Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Novi udar na vozače - poskupeo tehnički pregled

Novi udar na vozače - poskupeo tehnički pregled
Postavljeno 07.11.2018. u 17:35
Autor: Dragan Romčević

Još jedan šok za vozače – tehnički pregledi poskupljuju ili su već poskupeli sa oko 3.000 u proseku, na oko 5.000 do 6.000 dinara. Na nekim tehničkim pregledima i dalje imaju staru cenu, ali kako su nam rekli na više mesta, i oni uskoro poskupljuju.

Razlog za poskupljenje

„Do poskupljenja tehničkog pregleda došlo je zbog toga što su osiguravajuće kuće smanjile proviziju koju daju tehničkim pregledima za prodaju njihove polise obaveznog osiguranja“, objašnjava situaciju Vladimir Marinković, predsednik UO Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP).

Od njega saznajemo i da nije bilo nikakvih zvaničnih ili nezvaničnih pregovora udruženja tehničkih pregleda i bilo koje državne institucije, ministarstva ili MUP-a.

Jednostavno – osiguravajuće kuće smanjuju proviziju koju dobijaju tehnički pregledi, a oni zbog toga povećavaju cene.

Trenutno nikakvim propisima nije određena minimalna i maksimalna cena tehničkog pregleda. Svaki tehnički pregled može da stavi cenu koju želi.

Da pojasnimo celu situaciju narodskim rečnikom

Vi dođete da obavite tehnički pregled da biste registrovali auto. U okviru tehničkog pregleda možete da obavite i sve drugo što je neophodno da biste registrovali auto - plaćanje poreza na upotrebu vozila (to je onaj tzv. „porez na luksuz“ za one sa preko 2.000 kubika), plaćanje nove nalepnice, komunalne takse...

Ne morate da idete u poštu da uplaćujete uplatnice, u osiguravajuću kuću da kupujete polisu obaveznog osiguranja, u policiju po nalepnicu za šoferku, itd. Sve obavite na licu mesta, tj. na tehničkom pregledu.  

Osiguravajuće kuće po zakonu imaju pravo da tehničkom pregledu koji se bavi i registracijom vozila daju proviziju ukoliko vam proda upravo njihovu polisu osiguranja.

Od te provizije su tehnički pregledi do sada praktično živeli. Po zakonu, ta provizija sme da bude najviše do 5%, ali u praksi je bila mnogo veća.

O tome smo još 2016. godine pisali u tekstu:  Da li bi trebalo razdvojiti tehničke preglede od prodaje auto osiguranja?

Upravo ta provizija je bila razlog što su mnogi tehnički pregledi davali gratis (besplatan) tehnički pregled. Ukoliko obavite kompletnu proceduru registracije kod njih, što podrazumeva i kupovinu polise obaveznog osiguranja, tehnički pregled dobije solidnu proviziju i zato može da priušti da vam ne naplati sam tehnički pregled.

A sada, osiguravajuće kuće donose odluku da se provizija i u praksi smanji na samo 5%.

Pošto će to smanjenje provizije tehničkim pregledima značajno smanjiti zaradu, oni su rešili  da povećaju cenu samog tehničkog pregleda.

Podsetimo se - prvobitno poskupljenje bilo je u julu. Tada je propisano da pregled svakog putničkog vozila (automobila) mora da traje minimum 30 minuta.  To je automatski smanjilo i broj polisa osiguranja koje su mogli da prodaju u toku jednog radnog dana.

Bilo je tu i mnogo drugih troškova, odnosno ulaganja na koje su tehnički pregledi morali da troše novac.

Stoga su i oni koji su davali besplatan tehnički morali da ga ukinu i stave cenu od 2.500 do 3.000 dinara u proseku. O cenama smo pisali u ovom tekstu: Cene tehničkih pregleda širom Srbije - ima li besplatnih ili popusta

Sada doživljavaju novi finansijski udar u vidu smanjenja provizije, pa su odlučili da ponovo povećaju cenu. U suštini, imaju dva izbora - da povećaju cenu ili da se ugase.

Nema odgovora iz MUP-a

Kako navodi Vladimir Marinković iz NATEP, oni su dali MUP-u predlog cena tehničkog pregleda još u julu ove godine:

„Na taj naš predlog jednostavno nije reagovano. MUP nije izdao nikakvo saopštenje, niti je dalje prosledio neki predlog Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, kako bi ono odredilo minimalnu i maksimalnu cenu“.

Taj predlog je, dakle, u MUP-u. Stoga smo zamolili MUP za informaciju šta se dešava po tom pitanju. Poslali smo pitanja, a odgovor iz MUP-a očekujemo narednih dana – objavićemo ga u posebnom tekstu.

Kontaktirali smo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija - rekli su nam da ne znaju ništa o tome.

Šta piše u Zakonu?

Kako piše u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima:

Član 264

Vlada određuje najnižu i najvišu cenu redovnog godišnjeg tehničkog pregleda vozila, na predlog ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, a po pribavljenom mišljenju ministarstva nadležnog za trgovinu.

Ukupna cena redovnog godišnjeg tehničkog pregleda obuhvata i troškove pravnog lica za plaćanje usluga Agenciji u pogledu održavanja i unapređenja centralnog informacionog sistema iz člana 257. stav 4. ovog zakona.

Pravno lice ne može odrediti nižu ili višu cenu za vršenje redovnog godišnjeg tehničkog pregleda vozila od cene određene u smislu stava 7. ovog člana.

Dakle, po Zakonu, situacija je prilično jasna. Ipak...

Nastavljamo da se bavimo ovom temom

Čitava situacija je vrlo komplikovana i trenutno prilično haotična. Stoga ćemo nastaviti da tražimo odgovore i truditi se da iznesemo stav svih strana uključenih u ovu priču: vozača, tehničkih pregleda, MUP-a, nadležnog ministarstva, osiguravajućih kuća...

U međuvremenu, budite slobodni da nam javite kolike su cene tehničkog pregleda u vašem mestu. Mi smo obavili na desetine poziva i saznali da još uvek može da se nađe tehnički za 3.000 dinara (iako su nam neki najavili da uskoro poskupljuju), ali da ide i do 6.000 na nekim mestima.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 125
Pregleda: 25029
Ocena: 4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

zivan

postovanje danas 04.12.2018 za registracuju , juga, 1.3 ukupno uplaceno 224000, dinOvo nije otimacina ovo je pljacka direktno od strane drzave, za ovako nesto drzava narusava i direktno utice na ovaj haos od tehnickog pregleda ,, ni da vozim porse ne bi ovoliko platio za auto od 16 godina , ovo je sramota

Odgovori

sasa

malo je to.jabi jos vise dok je ovaca bice i vune!!!!!

