Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Premijere i druge zanimljivosti na salonu automobila

Premijere i druge zanimljivosti na salonu automobila
Postavljeno 22.03.2019. u 19:21
Autor: Dragan Romčević

Salon automobila je počeo, a očekuje se da će najveća poseta biti ovog vikenda. Predstavljamo vam premijere i neke od najzanimljivijih automobila.

Audi A1 Sportback - Nakon 8 godina od lansiranja najmanjeg Audijevog modela, stigla je i druga generacija. Sportback u nazivu nam govori da je reč o hečbeku sa petoro vrata. Dugačak je 4,03 metra i i ma prtljažnik zapremine 335 litra, odnosno 1.090 litara sa oborenim naslonima zadnjih sedišta. Vozač na raspolaganju ima obilje moderne multimedijalne tehnologije i raznih sistema za asistenciju u vožnji.

Audi Q3 - Novi Q3 je znatno napredovao u odnosu na prethodnika. Od njega je desetak centimetara duži (448 cm) i dva centimetra širi, pri čemu je međuosovinsko rastojanje veće za oko osam centimetara. U kabini ima više prostora, što će naročito osetiti viši putnici na zadnjoj klupi. U mnogim detaljima se ugleda na veći Q8. Prethodnik je imao prtljažnik od 343 litra, a nova generacija je dobila čak 530 litara. Zadnja klupa može da se pomera uzdužno, pa ako se gurnu napred za 15 cm prtljažnik poraste za 145 litara. Obaranjem naslona dobija se 1.525 litara.


Audi Q8 - Mešanac SUV-a i kupea. Ima istu platformu kao Porsche Cayenne i Lamborghini Urus. Izgled enterijera je pruzet od modela A8 i A6, a od njih je preuzeo i motore. U odnosu na Q7 je širi, kraći i niži - dužine 4,99 m, širine 2,0 m i visine 1,71 m. Zahvaljujući međuosovinskom rastojanju od tri metra ima prostranu kabinu, a o luksuzu da ne govorimo. Opciono je dostupan sa vazdušnim oslanjanjem kod koga može da se podešava visina. Prtljažnik ima 605 litara, odnosno 1.755 litara kad se obore nasloni.

BMW Serije 3 – Dinamičnija i mnogo udobnija, između ostalog zahvaljujući oslanjanju sa aktivnim hidrauličnim prigušivačima. Vizuelno se ne razlikuje mnogo od prethodne generacije, pa oni koji nisu upućeni u ovu priču možda neće ni primetiti da je reč o novitetu. Nova „trojka“ je duža za 76 mm (sada 4.709 mm) i 16 mm šira, dok je visina gotovo ista. I međuosovinsko rastojanje je povećano za 41 mm. Prtljažnik je sa 480 litara u proseku klase.

BMW Serije 7 - Reč je o redizajnu, ali o vrlo temeljnom redizajnu, tako da mnogi kažu da praktično može da se smatra novom generacijom. Izmene su najprimetnije na prednjem delu, gde je maska hladnjaka veća čak za 40%. Drugačiji su i farovi sa laserskom tehnologijom. Izmenjene su i zadnje svetlosne grupe, kao i izduvne cevi. Za bolju zvučnu izolaciju brinu se deblja stakla. Naravno, u enterijeru se može naći novi multimedijalni uređaj sa novim operativnim sistemom. Po pitanju motorizacije na vrhu je V12 od 6,6 litara sa 585 KS - do 100 km/h ubrzava za 3,8 sekundi. Tu je i hibridna verzija koju pokreće redni šestocilindraš u kombinaciji sa elektro-motorom ukupne snage 394 KS. Ovaj hibrid na čisto električni pogon može da pređe između 54 i 58 km. Trolitarski dizelaš u modelima 730d, 740d i 750d isporučuje 265 KS, 320 KS i 400 KS. U ponudi će biti i produžena verzija (duža za 14 cm).

BMW Serije 8 Convertible - Kako kažu mladi, brutalno izgleda. “Osmica” kabrio - može li bolje od toga. Ima meki krov umesto čvrstog kakav je u jednom periodu bio vrlo popularan kod kabrioleta. Dugačak je 4.083 mm, širok 1.902 mm i visok 1.339 mm - identično kao kupe verzija “osmice”. Krov se zatvara ili otvara za 15 sekundi, a to može da se obavi do brzine od 50 km/h. Standardna boja krova je crna, a opciona je antracit srebrna. Izbor motora je kao kod kupea, a tu je i pogon na svim točkovima.

