Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Iz prve ruke: Kako izgleda voziti Porsche 991 GT3 Cup

Iz prve ruke: Kako izgleda voziti Porsche 991 GT3 Cup
Postavljeno 23.11.2018. u 12:25
Autor: Dragan Romčević

Jovan Lazarević iz Kraljeva ostvario je duplu pobedu na poslednjoj trci italijanskog GT šampionata. Inače, aktuelni je i višegodišnji šampion Srbije u klasi Yugo Hybrid na brdskim stazama i vicešampion na kružnim stazama.

Ovaj uspeh postigao je u u oktobru na legendarnoj italijanskoj stazi Mugello. Tada je, 27. i 28. oktobra, prvi put učestvovao na dve trke GT italijanskog šampionata. Na obe je pobedio.

Vozio je Porsche 991 GT3 Cup. Jovan se automoblizmom bavi pet godina, ali iza sebe ima mnogo godina i kilometara za upravljačima raznih dvotočkaša i četvorotočkaša.

Za volan seo sa osam

Pitali smo ga kako se našao za volanom trkačkih automobila:

„Ceo život sam pod adrenalinom po pitanju vožnje. Motor vozim od 7. godine, automobil od 8. godine. Dugo sam vozio motocross, da bih na kraju stigao ovde“.

Dobio je poverenje italijanskog tima DUELL RACE. Otišao je na testiranje u Italiju, na stazu Varano. Da bi dobio šansu za saradnju sa ovim timom, trebalo da izveze krug za manje od 1,12 sekundi.

On je uspeo da postigne vreme od 1,09 sekundi, što je bilo i najbolje vreme postignuto prethodnog vikenda u toj klasi.

Nedelju dana pre trke obavljao je testiranja na stazi Mugello. Padala je kiša, što mu je i pomoglo u samoj trci, pošto je drugi dan trke bio kišan.

Trka na kojoj je ostvario pobedu trajala je 60 minuta. Obavezno se menjaju dva vozača na jednom vozilu. Njegov klupski kolega bio je italijanski višegodišnji šampion Michele Merendino. Jovan je na subotnjim treninzima stigao do 2. mesta, a na trci tog dana kroz cilj je njihov Porsche prošao prvi.

Sledećeg dana padala je kiša. Jovan je krenuo sa druge pozicije, ali je uspeo da se izbori za prvo mesto već u prvom krugu, koje je Italijan zadržao do kraja trke. Dakle – pobedili su i u subotu i u nedelju.

Ovo samo liči na Porsche, a šta je unutra?

Zamolili smo Jovana da nam objasni razlike ovog automobila u odnosu na običan Porsche i da nam kaže nešto više o njegovim performansama:

„Porsche 991 GT3 Cup se u potpunosti razlikuje od serijskog Porschea. Ima prepravljen motor, prepravljen menjač, trkačko vešanje, trkačke gume, kočnice... Apsolutno ništa nije isto, sem što spolja liči na serijski model.

Ima atmosferski šestocilindarski boxer motor od 3,8 litara (suvi karter) sa 460 KS pri 7,500 o/min. Može da se “zavrti” do 8,500 o/min. Četiri ventila po cilindru, sekvencijalno multipoint ubrizgavanje.

Pogon je na zadnjim točkovima. Menjač je sekvencijalni (brzine se menjaju bez kvačila), sa 6 stepeni prenosa.

Kakav je osećaj voziti takav auto?

„Osećaj je brutalan. Skroz druga dimenzija od bilo kojeg trkačkog automobila koji sam vozio do sada. A testirao sam i trkački automobil TCR specifikacije. Kada uspeš da smiriš adrenalin i ukombinuješ ga sa mogućnostima Porschea to deluje jako strašno. Mnogo, baš mnogo brzo. Mislim da je sve jasno kada kažem da između 50 i 100 metara pred krivinu počinješ da kočiš sa približno 265 km/h“.


Pitamo da li je težak za kontrolu, naročito kada se vozi po kiši:

„Dosta je teži od trkačkih automobila sa prednjom vučom. Pogotovo po kiši, ali ABS sistem kočnica ponekada to malo i olakša“.

Nije svejedno

Da li ti je trebalo mnogo vremena da se navikneš na prelaz sa Yuga sa prednjim pogonom na neuporedivo snažniji Porsche sa zadnjim pogonom? Jovan samouvereno odgovara:

„Zahvaljujući ljudima iz Duell Race-a, i naravno Dejanu Lazareviću i Bojanu Milanoviću, sve je delovalo kao ubrzani kurs. Tako da je rezultat jako brzo bio na svom mestu.

Na pitanje da li je imao tremu pre nego što je čitava priča počela, Jovan kaže:

„Naravno da jesam. Pogotovo pred prve kvalifikacije. Najviše me je mučilo to da se negde ne slupam ili izletim. Bio sam siguran da ću napraviti brz krug“.

Kakvi su dalji planovi – Italijani su sigurno zadovoljni rezultatima? Optimizam je definitivno tu:

„Da, naravno jako su zadovoljni. U pregovorima smo još uvek. Bićete obavešteni“.

Upravo ovaj trkački Porsche izložen je na sajmu sporta u Beogradu, koji se održava od 23. do 25. novembra. Ulaz je besplatan.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 2
Pregleda: 3518
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Bus

Svaka čast momku na izuzetnom uspehu posle samo 5 godina u sportu!

Odgovori

Vito dasic

Ovaj kod nas ne moze da prodje tehnicki :))))

Odgovori