Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Plin – da li se i dalje isplati ugradnja

Plin – da li se i dalje isplati ugradnja
Postavljeno 13.01.2019. u 18:35
Autor: Dragan Romčević

Protekle 2018. godine visoke cene goriva pogodile su mnoge vozače. Na sreću, pred kraj godine cene su počele da padaju. Neki stručnjaci očekuju da će cene i dalje ići dole, ali ne mnogo i ne brzo.

Situacija bi narednih nekoliko meseci trebalo da bude stabilna.

Stoga smo ponovo napravili okvirnu računicu kako bismo videli da li se i dalje isplati ugradnja plina. Inače, akcize će uskoro biti povećane, odnosno usklađene sa inflacijom. Kada i koliko, ne zna se. Možda u februaru, možda u martu...

Ovih dana gorivo može da se kupi po sledećim cenama:

a)  Plin:         78,40 din
b)  Benzin:  144,70 din
c)  Dizel:      158,90 din

Napominjemo da se cene menjaju iz dana u dan i da mogu drastično da se razlikuju od pumpe do pumpe.

U trenutku pisanja ovog teksta, 14. januara 2019. godine, cene plina bile su gotovo identične na svim pumpama koje smo posetili, isto kao i cene dizela, dok je benzin bio od 144,20 do 144,90 dinara.

Uglavnom, ukoliko spadate u one koji uglavnom toče za hiljadu dinara, danas za jednu „crvenu“ možete da kupite oko:

a)  12,8 litara plina
b)  6,9 litara benzina
c)  6,3 litara dizela

Šta to znači u praksi?

Kao primer uzećemo automobil koji u proseku troši 8 l/100 km benzina.

Kada mu ugradimo TNG uređaj, pretpostavićemo da troši 10 l/100 km plina. Ukoliko bi isti automobil imao dizel motor slične snage, uzimamo pretpostavku da bi trošio oko 6 l/100 km dizela.

Dakle, za jednu „hiljadarku“ možemo da pređemo:

a)  128 km na plin
b)  86 km na benzin
c)  105 km na dizel

Plin pobeđuje! Međutim, da pogledamo to na malo duži rok.

U tabeli ispod vidimo koliko novca potrošimo na gorivo na pređenih 1.000, 5.000, pa sve do 100.000 kilometara.

Pogledajmo sada koliko više novca treba dati kada se vozi na benzin ili dizel u odnosu na plin. Dakle, ako piše "+ 3.736", to znači da treba dati 3.376 dinara više za benzin/dizel da se pređe ista kilometraža u odnosu na plin

Primer automobila koji više troši

Uzmimo i drugi primer, gde je potrošnja benzina 10 l/100 km, plina 12 l/100 km, a dizela 7 l/100 km.

Pogledajmo sada koliko više novca treba dati kada se vozi na benzin ili dizel u odnosu na plin. Dakle, ako piše "+ 5.062", to znači da treba dati 5.062 dinara više za benzin/dizel da se pređe ista kilometraža u odnosu na plin.

Ali auto sa TNG uređajem troši i benzin!

Tako je, ali količinu benzina koju će potrošiti auto teško je proceniti, pošto ta stavka zavisi od brojnih faktora, kao što su:

a)   Temperatura, odnosno vremenski uslovi. Ako je zima i napolju je ledenih -10 °C, motor će potrošiti mnogo više benzina da dostigne temperaturu na kojoj se automatski prebacuje na plin nego leti.

b)   Način zagrevanja motora. Mnogi vozači vole zimi da ostave auto da radi u mestu i po 10 minuta, a za to vreme dobar broj automobila neće se prebaciti na plin. Drugi krenu posle minut-dva i auto im prebaci na plin posle još minut-dva.

Problem je u tome što se motor znatno brže zagreva u vožnji nego u leru.

Tu se javlja i ono iskonsko pitanje – koliko auto troši u leru? Nakon mukotrpne potrage za proverenim podacima, dođosmo do proseka od 0,5 do 1 litra po jednom satu rada u leru – za kola sa motorom od 1.400 do 2.000 kubika.

Naglašavamo da je ovo samo prosek dobijen na osnovu nekoliko testiranja koja su obavljana u specifičnim uslovima. U praksi, potrošnja u leru zavisi od mnogo faktora, kao što je radna temperatura motora, temperatura vazduha, kubikaža, tip/vrsta motora, način kontrole rada motora, stanje motora...

Inače, ne verujte putnom kompjuteru kada vam pokazuje potrošnju u leru. A ni u vožnji...

c)   Podešenost plinskog uređaja. Kada motor, odnosno rashladna tečnost, dostigne određenu temperaturu, doći će do automatskog prebacivanja na plin.

A to zavisi od toga kako je podešen plinski uređaj, odnosno na kojoj temperaturi će „oživeti“ i od toga koliko brzo će motor dostići tu temperaturu.

Kada je reč o starijim uređajima kod kojih se ručno prebacuje na plin – sve zavisi od vozača. Kada on proceni da se motor dovoljno zagrejao, prebaciće na plin.

d)   Broj startovanja motora. Pošto se motor startuje na benzin, a zatim prebacuje na plin, prilikom svakog startovanja potrošiće se određena količina benzina. Koliko će se nakon startovanja auto voziti na benzin pre nego što pređe na plin, opet zavisi od gore navedenih uslova.

Prava papazjanija, zar ne?

Razlike u potrošnji benzina i plina

Razlika u potrošnji benzina i plina prvenstveno zavisi od vrste TNG uređaja. Što je savremeniji i sofisticiraniji sistem, razlika će biti manja.

Isto važi i za pad snage. Ukoliko je motor u savršenom stanju, imate ugrađen savremen i kvalitetan TNG uređaj, razlike će biti minimalne.

Ipak, praksa pokazuje da čak i potpuno novi automobili sa fabrički ugrađenim sistemom pokazuju osetnu razliku u potrošnji između benzina i plina. Ukoliko je sistem loše podešen, potrošnja može da bude ekstremno uvećana u odnosu na benzin.

Koliko košta ugradnja „plina“?

Danas sekvent uređaj može da se ugradi za oko 350 evra. Naravno, cena zavisi od servisa u kojem ugrađujete, kvaliteta komponenti, motora (marka i model automobila, vrsta motora)...

Zato cena ugradnje može da bude i manja i mnogo veća.

Kupovina automobila sa TNG uređajem?

Mnogi su u dilemi da li da kupe auto koji već koristi plin, pošto će tako izbeći troškove ugradnje.

Međutim, u tom slučaju treba videti koliko još ima vremena do „reatesta“, kada će morati da se menja rezervoar čiji je rok trajanja 10 godina od dana proizvodnje (ne od dana ugradnje), da li će morati da sređuju isparivač koji je možda u katastrofalnom stanju i slično.

Troškovi atesta?

Nakon ugradnje, TNG uređaj treba atestirati, tj. obaviti ispitivanje u nekoj od ovlašćenih laboratorija i od Agencije za bezbednost saobraćaja dobiti Uverenje o ispitivanju (atest). Troškovi atesta su oko 100 evra.

Nakon pet godina, morate da obavite tzv. reatestiranje (tj. periodično ispitivanje). Njegova cena je oko 6.000 dinara.

Troškovi održavanja plinske instalacije?

Ovde vlada blagi haos. Neki vozači ništa ne diraju dok auto drastično ne izgubi snagu, poveća potrošnju ili počne da se guši pri pokušaju oštrijeg ubrzavanja ili pri višim obrtajima, drugi sami menjaju filtere koje kupe na buvljaku...

U servisima koji se bave ugradnjom kažu da bi redovni servisi trebalo da se rade na svakih 10.000 ili 15.000 kilometara, kada se obavlja zamena filtera i podešavanje sistema. Cena redovnih servisa ide od 2.000 pa sve do 5.000 dinara.

Čišćenje isparivača i zamenu membrana planirajte na 60.000 kilometara. Ovu stavku takođe mnogi odlažu sve dok ne dođe do problema. Zato je najbolje da se detaljno raspitate o troškovima održavanja u servisu kod kojeg planirate ugradnju.

Ne zaboravite da je rok trajanja rezervoara 10 godina od datuma proizvodnje. Dakle, ne od datuma ugradnje, već od datuma proizvodnje.

Zaključak

Isplati li se plin? Morate da napravite sopstvenu računicu. Stavite na papir troškove ugradnje, atesta i održavanja, kao i uštedu u odnosu na vožnju na benzin.

Okvirna računica će vam reći posle koliko kilometara štedite koliko novca.

Mi ne znamo da li:

a)   ugrađujete nov TNG uređaj, po kojoj ceni i u koji auto,
b)   kupujete auto koji već ide na plin (u kojem slučaju ne znamo koliko mu još važi atest, mora li da se menja „boca“, koja mu je potrošnja...)
c)  koliko kilometara prelazite godišnje
d)  itd.

Stoga ne možemo da damo odgovor koji će važiti za sve. Nekome se isplati, nekome ne. Napišite vaša iskustva.
 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 225
Pregleda: 80721
Ocena: 3.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Miljana

Vozim upaljač, Citroen C3 iz 2004, 1.2 benzin + TNG. Nedeljno prelazim oko 450km, tj. 24-25.000km godišnje. Pola puta je gratska vožnja. Sa ovim cenama goriva računica je sledeća: Nedeljni troškovi: vožnja samo na benzin =4000din VS vožnja sa TNG 2700+500din (potrošnja benzina) = 3200din. Godišnji troškovi: benzin 208.000din VS. TNG 166.500din. Godišnja ušteda: 41.500din tj. 20%. Zaključak: Ugradnja plina za moj auto košta 500-600e sa troškovima testiranja (zavisi i koliko majstor naplati), tako da ste 1god u minusu, ali narednih 9god štedite taman za registraciju vozila i sitne popravke/servis.

Odgovori

Djordje Paunovic

U porodici vozimo na plin od 2004. I sva su vozila imala na plin. Bilo je experementisanja sa nekim autima kod nazovi majstora i uvek je to bilo lose (los rad, velika potrosnja itd...). Prebacivanje polovnog uredjaja sa jedno na drugi auto je rezultiralo takodje velikom potrosnjom i losim radom auta. Dobar uredjaj i dobar majstor i nema problema. Mana je sto nasa drzava operezuje plin umesto da oslobodi od istog. I to sto imas 2 sistema benzin/gas. Sto se tice da isplativosti - naravno da se isplati. Vozim toyotu corollu 1.6 i prosecna potrosnja joj je 8.5l, to je oko 650din na 100. Brat vozi mazdu 626 2.0 trosi oko 9-10l, ide ko metak. Sto se tice dizela kupio bih samo nov. Polovan dizel moze da sluzi super a moze i da ti istera sve pare iz dzepa. Znam i jedan i drugi slucaj od ljudi koji voze dizel. Zavisi dosta i od majstora. Da bi dizel lepo isao i malo zagadjivao ugradjena mu je skupocena tehnologija (turbo, zamajac, egr, dpf...) koja se jednom mora pokvariti...

Odgovori

Vladan kostadinovic

Uvek najboli ....svaka cast...

Odgovori

Mioljub Antonijevic

Kupljen i Yaris na TNG

Mioljub Antonijevic

Daihatsu 1.0 3 cilindra 69KS (motor koji ide u Yarisa, Aygo, C1 i pezo 107) Ugradjen plin na 20 000km, sad je na satu 285 000km cena ugradnje 2009 sekvent sa Tomaseto uredjajem i Agis kompom bila 600e + poklon navigaciju to vreme bila 100e. Auto na benzin nisam mogao da spustim ispod 5L po bord kompu, a na plinu ispod 6,3L sto znaci da je potrosnja veca za oko 25% Dizne su Valtekove i vek im je 50 000 ali crknu ranije. Ali nisu skupe 1500din komplet i sam ih zamenim bez stelovanja koje se kao preporucuje. Filtere menjam godisnje. Svecice na 100 000 NGK Iridijum ( bile fabricke) 2500din komplet. Rezervoar je umesto rezervnog tocka od 32L sto staje oko 25-27L i sa punim se prelazi oko 400-420km. I mesecno za benzin ide jos oko 1000din. Godisnje se prelazi oko 25-30 000km. Rezervni tocak copavac uspeo da smestim ispod auta. Moja racunica je da za potrosnju od 7L plina + benzin, mora da bude 4L dizela ali tek kad se otplati uredjaj.

Odgovori

Aleksandar

Ako se auto mnogo koristi plin je zakon i tu nema mnogo price ako se ne koristi mnogo bolje je i da nema auto, jeftinije je....Bavim se taxi prevozom, sest vozila mi rade na plin i jedan je pasat B6 na dizel! Koliko nam je dizel gorivo dobro a nasi strucnjaci kazu da jeste ja samo mogu da kazem moje misljenje a to je " Auto na dizel vise nece da udje u moje dvoriste zbog DPF filtera koji stalno pravi probleme i pored skupog ciscenja vise puta da kazem u jacim servisisima koji se bave tim poslom, dizna i plus turbina, grejaca, releja, pumpa za gorivo, Egr ventila itd.., OK egr imaju i benzinci ali obaveze prema dizelu i benzinaca tj. Plina su nebo i zemlja da se ne lazemo...jeste da na plin imamo ugradnju 350€, atest 100€, imamo reatest oko 6.000 din na 5 godina i zamena boce na 10 godina koja kosta neznam tacno oko 120€ i plus atest ali opet to sve kad se stavi na olovku nemoze ni priblizno da kosta odrzavanje novijeg dizel motora jer starije vise nemozemo da vozimo....

