Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zabrana uvoza Euro 3 i Euro 4 – da li bi „pročistila“ vazduh

Zabrana uvoza Euro 3 i Euro 4 – da li bi „pročistila“ vazduh
Postavljeno 26.03.2019. u 21:30
Autor: Dragan Romčević

Mogućnost zabrane uvoza Euro 3 i Euro 4 automobila ponovo je aktuelna, a ministar ekologije Goran Trivan najavio je da bi to moglo da se desi već sledeće godine.

Trivan je izjavio da se u Vladi Srbije već razgovara o zabrani uvoza Euro 3 i Euro 4 automobila, ali da će on tražiti zabranu uvoza starijih od 10 godina. Takođe najavljuje mogućnost subvencija za kupovinu hibridnih i električnih vozila. Da li bi ovakve mere zaista mogle da podmlade vozni park u Srbiji i kako bi uticale na smanjenje zagađenja?

Ova najava stiže u sklopu šire priče o zagađenom vazduhu u Srbiji, uz napomenu da saobraćaj predstavlja veliki izvor zagađenja, kao i da su to uglavnom uvozni, polovni automobili iz zapadne Evrope, koji imaju prevaziđene dizel motore.

Možda bi ipak trebalo pažljivije sagledati problem, analizirati glavne izvore zagađenja i na osnovu toga proceniti koje bi mere imale najvećeg efekta.

Vazduh jeste veoma zagađen širom Srbije i definitivno treba preduzimati razne mere. Taj vazduh udišemo mi, naša deca, naši najbliži... Ali, krenimo redom.

Kada je počeo da se primenjuje koji EURO standard?

EURO 1 je uveden 1993, EURO 2 1996, a EURO 3 2000. godine. EURO 4 standard je u zemljama Evropske unije stupio na snagu 2005, ali je tada bio obavezujući samo za homologaciju novih tipova automobila.

Za sve postojeće tipove, ovaj standard postaje obavezujući tek od 1. januara 2006. godine. Međutim, isto kao što je bio slučaj sa EURO 3 standardom, neki proizvođači su počeli određene modele ili neke njihove verzije da proizvode sa EURO 4 standardom i pre obavezujućih rokova. Na primer, prvi EURO 4 dizelaši pojavili su se na proleće 2003. godine.

Septembra 2009. na scenu stupa EURO 5 standard, pri čemu ne treba zaboraviti da su se neki automobili sa tim standardom proizvodili i ranije.

Zabranimo li uvoz Euro 3 i Euro 4 automobila – šta će se desiti?

Glavni argument zagovornika zabrane jeste to da će se podmladiti vozni park. Nažalost, teško je naterati ljude da kupe noviji auto novcem koji nemaju.

Stoga postoji velika mogućnost da skoči cena starijim vozilima koja se već nalaze u Srbiji ukoliko stane uvoz starijih polovnjaka. Ne mnogo, ali dovoljno da vlasnik Golfa II dizelaša odustane od kupovine 10 godina mlađeg automobila koji bi vozio na plin.

Isto važi i za zabranu uvoza onih starijih od 10 godina. Dakle, ostaje pitanje da li postoji mogućnost da ovakva zabrana ustvari izazove kontraefekat? Da vozači počnu sve duže da zadržavaju svoje stare automobile umesto da kupuju mlađe?

Skidanje DPF filtera – tabu tema

Ovo je još jedna stavka o kojoj se u javnosti malo govori, a i to uz površno poznavanje materije. Čak i novijim dizelašima se uklanjaju DPF filteri - ne samo kod nas, već u čitavoj Evropi.

Naravno, to je protivzakonito i mogu ozbiljno da vas kazne ako vas uhvate. Upravo tako - AKO vas uhvate. Problem je u tome što u Evropi niko više ne odseče DPF i umesto njega prosto zavari komad cevi. DPF se skine, napravi se otvor sa gornje strane (ili one strane koja je teže uočljiva), izvadi se sam filter tako da ostane prazno kućište, sve se vrati na svoje mesto i odradi se softverski deo tako da se prevari kompjuter.

Ukoliko na tehničkom posumnjaju da je DPF skidan, tu je prosto objašnjenje – skidan je zbog čišćenja ili zamene. Ali šta kad na tehničkom radnik nabije sondu u auspuh da „izmeri“ izduvne gasove? Ni to ne pomaže, bar za sada, sve dok se ne uvede nova tehnologija merenja, procedure ili nešto drugo.

Nije nam poznato kakva je situacija u svakoj evropskoj zemlji pojedinačno, ali problem je definitivno prisutan.

Subvencije za ekološka vozila

Kao jedna od mera navodi se uvođenje novih modela motivisanja vozača da kupuju ekološka vozila – hibridna i električna.

U drugim zemljama se primenjuju razni podsticaji:

a) novčane subvencije – država daje novac svakome ko kupi električni ili hibridni automobil
b) oslobađanje plaćanja PDV-a prilikom kupovine
c) oslobađanje plaćanja godišnjeg poreza na upotrebu
d) besplatan parking (ovo zavisi od grada do grada)
e) besplatno punjenje na javnim punjačima
f) dozvoljena vožnja žutom trakom za gradske autobuse
g) oslobađanje plaćanja putarine
h) itd.

Za sada nije poznato kakve bi subvencije ili povlastice dobijali vlasnici, odnosno kupci hibrida ili električnih vozila u Srbiji.

Inače, povlastice već postoje. Na električne automobile se ne plaća godišnji porez na upotrebu – to je tzv. „porez na luksuz“ za one preko 2.000 kubika.

Ovaj porez za automobil sa motorom od 1.6 do 2.0 litra iznosi oko 11.200 dinara, ali starija vozila dobijaju popust:

- od 5 do 8 godina:      - 15%
- od 8 do 10 godina:    - 25%
- od 10 do 20 godina:   - 40%
- preko 20 godina:        - 80%

Takođe, lokalne samouprave mogu da oslobode vlasnike vozila na električni pogon plaćanja komunalne takse. Recimo da je ova taksa u proseku od 500 do 2.000 dinara, ali nju posebno određuje svaka lokalna samouprava, tako da izvlačenje proseka nema svrhe.

Da li je ovo uopšte opravdano – sa praktičnog, moralnog i ekološkog aspekta?

Narodski rečeno, da li je fer da država poklanja novac onima koji odluče da kupe auto od minimum 20.000 evra za neki manji hibrid ili najmanje 35.000-40.000 evra za čisto električni auto?

Neki ipak smatraju da Srbija nije zemlja koja će imati bilo kakve koristi od subvencionisanja prodaje hibrida i električnih vozila. Postoji realna opasnost da se to pretvori u jalov marketinški potez, od kojeg će koristi imati mali broj onih koji imaju novca da ih kupe, dok će prodaja stati čim država prestane sa subvencijama.

Tako bi se novcem poreskih obveznika stvorio samo privid kako domaći vozači sve više kupuju hibride i električne, dok pravog efekta u stvari ne bi bilo.

Zašto imamo akcizu na plin?

A rešenje nam je već na dohvat ruke – alternativna ekološka goriva su svuda oko nas.

Tečni naftni gas poznatiji kao PLIN ili komprimovani prirodni gas poznatiji kao METAN. Nažalost, na njih iz godine u godinu rastu akcize, što konkretnim povećanjem akcize, što usklađivanjem sa rastom cena na malo (što se inače primenjuje i za benzin i dizel).

O njihovoj ekološkoj podobnosti malo se govori. Plin osetno manje zagađuje od benzina i drastično manje od dizela, naročito kada su u pitanju najotrovnije supstance. Kada je metan u pitanju, situacija je još „čistija“.

