Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Probna vozačka dozvola na 2, 3 ili 4 godine!

Probna vozačka dozvola na 2, 3 ili 4 godine!
Postavljeno 30.01.2019. u 12:53
Autor: Dragan Romčević

Uskoro se probna vozačka dozvola neće izdavati na jednu godinu, nego na minimum dve godine. Neki će morati da voze sa probnom vozačkom i do 4 godine!

Razjasnićemo i druge nedoumice.

Da li se sada probna vozačka dobija na jednu ili na dve godine?

Još uvek se dobija na jednu godinu. To važi do aprila 2019. godine. Nakon toga dobija se na minimum dve godine.

Dakle, ako dobijete probnu vozačku do početka aprila, ona će važiti godinu dana, a nakon toga dobijate standardnu.

Kada tačno počinju nova pravila po pitanju trajanja probne vozačke dozvole?

Novi propisi bi trebalo da počnu da važe od 3. aprila ove godine, osim ukoliko u međuvremenu ne dođe do nekih promena. Ne možemo da garantujemo da će to biti tačno 3. april. 

Naime, novi Zakon je stupio na snagu 3. aprila prošle godine, ali je stavka o dužini trajanja probne vozačke dozvole odložena za godinu dana. Dakle, 3. aprila ističe tih godinu dana odlaganja, pa bi novi propisi trebalo da počnu da se primenjuju od 3. aprila ove godine.

Iz MUP-a su nam odgovorili sledeće:

„Članom 163. stavom 5. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima („Sl. glasnik RS“, br. 24/2018) propisano je da odredbe člana 182. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koje se odnose na izdavanje probne vozačke dozvole, ostaju na snazi do isteka roka od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Navedeni Zakon je stupio na snagu 03.04.2018. godine.“

Koliko traje vađenje probne vozačke dozvole?

Probna vozačka dozvola se dobija istog dana kada podnesete zahtev. 

Listu neophodne dokumentacije i uplatnice možete da vidite klikom na ovaj link: Dokumentacija za probnu vozačku dozvolu

Šta se menja od aprila 2019. godine?

Svi koji dobiju probnu vozačku dozvolu nakon ovog datuma, moraće da je nose do 21-ne godine starosti ili najmanje 2 godine ukoliko je dobiju sa napunjenih 19 godina.

Da ponovimo – ako položite sa 17 godina, probnu vozačku ne dobijate na 2 godine, nego morate da je imate sve dok ne napunite 21-nu godinu.

Dakle, probnu vozačku svi moraju da imaju minimum 2 godine, a oni mlađi od 19 godina i duže, odnosno dok ne napune 21-nu godinu.

Ako upišem auto-školu pre 3. aprila, da li ću dobiti probnu vozačku dozvolu na jednu godinu ili na dve ili više?

Nije važno kad ste upisali auto-školu. Važno je kada će vam dozvola biti izdata.

Dakle, ako vam probna dozvola bude izdata do 3. aprila, važiće godinu dana. Za sve probne dozvole izdate posle 3. aprila važe nova pravila.

Znači – ako dobijem probnu vozačku dozvolu kad napunim 17 godina, moraću da vozim sa njom sve dok ne napunim 21 godinu?

Da. Do 21. godine.

Ako položim sa 20 godina, koliko dugo ću morati da imam probnu vozačku?

Dve godine. Svi koji imaju punih 19 i više godina, nakon 3. aprila dobijaju probnu dozvolu koja važi 2 godine.

Da li se od aprila menjaju i neka druga pravila?

Ne – ostaju sva ostala ograničenja koja su važila i do sada.

Koja ograničenja imaju oni sa probnom vozačkom dozvolom?

Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu ne sme da:

1)   vozi brže od:

- 110 km/h na autoputu,

- 90 km/h na motoputu,

- 90% od ograničenja na ostalim putevima (npr. ako je ograničenje 50 km/h, početnik sme da vozi 45 km/h)

2)   vozi ukoliko u krvi ima alkohola (nulta tolerancija – nula promila) ili psihoaktivnih supstanci. Kazna: 10.000 din za alkoholisanost do 0,5 promila

3)   vozi u periodu od 23:00 do 06:00 časova. Kazna: od 10.000 do 20.000 din, 6 kaznenih poena i zabrana od najmanje tri meseca.

4)   za vreme vožnje koristi telefon, čak ni sa blue-tooth slušalicom ili nekim drugim „hands-free“ uređajem, kao ni bilo koji drugi uređaj za komunikaciju. Kazna: 10.000 din.

5)   vozi auto sa preko 80 kW, odnosno 109 konjskih snaga. Međutim – postoji izuzetak. Sme da vozi auto jači od 109 KS ukoliko je pod nadzorom člana porodice koji se nalazi u tom vozilu i koji ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje 5 godina. Kazna: 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana.

Maloletni vozači sa probnom vozačkom – oni imaju dodatna ograničenja!

Maloletni vozač sa probnom vozačkom dozvolom ne sme:

1)    da vozi bez nadzora lica (ne mora da bude član porodice) koje se nalazi u tom vozilu i koje ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje 5 godina. Kazna: 20.000 do 40.000 din ili zatvor do 30 dana, 6 kaznenih poena i zabrana od najmanje 3 meseca.

Lice koje vrši nadzor nad maloletnim vozačem dužno je da se stara da vozač vozilom upravlja na bezbedan način i u skladu sa propisima. Ukoliko to ne učini, preti mu kazna od 10.000 do 20.000 din.

2)   da u autu vozi više od 3 putnika, uključujući i lice koje vrši nadzor

Dakle, samo maloletnici ne smeju da voze bez nadzora. Čim napune 18 godina dozvoljeno im je da voze sami.

Punoletni vozači sa probnom vozačkom dozvolom mogu da voze bez nadzora!

Oznake za vozače sa probnom dozvolom

Auto koji vozi vozač sa probnom vozačkom mora da ima posebne oznake „P“ sa prednje i zadnje strane.

Prednju stavite u gornji desni ugao vetrobrana (kod suvozača), a zadnju u desni ugao zadnjeg stakla. Ne morate da ih lepite, kako bi drugi članovi porodice mogli da ih uklone ukoliko ne žele da voze sa njima.

Možete npr. od providne folije da napravite „futrolu“ koju zalepite na staklo, a oznaku ubacujete po potrebi. Poslužiće i providna najlonska kesica za DVD ili CD.

