Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Koje automobile početnici neće smeti da voze?

Koje automobile početnici neće smeti da voze?
Postavljeno 28.11.2017. u 11:37

Kao što smo već u tekstu o novim pravilima po pitanju probnih vozačkih dozvola rekli, novopečeni vozači sa probnim vozačkim dozvolama neće smeti da voze automobile sa motorom snage veće od 80 kW (kilovata), odnosno oko 109 konjskin snaga.

Podsetimo se prvo koliko dugo su početnici „osuđeni“ na probnu vozačku

1) na 2 godine - oni koji polože vozački ispit sa navršenih 19 godina života

2) svi ostali koji polože vozački ispit pre nego što navrše 19. godinu života, imaće probnu vozačku dozvolu sve do 21. godine života, bez obzira koliko to trajalo

Dakle, pošto je dozvoljeno da se vozački ispit polaže i sa napunjenih 17. godina, na takve vozače se neće primenjivati rok od dve godine, nego će je imati sve dok ne napune 21. godinu.

Ovo ograničenje po pitanju snage mnogim vozačima sa probnom vozačkom dozvolom biće ogroman problem. Nadležni kažu da je ograničenje uvedeno zbog toga što podaci kažu da veliki broj saobraćajnih nesreća izazivaju mladi vozači sa snažnim automobilima.

Koje automobile neće smeti da voze?

Ograničenje je 80 kilovata (kW), što je približno 109 konjskih snaga. Tačnu snagu u kilovatima možete da vidite na poleđini saobraćajne dozvole pod slovom/oznakom P.2 - npr. „P.2   80“ znači da auto ima 80 kW.

Tako dolazimo do situacije da mnogi mladi vozači neće smeti da voze porodični automobil zato što je njegov motor jači od 80 kW. Pogledajmo samo neke primere: 
 

Nelogično?

Snaga motora sama po sebi govori malo toga o performansama automobila. Navedenih maksimalnih 109 KS (80 kW) možete da „upregnete“ u karoseriju tešku 1.700 kg sa „razvučenim“ prenosnim odnosima u menjaču i dobićete izuzetno trom automobil, sa kojim i preticanje traktora predstavlja opasnu avanturu.

Sa druge strane, ugradite motor od 109 KS u mali gradski auto, težak oko 900 kg i dobićete pravu malu raketu.

Situacija je znatno komplikovanija nego što deluje

a) Automatski menjač – novi i snažni turbo motori sa velikim maksimalnim obrtnim momentom dostupnim u širokom rasponu obrtaja, u kombinaciji sa savremenim menjačima sa 6, 7 ili 8 stepeni prenosa (pa još ako imaju i dvostruko kvačilo), obezbeđuju bolje ubrzanje u odnosu na verzije sa manuelnim menjačem. Sa druge strane, stari automatski menjači sa samo 4 stepena čine automobil vrlo tromim, naročito ako je reč o slabijem motoru i većem (težem) vozilu.

b) Čip tjuning – npr. motor VW grupacije 1.6 TDI od 105 KS lako može da se „pojača“ na 130 KS.

c) Međuubrzanje, odziv na gas pri niskom broju obrtaja... Podatak o ubrzanju iz mesta do 100 km/h je samo jedan od pokazatelja kako se određeni automobil ponaša u vožnji. Ako vozite dizelaša koji razvija ogroman obrtni moment pri malom broju obrtaja, sigurno ćete uživati u mogućnosti da se prosto lansirate kada krećete iz mesta i da u bilo kojem stepenu prenosa i pri bilo kojem broju obrtaja bez diranja ručice menjača samo „potopite“ papučicu gasa i „poletite“.

Sa druge strane, kod atmosferskih benzinaca treba mnogo više „raditi“ ručicom menjača, pa dolazimo do paradoksalne situacije da prosečan vozač često dizelaša vozi znatno agresivnije nego benzinca. Naravno, i ovde opet sve zavisi od snage i obrtnog momenta motora, vrste menjača, mase vozila...

Konkretni primeri

U ovim tabelama možete da vidite samo neke od primera, na osnovu kojih se lako može zaključiti da će ograničenje od 80 kW ili 109 KS u „zabranjenoj zoni“ ostaviti mnoge trome i teške limuzine, karavane i monovolumene, dok će mladi vozači željni brzine na raspolaganju i dalje imati male gradske „trkače“ znatno brže od prethodno navedenih.