Da budemo malo patetični u cilju pojednostavljenja čitave priče.

Dobrostojeći vozači će dobiti subvencije na svoj novi auto od 30.000-40.000 evra, a „sirotinja“ koja vozi na plin biva povremeno „obradovana“ povećanjem akcize iako se plin smatra alternativnim ekološkim gorivom.

A sa praktične strane – kada bi se smanjenjem akciza podsticali vozači da više voze na plin ili metan, umesto da kupuju stare dizelaše koji bljuju oblake vidljive čađi, možda bi to bio neuporedivo korisniji korak po pitanju ekologije, naročito na duži rok?

Zagađen vazduh je kompleksan problem

Zagađenje vazduha u Srbiji predstavlja izuzetno kompleksan problem. Stoga je pitanje koliko će zabrana uvoza Euro 3 i Euro 4 polovnjaka uticati na poboljšanje, naročito zimi.

Naime, individualna ložišta (kuće, zgrade, škole i svi drugi objekti koji se greju prvenstveno na ugalj) izbacuju enormne količine otrovnih materija. Tu sad može da se priča i o nekvalitetnom uglju koji nije baš pogodan za korišćenje u klasičnim ložištima. Taj ugalj jeste jeftin, ali slabo greje i mnogo zagađuje.

A rešenje? Priključivanje na daljinsko grejanje – ili je ekstremno skupo ili nema tehničkih uslova. Pelet – odlično rešenje, ali tu ima raznih mahinacija sa kvalitetom peleta, odnosno sirovina od kojih se pravi, pa bez strogih kontrola i drakonskih kazni nema mnogo smisla procenjivati bilo šta. Grejanje na gas? I tu nešto nije u redu. Raspitajte se kod ljudi koji se greju ili su se grejali na gas.

Zaključak

Zaključak donesite sami – mi smo samo načeli ovu temu. Nažalost, ekonomska situacija je takva da mnogi vozači ne mogu da priušte novija vozila. Ali zato mogu da koriste ili već koriste alternativna ekološka goriva (plin i metan).

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 122
Pregleda: 14647
Ocena: 4.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Petrovic Zikica

Bas tako, 88-e u Nemackoj ako kupis Opel Omegu (primer) bez katalizatora imas jaci motor i placas skumpli benzin. Drugi model sa katalizatorom ssmanjuje snagu istom vozilu sa istom kubikazom ali je vozilo jeftinije i bezolovni benzin jeftiniji. Eto nacina da se stimulise a kod nas sve naopako.

Odgovori

Petrovic Zikica

Imam kadeta na TNG, 29g star. Radio sam mu motor, euro kuka, ozvucenje, alu felne. Od kolege koji ga poznaje dobijao sam prvo 800pa sutradan 1000€. Zahvalio sam se lepo jer kad crkne zupcasti ja skinem sa zida i nabacim kao lanac za biciklu a ako crkne u putu imam u gepeku.

Odgovori

Mihailo

ahahahaha Tako i moj ćale. Njabolji motor ikada. 1.3i OHC. Strasna stvar!

Petrovic Zikica

Ovo sto imam jeste staro ali znam sta mu fali, tj skoro nista. Euro cetri od 2000€uvezo komsija, plocice ulje, filteri, dpf posuda pukla, turbina ulje curi, klima ne radi hladnjak i kompresor, veliki servis, itd. Neka hvala.

Odgovori

Petrovic Zikica

Ok, ispravan auto u svim zemljama koliki je procenat cistijeg vazduha? Dali samo automobi pravi rak ranu. Sta je sa kamionima, traktorima bagerima brodovima lokomotivama, spaljivanje smeca vikendom kad ne radi policija (komunalna) i ne zalaze po selima. Uzima se lova ljudima tamo gde ides sam a nece oni da krenu po njivama da mere zagadjenost traktoru nego g-din policajac na asvaltnom putu. A zagadjivanje plastikom, na sve strane divlje deponije, samo Pozarevac ima 17a ubedjujemo sebw da dam je zemlja lepa. Dzabe devojka lepa ako se nikada ne kupa.

Odgovori

Petrovic Zikica

Od mene imas plus ali bih da dodam. Imam auto star preko trideset godina i sa njime putujem na posao 15 min. Radim na utovarivacu euro dva osam sati? Ko vise zagadjuje? U mestu u kojem zivim ljudi se bave poljoprivredom. Masinski park poljoprivrednika 70% je preko trideset godina star bez namere i mogucnosti da se nesto menja a na tehnicki pregled ne idu jer treba dosta da ulozi a da prodje sigurno nece bas zbog izduvnih gasova. Nebo nema granica pa ako EU stiti vazduh zagadjeni dodje sa druge strane. Cilj je da se ogoli ovaj narod.

Odgovori

Darko

dpf se ne skida tako sto se ukloni komplet, vec se otvori i isprazni sta se.dalje radi necu da ti kazem celavi

Odgovori

dr

Da li nas ministar pita, da li imamo para za euro 5 i auto mladje od 10 godina??

Odgovori

Srdjan Majstorovic

Sve da stave i euro10 od čistog vazduha nema ništa, dok god u svest našeg naroda ne uđe da se problem sa katalizatorom i dpfom ne rešava skidanjem, već zamenom i popravkom. A zašto ljudi skidaju? Zato što mogu. Vrlo prosto. Zatvaramo oči na probleme koji su nam ispred nosa, a rešavamo nebitne stvari. Ne može da se prođe tehnički sa slokljenim katadiopterom, al može bez katalizatora.

Odgovori

Dragan Zivkovic

50% ljudi nema para za euro 4 kamoli za euro 5 I euro 6

Odgovori

Dragan Tomic

Kakvo zagadjenje koja se budala toga uvati

Odgovori

bogdan wjc

taj dpf kao da su strucnjaci izmislili da bi srpski majstori imali sta da skidaju....i jos nesto,mislim da je neprimereno objavljivati da se u Evropi dpf skida pa AKO te uhvate....dpf se skida jos samo u par drzava bivseg varsavskog pakta i to jos samo ove godine,ali sad tamo pocinje rapidna prodaja zamenskih dpf jer auta nece proci tehnicki.u Evropi po pitanju egr,katalizatora i dpf,dakle svega onoga sta je u srbiji VISAK,nema AKO te uhvate nego ce te SIGURNO uhvatiti i to cak i pri rutnskoj kontroli kad policajac izvadi dzepni analizator gasova i gurne ga u auspuh.i jos nesto,u Evropi sa dpf ima jako malo problema jer ovde niko ne kupuje veliki auto sa dizel motorom da se svrcka po gradu osim idiota sa balkana,ovde se dizel kupuje ako pravis velike kilometraze s posla i na posao a za po gradu se kupuju mali benzinci tipa corse,merive itd....

Odgovori

Polovni Automobili

Ne - DPF se skida i u razvijenim evropskim zemljama. Isto kao što se skida i kilometraža. Isto kao što ima i mnogo drugih malverzacija i nepravilnosti.

ja sam

kad naprave avione i brodove na struju ja cu kupiti euro 6 do tada jok

Odgovori

Stefan

Bolje da naprave neke olaksice ljudima koji voze kola sa euro 1, 2 normom nego da zabrane uvoz jeftinijih vozila iz inostranstva kako bi smanjili izduvne gasove. Ukidanjem euro 3 nekome ko vozi euro 1 ili 2 znaci ostanak na tome sto vozi jer para za euro 4 nema a za euro 3 mu malo fali.

