Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Cene tehničkog pregleda - šta nas dalje čeka

Cene tehničkog pregleda - šta nas dalje čeka
Postavljeno 20.11.2018. u 15:42
Autor: Dragan Romčević

Vreme besplatnih tehičkih pregleda je daleko iza nas. Koliko gde trenutno košta i koliko će tek koštati - pokušaćemo da odgovorimo.

Tehnički pregled je na mnogim mestima bio potpuno besplatan ukoliko na tom tehničkom obavite i kompletnu proceduru registracije. Čak i uz naplatu usluge registracije, vozačima je to odgovaralo, pošto je skraćivalo čitav postupak – bez popunjavanja uplatnica, odlaska u poštu, u MUP...

Ako ste radili samo tehnički pregled – cena je bila u proseku od 1.000 do 1.500 dinara.

Šok u julu

Jednog julskog jutra saznali smo da ne samo da nema više besplatnog tehničkog, nego da sada košta 3.000 dinara! Dobro, u pojedinim gradovima mogao je da se nađe za 2.500, pa čak i 2.000, ali zato je negde bio 3.500 i više dinara.

Zašto je došlo do ovog poskupljenja?

Zato što je tada propisano da pregled svakog putničkog vozila (automobila) mora da traje minimum 30 minuta.  To je automatski smanjilo i broj polisa osiguranja koje su mogli da prodaju u toku jednog radnog dana.

Vlasnici su povećanje cene pravdali i time da su zbog novih pravila morali da dodatno ulažu novac u svoje tehničke servise.

Proveravamo situaciju u septembru

U septembru smo odlučili da proverimo da li se situacija i koliko izmenila. Sve je ostalo praktično isto – u zavisnosti od grada/opštine, cene su generalno bile od 2.500, preko 3.000 do 3.500 dinara.

Besplatnih pregleda i dalje nije bilo nigde, a na ekstremno retkim mestima davali su mali popust ako kompletnu registraciju obavite kod njih.

Novi šok u novembru!

Javljaju nam se vozači šokirani novim cenama tehničkih pregleda. U Novom Sadu 4.800 dinara! U Kladovu 6.000 dinara!

Šta se dešava? Zašto ovo novo poskupljenje?

„Do poskupljenja je došlo zbog toga što su osiguravajuće kuće smanjile proviziju koju daju tehničkim pregledima za prodaju njihove polise obaveznog osiguranja“, objasnio nam je tada situaciju Vladimir Marinković, predsednik UO Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP).

Od njega smo saznali i da nije bilo nikakvih zvaničnih ili nezvaničnih pregovora udruženja tehničkih pregleda i bilo koje državne institucije, ministarstva ili MUP-a.

Jednostavno – osiguravajuće kuće smanjile su proviziju koju dobijaju tehnički pregledi kada vam prodaju polisu obaveznog osiguranja prilikom registracije, a tehnički su zbog toga povećavali cene.

Zašto su smanjili proviziju?

Po „Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju“, provizija koju osiguravajuće kuće smeju da daju tehničkim pregledima za prodaju njihovih polisa obaveznog osiguranja iznosi maksimalno 5%.

Pošto je to malo novca, pronalaženi su razni načini kako da se to ograničenje „zaobiđe“ i da tehnički pregledi dobiju više novca. To je javna tajna i o tome smo takođe pisali u ovom tekstu "Da li bi trebalo razdvojiti tehničke preglede od prodaje auto osiguranja?"

Šta kažu u Udruženju osiguravača Srbije?

Stav ovog udruženja je sledeći:

„Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju definisano je da provizija tehničkim pregledima za prodaju polisa AO može da bude maksimalnih 5% i, prema saznanjima UOS, društva za osiguranje se pridržavaju te zakonske odredbe.

Podsećamo i da su polise AO jedine polise na našem tržištu koje su obavezne, odnosno jedine polise koje građani, u ovom slučaju vlasnici automobila, moraju da kupe.“

Dakle, legalna provizija je i dalje ista?

Tako je – osiguranja daju tehničkim pregledima i dalje 5% provizije za prodaju njihovih polisa. Međutim, „sasekli“ su im onaj nelegalan deo. Upravo u tome je problem. Zbog toga su tehnički poskupeli.

Zašto su im baš sada ukinuli taj nelegalan deo provizije?