Odgovori

Стева

Цела ова прича у вези техничког ме подсетила на скорашње искуство. Наиме, тражио сам ауто и одгледао 4-5 понуда са огласа. Два препродаваца (што је процентуално прилично велики број) су ми рекли да раде на техничком прегледу и да њихова возила могу да прођу технички иако је један био излепљен молерском креп траком па префарбан, а и други је имао сличне козметичке интервенције. Сетио сам се и познаника полицајца који је бургијао како зна и уме да се запосли на царини јер, како је рекао: "Кад имаш неку рампу у рукама па макар и оволицку, завршио си посао". Е, сад се питам да ли су нова правила за технички уведена и зато да би још неко добио "макар оволицку" рампу која му пружа могућност да (полу)легално, али апсолутно неморално, изнуђује новац или пак да лакше долазе до јефтинијих аутомобила које врате са техничког а које касније препродају. Неко искуство у том смислу?

Odgovori

dzordz

naravno, isama drzava gradi i hvata se na rampe kako ih ti zoves, i tu tvrdi pazar, pravila silu i sve ostalo.ne izlaze na ravnicu. hvataju se tacki oslonca,pregiba isl.. to je takav sistem.nazalsot nismo nista ucinili da napravimo moderniji i savrseniji,humaniji logicniji i pravedniji. ostali smo u proslosti..

Slobodan Cvjeticanin

Interesantno,davali su basplatan tehnicki koji je inace bio oko 2000 din,ako uzmes osiguranje,a sad kad su smanjili procenat od polise,oni naplaciju tehnicki 5000 din.Koja je to logika? Jadni vlasnici tehnickih pregleda,jedva sastavljaju kraj sa krajem,pa svaki dan imaju minimum 15 automobila na pregledu,pa i da je ostala cena 2000 din,to je 30 hiljada dnevno,puta 20 dana,600 hiljada mesecno,malo li je?

Odgovori

Srbin

Treba da bude 100 eura i da se radi na 6 meseci. A gorivo podići na 200din. Jer se narod ne buni, sve guta, pa deri ga kad već trpi...

Odgovori

Dr...

AMSS MAFIJA-JADNA NAŠA SRBIJA

Odgovori

Zika

Prodao auto. I sada se vozim free autobusom nemam tehnicki ne placam parking ne zanima me cijena benzina samo hrabro kaznite vi prvi

Odgovori

Špediter

Pametno si uradio. Šta će ti auto, auto samo pravi troškove,dok traktor kamion kombi autobus kombajn i ostali zarađuju pare,auto ih troši i rasipa.

Sava

Odjavio prošle nedelje jedan auto (nisam prodao),a po isteku registravije ću i drugi,pa nek stoje,jer se ne zna jel više alavija država ili gazde tehničkih.

slobodan

U Smederevskoj Palanci Imate tehni;ki i ne samo teh. ve' i proveru Amortizera i trapa ya 2500din.

Odgovori

Danijel Glisic

Znam da nije bas vezano za ovu temu ali rekoh da pitam hteo bih da ugradim led h4 sijalice pa me interesuje da li su dozvoljene na autu I da li policija moze da me kazni?

Odgovori

Polovni Automobili

Nije dozvoljeno, policija može da Vas kazni, naravno ukoliko primete i utvrde da ste stavili sijalice koje nisu fabrički predviđene.

Omilose

Mitsubishi Pajero 3.2 DiD 2003. godiste, registracija 1500 e a trzisna vrednost auta je ispod 400 e. Znaci za manje od 3 godine drzava otme ceo auto. Ja mogu da shvatim da se naplati porez na luksuz nekome ko je izvadio 50 ili 100 000 e za auto pa moze godisnje da se isprsi 1000-2000 e ali da nekome otmu ceo auto za nepune 3 godine... Bravo drzavo lopovska!

Odgovori

Sheriff

Realno, vozite automobil koji ima 3.200 kubika, 160 KS i težinu od 2 tone. Neko vozi npr. novu Fiat Pandu sa benzinskim motorom od 1.200 kubika, 69 KS i težinom od 980 kg. Ta nova Panda košta između 8.000 i 10.000 EUR u zavisnosti od opreme, što znači da je duplo skuplja od Vašeg automobila. Ako bi se gledala samo vrednost, to bi značilo da bi neko ko vozi Pandu plaćao skuplju registraciju od Vaše. Da li bi ovo bilo pravedeno? Znači neko ko vozi lakši automobil, koji manje zagađuje, manje haba puteve, manje zauzima mesta na ulicama i po parkinzima treba da plati više. Po meni ovo apsolutno ne bi bilo u redu. Svakako cifra od 1.500 EUR (ako je zaista tako) je sumanuta tj. registracija za Vaš automobil treba da košta, ali ne toliko, ali u svakom slučaju više neko što košta za neki mali gradski automobil koliko god da vredi. Treba imati u vidu i da merilo luksuza nije samo vrednost vozila. Voziti auto od 2 tone i 3.200 kubika jeste luksuz, bez obzira koliko auto vredi na tržištu.

Стева

@ Sheriff Не бих се сложио са вама да су стари велики и тешки аутомобили мерило луксуза. Онај ко вози ауто стар 20-ак и више година сигурно не плива у новцу. Можда је некад у бољим временима и пливао, а сада просто нема могућност да купи неки новији и мањи иако би то жарко желео. И шта сад!? Требало би његов ауто на отпад, јер, ко га ј..е кад нема? Такав неолиберални концепт већини нас ће доћи главе јер већ сада имамо 500 богатих породица и 500.000 оних који претурају по контејнерима.

Omilose

Pardon, trzisna vrednost nije ispod 400 nego ispod 4000 ;-)

Sheriff

@Стева Sve je to tačno što ste napisali, ali to je samo delimična istina. Cela istina je da se može kupiti i polovan mali automobil. Hoću da kažem da nije samo altrnativa veliki, težak i jak polovan automobil i novi mali automobil. Postoji treća opcija, koja i najrealnija za naš standard, a to je polovan manji gradski automobil. Kada u celu priču ubacimo i ovu treću varijantu, onda polako dođemo do toga da se kupovina jake i teške mašine nikako ne može opravdati nemanjem novca, već se samo može opravdati željom da se vozi takav auto, a onda opet dolazimo do toga da ako neko želi da vozi takav auto, to treba i da plati. Znači alternativa postoji. One priče velika porodica, potreba i sl. takođe ne piju vodu, jer 90% velikih automobila voze oni kojima takvi automobili realno nisu neophodni, već bi im posao sigurno završio neki manji auto. Još ako se setimo vremena kada su Yugo, Buba, Trabant ili Peglica bili savim dovoljni za odlazak porodice na more, stvar je potpuno jasna.

