Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Električni automobil u Srbiji – može li da se registruje

Električni automobil u Srbiji – može li da se registruje
Postavljeno 21.01.2019. u 11:59
Autor: Dragan Romčević

I dalje vladaju razne zablude vezane za električne automobile, od toga da ne mogu da se registruju, do same cene registracije. Krenimo redom da raspetljamo ovaj čvor.

(Golf-e jedan je od retkih električnih automobila koji mogu novi da se kupe u Srbiji)

Električni automobili mogu da se registruju u Srbiji

Da – mogu da se registruju bez problema. Situacija je u stvari vrlo prosta. Automobili na električni pogon mogu da se registruju, a procedura je ista kao kada su u pitanju obični automobili.

Međutim mnogi i dalje veruju da su praktično zabranjeni. Odakle potiču te zablude?

Sigurno ste gledali na TV-u ili čitali o slučajevima domaćih inovatora koji su prepravljali svoje automobile. Međutim, nije im dozvoljeno da ih registruju.

Stoga je javnost stekla utisak da su u Srbiji električni automobili praktično zabranjeni.

Ne mogu da se registruju oni koji su prepravljeni da idu na struju!

Automobili koji su fabrički napravljeni sa električnim pogonom mogu da se registruju. Ali ne možete da prepravite auto sa klasičnim motorom da ide na struju i da ga registrujete.

Izbacite motor i menjač, ubacite elektromotor, baterije i prateće komponente i mislite da ćete dobiti „atest“ sa kojim ćete moći da registrujete auto.

U teoriji, to je moguće. U praksi – nemoguće, bar za običnog čoveka.

Procedura je toliko zahtevna u finansijskom, tehničkom, vremenskom i svakom drugom smislu, da je apsolutno neisplativo prepravljati auto da ide na struju. Svaku pojedinačnu prepravku treba ispitati u nekoj instituciji ili laboratoriji, dobiti saglasnost proizvođača...

Jednostavno, ako razmišljate u tom pravcu - zaboravite ručno prepravljeni električni automobil i nađite drugi „hobi“.

Koliko košta registracija električnog automobila?

Procedura za registraciju je ista, jedino što se na „električne“ ne plaća porez na upotrebu vozila – ono što zovemo „porez na luksuz“ kod automobila sa preko 2.000 kubika.

Ovaj porez se obračunava prema radnoj zapremini motora.

Do 1.150 ccm:           1.270 din
1.151 - 1.300 ccm:     2.480 din
1.301 - 1.600 ccm:     5.470 din
1.601 - 2.000 ccm:    11.210 din
2.001 - 2.500 ccm:    55.380 din
2.501 - 3.000 ccm:    112.220 din
Preko 3.000 ccm:       231.930 din

U zavisnosti od starosti vozila, ovaj porez se umanjuje za određeni procenat:

od 5 do 8 godina:      - 15%
od 8 do 10 godina:    - 25%
od 10 do 20 godina:   - 40%
preko 20 godina:        - 80%

Takođe, lokalne samouprave mogu da oslobode vlasnike vozila na električni pogon plaćanja komunalne takse. Recimo da je ova taksa u proseku od 500 do 2.000 dinara, ali nju posebno određuje svaka lokalna samouprava, tako da izvlačenje proseka nema svrhe.

Obavezno osiguranje se plaća – stoga cena registracije najviše zavisi od snage motora, tj. elektromotora.

Primere cena obaveznog osiguranja možete da vidite ispod. Cene mogu da se razlikuju od osiguravajuće kuće do osiguravajuće kuće, ali ne za više od nekoliko stotina dinara.

Naglašavamo – ove cene su date za 4. premijski stepen, takozvani početni. Ako nikada niste izazvali udes, imate „popust“ od 15% na ove cene. Međutim, ako ste izazvali udes ili više njih, onda ste verovatno na nekom višem premijskom stepenu, pa plaćate više.

0 - 22 kW:         7.450 din
22 - 33 kW:       8.900 din
33 - 44 kW:       10.360 din
44 - 55 kW:       11.820 din
55 - 66 kW:       11.250 din
66 - 84 kW:      15.220 din
84 - 110 kW:    18.130 din
Preko 110 kW: 21.500 din

Čitava priča oko obračunavanja cene obaveznog osiguranja je prilično komplikovana, pa nećemo sada ići u detalje. Već smo pisali o tome, a uskoro ćemo ponovo obraditi tu temu.  

Polovni električni automobili u Srbiji

Ponuda polovnih električnih automobila kod nas izuzetno je slaba. Trenutno na sajtu www.polovniautomobili.com postoji samo jedan oglas – BMW i3 iz 2018. godine, koji je služio kao test vozilo kompanije Delta Motors.