Kako piše SAT Plus, Narodna banka Srbije najavila je oštriju kontrolu osiguravajućih kuća po pitanju davanja većih provizija nego što je to dozvoljeno. Može se pretpostaviti da su osiguranja odmah odreagovala kako bi izbegla kažnjavanje, pa su tehnički ostali bez velikog dela zarade.

Proverili smo kakve su sad cene tehničkih pregleda

U Kladovu 6.000 din na više mesta – provereno. U Novom Sadu – najniža 3.500, preko 4.000 i 4.500 din, do 4.800 na nekoliko tehničkih. Niš, Leskovac i Kraljevo, od 3.000 do 3.500 din.

Subotica između 2.000 i 3.000, ali najavljuju poskupljenje na 4.800 din. Beograd – od 3.000 do  3.500 din.

Slučaj „Čačak“

Čačani su izazvali pravu buru u javnosti. Pojavio se dokument u kojem se čak 11 tehničkih pregleda iz ovog grada dogovorilo da svi stave iste cene. Za auto – 5.000 dinara.

Ovo je protivzakonito. Stoga je „Nacionalna organizacija potrošača Srbije“ uputila prijavu Komisiji za zaštitu konkurencije. Vrlo brzo su Čačani odustali ne samo od toga da svi imaju iste cene, već i od toga da podižu cene.

Sada su im cene od 3.000 do 3.600 dinara.

Da li država određuje minimalnu i maksimalnu cenu tehničkog pregleda?

Ne, ne i ne. Ali tako bi trebalo da bude! Pa u čemu je onda problem?

Vladimir Marinković, predsednik UO Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP) rekao nam je da je ovo udruženje sa još dva udruženja dalo MUP-u predlog da cene tehničkog pregleda budu od 3.000 do 4.800 dinara, još u julu ove godine:

„Na taj naš predlog jednostavno nije reagovano. MUP nije izdao nikakvo saopštenje, niti je dalje prosledio neki predlog Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, kako bi ono odredilo minimalnu i maksimalnu cenu“.

Taj predlog je, dakle, u MUP-u. Stoga smo zamolili MUP za informaciju šta se dešava po tom pitanju. Poslali smo pitanja 7. novembra, a odgovor za sada nismo dobili. U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija  ne znaju ništa o tome.

Inače, u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima piše:

„Vlada određuje najnižu i najvišu cenu redovnog godišnjeg tehničkog pregleda vozila, na predlog ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, a po pribavljenom mišljenju ministarstva nadležnog za trgovinu“.

Što se tiče NATEP-a, Vladimir Marinković nam je rekao da bi najbolje bilo da tehnički pregled i prodaja obaveznog osiguranja budu potpuno odvojeni. To, naravno, podrazumeva da cena tehničkog pregleda bude tolika da tehnički pregled od nje može da „živi“.

Inače, o ovome smo još davno pisali u tekstu "Da li bi trebalo razdvojiti tehničke preglede od prodaje auto osiguranja?"

Šta dalje možemo da očekujemo?

Niko ne može da to predvidi iz tri osnovna razloga:

1)     Ne znamo ni približno kada će nadležni odrediti minimalnu i maksimalnu cenu tehničkog pregleda

2)     Trenutno se radi na izradi novog „Zakona o obaveznom osiguranju“, koji bi trebalo da reguliše odnos između osiguravajućih kuća i tehničkih pregleda po pitanju prodaje polisa.

Ne zna se kada će nacrt tog zakona biti završen, kada će stupiti na snagu, ni da li će i kako promeniti trenutni odnos osiguravajućih kuća i tehničkih pregleda.

3)    Teško je predvideti kako će se pojedini tehnički pregledi snaći u ovom „prelaznom periodu“ – jedni će podići ili su već podigli cene, druge će „pojesti“ konkurencija, treći će možda naći neke nove rupe u zakonu i zahvaljujući njima napraviti nove dogovore sa osiguravajućim kućama...

