Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Automobili koji komuniciraju

Automobili koji komuniciraju
Postavljeno 24.08.2012. u 08:38

Automobili koji komuniciraju

Skoro 3.000 vozila na ulicama En Arbora u Mičigenu učestvuje od utorka 21. avgusta u seriji testova tokom kojih automobili, kamioni i autobusi međusobno “razgovaraju” kako bi pomogli vozačima da izbegnu eventualne sudare.

Testovi se sprovode u organizaciji američkog Ministarstva saobraćaja, a tehnologija koja je primenjena osmišljena je kako bi upozorila vozače na potencijalno opasne situacije, ne bi li se smanjio broj saobraćajnih nesreća.

U tom ministarstvu kažu da će podaci prikupljeni tokom testova doprineti da se promeni zakonska regulativa kada je reč o novoj sigurnosnoj tehnologiji. Sekretar Ministarstva saobraćaja, Rej Lahud, objašnjava da osim što će doprineti većoj sigurnosti, ova tehnologija će omogućiti i bolju efikasnost u funkcionisanju drumskog saobraćaja.

U SAD je tokom 2011. godine u saobraćajnim udesima stradalo preko 32.000 ljudi. Američka vlada tvrdi da bi nova tehnologija mogla da spreči 80 % slučajeva u kojima nesreće nisu izazvane usled vožnje pod uticajem alkohola, droge i sl.

Naime, u slučajevima kada su vozači sposobni da reaguju i spreče nesreću, ali iz nekog razloga to ne čine, sistem će ih upozoriti na opasnost od sudara kako bi na vreme mogli da ga izbegnu.

Test vozila do sad su obezbedili mnogi veliki proizvođači automobila kao što su Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Mercedes-Benz, Nissan, Toyota i Volkswagen, a ukupan budžet iznosi 25 miliona dolara.

Automobili i druga vozila koja učestvuju u testiranju “saopštavaće” jedna drugima svoju poziciju i upozoravati vozače u nekom od sledećih slučajeva:

Ako postoji rizik od sudara na raskrsnici kada je vidljivost iz nekog razloga ograničena;

Ako se vozilo u susednoj traci nalazi u mrtvom uglu vozača;

Ako postoji opasnost od udara u vozilo koje je iznenada usporilo ili se zaustavilo ispred automobila koji se kreće.

Iako na tržištu već postoje slični sistemi senzora i radar koje primenjuju pojedini proizvođači automobila, ako bi ova tehnologija ušla u masovnu upotrebu, ona bi obuhvatila znatno širi broj korisnika i vozila.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da će tehnologija sprečevanja sudara imati efekta tek kada svako vozilo koje učestvuje u saobraćaju bude opremljeno potrebnim sistemom. Da bi se to postiglo, smatraju oni, nije dovoljno samo podići svest kod vozača.

Naime, veruje se da bi kupci bili spremni da izdvoje veću sumu novca pri nabavci vozila, pod uslovom da im to garantuje i veću sigurnost. Ali da bi tehnologija ušla u masovnu upotrebu, neophodno je promeniti i zakone kako bi proizvođači automobila bili u obavezi da ugrađuju takve sisteme u svoja vozila.

Preuzeto sa b92.net

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 892
Ocena: 3.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.