Nov je koštao 50.335, a prodaje se za 44.500 evra.

Polovni električni iz uvoza

Uvoz polovnjaka na električni pogon - procedura je ista kao kod običnih automobila. Treba imati u vidu da se polovnjakom smatra vozilo koje je registrovano najmanje šest meseci.

Ovo napominjemo zbog toga što je fizičkom licu prilično komplikovano i skupo da uveze nov električni automobil.

Cene polovnih električnih u inostranstvu zavise od mnogo faktora, isto kao i kod klasičnih vozila. Ako ste zainteresovani za uvoz i gledate cene na stranim sajtovima (npr. www.mobile.de) ne zaboravite da ako neki auto ima neobično nisku cenu, sigurno tako nisku cenu ima sa dobrim razlogom.

Za detalje oko uvoza i nabavke sve potrebne dokumentacije – preporučujemo da se obratite nekoj špediterskoj agenciji (npr. www.don-sped.rs). Krenete li nespremni samostalno u kupovinu i uvoz, razne „sitnice“ mogu skupo da vas koštaju.

Uvoz novog električnog automobila

Ova opcija je skuplja i komplikovanija od uvoza polovnog. Podsetimo se, polovnim automobilom se smatra onaj koji je bio registrovan najmanje 6 meseci.

Pre carinjenja neophodno je nabaviti potvrdu o homologaciji, koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja i to na osnovu provere koja se obavlja u nekoj od specijalizovanih laboratorija.

Pre toga, da biste ušli u čitavu proceduru, morate od proizvođača da dobijete homologacionu dokumentaciju, pa je najpametnije da pre kupovine kontaktirate predstavnika proizvođača u inostranstvu ili samog proizvođača i zatražite homologacionu dokumentaciju koja sadrži podatke o standardima koje vozilo ispunjava.

Ukoliko imate sreće, postoji mogućnost da znatno smanjite troškove čitave procedure. U slučaju da je isti auto koji vi uvozite neko drugi već uvezao pre vas i prošao čitavu proceduru, moguće je da umesto homologacione dokumentacije podnesete odobrenje upravo tog prethodnog uvoznika kojim se omogućava korišćenje njegove dokumentacije. Tada se laboratoriji za proveru plaća samo 15% troškova.

Pre ulaska u ovu priču, najbolje je da se obratite Agenciji za bezbednost saobraćaja, gde ćete dobiti detaljnije informacije.

Kupovina novog električnog automobila u Srbiji

Trenutno u Srbiji od novih električnih automobila mogu da se kupe samo BMW i3 sa cenom od 39.990 evra i VW Golf i Up! čija cena za ovu godinu još nije formirana.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 37
Pregleda: 31973
Ocena: 4.3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Igor Horvat

Sta stoji u saobracajnoj dozvoli kao podatak o radnoj zapremini?

Odgovori

Polovni Automobili

Nismo sigurni, verovatno 0.

Polovni Automobili

Nismo sigurni, verovatno 0.

branko m

Električni motor nema radnu zapreminu već samo snagu u KW, a mi kakvi smo indijanci tražiće i radnu zapreminu

Инжењер

Лепо би било да преправим Југа на електро погон. Њему је потребан мотор трофазни асинхрони (НЕ ОНАЈ ИНДУСТРИЈСКИ)снаге 10 до 15кВ да би ишао одлично. Е сад, узмимо за пример да је Југо масе од око 750кг( електрични Југо) са моторм снаге од око 10кВ и капацитетом енергије у батеријама од око 25 до 30кВ/ч, домет возила би био свакако већи него за Е Голф, колико већи, не знам. Брате, приставиш да се пуни на јефтиној тарифи и кад кренеш на посао он је пун и тако сваки дан. Фино је то.

Odgovori

I ja bi elektro juga

I ja sam razmišljao o tome. Problem već vidim u baterijama a ne ugradnji motora. Takođe i u državi u kojoj živimo. Jer ovde tupsoni sede u nekakvim agencijama koje izdaju dozvole. Pa tako elektro motor "mora imati zapreminu". Za juga ne vidim problem da se prepravi, čak i dozvolu za prepravku možete lako dobiti od "Zastave". Problem je u "ispitivanjima" i dozvoli tj potvrdi da je tehnički ispravno. Ko to daje? Vozilo bi bilo daleko lakše bez motora, auspuha, rezervoara, karburatora, sistema za hlađenje... Gde to uraditi takvu potvrdu?

Dejan

Elektromotor ne mora da ima zapreminu, tako da to nije problem. Zastava ne postoji odavno - ovi što sklapaju kola u Kragujevcu nisu Zastava tako da nema ko da ti da potvrdu.