BMW Serije 4 Convertible

BMW i3 -  Ovaj električni mališan je dobio bateriju većeg kapaciteta.

BMW M2 Competition

BMW X4

BMW X5 - Konkurencija u ovoj klasi je jača nego ikada, tako da je BMW uložio mnogo u ovaj model. Sada ima opcioni off-road paket koji u velikoj meri pomaže u vožnji van asfalta. Tu je sistem od osam kamera koje iz raznih uglova prikazuju teren oko vozila, tako da vozač ne mora da izlazi ili izviruje kroz prozor. Ima četiri režima za vožnju po terenu - za sneg, pesak, šljunak i kamenit teren. Većina kupaca će se najverovatnije odlučiti za 3.0-litarski dizel motor od 265 KS pri 4.400 o/min i 620 Nm pri 2.000-2.500 o/min. Pneumatici su mu impresivnih dimenzija - 275/35 R22 napred i 315/30 R22 pozadi. Novi X5 je dužine 492 cm, širine 200 cm i visine 175 cm, uz međuosovinsko rastojanje od 298 cm. Masa mu je oko 2.200 kg. Zapremina prtljažnika je od 654 litra do 1.870 litara sa oborenim naslonima zadnje klupe. Standardni klirens je 21,4 cm, a ukoliko ima vazdušno oslanjanje klirens na kratko može da se poveća do 28,4 cm.

BMW X7 - Nastao je na platformi serije sedam, a od modela X5 je duži za 23 cm, pri čemu ima za 13 cm duže međuosovinsko rastojanje od njega. Može da primi sedam putnika zahvaljujući trećem redu sedišta. Dugačak je 5.151 mm, širok 2.000 mm i visok 1.805 mm. Kupci mogu da izaberu felne od 20 do 22 inča. Inače pojava ovog modela je godinama odlagana, pošto nadležni nisu bili sigurni da li su pogodili pravo vreme za lansiranje ovako velikog SUV-a. Što se tiče motorizacije, tu su isti agregati kao kod X5.

BMW Z4 M40i - Pokreće ga redni šestocilindraš od 340 KS. Ima sportsko oslanjanje sa elektronsko kontrolisanim amortizerima, M Sport kočioni sistem, elektronski kontrolisan M Sport diferencijal… Do 100 km/h ubrzava za 4,6 sekundi, ali to nije njegov glavni adut. Na prvom mestu je uživanje u vožnji, u čemu u dobroj meri doprinosi centralna pozicija vozačkog sedišta.

Citroen Berlingo -  Dizajn kako se i očekuje od Citroena - suvišno ga je komentarisati. Duži je za 2 cm od prethodne generacije (4,4 m), dok je produžena XL verzija, koja može da primi sedam putnika, duža za 35 cm (ukupno 4,75 m).

Nissan Leaf E+ - dobio je novi paket baterija, na šta ukazuje oznaka “+” u imenu. Sada ima kapacitet baterija od 62 kWh, što bi trebalo da mu obezbedi mogućnost da pređe za 50% veći put nego ranije - oko 500 kilometara. Inače, Nissan planira da proširi svoju ponudu sa još dvadesetak električnih modela.

Renault Clio - Stigla je i peta generacija popularnog gradskog automobila. Prekinuo je tradiciju već uobičajenog rasta novih generacija. Kraći je za 12 mm, uži za 4 mm i niži za 11 mm - nije mnogo, ali je ipak retkost. Međuosovinsko rastojanje je kraće za 6 mm. Uprkos manjim spoljašnjim dimenzijama u kabini ima više prostora. Tu je i prtljažnik od 391 litar, što je u vrhu klase. U kabini može da se dobije ekran od 7 ili 9 inča. U prodaju kreće sa četiri benzinske, dve dizel i jednom hibridnom verzijom.

