Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Odlaganje obaveze za mopede – može registracija bez potvrde o maksimalnoj brzini

Odlaganje obaveze za mopede – može registracija bez potvrde o maksimalnoj brzini
Postavljeno 06.05.2019. u 13:26
Autor: Dragan Romčević

Početkom aprila prestale su da važe trajne registracije za mopede, odnosno kako su ranije definisani – bicikle sa pomoćnim motorom, tj. skutere.

To znači da su svi vlasnici mopeda sa trajnom registracijom sada u obavezi da ih regularno registruju, idu svake godine na tehnički pregled, uzmu nove tablice i slično.

Međutim, mnogi su se našli u problemu zbog dokazivanja da maksimalna brzina njihovog mopeda ne prelazi 45 km/h, pošto se u tom slučaju klasifikuju kao motocikli, a to donosi skuplju registraciju i obavezu vozača da ima najmanje A1 kategoriju.

Stoga su se vlasnici mopeda na razne načine snalazili. Neki su uzimali potvrdu predstavnika proizvođača o tehničkim karakteristikama po ceni od oko 1.500 dinara.

Drugi su uspevali da dokažu maksimalnu brzinu računom o kupovini, mada je i ovde vladala velika konfuzija – neki tehnički pregledi su priznavali račun/fakturu prodavca, a neki nisu.

Oni koji nisu imali neophodnu dokumentaciju ili od koga da dobiju potvrdu, mogli su na valjcima, dostupnim na veoma malom broju tehničkih pregleda, da izmere maksimalnu brzinu, a rezultat  tog merenja se zatim uzima kao zvaničan dokaz da je moped moped, a ne motocikl.

Nažalost, oni sa dvotočkašima čija je brzina npr. 48 km/h morali su da ih registruju kao motocikle.

A onda – preokret!

Kako nam je potvrdio Saša Lakić iz Centra za tehnički pregled vozila, Uprava saobraćajne policije poslala je uputstvo tehničkim pregledima u kojem je navedeno da mopedi mogu da prođu tehnički pregled bez potvrde o maksimalnoj brzini.

Međutim, reč je samo o odlaganju ove obaveze - do 5. jula 2021. godine.

Da pojasnimo za svaki slučaj – mopedi koji su do sada imali trajnu registraciju ipak moraju da se registruju regularno, odnosno da pređu u „režim“ po kojem se registracija produžava svake godine.

Odlaganje se odnosi samo na obavezu utvrđivanja da im maksimalna brzina nije veća od 45 km/h.

Nepravda?

Neki bi rekli da je ovo odlaganje nepravedno prema onima koji su od početka aprila do odluke o odlaganju registrovali svoje mopede, platili potvrde ili merenje, pošto su mogli da prođu bez tih troškova da su malo sačekali.

Foto: Dragan Romčević

 

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 70
Pregleda: 43775
Ocena: 4.3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Dragan

Šta reći? Još jedna izmišljotina da se narodu otmu pare, zar ne? Kako je živela Jugoslavija, SCG, pa i Srbija, bez ovakvog načina uzimanja para? Motori uopšte, se voze u proseku, pola godine, možda i manje. Zašto se ne registruju, recimo, kvartalno, kako vlasnicima, građanima Srbije odgovara, a ne kako državi odgovara. Zar prođe jedan govor političara, počev od predsednika, do šefa MZ, a da ne kaže, da se sve što rade, radi "...u interesu građana Srbije...". Zar ne?

Odgovori

djox

Tomos a3 (automatik) saobraća većom brzinom to jest 48km/h i ne mogu da ga registrujem na žute table a on jedva vuče sebe, šta reći a ne zaplakat.

Odgovori

Ivana ivic

Ivana ivić nemam to

Odgovori

Brcan Zdravko

Ja sam registrovao Apn 6 na velike tablice,povraca mi se od ove drzave,kriminalci.