Стева

@Sheriff Ви и даље заступате једну тезу не желећи да видите друге. Да би вам било јасније навешћу сопствени пример. До скоро сам имао SAAB 9000 2.3 T из '92. године који је годинама чекао на милост смањења дажбина. На крају сам изгубио стрпљење па сам га продао на аукцији за 360 евра, а у таквом је стању да бих могао да га возим и наредних 20 година. Е сад ви мени реците који то мали градски ауто ја могу да купим за те паре? Ми овде све време причамо о старим власништвима тих великих аутомобила и нико ко сада купује такав ауто не кука јер већ зна шта га чека.

Omilose

@Sheriff, registracija jeste 1500 e. Slazem se da za veci auto registracija treba da bude veca ali ipak mislim da cena treba da ima veze sa realnom situacijom. Ja vozim terenac jer mi je potreban pa odpada svaka prica o zameni za mali gradski auto. Mozda bih mogao da ga prodam u delovima i za te pare kupim sta? Ladu Nivu u stanju raspadanja? Upravo ovo sto Steva kaze, prodao i sta sad za te pare? Ovo je cista pljacka ljudi koji su zaglavljeni i iz raznoraznih razloga pa ne mogu da registruju na invalida, ne mogu da prodaju jer niko nece da kupi, nemaju pare za drugi auto i onda trpe i placaju. Ovo naravno nista ne cudi jer zivimo u zemlji gde se kradu bebe, otimaju deca pod izgovorom da su roditelji siromasni a onda ta ista deca budu odvedena par stotina km u hraniteljsku porodicu kojoj ta ista drzava daje pare za to isto dete... Nije ni cudo sto ljudi masovno beze.

dragan stojic

Sramota za osig.organizacije,a i ovi sa teh.pregledima nisu mnogo bolji.Pamtim vreme kada ste mogli da ostvarite(naravno bez šteta)do 60%popusta(bonus) na ob.osig.a sada jedva do bednih 15%.Ali zato (malus)-kaznena cena osig.može da ide i do 400% ako ne i više.Samo svoju pogrešnu politiku zapošljavanja-poslovanja i lošu organizaciju prebacite na krajnje korisnike,Vlada vam neće smetati u tome.A tehn.pregl.na 6 meseci:što da ne i za nova vozila!!!

Odgovori

Polovni Automobili

Ne može malus da ide do 400%. 1. stepen – bonus/popust 15%; dobija se ako tri i više godina ne izazovete udes 2. stepen – bonus/popust 10%; dobija se ako dve godine ne izazovete udes 3. stepen – bonus/popust 5%; dobija se ako godinu dana ne izazovete udes 4. stepen – tzv. osnovni premijski stepen, koji dobija vozač koji prvi put registruje bilo koji auto na svoje ime 5. stepen – plus 15% 6. stepen – plus 30% 7. stepen – plus 50% 8. stepen – plus 70% 9. stepen – plus 90% 10. stepen – plus 110% 11. stepen – plus 130% 12. stepen – plus 150%

Golas

Ljudi ovo sto mi postavljamo svoje komentare njih ne interesuje,ali bi ih interesovalo kada bi bili slozni i pobunili se protiv jos jedne pljacke u nizu! Mozda bi neka vrsta protesta urodila plodom,a ne da cutimo i trpimo vise zavlacenje njihovih prstiju u nas dzep?!

Odgovori

velja

Tako je. Nama komentari služe da se izjadamo, sajtu da zaradi,a ništa se ne menja.Za takvu vrstu protesta je poteban još jedan "5.oktobar" koji nije moguće izvesti bez stranih "investicija" a to znači da bi i neka nova vlast morala da igra kako im se svira sa strane.A svaka vlast će gledati da prvo sebi napuni džepove a džepovi su im kao bure bez dna.Moćnici su rešili da pokore Srbiju, vojno nikad nisu mogli, pa to rade kurvinski iz potaje, uništavajući je finansijski uz pomoć izdajnika.

kole

Nije savim tacno da ih ton komentara ne zanima. Imam prijatelja koji je u bivsoj vlasti bio zaduzen da prati medije sa posebnim osvrtom na komentare citalaca. Mnogi zakoni su povuceni ili korigovani zbog jednoglasnog odijuma javnosti. Oni to do duse namerno puste kao probni balon i prate sta narod misli, pa ako nema velike reakcije guraju dalje, a ako se digne galama, onda to iskoriste da vodja stranke izadje u javnost i kaze kako to nece proci i da ce on zastititi narod. Sve okrecu u svoju korist, a danasnja vlast to radi jos ociglednije.

Dekan

Sve je ovo farsa osiguranja sa tehnickim pregledima jer je sigurno da ce osiguranja poskupeti od nove godine pa se sad tu malo ljaga baca na tehnicke da bi kasnije njima bilo lakse ali sve je ovo drzava napravila jer ce najverovatnije da dodje neka velika firma poput tuv ili dekre i odkupiti tehnicke preglede i imati kompletni monopol. Zivi bili pa videli..

Odgovori

Ljubinko Vujovic

Dali ce biti ispunjeno lazno obecanje smanjenja poreza na luksuz

Odgovori

Dragorad zvani Nedeljko

Ako bi izračunali koliko izdvajate na cigare,alkohol,žene,provod itd,na godišnjem nivou,došli bi do zaključka da je ovaj tehnički bagatela, zato svaki dan u kasicu 10din i imaćete za tehnički pregled kad dođe vreme za to. Ili dva tri dana nemojte jesti i eto para za tehnički, a posle tehničkog samo pun gas i vatra iz auspuha.

Odgovori

snezana kapetanovic

nemoj bre da s....!!!!!

Стева

Све што си побројао као трошак спада у моје лично задовољство. Технички преглед никако не спада у ту категорију па је твој одговор апсолутно бесмислен.

Dragorad zvani Nedeljko

@Стева Stevo,pa ako tebi tehnički pregled ne pričinjava lično zadovoljstvo,ti se odrekni njega jer niko te ne tera da ga uradiš. U stvari, pošto ti znaš kako treba, najbolje da ti otvoriš svoj tehnički i da cena za putnička vozila bude 500 din, verujem da ćeš imati gužvu svaki dan.

Vladimir Trisikic

Hrvatske... Kao da ste izletelu sa puta na oranicu. Da smo slozni pa da lepo niko ne registruje kola i vozi se 2 meseca busem alu bez markica i prebukiramo gsp onda bi to neko i uvideo. MOJ OTAC JE JEDNOM PRILIKOM REKAO: "NIJEDNA VLAST NIJE TOLIKO DOBRA DA NE MOZE BITI BOLJA NARODU. Npr,porez je 20,ali moze biti i 14%,ali drzava mora da stegne kais,a ne narod. Narod treba da trosi i od nor 14% poreza i drzavi i narodu ce biti bolje... Pozdrav

Baron

u Austriji je godišnji tehnički 38€ na njihovu min- platu od 800€

Duško Savić

LJUDI IMA LI KRAJA HARACU.