Ovu oznaku možete da dobijete u auto-školi, a možete i da je skinete sa sajta neke auto-škole i sami odštampate. Mora da bude u boji.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 146
Pregleda: 38639
Ocena: 3.2
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Miloš

Znači ni mi punoletni ne smemo sa probnom dozvolom da vozimo auto jači od 80kw?

Odgovori

Polovni Automobili

Ne smete.

Stefan

Postovani.Imam 26 god i prvi put trebam izaci na polaganje. Nakon polaganja.Da li mene obavezuje isto zakon 80kv/110ks? i 2 god probne dozvole?

Odgovori

Stefan

Obavezuje te.

AD

Postovani, da li maloletnik sa probnom vozackom dozvolom sme da upravlja vozilom snage koja prelazi 80kW ako je u vozilu clan porodice koji poseduje vozacku dozvolu B kategorije duze od pet godina?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Vale

Da li mogu sa a1 probnom da vozim motor sam? Cuo sam od druga da ako imas probnu a1 da mozes tek sa 18 da vozis bez pratnje

Odgovori

Polovni Automobili

To važi za automobile, ne za motore/skutere. Dakle, možete da vozite sami iako ste maloletni.

goran radovanovic

Da li je za pocetnike do 105ks ili do 109ks dozvoljeno jer negde pise do 105ks a vi sad napisali do 109ks

Odgovori

Polovni Automobili

80 kW x 1.36 = 108.8 KS

Filip

Da li sa probnom vozackom dozvolom mozemo posedovati automobil na svoje ime?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Zlatko

Polozio sam 5 jula 2019 godine i vozacka dozvola B kategorije mi je izdata 15 jula 2019, to znaci da ove godine posle 15 jula dobijam pravu vozacku?

Odgovori

Daniel

Kazna ako se vozi bez nalepnicke P ?

Odgovori

Polovni Automobili

3.000 dinara.

Mladen

Hteo bih da vas pitam da li je realno imati 4 god.ili 2 god probnu dozvolu,da li se jos negde u svetu primenjuju ovako "GLUPI" zakoni,po mom misljenju ovo je zlostavljanje od strane drzave,primoravaju nas na nesto sto nigde u svetu nema???

Odgovori

Daniel

Nas narod je kriv, nesvapitani roditelji i deca sa bahatim bmw om. Zasluzili smo

mirko

Danas sam polozio za A kategoriju. B kategoriju posedujem preko 20 godina. Na salteru MUP-a su mi rekli da cu da dobijem probnu dozvolu za A kategoriju. Da li je realno da imamo ovako retardiran zakon ili je sluzbenica u MUP-u pogresila?

Odgovori

Polovni Automobili

Deluje nelogično, ali nažalost kod nas nije retkost da se propisi različito/pogrešno tumače, pri čemu su i sami propisi često suviše uopšteno i neprecizno napisani. Takođe, ono što važi u jednom gradu, ne mora i u nekom drugom. Uglavnom, u Zakonu (ZOBS, član 182) piše: "Probna vozačka dozvola izdaje se licu koje prvi put položi vozački ispit za upravljanje motornim vozilima kategorija A1, A2, A, B1 i B sa rokom važenja..." Takođe piše: "Ako lice nakon isteka roka važenja probne vozačke dozvole položi ispit za vozača vozila jedne od ostalih kategorija iz stava 1. ovog člana, izdaće mu se vozačka dozvola u skladu sa odredbama člana 179. ovog zakona". Drugim rečima, Zakon kaže da kada jednom "odradite" probnu vozačku dozvolu, ubuduće dobijate standardnu kada polažete za ostale kategorije - ne može da se izdaje probna vozačka dozvola za jednu kategoriju, a da za drugu ili druge već imate standardnu. Poslali smo MUP-u pitanje kako bismo dobili i zvaničan stav, a Vama savetujemo da pokušate u policijskoj stanici da objasnite kako Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima kaže da nisu u pravu.

Polovni Automobili

Dobili smo odgovor iz MUP-a i ispostavilo se da ipak nismo dobro protumačili ZOBS: "Уколико лице које већ поседује возачку дозволу за управљање возилима Б категорије, положи возачки испит за А категорију, издаће му се пробна возачка дозвола за управљање возилима А категорије у складу са Законом о безбедности саобраћаја на путевима."

mirko

To znaci da dobijas standardnu kategoriju samo ako si nesavesno ucestvovao u saobracaju i oduzeta ti je kategorija, nakon cega si morao ponovo da polazes za tu istu kategoriju. Jako pametno. Meni ostaje da se ucim pravilnom ponasanju u saobracaju

Zarko Danilovic

Mene sad isto zanima moj slucaj , imam 23 godine , B kategoriju 5 godina posedujem . A2,A1,AM posedujem 2 godine , polazem sad za A u oktobru . Da li i ja dobijam probnu A dozvolu ?

Polovni Automobili

Najverovatnije i Vi dobijate probnu, ali u ovom trenutku ne možemo da potvrdimo 100%.

Marko

Poštovani, zanima me koliko ce imati probnu vozacku onaj ko ide u srednju saobraćajnu školu i tu polaze. Hvala unapred

Odgovori

Polovni Automobili

Učenicima srednjih stručnih škola, koji se obrazuju za obrazovni profil vozač motornih vozila i koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C i CE kategorije, probna vozačka dozvola za upravljanje vozilom kategorije B izdaje se sa rokom važenja od jedne godine.

veljaaa

Uskoro mi istice probna dozvola,Sta treba da predam u mup za pravu dozvolu? Koje kategorije se dobija posle probne dozvole ?

Odgovori

Bratislav

Postovani, posedujem vozacku dozvolu A1 kategorije od pre godinu dana. Trenutno zavrsavam obuku i polaganje za B kategoriju. Recimo da polozim posle Septembra, odnosno po novom zakonu, da li cu morati da vadim probnu vozacku dozvolu za "B" i koliko ce vaziti, ako moram ili cu moci samo da predam za izdavanje nove vozacke dozvole radi upisivanja nove kategorije i dobiti normalnu vozacku dovozlu? Hvala na odgovoru.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne - već imate probnu koja je izdata na godinu dana. Kada ona istekne, dobijate standardnu dozvolu i u nju se upisuju nove kategorije za koje položite i više ne dobijate probnu dozvolu za te nove kategorije. Ako Vam ne istekne probna u kojoj imate A1 kategoriju pre nego što položite za B, onda će u probnu biti upisana B kategorija i važiće propisana ograničenja za probnu dozvolu, ali će sama probna dozvola važiti godinu dana od kada ste je dobili kada ste položili za A1. Kada nakon godinu dana od polaganja za A1 dobijete standardnu vozačku, onda vozite normalno bez ograničenja koja važe za probnu, bez obzira koja je kategorija u pitanju.