Odgovori

Alex

Noviji benzinski motori u proseku trose skoro isto kao i dizel motor. Gradska voznja, normalna bez stiskanja gasa na semaforima, prosek 5,5 litara. Prosek se znatno poveca kada se koristi klima, grejanje pogotovu. Tada je prosek oko 8 litara. Gradska voznja, zustrija, prosek 7 litara bez aktivne klime. Inace, motor je klasika, atmosferski 1.6 16V sa 132HP. Godina proizvodnje 2018. U tom slucaju, ako je motor novije generacije nema potrebe za plinom.

Odgovori

Aleksandar

Naravno da benzinac i dizel ne trose isto i uzaludno je komentarisati tako nesto, ako razmisljamo da li se isplati ugradnja plina ili ne pitanje je jednostavno koliko km prelazite godisnje

branko

razumem da auto vise trosi kada je klima ukljucena ali ovo kada grejanje radi nije mi bas jasno,putnici se greju na toplu vodu od motora i ta toplota se i onako preko hladnjaka oslobadja -izbacuje napolje jedino sto radi je ventilator a on nema 10KW nego 10-ak W tako da potrosnja zanemarljiva prilikom grerjanja

Mioljub Antonijevic

To je na prvi pogled kad se pogledaju fabricki podaci. Primer malih auta od 1000-1500 kubika Razlika u potrosnji je oko 1-1.5L vise benzina ali u procentima to je oko 20%-30%. Tolika je i veca potrosnja plina za tih 1-2L u odnosu na benzin takodje oko 20%-30%. Druga je stvar sto mi ne gledamo procente ili ne zelimo vec litre. Auto koji trosi 7L plina na benzinu je verovatno oko 5.5-6L a to je vec 20%

Dejan

Ljudi, imate gore tabelu koja je okvirna pa sami preracunajte. Najvise volim one lovacke price kada ljudi pricaju da im atuo trosi ispod onog kako je u specifikaciji, a eto moguce da neznaju da se ta potrosnja radi u dosta odredjenim uslovima, da tu uticu i profesionalni vozaci i da time svakako naprave idealne uslove u potrosnji. Vozim auto na plin i ako neko ne moze da razume da se na nekih 10 do 15 hijalda kilometara povrati uredjaj, atest itd i da nakon toga vozite auto po skoro duplo jeftinijoj ceni onda i treba da vozi na benzin i da se tesi kako je doneo ispravnu odluku. Oni koji prelaze malu kilometrazu imaju razloga da ne ugradjuju plin ali oni koji prelaze u dve godine do 15000 km i pri tom polemisu da li se isplati ili ne treba da se pridruze sendvicarima.

Odgovori

Zelimir

Imam Kadett e 1.3 u vlasništvu 14 godina. Zadnjih 8 godina vozim na plin, i mogu reći da sam prezadovoljan. Benzina mi troši od 8 do 10 litara na 100km , a isto toliko troši i plina na 100 km. Merio sam mnogo puta, tako da sam se preporodio od kad sam ugradio plin. Što se tiče gubitka snage na plinu mogu reći da je minimalna, skoro neosetna u mom slučaju.

Odgovori

Vlada

To ti misliš i verovatno slušaš šta ti priča ekološka mafija. A istina je da se struja pravi ma jednom mestu i iz raznih ozvora pa između ostalih i iz gasnih elektrana. Ne gledaj Srbiju, Balkan je banana.

Odgovori

aki

evo vec sat vremena citam komentare i umirem od smeha hahhaha kad vozis na plin vozis sporet na dizel onda imas turbo traktor a na benzin si budala koja trosi lovu a ljudi ne shvataju da su male razlike na koje god se gorivo vozili...

Odgovori

Svetozar

Sve zavisi koje vozilo imas i koliko planiras da ga vozis. Npr ja vozim zastavu 101 i voznja bez plina je nezamisliva. Sa plinom kako ono kazu trosi kao upaljac. Bukvalno se covek preporodi.

Aleksandar Milosevic

Auuuu al izlaga za dizel na otvorenom 120km/s klima pun auto i trosi 4L,.Pa kolko bi trosio da nema klime i da je prazan auto...na auto putu 3L

Odgovori

Aleksandar Mladenovic

Steta sto nisam snimio telefonom potrosnju ... Kada sam posle sipanja do vrha dao kontakt bord je pokazao jos 1500 km kada se upalila lampica za gorivo na bordu je pisalo jos 100 km .... sipao sam 56 litra za 1400 km pa ti izracunaj ....I ja sam gledao u tu potrosnju na bordu proslog leta ali i ovog leta je potpuno isto .... doduse pre puta montirane su neke miselinke ( dot 1317 ) koje kao stede gorivo ( kazu na reklami ) a proslog leta sam vozio continentalke ( dot 2712 ) koje sam dobio montirane kada sam kupio auto ... meni je razlika bila u tome sto su miselinke bile mnogo mekse i tise nego continentalke .... moguce da je i zbog guma potrosnja takva ... uglavnom ja zadovoljan ...

ACA

Ma 4 l vode. Ford tabanus pa na sto kilometara popiješ 4 l vode i putuješ 5 dana po 20 km dnevno.

Slavisa

Moje iskustvo da se isplati ugraditi plin. Sama ugradnja se isplati posle 10000 km. Mene kostao reatest i ugradnja nove boce 170 e. sledeci reatest za 5 godina

Odgovori

milan milosavljevic

a recimo dizel na vodonik trosi 4,5l na 100km,a netreba nikakav atest i po meni treba godisnja analiza,trogodisnja i petogodisnja,pa da vidimo ko je manji zagadjivac i potrosac

Odgovori

Petar

Na dizel se ore, na plin se kuva, na benzin se vozi

Odgovori

aca

Bravo batac

Bojan

Ko se vozi isplati se ,ko je ugradio a auto cuva u garazi bacene pare

Odgovori

Norveška

Najbolje da pređete na struju

Odgovori

Aleksandar

Evo konkretno Kia 2009 1.4 90 ks grad benzin 8l - plin 10l/100km a Citroen C4 2007 1.6 dizel 110 ks 6l/100km Kia 800 din/100 km Citroen 954 din/100 km Ova dva automobila jedan iza drugog na putu ka moru: Kia 2009 1.4 90 ks 700 km plin 8l/100km prosek 120km/h klima ukljucen 3 unutra +koferi Citroen C4 2007 1.6 110 ks 700 km 4l/100km dizela prosek 120km/h klima ukljucena 4 unutra +koferi Kia 4500 din/700 km Citroen 4500 din/700 km Znaci u gradu razlika u potrosnji je cena za jedan litar goriva ( 154 dinara ) na 100 km u korist plina a na otvorenom nema razlike ( ako iskljucim da je u Citroenu bio jedan putnik vise ) .... Ako racunam da se prosecno mesecno predje po gradu 1000 km usteda je 1540 dinara a na godisnjem nivou usteda je 18500 dinara .... znaci dve godine voznje ovim tempom trebalo bi da se opravda ugradnja plina ... Bilo kakav komentar je suvisan ... Ipak ja glasam za dizel.

vlada

Meni druze ne ostane nista iako vozim na plin sve ode :)

Odgovori

vlada

Od prilike za 14000km isplatis plin

Odgovori

Desa

1.5 dci Reno 201(predjeno do sada oko 60.000km),gradska oko 6l dizela.Astra J 2011 1.6 sa plinom(predjeno do sada oko120.000km) oko 9 litara svakodnevne medjugradske voznje od 90tak kilometara.Racunica je vise nego jasna,"like" dajem za plin a o troskovima odrzavanja,performansama,atestima i ostalom mozemo razglabati vecito!Jedno su zelje,drugo mogucnosti i vidim da u komentarima ima puno neozbiljnosti sto se i moze ocekivati od strucnog Srbina treniranog za rad u "NASA" centru!

Odgovori

bojan

ako imate firmu i kombi i viljuskar na plin eto ti jeftinja voznja 20 posto ,ako si u PDV

Odgovori

Dizelaš

Od kuće u Živinicama kod Tuzle (BiH), do kuće u Beogradu (Borča) pređem 234 kilometra u povratku 468 dok sam vozio auto benzin plin koštalo me 25€, sada vozim passat 5 + dizel isti broj kilometara pređem za 30 35 € sad to je moja računica za 5 10€ mislim da ne vrijedi sva ta patnja oko plina održavanja i konstantne pomisli i ako je kako kažu sigurno da sjedim na bombi to je moje mišljenje opet možda griješim

Odgovori

Lazar Simonovic

Nije plin bomba jer sam preko 10 godina vozio.dizel da jednostavnije je ali ne zaboravite koliko su skupe opravke dizelasa novije generacije.dizne nove su oko sto evra remont turbine od 250 do 300 evra plivajuvi zamajac oko 500 evra itd itd.

vlada

@Lazar Simonovic..Lazo,bosanac je u pravu pogotovo sto je plin u Bosni drasticno jeftiniji i kvalitetniji od naseg..No,on preferira dizel i smatra da je mala razlika,u potrosnji..Sto se tice bombe tu nije u pravu,no,verovatno nije detaljno obavesten o tome..A sto se tice odrzavanja benzinca,a pricamo o novijim automobilima,i tu se varas..Nije neka drasticna razlika u korist benzinca sto se tice samih popravki..Sve ima svojih dobrih i losih strana..Turbina se radi jednom,dizne isto tako,a neko ni jednom u zavisnosti od predjene kilometraze..Ipak cinjenica je da je dizel zahtevniji u odrzavanju,u svakom slucaju..I obrni i okreni sve je to vrlo slicno..

Master ing.

60% je sigurnije voziti na plin nego na benzin ili dizel,sama plinska boca je čvršća od bilo kog rezervoara i u slučaju bilo kakvog oštećenja ne može doći do eksplozije.

Predrag

Moja OMEGA 2.0 16 V , po ovim mrazevima po gradu trosi oko 10 benzina G Drive 100, a plina 12 litara. Na otvorenom benzina 8,5 - 9 , a plina od 9.5 do 12, pri normalnim brzinama od 70 do 120 km/h. Ali cepim ja nju povremeno po papucici dok je moglo, pa mi na 190 km/h sa 4000 obrtaja po kompjuteru bude od 14 do 17 plina, a 12-13 G Drive 100, a imao sam potrosnju i od 15-20 litara na 100 km , na OMEGI 2.5 MV6, 24V u rasponu od 180 do 250 km/h.

Odgovori

branko m

A gde je tu moglo da se vozi u tom rasponu, na kompu, video igrica, kako ljudi lupaju to nije normalno

Nikola

Covek je lepo napisao "po kompjuteru", dakle to je neka trenutno pokazana vrednost potrosnje pri tim brzinama, sto takodje mogu da potvrdim jer sam i sam imao Omegu 2.5 V6 170hp benzin sa sekvent plinom. Imala je dobar cug kad se gazi muski, ali je zato i isla za sve pare (da ti nije zao bacenih para na bilo kom od goriva). Pipnes joj u mestu na leru papucicu gasa samo do 2-3000rpm, motor sestak zarezi i zaljulja ceo auto. Za takav auto i da nije zao pa koliko god i cega god da trosi. Ove druge prosecne gradske kante, koliko god da trose, uvek imas osecaj da si u deficitu sa ulozeno/dobijeno i da ne dobijas nista posebno za svoj novac koji das na pumpi. Tek sto se prevezes, sto je prosecnom coveku i cilj naravno. Ovaj i ostali komentari iz 2019., sada 2022. sa ovim astronomskim poskupljenjem bilo kog goriva, dovode u pitanje uopste isplativnost da se ima i vozi bilo koji auto. Gradski prevoz, bajs i tabanus treba sto vise praktikovati, makar iz revolta.

Žarko Tomić

Vozio sam Opel Astru G 1.7 DTI 2003. god. godinama, i za 1000 dinara moglo je da se pređe od 120-130 km, već 6 meseci vozim Peugeot 308 2009. god. 1.6 sa ugrađenim plinom, sa njim za 1000 din. pređem 126 km... Plus što moram dodsipati i za benzin povremeno, koji troši dok ne prebaci na plin. Moj zaključak je da u odnosu na dizela nemam nikakvu uštedu. Plin se isplati isključivo u odnosu da vozite benzinca. Plin je duplo jeftiniji ali duplo više troši od dizela, tako da mu dođe na isto.

Odgovori

VectraB

Samo sto su ti 1.7 motori losi,2.0 bolji ali trose 9l dizela.Okreni,obrni,bolji plin.