Odgovori

Abc

Nekad sam radio u osiguranju i na poslovima autoodgovornosti. U razgovoru sa bivšim kolegom sam otprilike došao do ovakve još neproverene spoznaje. Jedno od najvećih osiguravajućih društava Aliens se sprema da uđe na naše tržište kupovinom Dunava. Pošto Dunav ima najveći udio na tržištu autoodgovornosti, gubitak externe prodajne mreže najviše ga pogađa, što mu obara vrednost. Tu su još neke mere iz drugih oblasti osiguranja koje su opet takve da najviše naštete Dunavu.

Odgovori

Pseto

Dodje mi da prodam kola, par puta sam ozbiljno razmisljao o tome. Oteram sve u tri lepe i gotovo.

Odgovori

Radoslav

U Svedskoj je tehnicki pregled 500 kruna,sto je oko 48 eu. a radnici na tehnickom imaju platu oko 20000 kruna, a socijalno i ostalo bar jos 8000 kruna! prosecna plata u Svedskoj je 20000 kruna! Kako je moguce da tehnicki u Srbiji sada kosta isto kao u Svedskoj, a u Srbiji ljudi rade za 200 eu!

Odgovori

dzordz

da, to je pitanje svih pitanja. to je uglavnom zato sto postoji paralelan koruptivni sistem.zato sto stranke stvaraju i kontrolisu ga. btw, nadam se da ce bar sad tehnicki raditi kako treba i recimo..ove sa led rasvetom na zadnjim tablicama..obavezno zaustaviti odmah na liniji pregleda. ti su gori i od onih sa maglenkama danju nocu..trose struju ne zale. ovi sa led na zadnjim tablicama, valjda zeljni led rasvete a, prednja skupa pa bar te dve mogu sami ubosti... pa obasjavaju metre iza sebe.(inace na vozilu napred crveno , nazad bele je zabranjenooo!!

Pera

Dzorze, znas li kako izgleda osvetljenje zadnje tablice na najnovijem BMWu, Audiju ii Mercedesu? Izgleda da ne znas, posto da znas ne bi pisao takvu glupost. Ni meni se ne svidja kad mi u susret naidje neki od kao kamion velikih dzipove pomenutih marki sa fabrickom LED rasvetom od koje dobijam trajno slepilo ali sta da radim, ne kukam unaokolo lupajuci gluposti.

Laki

O cemu je fora sa tom fobijom od LED svetala po Srbiji? Svaki put kad dodjem u SRB, svako 3. vozilo mi ablenduje zbog mojih led matrix farova? Na zapadu niko ne ablenduje, a po SRB svakom trecem vozilu navodno smeta..

velja

Ajde Vojo i ostali koji branite tehničke preglede jer ste očigledno vlasnici ili radite za njih, napišite ovde jasno i glasno koliko od tih 6000 ide Agenciji, koliko na porez, koliko ostaje tehn. pregledu i koliko još tehnički dobija od osiguranja. Tako ćete nas sa suprotne strane ( vama malo , a nama mnogo) da ubedite da su i ovih 6000 nedovoljni da zadovolje vaše potrebe.

Odgovori

vosa

U NS sam registrovao 24.10. bilo 2500 din

Odgovori

srrog ali pravedan

i Vi ste objavili ovu glupost cak ste ipokusali da opravdate ovaj bezobrazluk to ima samo u onoj zemlji gde vecina od nas jos malo nece htet da zivi .Stvarno cemo stati ispod one kruske bravo Vucicu ,bravo ministre za saobracaj sramota

Odgovori

kole

Kako ne shvatate da se pod ovom "narodnom" vlascu sprovodi najsurovija kartelizacija i monopolizacija svega sto trosimo i koristimo. Nestaju male prodavnice sa coska, a zamenjuju ih mega marketi ispred kojih nas cekaju kolica u koja moze da stane 2 kubna metara robe, a ti isti lanci placaju radnike 200 evra. Tako ce nestati i auto skola koju je drzao komsija ciju je obuku proslo celo naselje i niko nikad nije imao saobracajku. Nestace i mali tehnicki pregledi jer ce raznim marifetlucima drzave biti naterani da udju u sistem neke velike kompanije, ili ce surovo biti zatvoreni. Tu verovatno lezi objasnjenje za hronicnu nezainteresovanost drzave da resi haos u saobracaju. Ovako preko tih laznih agencija neprekidno usmeravaju vodu na svoju vodenicu da bi dosli do ovakvih resenja.

Odgovori

Pera

Ne lupaj druze, plata u Lidlu je tri puta veca nego u lokalnoj prodavnici u selendari gde je plata 15.000. Sta ima tu lose? Da ne pricamo da je roba u tom seoskom minimarketu na cosku skuplja nego u najskupljem Maxiju u Beogradu, jer gazda svoj asortiman nabavlja po regularnim maloprodajnim cenama na akcijama u Maksiju, Tempu,. Metrou, Rodi... Ajde bre, svaki put kad idem po unutrasnjosti i stanem negde u neku coskaru da kupim sok ili vodu jer sam ozedneo slogiram se kad vidim kolike su cene.

kole

Pero, umesto da pazljivo citas pametne komentare koji ovde svakako ima i mozda nesto naucis, ti se na primitivan nacin upustas u diskusiju kojoj nisi dorastao. Lidl je otvoren nedavno, a posetio sam ga prvi put prekjuce. Ne znam kolika im je plata, ali to nije radno mesto, to je frontovski rov, borbeni polozaj. Tu je sve ispod 1500 evra uvreda a ne plata. Takvu guzvu i haos u drugim radnjama mozes da vidis samo pred novu godinu, ili sv. Nikolu. U vecini marketa je plata do 30.000, a slusao sam coveka koji je bio na pregovorima sa Delezom kada se prodavao Maxi. Belgijanci kazu; mi ne mozemo da ponudimo platu vecu od 35.000. Na to Miskovic i Dinkic skocise kao opareni i viknuse: Kakvih crnih 35 hiljada, zar treba posle svi da traze tolke plate, dajte im 24-25.000 i to im je previse. Belgijanci slegose ramenima i prihvatise sugestiju. Inace roba u malim marketima kosta onoliko koliko bi stvarno trebala i da kosta.

Lolpovi

Znaci neko sa malim motorom placa tehnicki od 15 minuta (svi znamo da nigde ne rade pola sata) kao 60% godisnje registracije. Srecno im bilo. P.S. 100k evra za otvaranje tehnickog pregleda? Gde na Mesecu?

Odgovori

voja

Celu pometnju su napravila osiguravajća društva svojim kartelskim dogovorom da nama na tp smanje provizije za polise a minimum čime su nam zdali jak udarac, e sad osiguravajjućih društava u celoj zemlji ima 15 a tehničkih pregleda nekoliko stotina možda i hiljadu, pa osiguravači mogu da se dogovore za ovako nešto a, mi s tp teško gotovo ne moguće da se dogovorimo kao da im vratimo i da tako zaštitimo i sebe i grđane a, kao bismo to izveli napiso sam u predhodnom komentaru.