Ovi automobili neće biti dozvoljeni:

Ovi automobili će biti dozvoljeni:

U Hrvatskoj ista zabrana ukinuta 2015. (nakon 7 godina)

U Hrvatskoj je od 2008. godine postojalo ograničenje po kojem mlađi od 24 godine nisu smeli da voze kola sa motorom jačim od 80 kW. Ovo ograničenje ukinuto je 2015. godine.

Kontraefekat?

Jedna od mana ovog ograničenja je to što može da izazove kontraefekat, tj. da u stvari pogorša bezbednost na putevima. Novopečeni vozač će dobiti dozvolu, ali zbog ograničenja neće smeti da vozi porodični automobil sledeće tri godine – za to vreme će „ispariti“ iskustvo stečeno na časovima vožnje.

Kada napuni 21 godinu i sedne za volan, dobijamo vozača koji je položio pre nekoliko godina i od tada gotovo da nije vozio. Kada sve navedeno imamo u vidu ostaje pitanje, da li je ovo pravo rešenje za unapređenje bezbednosti mladih vozača u saobraćaju?

Zaključak

Vi sami zaključite ima li ovakva zabrana uopšte smisla i dajte svoje mišljenje. Istina, o ovome smo već govorili još kada je bilo reči o tome da se ograničenje uvede na osnovu odnosa mase i snage automobila, što bi bilo neuporedivo logičnije, ali sada je gotovo – uskoro vozači sa probnom dozvolom neće smeti da voze Opel Astru karavan dizel od 1.7 litara zato što umesto 109 ima 110 konjskih snaga.

Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 53
Pregleda: 56175
Ocena: 3.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Nenad Nikolic

Ja iskreno mislim da vestine izmedju jacih i slabijih automobila ne bih bile toliko razlicite. Mozda i nije toliko bezazleno da se stavi zabrana za mlade vozace da voze auto > 80kW. Nije vazno.

Odgovori

Ergarac Goran

Misljenja sam da navedenu zabranu treba ukinuti. Zamislite dete koje je polozilo vozacki ispit pre 18 godina , 3 godine ne moze da upravlja starim porodicim automobilom. Za to vreme zaboravice ono koliko je naucilo da vozi u auto skoli, a onda ce posle 3 godine apstinencije sesti za volan nekog automobila. Nekada su kandidati sa 21 godinu polagali za autobus a sa 18 godina vozili automobil bez bilo kakvog ogranicenja. i sam sam jedan od njih. Pozdrav

Odgovori

Marko D

Dobar dan, imam pitanje vezano za pocetnike. Trenutno imam 17 godina ali cu sa 18 poceti da vozim. Veliki san mi je da uzmem mazdu mx5 nb ili na(na su jako skupe sad i ne mogu ni na ni nb da se uvezu zbog EURO normi, doduse za na ne znam mozda se vodi kao old timer u tom slucaju sam neinformisan te bi dobro dosla pomoc). Problem je sto neke mazde mx5 druge genracije(nb) su postavljene na polovnim automobilima sa 109ks a neke sa 110 i sad ja ne znam kome da verujem... Takodje da li je moguce npr kupiti mazdu tu od 110ks i voditi na valjke jer ce auto 20 godina star sigurno izgubiti bar par konja te ce upasti u pocetnicku normu. Da li je onda moguce promeniti konjazu u registracji i voziti taj auto legalno? Pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Budite veoma pažljivi ukoliko planirate uvoz automobila kao oldtajmera. Nismo sigurni kakva je trenutno situacija - najbolje da proverite sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, pošto bi ona trebalo da bude nadležna za izdavanje neophodnih potvrda. Možda je najbolje da ipak kupite auto koji je već registrovan u Srbiji. Što se tiče snage - u saobraćajnoj dozvoli piše snaga u kilovatima (kW), isto kao i u Zakonu, tako da se gleda isključivo ono što piše u saobraćajnoj dozvoli i to u kW. Nikakve provere na valjcima ne dolaze u obzir.