Odgovori

buha

Gadi mi se ova drzava,gadi mi se, uhhhh....

Odgovori

Stanoje

Zlo i naopako

Odgovori

Miodrag babin

Sve je to ok, ali sta je sa oldtajmerima ciji su vlasnici vec odavno otisli sa ovoga sveta? Kako da ih mi registrujemo i prevedemo? Ipak ima nepravde jer eto od aprila sam lišen vožnje moje viktorije iz "56 godine ili puha iz" 70 godina prosloga veka? Naravno ukinuto je priznanje overene izjave sa dva svedoka... I koje resenje država nudi meni i mnogima koji su u identičnij situaciji?

Odgovori

Zoran

Apsolutno podržavam uvođenje reda u kategoriju do 49 ccm pošto ima mnogo dvotockasa bez papira a i oni što imaju znaju da ne vaze zbog brojeva motora,šasije itd.ali način na koji se to radi malo ne valja

Odgovori

Dragan

Zsto podrzavas to? Sta ti licno imas od toga, kada podrzavas ovako otimanje para? Uredjenu drzavu? Ima jos mnogo toga da se uredi u ovoj nasoj Srbiji, a ne da se globe motorici, a i oni veci, koji se u proseku voze, manje od pola godine. Trebalo bi bar prepoloviti ukupne troskove, vezane za njih.

Onaj taj

Bljuje mi se koliko sam razočaran u ovu državu.

Odgovori

Pera

Imam skuter 49cc ali prelazi 45km/h da li može žuta tablica

Odgovori

Polovni Automobili

Ako prelazi 45 km/h registruje se kao motocikl.

Bob

Moze jasta al moras da vidis gde ne mere brzinu, moj ide skoro 70km/h i prolazim posto u mom gradu na par mesta ne mere brzinu i ne naplacuju po 5000din vec 2500-3000din| Tako da se raspitaj dobro gde se brzina ne meri! Prica se da ce od Juna ove godine morati da se meri brzina al svi mi kazu cak i na tehnickom ''ma nek mere ovi sto su merili za nas zabole nece biti merenja.

Bob

Moze jasta al moras da vidis gde ne mere brzinu, moj ide skoro 70km/h i prolazim posto u mom gradu na par mesta ne mere brzinu i ne naplacuju po 5000din vec 2500-3000din| Tako da se raspitaj dobro gde se brzina ne meri! Prica se da ce od Juna ove godine morati da se meri brzina al svi mi kazu cak i na tehnickom ''ma nek mere ovi sto su merili za nas zabole nece biti merenja.

predrag jelic

steta za sva ova tumaranja, nasi saobracajni strucnjaci su jos jednom pokazali kakve diplome imaju i koliko su strucni za posao kojim se bave.

Odgovori

Тале

Поштовање, Да ли је идаљеактуелно ово? Пре ове корона небулозе сви су тражили потврду да мој скутер од 50cc иде до 45 а нема хомологацију, регистрован на трајно до промене закона. Дакле, имајући у виду несталност свега у колонији Србија, интересује ме важи ли ово и даље, званично?

Odgovori

Polovni Automobili

Aktuelno je i dalje.

nenad

takodje sam registrovao skuter sa bele na zutu tablicu i registrovao ga tako do pre 3 god kada su uveli tu potvrdu o brzini od tada ga ne reg jer ne mogu naci tu potvrdu, znate li kako je mogu nabaviti skuter je kineski marla YIYING model YY50QT

Odgovori

Polovni Automobili

Da li ste detaljno pročitali tekst?

Nenad

Da li to znaci da ce se sledece godine meriti brzina na tehnickim pregledima ili moze registracija sa potvrdom da ne prelazi 45 kmh ?

Odgovori

Polovni Automobili

Nije nam poznato kada će tačno početi da se fizički meri brzina mopeda na tehničkim pregledima.