Odgovori

Bojan

Pade mi na pamet ona karikatura sa sahrane kada dva lika sede ispred sanduka, okolo nikoga nema, a jedan kaže :"Pa šta je ovo? Imao je više of dve hiljade prijatelja na fejsu!" Tako I mi koji ovde komentarišemo (I ja zajedno sa vama), ne pada nam na pamet da svoju debelu guzicu pomerimo sa fotelje I uradimo nešto konkretno. To sve će već neko drugi da reši! Ma kako a ne! Dok god smo ovde a nismo na ulici ovo je sve samo "hot air"!

Odgovori

Pera

Ja sam druze zbog ove vesti definitivno odustao od uvoza polovnjaka koji sam vec kupio i koji je trebalo da ocarinim, em me vacare na Eur1 obrascu koji ne mogu da nabavim em za prvu registraciju sa ovom najnovijom cenom treba da dam 40.000 dinara. Neka hvala, auto ide u oglase i kupicu nesto vec uvezeno i dugo registrovano.

Darko

Tehnicki pregled je jedno a nalepnice uplatnice itd. su drugo ! Da nebrkate babe i zabe ovo drugo se zove usluga agencije i posebno se napkacuje samo to nespominju. A price o prevelikim troskovima vlasnika TP budalastina i pokusaj da se opravda dizanje cena . U novom sadu je 4800 din TP za automobile u svim agencijama , samo lici na monopol !!!!! MOTKU GOVNAVU

Odgovori

Darko

Tehnicki pregled ima ogroman trosak pogotovu ako se uzme u obzir kazne koje placamo a od kada je uveden nov tehnicki kazne samo pljuste a ako nas zatvore ponovno otvaranje kosta 20.000 evra...i nismo kriminalci svi ne kazem da ih nema ali ima ih svuda pa i u ovom poslu ali velika vecina se bori da normalno zivi

Pera

Ja ceo svoj zivot idem u MUP da sam podignem saobracajnu, tablice, nalepnicu. Nisam Donald Tramp da sat moga vremena kosta 2000 dinara. To sto su po Srbiji svi krezavi i sa praznim dzepovima a svi kao nemaju vremena pa im agencije sve zavrsavaju i naplacuju - svaka cast.

Nelazi

Koji ogroman trosak? Da cujem? Dokazi da nisi bot. Na stranu nebuloze koje trazite, 2x2cm nalepnica ne moze.jer mozda krije pukotinu a beba/momcilo/kokoska u autu nalepnice su ok?

Nenad

Za tp trogodišnja srednja smer auto mehaničar ili saobraćajna struka. Za stomatologa četvorogodišnja srednja i 6 godina fakulteta. Ulaganje za 1 TP oko 100.000 eur. Ulahanje za stom ordinaciju oko 30.000 eur. Koliko košta 6 godina studiranja i 4 godine gimnazije ili medicinske škole?

Odgovori

mick

Stomatologija traje 4 godine, a medicina 5 ! Odakle ti 6 ?

Pera

S tim da ako nisi skontao da ti je musterija imala luft u levoj sponi bas te zabole cosak, ali ako nisi skontao da ti pacijent ima dobrano zagnojen zub koji si kao vec poceo da busis..... Imas li mozga prijatelju?

Ljubo

Ajd sto je poskupeo tehnicki pregled nego sto je danas ispala totalna pometnja u samom radu istih. Nisam uspeo da uradim pregled vozila zakazan za danas i sutra treba da zovem za novi termin a registracija mi istice danas.

Odgovori

Igor

Gde je Babusnica?

Odgovori

Momo

Ode distuce kera i da vidi kakve su sajtne na Bori pa ce da svrati obecao je!

Bojan

Malopre sam bio da menjam gume u koning u zemunu kod njih je 3000 din tehnicki za putnicka vozila i tako ce biti bez povecanja. Pitao sam ih I sami kazu da ne smeju sami da povecavaju cene. Ko koga laze ovde nije mi jasno

Odgovori

Polovni Automobili

Smeju. Nigde ne piše da ne smeju. Po kom osnovu su onda povećali na tih 3.000 dinara?

big man

Ljudi verovatno zaradjuju od svog konkretnog rada i ostalih usluga koje pruzaju tamo , ne od prepiranja, ko ce vece parce kolaca da uzme od necijeg %. Tehnicki im je ver. samo jedan od niza usluga i radije nece na njemu zaradjivati, nego gubiti musterije generalno. Zadrzavanjem starih cena TP ce, hteli ili ne, ustvari povecati broj musterija i ver ostati na istoj zaradi kada se sve sabere.To je potez. Podrzavam.

Drugi Bojan

Imenjače, živi bili pa videli, neće ih nova TP mafija ostaviti na miru, ili ćeš kud i sve "Mujice" ili te nema. A znaš da smo veoma maštovit narod u toj disciplini zagorčavanja života u ovom, oktagonu zvanom Srbija

voja

Tehnički pregled radite samo jednom godišnje i toj najmanji skoro zanemarljiv trošak u odnosu na ostale. Ja radim na tehničkom pregledu, problem je što su se osiguravajuća društva koja posluju u zemlji udružila i dogovorila da nam smanje provizije čime su su nam nanela veliki udrac. Računica je prosta ja prodam osiguranju polise za 100 hiljada dinara mesečno a oni meni plate samo 5 hiljada a, kada im nebi ja prodavao polise morali bi da zaposle radnika koji bi ih koštao minimum 45 hiljada mesečno (plata i doprinosi), zato pozivam NATEP i sve kolege sa tehničkih pregleda, da udarimo kontru osiguravajućim društvima tako što ćemo prestati da prodajemo polise pa će onda oni shvatiti da im se više isplati da nama daju veće provizije nego da plaćaju svoje radnike prodavce. To j jedini način da se zaštitimo od kartelskog ponašanja osiguravajućih kuć i mi sa tp i građani. Mi na tp imamo stvarno velike troškove, plate zapolslenih, oprema, struja, amortizacija.

Odgovori

velja

Golje i sitni kriminalci su otvorili tehničke preklede i sada voze besne automobile, idu na letovanja zimovanja, deca im imaju sve najskuplje. Da li je to zato što je tehnički pregled bio jeftin ranije? Ili ste možda ešili da napredujete da kupujete mlaznjake helikoptere i sl pa Vam je sve malo. EEEEJJJ BRE uzimate za pola sata šetkanja oko auta jednu dnevnicu fizikalca koji ne ispušta kramp po ceo dan,, živite u rangu i bolje stomatologa koji manje naplaćuju vađenje zuba za isto vreme. DRžava vam još nije odredila cene a ove trenutno DOGOVARATE VI da ne bi bilo konkurentnosti. E to nije tržišna cena to je bogaćenje pod zaštitom nesposobnih u Agenciji, policiji i celoj državi.