Andrej

Znaci da li je dozvoljeno na primer da ako imam probnu vozacku dozvolu i golf 7 od 105 konja,a ja ga cipovanjem podignem na 155 konja,to jest da li je dozvoljeno da ja vozim taj auto?

Odgovori

Polovni Automobili

Čipovanje praktično nije dozvoljeno, osim ako se ne obavi ispitivanje u ovlašćenim institucijama, dobije atest i slično. Međutim, to je gotovo nemoguće uraditi u praksi, a takve stvari niko ni ne proverava. Uglavnom, ako u saobraćajnoj dozvoli piše 105 KS (odnosno dozvoljena snaga u kW), onda smete da vozite auto bez obzira na čipovanje.

Polovni Automobili

Čipovanje praktično nije dozvoljeno, osim ako se ne obavi ispitivanje u ovlašćenim institucijama, dobije atest i slično. Međutim, to je gotovo nemoguće uraditi u praksi, a takve stvari niko ni ne proverava. Uglavnom, ako u saobraćajnoj dozvoli piše 105 KS (odnosno dozvoljena snaga u kW), onda smete da vozite auto bez obzira na čipovanje.

Aleksandar

Moze li neko da mi objasni zasto je ogranicenje motora stavljeno na 80kw? Na koji nacin sprecavamo nesrecu sa automobilom ispod 80kw? Moj fica sa 17kw moze da razvije i do 100km/h. Sad zbog toga 80% mora da dokupljuje drugi autombil ( da ne pricam sto mora da se kupuju izuzetno stari automobili , svi noviji su sa preko 80kw ) . Donesen zakon sa kontraefektom.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne postoji logično objašnjenje.

dejan

Ako je neko blesav napravice sranje i sa ficom. Vecina roditelja vozi aute od 130 do 160 ks mnogi nisu u mogucnosti da obezbede detetu pocetniku auto u dozvoljenoj kategoriji ili da uzmu auto star 20ak i vise godina gde se stavlje u razmatranje kompletna ispravnost istog ili da deca cekaju 21dnu godinu pa da voze roditeljski auto i da za to vreme izgube rutinu naucenu u auto skoli. Licno misljenje da zakon nema veze sa realnoscu.

Odgovori

Nikola

Da li postoji neko ogranicenje u kubikazi ili samo u konjazi?

Odgovori

Polovni Automobili

Samo snaga.

Polovni Automobili

Samo snaga.

Ivan

Zanima me sta se desava ukoliko npr moj porodicni auto je passat b6 140ks snaga ja po zakonu ne bih smeo ni da pomisli da ga vozim bez clana porodice sa 5 godina iskustva ali sta se desava ukoliko ja izvadim atest i stavi blodaku na motoru auto na tih 109 ks da li ja onda dobija pravo da upravljam tim vozilom samostalno ili i dalje nemam pravo jer je auto originalno sa snagom od 140ks iako je blokada stavljena na 109?Tjst zanima me da li se priznaje taj atest ukoliko je moguce uraditi?

Odgovori

Polovni Automobili

Nemoguće.

Zivoin Lazin

Ja mislim da ovaj zakon nema smisla! Ja sam pred prakticni ispit kategorije B, imam 17 godina i sad do 21ve sam ogranicen na voznju do 11 sati! Da li su se pitali sta ako neko sa probnom zeli da ode na putovanje mozda?! Oni misle da cemo u alkoholisanom stanju da vozimo kasno iz nekog kafica... Epa ne bas svi! Samo ce retardi i tatini sinovi koji imaju para da pogaze ljude u dzipu. ZAKON JE SRANJE! ako se uhvati neko sa probnom pod dejstvom alkohola treba da se zatvori na 24h!

Odgovori

Alek

Moze auto da ima 50ks i da se razvije brzina koja je dovoljna da se izgubi zivot. Glupog li zakona..... A sve mi se cini da je to opet uradjeno da bi se napunio budzet jer ce masa ljudi biti prinudjena da proda svoj auto i da kupi slabiji (i manje bezbedniji) gde ce naravno drzava uzimati za poreze i takse prilikom kupoprodaje. Glupog li zakona......

Odgovori

buki

Nevidjena glupost imam 50godina i ne mogu da uzmem auto po svojoj zelji. Srpske gluposti,jedan od uzroka je alkohol mnogim nesrecama a ne snaga auta,brza voznja itd...