Mija

Ocarinjen motor 49cm3, nakon toga dosao na homologaciju, neuskladjeni podaci u saobracajnoj i potvrdi proizvodjaca oko brzine motora. Potvrda kaze maksimalna brzina 45km/h, saobracajna kaze >45km/h odnosno 60km/h. Kako resiti ovaj problem? Kome se obratiti? Kako do uverenja?

Odgovori

Polovni Automobili

Kada kažete homologacija - da li je to AMSS pregled, tj. ispitivanje?

Igor Stojanovic

I ja imam siti problem sa Kymco Agility 50. Kod nas ih prodaju kao mopede, dakle voze se i registruju sasvim regularno, a ako stigne iz uvoza gde u saobracajnoj stoji da ide preko 45kmh, tj do 60kmh, ee onda ni potvrda da je maksimalna brzina 45kmh od tog istog uvoznika i prodavca takvih istih skutera nije dovoljna da bi ga svrtsali u AM kategoriju. Zasto onda ne testiraju svaki skuter od 50ccm i provere koliko zaista ide? Onda bi gro takvih zavrsilo u A1 kategoriji.

Vladimir

Postovani ja bih trebao da produzim registraciju na mopedu ali ni jedan tehnicki pregled nece to da mi odradi bez potvrde o max. brzini a da izvadim potvrdu nemam gde,ne postoji u Srbiji ,prosle godine sam uredno registrovao i odjednom ne mogu a uspunjavam uslove da mi je moped i da ima 50cc,1,1 kw samo ta potvrda o max. brzini.Zivim u Kraljevu,mozda su pravila razlicita od grada do grada?Hvala

Odgovori

Polovni Automobili

Nađite Dunav ili AMSS tehnički - oni će Vam uraditi tehnički. I ovi ostali su u obavezi da urade, ali iz nekog razloga odbijaju - možete i da ih prijavite policijskoj upravi na čijoj se teritoriji nalaze. Svi su dobili Uputstvo da mopedi mogu da prođu tehnički bez potvrde o maksimalnoj brzini.

Bob

Upravo tako od grada do grada al treba se dobro raspitati jel ima mesta gde su tipa Savez udruzenja motora koji nemaju u opste merac i niko im nista ne moze.Evo u mom gradu na mesta em sto je cena pristojna em sto ne mere brzinu.

Ivan ...

U pravilniku piše da je dokaz o tehničkim karateristikama mopeda potreban prilikom prve registracije kada se prelazi na nove tablice ili prilikom promene vlasnika, što znači da na svako marednom tehničkom pregled ne treba da se dokazuje brzina mopeda jer je vić dokazano prilikom prve registracije i u saobraćajnoj je označeno da se radi o mopedu.

Odgovori

Milos

Imam orion fantom 1.8 kw registrovan je na nove table vec 7 god. Imam potvrdu od firme u kragujevcu gde je sklopljen sad mi ta potvrda ne vazi kako da ga sad registrujem

Odgovori

Polovni Automobili

Ako su do sada na tehničkom priznavali tu potvrdu (ako govorimo o potvrdi o maksimalnoj brzini), onda moraju i dalje da je priznaju. Idite na neki drugi tehnički pregled. Uostalom, nelogično je da traže potvrdu ako je registrovan kao moped na nove tablice već 7 godina.

Milan

Pa ako ides na isti tehnicki kao i prethodnih godina, imaju u arhivi kopiju potvrde,koja je poenta svake godine donositi da kopiraju ako su je jednom iskopirali,skenirali ili sta vec?

pikl cera

Konkretno kad sam hteo da registrujem moj apn6,rekli su mi da mi treba za njega a1 kategorija a ne am koju imam zato sto im u katalogu pise da ide 48kmh i plus je registracija 6000din sto je po meni previse.Naravno nisam ga registrovao nego ga vozim jos uvek na mufte,ne isplati mi se da polazem za novu kategoriju i puknem para koliko taj motor vredi na trzistu ako ne i vise zbog mopeda.

