Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

VAŽNE INFORMACIJE Sve što treba da znate o kupoprodaji automobila za vreme vanrednog stanja možete da pratite putem ovog linka.


Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Automobili u Srbiji stari u proseku više od 14 godina

Automobili u Srbiji stari u proseku više od 14 godina
Postavljeno 19.07.2011. u 13:11

Automobili u Srbiji stari u proseku više od 14 godinaNa drumovima naše zemlje „caruju“ automobili stari u proseku više od 14 godina. Kupovna moć uslovljava spori oporavak voznog parka u Srbiji. Sadašnjim tempom kupovine novih vozila, vozačima u Srbiji će za obnovu voznog parka biti potrebno punih 40 godina!

U Srbiji je u 2010. godini registrovano 1.567.113 putničkih vozila, a kupljeno tek nešto više od 38.000 novih.

- Da bismo obnovili vozni park koji je star 14-15 godina, trebalo bi godišnje da prodajemo 140.000 automobila. A to je, s obzirom na našu prosečnu platu, samo san - kaže predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila Miloš Petrović.

Rezultati prodaje u prvih šest meseci (18.500 automobila) ne ohrabruju, jer je u odnosu na isti period prošle godine (kada je prodato blizu 20.000 vozila) zabeležen pad od 12 odsto.

U istom periodu uvoznici u Hrvatskoj trljaju ruke, jer su zabeležili rast prodaje od 17,5 odsto u prvih šest meseci ove godine u odnosu na isti period lane, što znači da će Hrvati u ovoj godini pazariti znatno više od 40.000 automobila, koliko su kupili u 2010.

Da nije bilo akcije „staro za novo“ i subvencionisanih kredita, stanje voznog parka na srpskim drumovima bilo bi još očajnije.

Stari vozni park „povlači“ i znatno veći broj saobraćajnih nesreća, veću potrošnju goriva, veće zagađenje...

Uvoznici novih automobila u Srbiji, svesni da je najvažnije opstati na tržištu, pokušavaju da posluju i u režimu takozvane proste reprodukcije, sa minimalnim maržama, čekajući na rast standarda, ali i nove propise, koje će Srbija morati da donese ne bi li smanjila broj krševa na drumovima.

Naravno, mnogo se očekuje i od kragujevačkog „Fijata“, ali je najvažnije, kako reče prvi čovek Srpske asocijacije uvoznika Miloš Petrović, da nam novčanik bude deblji.

Veliko tržište

Srbija, sa skoro osam miliona stanovnika, potencijalno je veliko tržište. To dokazuju podaci o prodaji automobila u zemljama sa sličnim brojem stanovnika, kao što je Češka (oko 10 miliona), koja je, doduše, i ekonomski razvijenija. Tamo je tokom 2010. godine kupljeno 169.236 novih automobila.

U Austriji je 2010. godine prodato 328.563 nova automobila.

U Irskoj, sa oko šest miliona stanovnika, koju žestoko drma ekonomska kriza, lane je prodato 74.111 automobila.

 

Autor : Petar Živković

Preuzeto sa : Novosti.rs

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Ocena:

3.9
Komentara: 10
Pregleda: 2477
   

Komentara: 10 | Pregleda: 2477

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

zika

imam ja jedan lep predlog ako vec brinu za pojaseve i bezbednost vozaca toliko: brinite i dalje, povecajte standard i neka ljudi kupuju nova bezbednija kola sa vazdusnim jastucima i dobrim kocnicama, a ne da voze kola stara 20 godina

Odgovori

Sloba

Pozdravljam Deda Tripka

Odgovori

vlada

Živimo u zemlji gde ima 750.000 nezaposlenih i ovo malo što radi kuka na male plate.Živimo u zemlji gde je gorivo skupo a kvalitet loš.Od ovih milion ipo putničkih vozila milion su krševi!

Odgovori

Omega

Krševi? Pa dobro,ako se gospoda brinu da ne vozimo krševe neka naprave fond za to i odvoje od svojih (ionako prevelikih)plata svakog meseca pa svom narodu poklanjaju nova kola,da bude bezbedniji. Što se goriva tiče sumnjam da im smeta jer nas uveliko pljačkaju njegovim cenama,a ni zagađenje im nije toliki problem jer ionako više prde od svih naših krševa zajedno dok im se naš novac sliva u džepove. Al sramota da vozimo matora kola..zabraniće i to...

Odgovori

munja75

povecajte standard ,podignite plate ozivite privredu,jer svi zure negde da bi zaradili i zato se desavaju udesi a ne zbog starosti automobila.

Odgovori

duki

ja imam ford 88 GOD al moj ford stari nikad se nekari

Odgovori

bife kod konja

kad prodam akcije po 1000 evra kupujem nov auto, znaci nikad!

Odgovori

stefan

nijedan novi auto nece biti kao nasi automobili stari 25 godina...to je pravljeno da traje 10 godina posle cega postaje gori od juga,kvarovi na svakih 5k km,jos ako je dizel moze da se baci i ranije

Odgovori

Tata

Povecajte plate, pa ce mozda biti i veca bezbednost u saobracaju,i ( bolja ) prosecna starost automobila!!!

Odgovori

mile

Daj te nam normalne plate,pa vozni park nece biti tako star......lopuze...

Odgovori