Odgovori

goran

ovako...ja i supruga zbog vas .....xxxx...imamo problem da kupimo auto, imammo malu decu njoj auto treba iskljucivo da odveze decu do skole nekada kod babe i dede i da ide iz Panceva za Beograd na posao i sada ja vas pitam jer po vasem j....om zakonu samo biciklo moze da vozi STA AKO daleko bilo neki napaljeni majmun se zakuca kombijem , kamionom, BMW om ili daleko bilo to se ne desava VLADINIM blindiranim audijem , u auto moje zene sa sve decom ..sta vi xxxxx.....jku vam xxxxxx mislite da ce da se desi glu...ni...jedni koga od vas treba da odrobijam to mi samo javite xxxxx ne verujem kakvi bolidi sede u ministarstvu

Odgovori

Dragan

Šta je bilo sa ovim zakonom? Da li je odložen za ovu godinu ili neće ni važiti? Šta će biti sa vozačima koji sa sada obučavaju? Ako se uvede ovaj zakon u periodu dok neko obučava vožnju, da li će važiti i za njega ili samo za one koji tek treba da polažu? Pozdrav, Dragan

Odgovori

Polovni Automobili

Počela je njegova primena. Važi za sve vozače sa probnom vozačkom dozvolom.

Vozač

Odkad Astra F ima motor od 2.0?!

Odgovori

Polovni Automobili

Ima. Možete i u oglasima da nađete nekoliko komada.

Vuk

U zemljama gde automobil nije luxuz nema potrebe ni za ovakvim besmislicama. I nikoga nije briga šta voziš nego kako. Ali nemaš ni glupo ogranicenje od 50 km/h, zimi se ciste putevi pa ti nisi u obavezi da imaš orman sa 8 guma i ne zanima ga koliko ti je auto star.

Odgovori

sasa sasa

roditelji treba sami da nauce svoju decu da nejurcaju automobilima a kad cuju da jurcaju da im uzmu kljuceve pa nek idu peske....a ne da ogranicavaju kubiikaze i teraju jadne roditelje da po ovoj krizi prodavaju svoje porodicne automobile i kupuju mala auta sa kojima se sigurni budite vise gine pri nedaj boze nekom udesu zbog neke pijane budle koja je jurcala

Odgovori

Paja

Kao da ne moze jugo 100km/h... Vaznije je nauciti decu nego ograniciti - i to na tako glup nacin!

Odgovori

Buda

ZAKON JE OK.NEGDE MORA DA BUDE GRANICA 75 80 81 85KW UVEK CE BITI NEKA VOZILA KOJA SU NA GRANICI SNAGE ILI SU ZA MALO PREKORAČILA. TO O MALIM GRADSKIM ZUJALICAMA JE SMEŠNO NJIH NEMA PUNO I NECE IH NI BITI.ZAKON SLUŽI DA SPREČI DA MLADI NEISKUSNI VOZACI NE SEDNU U AUTE OD 200-300KS ŠTO BI I RODITELJI TREBALI DA SPREČE.

Odgovori

sasa sasa

koji to roditelj vozi auto od 300ks

Marko

Novi zakon je pun rupa i glupih ogranicenja. Stojim iza toga da je probna vozacka ok stvar, ali je veoma lose to sto vozaci sa probnom vozackom nece moci da vpze u inostranstvo kao i zabrana voznje izmedju 23-5. Nekome posao zavisi od toga, i onako je tesko naci posao u Srbiji, neko se moze zaposliti kao vozac dostavnom vozila ali ce biti uskracen jer mu probna vozacka sa ogranicenjima traje 3 godine... Neka ostanu ogranicenja za alkohol, pricanje u toku voznje, P nalepnica, ali ogranicenje u snazi, zabrani voznje u inostranstvu i nocu je totalna glupost.