Mazda 3 - Dobila je GVC Plus sistem koji unapređuje ponašanje u krivinama, tako što pri ulasku u krivinu u kratkom vremenskom intervalu oduzima obrtni moment kako bi se masa vozila prebacila na prednje točkove i oni tako dobili bolju trakciju. Reaguje i pri izlasku iz krivine, a vozač uopšte ne oseća te intervencije. Ovaj sistem je prvo primenjen na modelu Mazda 6. Dostupna je kao hečbek (446 cm) i kao sedan (466 cm), pri čemu obe imaju isto međuosovinsko rastojanje od 272 cm. Hečbek ima prtljažnik od 358 litara (ne baš impresivno), a sedan 450 litara.



Toyota Rav4 -  Ovo je peta generacija vrlo popularnog SUV-a. Dužine je 4,6 metara; za 5 mm kraća od prethodnika. Uprkos tome ima više prostora za putnike i prtljažnik od 580 litara (79 litara više nego ranije) ili 1.690 litara sa oborenim naslonima. Klirens je malo veći, ali je zato spušteno težište. Bez obzira da li je reč o klasičnom benzincu ili hibridu, dostupne su verzije sa pogonom samo na prednjim ili na svim točkovima. Kod hibrida, pogon na svim točkovima obezbeđuje dodatni elektromotor koji pokreće samo zadnje točkove. Dvolitarski benzinski motor snage 175 KS pri 6.600 o/min omogućava ubrzanje do 100 km/h za 9,8 sekundi kod klasične verzije dizelaša više nema u ponudi pošto se Toyota fokusirala na hibride. Hibridnu verziju pokreće 2.5-litarski benzinac od 178 KS u saradnji sa elektromotorom od 88 kW ili 120 KS. U slučaju verzije sa pogonom na svim točkovima, pozadi je još jedan elektromotor od 40 kW ili 54 KS.



VW T-Cross - Za 5,4 cm je duži od modela Polo, čiju platformu koristi i sa kojim ima dosta toga zajedničkog. Dug je 411 cm, a od Pola je viši za 14 cm. Zahvaljujući tome i drugačijoj poziciji sedenja u enterijeru ima osetno više prostora za putnike. Zadnja klupa može da se pomera napred-nazad (hod je 14 cm). Prtljažnik je zapremine od 385 ili 455 litara u zavisnosti od pozicije zadnje klupe, a kada se obore nasloni zapremina raste na 1.281 litar. Sa trocilindarskim turbo benzinskim motorom od 1.000 kubika i 95 KS ubrzava do 100 km/h za 11,5 sekundi i razvija maksimalnih 180 km/h. Tu je i snažnija verzija sa 115 KS, kao i 1.6 TDI. Benzinac je težak 1.245 kg.



Renault Kadjar - Reč je o redizajniranoj verziji modela koji je stigao na tržište pre tri godine. Izmene se ne uočavaju baš lako. Tu su nova prednja LED svetla koja istovremeno služe kao migavci. Zadnje svetlosne grupe su takođe u LED tehnologiji. Drugačija je i maska hladnjaka, sa znatno upadljivijim znakom francuskog proizvođača. U ponudi su i nove felne od 17 do 19 inča. Zanimljiv je novi 1.2-litarski turbo benzinski motor razvijen u saradnji sa Mercedesom u verzijama sa 140 i 160 KS. Tu je i potpuno novi 1.7-litarski dizelaš sa 150 KS koji može da se dobije isključivo uz pogon na svim točkovima.



Suzuki Jimny - Ovaj mali terenac je po pitanju snalaženja van asfalta ostao veran svojim korenima. Reč je o četvrtoj generaciji, koja stiže čak 20 godina nakon treće. Pošto ima klasičnu šasiju, reduktor i još neke detalje karakteristične samo za prave terence, odlično se snalazi u svim uslovima. Zadržao je i prepoznatljiv izgled, ali tu je sada i dosta moderne tehnologije - multimedijalni sistem, razne asistencije u vožnji (čak i sistem koji upozorava vozača kada prepozna da je umoran). Pokreće ga benzinac od 1.5 litara i 102 KS. Dugačak je samo 365 cm, širok 165 cm, a visok 173 cm. Težina je 1.165 kg. Zapremina prtljažnika je samo 85 litara, ali može da se uveća na 830 litara kada se obore zadnji nasloni.