Peki

Jugić usput niz put svakodnevno bilo -15 ili +25 nedeljno 3000 din. Vožnja Na benzin . Plin kad ga malo uštrojiš gradska vožnja 50 km/h 1000-darka provereno neznam za ova novija vozila ali ja ga riktam-podešavam-prebacujem kako ja hoću ugradio sam nov plin u 90-deseto godište dobro očuvan i već mi je Ok. Vozam se sa punom bocom od 30L mesec dana prelazim minimalno 30 km. Dnevno kako koji dan benzin sipam samo 10L u zimskom periodu i na kraju ga izvadim jer mi zafali za kosačicu gas ubedljivo najbolji sa svim glupostima koja nam država nameće . Održavanje je indentično kao i za svakog benzinca + cca 1000 din. Na potrebe održavanja plinskog uređaja.Predhodni jugić za 10g. Zamenio membranu na isparivaču toliko o održavanju nikad me ostavio nije -10 c stepeni pali ko mina direktno na gas . P.S. kupuj domaće vozi domaće i nikad nećeš imati problem održavanje yugića na godišnjem nivou ziro-0 .Pravi auto za ženski svet ,pod uslovom da nisu zahtevne ka'i ova novokomponovana gospo'dična

Odgovori

zlatko

a sta je sa CNG (Metan) Sa 20 kg pređe se oko 330 km, cena je oko 90 din za kg. Ovde se vidi da je ovo najjeftinije gorivo u odnosu na ostale derivate

Odgovori

vlada

@Zlatko..Metan je najbolja opcija..No,jos uvek siru upotrebu sprecava visoka cena ugradnje..Metan je malo slabiji od gasa,ali ko prelazi veliku kilometrazu,ne ide na trke,pa mu performanse i nisu najvaznije,taj moze znacajno da ustedi na gorivu..Znacajnu stavku predstavlja demontaza celicnih boca prilikom atesta,tako da ima skrivenih troskova,koji nisi isplativi za obicnog vozaca sa prosecnom godisnjom kilometrazom od 15-20.000 km..

vlada

@Hvrz,pre nekoliko godina je zaista bilo dosta jeftinije,ali sad ne pratim te cene jer vozim dizela.Ipak,gas u rs je kvalitetniji i to poprilicno..

Bojan

Nije mi jasno da svake godine imate neke ankete oko pitanja da li se isplati plin u kolima!?Čak i ko je imao 1(keca) u školi iz matematike će skontati da nema jeftinijeg goriva! Uz sve ateste i neka održavanja, kojih skoro i nema, osim ako vam je filter za gas koji košta 150 dinara "trošak" nema jeftinijeg goriva!!Još kad bi država, ova naša, kao neke normalne države, davala popust pri registraciji jer vozite na plin i ne zagađujete životnu okolinu, bilo bi nam još bolje!

Odgovori

vlada

@Bojan..Svima je to jasno..Tng je isplativiji u odnosu na ostala goriva,,pogotovo za manje kubikaze,medjutim nas plin je vrlo prljav i nekvalitetan..Nasi prozvodjaci stavljaju manji procenat butana koji je osnovni sastojak,a vise propana,i zato je povecana potrosnja gasa..Tu je i drzava,koja svojim nenormalnim nametima,obesmisljava svaku znacajniju ustedu..Naravno uredjaj mora povremeno i da se odrzava kvalitetnim delovima,a ne onim od 150 dinara..Tng u Rs,Bjrm,Hrvatskoj je znacajno bolji od naseg ..A tek u Austriji i Nemackoj,tuga da te uhvati kad pomislis kakvo djubre mi sipamo..

Mladen Vučković

Bojane,svaka ti je zlatna,pogotrovo ovo oko podsticaja drzave...imam brata u Sidneju,pre par godina su im nudili besplatnu ugradnju TNG-a i keš na ruke,samo da se sto manje zagadjuje,a ovi nasi odrase...a i sto se odrzavanja tice,nula bodova,trenutno vozim Megan 2013.,nesretnog Modusa 2005. sa 1.4i motorom koji ne zna koliko mu je dosta benzina,i Punta na TNG,i svi se otimaju za Punta kada treba negde da se skokne po gradu,bukvalno biciklo :)...i imam Suzuki GSF Bandit na benzin,ali sa njim prelazim samo 15.000 km godisnje i ne planiram ugradnju plina... :)

Bojan

Vlado, slučajno radim u NIS-u i to u rafineriji gasa u Elemiru, i svaki dan dežuram pored cisterni u koje se toči tečni naftni gas, sipa marker za obeležavanje goriva, i sve mora da bude u trunku kako treba!Ako i ima neke prljavštine u gorivu,tu je filter da to pokupi, svako menjanje ulja, promena filtera i GAS!!

Bojan

Mladene tako je, i ja vozim zafiru b 1,6 sa plinom, i troši oko 8 a zimi litar više.Vozim i wartburga, ćaletovog, 1,3 golfov motor sa starim plinskim uređajem, on leti troši 7 litara.A vozim i kawasaki zx 10 i yamahu drag star 1100, ali oni su bez plina...

Bojan 2

Sve si drug u pravu..Ali sta ako se neko prevari,pa kupi Puntica novog,sa nazovi fabrickim plinom... Rampa okrenuta naopako,pa sva prljavstina pada na dizne...A cetiri dizne 300 eura...:-( Gas je generalno los,a poskupljenja ga cine jos losijim...

vlada

@bojan..Ali sad mi reci,kako to da je gas u rs jeftiniji za 50 procenata i drasticno bolji od naseg...Auto oseti i zivne odmah,,I plus potrosnja manja za deset do petnaest posto..

hwrz

@vlado..Gas u RS je 1.14 maraka (69 din) a BMB 95 2.14 maraka (139 din) tako da nije tacno da je 50% jeftiniji u RS. Oni koji prelaze oko 15 000 km godisnje mislim da se ne isplati ugradnja gasa ako ce imati auto u svom vlasnistvu 3-4 god. Potrebno je preci 25 000 -30 000 km da bi bili na nuli sto se tice ugradnje. Voznja na plin je najjeftinija ali ne toliko kao nekad.

Sergio

To je zato sto oni koji odredjuju cene imali su keca u skoli, a oni sto su imali petice sada imaju keca u garazi.

Peter Kis

pa evo tebi 1 iz matematike jer postoji i metan koji u realnosti pisa po plinu sto se tice potrosnje po 100km

Avganistanac

Vozim audi 3.0 tdi quatro 2009 god i trosi mi 4 litra dizela na 30 km ali ide kao zmaj.. Nema tog plina za koji bi menjao dizela

Odgovori

Miki

Avganistanac, probaj 3.0 turbo benzinca i reci ces da nikad vise neces voziti turbo traktor.

zlatko

Auuuu Avganistanac, pa tvoj ždere dizel, na 90 km potrošiti 12 lit dizela, ne znam ali malo preispitaj matematiku

vlada

Covek vozi mocan automobil i ne interesuje ga potrosnja..Trosi koliko trosi,bitno mu je da uziva u voznji i performansama svog automobila..A mi sirotinja,i dalje cemo da raspravljamo za litar vise ili manje nekog goriva..

Rs

Ja 2.4 benzinca, trosi 15 litara po gradu, ali kad povuce, i kad se cuje onako, merak ne pita za cenu :D

Dule

Samo benzin plin to je svima jasno mozemo ovde polemisati do besvesti badava....Dizel ,strah me i kada ga slusam pogotovo kad krene da radi kao traktor posle izvesnih godina, pa kada dodju na red dizne,zamajci,turbine...koje kakvi filteri i cudesa! Nema dizel koji nije rastresen od vibracija izuzev ako nije bas nov i jos nije uspeo da se razbije....Golf 2,Mercedes 123,124 ...dizeli to je bio kvalitet pa i mogu reci ok ali ove novotarije dizela su bizuterija!

Odgovori

Ivan raskovic

Samo sekvent plin i potrosnja je smesna u odnosu na dizela a da ne pricam o odrzavanju dizela skupo i uvek nezahvalno jer svi tvrde da je dizel isplativ mozda ali samo za firme a ja nevolim dizel ni pored kuce da mi prodje

Odgovori

Miki

2007god Seat cetvoro vrata 1.4 trosi oko 8l, plina po gradu Na otvorenom 6l, Beograd-Makedonija 530km u jednom pravcu do sledeceg tankiranja, pre toga je sipano oko 32l plina (2500dinara) i predjeno je citavih 530km, dok nisam stao na pumpu i natocio opet oko 33l plina (40l tocak boca) Sto znaci da ako mi neko nadje auto na dizel koji trosi 490din na 100km(6.23l x 78,4 = 490din) ili 3,08l dizela sa 4 odraslih ljudi i punim gepekom kofera, na otvorenom I u gradu 8lx78,4= 630din ili ti 3.96l dizela Cetvoro vrata i slicnim karakteristikama skoro nemoguce u Srbiji.

Odgovori

vlada

@Miki..Pezo 308 1.6 hdi/2013 god/..Beograd-Frankfurt i nazad..Sa prikolicom i brzinom od 90 km/h,sa tempomatom-4.3-4.5 litara evro dizela..To je racunica od sipanja do sipanja,nikakav bord komp.koji ne pokazuje tacne vrednosti..Mislim da ti racunica nije najpreciznija,jer 1.4 motor je slab i trosi dosta vise od fabricke deklarisane potrosnje...Jednostavno,nije moguca tako niska potrosnja plina,pod velikim opterecenjem..Benzina mozda ali plina ne..

vlada

@Miki,u kom gradu tvoj Seat 1.4 trosi 8 litara plina?1.4 motori su vrlo slabi,i veliki su potrosaci..Na auto putu je moguca ta potrosnja,pod uslovom da vozis 70 km/h..Zaboravio si da kazes da si potrosio dosta goriva,za kratku relaciju,na Srpsko- Makedonskoj granici,gde je velika guzva,i gde se non stop staje i krece u prvoj brzini,minimum pola sata u tom rezimu..Ako si isao alternativnim pravcem,tek tu si potrosio mnogo goriva na uzbrdice,nizbrdice i krivine,te ceste promene rezima voznje,uglavnom drugom brzinom,tako tezak i sa slabim motorom..Demantuj me,ali argumentovano,ne zelim da negiram tvoje misljenje,ili da se svadjam..Da ne bude da filozofiram,ali tim pravcem sam putovao 20 godina,8 x mesecno.i znam svaki pedalj tih puteva..

vlada

@Miki,po tvojoj racunici,seat 1.4 benz. je jedinstven primerak,ne samo u Srbiji,vec u svetu koji trosi drasticno manje od bilo kog auta te klase..

Milance

Npr skoda rapid 1.4 tdi 4litre grad na otvorenom 3litre.

vlada

@Milance,takav auto jos nije napravljen,koji ima tako mizernu potrosnju...Jedino ako je hibrid sa pomocnim atomskim pogonom..

Cicko

Škoda Octavia 1.6tdi 2012 troši 3,3/100km o čemu pričamo ljudi.

miki

Ajd' da se umesam, posto vec nekih 12 godina vozim benzince sa BRC sekvent plinom. Predjeno preko 300.000km, a navescu vam primer vektre c, 1.8 -140KS, sa preko 130.000km na TNG. U gradu potrosnja 11-12 litara, na otvorenom 7-8 litara (auto je 90% vremena na otvorenom putu). Najniza potrosnja na otvorenom mi je bila 5.7 litara na 100km, a najvisa 8.5 litara. Konkretni podaci: 1. put na more - 5 ljudi u kolima (ukupne tezine 330kg) i pun gepek prosek je 7.5-7.8 litara TNGa. 2. Put u Nemacku i nazad (oko 3400km) - prosek celog puta 8.3 lit. TNGa na 100km, sa prosecnom brzinom celog puta 107km/h (u Nemackoj vozen i 190km/h) 3. Sam u kolima, do posla i nazad (oko 150km) prosek 6.3-6.5 litara na 100km, sa ekstremima 5.7lit/100km (ako sam bas pazio kako ga vozim) do 7.1 lit/100km, ako sam ga vozao malo i po gradu. 4. itd., itd.

miki

Svaki put prilikom sipanja gasa dopunim rezervoar, zabelezim predjenu kilometrazu, resetujem parcijalnu kilometrazu i izracunam prosek. Za poslednjih 80.000km imam svako sipanje gasa zabelezeno, sa prosecnom potrosnjom tog rezervoara i parcijalnom kilometrazom za taj rezervoar. Ono sto niko ne uzima u obzir jeste odnos tezine koja opterecuje svaku konjsku znagu (kg/KS). Vektra ima taj odnos oko 10kg/1KS. Taj motor lako vuce karoseriju (ne muci se) i malo trosi. Na 1.6 benzincima Xsari pikaso tesko spustam potrosnju ispod 9 litara na 100km (13kg/1KS), a na astri karavan nisam mogao nikako ispod 8lit/100km (12kg/1KS). Punto 1.2 sa 80KS u gradu trosi 7.5lit. gasa (oko 11kg/1KS) - na otvoreno i ne ide. Meni se isplati. Zato i vozim to sto vozim, tako kako vozim. Eto sto bi rekli drugovi englezi sa BBCa: 'my 2 cents' na temu TNGa.

Ljubisa

Ukoliko radite u javnom preduzecu i vozite kamion ili neku gradjevinsku masinu ugradnja plina se uopste nece isplatiti mnogo cete bolje proci sa dizelom jer je ovo jos uvek Srbija.

Odgovori

branko m

u vecini javnih preduzeca je u vozila ugradjen najnoviji GPS lokator tako da kontrolise sve a najvise vodi racuna o nivou goriva u rezervoaru pomocu specijalnih sondi tako da je gotovo nemoguce krasti gorivo,proslo je to vreme, ipak je plin bolja varijanta a ne moze covek da se bazira na kradji da bi vozio auto,,,,negde sam procitao -vraca se vozac u garazu i parkira kamion dolazi gazda ili sef i ljubi ga u usta a kazu nije gej samo proverava dal nije istakao dizel

Pedja

Za 10 000km isplatis plin,matematika je jasna...

