Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kolika je kazna za vožnju bez kacige?

Kolika je kazna za vožnju bez kacige?
Postavljeno 09.05.2018. u 13:23
Autor: Dragan Romčević

Mnogi motociklisti nose kacigu samo zbog policije, ne razmišljajući o sopstvenom životu. "Moja glava, moja stvar", njihov je moto. Ipak, kada svojom ili tuđom krivicom udare glavom o asfalt ili ivičnjak i otputuju u večna lovišta, onda ta „njihova stvar“ ostavlja roditelje bez sina, decu bez oca, sestru bez brata...

Na stranu smrt, trajna oštećenja mozga i slično, pogledajmo koliko košta ako vas policija uhvati bez kacige. Po novom zakonu kazna za nenošenje kacige je 10.000 dinara umesto 5.000 koliko je bilo ranije.

Da li kazna može da se prepolovi?

Može - ukoliko platite u roku od 8 dana, kazna je onda 5.000 dinara.

Kazna i ako nosite kacigu, ali nije vezana

Policija ima pravo da vam piše kaznu čak i ako imate kacigu na glavi, ali je niste vezali, odnosno učvrstili.

Napomenimo da vas kaciga u slučaju nezgode neće zaštititi onako kako je predviđeno ukoliko nije pravilno postavljena, što znači da kaiš treba da bude dovoljno zategnut. Mnogima zategnut kaiš smeta i žulja ih, pa ga popuste, ne razmišljajući o mogućim posledicama.

Bez kacige možete da budete i isključeni iz saobraćaja

Poseban problem predstavlja činjenica da policajac ima pravo da vozača motocikla može da isključi iz saobraćaja ukoliko nema kacigu. Isto važi i za saputnika. Međutim, ako vam neko donese kacigu, možete da nastavite put.

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 41
Pregleda: 15336
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Sloba

Vazi li isto i za vozace lakog i teskog cetvorocikla?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Aleksandar

Taj koji tvrdi da je preticanje automobila sa desne strane, vozeci motor, DOZVOLJENO, treba dozivotno da ide pesaka ako hoce da pozivi, bez obzira koja je vrsta puta u pitanju.

Odgovori

Vrabac

U jednom od komentara ste napisali da je "filtering" tj provlacenje izmedju kola zaustavljenih na semaforu na celo kolone dozvoljeno...voleo bih da nam ukazete na clan u ZOBS-u koji to dozvoljava (ili ste to zakljucili na osnovu toga sto nije zabranjeno). Isto tako me zanima sta se desava u slucaju "provlacenja" tj voznje "po liniji" kada se ta ista kolona krece (takozvani "lane splitting"). Hvala!

Odgovori

Milan Miki

Nigde nisam našao u propisima da piše o provlačenju između ZAUSTAVLJENIH automobila na semaforu da je dozvoljeno( iako policija to toleriše vodite račun o svojoj bezbednosti),koji su zaustavljeni radi poštovanja saobraćajnih propisa-svetlosne signalizacije,ne radi se o koloni vozila(to je skup od najmanje 3 vozila između kojih se bez njihovog ometanja ne može drugo vozilo da uđe),Ovde su vozila zaustavljeni zbog semafora,nisu prinudno ili voljom vozača stali i uključili 4 žmigavca...Vodite račun o sebi,ako je velika gužva,uska raskrsnica,ima kamiona,radite to ako je BEZBEDNO.POZDRAV ZA SVE MOTOCIKLISTE

Samuel

Sasvim je u redo kada se donese neki zakon da bi se pojacala bezbednost ucesnika u saobracaju. Medjutim ovo dupliranje kazni, pa izmisljanje nekih novih pravila, zakona, je prvenstveno da bi se punio budzet! Boli njih djoko za narod!!! Kazne najjace u regionu a plate nikakve!

Odgovori

zbunjen

Pa zar i za mopede, one stare tomosove, koji su malte ne bicikli treba homologovana kaciga???

Odgovori

Stefan

I sa njih padas na beton, ne padas na sundjer.

Milan Miki

Po zakonu treba kaciga atestirana i za mopede i motocikle,tricikle,četvorocikle...neznam još za bicikle dali su uveli,i kazna je po novom zakonu 10 000din,to je mnogo za naše uslove,Ali ipak morate misliti i na bezbednost vlastitu sami,jedan život imate pa koliko nekima bilo malo i glupo,verujte da nije...šta da se radi.POZDRAV

Polovni Automobili

Treba.

