Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Problem sa ulaskom u CG sa potvrdom o produženju važenja saobraćajne dozvole?

Problem sa ulaskom u CG sa potvrdom o produženju važenja saobraćajne dozvole?
Postavljeno 30.04.2018. u 07:25

Proteklih nedelju dana smo čuli mnogo glasina o tome da u Crnu Goru ne može da se uđe sa potvrdom o produžetku važenja roka trajanja saobraćajne dozvole. Podsetimo se, reč je o potvrdi koju MUP Srbije izdaje na srpskom i engleskom jeziku i kojom se potvrđuje da saobraćajna dozvola važi još 2 godine od datuma isteka važenja na samoj saobraćajnoj dozvoli.

Još ranije smo čuli glasine da su neki vozači imali probleme na granici sa drugim državama, ali se ispostavilo da nijedna od tih priča nije potvrđena. Dakle, niko se nije javio imenom i prezimenom i rekao da ga nisu pustili u određenu zemlju zbog te potvrde.

Pre oko nedelju dana u više medija objavljena je vest da je nekoliko putnika vraćeno sa granice sa Crnom Gorom jer im nije priznata potvrda o produžetku važenja saobraćajnih dozvola.

Zvanično saopštenje crnogorske policije

Obratili smo se crnogorskom MUP-u sa pitanjem u vezi ove situacije i dobili sledeći odgovor:

Povodom izvještavanja medija u Srbiji da se iz ove države u Crnu Goru preko graničnih prelaza ne može više ući u Crnu Goru uz prezentovanje „potvrde o produžetku važenja roka trajanja saobraćajnih dozvola i registarskih oznaka“, gdje se misli na potvrdu o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila (produženje registracije), obavještavamo vas sljedeće:

U režimu prelaska državne granice iz Srbije u Crnu Goru ništa se nije promijenilo u odnosu na prethodni period, shodno sistemu reciprociteta kada je ulazak iz Srbije u Crnu Goru i obrnuto u pitanju.

To znači da državljani Republike Srbije mogu ući u Crnu Goru preko graničnih prelaza sa našom državom, pored prezentovanja drugih potrebnih dokumenta – lične isprave (lične karte ili pasoša) i vozačke dozvole, uz davanje na uvid i pomenute potvrde odnosno potvrde o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila (produženje registracije). Isto važi i za ulazak državljana Crne Gore preko graničnih prelaza u Srbiju.

Ukoliko bude promjena u smislu dokumenata koji su potrebni za prelazak državne granice, javnost će o tome biti blagovremeno obaviještena.

Tačno je da određenom broju lica nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru iz Srbije. Međutim ta lica nisu ispunjavala uslove propisane Zakonom o graničnoj kontroli i Zakonom o strancima za ulazak u našu zemlju odnosno boravak na našoj teritoriji.

Koje tačne uslove ta lica nisu ispunjavala, nismo saznali.

Javite se ako vam se desi nešto slično

Ukoliko vam se desi da vas na granici zaustave zbog nepriznavanja ove potvrde, bez obzira na to u koju zemlju idete, javite se, kako bismo konačno razrešili dilemu da li problem zaista postoji ili ne.

Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 12
Pregleda: 18968
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Pedja

Obavestite ljude da u Madjarskoj provereno ne mogu uci sa bilo kakvom potvrdom ako im u zvanicnom dokumentu pise da je rok istekao. Policajac ce im traziti saobracajnu a ne potvrdu na srpskom ili engleskom. Osim ako nemaju srecu da im uopste ne potraze saobracajnu.

Odgovori

Samuel

Sve ludak do ludako donosi svaki novi zakon! Ovo je gore nego pre kada su bile one papirne saobracajne dozvole. Sta tu treba, kakav rok trajanja, pa jbt nije to jogurt da se kvari. Razumem ako se pohaba pa nemoze cip da se ocita ili neko drugo ostecenje pa da se zameni. A i ako istekne taj rok trajanja ne razumem kakvi papiri kakve potvrde, sto odmah ne daju drugu saobracajnu...? Kad majmuni oponasaju civilizovanog coveka...

Odgovori

PEĐA

Papirnim saob.dozvolama nije falilo skoro ništa. Sa ostatkom se slažem:)

Revoltirani gradjanin

Kada planirate da napisete par redova o novom nametu na vozace? Nadam se da ste informisani da od 5. jula postaje obavezan tehnicki pregled na svakih 6 meseci za vozila starija od 15 godina i da ce cena tehnickog najverovatnije biti oko 30€.

Odgovori

Da nastavim

Morate se složiti da je kod nas dosta krševa koji ne ispunjavaju uslove da budu na našim ulicama, ali se morate i složiti da tehnički pregled na svakih 6 meseci nije rešenje. Dovoljno je samo pooštriti sadašnji tehnički pregled, a ne da to bude skoro samo formalnost kod većine tehničkih pregleda. Neka ostane kako i jeste, samo da se prilkom pregleda gleda apsolutno sve što se sada predlaže ovim izmenama, korozija, katalizator, izduvni gasovi, da li curi ulje ili neka druga tečnost itd. A ovo što hoće da urade je čisto otimanje novca od vozača!

Samuel

Tehnicki pregled na svakih 6 mes. za vozila starija od 15 god. je naj apsurdniji zakon donet od strane neandertalaca. Napr. ako krs na mufte zavrsi tehnicki jednom godisnje onda ce to uspeti i dva puta. Ako je vozilo od 15 god. perfektono na tehnickom prilikom produzenja registracije, onda ce takvo biti svo vreme jer ga koristi savestan vlasnik. Cisto uzeti narodu pare i to je to. E onda ti budi savestan i ne podmicuj policiju... mislim...

Mikas

Ako sam platio osiguranje, registraciju i porez za period od 12 meseci, sta ce da se desi ako kojim slucajem automobil ne prodje taj polugodisnji tehnicki pregled, a ja ne zelim da ga popravim? Vratice mi novac za tih 6 meseci? Isto vazi i za povecanje ogranicenja - 130km/h = veca potrosnja = vise novca od akciza i PDV-a. Otimacina, nista drugo.

Sale

Ja ne razumem te ljude koji idu u Crnu Goru , sta ima uopste da traze tamo , za letovanje ima sto drugih destinacija koje su bolje i lepse a i jeftinije , da ne racunam Sutomore deponiju !

Odgovori

Irena

Poštovani, prošlog vikenda sam vraćena sa bugarske granice. Imam potvrdu iz Mup- a o produžetku saobraćajne dozvole. Tablice nemaju sporna slova i važe još 2 godine. Molim objašnjenje!

Odgovori

dr Dusan

Poštovana,bicete vraceni sa bilo koje granice jer taj papir,je jedan običan papir koji se lako štampa.Tako da je sasvim normalno da Vam na bilo kojoj granici traže saobraćajnu i nikakav papir ih ne iteresuje.To je jos jedan od nacina zezanja ovog maloumnog naroda od strane drzave.

Slobodan jovanov

Ne znam ,,kakve'' probleme imaju iz Srbije sa ,,ulaskom'' u Crnu Goru, mi VOJVODJANI smo verovatno svuda ,,DOBRO DOSLI''...!

Odgovori

PEĐA

Pre puštanja jezika u pogon, obavezno uključiti mozak. P.S. Mani se pametovanja, iredentizma i politike, već nauči da se početna slova imena i prezimena pišu velikim slovima.