Bratislav

Ja sam odmah jos prosle godine dobio standardnu vozacku dozvolu za a1 kategoriju. Nikada nisam imao probnu. U tom slucaju, da li dobijam probnu za B ili standardnu?

Polovni Automobili

U zakonu piše: Probna vozačka dozvola izdaje se licu koje prvi put položi vozački ispit za upravljanje motornim vozilima kategorija A1, A2, A, B1 i B. Izgleda da ste prevarili sistem. :) Uglavnom, ako već imate standardnu dozvolu za A1, onda se po zakonu samo dodaje B kategorija, tako da nema probne vozačke za B kategoriju.

Jan

Istu sam imao situaciju, prva dozvola A1 od 2013, polozio B i dobio probnu pocetkom 2015. Iste 2015 sam polozio A2, i pogadjaj sta, nisam mogao da dobijem A2 dozvolu sve dok mi ne istekne probna B. Pisao sam na fb i Vama Polovniautomobili, ali nisam dobio odgovor, zvao po mupovima lokalno i u Bg, i eto, nisam dobio A2 dok nije istekla probna.. vec sam kupio motor za A2, pa sam se vozio tu sezonu bez dozvole zbog idiota sto donose zakone :)

Polovni Automobili

U zakonu piše: "Probna vozačka dozvola izdaje se licu koje prvi put položi vozački ispit za upravljanje motornim vozilima kategorija A1, A2, A, B1 i B. Ako lice nakon isteka roka važenja probne vozačke dozvole položi ispit za vozača vozila jedne od ostalih gore navedenih kategorija, izdaće mu se vozačka dozvola u skladu sa odredbama člana 179. ovog zakona (standardna). Ako lice sa probnom vozačkom dozvolom položi ispit za vozača vozila jedne od ostalih gore navedenih kategorija, probna vozačka dozvola za novostečenu kategoriju važiće do datuma važenja probne vozačke dozvole koja je prvo izdata". Izgleda da se to ne poštuje u praksi ili je neki drugi razlog u pitanju.

Bratislav

Da li mozete mozda da objavite link gde pise taj zakin o probnim vozackim, ili taj sluzbeni glasnik, posto je tesko da se nadje bas?

Polovni Automobili

Član 182: https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_bezbednosti_saobracaja_na_putevima.html

Jan

Mozda se promenilo nesto od tad. Uglavnom, njihov argument je bio, da im program ne dopusta da dobijem samo A2, vec bi morali da mi upisu i B i A2 u isto vreme, a opet nisu mogli da mi daju B dokle god mi vazi probna dozvola. Cak je ih i auto skola zvala, isti je odgovor bio

Polovni Automobili

Nažalost, ništa neobično kod nas... Zakon se lako donese, a njegova primena u praksi je nešto potpuno drugo.

Braca

Pozdrav, vracam se sa novostima. Sa vazecom dozvolom A1 (NE probnom) sam otisao u mup da predam za B koju sam upravo polozio. Nisu mi dopustili da predam za dopunu kategorije nego su predali odmah za probnu vozacku dozvolu B kategorije, ito koja ce sigurno vaziti na 2 godine. Da li mozete da proverite da li je to ispravno postupanje? Ili da objavite neki kontakt na koji moze da se pozove neko da se pita o tom novom zakonu?

Polovni Automobili

Izgleda da smo mi pogrešno tumačili Zakon, ali pokušaćemo naknadno da razjasnimo tu situaciju, pošto nam i dalje deluje nelogično. Pogledajte najnoviji komentar na ovaj tekst i naš poslednji odgovor na njega - tu smo naveli zvaničan odgovor iz MUP-a: "Уколико лице које већ поседује возачку дозволу за управљање возилима Б категорије, положи возачки испит за А категорију, издаће му се пробна возачка дозвола за управљање возилима А категорије у складу са Законом о безбедности саобраћаја на путевима." Isti princip se primenjuje i u Vašem slučaju. Na više šaltera "uživo" su nam to potvrdili, tako da Vam ne ostaje ništa drugo nego da se pomirite sa ovakvom situacijom. Takođe, nažalost zaista ne znamo kome biste mogli da se obratite za neki savet ili pomoć. Osnovni problem je taj što se zakoni pišu neprecizno, pa mogu da se tumače na različite načine.

Banega

Postovani, iscitao sam sve komentare napisane ispod, ali mi je ostala nejasna sledeca situacija po novom zakonu o izdavanju probnih dozvola. Koliko sam shvatio, da vozac posle isteka prve probne dozvole bilo koje kategorije, prenosi se vaznost na sledecu i ona postaje trajna. Ali, sta je recimo sa mojim slucajem: polagao bih A kategoriju, a vec punih 17 godina upravljam motornim vozilom B kategorije po zemlji i inostranstvu, tj imam dozvolu B kategorije. Da li za mene vazi dobijanje probne za A kategoriju? Hvala unapred na odgovoru.

Odgovori

Polovni Automobili

Ne - to za Vaš slučaj ne važi. Imate već standardnu dozvolu za B kategoriju, pa kada položite za A kategoriju, ona se samo dodaje postojećoj kategoriji bez probne vozačke.

Vladimir

Sve ste lepo objasnili ali niko da kaze sta je sa onima koji su polozili posle 21-e godine

Odgovori

Polovni Automobili

Piše u tekstu: Svi koji imaju punih 19 i više godina, dobijaju probnu dozvolu koja važi 2 godine.

Nikola Todorović

Imam položeno za a1, ako položim za b po novom zakonu hoću li imati probnu 1 godinu ili od 21 godine¿

Odgovori

Polovni Automobili

Probna vozačka u ovom slučaju traje godinu dana od kada ste dobili probnu vozačku za A1 - dakle, kada istekne probna za A1, ističe i za B kategoriju ukoliko je dobijete u međuvremenu, bez obzira kada je dobijete.

Nikola Todorović

Imam položeno za a1, ako položim za b po novom zakonu hoću li imati probnu 1 godinu ili od 21 godine¿

Odgovori

Polovni Automobili

Probna vozačka u ovom slučaju traje godinu dana od kada ste dobili probnu vozačku za A1 - dakle, kada istekne probna za A1, ističe i za B kategoriju ukoliko je dobijete u međuvremenu, bez obzira kada je dobijete.