Odgovori

Darko

Jok i nisu

Odgovori

Hans

Švicarci voze puntice i megane nemaju stan u vlasnistvu a ovi nasi odma x6qQ7 ima,se moze se stanovi kuce jahte volimo da lažemo

Odgovori

vlada

@Hans,ma sta mi Balkanci znamo,U Chvajcarskoj je med i mleko..

Tesla

I euro 6 ispusta 80 puta vise nedozvoljenih plinova nego sto norma propisije afera dizelgejt u prevodu euro 6 ne zadovoljava ni euro 4 propise , Ali treba zabraniti registraciju svim dizelima,kojima je skinut dpf filter

Odgovori

Милош

Само треба укинути потпуно акцизу на ТНГ, смањити порез на 10% по литри плина и субвенционисати са 50% од укупне цене уградње и атеста. Само толико и за 5 година имате преко 70% аутомобила на ТНГ у земљи. Сви ће се отарасити дизелаша.

Odgovori

vlada

@Milos..Nesto si slab sa ekonomijom..Ako se ukinu akcize i nameti,ko ce da finansira drzavni aparat?

jugoslav

Izmisliće oni i tehnički za bicikl i obaveznu registraciju.

Odgovori

Kiko

I Euro 5 vozila su krsevi sa velikim kilometrazama. Da je valjao njima na zapadu jos bi se tamo vozio. Zagadjuju isto vazduh kao i ovi stariji. Drzava hoce da smanji odliv deviza zabranom ovih jeftinih polovnjaka.

Odgovori

Vlada Tutorovic

Zabrana sečenja šuma bi pročistila vazduh

Odgovori

Bojan PS101

Šume po gradovima nisu dirane, al ne pomaže nešto..

Pedja

Odlican tekst. Ova nakaradna vlast uspeva da upropasti SVE cega se dotakne. U svim noramlnim drzavama podstice se kupovina ekoloski cistih automobila (plin, metan, struja). Samo kod nas se takvi automobili stavljaju na stub pljacke. Akcize na to gorivo, pa kontrole uredjaja na svakih 3-5 godina, pa testovi, atesti... Kao da neko namerno pokusava da unisti sve sto valjda, sve sto bi poboljsalo standard i makar malo nas podsetilo da smo ljudi, da mozemo da zivimo kao takvi u 21 veku. Takodje, kretenski zakon gde novi vozac MORA da vozi 2 godine sa pratnjom? Poskupeo tehnicki pregled nicim izazvano, duplo poskupljenje polaganje vozackog ispita. Ko ima sada da da preko 70.000 dinara na vozacki ispit. Automobil je osnovno sredstvo za zivot a ne luksuz kako ga ova vlast predstavlja.

Odgovori

Stefan

Svaka čast na tekstu, konačno se neko setio ekologije i da pomene da treba uvesti povlastice vlasnicima ekoloških vozila. Treba "naučiti" narod da je svima mnogo isplativije voziti auto na plin ili metan nego na dizel...iako takav auto troši više u litrima - troši manje u novcu, i plus nema ni turbinu, ni plivajući, ni dpf, ni egr, ni nikakve gluposti, ima 4 svećice od po 400 din i par filtera i gas patos...a kad ga upališ on ne trokelja kao traktor nego peva Takođe treba ukinuti porez na luksuz, jer je apsurdno da neko plaća registraciju 60 000 godinšnje jer ima 150ccm više od 2000, a auto je star 15-ak godina i vredi koliko 3 takve registracije...

Odgovori

vlada

@Stefan...Sve bi to bilo lepo,da su niski troskovi ugradnje plina,a metana pogotovo..Medjutim,Atesti na metan,tj,boce,su nepremostiva prepreka za ljude koji prelaze malu kilometrazu..Naravno,vremenom to mora da se odrzava i popravlja,tako da se sve svodi na vrzino kolo..Zatim ni benzinski agregat nije bas jeftin za odrzavanje i kad se sabere i stavi na papir,pripadne ti muka..A da ne pricamo o nasem djubretu od Tng,koje obesmisljava svaku ustedu..Dakle, mnogo za i protiv,a ja se ne bih ukljucivao u temu da sve to nisam prosao vise puta..A drzava ko drzava,prvo navuce narod a onda odere iz sve snage..

Milos

Nije se to kod nas niko setio, vec je to naredjenje iz EU. Treba da otvorimo poglavlje koje se tice ekologije, a to nam je najteze poglavlje. Ekologija u Srbiji je zapustena, zagadjenost vazduha kod nas je najveca u celoj Evropi. Ljudi ne umiru od izmisljenog "osiromasenog uranijuma", vec upravo od jeftinog uglja, starih dizela, kancerogene plastike, itd....

Rako

Pod hitno podmladiti vozni park prosecne starosti punoljetstva ! Rampica za bahate uspaljene svercerice sa antipanticnim prikolicicama i natpisom u oglasima NOV !!!

Odgovori

Kiko

U pravu si Rako, svakakav otpad se dovlaci na prikolicicama i auto slep kamionima. Grobovi neopevani se nude kao NOV, NOV, NOV.

Sax

Ja sam u fazi kupovine auta. Te oglase gde za auto 10-ak godina star napisu NOV i ne otvaram. Njihova steta, gube potencijalnog kupca.

black ozzy

pa da auta sad prave najveci problem!!!!!! alo bre jel neko bio u rafineriju ili petrohemiju da vide sta zagadjuje vazduh...tamo radim 4 meseca nedo bog nikom da proviri sta se tamo desava i sta zagadjuje vazduh! pancevci su postali mutanti od tih gasova raspadaju se

Odgovori

ISTINA ZIVA

I ne samo rafinerije.....na ulaz u svaki grad Deponija.....kod nas u Vojvodini kanali zatrpani smecem.....a Ministar prica o ekologiji.......Oni ce i ovo malo ljudi sto je ostalo u Srbiji oterati.....Samo neke zabrane a nista da se ljudima olaksa,da im se pomogne....takav zakon jos nisu doneli.....Pa ko je lud da vozi star auto ako bi imao para na mladji ili nov......Ali uskoro ce popis stanovnistva pa ce dati najbolju ocenu blagostanja ovih zadnjih 10 godina.....vec nas je POLO MILIONA MANJE ZA OVIH 10 GOD........ali tu nije kraj.......

Pedja

Pitati poresku upravu panceva gde idu pare od paprene eko takse koju naplacuju preko rafinerije. Samo da kazu gde idu pare od eko takse.