KIA ProCeed - Novitet donosi znatno drugačiji stil u odnosu na prethodnika. Više nije reč o kupeu, već o “shooting brake” verziji - praktično karavanu sportskog stila, mada se ovde meša mnogo stilova, tako da ne znamo gde u stvari da svrstamo ovaj model. Inače, klasičan karavan modela Ceed ostaje na sceni. Prtljažnik ima 600 litara, ali zbog oblika nije praktičan i upotrebljiv koliko se to očekuje na osnovu zapremine. Kada se obore nasloni zadnje klupe prtljažnik poraste na 1.545 litara. ProCeed je dugačak 461 cm, a visok 142 cm.



Hyundai Elantra - Ovo je redizajnirana verzija modela koji se pojavio pre tri godine. Najupadljiviji su drugačiji farovi, mada je ceo prednji deo pretrpeo izmene. Oblik prtljažnika i zadnje svetlosne grupe su takođe bili na dnevnom redu dizajnera. Mnogo toga je izmenjeno i u kabini, uključujući dizajn prekidača i tastera, instrument tablu, otvore za vazduh…

Citroen C5 Aircross - Umesto vazdušnog oslanjanja, ovaj model koristi rešenje preuzeto iz relija - hidraulične progresivne jastuke kao dodatak klasičnim amortizerima. To su u stvari hidraulični progresivni graničnici koji asistiraju amortizerima kada se oni istežu ili sabijaju preko određene granice, dok unutar tog ograničenja ne reaguju. Zahvaljujući tome, C5 Aircross je vrlo udoban pri vožnji po lošem putu. Pozadi ima tri posebna sedišta, a svako pojedinačno može da se pomera za 15 cm napred-nazad. Osnovna zapremina prtljažnika je 580 litara, preko 720 litara kada su sedišta gurnuta skroz napred, do 1.630 litara kada se obore nasloni. C5 Aircross nema pogon na svim točkovima, ali zato je tu sistem Grip Control koji pomaže kod vožnje po klizavom terenu. Dužine je 450 cm i visine 167 cm, uz masu od 1.430 kg.



Peugeot 508 – Izgleda da su Francuzi odlučili da 508-ica promeni klasu – sada je kraća, šira i niža, pa je praktično ušla među kupe-limuzine. Pozadi ima manje mesta nego ranije, naročito za glavu. Iako o je kraća za 8 cm od prethodne generacije, ipak je duga 4,75 m, što nije malo. Ipak, niža je za 5 cm i ima drugačiju liniju krova, što krade prostor. Neobičan dizajn vozačkog mesta nekome je atraktivan, a nekome loše rešen, prvenstveno zbog pozicije volana u odnosu na instrument tablu. Vrata su „izgubila“ ram za stakla. U svakom slučaju, Peugeot 508 ide više na emocije nego na racionalnost.



Porsche 911 - Osma generacija legendarnog sportiste. Nedavno je u Ženevi imao evropsku premijeru. 911-ica je porasla i u dužinu i u širinu. Kabina je velikim tač skrin ekranom prilagođena modernim trendovima. Što se tiče motorizacije, verzije 911 Carrera S ima motor od 450 KS.



Toyota Corolla -  Aurisa više nema - to je ponovo Corolla u hečbek verziji. On je dužine 437 cm, dok je sedan verzija duga 463 cm, ali ona ima i za 6 cm duže međuosovinsko rastojanje. Što se tiče pogona i performansi, na primer, hečbek u hibrid verziji ima 2.0-litarski motor koji zajedno sa elektromotorom razvija ukupno 180 KS. Do stotke ubrzava za 7,9 sekundi, dok je maksimalna brzina 180 km/h. Prema fabričkim podacima troši 3,7 l/100 km u proseku. Kada je u pitanju klasična verzija, sedan sa benzinskim 1.6-litarskim motorom od 132 KS ubrzava do 100 km/h za 9,7 sekundi, dok mu je maksimalna brzina 200 km/h. Fabrika kaže da u proseku troši 5,7 l/100 km.

Mercedes V klase – Redizajnirana V Klasa daleko je od pukog transportera. To je pravi luksuz na točkovima. Spolja nema mnogo izmena, ali zato ih je u kabini i ispod lima obilje. Luksuzniji materijali, sedišta sa elektronskim kontrolama, klimatizacijom i masažerima... Sada je dostupan i automatski menjač sa 9 stepeni prenosa, a posebno je zanimljiva V 300 d verzija sa 240 KS.