Milos

Koje izivljavanje nad mladim vozacima, sve je to krenulo od onog bahatog klinca sto je uleteo bmw-om u reku... a imao 20 prekrsajnih prijava i vozio bez dozvole Onu debelu plavu seljancuru sto pre oterati sa mesta ministra

Odgovori

Stefan

Postovani,polozio sam u cetvrtak 28.03.2019. Dobio sam probnu vozacku dozvolu u kojoj ne stoji da ne smem voziti vozilo preko 80 kilovata,takodje mi i dalje stoji da ne smem voziti od 23:00 do 5:00. Ali me i dalje me roditelji ubedjuju da ne smem da vozim. Pa vas molim da mi razjasnite te nedoumice.

Odgovori

Polovni Automobili

Zovite auto školu u kojoj ste polagali i tražite da Vam objasne koja ograničenja imate. Zatim idite tamo gde ste dobili probnu vozačku i tražite objašnjenja od njih.

Lukic

A da li ogranicenje u kilovatima vazi za "probne vozace" ako se polozi pre nego sto nov zakon stupi na snagu?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

lazar Zivkovic

Postovani imam polozeno za A1 i evo zavrsio sam voznju u auto skoli cekam da me pozovu samo ako ne stignu do 3 aprila da li ce i za mene vaziti novi zakon?

Odgovori

Polovni Automobili

Da.

Stefan

Imam probnu za B kategoriju, sad sam upisao A2 kategoriju. U auto skoli su mi rekli da ce mi mozda uvaziti b kategoriju, e pa mene zanima da li cu ja ici na svih 40 casova teorije ili cu ici samo na 7? Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

U tom slučaju - teorijska obuka 7 časova, praktična 30 časova.

Lukic

Postovani,imam jedno pitanje za Vas.Naime nas porodicni automobil ima 81kw. Po novom zakonu vozaci sa probnom dozvolom ne mogu voziti automobile sa snagom vecom od 80kw bez prisustva clana porodice sa vise od 5 godina iskustva. Moje pitanje je da li postoji neka tolerancija -1 kw jer mi se ne isplati kupovati nov auto zbog tog jednog kilovata. I kolika je kazna za prekoracenje kilovata. U napred hvala na odgovorima.

Odgovori

Polovni Automobili

Po zakonu, nema tolerancije. Kazna je 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana.

Srdjan

Da li ima neke veze posto sad imam A1 AM i M kategoriju i sad sa 17 god polozim za B polozio sam testove ponovo al ne verujem da cu stici i voznju do 3.aprila pa kako ja dobijam probnu i ovu stalnu da nosim odvojeno ili sta i da li mozda nekako ima neka caka da ne moram da vozim sa probnom do 21. godine. Zakon cista glupost uvode ga kao jer ovi iz EU traze da smanjimo broj nezgoda u saobracaju a ne pada im na pamet da poboljsaju obuku vozaca nego uvode glupa pravila! Inace zakon kaze do 80kw jos jedna glupost sad imamo u porodici Pezoa 307 2.0 hdi 136ks nzm kolko kw al svakaki preko 109ks dozvoljenih sa probnom a cak nmg ni da vozim drugi auto koji imamo jer jebeno ima 81kw golf 4 zbog tog 1kw koje bukvalno ne znaci nista i da li je nekako moguce spustiti tu snagu u saobracajnoj? Hvala na odgovoru!!

Odgovori

Polovni Automobili

Pošto već imate A1 kategoriju, imate sreće. Probna vozačka za B kategoriju trajaće samo do isteka probne vozačke za A1 kategoriju. Ukoliko je probna vozačka za A1 već istekla, a Vi položite za B pre nego što napunite 18 godina, onda postoji mogućnost da se provučete kroz rupu u zakonu i da kao maloletnik vozite auto bez pratnje pošto imate standardnu vozačku dozvolu. Međutim, ostaje pitanje kako će „na šalteru“ tumačiti propise u ovoj situaciji. Problem je u tome što zakon nije precizno definisao šta se dešava kod ovakvog scenarija. U svakom slučaju, nećete morati da nosite probnu vozačku do 21. godine, što je najvažnije. A snagu u saobraćajnoj nije moguće spustiti, niti po zakonu postoji tolerancija.

Luka9905

Ovo nije tačno, ja sam imao stalnu dozvolu za AM i za A1 kategorije, kad sam polozio sa 17 godina za B kategoriju izdali su mi probnu dozvolu i nosio sam obe. Ja sam drugi problem imao, pre nego sto je donet zakon za podelu A kategorije na podkategorije A2 i A1, ja sam polozio sa 16 godina A kategoriju dodjeljena mi je tada A1 kategorija i vazilo je da sa 18 godina dobijem punu A kategoriju bez polaganja. Medjutim, tacno u mojoj 17 god. promenjen je zakon i ja sam ostao zakopan na A1 dozvoli, bez obzira na to sto sam polozio na manuelnom menjacu, a sad me za A2 teraju da vozim casove na skuteru. Sramota za toliko lose sproveden zakon i za ovu zemlju.

Polovni Automobili

U zakonu piše: "Probna vozačka dozvola izdaje se licu koje prvi put položi vozački ispit za upravljanje motornim vozilima kategorija A1, A2, A, B1 i B. Ako lice nakon isteka roka važenja probne vozačke dozvole položi ispit za vozača vozila jedne od ostalih gore navedenih kategorija, izdaće mu se vozačka dozvola u skladu sa odredbama člana 179. ovog zakona (standardna). Ako lice sa probnom vozačkom dozvolom položi ispit za vozača vozila jedne od ostalih gore navedenih kategorija, probna vozačka dozvola za novostečenu kategoriju važiće do datuma važenja probne vozačke dozvole koja je prvo izdata.

Aki

A da li vazi to i za ove koji su zavrsio Saobracajnu skolu za sofera ili oni imaju privilege?

Odgovori

Polovni Automobili

Učenicima srednjih stručnih škola, koji se obrazuju za obrazovni profil vozač motornih vozila i koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C i CE kategorije, probna vozačka dozvola za upravljanje vozilom kategorije B izdaje se sa rokom važenja od jedne godine.

Aleksandar

Zaboravio sam da pitam, kad sam se upisivao za a2 ovi iz autoskole su mi rekli da ce mi mozda uvaziti B kategoriju i da ne moram ici na 40 casova teorije vec samo na 7. Ali nisu ni oni sigurni u to.