DajemOtkaz

A da vozimo bicikla? Za duze relacije po potrebi se zakacimo za sleper. I obavezno kaciga i stitnici, ipak je bezbednost na prvom mestu :)

Odgovori

Kiza

Da se ja pitam trebalo je i ranije, ovo sto se uvozi su kante.. Radim taj posao pa zato i dajem za pravo da to kazem.. A da se nema para to je tacno, ali srbin je uvek u kompeleksima da vozi star auto i daje zadnje da kupi samo sto noviji model.. I do tog modela nebira kvalitet nego samo da je sto jeftiniji... A noviji model.. Pa posle kukate.. Tako da ne lupajte uvek iste komentare i nemanju.. Stalno kukate nesto, nikad nista nepase uvek skupo

Odgovori

the doctor

Bravo za komentar.. Prosečan Srbin će radije kupiti lomaru od BMWa ili Audija staru 15godina, poslednje pare dati za majstore, registraciju, ješće paštetu da bi imao za gume i regustraciju od 80000din, nego novog Punta, Fabiju, Astru ili nešto treće.. I naravno svi se pravdaju tome kako "motor od 1.4 ne zadovoljava njihove potrebe".. ma izvini Colin McRae nisam te prepoznao :D

Srbistan

U srbiji ne postoji zakon.Jos uvek se registruju kola sa kvacicama. https://imgur.com/a/XwUYvkN

vlada

@Kiza,a ja se uvek cudio Bosancima,ogromna vecina njih vozi golfove,pasate,uopste wv program,koji dominira..I nije im vazno da li ce biti hrane u kuci, samo da se vidi,koji automobil imaju..Privreda im je slaba,posla nema,validan zirant je pravo bogatstvo..A oni se nama cude zasto jos uvek ima lada keceva i yugica..Izgleda da to isto dolazi i u nase krajeve,da je marka automobila prestiz,nije vazno koja je godina proizvodnje,znak na haubi je najbitniji..Dakle opste ludilo,a nasi dzepovi najbolje to osecaju..

daki

Pa mi smo se upravo liberizacijom uvoza resili jugica i keceva,golfova 1 i 2 ,kadeta i slicnih problematicnih vozila . Da su nam ostala nekadasnja ogranicenja na uvoz jos bi ih vozili u velikom broju. samom ovom cinjenicom znacajno je povecana i bezbednost u saobracaju.Davati subvencije imucnima za kupovinu ekoloskih vozila na racun siromasnog sloja gradjana je besmisleno. Isti je slucaj i sa podelom vaucera za banjski i slican turizam pa tako po banjama se dobrim delom svrckaju oni koje su i privukli vauceri od 5 000 din. Pa tako znam vise od desetak "turista"medju njima i tri moje sestre koje i nisu nesto ni zdravstveno ni novcano ugrozene koje su iskoristile ovu mogucnost da se posle letovanja u Grckoj malo odmore. Naravno tu su im kroz budzet dobrim delom omogucili i oni koji zbog slabe materijalne situacije i ne pomisljaju na bilo koji vid odmora. Medjutim sve se to prikazuje na sasvim drugaciji nacin. Naopako ali sta da se radi.

Odgovori

Igor Mladenovic

Znate onu pricu o kraljici koja je rekla "Ako narod nema za hleba neka jede kolace". Svaka slicnost je slucajna.

Odgovori

Душан

glupo i bez veze.

Odgovori

Milos

U Srbiji se svake godine smanji broj stanovnika za nekoliko hiljada. Samim tim smanjuje se i broj vozila- zagadjivaca vazduha. 99% vozaca bi sami napravili korak napred prema mladjem i novijem vozilu tacno i da nema ogranicenja za uvoz. Ne znam nikoga ko je prodao vozilo i onda kupio drugo 5-10 godina starije od tog.

Odgovori

Dejan

Za nekoliko hiljada??? Ti si baš optimističan. Srbija je među 10 zemalja sa najvećim padom broja stanovnika u svetu. Ko ne veruje, neka proveri. Odnos rođeni-umrli je katastrofalan, a tu je i bežanija svakoga ko može da ode.

Nikola

Da, euro 5-6 dizeo itd su dosta "ekoloskiji" motori na papiru od euro 2-3. Kako? Pa prvo, auto proizvodjaci se "igraju" sa mesavinom redirekcije izduvnih gasova i svezeg vazduha nazad na "ulaz" u motor. To znaci da se umesto cistog / spoljasnjeg vazduha, u motor upumpava miks izduvnih gasova i cistog vazduha. Za uzvrat, dizel motor se prlja, takodje i sve cevi koje opsluzuju dotok i odtok vazduha iz motora. Izduvni gasovi, ima ih "manje", ali su relativno "prljaviji" jel su "reciklirani" u motoru vise puta. Tu na scenu stupa DPF. Voznjom po gradu on "skuplja" dobar deo otrova i talozi u sebe. Kad auto izadje na auto put, pod vecim opterecenjem motora (brzina/broj obrtaja) dize se temperatura izduvnih gasova i DPF ulazi u "self-cleaning" mod - naslage otrova "gore" i izbacuju se u atmosferu. Tako da je DPF, sve i kad radi, samo metoda ispustanja djubreta u "prirodu" umesto u "grad".

Odgovori

Zoran

Gospodo,potrudite se da imamo normalnu platu a onda cemo svi kupovati nov auto kao u normalnim zemljama. Pricamo i prosecnoj plati od 500e? Gospodo ako vi jedete samo meso a ja samo kupus mi u proseku jedemo sarmu! Pustite narod vise.

Odgovori

Coa

A u kojoj to zemlji SVI kupuju nove automobile?

Aca

Moj zet je otisao u Sloveniju,za njim i zena.Danas imaju dva stana i nov auto tamo.Ovde su jedva krpili kraj sa krajem.

djomlica

Ja sam u svici vec dve godine. Do sad smo zena i ja skupili ucesce za stan i isplatili nov automobil "astra". U planu nam je da uzmemo stambeni kredit na desetak godina pa i nov stan... A vi dragi moji ostanite tamo neka vas pljackaju i lazu u oci. Neka vas mazu svakodnevno, neka vam ukidaju, neka vam zabranjuju, neka vam povecavaju cene, neka vam "povecavaju prosek plate", neka vam dusu izvade privatnici kojima pristajete da radite za aplauz a ne za novac i tako mozete da kupite nov auto u vasoj zemlji. Meni je ovamo odlicno i zadovoljan sam. A evo trazim i neki kamion u Srbiji jer su kod vas izuzetno jeftiniji nego ovamo a trebace mi i dva vozaca. Voleo bih da su nasi ljudi iz Srbije. Pozz.

vlada

@Djomlica..Ohoho,ti si bas profitirao za nekoliko godina rada u Ch..Bravo,ti si jedan od retkih,bolje reci jedini koji uspeo za tako kratko vreme da postigne mnogo toga u zivotu, iako placas podstanarski stan,i sve ostale troskove koji su u Ch ogromni..Molim te odaj nama glupacima tajnu,kojim se to poslom bavis,kad si tako postao uspesan..Ako su narkotici u pitanju,jos uvek si sitna riba,jedino,ako ste oboje dr.specijalisti sa zavidnim stazom i iskustvom,pa tad i mozete ali pod uslovom da radite u renomiranim klinikama.. Sto se tice ucesca za stan,kad budete dobili vas deo iz nasledstva,imacete i za ucesce...Naravno silan uspeh ste postigli jer zivite na nebu,ne hranite se i ne oblacite itd,itd..

vlada

@Djomlica,jesi bre lazov belosvetski.. Imam pola kuce u Jednom velikom nemackom gradu,ali posle 33 godine rada..Imam i ovde dosta kvadrata,ali to se ne racuna,Chvica je raj nebeski za pocetnike..

djomlica

Ajde Vlado ne seri. Imam transportnu firmu, tacnije, preselio sam firmu (da tako kazem) tj. sredstva iz suplje vam drzave i ulozio gde treba... ako te bas interesuje. Vidi Vlado, nije sreca u kvadratima... sve sto sam imao u Srbiji bili su kvadrati steceni mukom i to sam rasprodao ne bi li uspeo. Evo sad mogu da kupim te kvadrate nazad ... ali koji ce mi...?

vlada

@Djomlica..Ja s.ao ili ne,kada znas,uspeces bilo gde,pa i u nasoj supljoj zemlji..No,obzirom da sam poznavalac transporta,spedicije,robe i svega sto ide uz to,zatim poznavalac prilika u mnogim zemljama,tvoj meteorski uspeh je neverovatan za svega dve godine..A da bi usao u transport bilo koje zapadne zemlje,potreban je veoma veliki kapital,i to je fakat..No,ti si uspeo da otplatis novu Astru,a mozda ces i kupiti neki kamion u Srbiji jer je jeftinije..No,uzalud pricas,chvajcarci ne primaju nase krseve,u svoje prevoznicke firme...Ipak ako ti je krajnji domet ta astra,o kakvoj prevoznickoj firmi pricas,majke ti..A nisi nam ni odgovorio kako si postigao veeeliki uspeh za dve godine rada u Chvici..Toliko si se nasrao,onako potcenjivacki,da ti niko zivi ne veruje..Nego blago meni,uzivaj ti u CH,i neka ti je sa srecom u svom poslu..Inace imam prijatelje lekare,u Bazelu.koji su posle 20 tak godina otplatili stan,koji je za nas odavde nedostizan san..Cena nekretnina u tvom raju je milionska..