Dejan

Tvoj predlog je totalno korektan. Svaka cast! Vrati loptu onome, ko ti je zabiberio, pa nek se on malo cese i razmislja Problem je sto vecina vlasnika TP ni slucajno nece u tom smeru razmisljati, vec ce podici cene, za koliko su njih zakinuli i kraj price...idemo dalje, marva ce platiti. Niko ne spori da su OGROMNI nameti za odrzavanje jednog TP, ali sta nije. Nosi to svoje prednosti i mane. Radis za drzavu, to je i pozitivna i negativna strana...ko razume, shvatice.

kole

Pises kojesta. Ja placam osiguranje 16.000 din i ono me cele godine stiti ako se slucajno zakucam u neki skup auto da ne moram da prodam stan, nego mi to osiguranje pokrije. Vasa usluga traje par minuta (ostalo vreme se zbog kamera muvate ko pilici oko sijalice) i to hocete naplatite trecinu cene osiguranja. Bezao si iz skole i ne znas nista konkretno da radis, pa hoces da izigravac nuklearnog strucnjaka koji se zavlaci pod auto i pola sata trazi broj motora,. Cena tehnickog nebi smela da kosta preko 10 evra, jer vise i ne vredi. Ta prica kako ste vi ulozili ogromna sredstva u opremu me ne zanima. I seljak je kupio traktor, kombajn, podigao zasade jabuka sa protivgradnim mrezama i sistemom za zalivanje, a jabuke ove godine kostaju 8 dinara u otkupu. Trziste, gospodo, trziste.

majstor

Tehnicki je skup (pre skup ) za nasu platu . kolko svaba ima platu ? kolko njihov tuv kosta ? kolko tralje njihov tehnicki ? . znamo kako u eu . ovde monopol

raki

pada vodostaj dunava pa raste cena tehnickog pregleda. polisa osiguranja totalno beskoristan papir koji je ovde obavezan. moj primer...imao sam udes gde nisam bio kriv a moja steta je bila 3500e a od osiguranja sam dobio 1000e. posle zalbe dobio sam mogucnost da u ovlascenom servisu popravim auto ali uz moju doplatu od 1500e jer je tolika amortizacija na delove koje bi mi oni ugradili a kazu ugradnjom novih dizu mi cenu kola. Polovni delovi ne postoje jer je auto jako redak....pa ti kriv ili ne ako se slupas isti ti djavo

Milan xxx

@Kole Druze sve si lepo objasnio. Odlican ti je komentar! Dosta bre tog izivljavanja i senlucenja nepismenih. Sve sa cime smo se pre desetak godina sprdali (jer je delovalo nemoguce), sada se vecina obistinjuje. Jednog dana cemo osvanuti i cekace nas racun za "potrosen" vazduh.

Dejan

Ukoliko je osiguranjima mala zarada, pa smanjili deo koji dele sa tehnickim pregledima , a tehnickim pregledima sada mali taj deo koji im ostane....neka jednostavno svi promene delatnost. Zatvoris i cao...pa kada ne bude ko imao da vrsi te poslove, mozda ce i ova bahata drzava da smanji sebi svoj (najveci) deo, da bi sistem funkcionisao, privatnici radili a ostali preziveli nekako te namete. Ali naravno da nece, pa odlicni su to biznisi, koje hteo-ne hteo, moras da platis kao gradjanin. A svi ostali se samo lepo ugradjuju i bogate. Od politicara preko ovih biznismena, koji placu za procentom, a milion kombinacija imaju pod kapom sistema korumpiranog. Daj da malo ja zivim od procenta, kojeg nego drugi placa, nekom trecem. Pre 2 god ih molim da mi podese farove onom masinom i mrzi ih, a sada vec iz kancelarije vidi, da mi jedna pozicija svetli malo zuckastije od druge...more....

Odgovori

zubar

vađenje zuba je trostruko jeftinije od tehničkog pregleda automobila. to pokazuje apsurd zemlje u kojoj živimo. koliko je stručnosti i obrazovanja potrebno da bi se postao stomatolog, a koliko istog da bi se naterao auto na valjke i stisnulo par papučica?

Odgovori

Momo

Zub da izvadim umem i ja, samo mi daj coveka i dobre motocangle. A tehnicki sam da uradim ne mogu, nit mogu da platim 6000. Kupicu partizanku i kozni mantil i idem na pos'o ko covek.

kole

Momo I ja umem da izvadim zub motorcanglama kao i ti, ali cemo svejedno i ja i ti da idemo kod pravog zubara ako nas zaboli. Inace stomatologija traje 5 godina, plus jedna godina specijalizacije. Znaci 6 godina.

Nebojša Nebojsa

Mogu li redakciji da prosledim cenovnik sa potpisima i pecatima tehnickih pregleda u Cacku,gde su odredili zajednicke cene,recimo samo za putnicko je 5000 dinara? I da li mozete da proverite da li to potpada pod : monopolno udruzivanje,sto je zakonom zabranjeno,obzirom da smo svi zakonom naterani da koristimo njihove usluge? Znaci li ovakva nebriga ministarstva policije i finansija,da mozemo naredne godine ocekivati da se opet dogovore da cena bude na primer 15000 dinara,jer im se moze?? sramota

Odgovori

Polovni Automobili

Možete. Prosledite na email: [email protected] - Naravno, ništa ne možemo da obećamo.

Zlatibor

Aj ljudi šta ste digli frku,pa to je samo dve tri crvene više nego što je bilo ranije, ima i gorih stvari što na se dešavaju.

Odgovori

pitaj Taru

Evo primerka skuvane srbijanske žabe...lepo su te skuvali, nema šta. zbog takvih i imamo vlast koja nas dere gore od turaka, nemaca, komunista i socijalista zajedno.

Zlatibor

@pitaj Taru E moj tartufe ti si sam sebe skuvao u loncu kad te dve hiljade na godišnjem nivou izbace iz koloseka. Ja plaćam 4 tehnička godišnje i ne bunim se na ovo poskupljenje,a ti gledaj da malo više radiš pa ti neće faliti para ili se preseli u Dojčland pa tamo kaži da ti je skupo Što se tiče vlasti, zabole njih za TP oni i ne znaju da je poskupeo

Pera

U Dojclandu tehnicki jeftiniji nego ovde, nego da ti Zlatibore nisi jedan od onih sposobnih i pametnih sto imaju za 4 registracije al za radnike nemaju vise od 250 evra i to kad se umoli da ih isplati, a o prijavi na full iznos i ostalim zakonskim stvarima da ne govorimo? Gadite mi se. Hoce svi da rade malo vise, ali nece niko da ih plati malo vise, jer kad se rad plati onda gazdi ne ostaje kusur za tehnicki i poskupljenja.