Honda CR-V – Peta generacija Honde CR-V poprilično se promenila tokom godina. Sada znatno agresivnije napada rivale. Ne nudi dizelaše, ali tu je odličan 1.5 VTEC motor sa čak 193 KS i 243 Nm u rasponu od 2.000 do 5.000 o/min kada je u pitanju verzija sa automatskim menjačem ili 173 KS i 220 Nm u rasponu do 1.900 i 5.000 o/min kod verzije sa manuelnim menjačem. To je za sada i jedini motor u ponudi, osim ako ne računamo hibrid, što jeste solidna mana u odnosu na konkurenciju. Ima veći klirens za 3,5 cm u odnosu na prethodnu generaciju, ali je zadržana ista visina težišta. Pogon može da bude samo na prednjim ili na svim točkovima.

Honda CR-V Hybrid – Ovaj SUV pokreće kombinacija 2.0-litarskog benzinca snage 145 KS i moćni elektromotor od 184 KS i 315 Nm. Dostupan je u verzijama sa prednjim pogonom (ubrzanje 8,8 sekundi) i sa pogonom na svim točkovima (ubrzanje 9,2 sekunde). Fabrika obećava prosečnu potrošnju goriva od oko 5,5 litara.  

Peugeot Rifter – Ovo je praktično naslednik putničke verzije Partnera, od koje je 2 cm duži i 4 širi. Međuosovinsko rastojanje veće je za 6 cm. Prima pet odraslih osoba, pri čemu niko neće dodirivati krov glavom. Lako se ulazi i izlazi. Zadnja vrata su klizna. Vozačko mesto deluje vrlo moderno. Pozadi su tri zasebna sedišta. Zapremina prtljažnika je 775 litara.

Mercedes-AMG A 35 4Matic – Navedimo prvo samo „suve“ podatke. Motor od 2.0 litra razvija 306 Ks i 400 Nm pri 3.000-4.000 o/min. Do 100 km/h ubrzava za 4,7 sekundi. Maksimalna brzina je 250 km/h. Dužina 4.436 mm. Pneumatici 235/40 R18. Ima pogon na svim točkovima, ali vrlo specifičan – može da prebaci do 100% obrtnog momenta na prednje točkove ili do 50% na zadnju, a sve u zavisnosti od situacije i stila vožnje. Osećaj je sličan kao kada se vozi auto sa prednjim pogonom, mada je i zadnji pogon uvek tu da pomogne u boljem izlasku iz krivine, oštrijem ubrzavanju ili u kritičnim situacijama.

SsangYong Musso – Daleko je od sirove radno-tovarne mašine, kao što se nekada očekivalo od ovakvih pikapova ili kamioneta. U kabini ima luksuzne i multimedijalne opreme. Ipak, mogućnosti su mu vrlo široke. Pokreće ga 2.2-litarski dizelaš sa 181 KS i 400 Nm pri 1.400-2.800 o/min. Može da preveze petoro, da primi euro paletu pozadi, da podnese teret od preko 1 tone (mada to zavisi od verzije i opreme), da vuče prikolicu od 3,5 tona. Dugačak je 5,1 metar, a tovarni prostor ima dimenzije 1,3 x 1,57 x 0,57 metara.

Toyota Camry - Nakon 14 godina odsustva, ovaj model se osmom generacijom vraća na naše tržište. U ponudi je isključivo hibridna verzija - pokreće je kombinacija benzinca od 2.5 litara i elektromotora zajedničke snage 218 KS. Prema fabričkim podacima, troši 4,2 l/100 km.

Ford Focus - Nova generacija ima još bolje vozne osobine, pa je ostao u vrhu klase po tom pitanju. Dizajn je značajno promenjen. Dosta se postiglo na povećanju prostranosti kabine. Osnovna zapremina prtljažnika je 375 litara, a kad se obore nasloni ostaje 1.354 litra. Ima vrlo zanimljiv sistem oslanjanja koji je u stanju da učini prelazak preko udarnih rupa bezbolnijim. Dužine je 4,788 mm. Posebno je zanimljiva verzija sa trocilindarskim 1.5-litarskim benzincem od čak 182 KS, koji je u stanju da pojuri do stotke za 8,5 sekundi i razvije maksimalnih 220 km/h.