Djole

Naši vrli stručnjaci znaju samo za reč ZABRANA!!! Gospodo, ako želite da ovaj izmučeni narod vozi novija vozila, subvencionišite kupovinu istih. Znam dosta ljudi koji nisu razmišljali uopšte da menjaju svoje stare Jugiće, Kečeve, Lade, pa onomad kad su ih računali 1000€ u zamenu staro za novo za Zastavu 10, mnogi su zamenili. Eto jedan primer kako se podmladjuje vozni park. Kao posledice ove zabrane mogu samo da poskupe Euro 3 i 4 vozila koja su već u Srbiji, i da se rasprodaju ovi lomovi po placevima koje sad niko neće. Je l' dolaze ta vozila na carinu? Dolaze. Pa kontrolišite onda šta sme da udje, šta ne sme. Kad se zezne prvi, drugi, peti, deseti, posle će da gledaju šta dovoze.

Odgovori

vlada

@Diole,valjda znas,da carina nema mehanizam za proveru vozila,niti im je to u opisu posla..Carina prati instrukcije i uredbe drzavnog aparata,i kako oni kazu carina je duzna da tako postupi..Dakle carina nije odredjena da razmislja o ovom ili onom,vec da ispunjava naredbe nadleznih..

Djole

Nisam ni mislio carina da pregleda. Ali kad se auto doveze na carinu, da se pre same procedure carinjenja obavi pregled, AMSS-a recimo (koji se inače plaća, samo što se ne zna šta se plaća), i da se tu sprovede odredjena kontrola prethodno definisanih standarda. Ne vidim uopšte razlog zašto neki auto, bilo da je Euro 2, 3 ili 4, koji je prešao malu kilometražu, održavan, koji je uredno prošao npr. nemački TUV, ne može da se registruje u Srbiji. A Euro 5 se uvozi bez ikakve kontrole, bitno da je Euro 5, a u kakvom je stanju, to nije bitno. Suština promašena.

vlada

@Joooooj Djole,samo kada bi znao..Ko u ovoj zemlji bilo sta gleda ili proverava..Kakav Amss,to leglo prevaranata i vacarosa..Joooj,kada bi znao sta se sve uvozi,kakve lesine od automobila,nespravni motori,podmladjeni sa laznim papirima,uzasss,muka da te uhvati kad vidis..Drzava sve to cutke posmatra a svoju nemoc iskaljuje na narodu,bahatim i drskim zakonima, uredbama i nametima..

sart

Odugovlaci se ta odluka, kalkulisu gospoda dali ce ovako ili onako uzimati vise love od naroda. Zabole njih ona stvar za bezbednost svih nas i za ekologiju, treba biti budala pa im verovati da je cilj svih novih propisa i zakona put ka savremenijem svetu i opstanku nacije. Sta cemo sutra da vozimo, diktira EKONOMSKA situacija a ne neki propis o uvozu euro 4 ili 5 normi!!!

Odgovori

Igor

Ja na moj auto ne bih plin ugradio ni u ludilu. Prvo sama ugradnja ma koliko kvalitetna bila može biti problematična,drugo što je to još jedan dodatni namet na servisiranje vozila jer i plinski uređaj treba servisirati pa onda i atesti još kao i druge zajebancije oko plina a ušteda je minimalna pošto godišnje prelazim 15.000 km i na tu kilometražu nemam nikakvu uštedu Bolje rešenje je smanjiti marže i subvecionisati kupovinu novih automobila,davati staro za novo akcije i sl, nebitno da li su elektor ili hibridni i osloboditi vozače PDV na nova vozila. To bi poguralo i prodaju i podmladilo vozni park a i vazduh bi se pročistio

Odgovori

TaDaM

Za Igor... U pravu si za plin. I ja isto prelazim oko 15 000 km godisnje, cak i manje...Tako da sam odustao od ugradnje plina.

danili

Jel ti imas zelju da iz svog dzepa subvenises nekog ko ima da izdvoji za auto izmedju 20 i 50 000 EURA i kome je jedna takva kupovina znak prestiza. Mleko se jednim delom od seljaka otkupljuje i po 22-26 dinara i tu ne razmisljas o subvencijama a ovamo se kao interesujes za ekologiju i litijum -jonske baterije. Ne interesuju te hibridi kukuruza ali te zanimaju hibridni automobili. Nisam ni ja seljak ali mi je svest malo drugacija.

jugoslav

Nije tačno,auto na plin manje zagađuje auto i od benzinca a naročito od dizelaša.Vozio sam Samaru 10g, nikad se nije osetio plin ni u autu ni oko njega.Sada vozim Punta 80 ks benzinca,pošto država kažnjava vozače čiji auto manje zagađuje okolinu. Tvrdim da ispravan Punto sa euro tri manje zagađuje okolinu od aždaja sa 150,200,300,500ks sa euro 6 standardom. Ako takav auto troši 10 l u gradu koliko troši kada se malo jače stisne gas. Pratite testove takvih automobila,pa ćete videti koliko troše i zagađuju okolinu. Lepo su u tekstu napisali ko sve zagađuje vazduh. Ovo je udar sirotinji po džepu,ništa drugo.

Odgovori

Žika

Emigriras u Australliju i od prve place kupis novi auto. Resenje za sve probleme

Odgovori

kole

Sram ih bilo. Zakazuju ljudima, cak i deci, po zivot vazne preglede za sledecu godinu. Specijalisticki pregled je postalo nemoguce zakazati, ljudi odustaju od lecenja i umiru kao muve. Sa moje mesne zajednice gde ljudi stavljaju citulje je neko nocu poskidao sve jer ih je bilo kao nikad do sada, pa je neko naredio da se ne siri panika. Na drzavnoj TV sinoc gledam afirmativni prilog gde mi prosto guramo nase medicinske sestre da idu u Nemacku, umesto da se svim silama borimo da deca ostanu ovde i rade ono za sta smo ih podizali i skolovali. Vrsi se smisljena depopulizacija citavog prostora, a onda izadju sa ovim smesnim resenjima za spas nacije.

Odgovori

Siniša

Pa vi srbi nećete u EU,nećete u NATO,hoćete pravnu i ekonomski jaku državu i plate od 1000€ a da prkostite celom svetu? Pa ne može to tako

Zorka

Nećemo u eu a nećemo ni da se eu meša u naše lokalne probleme i da nam diktiraju iz Amerike kakva ćemo auta da vozimo i kao brinu za nađu životnu sredinu . Neka brinu o svojoj životnoj sredini .To "zagađenje" je i inako čista prevara da nam uzimaju novac

Goran

Gluposti!!! Mi uvek krecemo od kraja!! Prvo treba uvesti obavezno merenje izduvnih gasova na tehnickom pregledu za postojeca vozila euro 3 i euro 4, pa bi se 80% placeva u Srbiji zatvorilo jer su skinuli katalozatore i softverski iskljucili EGR ventile. Uvodjenjem ove zabrane samo bi se podigle cene popravki starih automobila.