Stefan

Provizija koju su dobijali tehnicki pregledi isla je i do 40%. Pa vi racunajte kako su lepo ziveli. A sajt polovniautomobili.com je komercijalni sajt, privatna firma, zasto bi on organizovao vozace i podrzavao bunt vozaca kad nema interesa. Ovaj sajt je najpregledniji i najposeceniji na trzistu i sto bi uzburkao mirno more po kome plovi. A i ako bi infostud krenuo da se buni u vidu zastite vozaca dobio bi pecke. Dajte ljudi budite realni.

Odgovori

Misel

Gore u tekstu kazetea da je poskupeo tehnicki jer su smanjili proviziju na polisu i da sad mozemo sve uraditi na jednom mestu,uraditi tehnnicki,uzeti polisu,nalepnicu,u 21 veku je to skroz normalno,u drugim drzavama se to radi online preko internet,sta treba za nas novac da idemo na sest mesta da bi registrovali vozilo,pakistan je stabilniji i moderniji od nas...

Odgovori

Polovni Automobili

Niste razumeli... Inače, možete i u Srbiji već dugo da kupite polisu osiguranja preko interneta.

Zeljko

Kladovo 6.000,00 dinara

Odgovori

zhorzh

Nastavi li se ovako rasulo i bahaćenje u svakom smislu, i od države i od pojedinaca, možemo samo da pređemo na bicikla ili da se iselimo ili da narodu prekipi.... a pošto naroda nema....

Odgovori

Veljko Marinkovic

A jel su onda pojeftinile polise osiguranja? Bando lopovska!!

Odgovori

miki

Dokle god vladajuca vecina bude sigurna u svojim foteljama, dotel ce cena goriva, osiguranja, tehnickog, poreza, drugih dazbina i nameta, biti sigurna u svojim visinama. Mislite koga birate.

Odgovori

Budjoni

Vrhunsko otimanje para od idiota ! Ni vrhunski doktori i hirurzi ne uzimaju za pregled od pola sata 50 evra ! Dokle da trpimo pljačku i harač? Dok ne blokiramo ulice i puteve !

Odgovori

voja

Uzimaju u privatnim ordinacijama u Beogradu (gde pojedinci vrbuju pacijente iy drzavnih)

Brankop

Čisto pranje para !

Odgovori

magarac

Ti nemas predstavu sta znaci pojam "pranje para".

Bojan

Koliko sam shvatio Ovi sa tehnickog ne bi smeli da dizu cenu tehnickog pregleda a da drzava ne odobri kako pise po zakonu da samo drzava moze da promeni cenu tehnickog , tako da nista od ovog . Samo bi nam falilo da jos i to poskupi pored silnih dazbina i gluposti koje placamo

Odgovori

Polovni Automobili

Već je poskupelo. Država nije odredila minimalnu ili maksimalnu cenu. Cene se formiraju tržišno, odnosno svaki tehnički pregled može da odredi cenu koju želi.

Kira

Nakotilo se otpada sa zapada , zna drzava sta radi, dozvoljava uvoz sada vec dvadeset godina starih leseva i zivi od carina, akciza, amss pregleda, tehnicki, registracija....vozni park najstariji u regionu

Odgovori

sart

I sta ako je najstariji vozni park? Ko je tome kriv? Po tebi verovatno vlasnici automobila jer oni to zele, da voze stara auta!? Jbt ne mogu da verujem da se u svim komentarima ovde nadje neka budala sa ovakvim razmisljanjem...

Pera

Pa bolje i da uvezem """otpad""" sa zapada star 20 godina nego takav isti auto koji je od tih 20 u Srbiji vec 10 gde se za tih 10 godina ne odrzava nikako ili odrzava najjeftinijim kineskim djubretom od delova, gde je za tih 10 godina opran i usisan nekoliko puta jer narod nema para da placa 500-1000 nikakvo pranje u perionici i gde je sve rastreseno od od domacih puteva a i plus na to sve i sa kilometrazom ko zna koliko vecom. Druze, sta ti je sa mozgom? Pa svi bi hteli i voleli da uvezu Euro 5 auto, ali ko ima para za to????

Samuel

U Slovackoj: pssat 1.9 tdi 96kw 2002 godiste, tehnicki 50 evra na dve godine, osiguranje 135 evra na godinu dana. Znaci godisnje kosta 160 evra. Kod nas za taj isti auto godisnje placamo oko 255 evra, a sa ovim poskupljenjem sada jos vise! Dok su tamo plate bar 2,5 pota vece... a da ne spominjem da je gorivo 155 din i to mnogo boljeg kvaliteta. Tako ti je to kada ti penzioneri i nepismeni kroje sudbinu! Isti sljam ista govna!

Odgovori

Slavko

I uz to, u srbiji ljudi rade za 255 E.

Dejan

Ma boli nas uvo. Zvezda prošla, Nole pobeđuje. Ko još ima vremena da brine o ovakvim nebulozama kao što je hrana, struja, voda...

Odgovori

Ovca za sisanje

Ali ljudi pa to je zarad bezbednosti, vozila u saobracaju ce biti mnogoo bezbednija, a i drzavna kasa za 20% od te sume! Kazu da ima oko 3 miliona vozila x 1000 dinara godisnje, od poreza na tehnicki, pa malo li je! Dok se svi u politici dovoljno ne obogate, tako nam je, a posle nam mozda i umanje poreze, ko prezivi.

Odgovori

Драган

Треба много пара за Вучићеву ботовску машинерију, од интернет ботова, до оних који се возикају аутобусима по Србији и шире пратећи вођу. Где год крене за њим иде 50 аутобуса, ако не и више, па срачунај дневнице, аутобус, гориво и све остало. О апсурду да радно место странцима плаћа 10000е, или више да би неко ту дошао да ради за плату од 200, да и не причам.

Golas

Pa Dragane gde ti ode u visoku politiku,ovde se prica o visokoj ceni tehnickog pregleda,a ne o neslaganju sa Vucicevom politikom!

Dejan

Šta se žalite, ovce služe za šišanje. Tako je bilo otkad je sveta i veka i tako će zauvek biti.

Odgovori

Đuro

80-ih godina, u staroj Jugi, 90% Šiptara nije registrovalo svoje automobile godinama, i niko ništa nije preduzimao. Ovaj narod mora nešto da uradi. Građanska neposlušnost je obavezna. Pa dokle ovo ide? Tehnički 6 hiljada, registracija 30-70 hiljada, polaganje 60-70 hiljada, a i to uskoro poskupljuje...

Odgovori

Duško Savić

CIST UDAR NA BUDZET GRADJANA...NISTA NOVO....

