Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Karting – uzbudljiv vikend na Adi Huji

Karting – uzbudljiv vikend na Adi Huji
Postavljeno 29.05.2018. u 15:06

Karting trka koja je održana u nedelju, 27. maja, boduje se za šampionat Centralnoevropske zone CEZ, šampionat Srbije i Otvoreno prventstvo Srbije. Marko Tomanović, čiji su Polovni automobili ponosni sponzor, osvojio je treće mesto u svojoj klasi, pri čemu je bio najbolji među domaćim takmičarima.

Marko ne krije zadovoljstvo i zahvalan je svima koji su bili uz njega:

„Današnji rezultat - treće mesto u šampionatu centralne Evrope, iza dva jako brza momka iz Slovenije - Mramor Marka i Anža Dovjaka, šampiona Slovenije u kartingu. Oni su učestvovali i na svetskom finalu u kartingu Rotax MAX Challenge takmičenju. Imajući sve to u vidu, naš budžet i naše uslove za trening, ja sam veoma zadovoljan današnjim rezultatom.

Prvi smo u šampionatu Srbije za današnji dan; videćemo kako će biti u generalnom plasmanu. Borimo se za titulu u domaćem šampionatu, a pripremamo se i trudimo da budemo spremni za šampionat centralne Evrope. Kad kažem „prvi smo“, mislim na svoj tim, a tu svrstavam i Polovne automobile i KMV Auto, koji su izašli u susret na početku ove sezone i omogućili da odemo na dva trkačka dana u Hrvatsku, da se takmičimo sa najboljim vozačima iz regiona, da budemo među prvih pet u toj konkurenciji i da tamo budemo najbrži iz Srbije.

Naravno, mislim i na moje mehaničare, moju porodicu i prijatelje koji pomažu da sve ovo živi i da se ja trkam. Stoga prosto iz poštovanja prema svima kažem – mi“.

Marko planira da nastavi sa takmičenjem u regionalnom šampionatu, koji se kod nas tretira kao šampionat Evrope. Međutim, samim tim što je na tom nivou, troškovi učestvovanja su prilično visoki, tako da se vodi borba za budžet za nastavak takmičenja. 

Ipak, vrlo je optimističan: „U svakom slučaju ćemo se potruditi da budemo šampioni Srbije i da izguramo celu sezonu sa ljudima koji su pomogli da ovo uopšte i počne".

Karting simulator

"Paralelno sa trkama, Polovni automobili, Kart-Moto centar Ada Huja i Karburator kafe omogućili su da postavimo naš simulator prelepu baštu kafea i da organizujemo celodnevno takmičenje. Troje najuspešnijih dobili su poklon paket od Polovnih automobila, koji su bili pokrovitelji celog događaja", objašnjava Marko.

Takođe, pobednici su dobili organizovan dan trkanja na Adi Huji - imaće dve sesije vožnje sa instruktorom sportske karting vožnje Đorđem Simićem, inače jedinim Srbin koji je „na neki način“ vozio Formulu 1".

Kako je sve počelo?

Devetnaestogodišnji Marko Tomanović je iz Beograda, studira audio i video tehnologije na Višoj elektrotehničkoj školi, a trkama se zarazio još u detinjstvu:

„Čitava priča počinje još od malih nogu. Moj deda je vozio auto trke 70-ih i 80-ih godina. Tako sam ja kao dete provodio vreme pored staze, gledao i karting i auto trke, pa sam 2014. godine kroz amaterski SOR šampionat došao u dodir sa ozbiljnijim trkanjem.

To jeste rekreativni šampionat, ali zaista gaji ozbiljan krug ljudi sa ozbiljnim pristupom svemu. Nakon toga, prosto je ideja bila da se razvijam i da idem dalje u ovom sportu. Godine 2016. postajem šampion Srbije u klasi 7 (Honda 390). Samim tim sam dobio pomoć od Ministarstva sporta, što mi je omogućilo da se bavim kartingom na nekom višem nivou, tako da 2017. ulazim u klasu TAG 125 - to su prave trkačke mašine. U to godini smo postigli po meni jako dobro mesto - bili smo drugi u Srbiji. Za prvu godinu kada sam se tek susreo sa tim ostvarili smo dobar rezultat i evo sada 2018. vozimo to što vozimo, napredujemo i ne želimo da odustanemo“.

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 1
Pregleda: 8161
Ocena: 4.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Brka Car

Bravo Mare, samo guraj ;)

Odgovori