Jaguar I-Pace - Reč je o potpuno električnom vozilu koje nije fokusirano na štedljivost, već na uživanju u vožnji. Pokreću ga dva elektromotora ukupne snage od 407 KS i 700 Nm. Jedan pokreće prednje, a drugi zadnje točkove, tako da I-Pace ima pogon na svim točkovima. Do 100 km/h ubrzava za 4,8 sekundi. Istina, težak je 2,2 tone, što u dobroj meri guši sportski doživljaj u krivinama. Radijus kretanja je 480 kilometara, po fabričkim podacima.

Opel Combo - Nastao je u saradnji sa francuzima, pošto je Opel sada deo Peugeot/Citroen grupacije. Stoga Combo, mnogo toga deli sa modelima Citroen Berlingo i Peugeot Rifter. Postoji verzija sa pet sedišta i produžena sa sedam. Dostupan je sa obiljem bezbednosnih sistema. Prilično je udoban iako pozadi ima krutu osovinu. Pozadi su tri posebna sedišta čiji nasloni mogu odvojeno da se preklapaju, kao i naslon suvozačkog sedišta, što omogućava da se ubaci i predmet dugačak čak tri metra. Standardna verzija je duga 4.403 mm, a produžena 4.753 mm.

Mercedes G klase - Skoro isti, a opet toliko različit. Ovo je druga generacija, što je teško za poverovati s obzirom na to koliko se dugo proizvodi. Šira za 121 mm, duža za 53 mm i sa 6 mm većim klirensom. U odnosu na prethodnu generaciju sa ekvivalentnim motorom, lakša je za skoro 200 kg. Enterijer je mnogo savremeniji i luksuzniji, što mnogim obožavaocima ovog modela nije bilo baš po volji.

Mercedes B klase - Druga generacija je napravila veliki korak u odnosu na prvu, a treća još veću u odnosu na drugu. Vozačevo okruženje deluje veoma savremeno i atraktivno. U vožnji je osetno dinamičnija. Dugačka je 4.419 mm i visoka 1.567 mm. Zadnja klupa može uzdužno da se pomera (hod 14 cm), pri čemu i nagib naslona može da se podešava. Tako zapremina prtljažnika ide od 455 do 705 litara, a kada se nasloni obore dobije se 1.540 litara.

Range Rover Evoque - Nova generacija ima nešto prostraniju kabinu, razne inteligentne sisteme za pomoć pri uobičajenoj i terenskoj vožnji, 10% veći prtljažnik (591 litar ili 1.383 litra), verzije sa pogonom na prednjim ili svim točkovima, benzinske i dizel motore od dva litra, pri čemu je samo dizelaš sa pogonom na prednjim točkovima i 150 KS dostupan sa manuelnim menjačem, dok šest ostalih verzija standardno stiže sa automatskim, dužinu od 4.371 mm i visinu od 1.904 mm…

Cupra Ateca - Seat je stvorio novi brend pod nazivom Cupra, slično kao što su još neki proizvođači uradili sa svojim sportskim verzijama modela. Ovaj SUV pokreće 2.0-litarski turbo benzinac od 300 KS i 400 Nm pri 5.000-5.200 o/min. Do 100 km/h ubrzava za 5,2 sekunde i razvija maksimalnih 247 km/h. Dugačka je 4.376 mm i visoka 1.611 mm. Ima DSG menjač sa dvostrukim kvačilom i sedam stepeni prenosa.

Volvo V60 - Karavan verzija modela S60, što znači da se standarno i opciono dobija čitava vojska raznih bezbednosnih i multimedijalnih sistema, među kojima je i sistem za polu-autonomnu vožnju na dobro obeleženim putevima do brzine od 130 km/h.

Mercedes GLE - Druga generacija modela GLE ima hidropneumatsko aktivno oslanjanje, koje u velikoj meri doprinosi kako udobnosti, tako i stabilnosti i sprečavanju naginjanja vozila u krivinama. Tu je i sistem poluautonomne vožnje koji funkcioniše do brzine od 60 km/h. Sistem pogona na svim točkovima je podešen tako da u zavisnosti od potrebe može da pošalje do 100% obrtnog momenta samo na prednje ili samo na zadnje točkove. Opciono može da se dobije Off-road paket u okviru kog stiže i reduktor. Kupcima su dostupni točkovi od 18 do 22 inča.