Milos

Ne vozim motor uopste, ali me zanima da li je prekrsaj ako 10- 15 vozila ceka na semaforu, a neko sa motorom polako cik- cak se probije kroz guzvu i stane pored ili ispred onog prvog? Da li je prekrsaj ako me motor pretekne sa desne strane (naravno kada ja vozim desnom trakom)?

Odgovori

Sasa

To sto je neko prosao sa vase desne strane, nekome pored vas je sa leve strane...tako da ta konstatacija pada u vodu, osim ako je semefor sa jednom trakom.

Milan Miki

Mislim da Moped ili Motocikl nesme da se provlači između vozila koja čekaju na semaforu jer može da dođe do opasne situacije da ga neki vozač ne vidi,on mora da stoji u redu kao i ostali,a ne zato što je mopedi manji pa se mogu provući,to je nelogično...

Steva RR

Milane nemoj mnogo da mislis nego procitaj zakon. Provlacenje ili takozvani filtering je zakonom dozvoljen, kao i u vecini evropskih zemalja. A vozaci nek malo vise koriste retrovizore a malo manje telefon i sanse za opasnu situaciju su na minimumu.

Milan Miki

Steva RR,evo ja pre 10-ak dana polozio testove za A kategoriju i nigde nije pisalo da je to dozvoljeno da se provlacis izmedju zaustavljenih kola na semaforu-radi se o zaustavljenim a ne o parkiranim vozilima koji mogu svaki momenat da krenu kada se upali zeleno,a gde ce se u medjuvremenu nalaziti ovaj sa mopedom?Ja sam spremao ispit sa sajta MUP-a,ja to nigde nisam video,ti mi slobodno pokazi...jer moguce da oni ne objavljuju uvek sve...

Milan Miki

Preticanje sa desne strane vozila ispred sebe motociklom je dozvoljeno, ako ima dovoljna širina trake i ako nema znak za zabranjeno preticanje...sa desne strane preticanje nije dozvoljeno autoputem i motoputem,ako je put sa dve trake sa suprotnim smerovima onda DA. treba praviti razliku između obilaženja-kada je vozilo parkirano i ne kreće se ili kada je neka prepreka na putu, i preticanja vozila koje se kreće istim smerom...ili vozilo koje je zaustavljeno.

Steva RR

Ako nesto ne pise u zakonu da je zabranjeno sta ti to govori? Dozvoljeno je, i to mi je reklo i dokazalo mnogo saobracajaca na motorima. Nemoj mnogo da se uzdas u to polaganje a kat,i tumacenje zakona. Poslusaj malo iskusnije vozace, vozim r motor po bg-u vec 10 tu godinu. Lane splitting i filtering su mnogo bezbedniji od stajanja u koloni, jer je dokazano da se 40 posto nesreca desava kad motor stoji u koloni i od pozadi ga udara auto. Pozdrav za novog kolegu!

Milan Miki

Pozdrav Stevo RR,nismo jos kolege sada krećem tek na vožnju,video sam da se to Lane splitting i filtering,sa motociklima pa biciklima radi...to verovatno toleriše policija,kao i nezaustavljanje na znaku Stop...ali ja kad budem polagao vožnju po gradu za mnom u komisiji ide 2-3 člana u autu i interesuje me ako ja krenem te egzibiciji na semaforu,i provlačenje,gde će me oni stići i dali sam položio ili pao,pošto oni kolima ne mogu da prođu kuda mogu ja,ko zna dali ću se sresti više sa komisijom ako je u gradu gužva još...šta mi savetuješ kao iskusniji vozač da to ne radim tokom obuke i polaganja?

Polovni Automobili

Provlačenje između vozila koja čekaju na semaforu nije prekršaj. Preticanje sa desne strane jeste.

Niko i neko

Motor vozim i razumem zasto idu tako jer je pod opremom velika vrucina ali je po meni to rizicno jer ljudi ne prate sta se desava iza njih kao da retrovizori ne postoje i bez migavaca skrecu tako da uvek stojim i cekam kao i svi ostali.Naravno kaciga i oprema treba znam iz licnog iskustva proklizao sam svojom greskom zamislio se i eto da nisam imao tada farmerice i jaknu ogulio bi me asfalt kao zeca. Ko je kupio motor zbog sebe taj ce imati sve valjano i bez zakona ko glumi budalu dzaba mu kineska kaciga i kazna od 10 000.....