Jedna stvar je ipak sigurna – posedovanje i korišćenje automobila postaje sve skuplje i skuplje.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 47
Pregleda: 17950
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Pedja

Prosle godine registrovao automobil u junu mesecu, tehnicki pregled 650 dinara, jos cuvam racun. Sada, godinu dana kasnije 4.000 dinara!!!! Da li je ovo moguce??? I niko da se pobuni??? NIKO!!!! Koji je razlog poskupljenja osim idiotskog gde MORAJU da pregledaju automobil 30 minuta??? ALO, KOJI DEBIL JE TO SMISLIO??? Nisu oni automehanicari.. i njima treba manje vremena da provere ispravnost. Zna se sta se proverava, broj motora (iako je to idiotski jer je motor rezervni deo), broj sasije, kocnice, izduvni gasovi. Imaju da provere 4 stvari i za to 4.000 DINARA. I treba da nas satru, terba da nestanemo kao hebena nacija, jer smo kreteni i debili sto dopustamo ovakva sranja. Povecana cena jer ne dobijaju od polise?? Zasto je to mene briga? Ni poljoprivrednici ne dobijaju jeftinije gorivo kao nekada pa jedna veza luka ne kosta 1.000 dinara. Tehnicki pregledi su u privatnom vlasnistvu. Znaci drzava brani / filuje parama privatnika dok cerupa narod!!! BRAVO!!!

Odgovori

Djordje

Ovo je strasno, izgleda da je bilo bolje da je ostao zakon 2 puta godisnji tehnicki po staroj ceni od 1500 din, ovo sada vec prelazi svaku granicu, svi gledaju samo svoj interes i svoj dzep!!!

Odgovori

Boki

Smatram celu priču smešnom, zašto.... Ako službenik -ci na tehničkom pregledu rade svoj posao kako treba tehnički i traje najmanje 30 minuta. Ja pričam iz mog iskustva, za tekve stvari nisam nikada ni pomišljao na poznanstvo itd. Države je odgovorna za rad osiguravajužih kuća, koje nas deru i uzimaju ekstra profit na ovcama koje šišaju i naplaćuju šišanje -a to smo mi. Cena tehničkog treba biti regulisana propisima i ne može biti oko - već tačno. Dalje gde su popusti za vozače autobomila , što je nekad bilo i do 50 posto. Zašto ste ukinuli popuste , sad tablice imaju rok trajanja, saobraćajna , takođe , tehnički, osiguranje o ostale dađbine.. Pitam se stvarno kuda to vodi. A bezbednost učesnika u saobraćaju nikad gora. Kobajagi kazne ... Pa gospodo nije sve u kazni, gde su tu potevi, saobraćajna signalizacija, pošteni i stručni -pismeni saobraćajci i saobraćajni inžinjeri .. Strašno .....

Odgovori

Edi Dekenka

"To, naravno, podrazumeva da cena tehničkog pregleda bude tolika da tehnički pregled od nje može da „živi“. A da li ja mogu da "zivim"od svoje plate, to niko ne "podrazumeva."

Odgovori

Sajler

Poslednjih nekoliko dana sam pozvao 4 ili 5 teh.pregleda po Bg-u i samo na jednom mestu je cena 3600 rsd,dok je na ostalim preko 4000 rsd(4000-4500rsd). Voleo bih da se neko javi i podeli sa nama ko je u poslednjih mesec dana u Bg-u platio teh.pregled ispod 3000 rsd-a. P.s @Nesalomiva te cene su bile prosle godine u ovo doba!

Odgovori

Olja

Danas smo platili tehnicki pregled 4.300 din u Bg. Sa taksama, porezima, osiguranjem jedna mesecna plata za registraciju auta! Bezobrazno ! Pljacka! Lopovska drzava!

milos stevano

U Nisu 1.000 din tehnicki pregled. Favorit teh pregled na trosarini.

Odgovori

Mika

Knjaževac,4500,00 tehnički kod svih,najveća sirotinja,plata 24000,00,podigneš pa 4000 ili 5000,zavisno ko kolko prima,vrati gazdi,sramota

Odgovori

Stefan

Lako je pričati ali sve agencije za registraciju vozila koliko ja znam su imale 25% od jedne registracije, a sada je to palo na 5%. I onda šta će ljudi dignu cenu tehničkog, logično. A šta je sa onim agencijama koje nemaju svoj tehnički pregled već su samo agencije? Neki ljudi od toga porodicu izdržavaju i onda dodje neki Vučko i ubeđuje narod da mu je sve bolje i bolje, a sve ljude gura u strane fabrike da rade za 35k din/mes i ljudi misle kako on radi svoj posao kako treba. Svesno uništava mala i srednja preduzeća i ne da ljudima šansu da naprave nešto "svoje". I džaba sve ove priče i pljuvanje vlasti dok mi sedimo iza tastature i nadamo se boljem sutra! Odem na protest zbog poskupljenja goriva i narod nas gleda kao skup debila i bilo je dobacivanja tipa "Džabe trošite noge i živce ništa promeniti nećete". Tako da daće bog zdravlja i vizu za Kanadu u januaru, a vama želim sve najbolje.

