Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Agresivna vožnja u Srbiji

Agresivna vožnja u Srbiji
Postavljeno 05.05.2011. u 11:00

Agresivna vožnja u Srbiji

Anketa na sajtu: polovniautomobili.com
Trajanje ankete: 28.01.2011. – 05.02.2011.
Ispitanici: svi posetioci sajta polovniautomobili.com
Broj ispitanika: 10.004

Kako bi se utvrdilo koji su najveći problemi vozača u Srbiji i na koji način oni reaguju kada se susretnu sa njima, sajt polovniautomobili.com sproveo je istraživanje o agresivnoj vožnji na našim putevima.

Ukoliko ne poštujete saobraćajne propise – predstavljate opasnost u saobraćaju

Najveći broj učesnika u istraživanju kao najopasniji oblik ponašanja u saobraćaju naveo je nepoštovanje saobraćajnih propisa i prolazak na crveno svetlo (29% ispitanika), kao i nasilničku vožnju - vozači koji su u žurbi, nestrpljivi ili negde kasne (26% ispitanika).

Skoro svaki šesti ispitanik smatra da je najopasniji oblik ponašanja kada se vozač naglo prestroji ili “iseče” drugo vozilo, bez ikakve signalizacije, dok svaki sedmi ispitanik smatra da je najveća opasnost prebrza vožnja.

Svega 5% ispitanika misli da je opasan oblik ponašanja vozača prespora vožnja u najbržoj traci. Obilaženje kolone putem zaustavne trake ili trake suprotnog pravca kao opasan vid ponašanja smatra 4% ispitanika, a nepoštovanje prvenstva prolaza 3% ispitanika. Samo 2% učesnika istraživanja za najopasniji oblik ponašanja smatra držanje kratkog rastojanja između dva vozila u pokretu.

Graph

Žene se plaše nasilničke vožnje, a muškarci nepoštovanja saobraćajnih propisa

Za najveći broj žena najopasnija je nasilnička vožnja - vozači koji su u žurbi, nestrpljivi ili negde kasne, dok je za muškarce to nepoštovanje saobraćajnih propisa i prolazak na crveno svetlo.

Stavovi o opasnom ponašanju u saobraćaju zavise i od starosti ispitanika. Tako, na primer, najveći broj ispitanika starosne dobi između 18 i 35 godina smatra da je najveća opasnost nepoštovanje saobraćajnih propisa i prolazak na crveno svetlo. Nešto stariji ispitanici (osobe koje imaju između 36 i 45 godina) smatraju da su podjednako najveće opasnosti nepoštovanje saobraćajnih propisa i prolazak na crveno svetlo i nasilnička vožnja - vozači koji su u žurbi, nestrpljivi ili negde kasne. Nasilnička vožnja - vozači koji su u žurbi, nestrpljivi ili negde kasne odgovor je koji je dobio najveću naklonost od strane ispitanika između 46 i 65 godina. Zanimljiv je podatak da najveći broj ispitanika starosne dobi preko 65 godina za najveću pretnju u saobraćaju smatra presporu vožnju u najbržoj traci.

Ukoliko posmatramo učestalost ovih vrsta ponašanja, većina ispitanika (čak 65%) susreće se sa njima svakodnevno. Sa opasnim ponašanjima u saobraćaju oko 22% učesnika susreće se nekoliko puta nedeljno. Ostatak ispitanika (13%) sa ovakvim vidom ponašanja susreće se jednom nedeljno, dva do tri puta mesečno, jednom mesečno ili ređe od jednom mesečno.

 

Graph  

Opasnost najviše vreba na gradskim ulicama

Većina ispitanika sa navedenim opasnostima susreće se na gradskim ulicama (oko 71%) gde provodi i najviše vremena u vožnji. Sa druge strane, svaki peti ispitanik sa nekim od opasnih vidova ponašanja susreće se na magistralnim putevima. Sporedni putevi su mesto na kojem se oko 4% ispitanika susretalo sa agresivnom vožnjom, na autoputu njih 3,6%, na parkinzima (0,4%), a na drugim mestima 1,1% ispitanika.

  Graph

Za agresivnu vožnju ne postoji idealno vreme

Na osnovu odgovora ispitanika može se zaključiti da na agresivnost i ponašanje vozača ne utiče doba dana. Tako je većina ispitanika (62% učesnika) odgovorila da nema pravila u koje doba dana se susreću sa agresivnom vožnjom. Ipak, agresivna vožnja najčešće se može uvideti popodne kada su veće gužve u saobraćaju. Tada svaki šesti ispitanik postaje svedok agresivne vožnje. Nešto manje agresivnosti može se primetiti uveče, kada se svega 9% ispitanika susreće sa ovim oblikom ponašanja, potom u podne (oko 6% ispitanika), dok se najmanje može primetiti kasno noću (svega 4% ispitanika) i ujutro (svega 3%).