Odgovori

Polovni Automobili

30 časova praktične obuke i 7 časova teoretske ako već imate B kategoriju.

Aleksandar

Sad sam upisao za a2, ako polozim tipovanje pre aprila ocu li se meni racunati po novom zakonu ili starom da sam polagao? Inace imam probnu za B. Ali vidim da zakon pisu ljudi koji su do pre par godina preturali po njivama dok su cuvali ovce, nista me vise ne cudi...ovo je strasno

Odgovori

Polovni Automobili

Pošto već imate probnu za B, trajaće dok traje probna za B. Vozač može da ima samo jednu probnu dozvolu, bez obzira na kategorije.

Aca

Stvarno misle da ce to popraviti nesto kod bahatih vozaca.NECE.A ako tako misle da ce zadrzati mlade vozace da ne odlaze u inostranstvo grdno se varaju svi ce otici kako god opet narod ispasta u svakom slucaju zalosno ali istinito...

Odgovori

NN

Osoba koja ima probnu vozacku dozvolu, prilikom polaganja za neku drugu kategoriju, morace da ide na pun broj casova, kao da nema vozacku, jer mu se probna vozacka ne racuna ... osim za traktor... Znaci sada po novom, 4 godine neko nece moci da polaze za druge kategorije, dok ne dobije pravu vozacku. Drzava banana

Odgovori

Nikola

jel moze sa probnom da se vozi u inostranstvu? ne pise u ogranicenjima...

Odgovori

Polovni Automobili

Ukinuli su tu stavku. Sada po našem zakonu probna vozačka važi i u inostranstvu, ali niko ne može da garantuje za zakone drugih država... Ovu temu smo obradili u ovom tekstu: https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/aktuelno/6725/da-li-probna-vozacka-dozvola-sada-vazi-i-u-inostranstvu

Valentin

sta ako ja zelim da upisem saobracajnu skolu i ja bih trebao da sa 18 mogu da radim kao npr kamiondzija ali ne mogu da vozim caletov porodican auto toyota corolla verso 2.2 od 100kw posle 11 i ta sranja?

Odgovori

Polovni Automobili

Učenicima srednjih stručnih škola, koji se obrazuju za obrazovni profil vozač motornih vozila i koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C i CE kategorije, probna vozačka dozvola za upravljanje vozilom kategorije B izdaje se sa rokom važenja od jedne godine.

Magyar

vlada 04.02.2019. Погрешио си што си мене нашао да прозиваш, јер ме не знаш и постидео би се када би сазнао да сам већи Србин од Срба. Укључи ТВ и од 19:30 слушај вређања, које ни не примећујеш да ти је упућено. Свако добро зна на шта сам алудирао у претходном коментару. Овде престајем да дајем било који коментар на овај сајт и буди радостан да ме више нећеш морати да трпиш. С поштовањем према свим Србима на овој планети, који користе свој понос и мозак! Уздравље!

Odgovori

kole

Magyar Pametniji popusta. Zato imamo vladavinu gluposti i bahatosti nad pamecu i pristojnosti. Nedaj se Ines, ne napustaj sajt zbog jednog nesporazuma, nedostajaces nam. Da se ti i Vlada nadjete oci u oci, mozda biste brzo postali frendovi i nasli temu zbog koje i citam ove komentare. Ove beskorisne i poluidiotske akcije nasih experata za saobracaj nemaju veze sa pamecu. Moj sin je polozio voznju, dobio probnu vozacku dozvolu i godinu dana iz inata nije hteo da sedne za volan. Kada je prosla godina, kupio je auto i koliko vidim vozi besprekorno. Mozemo klince da saljemo na olimpijadu i u rat, a ne mogu samostalno da voze auto.

vlada

@Magyar..Sam si zapoceo,i nema mesta ljutnji..Zaista te ne znam kao ni ti mene..A verovatno smo se sretali,i to mnogo puta...I bolje me poznajes nego ja tebe,jer ti si jedan u masi ljudi.Mozda i jesi veci Srbin,mozda,ali to nije toliko ni vazno..Ovde nije tema ko je veci patriota,to se ne moze izmeriti,dakle i nevazno je u celoj prici..Sta god da si pokusao da kazes,pogresio si stranicu..Najbolje je da komentarisemo o automobilima,a sve sto sam napisao o Madjarima je gola istina koju ne mozes da negiras..Tebe niko ne tera,sam sebe teras i ljutis se bez razloga..

Zorana daj ostavku

Svi zaboravljamo da su ove promene napravljene zbog lika koji je vozio bez dozvole, a ne zbog neke stravicne statistike prekrsaja probnih vozaca. Obogaljeni svi mladji od 21 godine za rad u privredi.

Odgovori

Darko

Grešiš, po statistici najveći udeo u saobraćajnim nezgodama imaju mladi vozači.

Aleksandar

Navikli smo na ovakve nonsens zakone. Ali ovo ogranicenje od 23 do 5 je nesto sto nikako ne mogu da razumem da prihvatim. Sa 25 godina imam zabranu na 2 godine, pa kad budem vozio devojku kuci moracu oca da vodim sa sobom, ili ako se u medjuvremenu ozenim. Sta reci a uzdrzati se, frustrirajuce.

Odgovori

Bojan

Ma boli te uvo, rizikuj.. ako te uhvate najverovatnije gubis dozvolu.. a mozes voziti i bez vozacke, samo bitno da imas para za placanje kazni. Ako nemas viska para onda se strogo pridrzavas pravila. A postoji i taxi!

Yeah

I sad će mali nevaspitani, kreteni, da prave još veću gužvu jer moraju da voze ispod ograničenja.... Bože.... Dinamita

Odgovori

Инжењер

Ако није проблем, направите текст о Б Е категорији. Хоћу да упрегнем Ладу да вучем приколицу па ме занима која је то процедура. Радим од јутра до сутра па немам времена где свраћати по информације. Поздрав.

Odgovori

Polovni Automobili

Biće vrlo brzo.

vlada

@Inzinjer..Ne treba ti b e kategorija..Nase stare dozvole su to podrazumevale i mislim da imas na tvojoj,kao i ja sto imam..To vazi samo za ljude koji pohadjaju kurs voznje po novom zakonu..Registruj prikolicu i vozi do mile volje..

vlada

@Inzenjer..Zaboravih da kazem da sa postojecom b kategorijom mozes da vuces vozilo sa prikolicom ukupne mase do 3500 kg..