Odgovori

Dragan

Da li radar moze da snimi skuter?

Odgovori

Pedja

Ne, mnogo je brz

Tomos

Ako već želi država da registrujemo 49 cc motore da ne uzimaju u obzir brzinu koju može moped da razvija. Nema smisla uzimati u obzir brzinu. Pa neka ide i 200 km/h pa šta njih zanima? Možeš umreti i sada 30 km/h i sa 130km/h.! Ovo oko brzine da hitno ukinu u zakonu i da se tema završi oko ove gluposti oko razvijanja brzine kod mopeda. Ima mopeda koji mogu ići i do 80km/h a da su 49 cc i to po fabričkim tehničkim mogućnostima da nije prepravljano da nije blokada skinuta ili stublina glave agregata ponovno proširivana. Sada će Srbin biti pametniji nego sami inžinjeri i konstruktori motora kao i fabrika, koja ih proizvela. Komedija.

Odgovori

lud zbunjenog

Da, zaboravih da napomenem da se deka zvao i prezivao tipa jovan jovanovic, dakle precesto ime da bi mu se lako uslo u trag

Odgovori

lud zbunjenog

Meni preostaje samo da oteram na otpad( a cini se da im ti i jeste cilj. da ne pravimo guzvu), moj moped automatik koji sam kupio davne 93, pet godina starog od starijeg coveka koji verovatno poodavno nije medju zivima. Nisam ga preveo na sebe, jer to tada niko nije radio sa mopedima, jer je trajna registracija i zato su ih ljudi i kupovali bas zbog prakticnosti da se ne zamaraju i ne trose pare na nepotrebnu papirologiju svake godine. Na mestu njegove kuce u centru Novog Sada je ogromna zgrada, i na koji nacin da je udjem u bilo kakav trag i vlasniku i naslednicima? Moped je pre ove budalastine imao vrednost na trzistu 150 eur i mislite da cu da se cimam da resavam probleme , iako ga vozim i dan danas jer mi je idealan za gradsku guzvu? Sigurno nisam usamljen u ovoj situaciji. pa vas molim da kontaktirate nekog od ovih pametnih sto smisljaju ovakve zakone da mi rese problem.

Odgovori

Dalibor

Delimično si sam kriv jer nisi preveo na sebe moped tolike godine, a nije koštalo sto dukata . Drugo, od 1993 je prošlo evo više od 25 godina, vreme je da nabaviš nešto novo ;)

Boivi

Ko ima dokumetaciju tj.tablicu I saobracajnu drzava bi mogla da dozvoli preregistraciju vec registrovanih mopeda posto je velikoj vecini vlasnik umro a njihova deca nemaju nameru da ponovo stavljaju moped u ostavinsku raspravu.Dva svedoka da je motor duze od pet godina u vasem vlasnistvu ,I da nemamo prava neko vremme da ga otudjimo.Moped ionako vredi 150e drzava uzme za registraciju neki dinar I svi budemo zadovoljni.Naravno da bi voleo da kupim nov moped ali sa platom od 300e to ne mogu sebi da priustim.

Ja sam

48 km/h hahaha, jao boze kakve gluposti

Odgovori

Saša

Ako je moped registrovan pod jednim uslovom,pod tadašnjim zakonu trebalo bi da ostane kao takav dok je u upotrebi a svi ostali od tog dana kada je promenjen zakon da se registruju pod tim uslovima,po meni je tako pošteno.

Odgovori

Dušan

Mislim da sam bio medju prvima kada sam moj Tomos automatik kao lojalan gradjanin prebacio sa stare bele tablice na žutu, plaćao registraciju itd. Svo to vreme su mnogi vozili sa starim tablicama a ja bio budala što sam godišnje davao po 3.500 din. Rekao sam neka ipak treba poštovati propise. Onda su doneli ovu debilnu odluku o brzini pa nisam mogao da registrujem zoljicu i u medjuvremenu mi istekne registracija 23.03. Sada ponovo mogu da je registrujem ali da platim novu tablicu, saobraćajnu... Uskoro će te videti jednu lepu očuvanu zoljicu koja gori u lepom plamenu!! Pozdrav svima.