  Graph

Mobilni telefon najlošija navika vozača

Svaki drugi ispitanik smatra da je najlošija navika vozača razgovor mobilnim telefonom tokom vožnje. Nepoštovanje saobraćajnih znakova problem je za 24% ispitanika, koji su primetili ovu lošu naviku kod drugih vozača, kao i nepoštovanje pešaka u saobraćaju (12%). Svaki deseti ispitanik kao lošu naviku naveo je blokiranje vozila na parkingu. Mali broj ispitanika (6%) primetio je da je drugim vozačima pažnja usmerena na neku drugu aktivnost poput čitanja novina ili šminkanja. Najmanje primećene loše navike su vožnja mlađih osoba na prednjem sedištu (2%) i vožnja bez vozačke dozvole (1%).

Graph

Posebno je poražavajući podatak da se čak 81% ispitanika sa ovim lošim navikama susreće svakodnevno, dok se preostalih 19% ispitanika sa ovim lošim navikama susreće nešto ređe.

Graph

Auto sirena spas u vožnji

Skoro svaki treći ispitanik kada naiđe na nepristojnu ili neprimerenu vožnju trubi sirenom vozaču koji ugrožava saobraćaj. Mnogi (30% ispitanika) ne urade ništa jer se nastoje fokusirati na svoju vožnju. Sa druge strane, svaki peti ispitanik burno reaguje uz psovke upućene vozaču koji ugrožava saobraćaj. Mali broj ispitanika (3%) ne uradi ništa jer se plaši reakcije vozača koji pravi prekršaj, dok neki reaguju presecanjem puta, izlaskom iz auta spremni da se čak i fizički rasprave (3%). Najmanje je ispitanika koji nepristojno gestikuliraju ka vozaču (2%), ali ima i onih koji reaguju na sve navedene načine (8% ispitanika).

  Graph

Žene ne reaguju, muškarci trube

Ukoliko gledamo kako pol vozača utiče na reakciju, možemo da zaključimo da su žene u tom pogledu mirnije. Skoro svaka treća žena ne obraća pažnju i nastoji se fokusirati na vožnju, dok 28% žena reaguje tako što trubi vozaču koji je ugrožava. Da nežniji pol nije potpuno miran kada se nađe u sukobu tokom vožnje pokazuje podatak da 17% njih burno reaguje uz psovke. Neke žene (9%) ne urade ništa jer se plaše reakcije vozača koji prave prekršaj. Ima i hrabrih žena koje čak presecaju put, izlaze iz auta i žele fizički da se rasprave sa drugim vozačem, međutim njih je svega 3%. Samo 1% njih nepristojno gestikulira vozaču, dok 8% koristi sve načine reagovanja.

Graph

Sa druge strane, muškarci se najčešće opredeljuju za trubu kao sredstvo reagovanja na nepristojnu ili neprimerenu vožnju i na to se odlučuje skoro svaki treći. Neki od njih ne reaguju i nastoje da se fokusiraju na vožnju (29%) dok svaki peti ispitanik burno reaguje uz psovke. Oko 8% ispitanika ne bira način na koji će da odreaguje, pa koristi svaki od navedenih. Mali broj muških vozača je spreman na fizičku raspravu (3%), dok neki čak ne urade ništa jer se plaše reakcije vozača koji vrši prekršaj (3%). Za nepristojno gestikuliranje ka vozaču se odlučuje svega 2% muških vozača.

Graph

Kamere radi suzbijanja neprimerene vožnje

Najbolji način da se umanje opasnosti koje donosi agresivna vožnja jeste veća upotreba sigurnosnih kamera na svim glavnim putevima. To smatra skoro svaki treći ispitanik, dok 28% vozača smatra da bi rešenju ovog problema najviše doprinele medijske kampanje. Strožije kažnjavanje agresivnih vozača rešenje je za svakog četvrtog ispitanika, a 16% njih smatra da bi veće prisustvo saobraćajnih policajaca doprinelo poboljšanju situacije na putevima.

Graph

Podaci o učesnicima

Većina učesnika u ovom istraživanju (92%) poseduju automobil, dok ga 8% njih nema.

  Graph

97% ispitanika je muškog roda, dok je 3% odgovora dobijeno od strane lepšeg pola.