Odgovori

Sonja Horić

Znaci strasno da strasnije ne moze da bude... Kakav smo mi narod. Pa sto bar ne ukunete porez na luksuz kad vec povecavate tehnicki pregled

Odgovori

Dejan

I šta ako ukinu porez na luksuz? Kome će to da pomogne? Svaki drugi Porsche Cayenne, Audi Q7 i Mercedesi džipovi razni registrovani na invalide. Samo će da poskupi registracija za one sa manje od 2.000 kubika.

Goran Popnovakov

Radovali smo se što nemamo dva puta tehnički godišnji, evo odgovora na to sve..

Odgovori

djape

istina je.u vrbasu je 5000 din tehnicki.idem sutra da registrujem auto i bas cu vam javiti sta se desava.al da je ovo nenormalno nenormalno je .deru nas ko konje.ima li kakva peticija da se pise za ovo?

Odgovori

Dejan

Imaš sajt sa milion peticija protiv i za sve i svašta. Znaš koliko to pomaže? Isto kao i molitva svetom petru.

velja

Kao što napisah u drugoj temi koja se bavi(la) istom problematikom - Cena tehničkog u Kladovu je 6000.Ono što razumem je da im se , jednostavno rečeno, može, ali oono što ne razumem je da ne postoji ni jedan pokušaj nekog udruženja ili nekog ko na bilo koji način okuplja vozače ( vaš sajt "polovni automobili") da se organizuje neki ozbiljniji protest vozača, blokada tehničkih pregleda, glavnih puteva i sl. Ne samo zbog cene tehničkog nego i zbog putarina. Zašto? Srbski vozač plaća putarinu zato što te putevi i koristi, ali istovremeno plaća i putarinu u nekim stranim zemljama ( Rumunija - "vinjeta" ) , a stranci kod nas plaćaju samo auto-put. Strani kamioni koji najviše uništavaju puteve uglavnom ne plaćaju ništa zbog nakaradnih bilateralnih sporazuma kojima se štite samo vlasnici prevozničkih kompanija. I niko o tome ne priča, novinara nema, više ih zanima ko je koga negde iza ćoška.

Odgovori

Dejan

Slobodno ti budi novinar. :) Da vidiš kako je to lepo.

velja

Dejane, da nisi ti novinar kada znaš "kako je to lepo"? Daleko je od "lepog" a i profesionalnog prenositi samo bombastične vesti , okretati glavu po naređenju, ili okretati glavu jer vest ili priča ne donosi mnogo poena .

Dejan

Pa šta i da jesam? Zato i kažem - postani ti novinar, pa popravljaj situaciju, ako misliš da je problem u njima? Šta misliš, da su novinari ti koji odlučuju o čemu će i kako da pišu? Oni samo fizikališu i rade ono što im kaže urednik, a urednik radi ono što mu kaže gazda, a gazda radi ono što mu kažu političari ili neke veće gazde...

velja

I sad je Dejan rešio sve probleme... Odbranio je novinare a tema...nebitna!

Milan

Idi zali se u pekaru sto je kifla 20 dinara, a ne sto je tehnicki 5000. Auto ne moras ni da vozis, to je luksuz, vozi se biciklom ako ti je skupo. Cenu USLUGA (da tehnicki pregled je usluga) odredjuje trziste, a ne zakon. Niko se nije bunio dok ste dobijali dzabe tehnicki, a sad kad treba da se plati REALN CENA, sad je kuknjava. Da li mislite gospodo da je vodjenje tehnickog pregleda besplatno? Molim vas razmislite samo koliki su mesecni troskovi za 7,8 radnika, koliko kosta struja, oprema za tehnicki pregled, redovno bazdarenje opreme, kazne koje SUP deli sakom i kapom pri svakoj kontroli od 60.000 i vise, ulaganje u novu opremu zbog zakona koji stupa na snagu 2021, i brdo drugih manjih i vecih troskova koji kad se saberu daju mnogo. Ima razloga zasto to toliko kosta. Ako vec mislite da zaradjujemo kao Rokfeleri, napravite biznis plan, podignite kredit jedno 70-100 hiljada evra, pa se obogatite.

dejan

Zasto ti Milane lepo ne zatvoris tvoj tehnicki pregled, pa otvoris pekaru recimo. Pa onda tamo digni cenu 500% iz bilo kog razloga. Mislis da je ostalima lako? Raspitaj se zasto se zatvaraju mlinovi, silosi i sl. u sred Vojvodine, posto si se konkretno uhvatio za kiflu. Zasto si dizao kredit za delatnost u kojoj svoju uslugu besplatno dajes? Jel to tvoj biznis plan? Nije, nego. Bilo je lepo dok je ova korumpirana drzava omugucavala da zivite od mog procenta. Sad kada se ista ta drzava jos vise oholila i uzima sebi veci deo, opet mog procenta,...e sad tek ne valja. Znas ti jako dobro da je tvoja delatnost sigurica, kombinacije i sl. Ja da se odrekem voznje auta, u 21. veku posto je to luksuz i idem peske! Sta bi bilo da se vi odreknete X5-ica, letovanja i sl. i podnesete deo gubitka zarade?...malo za promenu. Posto nesposobna drzava ocigledno nema nameru da se bilo cega odrekne

voja

Milan je upravu

velja

Ne , VOJO, MILAN nije u pravu.A nisi ni ti u gornjim komentarima. U pravu je da cenu usluga treba da određuje tržište , ALI NE i usluga koji se obavljaju po nalogu ili zahtevu države. Cenu tih usluga treba da odredi država kako stoji u zakonu i mora da ih odredi u skladu sa finansijskom situacijom u društvu-u skladu sa platama. A ovo što vi na tehničkim radite je čisto monopolističko dogovaranje nabijenih cena. I ne kukajte - znamo odlično i koje automobile vozite i kako živite i šta sve imate - upravo od tog monoplizma.

Dejan Radonjic

N E M O G U C E

Odgovori

Nemanja

Vise me nista ne moze iznenaditi u ovoj drzavi... cene kao u evropi, a plate kao u africi...

Odgovori

Dejan

Cene skoro svega su veće nego u Evropi. Evo npr. Lidl - veće cene kod nas nego u Nemačkoj. Provereno.

sart

Apsulutno tako. Zato u lopovskoj drzavi treba znati i ziveti! na pr ako te ukeba murija za brzu voznju treba gledati lepo dogovoriti se sa njima za hiljdarku dve nego lopovima platiti nenormalnu kaznu. Ako ima gde kupiti gorivo na crnjaka treba iskoristiti to! I tako gde se moze podmititi to treba iskoristiti jer ovde od patriotizma nema nista!

Nemanja

Da smo normalna drzava, pa da se sve radi po zakonu... ali ovako.... snalazi se narode....