to sve omogucava i neku vrstu komoditeta, ugladjenosti itd. tako da otprilike oko 0.30 din po kilometru racunajte za zamajac :)

kole

@dalibor Tvoj komentar deluje strucno, ali je samo delimicno objasnio problem. Plivajuci zamajac se izmedju ostalog javlja i kao jeftino resenje auto kompanija koje su konstruisale automobile sa motorom osnovne snage i menjacem koji je bio prilagodjen snazi i obrtnom momentu tog motora. Zbog potraznje kupaca, ti motori su jedostavnim zahvatima dobijali vise snage i momenta. Problem nastaje jer je menjac ostao isti, pa su se javljale havarije menjaca. Poznati su problemi kod Reno Lagune gde su jaci motori lomili menjac sa 6 brzina kao keks, dok je u kombinaciji sa osnovnim motorom menjac bio izdrzljiv. Umesto da konstruisu jace menjace, sto je uzasno skupo i komplikovano, uvode tu mehanicku prevaru i nama prebacuju vruc krompir, da se bakcemo sa popravkom i zamenom zamajca.

Инжењер

Занимљива је то стварчица. Постоје два типа двомасених замајаца, први је без клатна, стари тип, а други је са клатном(горе, прва слика у тексту). Његова улога јесте да смири вибрације и ударе, артикулише обрни момент који се даље преноси на мењач, итд. Е сад, познато је да жустрија вожња из нижих обртаја може да скрати животни век двомасеном замајцу, али, и кад страда беизгаљка(Дизелаши) или се појави изостанак варнице или прљава бризгаљка(бензинци). Осцилације које делују на замајац(број обртаја никада није константан јер мотор СУС није електромотор) су толике као да на тај замајац делују два мотора.

Odgovori

Bane

Zapravo, plivajući zamajac strada kada "spališ lamelu". Odnosno, plivajući zamajac ispunjen je posebnom mašću koja podmazuje sve njegove pokretne delove, ako prilikom nekih uslova vožnje spalite lamelu, temperatura koja se tom prilikom prenese na plivajući zamajac utiče na na svojstva te masti u njemu i nakon toga on traje znatno kraće.

Odgovori

đole

Nije tačno

kole

U zamajcu nema masti. Samo opruge koje oslabe, pa on klapce kao ves masina kojoj su otisli amortizeri. Ako neko slucajno kupuje polovan plivajuci, treba da zna da postoje dve tolerancije koj ispitujete prostim pomeranjem gornjeg pokretnog diska. Prvo pomeranje se zove radijalno i vrsi se kao kad Di Dzej pomera plocu na gramofonu i to pomeranje ne sme da bude vece od 2.5 do 3 cm uz izrazen otpor kretanju, a drugi je aksijalni injega ispitujete kao kad zelite da se uverite da kanalizacioni saht dobro lezi ili klapce i naginje se sa strane. Tu nebi smelo da ima vise od 1 mm pomeranja.

021

plivajući zamajac strada zato što je napravljen da strada, kako bi auto industrija živela od rezervnih delova, kao u slučaju mnogih drugih komponenti na autu. Strada takođe i zbog toga što ljudi ne znaju da voze, ili voze brodove ( mislim na velike aute) po gradu, gde svako paljenje, gašenje, kretanje i stajanje utiče na životni vek delova. Zato postoje gradski autići u kojima nismo dovoljno primećeni. Primer: golf VI 1.6tdi, prvo skidanje menjača na 345000 pravih km. Zamenjen set kvačila i zamajac. Sigurno je prvo jer je prvi vlasnik, kupljen auto kod nas, ali svaki dan auto-put i gas mesečno oko 15000km. Tako da i nije bauk ako se pravilno koristi. Na više različitih automobila stavljen fixni set i nema problema, posle više hiljada km. I lamela ima opruge jel tako?