Odgovori

predrag ružić

Vozim mercedes 124..E 200...sa atestiranim plinom...u petoj brzini na otvorenom potrosnja ne prelazi 9,0 9,2..litara plina na 100.km...a kada je na benzin trosi i preko 10.l benzina..prema tome lako je uociti razliku da je plin upola jeftiniji....i dizelasi mercedesi nisu bas sa malom potrosnjom dizela...noviji auti sa manjom kubikazom trose manje dizela i tu verovatno je manja razlika u korist plina...u ovom tekstu se ne pominje veoma vazna cinjenica da se dizeli polako izbacuju iz upotrebe zbog visoke emocije CO2...a voznja na plin tako reci nema emisiju CO2..ili 0,03..posto....smatram da ce doci vreme ..kod nas mozda ne al mnogi proizvodjaci i drzave ce subvencionirati voznju na plin...bas iz gore navedenog razloga a i elektricni auti ce polako nalaziti svoje mesto u racunici..no posto je ovo Srbija i sto plin bude jeftiniji...i sto vise vozaca bude prelazilo na plin...ugradnja plina moze otici i na 500.e i vise evra....Srbija ne vodi racuna i o mnogim drugim krucijalnim problemima

Odgovori

Aleksandar

Zato su dizelaši na ceni?? Imaju emocije :D :D :D

branko m

Ovo je fenomenalno, troši manje plina nego benzina,

branko m

[email protected] tacno tako,evo sa dizelom starim 18god prosao za dve god 21000km bez i jednog kvara pa kako da se ne vezem emotivno za njega,dodje mi ko brat ,vozim i samo sipam gorivo i nista vise nema svecice,kablove bombine i ostale gluposti ne smeta mu kada je napolju velika vlaga,magla i sta znam sta sve a toliko trosi dizela da je malo skuplja voznja nego kod plina a unutra pa i napolju nema buke kao kod golfa ili mece 123 da ti zubi zvekecu ili ne daj boze da imas protezu pa ona sigurno ispada ako otvoris usta,dizel 2.0hdi,a ovde neki prave takve racunice o potrosnji plina da ispada da im auto trosi manje plina nego sto je trosio benzina a iz iskustva znam posto sam ranije imao auto na plin da mi je trosio 30 posto vise a posto je plin dosta jevtiniji isplatilo se ipadalo je da je jevtinija voznja nego sa modernijim dizelim,ali posto mi prtljaznik treba za moje potrebe ne iplati mi se da ga zauzima plinska boca tako da mi je ovaj dizel prakticniji

Dejan

E tu sam vas cekao. Električni automobili više zagađuju okolinu nego benzinci samo to niko ne pominje. Ne zaadjiva tamo kud prolazi ali termoelektrana troši ugalj da napravi struju. Pa dok se ta struja Dovede do utikaca pa dok senapune baterije pa razni pretvaraci napona i transformatori prave gubike dobije se pola energije koju ugalj daje. I pri tom je ugalj vezi zagađivača od benzina nafte itd.eto vam računice.

klavire_prevozi_ostoja

Na naftu se ore, na plin se kuva, na benzin se vozi.. i tu se svaka priča završava, sve ostalo su jeftine srpske kalkulacije za "uštedeti koji dinarčić", ali zna se.. neka košta više, ceo život vozim na benzin, ne prelazim mnogo kilometara i svaka eventualna ušteda je kompenzovana što su benzinci mnogo jeftiniji i lakši za održavanje i eksploataciju.

Odgovori

Mladen Vučković

Druže Ostoja,pa probaj malo da se vozis,bar 30.000-35.000 km godisnje,kao ja,kao mnogi...pa ću da te pitam na sta se kuva,a na sta vozi :)...TNG zakon,posebno za male kubikaze u gradskoj eksploataciji (Punto,Clio...),džabana...Prijatno!

klavire_prevozi_ostoja

Ma vidim, svi uštedeli milione i napravili kuće, od vožnje na plin.. Prijatelju moraš da shvatiš da ne kupuju svi automobil "na metar lima", ili na "jedan litar na sto kilometara" ili slično.. Prelazim od 15000 - 20000km godišnje, 1.4 je motor, potrošnja ok (u gradu ne ide preko 7l , otvoren put 4.5 - 5l) i ne boli me glava oko skupog održavanja, turbina, dizni, plivajućih zamajaca, boca, atesta, reatesta, ubijanja performansi motora i slično.. i da - mali servis mi je 3000din, veliki 10000din. A kada budem hteo da uštedim, voziću bicikl, uštedeću i još ću da radim na fizičkoj spremi.

Deki

Prijatelju idi kopaj.

Crni gruja

Za sve one koje zanima a i ove plinadžije trastvene čovek je lepo i argumentovano, do tančina objasnio koliko je zapravo razlika u plinu i benzinu na linku http://www.toyotaclub.rs/forums/topic/8718-benzin-vs-tng-%E2%80%93-potro%C5%A1nja-i-performanse/ na sajtu Toyota cluba srbija. Bitan i ključan faktor su idealni uslovi, tako da nemojte ljudi da lažete, da lažete tvrdim, auto da ide i da malo troši pa čak na plin nemoguće a drugo ne poredi se. Jeftiniji plin jeste ali to ima svoje posledice i cene, da cenu, uštediš na gorivu a voziš se na šporetu.

Odgovori

Zlaja

Čitam ove argumente protiv gasa i crkavam od smeha... Sad treba neko ko vozi drndavu naftaru da mi objašnjava nešto o potrošnji i performansama, kao da ja nemam merač goriva i novčanik ! Bolje odmah recite da mrzite gas tako bez veze i tačka nego da se ovde blamirate. Eto ne volim ni ja škembiće pa ne mudrujem okolo kako to ne valja... Meni godišnje u džepu ostane oko 500 evrića i kraj priče. Neko veruje i zna da može bolje a neko misli da Vučić daje plate i penzije. Ma...

Sima Sajkov

Vozimo u porodici decenijama automobile na plin. Uvek sve atestirano po zakonu, uvek sve ugradjeno novo i podeseno od stucnjaka. Imali smo uvek po najmanje dva takva automobila u dvoristu. Plin uopste nije jeftin, trosi ga sigurno vise nego benzina (manje ne moze nikako), performanse se smanjuju (nekad malo, a nekad drasticno), a atest koji vazi 10 godina, pa iznenada ne vazi 10 vec 5, je posebna prica. Ceo jedan dan te dresiraju kao cirkusku zivotinju, samo da bi fotografisali i proverili da li imas neke tamo papirice, a plin moze da curi i u tecnoj i u gasnoj fazi, to niko ne proverava na tom atestu koji se iskljucivo brine za moju bezbednost. Kad smo kupili dizela, cena voznje u odnosu na plin je vrlo slicna (nema drasticne razlike prikazane u tekstu ili u komentarima), a voznja je neuporedivo kvalitetnija. Na pumpu idem par puta mesecno, a ne par puta nedeljno za istu kilometrazu.

Bojan

Al se ti druže nalupeta gluposti, samo se ti vozaj na čega hoćeš i dreši novčanik, a mi što kao neznamo ništa, mi ćemo na šporet!

vlada

@Crni gruja..Auto ide na plin,a malo trosi,cak i manje od benzina..LAZ..Tng koji je drasticno slabije gorivo od benzina kao osnovnog goriva..Jeste jeftinije,ali usteda nije bas onakva kakvu bi zeleli...I vrlo bitna stavka je ta,da ne podnosi svaki motor ugradnju plina.TOYOTA na primer ne podnosi nikako..

vlada

@Sima Sajkov..Sve si objasnio u nekoliko recenica..Dakle rekao si jednu veliku istinu..Bravo za komentar..

branko m

zita@ a sta ti mislis da Vucic ne daje plate i penzije,ja licno mislim da daje ,ranije sam imao auto na plin i tacno je da ima ustede i toliko sam ustedeo da mi ostalo da kupim mladeg dizela koji jos vise stedi tako da sam veoma srecan i zahvalan plinasu

Dejan

Opel omega b karavan 2.0 8v običan plin. U beogradu 70 do 75 km za 1000 ne može manje. Ubije semafori. Na otvorenom bilo kakav da je put samo da se ne staje 120 km za 1000 dinara vozio mnogo puta. Ali kad se voziš e osecao rupe

Dragan

Trideset godina vozim razne benzince pocev od tristaca jugica razne stojadine omegu ladu i na plin od dve hiljadite pa naovamo.Zadnje tri godine vozim audi a4 naravno dizel automatik i nikad vise benzinca.

Odgovori

branko m

na plin je sigurno jevtinije tu nema spora,samo treba da se pravi velika km da se to isplati,ja vec 20god vozim dizela koji malo trosi da kada bi uzeo benzinca na plin ne bih imao skoro nikakvu ili vrlo malu ustedu

branko m

pre 30 godina si tesko mogao da nadjes tristaca u saobracaju,mozda pre 40 kada sam ja poceo da vozim i onda su ljudi vozili na plin tristace samo su imali specijalne rucne pumpe za prebacivanje plina iz boce za sporet u auto bocu pogotovo na tristacima i pzejcima jel su trosili kao kamioni

Punto mk2 sekvent

Potrosnja neznatno uvecana u odnosu na benzin, mali pad snage. Vazno je da li motor dobro podnosi plin. Mozda moze da osteti motor, ali moj auto ga koristi 11 godina i motor je u odlicnom stanju. Ne znam zasto svi pominju odrzavanje plina kao nesto strasno, ako sami menjate filtere to je 500 rsd. Ostalo, nula dinara za sad, sve lepo funkcionise. Voziti naravno ponekad na benzin. Nije isto voziti se na 100km za 500 dinara ili ne znam 900. Negativna strana je metez u prtljazniku sa rezervnim tockom. Sto se tice komfora, sigurno je da je najbolje voziti cist benzin, a meni je dizel po tom pitanju mozda ispred plina zbog prtljaznika. Ali sa druge strane, polovan dizel je obicno vise presao od benzinca u koji ugradite plin, drugo dizeli su od vibracija cesto skroz rastimovani. Opet, to je sve relativno. A i misljenja se razlikuju. Vozite sta vam se dopada u suprotno vas niko nemoze ubediti dok igrom slucaja ne probate i date sud. Ja sam prvi bio protiv gasa nekad.

Odgovori

Инжењер

Батони, возим Југа Темпо 1.1 из 2000. Купио сам га са ТНГ уређајем који је био пред истицање. С обзиром да сам машински инжењер добро ми је позната разлика вожње на ТНГ у односу на бензин. Имам начин како да направим једногоривни систем тако да ауто пали и вози се на ТНГ са снагом бензина али о томе нећу да тупим... Мој отац је аутом са погоном на бензин годишње прелазио 10.000км, што је ништа, али за то "планинарење" је годинама знао, на годишњем нивоу да нагура око 1000евра(цифра добијена збиром потрошеног новца сваког месеца за путне трошкове). Од како сам купио Југо са ТНГ уређајем, прешао сам за 10 месеци нешто више од 20.000км са доста мање новца(нисам ни рачунао јер се драстична разлика осети колико дајем за гориво) тако да код мене возила са ТНГ увек имају предност при куповини. Мада ни метан(ЦНГ) није лош, чак, бољи је од ТНГ-а у неким својствима. Упамтите, ТНГ има 110 октана.

Odgovori

Neša

Pročitaj ovaj članak, dečko izuo koliko je dobro objasnio, pa čak i za oktane i šta je to kao i šta je ono što automobilu daje snagu. http://www.toyotaclub.rs/forums/topic/8718-benzin-vs-tng-%E2%80%93-potro%C5%A1nja-i-performanse/

branko m

inzinjer@ znaci TNG ima 110 oktana i on je bolji i jaci od benzina po tvome e pa dzaba ti diploma inzinjera ako ovo tvrdis *( diploma inzinjera mora da se zaradi ucenjem a ne da se kupi i zato nam tako i ide a oktanski broj ne pokazuje snagu ili energetsku vrednost goriva vec nesto drugo ima u nekom od posova je vec objasnjeno_),plin je slabije gorivo od benzina i zato se vise trosi u svakom autu pa i u jugu a zbog toga je i jevtinije,imam i ja u firmi inzinjere koji ne rade posao iz struke vec nesto drugo ali imaju diplomu i misle da znaju sve na svetu kao haus majstori, naravno diploma plus patrijska clanska karta i nema sta neznas

Vesna

a sta mislite o autu Fijat brabo 1.4 tng, benzin-gas, hvala

Miroslav

Ja se vozom na plin imam naravno sekvent,pozrosnja 6l na sto km. Vozis Xsaru 1400 . A potrosnja benzina je 7l na sto,po svoj matematici plin se isplati za neki 4 do 5 god ako se vozate svaki dan. Po meni je benzin naj isplatljiviji i za odrzavanje i za potrosnju, ovako odrzavamo i gasni i benziski uredjaj a nasa pametna drzava samo otima ,nazalost zivimo u takvoj drzavi da se treba zapitati sta je isplatnjivo! Po meni cist benzin i da neboli glava

Odgovori

branko m

ovo je ekstra,uglavnom plina ide vise za 30 posto nego benzina a kod tebe obrnuto,,ja neki dan bio na pecanju i na mastan sundjer uhvatio babusku od 32kg sa dva ledjna peraja (LIMO) produzena

Saša

Da nisi možda permutovao potrošnju kako ti troši plin za litar manje kada svi troše plin više nego benzin

benzin i samo benzin

Jugo 1300ccm - na 400 km sa plinom potrošeno 2000 dinara. Ista relacija posle mesec dana na benzin ( plin skinut - navatali me bez atesta ) koštala je 3400 din. Omega 2000 ccm - na 800 km sa plinom potrošeno 4500 din , sa benzinom 7000 ( gde je moglo voženo i 150 km/h i na benzin i na plin ) . Volvo s40 i C5 - 2000ccm - ista ušteda na plin u odnosu na benzin, samo je kod C5 jedva primetan gubitak snage. Uvek nosim kanticu sa 5l benzina u rezervi tako da mogu da sušim rezervoare kad hoću da izmerim potrošnju i ne postoji način za tačnije merenje. I sva ta merenja dokazuju da se plin isplati mnogo više i još više ako znate da odvrnete par šrafova i servise uradite sami i još još više jer nemate dizne kao kod dizela koje propadaju na miris loše nafte, plivajuće zamajce, razne filtere i sl.