Elektror

E ovako šta ja znam: na sajmu je bio taj Golf-e, cena sitnica, oko 40,000€. Kažu: Autonomija oko 200km, punjenje oko 1,5h ako ima specijalnih punjaca a posto ih kod nas u zemlji nema onda mozes na kućni punjač da puniš oko 17h. Suma sumarum, za 40,000€ imaš auto kojim do mora (najbližeg) moraš da noćiš 2 puta da bu napunio auto, po 17h :D Al kažu ide odlično :D ubrzava ko metak :D Kad kažem "kažu" mislim na prodavce, to su sve oni ispričali, valjda im nije u interesu da lažu... Eto takvo je stanje :D

Odgovori

Debejko

Golf od 40.000e nije za sirotinju. Što se mora tiče, ko ima 40.000e za Golfa, taj na more ide avionom, trenutno za oko 80e, a dok taj Golf pojeftini, ići će se avionom na more i za manje od 50e. Takav auto ima smisla u državama koje vode računa o ekologiji, dok u ovoj našoj nema nikakvu poentu, osim da ''bidne jedini u selo''. Nažalost, plin/metan, HHO, i hibridi su naš krajnji domet što se ekologije i svesti tiče. Živela Srbija!!!

Riki

Cemu ova tema kad mi uvozimo euro 3 vozila od 2000god, pa na ovamo i legalno i komotno registrujemo otpad , stavljamo ga u promet i glavu u torbu ? Daleko, daleko smo mi od ove teme....

Odgovori

GGGGG

Vozio bi ja Ferari samo da imam mogucnosti....ovako i taj golf 4 sa euro 3 motorom je za mene TOP.....

branko m

brate dao sam ti minus,mi nemamo ni za euro 3 ,neko ko prima 250e a to su neke plate kod nas sta drugo moze i da uzme,jel vidis da je jos u modi golf 1i2 i o kakvom ti uvozu pricas,ja vozim auto iz 2002 i ne mogu da kupim mladji a radim kao konj i u firmi i privatno kad stignem,euro 5i 6 je misaona imenica za nas osim za ove kontroverzne biznismene ali ne mozemo svi to da budemo

zlatko

Jedan moj prijatelj uveo je 2009 el auto, citroen saxo. Imao je problema oko registracije zbog kubika. Kako elektricno auto nema kubika nego samo kw (25) bilo je problema sa upisom kubikaze. Na kraju je nekako uspeo da registruje kao da ima 750 ccm. Pitanje elektro motor kako moze imati kubikazu kad ima samo snagu u KW?

Odgovori

VV NS

U N. Sadu je 90-ih vožen Moskvič na električni pogon. Normalno registrovan. Poznajem vlasnika/konstruktora. Danas ne možete da registrujete automobil prepravljen na elektropogon. Ja osećam napredak u ovoj državi, a vi? :)

Odgovori

Стева

Не брини, изВУЧИЋемо се ;)

Mladen

NapreDNO, nema sta

Aca

Elektromotor sa buvljaka zavaren na dve sipke koje pokrecu stari akumulatori ne moze da se registruje.

Pera

Aco, promašio si sajt, ovde nije mesto SNS botovima. Svi koji su nekada davno nešto atestirali na autu znaju vrlo dobro koliko su propisi bili rigorozni i kako je svaka pepravka morala biti profesionalno uradjena, od zamisli do rešenja.

Debejko

...I kako sve to da zaobiđu...

sart

Ludo me zanima koja ce biti cena tom el golfu i polu, sigurno da padnes u nesvest! Mada vozim vw ali nekako to nisam od vw ocekivao da ce medju prvima da forsiraju ovde el automobile. Pre bih to ocekivao od Japanskih proizvodjaca automobila, a i vise bih im verovao sto se struje tice!

Odgovori

branko m

[email protected] je ozbiljan proizvodjac i mora da forsira el pogon ako hoce da zadrzi poziciju u auto industriji ,kod tih vozila su problem baterije ili akumulatori to je 2/3 cene od celog auta i zato su skupi

Elektro

Na sajmu je bio taj Golf-e, cena sitnica, oko 40,000€. Autonomija oko 200km, punjenje oko 1,5h ako ima specijalnih punjaca a posto ih kod nas u zemlji nema onda mozes na kućni punjač da puniš oko 17h. Suma sumarum, za 40,000€ imaš auto kojim do mora (najbližeg) moraš da noćiš 2 puta da bu napunio auto po 17h :D Al kažu ide odlično :D ubrzava ko metak :D Kad kažem "kažu" mislim na prodavce, to su sve oni ispričali, valjda im nije u interesu da lažu... Ato takvo je stanje :D

vlada

Veliki problem predstavlja, cena novog vozila na elektr.pogon..Ogromna cena za nase uslove,a posebna caka je u ogranicenom roku trajanja baterije,na polovnom automobilu..Baterija traje desetak godina i sta posle..Samo da se ubijes..Zatim servisna mreza,nedostatak punjaca na javnim povrsinama..Sve je toliko komplikovano,da je za sad nama obicnom svetu,sve to nedostupno..Ni u Nemackoj se ne vidja svaki dan na ulicama,a tek kod nas...Kod nas je sve to daleeeki futur..

