Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

TAG se pokvari pod garancijom – ali morate da doplatite za novi

TAG se pokvari pod garancijom – ali morate da doplatite za novi
Postavljeno 15.01.2018. u 14:26

Obratio nam se jedan vozač koji se požalio na problem sa zamenom TAG uređaja za elektronsku naplatu putarine. Konkretno, pokvario mu se TAG koji je još uvek bio u garanciji – uređaj je zamenjen i po tom pitanju nije bilo problema, ali je bio primoran da doplati oko 630 dinara zato što je dobio noviji, manji TAG.

Nije dobio konkretan odgovor zbog čega je prinuđen da doplaćuje iako do kvara starog TAG uređaja nije došlo njegovom krivicom.

Zvanično smo se obratili „Putevima Srbije“ i dobili sledeći odgovor:

„Zakonom o obligacionim odnosima („Sl. list SFRJ“ br. 29/87, 39/85, 45/89-odluka USJ i 57/89, „Sl. list SRJ“, br. 31/93 i „Sl. list SCG“, br. 1/2003-Ustavna povelja), propisano je da prodavac tehničke robe, garantnim listom, garantuje kupcu da će roba u zadatom vremenskom roku ispravno funkcionisati, te da kupac može usled neispravnosti zahtevati od prodavca da izvrši opravku ili zamenu u razumnom roku.

Ukoliko prodavac nije u mogućnosti da izvrši opravku ili zamenu (u ovom konkretnom slučaju nema u ponudi isti model uređaja na koji je uložena reklamacija) može kupcu ponuditi nov model uređaja (sa boljim karakteristikama) uz ponudu da kupac doplati razliku u ceni. Ukoliko kupac ne prihvati ponudu, prodavac mu može ponuditi raskid ugovora i povraćaj novca.

JP „Putevi Srbije“ nema tehničke mogućnosti da obezbedi model TAG uređaja identičan onom na koji je uložena reklamacija (model uređaja KTC TS 3204_02A se više ne proizvodi), te daje ponudu zamene za novi model TAG uređaja (TRP- 4010) uz doplatu razlike u ceni“.

U ovom slučaju, kupac jeste dobio nov model uređaja, mada nije jasno po kojim karakteristikama je bolji. Kupac, tj. vozač u ovom slučaju nije želeo novi uređaj (čak i da ima bolje karakteristike), nije kriv za kvar uređaja, a ipak mora da doplati za uređaj koji koristi isključivo da bi plaćao usluge istog preduzeća, odnosno mogućnost da koristi auto put.

Pošto „Putevi Srbije“ nemaju konkurenciju, nema potrebe da se bore za mušterije, kao što to čine npr. internet provajderi koji vam besplatno daju Wi-Fi ruter (za „vajerles“ internet) na korišćenje i menjaju ga ukoliko se pokvari.

Šta kažu u udruženju „Zaštita potrošača“?

Nenad Bumbić iz udruženja „Zaštitu potrošača“, koje je i izdavač „Potrošačkog savetnika“, kaže da Putevi Srbije često isporučuju kupcima uređaje koji su praktično manje funkcionalni nego stari. Uz nove TAG uređaje građani često ne dobijaju držač koji služi da se on postavi na vetrobransko staklo automobila.

Da ovo nije beznačajna razlika ilustruje i slučaj Živadina Stevanovića kojem je putarina od Mladenovca do Beograda naplaćena kao da je putovao od Niša do Beograda. Iz Puteva Srbije su u odgovoru za Potrošački savetnik naveli da je sa TAG uređaja skinut najveći mogući iznos jer je Živadin ušao na autoput tako što je na rampi mahao TAG uređajem ispred vetrobranskog stakla, tj. nije u skladu sa uputstvom postavio TAG uređaj na vetrobransko staklo.

Postavlja se pitanje kako vozači koji dobiju novi TAG uređaj mogu da ga postave na vetrobransko staklo ako nemaju držač. Živadin tvrdi da je upravo to bio razlog zašto je on „mahao TAG uređajem“. „Niti sam dobio uputstvo, niti sam dobio taj nosač za TAG. Da sam dobio, onda bih video za šta je“, kaže Živadin.

 

Nenad Bumbić ističe da na prodajnim mestima Puteva Srbije vozači mogu da dobiju nosač TAG uređaja koji je namenjen kamionima, ali da nema nosača za putnička vozila. Praktično zbog toga vozači i ne mogu u potpunosti da ispoštuju uputstvo o postavljanju i korišćenju TAG uređaja:

"Između ostalog, i zbog toga Putevi Srbije nemaju pravo da naplate zamenu pokvarenog uređaja tokom prve dve godine ako je jasno da uređaj koji isporučuju nema sve funkcionalnosti koje je imao prethodni.