Odgovori

vlada

@Gorane brate..Pa ja sam na atomobilu euro 5/2013 god/skinuo dpf filter,sa ukupno predjenih 170.000 km.

sart

Kakva bi situacija bila da se zabrani uvoz euro 3 norme je sasvim jasno. na pr. ja sam izdvojio odredjenu sumu novca da bih kupio vozilo, sa tom sumom mogu kupiti samo euro 3, a posto ga nema vise iz uvoza kupujem auto koji je odavno ovde, u mnogo gorem stanju, krpim ga i teram. Ne razumem kako neko nekog moze da natera kupiti nesto za sta taj nema dovoljno sredstava??

Dusan

@vlado a i svi Vi ostali... Da li ste svesni da skidanjem filtera ugrozavate i potencijalno ubijate ljude oko sebe ukljucujuci i vasu porodicu i najblize? Kako uopste mozete tako da postupate i radite? a ne razumem ni ove koji kukaju toliko kako je skupo... Pa ako nemas za auto... nemoj ga ni imati. Cekaj pogodnu priliku.. ostavljaj novac sa strane i sve sto bi ulagao u krpljenje nekog krsa cuvaj par godina i eto ti para za pristojan i dobar - pouzdan polovnjak koji ne truje i ne ubija ljude u radijusu od 200 metara kuda prodje... Mucnite malo glavlm ljudi. Ako vecina razmislja kao ovaj Vlada... ne pise nam se uopste dobro...

Dusan

@vlado a i svi Vi ostali... Da li ste svesni da skidanjem filtera ugrozavate i potencijalno ubijate ljude oko sebe ukljucujuci i vasu porodicu i najblize? Kako uopste mozete tako da postupate i radite? a ne razumem ni ove koji kukaju toliko kako je skupo... Pa ako nemas za auto... nemoj ga ni imati. Cekaj pogodnu priliku.. ostavljaj novac sa strane i sve sto bi ulagao u krpljenje nekog krsa cuvaj par godina i eto ti para za pristojan i dobar - pouzdan polovnjak koji ne truje i ne ubija ljude u radijusu od 200 metara kuda prodje... Mucnite malo glavlm ljudi. Ako vecina razmislja kao ovaj Vlada... ne pise nam se uopste dobro...

vlada

@Dusan,reci mi molim te sta ti tako ekoloski potkovan vozis,koji automobil,tj.eko normu?Mene su pametni majstori ubedili da skinem dpf filter ali pri tom nisu napomenuli da se softversko skidanje naplacuje 150 e..Dakle strucnjaci me zeznuli,jer za 350 e ima sasvim pristojan zamenski dpf..Pa ako sam vec imao 7000 e za automobil imao bih i tih 350 e...Ali ne,majstorska prica je glasila kako dpf kosta nekoliko hiljada e..I ti sta ces,sav zbunjen uradis tako i naravno pogresis..Ali ti veliki strucnjak ne pominjes velike zagadjivace i njihovu ekolosku svest,tj,gradski prevoz za koje ne postoji nikakva ekolosaka norma..

Dusan

@vlada Vozim Civix 1.5 turbo benzin. Trosi toliko da je svaki dizel prema njemu smesan a tek plin totalni promasaj ugraditi u njega. Trosi toliko da bi postideo mnoge sa ovakvim performansama. 1.5 turbo/ 182 ks... U klasicnoj voznji na otvorenom putu sa po nekim ostrim preticanjem i g100 drive gorivom potrosnja oko 5L!!! A sto se tice majstora... ne verujem ni jednom jer su svi priuceni a predstavljaju se kao naucnici nuklearne fizike. I sam sam par puta bio u situacijama da se vise isplati zbanicni servis iako deluje sluplje... ali kad sracunas gramzivost nekog tamo majstora u nekoj supi i njegovo neznanje koje ti posle opet platis najisplativije je tamo gde je provereno... Naucio na sopstvenom primeru pre koju godinu.

vlada

@Dusan..Ne idem po majstorskim supama,jer je pravi servis,onaj koji radi samo tu marku,najbolji..Dakle ne mogu svi da budu ovlasceni,ali eto,situacija je takva,ne razmisljamo svi isto..Sto se tice tvog automobila,on jeste dobar,japanac,a opste poznata stvar je da japanci ne podnose ni tng niti metan.Ne zelim ni da polemisem,ni o potrosnji tvog auta od 180ks,niti o zagadjenju,jer je i to poznata stvar..Malo si pretarao sa tom niskom potrosnjom,no,tvoj novcanik zna pravu istinu..U svakom slucaju,mana novijih auta je ta sto im dpf veoma brzo strada,a mi i nismo bas upoznati sa alternativama..Pa dok se upoznas,novcanik je prvi na udaru..

Marko

Dobro ste se srtili za Lpg i Cng!

Odgovori

Bojan

Ma nisu se setili Mare, to samo autor navodi kao ŠBBKBB varijantu koje se vlast itekako neće setiti. Ne zaboravi da smo dizel država i da je ovo samo šminkanje zbog EU, u suštini se ništa neće desiti sa zagađenjem u Srbiji. U BGu vazduh konačno može da se vidi, hvala Bogu što ne živim tamo.

DOHC VR6 2.8

U Srbiji ima toliko automobila, trenutno na placevima i na putevima da ima dovoljno bar za 10 godina unapred, ako bi danas zabranili uvoz svih euro normi i svih godišta, pa čak da zabrane i uvoz novih vozila (sus), Srbija je puna kao brod, po stanovniku ima min. 4 vozila, zato ne brinite ništa imaćemo šta da vozimo. Lično mislim da su euro 5 i 6 sasvim ok i da ne zagađuju previše, s obzirom na to da na putevima ima veliko broj euro 0

Odgovori

dzordz

i posle zabrane uvoza euro3 i 4, jos dugo se nece prodisati zato sto su ambari,parkinzi javne povrsine, javne povrsine,javne povrsine ,garaze,zelene povrsine prepune tih vozila sa 180-192000 km , znaci imamoih za sledecih 10 godina u rezervi. cudim se da uvoznici ne vide da je najveca zarada na skupim i vozilima starim preko 180 dana od prve registracije(smatraju se polovnim) ka koja imaju povrat eu pdv-a, maximalnim umanjenjem osnovice za oporezivanje u srbiji korist za uvoznike je visestruko veca...(naravno ostecenje budzeta je maximalno!!-ali ko stiti budzet :) :) ?? niko-govici) ako me razumete.. i ta razlika u ceni donosi izuzetne profite, uz to izuzetna mogucnos "pranja novca" unosenjem novca u platni promet srbije ili EU,ili iznosenjem novca iz paltnog prometa(po potrebi ) , slika toga je kad zamislite odlican skup i nov auto.., a pod njim star pokidan los put i putna infrastruktura.. :)

Odgovori

Zlatko Božović

Sramota je ljudi da se uvozi nešto što je proizvedeno pre 17 godina, 2001. U Srbiji ima dovoljno krševa starih 15-20 godina i ko to mora ili hoće da vozi, nije nikakav problem da nađe takav auto već registrovsn, a ne da ga uvozi. Zato ja glasam ZA zabranu uvoza Euro 3 i 4. Idealno bi bilo da se omogući uvoz vozila do 10 godina starosti tako da ne bi morale da se vade potvrde da li auto zadovoljava odgovarajuću euro normu. Recimo, tokom cele 2020. mogu da se uvoze vozila proizvedene 2010. Prosto i jednostavno.