 Graph

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 12
Pregleda: 6253
Ocena: 3.1
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

ŠUMAHER

Zakon bi trebalo da važi za sve građane,a ne samo za ‚‚sitnu boraniju‚‚ već i za one imućne.Ko ima para može da gazi sve redom (nekažnjen).jer za njih nijedna novčana kazna u stvari i nije kazna. ‚‚KADIJA TE TUŽI,KADIJA TI SUDI‚‚

Odgovori

Vladimiros

Ne mogu da verujem da je Ani Nikolic jos uvek dozvoljeno da sedi za volanom, a vise puta je uhvacena kako vozi odvaljena od alkohola.

Odgovori

esprimo

@ Vladimiros tu si debelo u pravu sto se tice Policije, voleo bih da njima otvorim gepek pa vidim imaju li novu prvu pomoc, rezervne sijalice itd..da ih oteram na tehnicki... Pre jedno mesec dana Policija ladno pretice na punoj liniji, al eto njih nema ko da kazni, niko nije lud da sam sebi pise kaznu.

Odgovori

Vladimiros

Najagresivniji, najbahatiji i najneodgovorniji vozaci su i dalje u policiji, među politicarima, i naravno JAVNE LICNOSTI, koji uporno odbijaju da shvate da nisu iznad zakona.

Odgovori

esprimo

Generalno gledano taksisti su tempirane bombe na putevima i to ne samo u Beogradu vec i u ostalim gradovima, stalno jure zure, za nih ne vazi pesacki prelaz, crveno svetlo, migavac...razumem ja da je to njima radno mesto ali to ne znaci da treba da prave haos na drumovima, ne postujuci ostale ucesnike u saobracaju, a doduse ni policija ne obavlja svoj deo posla kada je rec o taksistima, nekako su mi privilegovaniji od ostalih ucesnika u saobracaju...

Odgovori

Art

@taksista prijatelju,ti i ovde na forumu kao i na ulicama,potvrdjujes tezu o nevaspitanosti i nekulturnosti taksista,dakle moj predlog je da sto pre,nekom naknadnom edukacijom,sto opstom sto saobracajnom,zamaskirate sa kojih ste cuka sve sisli,pa da se lepo pridruzite nama ostalima koji se ne ponasamo kao da nam je tata licno valjao asfalt po Beogradu. Ako necete vi,uradicemo to mi..polako ali sigurno..dakle malo TX tablice,..malo necemo hteti slusati opravdanja tipa : sta ce mi klima ona nije zdrava,ma koci on samo malo skripi,jeste smrdi gas ali nije to opasno...itd,itd... znachi,izlaz je u EDUKACIJI i naknadnom shvatanju da nisi ti kao taksista jedini na ovim ulicama iliti ti defakto zivish od tih ulica dakle postuj ih i sve na njima.

Odgovori

taksista

vi ste životinje i stoka kad imate takve komentare

Odgovori

Pera

Po ovome se vidi da ovaj sajt bez mene i nije toliko zanimljiv, a moj isto tako stručni komentar je da je agersivna vožnja veoma opasna zbog nedostatka kontracepcije kod nasih vozaca, jer su uglavnom zivacni. Takisti bo BG-u su gadni, i ja sam isto iz BG-a, i znam kako je to kad ti taksista u ,,stojku,, izleti ispred tebe bez zmigavca, zene vozaci se sminkaju dok voze, i to je opasno takođe. Zato i ima 3 ogedala u kolima da se vide iz sva tri ugla, ko u 3D, krsevi bez kocnica, ali treba i njih razumeti jer su i oni ljudi. Isto kao što su zatamnjena stakla opasna po zivot. Pre neki dan isped mene izeteo biciklista na motoru zamalo ga nisam zgazio, ali a6 ima dobre kocnice....

Odgovori

PESAK

TAKSISTI NISU VOZACI ONI SU ZIVOTINJE,NAJBOLJI SU ZENSKI VOZACI KOJI PRIBLIZE SEDISTE DO VOLANA I GLEDAJU U MENJAC KAD MENJAJU BRZINE.OVDE FALI PERIN KOMENTAR.

Odgovori

Milos

A taksisti su posebna vrsta divljači, pogotovo kad pricamo u upadanjima i nekorišćenju migavaca... Ko slepci najgori, boli ih uvo...

Odgovori

Max

Istina da da....

Odgovori

petar bg

U Beogradu ljudi kao da nisu culi za migavac, ko da nisu culi za toleranciju ma uzas, zato sve cesce slobodnim danima odlazim van grada... U Beogradu ste samo sigurni ako vozite skupi dzip, jer onda ne sme niko da vam uleti, ne sme niko da vam svira.. itd....

Odgovori