Odgovori

d0108994

Ovaj zakon, po meni, nema smisla. Ja sam sa 19 godina kupio Mazdu 121 1.3 sa 16 ventila. Auto je težak 730 kg i ima 75 konjskih snaga. Taj auto je leteo. Mala gradska zujalica. Od sigurnosne opreme, naslon za glavu i pojas. Bukvalno ništa. Iako mene ovaj zakon ne kači, smatram da bi bilo bolje da je mladim vozačima granica za upravljanje određena snagom i težinom automobila. Žašto jedan mladi vozač ne bi mogao da vozi kombi, recimo Opel Movano, koji ima preko 110ks, a budimo realni, teško da će poleteti s njim.

Odgovori

Nepozvani gost

Znaci Saxo VTS MOZE! Koji je mnogo opasniji ( sto se tice bezbednosti jer je mala raketa), od npr E39tke 2.0d koji je dosta tromiji a opet bezbedniji u neku ruku ili bilo koji veci auto (406, 607, Laguna, Mazda 6, Golf/ Passat...)....Ili ako neko nema para za drugi auto mora da proda (ako ga proda) da bi kupio svom detetu auto koji propisuje zakon....cist trol od zakona.

Odgovori

Stari vozač, polagao na Jugu

"Kada napuni 21 godinu i sedne za volan, dobijamo vozača koji je položio pre nekoliko godina i od tada gotovo da nije vozio. Kada sve navedeno imamo u vidu ostaje pitanje, da li je ovo pravo rešenje za unapređenje bezbednosti mladih vozača u saobraćaju?" ....naravno da je rešenje.... mladi vozači u automobilima male snage, a ne u beemveima od po 200 konja... ako nista drugo, bice duže živi...

Odgovori

Samuel

Lupas prijatelju! Deca koja voze bmw od 200 ks to ce raditi i dalje bez obzira na bilo kakve zbrane. Uglavnom ce stradati opet oni siromasniji koji godinama krpe da bi skupili za jedan porodican automobil. Napr ja sam se pre vise godina vozio sa drugarom u jugicu koji je tom prilikom izvukao 140 kmh, da se najezis koji osecaj... pa ti reci dali je 80 kw granica za ne jurcanje!

The Best or Nothing

Sa donošenjem ovog novog zakona o saobraćaju u opšte se ne slažem da je donesen zbog sigurnosti novih vozača. U daljem tekstu ću navesti kako je bila situacija kod mene kao novog vozača (vozim već 3,5 godine sa 50000 pređenih km) i koje je vozilo sigurnije za početnika po ovom novom zakonu sa ograničenjem snage motora. Polagao sam sa 17god. ali godinu dana sam pauzirao dok nisam dobio sopstveni auto, Mercedes E200 sa 100kw, automatik sa svih mogućih sistema poput distronika, ABS, ESP, ASR, 10 air bagova, auto koji je prošao sa punih 5 zvedica na Euro NCAP testu. Auto koji je težak 1640kg ubrzava do 100 za 10,5 sek., maksimalna brzina 220 km/h, širinom guma 245/45R17... koji sada po novom zakonu ne sme da ga vozi vozač koji ima probnu dozvolu. Ali sa 19 god. sam sebi kupio zbog studenskih potreba Yugo Florida sa 1.6 peugeot motorom od 72kw (u njega sipam samo Gdrive 100 benzin pa sigurno dobije još 3kw) tako da je sada snaga motora 75kw=102ks koji od sigurnosnih sistema nema ništa sem prednjih pojasa i naslona za glavu. Auto teži 980kg. i ubrzava po specifikacijama do 100 za 11,5 sek (smatram da u mom slučaju je kraći vremenski rok) a maksimalna brzina je mnogo više od deklarisane od 165 km/h sa gumama od 165/70R13 (opcinalno uži profil od 155). Iz datih specifikacije možemo zaključiti koji je auto sigurniji prilikom kočenja, preticanja, zaustavljenja, vlažnosti kolovoza itd. Po ovom novom zakonu moj brat (polagaće 2018god. sa napunjenim 18 god.) neće smeti da vozi do srednje skole sa drugarom Mercedesa jer je "opasan" po bezbednosti a sme da vozi Floridu koja je bezbedna (često puta se i ja naježim pri kočenju). To je bilo moje iskustvo i mislim da nije jedino. Razmislite malo više Vi koji usvojite takve zakone...