Odgovori

branko m

druze ,kakve veze imaju plivajuci zamajci sa plinom,na C5 imas sigurno plivajuci ali mi nije jasno zasto mi srbi bezimo od plivajuceg zamajca bezimo od svake inovacije kao djavo od krsta,plin se sigurno isplati onome ko prelazi mnogo km kao sto je taxi i kurirske sluzbe a meni privatno za 10000 km godisnje ne znaci mnogo ako se uzme da kod plina ima dodatnih troskova kao reatest,zamena boce,i sta znam jos,za mene je dizel zakon vozim xsaru sa plivajucim 2.0hdi i imam prosek 4,5l/100km bez nekih jurnjava samo po ogranicenju i uzivaj

Инжењер

Батони, капа доле. Возим Југа 1.1 на ТНГ, за 600км дао сам око 3700динара, на аутопуту се возио око 120км/х. Притом, компресија није нешто. ТНГ је најбољи код карбураторских мотора. Повећај компресију на Југу на неких 11.5 : 1 и видећеш да на здрав и квалитетно сређен мотор, ТНГ је најбоља опција. Потрошња ТНГ-а ће ти бити мања, имаћеш нешто већу снагу и обртни момент. За вожњу у петом степену преноса брзином од неких 100км/х, имаћеш потрошњу скоро као дизел мотор а кошта ће те 2, нешто пута мање (зависно од цене горива).

benzin i samo benzin

branko m - C5 u koga se može ugraditi plin je benzinac , još nisam čuo daje neko u dizela ugradio plin. A plivajući zamajac imaju dizeli. Kakve veze ima plivajući zamajac? Kad crkne a crći će i kod tebe videćeš. Tema je isplativost plina u donosu na benzince i naftaše. Što se potrošnje tiče vozi ga ti 40 na sat četvrtom na ravnici i ssmanjićeš je za 1-1,5 lit , ali da li je to cilj vožnje i ove teme?!

branko m

benzin i samo benzin@,ma znam ja da ce on jedanput da crkne,pa i mi nismo veciti ali on evo 340000km jos uvek dobro pliva do duse mozda je to neko zamenio kod mene je zadnjih 25000km tj zadnje dve godine ali auto ide kao da ga nema kao da je obican zamajac ,a sto se tice plina ima sitem i za dizele samo jos nije stiglo da se uradi za automobile na kamionima se koristi uz navtu dodje se i TNG u nekoj kolicini da se smanji potrosnja dizela ,kad budu napravili za dizel automobile odmah ugradjujem

Aca

Kakve komentare pisete citajuci izmedju redova, vasi automobili su bili za presu jos pre 10 godina, tako da navedena iskustva plin, benzin i dizel okacite macku o rep. Usteda na plinu je kod svakoga drugcija ali je svakako ima pa sve je relativno sta se kome isplati. Ono sto niko ne pominje je veca vrednost vozila i brza prodaja, jer onaj ko hoce dizel nece ni gledati vas auto.

Odgovori

vlada

@Aca..Da,cinjenica je da se automobili na benzin /gas teze prodaju,a i cena im je dosta manja..Zasto je to tako ne znam,ali to je fakat..

Dragan

20 god po 40.000 km uvek dizel(vw) golf 1,dve golf dvojke ,pasat 1992god, sad imam 3 caddy-ja 2004, 2009, 2018MAXI NIKAD PROBLEM... za 20 godina sam sigurno ustedeo za koju diznu ili zamajac. :-) -Nek svako vozi sta voli-

branko m

zasto brza prodaja, pa ja moj auto ne mislim da prodajem ,vozim na dizel i bas me briga za plin

Naki

Iz tabela koje su navedene vidi se da se posle 11000 km dolazi na potrošene iste pare za benzin ili plin+ugradnja+atest+reatest. To znači da po sadašnjim cenama goriva posle 11000 km počinjete da štedite na gorivu. Lično vozim auto od 1.8l 84kw. prelazim oko 20000km godišnje i svakom bi preporučio mislim kome je stalo da uštedi na potrošnji da vozi na plin .

Odgovori

Dejan

Upravo tako, meni se isplatio posle 15.000 km i od tad samo štedim. A prelazim 30.000 godišnje u proseku. I nikakvih problema nemam - menjanje filtera radim sam, isparivač na 60.000 ili 70.000 i još po neka sitnica. Atesti isto nisu ništa mnogo. Dizela više ne bih uzeo nikad.

vlada

@Milan..Ja sam se recimo iznenadio,potrosnjom,pezo 1.6 hdi,/92 ks/putujuci ka Ostrogu,preko Bih/Foca/koji je daleko rastereceniji put,bez guzve,sa brzinom od 70-80km/h,a koja je bila 5.8-6 litara..Ceste promene u nizi stepen prenosa,nemogucnost koriscenja tempomata,uzbrdice i nizbrdice,su uzele danak u performansama i potrosnji..

branko m

nije mi bas ta racunica jasna ,prodjes 11000km i isplatis plinski uredjaj i ugradnju,mozda je to i dobar racun ali to posle trece ture po 11000km po meni znaci usteda ide tek u 4 godini voznje ili mozda i posle prve ako si na taxiju a ja prodjem 10000km u lokalu i ta boca bi mi toliko smetala da mi se ne isplati da vozim na plin imam pametnije stvari da nosim a ne neku kantu sa gorivom ,vidim ovde neko i u jugo stavlja plin pa koliki prtljaznik on ima vozis sebe i bocu onda bolje uzmes sluter koji trosi 2l/100km i nema bolje ustede

Milan

Vozim Ksantiju 2.0 16v, automatik. Prebacio plinski uredjaj iz drugog auta, naravno polovan, koji je vozio ko zna koliko. Potrosnja mi je od 8 do 18 litara, u zavisnosti od raspolozenja, vrste puta, zimskih guma, snega... Inace "malo" sam ostriji na gasu. Letos ka Grckoj preko Bugarske pri prosecnoj brzini od oko 140 na sat potrosnja plina preracunato u dizel 5,6 litara. Ulaganja oko plinskog uredjaja sem filtera nisam imao. Inace na plin vozim od 2001 raznorazna vozila i kada su bila ispravna na benzin nisam imao problema sa plinom. A tek prava usteda je na metan uredjaju...

Odgovori

vlada

@Milane,imao sam to vozilo..Potrosnja na auto putu,ne moze da bude ispod 9 litara gasa,sa doobrim motorom i dobrim uredjajem..Cak mislim da je gas u periodu 2005-2010 bio mnogo bolji nego sad.Cesto sam tad koristio i makedonski plin ali nije bila neka bitna razlika u kvalitetu..Mesecna kilometraza mi je bila izmedju 7 -8 hiljada km autoputa..Dakle,skoro idealni uslovi..A automatik menjac ima velikih prednosti u voznji,ali i poneku manu u potrosnji..Naravno, da ne treba da pricam da sam servis gasnog uredjaja radio na 20.000 km.Ne negiram tvoje misljenje,ali iznosim svoje koje je potkovano ogromnom kilometrazom..Naravno i servis vozila je bio po fabrickim normama..Veliki servis na 80.000 km,ulje p.sintetika total na 10.000.ulje na automatskom menjacu na 60.000 a filter ulja na 120.000,a sve to radjeno u citroen servisu/Kulic*Bgd/..Rezervor sa benzinom uvek pun,za svaki slucaj,a plin sipan nemilosrdno..

vlada

@Milan..Mislim da si letos imao tu potrosnju samo do Nisa i delu grckog autoputa..Od Nisa do Dimitrovgrada,je zahtevan put,nezavrsen auto put,ogromna guzva i na putu,a tek na granici,a kroz Bugarsku je takodje bila velika guzva zbog radova na putu..Tek da si isao alternativnim magistralnim putevima ka Bugarskoj i kroz Bugarsku ,potrosnja bi bila drasticno veca,zbog loseg i uskog puta,krivina itd..

branko m

na 140km/h potrosnja kod vaseg auta nije manja od 15l/100km plina a sve ostalo su price za malu decu a to je 7,5l dizeka sto je opet normalno za tu brzinu i snagu ,ne moze auto da ide 140km/h sa 4,5 ldizela moze ali 90km /h znam iz iskustva posto vozim dizela

vlada

Branko..Nisi imao taj automobil i ne mozes da pricas ono sto ne znas..Potrosnja gasa moze biti 15 litara ali pri brzini od oko 180-200 km/h..Naravno da ni na 140km/h nije mala,ali i nije preko 12 litara..

Milan

Moram da dodam, da ja nisam od onih koji lazu sami sebe. Moja Ksantija automatik na magistralnom putu pri brzinama 80-90-100 na sat trosi oko 8. U gradu ume da me razbije sa 18. Ljudi ne shvataju da zaista potrosnja mnogo zavisi od uslova na putu, nacina voznje, a i samog raspolozenja vozaca. A na putu za Grcku, Nis-Kresna u Bugarskoj je 280 kilometara, dopunio sam bocu sa 31 litar. Od Sofije ka Grckoj je uradjen fantastican auto put, doduse ne zavrsen na kome sam zbog policije vozio iza dva Bugarska auta nekih 25 minuta brzinom 180-190 na sat ali bukvalno. Da sam se na taj nacin vozio dizelasem slicnih performansi cisto sumnjam u prosecnu potrosnju od 5.3 litra. I da dodam da sam isao za Crnu Goru sa C5 2.2 hdi, 130 konja, manualni, prosek 6.5 litara slican nacin voznje, prosek oko 100-110 na sat ... Sve u svemu nije ni bitno ko kakvo misljenje ima da li dizel ili benzinac na plin. Svaki covek vozi auto koji prilici njegovom karakteru ili potrebama. Uzdravlje.

Milan

Vlado, u sustini smo se razumeli po pitanju potrosnje plina. Moja Ksantija je inace fabricki bila sa manuelnim menjacem i ja sam mozda jedini na ovom svetu ko je auto prebacio na automatski menjac.

vlada

@Milan..Reci mi molim te koliko te je kostalo prebacivanje sa man.na automatski..Jer,kada mi je crkao automat.menjac/na 450.000 km/ prebacio sam manuelni i kostalo me 500 eur..Vecina citroen servisa,to nije htela da radi ili su im cene bile enormne..Ima mnogo posla,ali najzahtevniji je ubacivanje elektroonskog snopa,koji je poseban za automatik..A za manuelni je ekstremno prostiji..

vlada

@Milan..Verovatno imam kompletnu instalaciju od automatika..Ako ti nesto ustreba,dacu ti..

Milan

Vlado, sada automatik za Ksantiju kosta od 70 do 100 evra plus oko 3000 dinara za ATF. Ja sam moj menjac platio 50 evra sa rucicom menjaca, sajlom, pedalom. Covek mi jedino nije dao pokazivac brzinekobi stoji levo pored rucice, zaturio ga negde. Inace je moje Ksantija jedinica, 97 godiste. Eto to mi treba i sama rucica ako ti je zdrava. Moja je ispucala. Naravno, da mi prodas. Inace lamela, korpa i druk lager za moju Ksantiju oko 13000 dinara!?

branko m

[email protected] imao xsantiju i verovatno ni necu je imati imam nesto novije xsaru

vlada

@Milan..Rucica se sama raspada,zasto ne znam..Jednostavno popuca poput kinder jajeta,a i plastika je otprilike toliko debela..Na novijem modelu,je elegantna zaobljena rucica,ali kazem posle odr.broja godina i koriscenja popuca..Moram da te upozorim,drugarski,da atf ulje sluzi samo za ispiranje prljavog menjaca,i da se menja posle 500 km..Za menjac se koristi iskljucivo total ulje za automat.menjac,ili druga marka,zaboravio sam koja..Nekada je bila oko 100 e 3 litra,a sad je verovatno dosta jeftinije.. A za rucicu,ne kupuj polovnu,ako uopste nadjes,vec uzmi novu koja je 500-1000 din pa koliko traje..Inace atf ulje nije za automt.menjac,nikako,ako zelis da ti traje..

vlada

@MILAN,nesto mi nije jasno...O kakvoj sajli,i pedali pricas,i lameli,ako imas automatik menjac?Automatik nema nista od toga,samo rucicu i sipku koja ide do menjaca..To je sasvim drugi sklop,koji ima dvadesetak lamela,zupcanike,hidraulicne ventile..Totalno se razlikuje od manuelnog,i nije nimalo jeftin..Dobrog/uslovno/ menjaca nema bez 200-300 e..

vlada

@Branko M..Nemam ni ja Xantia,ali sam je imao nekad..I moram da ti potvrdim da je visestruko bolja od xsare,po raznim pitanjima..Luksuzniji auto sa mnogo opreme..Nose iste motore,i mnogo su lepsi..No, svako vozi ono za sta ima,i ja tvrdim da je xsara odlican automobil za taj novac..Xsara je neugledna ali pouzdana sto je vrlo bitno..Sto se tice plina dao sam svoje misljenje koje je argumentovano,bez lazi,jer su 1.8 i 2.0 automobili bilo koje marke velike trosadzije..A tek ovi stariji sa karburatorom,katastrofa..Bilo bi glupo da ti ja sad pricam kako imam prilicno nov automobil jer to nije tema komentara..Nijednog trenutka se nisam mesao u potrosnju xsare,iako znam da su hdi motori izvanredni/imam ga/..Zato nema razloga za ljutnju jer se u nekim segmentima slazemo..