Odgovori

20godina

Tipičan srbin, a sta ce biti posle 10 godina.... Taj ko daje 40 000 evra za auto ne razmišlja šta će biti posle 10 godina, jer će ga prodati tebi kao polovnjaka, a on će sebi kupiti nov pre nego što počne da se kvari.

vlada

@20godina..Komentar ti je glupav..Mi zivimo u Srbiji,i tako razmisljamo..Za novo se nema,a polovan elektricni automobil je macka u dzaku,tacnije zajeb.Sto se tice Balkana...Prosetaj se malo po De i Ch pa vidi ko vozi elektro automobile..Srednja klasa ili radnicka samo masta o tome..Bogatasi razmisljaju o ekologiji,ali taj auto im je treci ili cetvrti u garazi zbog male ergonomoje..Zato i jesam Srbin,i razmisljam o svim segmentima..Kad vec dajes takve komentare,daj argumentovan pa da raspravljamo o tome,a ne izvaljuj gluposti,jer ovo je zanimljiva i ozbiljna tema..

vlada

Napomenuo bih negativno iskustvo sa baterijom elektr.skutera..Kada joj istekne rok,cena nove je skoro kao i cena skutera..Nemacki oglasi su prepuni toga,jer ne znaju sta ce sa krsem..Zato sam i pomenuo trajnost baterija na elektro automobilu,jer to uopste nije tako lepo,kao sto izgleda na prvi pogled..Prakticno,u nasim uslovima,automobil je za jednokratnu upotrebu..

branko m

[email protected] da smo srbi ,nismo mi trruli zapad pa da menjamo posle 5 god ,kad kupimo auto pogotovo nov ima bre da traje i unuci da ga voze makar da se nauce da voze na njemu ,kao sto je recimo golf 1i2

branko m

postovanje,jel ovo neka greska ,izbacili ste tabelu za elektricne automobile a imaju zapreminu motora kao motori sa unutrasnjom sagorevanjem u ccm3,kako se obracunava zapremina elektromotora,da li se uzima zapremina rotora ili sratora ili obe pa se sabiraju bas mi nije jasno,posto sam iz elektro struke ovo je nesto novo i prvi put cujem za tako nesto,elektro motor samo ima snagu u KW i nikakvu zapreminu osim ako nasi strucnjaci nisu nesto novo smislili da uzimaju vise para za registraciju

Odgovori

Polovni Automobili

Naravno da elektromotor nema radnu zapreminu. Ta tabela se odnosi na klasične automobile. Stavljena je radi poređenja - koliki porez se plaća za auto sa klasičnim motorom određene kubikaže u odnosu na auto sa električnim pogonom za koji se taj porez uopšte ne plaća.

branko m

nisam nista lose mislio , pomislio sam da nisu strucnjaci smislili neku novu semu za registraciju elektricnih automobila ,ako treba pare da izvuku ima da se racuna duzina i sirina vozila posto motor nema radnu zapreminu.zivi bili pa videli

Igor

U pitanju je zapremina cetkica kod asinhronog jednosmernog trofaznog motora. To je nova stvar i veliki broj nasih strucnjaka ne razume o cemu se radi pa im valja objasniti.

Polovni Automobili

Igore, možete li da nam objasnite detaljnije o čemu je reč ili pokušavate da budete duhoviti?

Igor

Naravno da je sarkazam u pitanju. Motor ne moze da bude i jednosmerni i trofazni a u svakom slucaju asinhroni motori nemaju cetkice. P.S. hvala na objavljenom komentaru.

DOHC VR6

Hm, znači ja u moju trojku 2.9 kad bih ubacio elektro motor ne bih je moga registrovati?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne.

Ricko

Ko kaze da ne bi mogao, ti vozis covece Folkswagen ?

Miki

Mogao bi, zašto da ne, samo obrati pažnju da elektromotor ubaciš u gepek, recimo motor od neke veš mašine sa otpada. Vi koji patite sa Wagenima od pre 30 godina i niste za bolje nego da vozate djubre u gepeku.