Nikola Todorović

Važi li ovo za A1

Odgovori

Polovni Automobili

Da. Važi za A1, A2, A, B1 i B kategoriju.

Nikola

Važi li ovo za A1 jer krećem u februaru da polažem?

Odgovori

Polovni Automobili

Da. Važi za A1, A2, A, B1 i B kategoriju.

Miodrag

Imam auto koji ima 81kw i sina koji ima probnu dozvolu. Auto je u odlicnom stanju i nije sportska masina (karavan, dizel). Za drugi dobar auto u porodici nemam para i sada po zakonu ispada da je bolje da kupim jugica za 200e koji ne moze da prodje tehnicki nego da sin vozi ovaj postojeci?

Odgovori

Saša

Treba jos veće kazne za nepoštovanje propisa.Jel to važi i za tatine sinove.

Odgovori

jedan od

a sta cemo sa naprednima? https://youtu.be/TcNcJytP0B4?t=36

Odgovori

Zivko

Nije mi jasno zasto drzava komplikuje stvar! Treba lepo da ponisti sve vozacke dozvole ,svi na polaganje i to na svake 3 godine! Uz lekarsko uverenje da se polaze test iz matematike,srpskog jezika i fizike !

Odgovori

Miodrag

Da li po zakonu moram da skidam probnu nalepnicu sa kojom vozi sin, dok ja vozim (imam normalnu dozvolu).

Odgovori

Polovni Automobili

Ne morate.

Aleksa

Jos jedan nacin punjenja budzeta

Odgovori

Jovan

Moze li pomoci neka peticijia? :D

Odgovori

Polovni Automobili

Naravno. Kad peticija nije rešila neki problem. :)

Djole

Ovaj zakon je smejurija. I što je najgore, umesto da rešava jedan problem, Stvara gomilu novih. Ograničenja pod tačkama 1), 3) i 5) nemaju veze s mozgom. 1) Da li treba kamioni i autobusi da ga pretiču po putu/autoputu i da ga guraju sa puta? Ako je to bezbedno onda super! 3) Potupno je van pameti da neko ko je položio sa 17-18 godina mora da trpi ova glupava ograničenja do 21. godine. Ko ima iole osećaja za vožnju, on je savlada za godinu dana dovoljno da može da dobije "punu" dozvolu. 5) Ovo ograničenje mi je poseban hit, i pokazuje koliko donosioci ovakvog pravila nemaju dve daske u glavi. Balavac sa 3 dana za volanom može da vozi nekog malog dizela sa 109ks koji ide kao blesav, a ne može da vozi nekog većeg, anemičnog benzinca sa par KS viška, a koji se vuče po putu kao slina. Bravo, svaka čast!!! Ko iole ima osećaja za volan, on je za godinu dana aktivnog vežbanja postaje dovoljno dobar vozač da mu se može izdati "puna" dozvola.

Odgovori

Neko iz mase

Nek' sam ja polozio za A(1k cc) i B u RS, jer kako vidim ovde u Srbiji sve je kontra od normalnog sto se tice Saobracaja i zakona o istom.

Odgovori

Jovan

A kako neko ko se slucajno zaposli i radi do 23h nema busa redovno da dodje do kuće jedino da zove tatu ako on ne radi ili da ode na posao ujutru u 5

Odgovori

Bogdan

Pozdrav,momci,polažen u stanoj zemlji za B kategoriju i mogu vam reći,da je mnogo prostije,cena je slična,odmah stalna jedini uslov je da u naredne 2 godine ne napraviš 2 saobraćajke u tom slučaju te šalju na testove opet.Redovna vožnja,praksa i vežba za manje od godinu dana napravi dobrog vozača.Preko toga je stvarno debilizam.Pozdrav!

Odgovori

Samuel

Nepotrebno maltretiranje vec napacenog naroda! Da bi se pokrila bahatost "tatinih politickih sinova" koji su uglavnom krivci najtezih saobracajnih ishoda, izmisljaju se zakoni zbog kojih ce opet najvise trpeti normalna deca, dok ce zasticena vrsta i dalje ludovati za volanom bez obzira na zakone, jer sto su zakoni stroziji to im se vise moze!

Odgovori

Knez

uskoro će i ovi bravi koji donose ovakve zakone otići sa vlasti

Odgovori

sart

DAJ BOZE!!!

NN

Amerika je ispred nas 100god.Uplatis 15dolara i rentiras auto za 10 i polozis isti dan.

Odgovori

seljak

Beogradjanima treba dati iskljucivo probne dozvole! Kad udjes u Bg sa Pa tablicama i postujes propise, kenjaju! A na otvorenom putu ovi sa Bg tablicama voze ko amateri, prica na mobilni i nekontrolisano gazi liniju i usporava, a kada ga pretices ni ne primecuje! Sva njihova spretnost u voznji je ostro prelazenje iz jedne trake u drugu i eventualno gaziti 80-90km/h po gradu!

Odgovori

Markovic

A gospoda iz Panceva vozite levom trakom 55 gde je 80km/h,a pored je obavezno gradski bus ili kamion koji ide 53 i onda postujete propise, jeste al juce. U Pancevu ima samo dve vrste vozaca,oni sto ne presaltaju u trecu i oni sto po pancevackom putu idu i obilaze zutom jer misle da su Hamilton, a kad dodju u BG parkiraju kod pancevca pa idu na bus.

Jovan

Kao neko ko vozi Zrenjaninskim putem i Pancevackim putem evo primer: Idem pancevackim putem desnom trakom ispred mene PA table u levoj traci nikog nema ni u levoj ni u desnoj noc stizu VATROGASCI pod rotacijom sa 2 FAP-A i blicaju coveku koji je zakucan u levoj traci 50 kmh... I sta sad treba vatrogasno vozilo od 20-30 tona da ceka pancevca da se smiluje da pogleda retrovizor? Nemam nista protiv ko hoce nek vozi 200 a ako JA resim da vozim 50 kmh ja IDEM D E S N O M trakom a to i vama PANCEVCIMA savetujem desna traka pa idite na ler slobodno jer za to i sluzi desna traka a levu ostavite...