Mini Cooper S Convertible - Zabava na točkovima bez krova. Prepoznatljiv i jedinstven stil u kombinaciji sa sjajnim voznim karakteristikama. Obilje mogućnosti za individualizaciju, bez obzira da li su u pitanju boje, materijali, oprema… Naravno sve ide i uz adekvatnu cenu, pošto ovo nije baš automobil za široke narodne mase.

Škoda Scala - Ovo je Škodin predstavnik u “golf” klasi, o čemu govore i njene dimenzije - dužina 4.362 mm, širina 1.793 mm i visina 1.471 mm. Ima vrlo prostranu kabinu u odnosu na spoljašnje dimenzije. Prtljažnik ima zapreminu od 467 litara, što može da se poveća na 1.410 litara obaranjem naslona zadnje klupe. Gledano bočno, zadnji deo karoserije podseća više na Audi A3 Sportback nego na klasičan hečbek. Snaga motora se kreće od 90 do 150 KS. Tu je i verzija na metan.

Škoda Kodiaq RS - Ovaj model pokreće najsnažniji dizelaš u istoriji Škode - ima 240 KS i 500 Nm, što mu uz pogon na svim točkovima da za samo 6,9 sekundi stigne do 100 km/h. Inače, reč je o motoru od dva litra radne zapremine, koji ima dva turbo punjača. Standardno dolazi sa felnama od 20 inča.

Mercedes CLA - Ova kompaktna kupe-limuzina i dalje ima prepoznatljivu siluetu prethodne generacije, ali tu je mnogo detalja koji je čine atraktivnijom. Od prethodnika je duža za 48 mm, šira za 53 mm i za nijansu niža (dužine 4.688 mm, širine 1.830 mm i visine 1.439 mm). U skladu sa ostalim Mercedesovim modelima i novi CLA ima karakteristično vozačevo okruženje.

Mercedes-AMG GT 4-Door - Ovo je četvorovratna verzija AMG GT kupea sa dvoja vrata. Nije lako ispratiti sve Mercedesove modele predstavljene poslednjih godina, kao ni njihove novoskovane nazive, dodatne oznake i oznake motora. Uglavnom, reč je o luksuznom kupeu sa četvora vrata koji dolazi sa pogonom na svim točkovima i u pet verzija po pitanju snage - od 367 KS, preko 435, 585 do 639 KS, a govori se i o najsnažnijoj AMG GT 73 verziji.

Renault Zoe - Dobro poznati model, prošle godine dobio je paket baterija od 40 kWh, a zatim je usledio i snažniji motor od 108 KS, pa su performanse osetno bolje.

Seat Tarraco - Stigao je najveći Seat, dugačak 4,7 metara. Bliski rođaci su mu Škoda Kodiaq i VW Tiguan Allspace. Ne proizvodi se u Španiji, već u Nemačkoj. Dostupan je u verzijama sa pet i sedam sedišta. Prtljažnik u verziji sa pet sedišta ima 760 litara, a kod verzije sa sedam sedišta 700 litara. Lista dodatne opreme i pomoćnih sistema je izuzetno bogata, te nema smisla navoditi primere. Pored poznatih motora VW grupacije, za sledeću godinu se najavljuje i plug-in hibrid koji će moći da pređe do 50 km na čisto električni pogon.

KIA Ceed - dizajniran u Evropi i proizvodi se u Evropi. Naziv je “pojednostavljen”, odnosno izbačen je apostrof iz imena, pa više nije Cee’d. Prethodna generacija je bila vrlo uspešna, pa se to očekuje i od naslednika. Za 20 mm je širi i 23 mm niži od prethodnika. Prtljažnik je povećan na 395 litara.

I još malo zanimljivosti:

 

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 1
Pregleda: 5376
Ocena: 4.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Vlada

Moji utisci sa sajma. Najvise voajera koji vrebaju priliku da uslikaju neku hostesu. Ono standardno o pljeskavicama gadne su, a duplo skuplje nego u gradu. Najvise me odusevio simulator voznje formule 1 i simulator za voznju automobila.

Odgovori