Odgovori

Stefan Rak

Tvoj komentar je kombinacija tačnih i netačnih tvrdnji. Istina je da je bezbednost mnogo više od snage motora o kojoj se govori, ili ubrzanja, o kome se ne govori. Međutim, isticanje 3kw mi je mnogo smešno. Takođe, upitno je koliko snage i doda, ne verujem da si radio test na valjcima. Čak i da jesi, 5 ks tu ne daje ništa bitno. Subjektivno Florida ide bolje do 100 od deklarisanog zahvaljujući netačnom brzinomeru ili utisku brzine koji je izraženiji kod starijeg modela, rpe svega zbog buke pri većim brzinama ;) Takođe, neistina je da Florida realno može brže od deklarisane maksimalne brzine, posebno ne 'mnogo'. Čak i da može 170 umesto 165, treba da znaš da sa njenom aerodinamikom brzina od cca 180 sa cca 100 ks je NEMOGUĆA!

The Best or Nothing

Što se tiče tvrdnji koji sam dao prilikom povećanja performansa automobila ja to nisam izmislio čak sam smanjio u odnosu na testiranog golfa mk6 1.6 fsi euro 5 motorom koji je sprovedena od strane NIS korporacije, a te tvrdnje su potvrđene od strane nezavisnog istraživačkog centra na motoru Mercedesa M111. Ako oni lažu onda i ja lažem teoretski ali što se tiče stavki koji sam naveo prilikom brzine ja te pozivam da mi nađeš neki deo asfalta koji nije predviđen za saobračaj po Vojvodini (napuštena avionska pista, zapušten asfaltiran put, ali bez rupa...) i da testiramo performanse zajedno. Hvala na komentaru :)

Stefan Rak

*Moram se ispraviti. Ta Florida može preko deklarisanog (možda) malo i to bi bilo cca 180 km/h jer je deklarisano 175 a ne 165 ;)

PEĐA

Kada vlast prestane da "žmuri" na razne "Farme" i "Zadruge", pred promocijom kriminala, šunda, nerada, razvrata, nemorala, kriminala i ostalih stvari koje se deci serviraju preko medija, kad počnu da se promovišu prave vrednosti, kad prestane da se promoviše nasilje i sistem "skupo-bahato", deca će tada lakše da shvate da onaj koji vozi 150 km/h kroz naselje nije nikakav heroj, već obična budala koju treba izopštiti iz društva i ignorisati, i u tom slučaju ovakvi nam zakoni neće biti potrebni. Što se takvi više forsiraju, omladina im se više divi i želi da ih kopira. Zadnje vreme je došlo jer su roditelji često nemoćni usled štetnog uticaja medija i ulice. Promoviše se nerad, nevaspitanje i bahatost. Treba raditi na edukaciji vaspitanju mlađih naraštaja.

Odgovori

Djoka

Stari je bio korektan, ali ovo sada je velika glupost... Pogotovo sto su uveli probnu vozacku za A kategoriju.....

Odgovori

Vladislav Stojanović

Nije toliki problem u snazi i performansama automobila većje potpuno drugi problem.Nažalost kod prethodnog donošenja zakona o bezbednosti saobraćaja propuštena je šansa da se promeni sistem obuke.Novopečeni vozači nažalost u školi ne nauče dve osnovne stvari.Nikada za vreme obuke nemaju intenzivno kočenje naprimer sa 80 do zaustavljanja kao i što nemaju priliku da vežbaju preticanje a to su dve stvari gde prave najčešće greške.To nije ničim propisano a i autoškole šdede vozila i smanjuju troškove.Naučiti da se bezbedno zaustaviš pri bilo kojoj brzini kao i bezbedno preteći su najvažnije stvari u vožnji.Nažalost nikom nije palo na pamet da vidi kako se to radi u Nordijskim zemljama a njihovi vozači su najbezbedniji u celooj Evropi a možda i u celom svetu.

Odgovori

Stefan Rak

Tako je, u Finskoj pre ostalih ;) Pored toga da je obuka slaba i da nema kočenja/preticanja, kao što V. reče, a i mnogih drugih stvari, problem se ne završava samo sa dobrim znanjem iz auto škole, već je i u glavama. Što su bolje naučeni, bezbedniji su, ali početnici ako imaju nagon da budu brzi, voziće do maksimuma aute sa lošijim ubrzanjem. Nekada je baš moguć suprotan efekat - da iz kompleksa i želje da ne budu najsporiji ulaze u nebulozne i rizične situacije. Isto kao i što je moguće da sa dobrim ubrzanjem precene svoje i limite auta.