Odgovori

mika

Galis konkretno u KŽ,a ostali neznam

Odgovori

mika

Današnja informacija u vezi cene tehničkog pregleda Knjaževac 6000,00 rsd,ima ih šest treba proveriti sve,da li su im cene jednake

Odgovori

Dr..

Probaj te da imenujete tehnički pregled iz svog grada,koji je najskuplji a koji najjeftinji.Pa kad tom najskupljem opadne posao,videće te kako će spustiti cenu...I to ne samo ovde na sajtu i u komentarima,nego i na društvenim mrežama.Tako se radi-anti reklama i onda cene padaju.

Odgovori

Boban Dimitrijević

Pa da .Ovaj iz kladova neka ode u Suboticu da uradi tehnički. Nesalomiva sračunaj pre nego što savetuješ

Odgovori

Tomislav

Ako vozači i ministarstvo ništa ne preduzmu, normalno da svake godine neke novine po džepu vozača da bi hranili one koje ništa ne rade. Tolike novine zadnjih godina na tehničkom pregledu: brojevi, sedista... što neke stvari nema veze sa bezbednost saobraćaja. Pre 10 godina na jednom tehničkom pregledu je bilo 40 a sada 8 vozila a nadležni se ne pitaju zašto? Ako nadležno ministarstvo ne preduzme adekvatne mere u skladu sa voljom naroda da bi nas bilo što više uvek će da se krivi gospodin Vučić i ako smatram da on zaslužuje pošteno svoju platu.

Odgovori

Deša

U ovom slucaju vozaci placaju ceh kao krajnji potrosaci!Osiguravajuca drustva vise zaradjuju!?

Odgovori

Polovni Automobili

Postoji li neki slučaj kada vozači ne plaćaju krajnji ceh? :)

Momo

Samo ako voze u GSP-u, a i tu donese ko sta pije.

MILIVOJE

TO STO SU UZELI LJUDIMA PROCENAT TREBALI SU DA POJEFTINE REGISTRACIJU ZA TOLIKO. A NE DA SAMIM TIM NATERAJU TE ISTE LJUDE KOJI SE BAVE TIM POSLOM DA NA NEKI DRUGI NACIN NADJU IZVOR ZARADE ZA NE MALI ULOZEN NOVAC U POSAO. SVE NAM JE SKUPO I GORIVO I HRANA I GARDEROBA TAKO DA NAS NI OVIH 5000 ZA TEH NECE MNOGO OŠTETITI.

Odgovori

Polovni Automobili

Kažu u NBS da sada ima prostora da polisa osiguranja pojeftini. Ali ostaje da se vidi šta će se još dešavati narednih meseci.

Dragon

A nas u Kladovu samo šišaju svi redom a kose više nema. Svi redom se okomiše na Kladovljane. Niko ne smeta ništa. Naj skuplji grad u zemlji .

Odgovori

zeljko stojanovic

pa svi cutimo u tome je problem..vidite kako su cacani odmah reagovali

Bole

Tehnicki u Novom Sadu u Partizanskoj je 3000 ukoliko se registruje tamo, provereno 100 posto.

Odgovori

Nesalomiva

Upravo o ovome i pricam,sve je isto,samo dzabe vitlaju narod i ubacuju nevericu u isti.Tehnicki je od 2000 do 3000 din i verujte da ce vremenom da bude i jeftiniji.

Nesalomiva

Ja ne znam o cemu pricate,cena tehnickog pregleda na vecini mesta u Beogradu je ne promenjena i iznosi 3000 din,a na par mesta i 2000 din,ako kod njih uradite celu registraciju. Proverite malo bolje.

Odgovori

Polovni Automobili

Za Beograd i piše da je 3.000 - 3.500 dinara. Proverili na zaista mnogo tehničkih pregleda. Nigde nismo našli cenu od 2.000 dinara u Beogradu. Da li biste mogli da nam kažete koji su to tehnički sa tom cenom? Proverili smo i cene u mnogim gradovima širom Srbije, o čemu smo pisali i ranije. Dakle - sve što napišemo, prvo proverimo.