Odgovori

vlada

@Zlatko Bozovic..Realno sva vozila ispod 2006 god su opasni krshevi..Euro 3 bi trebalo zabraniti,ne toliko zbog eko norme,koliko zbog pohabanosti vozila..

milan savic

Znam da ovo nije mesto gde bi trebalo da se pise o politici ali moram ovo da napisem. Od ovoga sto taj ministar izjavljuje nema nista. Ovo je sve propaganda. Prvo zaplase narod a onda izadje neko od vodjinih i kaze eto evropa to od nas trazi ali mi mislimo na svoj narod i necemo to da usvojimo. i onda gladan narod kaze eto jel vidis kako naprednjaci nas vole i kako rade za nas a ne za svoj dzep. Evo vam zadnji primer sa registracijom poljoprivrednih vozila, posle 10ak dana ministar policije izjavi ta uredba ne vazi, mi mislimo na poljoprivrednike i necemo da ih opterecujemo finansijski. I odma da se ogradim da nisam simpatizer ni rezima ni opozicije nego samo mislim svojom glavom

Odgovori

TRENUTNO STANJE

Naravno da bi vozio mladji autombil samo kad bi imao bolje mogucnosti......pa niko nije lud ali realnost je nazalost takva da je za nas 15 god star autoobil premija......za bolje i mladje nemamo....

Odgovori

Max

Pitanje za polovne automobile: Moze li auto sa dve boje da prodje tehnicki(dunav osiguranje-babusnica) i zasto se dozvoljavalju oglasi krseva?? A pisemo o postenju,cistom vazduhu...

Odgovori

Polovni Automobili

Može da prođe tehnički - u saobraćajnu mora da bude upisana preovlađujuća boja.

Duško

Problem se reši za tren, ugledajte se malo na komšije, 1 evro = 7,5 kuna!!! Zašto je kod nas evro 120 dinara? Da bi više muzli narod i ne dozvoljavali mu da živi bolje i lepše. Skinuti evro na normalu i eto novog voznog parka i poboljšanja životnog standarda.

Odgovori

Raja

Lupetas, realna vrednost evra je trenutno minimum 200din

Ekonomista iz svinjca

Dinar se veštački drži na tom nivou prodajom deviznih rezervi. Bez toga bi odavno evro bio preko 200 dinara. Veštački jak dinar pomaže siromašnijima kratkoročno i uništava privredu dugoročno zbog slabijeg izvoza. Malo je komplikovanije od toga ali smo u svakom slučaju gotovi

Valutar

Raja Čovek ne lupeta, samo kaže koliko nešto košta "na trafici" ne navodi realnu sumu, a što se nje tiče znamo svi da je ekvivalent uvek bio litar derivata što ne može da bude 200 i više

branko

Raja..ako si izvoznik i to je malo ,treba evro za tebe da bude 500din da bi mogao da zaradis bez rada nego na kursu,u celoj drzavi lopov do lopova ,koji crni euro 5-6 mi jos imamo na ulicama golfa1-2 ,ladu 1,2-1,3,yugo i ostale sa motorima iz sredine proslog veka ,samo da ne ukinu koriscenje euro3-4 onda bi 80 posto islo pesaka ili biciklom,za uvoz nema zime ima dovezenih na hiljade sa tim motorima i cekaju kupce na placevima

Budjoni

U zemlji ludaka na brdovitom Balkanu, čist vazduh se dobija čim idioti ne budu na vlasti ! Najveći su zagadjivači, gradjana i okoline ! Olako se donose zakoni, bez ikakve analize uzroka i posledica ! Prosečan vozač dnevno predje manje od 50 km, autobus i kamion više od 500. Pri tome prosečan dizelaš troši oko 7 litara, dok prosečan bus ili kamion troši 20-25 litara nafte ! Koliko vazduh zagadjuju TE, industriska postrojenja, fabrički dimnjaci, NIS, Azotare, Ciglane i magarci koji stalno ispuštaju gasove ? Sto i hiljadu puta više, pout idiota na vlasti !

Odgovori

C

Što je još mnogo gore najvećim cementarama je dozvoljeno da koriste stare automobilske gume kao energent u procesu proizvodnje

Momčilo Plećaš

Očemu vi ljudi pričate,o euro motorima 1,2,3,5.16? Pa Srbija je zagađena od 1999. godine od Nato bombi ,za narednih par hiljada godina! TOLIKO

vlada

@C..Apsurd je da po zakonskim propisima,jedino cementara moze da unistava opasan i toksican otpad zvani automobilska guma..

m

Ne razumem zašto se pojavljuje sve više ovakvih, veoma pogrešnih tekstova!!? Ukratko, dizelaši sa standardima EURO 5 ili 6 su FANTASTIČNO čisti i govoriti o njihovom zagađenju vazduha je potpuno besmisleno. Veće zagađenje vazduha od tih motora prave pušači! A da ne govorimo o ljudima koji lože đubre u svojim kaminima. Stari benzinci takođe zagađuju više od novih dizelaša. Ukoliko ne verujete, googlajte euro emission standards, pa sami proverite. Plin u kolima je nužno zlo za ljude koji nemaju dovoljno novca da kupe normalan motor, pa pokušavaju da se izvuku ugradnjom plina. Plin smrdi u kolima i oko kola! Pokušajte da vozite iza nekoga ko ima ugrađen plin. Rezultat = ugušićete se u sopstvenim kolima. Razlog? Plin se uglavnom ugrađuje u kante, pa nema potpunog sagorevanja, već pola plina izađe napolje. Prekinite sa obmanjivanjem ljudi o "podobnosti" plina i "prljavštini" dizelaša.

Odgovori

Dejan

Čisti su ako im nije skinut DPF i ako su ispravni. Plus to što piše na papiru u praksi ne važi - svako može da izgugla testove koji su rađeni u realnim uslovima, gde su stavili u gepek mašine za merenje, spojili na izduv i vozili u realnom saobraćaju. Rezultati su pokazali da se izbacuje na desetine i stotine puta više raznih otrova nego što piše na papiru. A za ovo da plin smrdi oko kola stvarno nemam komentar - upravo si se potpuno diskreditovao. Nemoguće da toliko ne znaš, već lažeš - a to može svako da proveri, bar kola na plin ima svuda.

vlada

@M Izgleda da nisi bas informisan o auto gasu kao gorivu..

vlada

@M sto se tice Euro 5 i 6,dizel motori bez mane,sem sto im brzo crkavaju dpf filteri..

O2

Ovaj tekst je vrlo tacan i koristan pogotovo nama u Srbiji. Euro 5 i 6 nisu ni blizu fantastike ako su uopste filteri i dalje na svojim mestima :) Jel se ti zezas kada kazes da treba da guglamo o emisiji izduvnih gasova? Pa to kao da je pisao sam VW u svom "najboljem" stilu. Vozio sam i juga na plin, danas vozim euro4 benz i stvarno ne znam o cemu pricas. Moras da pokusas da prihvatis : benz i tng smrde a dizel gusi, napravi razliku.

sart

m al ga ti nalupeta ovde! Ne zivimo u bajci bre, nego u Srbiji, kakav euro 5-6 ti pricas? Naravno da ce ljudi voziti na plin i metan, kada zarade tek toliko da prezive. Realno bi bilo da se privileguju bas ti vozaci ako je stvar u ekologiji, ali ocito da nije! Ne pravdam sebe jer ja vozim dizelasa, ali mislim da je to realno ako se daje akcenat na ekologiju!