Bane

Apsolutno tačno! Deca polože vozački, imaju iskustva u vožnji po gradu, zaustavljanju ispred pešačkog, semafora i to je to. A onda kada izađu na put i treba da pretiču, nemaju predstavu ni kako to uraditi, ni da li uraditi... ništa! Zalete se u pravo u "makazice"! O iskustvu sa naglim kočenjem i kontrolisanjem automobila u takvim situacijama da ne pričam.

Vuk

pored Skandinavski zemalja imate i Ameriku koju ne zanima koliko imaš ni konja ni kubika neko da se fino i kulturno ponašaš u saobracaju i nema preticanja nego svi ima da vozite isto, ne znaju za razliku između zimskih i letnjih guma a još manje za početnika ili da je auto luxuz a opet čim napraviš neko sranje evo pandur koji radi svoj posao ali je i on čovek pa te nekad samo opomene (najcesce bude dovoljno, setis se). Mnogo drugih stvari su potrebne da budu logicne i normalne da bi mogao nekoga da kazniš, a mladi vozaci su tu najmanje krivi i treba da sto pre skinu one glupe nalepnice.

Dejan

Mislim da sve zavisi od osobe,recimo ja sam prosle godine polozio i posto nemamo drugi auto. Odmah sam seo u 530D 2004 karavan,jeste da ima 200 konja skoro al moze auto da ima i 50 konja kad je neko neizvivljen,tj nisu mu davali da vozi dok nije polozio taj ce da napravi sranje 101%. Ni jednu sitaciju nisam imao,pu pu da ne ureknem. Ali recimo ja sam taj auto vozio bez dozvole u caletovom prisustvu milion puta,i kad sam uzeo dozvolu nisam neizviljen jer poznajem auto. To mislim da je veoma bitno,kad ljudima date nesto u ogranicenim kolicinama oni posle nece biti kao sa lanca pusteni..

Odgovori

realan

zavisi koji početnik...recimo, deca kojekakvih moćnika(lokalnih npr) će voziti ono što tata kupi a ne šta zakon kaže.

Odgovori

Samir

A Suzuki Swift 1.0 sa 53 KS ili ce mozda i to biti zabranjeno?

Odgovori

Vojkan

Delim misljenje sa Markom. Ovo vlast sa svim svojim STRUCNJACIMA izmislja takve gluposti da to nije normalno. To su belosvetske LOPUZE I PREVARANTI da to svet nije video. Ovakav zakon ili ogranicenje znaci samo jedno a to svi znamo sta je..oguliti posten narod i nista drugo. Kakva bezbednost kakvi bakraci. Svasta bih ja tu dodao i napisao ali mi administrator ne bi objavio komentar sto je sasvim u redu/haha/. Prijatan dan.

Odgovori

Sasa

A sta kada je automobil stariji od 10-ak godina a ima malo vise od propisanih "konja". Vremenom motor "slabi" i moguce je da kada izgubi nekoliko konja upada u dozvoljenu kategoriju. Kako ce zakonodavac to resiti? Sta je tu predvideo?

Odgovori

Stefan Rak

Niko i nigde ne može time da se bavi. U kojoj meri je oslabio neki motor zbog lošeg stanja, pitanje je vezano za konkretan auto. Motor mora prilično da propadne da bi osetno izgubio performanse a ono što je neosetno je suštinski nebitno ;)

petar

u tabeli koja vozila ce biti dozvoljena,stavili ste opet istu tabelu vozila koja nisu dozvoljena,ispravite to.inace zakon je glupost ziva,klinac ce kupiti saxo vts 1.6 8s od 100 konja i letece,ili corsu b gsi sa 107-9ks.a nece smeti da vozi neki karavan od 110ks,cirkus...

Odgovori

Polovni Automobili

Ispravljeno, hvala na skretanju pažnje.

Marko

Pa vi sledeci put glasajte za evropu

Odgovori

Igor

Mene zanima koja skupina ljudi vise ovu dramu rezira???