Niko neko

Milan miki druze na polaganju to ne smes da radis jer oni moraju biti iza tebe msm na komisiju u kolima,, drugar je pao voznju jer se jedan ubacio kolima izmedju njih i on nije stao sa strane da ih saceka tj kao da pusti tog da prodje jer ga oni kao ne vide i eto dodatni trosak od par hiljada.

profi

U normalnim zemljama neka vrsta kacige je obavezna i za bicikliste.

Odgovori

Schnell

Samo nam jos to treba, a mozda i za pesake

Milan

pa i kod nas postoji kazna ako nemas kacigu a vozis biciklu...pre neki dan su u Zemunu kod keja pisali kazne biciklistima bez kacige i radili alkotest

Steva RR

Svaki ozbiljan bajker nosi kacigu i svu zastitnu opremu, ovi sto samo hoce da se pokazuju ne treba ni da voze motore.

Odgovori

Дејан

И даље не разумем ту потребу да се "штити" туђи живот од њега самог? Кад оде у вечна ловишта, остаће његова деца, његова жена, његови родитељи, тако да је то и даље његова ствар. Као и са појасом. Једини логичан разлог би могао да буду трошкови болничког лечења, али се то лако да решити - ниси имао кацигу, ниси везао појас, сам плаћаш трошкове лечења. Све остало је иживљавање под маском заштите нечијег живота. Да власт хоће да штити нечији живот, прво би регулисали оне пред којима саобраћајци погну главу.

Odgovori

sima branisavljevic

bravo, to je tacno,

Bojan

Nije samo njegova stvar! Ako npr ti udariš motorciklistu, i ti budeš kriv za udes, ako nema kacigu vrv će stradati i ti ćeš biti vozač koji je usmrtio nekoga, i za to ćeš odgovarati. A sa kacigom bi možda prošao samo sa ogrebotinama ili sl. Isto je i sa pojasevima Nadam se da sad razumeš

Debejko

Nema tu nikakvog iživljavanja. Prosto ne postoji izgovor zašto neko ne bi trebao/morao da nosi kacigu na 2 točka. Obična muva pri brzini od samo 60km/h je projektil koji može trajno da vam ošteti oko. O većim brzinama i stvarima koje mogu da izlete ispred vas ispod nečijih točkova ne treba ni polemisati. Dva moja drugara su tudjom greškom pala s motocikla i udarila glavom o ivičnjak. Tu su sa nama da posvedoče isključivo zato što su tada imali kacigu. Mani te se gluposti i blebetanja, da se nama Balkancima ''dozvoli zakonom'', mi bi i atomsku bombu šetali na privesku za ključeve, pod istim tim izgovorom - pa to je samo gomila gvožđa - dok se ne aktivira

branko m

a sta ako nezgodno udari glavom a glavom se prvo udara znam iz iskustva i pogine a nije on kriv za udes vec ti kao vozac automobila ,naravno dobijas kaznu za prekrsaj sa smrtnim ishodom koja nije mala a da je klipan imai kacigu ostao bi ziv i tvoja kazna bi bila mnogo manja e zbog toga treba da nose kacige ali dzabe se ovde pise ima ljudi koji nikada nisu seli na motor a kamoli pali sa istog

Pex

A za bicikl sa pomocnim motorom

Odgovori

Pex

Pa brate onaj motoric na prednji tocak/deriguma

Polovni Automobili

Kakvu vrstu pomoćnog motora ima?

Djordje

Kad budete znali razliku izmedju vozaca motocikla i mopeda, onda pisite ove gluposti.

Odgovori

Dalibor Dalibor

Nema razlike, kaciga je obavezna i za moped i za motocikl

branko m

ne znam ko je izmislio ,,bicikl sa pomocnim motorom,,radi se o mopedima koji su isto sto i motocikl samo su male snage i ne idu brze od 45km/h,da se ja pitam tu kategoriju bih ukinuo i sve bi to bilo motocikl a rangiranje prema snazi zbog pocetnika svi bi polagali ,,A ,,kategoriju pa vozi misko a ne bicikl sa pomocnim motorom ide 100km/h ne mogu kolima da ga stignem a ima potvrdu za registraciju da ne ide brze od 45km/h,mi smo maheri kada treba zakon da se zaobidje nadjemo i najmanju rupu,

Djordje

Vozaci motocikla u ogromnoj vecini slucajeva nose kacige i svesni su posledica ukoliko se ne nosi.

Polovni Automobili

Koja je razlika?

Niko neko

Razlika je sto ce motociklista da da 150-200 i vise eura za kacigu a mopedista ce da kupi u kineskom za 200 dinara onu za bicikli i tako da vozi.....