Milan

Vlado, rucicu menjaca sa samim automatskim menjacem povezuje sajla, tj. neka vrsta trakaste sajle koja klizi kroz buzir. A lamelu sam spomenuo zbog uperedjivanja cene sa cenom polovnog automatskog menjaca. A menjac kao sto rekoh kosta 70-100 evra. Ksantija 2 koristi menjac kao u C5 i on kosta oko 200-250 evra. A za rucicu si u pravu, raspada se sama od sebe. Ja sam moju prilepio pa se jos uvek drzi ali verujem da nece jos dugo. Ako nadjem nekog majstora da je presvuce kozom resicu je trajno. A ulje koje sam sipao je FEBI za automatske menjace, po kvalitetu za generaciju mog menjaca. Ali mi jos uvek fali pokszivac stepena prenosa.

Milan

Vlado, a pedala je za kocnicu. Kod manuelnog je mala a kod automatika je velika... Pozz.

Marko

Ma kakva bre servisiranja plina kurci palci Auto se vozi samo na plin zadnnih 7godina i nikakvih problema, ma ušteda je nezamisliva u odnosu na benzin....

Odgovori

Dejan

Ja ga servisiram, ali sam menjam filtere, a znam gomilu njih koji nikad ništa ne rade na plinu, nego prodaju auto tako posle 7-8 godina a da ništa nisu pipnuli.

Darko

Ja imam plin u ford fieati 1.4..91 godiste.. Potrosnja plina mi je u gradakoj voznji 9l..na otvorenom.. Ispod 6 litara... Benzina mi trosi preko 9 litara u gradu... Tako da mi se visestruko isplati.. Jer sam ove godine presao 25 000 km od toga sam mozda 500 provozao na benzin... Inace zadnjih 5 godina cak i zimi pali bez problema na plin.. I mnogo mirnije radi nego na benzin...

Odgovori

branko m

a ovo je fenomen,benzina 9l a i plina isto 9 l a zna se da plina mora vise da trosi zato sto je slabije gorivo i to skoro 30posto

Milan Stojkovic

Nije fenomen to je moguce ,recimo ako auto ima karburator moze da bude rastelovan i smesa bude bogata te trosi mnogo ,za rad na plin karburator nema uticaja jedino podesavanje je na ventilu za plin.Kod sekventa takodje moze da trosi vise benzina ako su dizne lose.

branko m

milan@ ford fiesta 91 ne treba da ima raburator vec multipoint sistem ,imao sam eskorta sa tim motorom i nije bio sa karburatorom ( tacnije sin je imao i kupili smo plinski uredjaj na buban potoku nov i nikada ga nismo ugradili jel kada poceo da vozi taj auto je imao malu potrosnju da se nije isplatilo da voza tu bocu u prtljazniku motor 1,4 EFI) inace ja samo dizela vozim

sart

Na plin moze da vozi onaj kome je samo da ustedi novac a za performanse auta bas ga briga, vozio sam par god na plin auto sa motorom od 2.0l i 136 ks, posle 1.9tdi 116ks i razlika je neuporediva, ovaj dizel bi mogao da voce jos jednog takvog za sobom i opet bi bolje isao. a da ne prica o obrtnom momentu koji mnogo dobro dodje prilikom preticanja. A i taj odlazak u servis zbog plina svaki cas, ma nema tih para koje su vrednije od zivaca...

Odgovori

Gago

Da li se neko upita koliko kosta dizelas krs za odrzavanje! SA VELIKIM OBRTNIM MOMENTOM.

Boban

Da nema para vrednijih o zivaca slazem se,ali evo samo malo poredjenja,dizna za benzin otprilike max 20 evra ,za dizel 150 remontovana nova oko 250,akumulator benzin 55ampera 7000 din ,dizel min 75ampera min 10000 din,sta je sa fap filterom koji benzinac nema,sta je sa plivajucim zamajcem,eger ventilom,aditivima za naftu,da ne pominjemo nedaj boze bos pumpu.Ne slazem se uopste sa tvojim razmisljanjem.

vlada

@Sart..Reci jednom sta vozis,svemirski brod na atomski pogon?Kad pocnes da pises nebuloze,uvek se nasmejem tvojoj pisaniji..Svaki 2.0 od 136 ks,jede za dorucak taj tdi sa 116 ks,cak i sa plinom..Kad porastes,stvoris porodicu,i prestanes da divljas po putu,tad ces saznati da nemas toliki IQ koliko zamisljas sa imas..

vlada

A kad pomenu neko odrzavanje dizel automobila..Jaooooj..Muka me hvata kad pomislim..No,to su kvarovi sa vecom predjenom kilometrazom..Ali varate se ako mislite,da benzinski motor ima jeftine kvarove..Nravno,to vazi za novije automobile,i danas sutra videcete da sve to i nije bas tako kao sto ste mislili..Ne bih ni ja znao,al uverio se na sopstvenom primeru..

Sale

Razlika koju spominjes nije benzin/dizel ili plin/dizel nego turbo ili ne. Slazem se nedostaje snage benzincu bez turbine, ali poslednjih godina i za to postoji resenje i zove se turbo benzin. Ja dizela nikad ne bih uzeo delom iz razloga koje Boban dole spominje, a delom iz razloga sto ne volim vibraciju koju dizel proizvodi na volanu. Prbolem buke su resili, ali vibracija je ostala. Tako da je za mene jedina opcija turbo benzin/plin. Eventualno bih razmislio o dizelu da zivin negde na zapadu gde je plinsta instalacija 3000e, gde mogu da kupim novog dizela i gde je dizel 20-30% jeftiniji nego benzin. Po meni je mnogo veci rizik kupiti polovnog dizela nego polovno bilo sta drugo, ali praktikujem da kupujem vozila bez plina i da placam ugradnju u servisu koji je to puno puta za moje automobile radio.

Стева

@sart Кажеш: Na plin moze da vozi onaj kome je samo da ustedi novac a za performanse auta bas ga briga" А ја кажем да причаш напамет. Имам сааб 9000 турбо са 150 кс па сам га насвирао на око 220 кс и уградио плин код крштеног мајстора. Иде к'о блесав свеједно да ли је на плину или бензину.

branko m

evo ja vec dve godine vozim dizel krs i nisam imao nikakve popravke znaci rashod samo ulje i filteri kad za to dodje vreme a prelazim 10000 za godinu takve su mi potrebe nisam taxi,a dizne koliko kostaju nije vazno ni plivajuci me ne zanima koliko je jos odlicno radi a potrosnja prosek 4,5l/100km po bord komp a provereno i na kanticu skoro da se slaze i sta mi onda treba plin

sart

Vlada. kao prvo ti si lik koji mnogo pametuje, gledajuci sa svoje perspektive, ne shvatajuci da smo ovde u komentarima mnogo razliciti i mnogo rarlicite automobile vozimo, a i primanja su nam razlicita. Tako da bi ti bilo bolje da prvo razmislis pre nego sto napises neku nebulozu! ja sto sam napisao to je moje vidjenje stvari, i moje iskustvo, ali to ne znaci dabi sada sve tu ubedjivao da je to br1 a drugo ne postoji.

sart

Steva. Ok, slazem se sa tobom, znam sta je saab, ima ga drugar, i jeste zver od auta, ali nisu sva auta takva, ja sam imao lose iskustvo sa pasatom b3 2.0 16v 100kw DOHC, koji je na plin bio katastrofa, a posle sam pomenuo isto pasata b5 1.9tdi, nije ni ovaj isao bog zna kako, ali opet daleko bolje od predhodnog.

vlada

@sART..Ja pricam iz sopstvenog iskustva,i zato se ponekad i nasmejem na necije nebuloze..No ,kad vec pametujem,nikako da pojasnis sta to vozis,raketu,svemirski brod,mig 29..

sart

vlada a sta tebe boli k...c sta ja vozim, nego bolje bi ti bilo da oladis malo, tvojih komentara ovde ima vise nego govana a takvog su i sadrzaja, kenjas,lupas, mudrujes na skoro svaki komentar ovde, a nemas blage veze ni o cemu sta hoces da objasnis. Dosadan si ko proliv!

vlada

@Sart..Mogu ti reci da i ti davis ko pijan pizdu..Nemas argumente ni za sta i lupetas sto god da napises..Ja uvek pitam ima li neko argumentovano da negira..Ti se uvek prvi javis i pocnes da brabonjas i naravno promasis zadatu temu...SEDI JEDAN...Ti nisi za konverzaciju,niti posedujes IQ za bilo koju temu..Kad porastes,javi se,mozda i naucis nesto..

Dejan

Isplati se ako se iole vozi. Imam jedan auto gazi mnogo i isplatio je za 10 godina sva ulaganja u njega, ne samo odrzavanje vec i registraciju i atest. Drugi auto mi je presao 10.000 za 6 godina i nema plin odnosno nema svrhe ugraditi ga. Najvaznija stvar kod prvog je da je ekolosko vozilo i dobrodosao je u sve svetske metrpole, u Nemackoj ima zelenu 4 ekolosku nalepnicu, a euro2 je, iz 1997... dizel vozilo s druge strane da bi bilo egal mora biti minimum euro4 odnosno euro5, zavisi od grada i drzave.

Odgovori

Nenad

Da li se isplati ugradnja TNG uredjaja u auto od 2000 kubika i 150ks mesecno prelazi oko 350-400km hvala unapred

Odgovori

Samuel

To je diskutabilno, posto relativno malo prelazis kilometara, ugradnja plinskog uredjaja bi ti se isplatila tek posle nekoliko godina, a nije stvar samo u tome da se otplati ulozeno nego i da se kasnije ustedi, tako da bi racunice imao tek posle mozda 5_6 godina. a sve zavisi koliko dugo planiras da drzis auto u svom vlasnistvu!

Debejko

U zavisnosti od modela (i cene uređaja, naravno), a za navedenu kilometražu, isplati ti se posle 3-4 godine, ne ranije.

ZNBg

Ja već 10 godina vozim Pežo 307 1,6 110 KS sa plinom. Uglavnom po gradu. Na 10.000 km ušteda je bila 350-400 EUR, zavisno od odnosa cene plina i benzina koji varira. U tvom slučaju ušteda na 10.000 km bi trebala da bude 450-500 EUR jer auto sa 2000 kubika više troši. Cena za TNG uređaj sa ugradnjom oko 500 EUR + 100 EUR za atest. Raspitaj se za cene u više servisa - gledaj one malo skuple a proverene u praksi, pa proceni.

ZNBg

Da dodam: vožnja na TNG se ne isplati ako se uglavnom vozi na kratkim relacijama 5-6 km ili kraće. Pošto se motor uvek startuje na benzin (kod sekvent uređaja) a na plin uređaj sam prebacuje tek kad se zagreje na nekih 40-50 stepeni.

Milos Mijalkovic

Vozio sam Pezo 309, 1.3 karburator verzija sa ugradjenim plinskim uredjajem, presao sam 20.000km i nikada nikakvih kvarova nisam imao, trosio je 7 L/100km mesovite voznje, lepo je primao gas, palio je zimi na Plin bez problema i na -20, Plin nije bio upisan u saobracajnoj tako da nisam davao novaca za atest. I dan danas automobili sa plinom bez atesta prolaze tehnicke preglede, imam par kolega koji su prosli.

Odgovori

sart

To ti verujem jer ja sam tako regisrovao prikolicu. U ovoj drzavi sto se zakoni vise poostravaju to se vece rupe otvaraju!

Miki Miki

Fiatov motor,koliko trosi opelov 2.0dti kod vectre?

Odgovori

Goran Jovanovic

Presao sam 98000 km za 2 godine. Samo plin stedi novac! Dizel je za traktore!

Odgovori

Dejan

Dizele nisam voleo ni one stare što rade kao traktor i ne idu nikako, a ne volim ni ove nove što im crkavaju dizne, plivajući, pumpa visokog pritiska, DPF filter, filter nafte košta kao da je od zlata, osetljivi na loše gorivo, a opet troše dva litra manje od sličnog benzinca.