Jole

Ko brani da kupite mladje vozilo ? Imate oglase vozila koja su kupljena nova u Srbiji jos bolje , sto moraju biti iz uvoza , pa izvolte !

Odgovori

jesse pinkman

Zato što je auto sa 400000km iz uvoza u boljem stanju nego auto sa 100000km kupljen nov u Srbiji, imajući u vidu kvalitet naših puteva, kvalitet goriva, obučenost mehaničara, kao i svest vozača o održavanju automobila, većina automobila koja su kupljena i održavana u Srbiji su posle 10 godina ili 150000km zrela za presu.

Mix

Za presu su i ova i ona.Kupovao i znam.

Jesse Pinkman

@Mix, jesu, od 10 uveženih automobila, 8 je za presu, imaju po 500000km, havarisani su pa krpljeni, sklepani od fuš delova i slično.. rešenje je da ti sam uvezeš auto koji nađeš (ili imaš proverenog čoveka u inostranstvu), ali takvi automobili su obično dosta skuplji od proseka (ko ne veruje neka otvori mobile.de i neka proveri cene). Moj ujak iz Ciriha i dan danas vozi Mercedesa 190e, sa 480000km na satu, dolazi na svaka dva meseca u Srbiju, taj auto je kao čaša.. ali se redovno održava, stavljaju se skupi, zamenski delovi i ne žale se pare za kvalitetnije ulje i benzin.

vlada

@Jesse pimkman...Nesto si se debelo zajebao..Nasi putevi jesu losi,bolje reci uzasni,no gorivo je sve bolje i bolje..A ko odrzava automobil,on odrzava,ma gde, ga kupio..Mozda nisi znao,da pored kineskih,postoje i originalni delovi koji su drasticno skupi,ali resavaju svaki problem za duzi niz godina..Zato je tvoje poznavanje automobila,ocigledno ravno nuli..

jesse pinkman

@vlada - Putevi jesu loši, gorivo - pa najbolji je G-Drive na NIS-ovim pumpama i ja samo njega sipam. A to da auto održava svako isto bez obzira gde ga kupio.. pa vidi, ti imaš BMWa , ja imam BMWa, ti imaš platu 50000din, ja imam platu 5000e, ti živiš u Nišu, ja živim u Beču - šta misliš ko bolje održava auto, ko će da popije ogromnu kaznu ako mu jedna sijalica ne radi, ko neće proći tehnički ako mu je olabavljena spona i ko će održavati auto u boljem (samim tim i skupljem servisu) i stavljati mu originalne delove.. Verujem da ima izuzetaka i savesnih vlasnika vozila, ali velika većina ni ulje ne menja i vozi sa ćelavim gumama, a kamoli da pričamo o ozbiljnijem održavanju.

vlada

@Jesse pinkman...Opet gresis..Apsolutno je nevazno gde zivis,vec koliko zaradjujes..I opet kazem,ono sto,mozda, ne razumes...KO odrzava,on odrzava,ma gde ziveo..Pomenuo si recimo tvog ujaka iz ch,koji ima mercedes 190 d sa predjenih 480.000 km..Ja sam imao taj mercedes koji je kod mene presao 750.000 km,maximalno odrzavan,i bespostedno vozen..

Riki

Postali smo groblje zapadnoevropskog otpada, to je tacno, uvoze se punoljetne kanturine, ovde se prica o podmladjivanju voznog parka a ne o kupovini potpuno novih vozila. U Makedoniji, Bosni, CG, odavno je ukinut euro 3.

Odgovori

Dejan

Pa ćemo automatski da kupujemo mlađe? Sa kojim parama da kupim mlađi? Voziću ovog kojeg imam dok mogu, a mlađi ću da kupm kad onaj što je sad star 10 godina bude star 20.

pepp

Gledaj onda i druge komsilja onda Hr, Hu ,Bg i Rumunilju mozes i uvesti eu 0 nema nikakva ogranicenje oko eu norme ! svako hoce da ima auto i svako kupi takva eu norma kolko ima pare ako se podigli bi platu onda cemo voziti vece eu norme auto , ako ne , onda vozimo ovo sto ima i dalje

bidza

Potrebno je dozvoliti slobodan uvoz tehnicki ispravnih vozila! Ukinuti porez na kubikazu a politicare pohapsiti a potom proterati iz Srbije!

Odgovori

Инжењер

Свака ти као Његошева! Решење је јасно али од њега нема профита за власт.

branko

za ovo u pocetku se slazem a za ovo proterati samo reci gde, kome nasi politicari trebaju,nema te drzave koja bi ih primila

Deda

Nema veze vozice se na strane tablice

Odgovori

Pera

Mogla bi država odmah pored carinskih skladišta da otvori i specijalizovane servise za demontažu DFP, FAP, katalizatora i ostalih čudesa razvijene civilizacije koja služe da se smanji zagadjenje. Ionako smo po domaćoj zvaničnoj statistici drugi odnosno treći u Evropi po broju obolelih od raka pluća i stopi smrtnosti od istog, 20 ljudi dnevno oboli a njih 12 umre. Svakog dana. Uživajte vlasnici dizela koji masturbirate na Nm, vučnu snagu, turbo osjećaj i ostale čari vožnje dizela, a poskidali ste sve što smanjuje zagadjenje istog pa još ga i čipovali, samo nek zapurnja i nek zafijuče turbina kad se vozi po komšiluku, nadam se da će vas pluća jednog dana podsetiti. Nije problem samo u džepu, ima mnogo toga i do mozgova.

Odgovori

vlada

@Pero, ja se u potpunosti slazem sa tobom,sve sto si rekao..No, ja sam uzeo mladjeg dizela/2013 g/,iskljucivo radi ustede u potrosnji goriva..Nista od ovoga me ne zanima,sto si nabrojao,ali na auto putu pri brzini od 100 km/h,trosi oko 4.5 litara dizela..Po nagovoru pametnih majstora,skinuo sam dpf,i jos dao 150 e elektronicaru,da ga neutralise softverski..Umesto da sam malo pogledao cene i za 350 e kupio nov zamenski dpf..Eto tako to biva,kad te majstori ubedjuju sta je najbolje za tvoj automobil..

Zeljko Nina

Ja bih odmah kupio noviji automobil, samo kada bih mogao. Finansijski. I zbog zagadjenja i zbog toga sto mi stari pravi probleme. Samo malo da mi je veca plata, ali ona se ne menja na vise vec 7-8 godina. Tj, menja se na nize, gledajuci u evrima. Problem je vrlo jednostavno resiti, samo mi povecajte aplatu ili dajte popust na novi auto, staro za novo recimo 2000 evra, pa cu ja lako dalje.

Odgovori

Dejan

Pa naravno, kao da uživamo da vozimo krševe. Bio sam na sajmu i da imam normalnu platu sa kojom mogu da otplaćujem kredit uzeo bi nov auto za 12.000 evra.

Ivan

Lov na vestice..vredjanje inteligencije..

Odgovori

Mix

Vreme je da dizel ode ciao a da plin bude jeftini i za voznju i za ugradnju.

Odgovori

Mix

Posle wv botova,dobili smo i dizel botove...hahah.

Pocelo je

28/03/2019 - 15:49 Skočila cena sirove nafte a samim tim i cena goriva u Srbiji i regionu Prosečna maloprodajna cena evrodizela i benzina u Srbiji za prethodnih mesec dana je porasla za oko 3 din/l, dok je cena TNG autogasa smanjena za 0,6 din/l. izvor:autorepublika.com