Nesalomiva

Proverili ste zaista mnogo tehnickih pregleda,ali to ne znaci da ste ih proverili sve,hvala Bogu u Beogradu i okolini ih ima dosta.A onima kojima je u mestu stanovanja tehnicki skuplji od 3000 din.neka isti urade u bilo kom drugom gradu Republike Srbije i nece biti problema,jer niste vezani zakonom da tehnicki radite u mestu stanovanja.

Стева

Где у Бг има технички за 2000 динара? Поделите са нама ту корисну информацију. А и ако се схвати као реклама, заслужили су је.

Miki

U pravu ste! Cacani mnogo glume, zveknu cene, a kad ih pritegne Beograd odmah se uprpe. Moja sestra je platila tehnicki 5000 ali zato ja kad sam otisao sve kulturiska 3600 i jos se izvinjavaju. E pa ne moze to tek tako. Ali zato kad iduci put poskupe ima da bude kod njih cena skuplja od celog Cacka.

Odgovori

Milorad

Konacno da se neko seti da napise ovako jasan i konkretan tekst. Sve potrebne informacije na jednom mestu, a ne da jurim podatke.

Odgovori

Danijel

Ja sam platio tehnicki 5000hiljade pre par dana lopovi

Odgovori

cena izbora

birali ste kradikale, to mora da se plati. debelo.

Odgovori

Marsal

E sto nismo grci,gorela bi prestonica,kao Atina,ovako vkv rebic i ekipa glume svajcarce,a sto smo detroid automobila ,ipak se okrece ali za ekipu

Darko

Juce sam uradio tehnicki pregled u Petrovcu na Mlavi cena 5.000 dinara

Odgovori

Velja Đorđević

Narodna banka a i država kao i razna ministarstva,netreba da se mesaju u poslovnu politiku osiguravajućih kuća,ako osiguranje ima prostora i može da plati veću proviziju,zasto ih sprecavati,novac je njihov i neka raspolažu njime kako hoće,neka se na tržišnoj utakmici bore u skladu sa svojom poslovnom politikom bez da ih država ometa i uslovljava. Zašto neko neda nekom da plati nešto onoliko koliko misli da to vredi ?

Odgovori

Polovni Automobili

Nije tako jednostavno. Bilo je ranije slučajeva propadanja osiguravajućih kuća koje su ostajale bez novca i time bez sredstava da isplaćuju štetu. Zato država na ovaj način praktično štiti sistem, iako postoji Garantni fond koji pokriva taj deo ako neka osiguravajuća kuća propadne. Verovatno bi bilo bolje da osiguravajuća kuća ima garancije neke banke, ali tu bi opet trebalo uvesti posebnu regulativu da bi vozači bili dovoljno zaštićeni. Mada, činjenica je da ništa nije 100% sigurno - propadali su razni fondovi, banke, pa i čitave države...

zeljko

sve vise i na zapadu mladi odustaju od automobila i polaganja niti ih interesuje mehanika uopste ... zivi se u gradu gde je sve blizu peske ili elektricnim biciklom , nema posecivanja rodbine ,na letovanje i zimovanje autobusom preko agencije. auto je postao crna rupa ogromni troskovi, sve vece cene ,nemoguce samostalno odrzavanje,paprene kazne , auto je sinonim za trosak novca ,vremena ,zivaca...

Odgovori

Polovni Automobili

Lako je kad se živi u gradu sa razvijenim prevozom, metroom, jeftinim taksijem, Uberom ili nečim sličnim, biciklističkim stazama... Zagovornici života bez automobila treba da pređu da žive, na primer, u neko od prigradskih beogradskih naselja, zajedno sa dvoje dece koje će leti i zimi voditi u obdanište ili školu udaljenu 2-3 ili više kilometara, kod lekara... Može o ovoj temi da se diskutuje mesecima.

Milivoje

Jeste to tacno ali ne vazi za Srbiju, kod nas sve vise ima automobila, tj nikada vise nije bilo, u prodavnicu koja je 50m od kuce se ide kolima, sve se prodaje cak i krsevi najveci, u porodici se imaju po 2-3 automobila, za "leba" nemaju kada ih pitas ali za najskuplji benzin u regionu uvek ima, kod majstora se zakazuje i ceka kao kod lekara, a oni su se osilili i cepaju bez ikakvog stida, trenutno najbolji biznis za one koji to mogu i umeju da rade je preprodaja automobila. Nagojena smo nacija, fizicku aktivnost smo sveli na minimum ali su svi u Srbiji profesionalni vozaci, kao mali igrali smo fudbal na ulici a kamen je bio stativa sada ulicu da predjes ne mozes, kada pada kisa nastaje opsti haos, svi sedaju u svoje bolide i postaju Sumaheri, o parkingu u gradu ne moram ni da govorim, pre ces 100 kinti da nadjes nego mesto tako nek nam je Bog u pomoc....