Vozači koji se nađu u takvoj situaciji mogu da se obrate udruženjima za zaštitu potrošača, ali nikako ne treba da očekuju da će brzo i lako dobiti novac nazad. Naši zakoni su tako napisani da ako se odgovorni iz Puteva Srbije „zainate“ i ne žele da vrate novac, potrošač mora da ih tuži“.

Vlasnici putničkih vozila mogu da na prodajnim mestima traže da im daju nosače TAG uređaja koji su namenjeni kamionima. Zbog drugačijeg ugla vetrobranskog stakla na automobilima i kamionima TAG uređaj će funkcionisati nešto lošije, pa ako vozači dovoljno uspore ne bi trebalo da bude problema pri prolasku kroz naplatnu rampu.

Napominjemo - ako na samom prodajnom mestu nema nijednog nosača, vozači treba da se obrate korisničkom centru Puteva Srbije.

Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 9
Pregleda: 21859
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

predrag66

ocigledno da g_din Savic sa video snimka prica naoamet, jer iz licnog iskustva znam da tag uredjaj salje i dobija povratnu informaciju bez obzira na mestu gde se nalazi u vozilu, {moze da stoji i na instrument-tabli} , tako da tvrdim da je greska do "puteva srbije" i njihovog ocitavanja tag-uredjaja, a moj savet je : ako odmah posle piska ne otvori rampu, zaustaviti vozilo, otici do inkasanta i reci za problem.Tako dobijate i svedoka u slucaju slicnog problema.

Odgovori

Danijel

Priča je toliko šuplja i providna, koncipirana za sticanje protivpravne dobiti. Po svemu navedenom sada može i MUP komotno da mu naplati prekoračenje brzine, jer je ušao na autoput i izašao posle 15-20 minuta, a prema putevima za to vreme prešao 400km!? Kakva sramota.

Odgovori

Branko

Ja sam morao da platim doplatu za nov tag uređaj iako nije prošao rok od dve godine. Uvažena je bila reklamacija ali sam morao da doplatim za nov tag uređaj, onoliko koliko sam srazmerno koristio stari tag.

Odgovori

Ax

Kod prodaje tehničkih uređaja postoji rok od sedam godina u kojem je proizvođač dužan da ima rezervne delove za prodati uređaj. Što govori da su pomenutom gospodinu prvobitno prodali zastareli uređaj koji su verovatno nabavili od proizvođača po znatno nižoj ceni. Takvi uređaji moraju da imaju naznaku da im je smanjen rok održavanja.

Odgovori

Miroslav Žigić

ista stvar mi se desila sa starim uredjajem koji je crkao posle 3 prolaska a posle doplate za novi nastali su novi problemi,jer imam 2 auta ali 1 TAG i kad prodjem sa autom za koji je TAG kupljen bude ok a za prolazak sa drugim ispis se vrsi za tablice onog na koji je registrovan.nosac nemam i drzim ga u ruci na staklu pri prolasku

Odgovori

Stefan

Druze tag ti se vodi na registracije jednog auta, ako su ista kategorija moze da se koristi na bezbroj automobila. Kakve veze ima sta pise na ekranu kad prolazis, bitno je da si platio.

Milan Trgovcevic

Odlicna stvar ali smo mi u Srbiji zakomplikovali.Da bi se predupredile malverzacije vozaca i radnika kao u prethodnom komentaru trebalo je uraditi obicne trake bez kabina kakve su sada na onoj novoj svemirskoj rampi i onda tu kes naplata nema sta da trazi a takodje bi resenje bilo jevtinije jer zauzima i manje mesta i ne treba kabina itd.

Odgovori

Slobodan Sorgic

inace svuda je ovaj uredjaj ili besplatan ili po minimalnoj ceni, npr u Austriji GoBox za kamion kosta 5e koje mozete dobiti nazad ukoliko vratite uredjaj na prodajno mesto. Jedino kod nas kosta 20e za auto i ne dobijate novac nazad ukoliko ga vratite tj nema mogucnost vracanja i zato ga stanci ne uzimaju. Takodje svaki tag uredjaj u inostranstvu ima mogucnost menjanja kategorije vozil, npr opet austrijski GoBox za kamion nudi kategorije 2 3 4, u zavisnosti da li ste solo kamion, kamion sa tri osovine ili kamion sa prikolicom. Kod nas ako vozite kamion imate jedan tag uredjaj i ako mu zakacite prikolicu morate da kupite jos jedan sto je nebuloza...u Srbiji sve mora duplo da kosta

Odgovori

Stalno na tockovima

TAG je kod nas skoro neupotrebljiv. Inkasanti( posebno naplatna rampa DOLJEVAC) na traci za ENP naplacuju kamiondzijama u kesu i prave guzve.Licno veriujem da naplacuju vise nogo sto treba odnosno da ih kamiondzije "caste" da ne bi cekali u kolonama...Isto je za manje naplatne rampe gde je enp i kes naplata na istom metsu. Prolaz je minut brzi.

Odgovori