Mrdak

1.9 sdi i nema turbine, zamajca...

Odgovori

branko m

sta ima taj auto kad nema turbinu,zamajac kako to radi bez tih delova

Sale

Za Branka, ima dizel motor koji savrseno ubrzava, das gas, otpijes gutalj kafe i vec je poceo da ubrzava. Ne moze da se pohvali nekom masimalnom brzinom, ali sa disciplinovanom nogom na gasu moze da trosi 4-5L. Ne bira vrstu i cistocu dizela, a verovatno bi mogao i na zejtin da radi ako se bas ukaze potreba. Golf II ili MB 123 samo malo savremenije

branko m

sale,znam to jedanput sam probao od drugara mecu 123 200d ide kao FAP13 ,neko da mi je pokloni ne bih je uzeo ,das gas imozes da odspavas partiju dok dodje do 100km/h,nedaj boze da obilazis kamion koji ide 80-90 a ti iza pa treba ti kilometar da ga prodjes,za ovo si u pravu ja raznisljao da kupim gof 3 karavan pa da vozim na zejtin 90din/litar i evo ustede

Marko

Za plin niko se nije javio (iskreno) da kaze koliko je puta isao kod majstora jer je neki sitan kvar imao,tipa 1000din trosak. Pa tako 10 puta godisnje,nije malo. Koliko vremena izgubis sa majstorom,koliko benzina potrosis kad prestane plin da radi pa vozis na benzin,sve je to relevantno. Ja sam vozio punta 2 1.2 8v cist benzinac i po gradu je trosio 6 nekad 6,5 plafon i na takvim kolima netreba plin pa koliko god da preazis km. Pisu ovde ljudi dizelima otkaze turbina to je trosak,jeste ali ti pomenis jednu turbinu koja kosta manje od ugadnje plina a da ne spominjemo atest i reatest pa ti vidi gde si. A sve ove stvari vezane za plin kostaju i u novcu i vremenu a to ljudi ne racunaju. Plin je isplativ samo ko vozi neke jake benzince a i tad je isplativiji od benzina.

Odgovori

Milos

Evo druze ja imam plin,corsa c 1.4 16v....ugradjen 2016,na 177000,sad imam oko 226000...od susreta sa majstorom,samo 3 puta na zameni filtera bio(cena oko 1500),posto je namesteno da pisti na 15000km,i jednom da mi dotegnu neko crevo do injektora sto vodi,malo popustilo pa se osecao plin...inace nikad problema sa njim...trosi mi izmedju 7 i 9 litara plina,sa tocak bocom od 42 litre,bar je na toliko pune predjem leti izmedju 520 i 550km,zimi je oko 420 km neka donja granica,ali vozim dosta po selu,gde je dosta uzbrdica,neociscen sneg itd...

Djorke

Pa sad … ne pamtim kada sam vozio auto kod majstora zbog plinskog uređaja, a kamoli često. Jednom u par godina zamenim filter i to mu je to. Inače, isplati se i na malim kolima plin, ali svako ima svoju računicu šta mu se isplati, a šta ne. Moj godišnji prosek je 25-30.000 km, pa se meni isplati i na malom autu da ga imam (jednostavno, na tu kilometražu, s obzirom na finansijsku situaciju, može dosta da se uštedi). Vozim na plin od 1998, tako da je moje iskustvo da treba kod proverenog majstora sve to ugraditi i naštimovati, pa probleme nećete imati.

vlada

@Marko,ja sam opisao,vecinu tih stvari,najrealnije sto moze biti..Potrosnju,odrzavanje,no ne mozes detalnije da pises,jer ne dozvoljavaju..

Sale

Za svaki mail servis (15000) zamena malog filtera, na svake dve zamene malog filetera zamena velikog filtera, prakticno jednom godisnje (ja praktikujem da to bude pred zimsku sezonu). Pri svakoj drugoj zameni velikog filtera (60000) ciscenje isparivaca i zamena seta membrana (ako je neophodno zamena isparivaca, jer je nas plin dosta prljav pa ostane neka smola u isparivacu koja se tesko cisti). Nisam ni na jednim kolima stigao do zamene boce, ali sam reatest radio. Bitno je ne stedeti na ugradnji i naci nekog ko ce to lepo da uradi, a onda ne menjati majstora za svaku sledecu ugradnju. Znam dosta ljudi koji idu jednom u mesec dva na servis plina jer nesto ne radi kako treba, nikad nisam imao taj problem, cetvrti auto na plin, oko 230 000 na plin sve ukupno.

Sasa

Ako je auto (motor) dobar i ako je dobar majstor ugradio plinski uredjaj nema problema. Ja sam presao 90.000 km bez problema. Tu i tamo neke sitnice, ali koji polovan auto predje 90.000 a da nema nijedan problem?

Bojan

Ako si išao 10 puta godišnje kod majstora zbog plina u kolima, sigurno ti ga je ugradila moja pokojna baba Zorka, koja nije znala ništa o kolima sem da sedne u njih i da se voza, ali je zato prvila krofne do jaja!

Ivica73

Druže, očigledno da si ti imao nekih grdnih problema sa majstorom za plin. Vozim na plin od 2004-te godine, prešao sa 2 mazde preko 200.000 km, BEZ IJEDNOG OZBILJNIJEG KVARA. Na prvoj sam ugradio nov uređaj za pogon na TNG, a drugi sam kupio sa ugrađenim sekvent uređajem, a za sve ovo vreme sam neka dva puta imao sitne zezalice, tipa zamena filtera i gumenih creva zbog reatesta. Tako da, plin je majka!

Ivan mladenovic

Ja taxiram i prelazim min 120km dnevno prosek neki 170km po meni dizel se vise isplati jel dizel mozes kupiti od kamiondzija tj na crno na 120din prosecna potrosnja je 6l kombinovane voznje a vozio sam i na plin nemoze da se poredi voznja plin secka slabo vuce u leru zimi trosi ko tenk sa dizela se grejem po pola sata e sad odrzavanje moj auto ima obicne dizne i to gorivo sto sipam te kamiondzije toce na zapad tako da je kvalitetnije nego ovde

Odgovori

benzin i samo benzin

U pravu si . Uštediš kad kupiš na crno. Pa uštedi još više tako što ćeš da ga kradeš dok kamiondžije spavaju. To nije način za poređenje isplativosti jer ne mogu svi ni da kupe na crno ni da ukradu.

vlada

Da,plin zimi,drasticno vise trosi,jer nasi proizvodjaci muljaju sa kolicinom butana u smesi....

Alfa 147

U novembru 2017 uzeo Alfu 147 1.6 twin spark. Plin ugradio u martu mesecu, ugradnja + atest 500 evra. Potrosnja duplo manja, koliko predjem, isplatio se posle 4 meseca! Letos na more do Lefkade, 3000 km = 220 evra! Rezervoar 32l , po gradu predjem oko 250 km. Primeti se manja razlika u odnosu na benzim, ali neznatna. Kod nas kvalitet plina dosta los!

Odgovori

Boban

Jel znaš zašto vozači Alfe idu u raj? - Pa pakao su već prošli

vlada

@alfa 147..Napokon,objektivan komentar..

Srdjan

Samo kad sam izbacio to s*anje iz auta, od tog plina jedino što sam imao od auta je kontantno štucanje, problemi sa raspršivačem, dešavalo mi se i da se ugasi u sred vožnje! I non stop kod majstora, promeni ovo, promeni ono, sad odradi sevis, pa plati reatest.. pa ajmo lolo nanovo.. muka da te uhvati. SAMO BENZIN ! Nek troši, al nek ide kako je predviđeno!

Odgovori

Ivica

Očigledno da si imao loš ili loše ugrađen uređaj, vozim već oko 14 godina na plin i NIKAD ali NIKAD nisam imao ozbiljniji kvar. U prvi auto sam ugradio nov i trajao je 11 i po godina, a da nije zaglavio u poplavi, ko zna koliko bi. Drugi auto sam kupio sa ugrađenim uređajem i nemam nikakvih problema već 40.000 km. Samo su jednom zamenjeni filter i creva, sekvent je u pitanju.

Marko

Slozio bih se sa ivicom, los uredjaj i los majstor. Moj matori i ja sami ugradili plin u auto i tako se vozi i leti i zimi bez problema, samo na plin. Jedino smo menjali one gumice u isparivacu..

Dejan

Loš auto ili loše ugrađen plin. Ja vozim na plin skoro 20 godina, na različitim kolima i ti si definitivno izuzetak kad su takvi problemi u pitanju.

Zoran S

Vidim da komentari o plinu uglavnom pokazuju ili neznanje ili iskustva sa ugradnjom sto jeftinijih i samim tim losih uredjaja. Dobar plinski uredjaj ne pravi probleme , potrosnja je pola od benzina i nema gubataka u performansama. I naravno postovati pravilnu upotrebu. Auto se pali na benzin i leti za minut prebaci na plin a zimi ( temperature ispod nule) za 4-5 minuta . Najveci problem lezi u tome sto se ne postuje to pravilo vec pojedini misle da nikad vise ne moraju koristiti benzin ako imaju plinski uredjaj.

Odgovori

Marko

Meni tako riknula pumpa za gorivo, al eto vec godinama palim i vozim samo na plini bez problema..

S

Vozim na plin od kako je plin poceo da bude aktuelan u Srbiji. Jos kad je plin bio 28 din. Imao sam par automobila (stojadina, pezo 305, vektra a, reno 5, zafira a) svi su isli na plin. Trenutno vozim zafiru a 1.8, trosi oko 10l. Prelazim godisnje oko 25000. Mogu vam reci da se plin itekako isplati. Sto se tice kvarova, stvarno nisam imao neka neprijatna iskustva, najskuplji kvar mi se desio ove godine sa nekim modulom i on je kostao 50€. Redovno odrzavanje motora, redovni servisi i auto nema problema sa plinom. Cena ugradnje je pala, tako da mislim da je sada jos isplativije.

Odgovori

Dejan

Sećam se i ja kad je bio 28 dinara. Ne mogu sad da zamislim... Da sam imao pameti, pa da ne izlazim iz auta.

Milos

2003 plin je bio oko 18 din. Smesno jeftino bilo

Debejko

Jednom i za sva vremena - ko god vozi automobil cele godine, uvek se isplati ugradnja plina i tačka! Neko na stariji auto ugradi uređaj od 350e i ispalti mu se već posle 4 meseca, a neko plati 1200 e i više, pa čeka i po 2 godine na ''povraćaj'' uloženog, ali ne postoji (normalan) automobil za koji bi ugradnja bila neisplativa. Samo je pitanje vremena kada će vam se isplatiti i kojom brzinom. Varijacije na temu jesu ogromne, ali je rezultat uvek isti.

Odgovori

Zeljko

Voznja na gas se mnogo isplati. Vozio sam na gas 4 automobila, 3 na benzin. Redovno skupljam racune svaki put kada sipam gorivo. Prosek benzin 18000 din mesecno. Prosek gas 11000 din mesecno. Izracunato na 7 automobila i 8 godina proseka. Za dizel ne znam prosek, ali znam da odrzavanje dizela i benzin/gas ne moze da se poredi. Pa vi kako hocete.

Odgovori

mile lale

a sta ce tebi plin kada imas da das 18000 dinara mesecno? plin u auto stavlja muka koja nema da sipa benzin pa gleda kako da prevuce mesec, znaci ili ne trosis toliko nego samo lap...s da ti bude kako si potrosio puno para na plin za mesec (a presao 500km u tom mesecu) ili uopste i nemas auto ali si hteo malo da pises jer te ovo ama bas nista ne kosta. a sto se tice i te cifre koju si pomenuo ako imas mesecno da das 18000 dinara za gas toliko ces dati i za benzin ili naftu samo sto ces se manje voziti. imam jos jedno pitanje kada (ako imas auto) ga budes prodavao sta ces reci koliko je presao kod tebe obzirom da trosis toliko novca mesecno za gorivo?

Debejko

Mile Lale, mnogo si se nešto uzbudio oko tuđeg novčanika. Stres ubija... Lepo čovek objasnio šta gde kako pošto i zašto, a ti se nerviraš. Nije zdravo

mile lalae

nek si ti debeljko ziv i zdrav a nemoj se SIKIRATI oko mog stresa. sto se tice objasnjenja coveka i ti si isti kao i on verovatno pa je red da branis istomisljenika. samo nemoj da pomislis da sam se opet uzbudio oko tvog ili nekog drugog novcanika, meni ni iz dzepa ni u dzep pa ne vidim sto bi se uzbudio a isto tako ne vidim ni razlog da naduvavate vase potrosnje kada znamo svi da nije tako. Ali ako je vama lakse jeste istina je PUNO trosite svaka Vam cast, jedino sto ste onda omasili temu jer bi trebali da pisete nesto na temu dobrog zivota ako imate da date 18000 dinara i vise samo na gorivo. koliko li Vam onda izadju ostali mesecni troskovi ili Vi sem goriva nemate vise nikakvih troskova

Debejko

Gospođa i ja ukupno pređemo oko 20,000km godišnje, što je oko 130e mesečno za gorivo. Vozimo decu na trening bar 5 puta nedeljno, imamo ih troje. Jel ti sada lakše?

dod

Najisplativije je sipati u Bosni dizel a ko je blizi moze i benzin da se isplati

Odgovori

Debejko

U Siriji je dizel još jeftiniji. Voziš se skoro džabe...