Ivan

Kad udje sa PA u BG postoje dve trake jel tako? Ne drzi se leva strana sa brzinom od 50km/h na autoputu? Jel tako?

seljak

Jovan sa ovim sto si izneo u komentaru ja se u potpunosti slazem sa tobom, i slazem se da u gradskoj voznji vise su aljkavi pancevci nego bg vozaci, ali na otvorenom putu, pogotovo u vojvodini gde ima duzih pravca bg vozaci mi mnoooooogo smrde!!!

vlada

@Seljak...Nemoj da se ljutis,ali pancevcima ne treba dozvoliti da ulaze u vece gradove..Prave zastoje,nemaju reflekse,pravo prvenstva im je skoro pa nepoznato..Godinama su problematicni u saobracaju,no priznajem da nisu divljaci,niti su bahati..Ali ponasaju se ko usporen film..Zato iritirate svojom pojavom po Bgdu..Sto se tice saobracajne kulture,tu ste carevi..I to je fakat..

seljak

vlada mnogo pametujes! Ja sebe ne svrstavam u tu kategoriju pa vozaca koju si ti opisao, lako se ja prilagodjavam bg vozacima, ali bez obzira na to, nervirate me u voznji jer ste bahati a ne spretni, prvi ste koji pravite kolaps u saobracaju, sto bahatim parkiranjem sto guranjem u raskrsnici! Vozio sam u ne tako puno evropskim gradovima, i ngde takve bahatosti kao u Bg. a cak ni u Ns i ostalim vojvodjanskim gradovima. Ustvari u Bg samo vi dodjosi nemate pojma o kulturi!!!

vlada

@Seljak..Ti si mozda seljak u svom selu..I seljak si po nacinu pisanja a pogotovo razmisljanja..Ja sam rodjen U bgdu i ceo zivot sam u njemu..A radim van Bgda,i putujem sirom zemlje..I mene recimo nervira tvoje seljacko razmisljanje o dodjosima i starosedeocima..Ali ja o tome ne pisem niti hocu..Nisam merodavan da bi nekog delio na ove ili one..Nisi ni ti merodavan da ocenjujes bilo koga jer si pancevac..Pancevci su najgori vozaci,i ta prica ide zadnjih 50 godina..Mozda i nije tako,ali uvek se vidi u gradu ko je iz Panceva..Opet da ponovim,jer ne znas da citas..Jesu losi vozaci,ali nisu bezobrazni niti bahati a to je za svaku pohvalu..Ti ocigledno spadas u ovu drugu grupu,bahatih neznalica..

vlada

@Seljak..Bez obzira,sto lupetas,za pojedine stvari si u pravu,sto se tice guranja po raskrsnicama,nepostovanja prednosti,itd..No,ti to ne razumes,u Pancevu i okolini nema guzve niti nekih bitnih kruznih tokova,pa veliko vozacko umece nije ni potrebno..No,pancevca na Slaviji nikad nisam video..Ponekad na bogosloviji,ali uglavnom parkirate ispod Pancevackog mosta,sve do Dunav stanice,a dalje nastavljate autobusom..Naravno,parking ispred Metro je najsigurniji i najsiri..

seljak

vlada ides na onu stvar, mislim ne samo meni vec mnogima ovde! jbt drkas sa komentarima, trtljas nos u svaku temu ovde ko da si najpametniji, a mnogo nalupas! Nego jeste svinje vi u Bg sto se voznje tice, a da nisam vozio u nekim evropskim gradovima mislio bi da je to normalno kako se vozi u Bg. Nekultura na max nivou, doduse ja se tamo vama prilagodjavam pa vozim isto tako bahato, dok u Ns dam akcenta na kulturu voznje!

Igor

Jeftinije i brže je fakultet završiti nego položiti za "B".

Odgovori

Milos

Ja sam 2008 izvozil casove i izlazio sam na polaganje testova,padao sam dva puta.. posle toga mi je istakao lekarski.. hteo sam da vas pitam da li mi vazi Jos uvek to sto izvozio casove ili sve moram ispočetka?? Hvala unapred

Odgovori

Polovni Automobili

Proverite sa auto školom u kojoj ste vozili časove. Ako oni ne mogu da Vam daju neku potvrdu ili Vas nađu u evidenciji...

dzordz

da, postoji dokument koji se zove potvrda o zavrsenoj obuci, vazi dozivotno! (btw. rok cuvanja dokumentacije je 10g. tako da , ako neko zeli da ti napise potvrdu -cak i ako je nemas..moze proci..,koja god kategorija, naravno moras da imas :) bar 28 god..sada) :)

Luka

Ja mislim da ti jos uvek važe samo moras ponovo da odradis lekarski pregled.

Dakar

Znači, vozači do 21. godine neće moći da voze u inostranstvu?? Znači završio sam srednju školu, radim, imam devojku, kupim auto i ne smem da odem u bosnu...koje ograničavanje prava i sloboda!

Odgovori

Polovni Automobili

Ukinuli su tu stavku. Sada po našem zakonu probna vozačka važi i u inostranstvu, ali niko ne može da garantuje za zakone drugih država... Ovu temu smo obradili u ovom tekstu: https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/aktuelno/6725/da-li-probna-vozacka-dozvola-sada-vazi-i-u-inostranstvu

Сашиј га тебра

Највећи број удеса се не догађа због неискуства или опијата већ због ђуса бахатости, дрскости и безобразлука. Таква је атмосфера вожње у Србији, полунасилничка. Можда јесте опијат кривац за неке од најтежих несрећа али главница је ово горе наведено, притом, овде не говорим о "чукању".

Odgovori

vlada

@Sasij ga tebra..Upravo tako..Na nasim putevima,ali u gradovima posebno,vlada totalni haos,zahvaljujuci bahatim i samozivim vozacima..Mladji u tome prednjace,izigravajuci mangupe,ionako su vecina hostapleri,a 90.te se vracaju u modu i to na velika vrata..Ovi su jos bezobrazniji i drskiji,te cesto dolazis u situaciju da ili da izadjes i raspalis stoku necim tvrdim u glavu,ili da pobegnes..Ova druga opcija je malo sramotnija ali korisnija..Jer ako izadjes,moraces i da robijas..Dakle bahatost je razlog ogromne vecine udesa i teskih nesreca..Zato i ne vidim svrhu probnih dozvola,jer ta deca su najopreznija u saobracaju,uglavnom..

Vlada

Ako neko polozi sa 18 godina B i C kategoriju, imace probnu B, a ne C.

Odgovori

Oki

ZabC kategoriju ne moze da se polaze pre 21 godine koliko sam upucen

Milos

"Da li ce se od aprila jos nesto promeniti?".. nadamo se pametnjakovici sa senzitivnih pozicija kojima ovakve stvari padaju na pamet

Odgovori

Rasko

Ako polozim sa 17 po novom zakonu od aprila, da'l cu moci da vozim sam kad napunim 18god, u septembru punim?

