Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Nasilnička vožnja po novim pravilima – šta je to i koje su kazne?

Nasilnička vožnja po novim pravilima – šta je to i koje su kazne?
Postavljeno 03.04.2018. u 15:08

Izraz „nasilnička vožnja“ nije novost u zakonu, ali sada obuhvata više prekršaja, pa i vožnju u stanju potpune alkoholisanosti. Koliko je to promila i kolike su kazne?

Šta je nasilnička vožnja?

1)  kada dva ili više puta prođete kroz crveno na semaforu za manje od 10 minuta

2)  kada pretičete kolonu vozila pri čemu prelazite ili se krećete po punoj liniji

3)  kada vozite u naselju brzinom koja je za više od 90 km/h veća od dozvoljene ili van naselja brzinom koja je za više od 100 km/h veća od dozvoljene

4)  kada vozite sa više od 2,0 promila alkohola u krvi

Međutim, u zakonu piše i da: „Nasilnička vožnja je postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju“.

Istina, „malo suviše“ slobodna interpretacija... Za sada nam nisu poznati slučajevi da su izricane kazne za nasilničku vožnju osim prve dve navedene stavke.

Kolike su kazne?

Kazna za nasilničku vožnju je:

a)    Ukoliko vozač nije izazvao udes:

   1)  kazna zatvora od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati

   2)  zabrana vožnje u trajanju od najmanje devet meseci

   3) 15 kaznenih poena

 

b)    Ukoliko vozač jeste izazvao udes:

   1)  kazna zatvora od 45 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu u trajanju od 300 do 360 sati

   2)  zabrana vožnje u trajanju od najmanje deset meseci

   3)  17 kaznenih poena

Dakle, zatvor nije obavezan?

Tako je, iako smo slušali najave kako će zatvor biti obavezan, sada vidimo da zatvorska kazna može da se zameni radom u javnom interesu. Ranije ova opcija nije postojala. Kazne su bile praktično iste, osim što nije postojao rad u javnom interesu.

Šta je rad u javnom interesu i koje su dobre i loše strane?

Rad u javnom interesu je moguće obavljati u javnim komunalnim preduzećima, muzejima, pozorištima, bolnicama, mesnim zajednicama... Šta konkretno podrazumeva, zavisi od institucije u kojoj se obavlja. Dakle, jasno je da su mogućnosti za zloupotrebe ove vrste kazne prilično široke.

Takođe, ukoliko „nasilni vozač“ ispunjava sve svoje obaveze vezane za rad u javnom interesu, sud mu može dužinu izrečenog rada u javnom interesu umanjiti za jednu četvrtinu.

Koliko je teško dostići 2.0 promila alkohola u krvi?

Nije uopšte teško. Sa samo jednim „velikim“ pivom već prebacujete novu granicu od 0.2 promila. Zato se ne igrajte svojim i tuđim životima – ako pijete, zaboravite na volan.

Kako je bilo ranije kada je u pitanju nasilnička vožnja?

Ranije se pod nasilničkom vožnjom podrazumevalo samo:

 1)  kada vozač dva ili više puta prođe kroz crveno na semaforu za manje od 10 minuta

 2)  kada vozač pretiče kolonu vozila pri čemu prelazi ili se kreće po punoj liniji

Predviđena je bila kazna zatvora od 30 do 60 dana i 15 kaznenih poena. Ukoliko je vozač prilikom nasilničke vožnje prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, kazna je bila od 45 do 60 dana zatvora i 17 kaznenih poena.

Takođe se izricala zabrana vožnje u trajanju od najmanje 9 meseci, a u slučaju da je vozač izazvao saobraćajnu nezgodu, u trajanju od najmanje 10 meseci.

Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 9
Pregleda: 37976
Ocena: 2.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Goran

Nasilnička vožnja je .....kada policija na istu ne reaguje......Stalno nešto palamude a ništa se ne preduzima. A divljaci li divljaju divljaju....a policajci kažnjavau zato što vam nisu upaljena svetla,pojas nije vezan i ostale gluposti u odnosu na nasilničku vožnju..... URAZUMITE SE JEDNOM JER NAM TAKVI SEJU SMRT PO DRUMOVIMA.....AOJ ACO NE ORI DRUMOVA.......

Odgovori

Dragan Kovac

a sta kada te prekrsaje pravi policija, u sluzbenom automobilu!!! onda se to ne racuna, zar ne jer, svi smo isti pred zakonom kako da ne

Odgovori

Pedja

Bio sam nesavesni vozac, 4ipo god bio pod zabranom, polagao ponovo jer sam nakucao 69 poena i u potpunosti se slazem da kazne treba biti strozije...ali se isto slazem da jos strozije treba kaznjavati vozace autobusa i pandure kao i sve ostale ucesnike u saobracaju...zakon za cara i za slugu...

Odgovori

Naivko

Svi zakoni do sada pa i ovaj su blagi kao da ih pisu prekrsioci odnosno bivsi osudjenici.

Odgovori

Stefan

A kada će biti izrečene kazne za vozače autobusa i te iste policije??? Vozač autobusa priča na mobilni telefon svaki od početne do krajnje stanice i pritom vozi 100 zivota i to nije za kažnjavanje, samo obican narod derete! Pandurcina svaka sa nevezanim pojaso i telefonom se ne kažnjava to nije ugrožavanje saobracaja i tudjuh života, tako treba...

Odgovori

Bane

Nigde ne pise kolika je kazna ako se dzipom pregazi devojcica na pesackom prelazu. Sve kazne u ovom sistemu se odnose na sirotinju. Hocu reci svima je zabranjeno da se krade hleb, a narocito sirotinji.

Odgovori

Turbo

Zavisi na koji dzip. Ako je land rover iz 88 odgovaraces, ako je X5 i jos se vodi na medijskog tajkuna dobices oslobadjajucu presudu.

Stefan

Sve moze ako ti tata ima pare da plati. Naravno da ovo postaje policijska drzava samo za sirotinju.

Jevta

Srpski narod treba....