Boban

Mozes i jestivo ulje ono ti je jos jeftinije.

vlada

U RS jeste gorivo jeftinije,ali treba doci i vratiti se odatle..Za pogranicna mesta je lako,svi ostali bi morali da sipaju najmanje 100 litara da bi bilo neke racunice..No za 1000-2000 ustede,se ne isplati preci veliku kilometrazu placati auto put,zeleni karton,cekanje na granici,lomiti automobil,a pumpe na samoj bos.granici imaju losije gorivo i kradu na kolicini..Bosanski plin jeste bolji od naseg,a za dizel nisam siguran,sem sto je jeftiniji..Sem toga,mogu da se dese nepredvidjene teskoce,tipa carine,itd itd..Postoje ljudi koji donose na adresu vaseg stanovanja,ali,iskljucivo od tonu pa na vise..No,cistoca tog goriva je diskutabilna..

Dejan

Ma u Venecueli najjeftinije. :)

sart

vlada. opet pametujes, lepo ti kazem saberi se i oladi glavu malo! dod se zjb a ti se primi ozbiljno!

vlada

@Sart..Pa napisi i ti nesto pametno,da te svi razumeju..I argumentovano pojasni neko vidjenje stvari..Komentarisao sam Dod,i sve je tako kao sto sam rekao..Jedino nisam pomenuo da ja mogu da prenesem koliko hocu,i sta god hocu,ali ne radim to..I ovo je argumentovano,a ti pokusaj da napises bilo sta..

vlada

@Sart..DOD se uopste ne zajeb.zna covek sta prica...A i ja znam sta dod prica,samo ti nemas pojma...Al pravis se da sve znas..

Jole

Pa kad ste vec toliki matematicari sto ne izracunate koji to dizel trosi samo 6l dizela?Pa turbina,zamajac,dizne,dpf filter...e moji "strucnjaci.Vozi se na plin i uzivam,potrosnja 9l.

Odgovori

Polovni Automobili

Šta tu ima da se računa? Postoje dizelaši koji troše 6 litara. A da su dizelaši skloniji skupim kvarovima, to je istina, ali kako to da se ubaci u računicu?

Sale

Vozim Opel Corsu D 1.3 cdti potrošnja po gradu 4 litre, na otvorenom 3 litre, naravno normalne vožnje, ako neverujete pogledajte specifikaciju vozila. Što se tiče gasa, isplati se svakako, ali je auto mrtav čim dođe neka veća uzbrdica, auto nema nikakvu snagu.

Momo

Evo ne verujem ti jer imam Punta sa istim motorom, i ne moze da trosi 3 litre osim na 50 kilometara. A da trosi malo trosi, a kako trosi tako i ide. Pllin naravno da se isplati, osim u slucaju da ne zadrzavas auto, kupis krs od auta sa vec ubacenim smecem ili nadjes budalu da ti ugradi neko smece. Vozio sam skoro 200 konja turbo benzinca na plin i isao je ko metak i trosio je u proseku 10-12 litara plina. Naravno kad sam nasao normalnog coveka da mi podesi uredjaj koji je na pocetku lose postavljen. Znaci sto se tice plina, auto mora da bude 100 % ispravan, i mora krsten majstor da ga ugradi i nema problema. A dobrih majstora ima koji ugradjuju vec za 400-450e za 4 cilindra, mozda i manje. Porediti dizel sa toliko potencijalno skupljim kvarovima i plin sa filterom od 1500 dinara je smesno.

Dzonni

Moj bmw 320d od 163ks trosi prosek 6 litara,40% otvroren put,60% grad..i to normalne voznje,da ga stedim,spustio bih za nekih 0,5-0,7l.

Milivoj

Dzoni a dali bi mogao da spustis za 0,76 ,daj bre kako dolazita do tih racunica u potrosnji +/-0,7

Igor Mladenović

Vozac sam vec 23 godine i puno kilometara prelazim na auto putevima poslovno ali i u samom centru grada privatno. Mogu Vam reci da je za auto put najekonomiciniji neki 1.6-2.0 dizel. Za grad je na suprot tome jeftiniji kako za nabavku tako i za odrzavanje i voznju neki 1.0 do 1.2 benzinac (clio, 206, twingo, yaris, polo, corsa i slicno) . Vozio sam i na auto gas pre desetak godina i vise sam provodio vremena kod majstora ne go sto sam se vozio a ako na to dodam i sadasnje komplikacije u vidu skupe ugradnje pa idi na atest pa idi u sup menjaj saobracajnu i dok mi saobracajna stigne dva puta cu do mastora na stelovanje. Neko ce reci nisam pogodio dobrog majstora za gas, e pa sad cu i omajstorima baviti.

Odgovori

Zlaja

Odgovor, je jednostavan, imao si lošeg majstora i loš uređaj.

Nesa

Vozim auto na gas od 2011 god. (Megan 2 1.6 16 v). Moja iskustva su sledeca; Svako ko prolazi malu kilometrazu apsolutno se ne isplati ugradjivati TNG. Onaj koji vozi uglavnom gradsku voznju takodje se ne isplati. Onaj koji vozi po autoputevima i puno km. apsolutno treba ugraditi TNG. Troskovi u vezi ugradnje odrzavanja atesta, reatesta servisa za moj auto su oko 600 evra za 8 god.. Sve treba staviti na papir pa lepo izracunati . U racunici veoma je bitna cena gasa koju placate. Noviji automobili ne trose ni mnogo benzina pa i to uzeti u obzir.

Odgovori

Zoran S

600 evra za reatest ??? Za 8 godina je jedan reatest i ne menja se boca (na 10 godina se menja)

Polovni Automobili

Zorane, Neša je u tih 600 evra uračunao ugradnju, održavanje, atest, reatest i servise. Ne samo reatest.

Goran Budanovic

To mora da je bio veoma los uredjaj kad je trebalo toliko servisiranja?

4x4

Plin je dobar samo da unisti auto i pokida vlasniku zivce. Ko hoce da se vozi ko covek ili dizel ili beznin ili struja, pa kome sta odgovara, plin nikako u novija vozila, isplativ je eventualno u Ladu 1600 specijal i ostale modele na tom tehnoloskom nivou. Da ne pricamo o atestima reatestima i ostalim zavrzlamama.

Odgovori

mile lalae

na naftu se ore, na plin se kuva, NA BENZIN SE VOZI

darko

vozio sam nekada bmw na plin vec ugradjen dve godine nikada nikakav problem nisam imao zamenio auto cist benzin uzas sada ponovo na plin karavan megan neverovatna razlika koliko vise predjenih km investicija koja sa sigurnuscu se isplati dizeli su prica za sebe pogotovo za ove sto su presli 200 hiljada i vise ko vozi dizelasa zna o cemu mislim

Dejan

Da je to istina, onda bi ljudi odavno prestali da voze na plin. A kola na plin sve više i više.

Rade Petrovic

Pa...u principu, odgovor je svakako individualni utisak, koji zavisi upravo od mnogo faktora i detalja, a dosta i od samog utiska. Pretpostavljam da vecina vozaca koji ugrade plin, ne urade opseznu istragu i proveru svih detalja koje ste naveli, a koji svakako imaju uticaja na ukupnu procenu ustede. Mnogi se odluce na taj korak i jednostavno porede kolicinu novca kojom sipaju plin, u odnosu na benzin koji su sipali ranije. Cifra je svakako manja i to se uzima kao reper i merilo za isplativost ugradnje. Medjutim, naravno da nije bas tako. Donekle je povoljnije ako se kupi auto sa vec ugradjenim uredjajem i atestom na vise godine, uz uslov da je i servis uredjaja tek uradjen i da ulaganja nema na krace staze. Posedujem automobil na plin i drugi automobil na dizel, sa gotovo istom snagom i kubikazom. U potrosnji, to jest isplativosti, gotovo da nema razlike. Ostali faktori u vezi odrzavanja su prica za sebe, kao i cena samih vozila u startu. Ne postoji univerzalni odgovor na ovu temu.

Odgovori

Goran Budanovic

Mozda bi vam bilo najbolje da uporedite mesecne troskove automobila koji prelazi iste razdaljine, svaki mesec, u istom godisnjem dobu, s tim da jedan mesec vozi samo na benzin, a drugi mesec na gas. Kad je vec ugradjen plinski uredjaj, ako je sekvent i dobro podesen, potrosnja gasa je skoro istovetna sa potrosnjom benzina (2 razlicita automobila, manje snage, sa 2 razlicita plinska uredjaja sam koristio i nakon 11 godina ukupno, to je definitivno bas tako). Troskovi reatesta jesu cak i manje od 6000, ali to se radi svakih 5 godina, sto ispadne 1200 dinara godisnje ili 100 dinara mesecno. Servis gasnog uredjaja, ako je kvalitetan i dobro podesen se svodi na zamenu filtera i creva ili slicno, sto je i dalje ispod 30-tak eura. Po mojem iskustvu, a prelazim svega 450km mesecno ali svakog meseca isto, i iste rute, plin se i dalje isplati uveliko, bez obzira na to koji je auto.

Odgovori

Jovan

Ja vozim auto na TNG vec skoro deceniju 1.8 16v limuzinu od 1500 kg. Trosi 10l TNG bilo u gradu bilo na autoputu. Moze da se smanji i na 8-9 al to je sa bas penzionerskom voznjom na polu gradskoj voznji. Ako se prelazi oko 10 000 km godisnje vec za godinu dana se isplati ugradnja TNG. Auto slicnih karakteristika samo dizel mora da trosi barem 8 l. Sad je malo skuplji tng al do preprosle godine tng je kostao sa popustom oko 60-65 din. Mane tng su sto neki automobili trzaju/izbacuju check engine ili u najgorem slucaju upropaste motor jer tng unistava motor po malo, i nemojte da mislite da to nije tako. I brze trosi svecice na 10k km umesto na 30k km.

Odgovori

vlada

@Jovane..Gresis,Auto plin produzava vek motoru..Naravno,ako je motor dobar,ako ne,tad dolazi do problema..Ipak,ne podnosi svaka marka motora,isto,plin,i to mora da se naglasi..Moje iskustvo,sa citroen xantia 2.0 16 v automatik je..Svecice sam menjao na 30-40.000 km/otvorenog puta/,a polusinteticko ulje menjao na 10.000 km..A ulje na zameni zuto ko zejtin..Motor presao 550.000 kod mene i takvog ga i prodao..

vlada

2005 godine sam kupio citroen automatik,i i ugradio plin,jer sam prelazio mnogo km,na mesecnom nivou..Tad platio tng uredjaj 1200 e,koji mi se isplatio za 6. meseci.. Prvih 6 godina je sve bilo ok,na otvorenom,max potrosnja je bila 14 lit/pri brzini od 200 km/h/,a i u gradu je bilo oko 15 litara..Posle tog roka,nastanu popravke,od,do,potrosnja u gradu se popela do 18 litara,nas gas jako los,u odnosu na susedne zemlje.Dakle cena se povecavala non stop,kvalitet varirao od loseg do uzasnog,tako da mi je taj gas postao balast,vise stete nego koristi..I kada se svede racunica,povecana potrosnja od tridesetak posto,servisi,zamene delova,atesti,bolela je glava od troska..Po mom misljenju,vozilo do 8 godina starosti,i sekvent uredjaj,sve posle je bure bez dna..To je moje licno iskustvo,a voleo bih da cujem sta i ostali misle..

Odgovori

nikola kolev

druze ako si ti 1200e isplatio za 6 meseci voznje...onda ti taj uredjaj posle 6 godina si komotno mogo da bacis i da ugradis sebi nov,Pa ti si ga isplatio za 6 godina kolko oces puta... Al mi se cini da nikad nismo zadovoljni dobijenim i da bi uvek hteli jos i jos...a da pri tom ne ulozimo neke parice da to ili valjano odrzavamo ili zamenimo novim. Svaki uredjaj na svetu ima odredjen broj radnih sati,i kad to prekardasi valja ga zameniti.

vlada

@Nikola ja i jesam bacio uredjaj u osmoj godini eksploatacije i stavio drugi,koji je bio jeftiniji Poljski ili tako nekako..Njegova cena je bila 450 e bez boce..E taj poljski sekvent me nije odusevio,i doveo je do raznih problema..Nisam hteo sve detaljno da objasnjavam..No moja tvrdnja o potrosnji u gradskim uslovima je realna,sa automatik menjacem..Kad je crkao menjac uubacio sam maanuelni,i on je malo smanjio potrosnju za 2-3 litra gasa..Naravno da se apsolutno slazem sa tvojim misljenjem,jer sve ima svoj radni vek..

Milan Stojkovic

Taj poljski je AC Stag i generalno je jako dobar (bolji od lovata i brc-a),bice da je problem bio majstor i nestrucna ugradnja,kod tog motora treba nesto drugacije nozle na usisnoj grani da bi lepo radio.

vlada

@Milane,nista nije nemoguce..Nasi majstori sve znaju,i tako se ponasaju..A mi mucenici placamo..

Milan Stojkovic

Srecom ne spadam u te mucenike,kad je trebalo sam sam ugradio plinski uredjaj.