Odgovori

Polovni Automobili

Pročitajte tekst.

Milo

Totalni debilizam od zakona. Tipicna prepisivacka skola zakona "naprednih" zemalja, bez imalo razmisljanja.

Odgovori

Danilo

Cista glupost od zakona. Ne znam ko pise ove komedije i stavlja ih na snagu. Ljudi bezite iz ove jadne drzave. Ovo je privatna drzava za tajkune i kriminalce. Bezite neka se oni vozaju sa probnim vozackama. Pa ljudi nemaju para hleb da jedu,a vi ga opalite da ne moze do 21. godine sam da vozi,radi i formira sebe.Unistavate nas polako,ali svaka cast. Vrlo ste uspesni u tome. Nije u pitanju samo vozacka,pravite debile od ovog jadnog naroda. Ej, 21 godina? Ljudi su nekad sa 21 godinom dobijali decu,a drzava bila treca svetska sila... Ko nema mozga sa 18 nece ni sa 30.

dzordz

recimo i da je jedan od vecih problema , a koji zakon ne vidi niti zeli da vidi, a to je vrednost probne dozvole u smislu stvarnog sticanja iskustva, naime vecina mladih nemaju potrebna sredstva da sebi omoguce svakodnevnu voznju ili duza putovanja, sa roditeljima ili prijeteljem, vrlo cesto mladi ljudi ne voze smisleno korisno.. ,cesto se nema mogucnosti za svakodnevno treniranje voznje..,to je takodje jedan od problema.

Medabrunda

Kako ce onda nasa prevoznicka bransa da zaposli vozace sa 18. godina? Ili ce biti parkiraj autobus sa sve putnicima o cekaj jutro. Kao da su zakone pisali oni iz filma tko to tamo peva.

Odgovori

Milos Djordjevic

Film se zove '' Ko to tamo peva''.

Miodrag

Za D kategoriju (autobus) se ne izdaje probna vozacka dozvola, nema potreba da parkira autobus.

?

Ja mislim da D kategoriju mozes da polazes sa 24 godine.... Ko bi normalan pustio coveka ( dete ) od 18 godina da vozi 150 ljudi....

Magyar

Milos Djordjevic 30.01.2019. Film se zove '' Ko to tamo peva''. Dakle, poričeš mu da je Hrvat? Ne sme da pusti komentar ovde? Je li je Miloš Đorđević administrator na polovnimautomobilima??? Dokle ide nebuloza srpskog nacionalizma? Barem da si mu na ćirilici odgovorio, pa ajde već ispoštuj sebe majku mu jebem tom Hrvatu :D hahahahaha I tako, ne možeš ni na jednoj jebenoj web stranici svaki božiji dan da se ne suočiš sa srbovanjem kao profesijom nekom i ovde bre na ovoj web stranici koja se bavi automobilizmom. Srpski nacionalizma, koja je kako vidimo u bliskoj prošlosti, samo je jad i čemer doneo istom tom narodu koje jaše političari. Je li admine Srbine, imaš li ti pamet, ponos, kap Srpstva u sebi da ovo tolerišeš? Znaš li barem oče naš napamet ili si pravoslavac po prilikama? Elment minden ebben az országban a büdös kúrva faszba! (da ne bude da nisam Mađar)

Hrvoje najgori od svih Srba

Ako se zove "ko" a ne "tko", zašto ovi što kažu "ko" ne kažu "kućanica" već "domaćica" jer ovi što kažu "tko" kažu "doma" umesto "kod kuće"?

vlada

@Magyar..Ne razumem te,zasto moras da komentarises na Nacionalnoj Osnovi?Da li te neko dira ili vredja?Niko..Niti bilo koga interesuje tvoja nacionalnost..Ipak,tvoj komentar iritira jer si ocigledno pogresio sajt..Mene iritira tvoj komentar,znajuci,da tvoja nacija u Srbiji ima sve moguce pogodnosti,u odnosu na Srbe u Madjarskoj..Smeta ti Srbovanje?Nama Srbima nije smetalo,kada ste za vreme ratova bezali iz Srbije i pljuvali tu istu Srbiju i tad i danas..Svi imate dvojna drzavljanstva i koristite sve moguce povlastice po tom pitanju.Mnogi ne znaju sluzbeni Srpski jezik..Kada ih upitas bilo sta na srpskom nece da ti odgovore,jer se prave ludi..A tebi koji se predstavljas kao madjar smeta neka ispravka..Ja se ne predstavljam kao Srbin,vec imam svoje ime..Moram da ti kazem da si vrlo nekulruran i bezobrazan sa svojom nacionalistickim stavovima..Drzi se teme i automobila,nismo ni u Fasistickoj Hrvatskoj niti u Madjarskoj,da bi ti drzao nekom pridike..

steva

kada ce uvesti probne dozvole za starije od 75 godina jer oni u tim godinama obicno se ponasaju kao deca

Odgovori

Milos

Jedan od boljih komentara!

vlada

@Steva..E bas tako,gori su od dece.Ubedjeni da sve znaju,a vid im popusta,refleksi oslabljeni,i cesti su vinovnici saobracajki..Pre par godina,na Vidikovcu,deda mi je odvalio celu desnu stranu sa Moskwicem..Na mom Mercedesu,steta velika, a deda nije ni video crveno svetlo..I sta da mu kazes,deda krsi prste,kuka,a i ja kukam u sebi.Ne mogu da kazem,nikad nisam video tako ocuvanog Moskwica,ali tvrd kao tenk.Kasko je odradilo svoje,ali mucenje sa stubovima....I zato probne tablice za starije od 70 god..Nisu za samostalnu voznju..

Инжењер

Уреду је то да има пробну возачку али чисто сумњам да је то решење проблема саобраћајних незгода. И даље се пије и седа за волан, вози се без појаса, све је то личности, ако си одговоран држаћеш се прописа а ко ниси радићеш што не ваља.

Odgovori

DOHC VR6

Do 30 -te da položi, a probnu da ima do 40-te, do 50-te da dobije redovnu i sa 50 mu je oduzeti jer je mator i nema reflekse. U međuvremenu ako napravi neki prekršaj udariti mu bodove i oduzeti dozvolu, pa nek polaže ponovo i tako u krug. Ako kupi nov auto za života će preći par hiljada i to je to.

Odgovori

Junior

Ne baljezgaj gluposti!!