Igor Mladenovic

Ranije ako ne uzimaš polisu koštalo 1500 din tako da ovo poskupljenje sa polisama i provozijsma nema veze. Nego videli da može. Kao auto škole, jeftinije da završiš fakultet nego da položiš za "B".

Odgovori

Nevolem

"Narodna banka Srbije najavila je oštriju kontrolu osiguravajućih kuća..." švercer deviza i oslonac nerealnog kursa dinara kontroliše prevarante koji se enormno bogati u dogovoru sa državom a otimajući od naroda (za razliku od krađe koja se radi u dosluhu sa podobnima kad se fingiraju isplate osiguranja od šteta, nameštenih). A ko njih kontroliše, skupština...?

Odgovori

Milivoje

Pa kako to moze da su im osiguravajuce kuce davale totalno nelegalno veci procenat od zakonom predvidjenog, zasto ne reaguju odgovarajuce institucije i ne kazne te koji su nesto radili nelegalno....Ako im je tada bilo dovoljno samo to nelegalno parce koje je iznosilo oko 20-25% od polise sto u proseku dodje oko 3500din (najveci deo polisa je u rasponu od 12.000-20.000din), jer tehnicki je bio i besplatan, kako im sada nije dovoljno 3.000din plus 5% od polise sto ukupno dodje oko 3800din. Uz to su kao poostrili mere pregleda i traze da sve bude po zakonu i propisima, sta mi imamo veze sa njihovim odnosom i dilovima oko para ovog napacenog naroda kojem nije vise do zajebancije i zezanja od strane pojedinaca, pa ljudi moji oni mogu da stave i 10.000din tehnicki i sta mi smo osudjeni da idemo kod njih, sramota.

Odgovori

Branko

A fora je tu sto su svi dobili samo vozaci izgubili. Ako osiguravajuca drustva daju manji procenat 20-25 posto zasto onda polisa nije manja. Ovako njima vise u dzep. Tehnicki skuplji njima aj da kazemo isto a i drzavi vise veci pdv.

nislija

U Nisu istina 3500, juce registrovao, s tim sto sam pored toga morao da placam i harac za "istekle" tablice i novu saobracajnu. Prva sam kategorija u polisi i cena polise prethodne i ove godine je ista nekih 13500, s tim sto me je prosle godine zajedno sa "uslugom" TP za nosenje dokumentacije sve kostalo oko 20.000,00, a ove godine nepunih 27.000,00. Svi ovi porezi, prirezi, nameti, novi zakoni i propisi i ostale gluposti mene kostaju 230e na auto u vrednosti 1800-2000e, jer zaboga izmisljanjem gluposti drzava haracem brine o mojoj bezbednosti. Inace tehnicki je isti kao i prethodnih godina, s tim sto se sad slikaju uz automobil i ne traje pola sata kao sto su najavili, vec krace.

Odgovori

milivoj

sta mi da pricamo iz teretnog programa koliko nas kosta registracija jednok teretnog kamiona da vam ne pricam o licencama i nametima koji iz godine u godinu se namecu mi slezemo ramenima i pricamo po coskovima a po putevima rupe da tockovi otpadnu ako pozoves policiju platices kaznu jer nisi prilagodijo brzinu putu ja mislim da osiguranje ne treba da bude pod obavezno kod registracije postoji sud pa sve jedno to resis preko suda

Velja

Milivoje, zaboravljas da upravo vi sa kamionima unistavate puteve. I sto je najgore gomila stranih kamiona unistava srpske puteve a da ne placa ni dinar putarine.

milivoj

veljo ove je puteve tito izgradio a ovi sto ih krpe to je sram dali vam je poznato da mi kamione vozimo dva puta godisnje na tehnicki pregled svaki put nesto se izmeni u zakonu sa nenormalnim troskovima samo me interesuje kakvi mozgovi ovo sve vise izmisljaju i dali shvacaju da je narod na ivici propasti i besparice odete da prenesete vozilo platite porez na prenos apsolutnih prava po nekim tablicama procene ka da je malo pa nov dokle sve ovo