Odgovori

Zoran Kostic

Ja regustrujem skuter 49cm vec 3 god sa tom potvrdom da ne prelazi 45km/h a on ide 80km/h.. Nego me zanima zbog cega je toliko poskupela registracija za moped ko da vozim avion, prosle god platio 2500din, ove godine 6000din,, znaci nisu normalni....

Odgovori

Ja sam

3500 tehnicki, verovatno

Dragan

Pozdrav,a kako se karakteriše poni ekspres ili ti Puch...

Odgovori

Polovni Automobili

Moped.

Mil9s

Apn 6 ni na jednom tehnickom kod mene nece da registruju...sta se ovde radi ja neznam..

Odgovori

ivan lazovic

Pa cekaj te imam isecak iz medija gde kaze da su mopedi sa belim tablicama izuzeti kao i traktori od godisnje.registracije do daljnjeg??sta sad,kako to?

Odgovori

Polovni Automobili

Nisu izuzeti.

Đoka

Ti ga onda registruj u članku

Branko

ko je ovde lud pa oni sa onim biciklama na akumulatore idu brže od automatika i još im ne treba kaciga ludost !!! Za registraciju mi treba 12 000 rsd pa onda sledeće svake ako cene ne porastu po 6-7 000 rsd pa kao tenk da vozim ! Onaj što vozi auto od 50 000 evra (25 000) i ja što mi motor vredi 150 evra(12 000) bruka. U EU se klasa 2 mopeda UOPŠTE NE REGISTRUJE ! ! !

Odgovori

Nenad

ako hoces da vozis dva tocka polazi za A, greska je bila sto je uopste i bilo dozvoljeno da se vozi za kategorijom za automobil vozi motorcikli jer i moped i bicikli sa pomocnim motorom bi trebali da se voze sa istom kategorijom u dozvoli. A kome se ne svidja ovde neka ide u EU pa nek uz slobodnu registraciju moze i da prisustvuje sklapanju gej brakova.

Branko

nigde nisam napisao da nemam položeno za motor inače imam ! Po njima ako ide brže od 45km ide u A kategoriju zar ne pa to znači da može da se vozi i po auto putevima ! Ludnica zar ne ? Od sledeće godine zakon o obaveznoj registraciji bicikla .

Fedy

Sada po novome sta se može voziti sa AM?

Odgovori

Polovni Automobili

Samo moped - da nema više od 49 kubika i da mu maksimalna brzina nije veća od 45 km/h. Ili laki tricikl i laki četvorocikl.

dzordz

hahaha, tipicno kao i sve u srbiji, samo uzmute vodu,donesu zakon, suspenduju zakon, ostete one koji su ga se u prvi mah poceli pridrzavati(citaj naprave ih budalama) i tako.., onda se cudimo sto svako sa mozgom bezi odavde, a mulj sve gusci.strasno.

Odgovori

Budjoni

Osnov Prava ; Ako je nešto već registrovano po zakonu, to mora da važi i za nova idiotska pravila ! Potvrde i ostale gluposti, retroaktivno, su samo pljačka gradjana ! Uzgred dobar biciklista na ravnom razvije brzinu više od 60 km. na čas a nizbrdo i više od 70 ! Još nije kasno da "Idioti" donesu zakon o obaveznoj registraciji bicikla, rolšua i skejta zbog prevelike brzine ! Teško je biti normalan u zemlji ludaka na brdovitom Balkanu !

Odgovori

Đoka

Situacija se zove "Pišanje po sirotinji", štedi malo reči

Miroslav

Kod mene u gradu svi i dalje voze na belim tablicama.

Odgovori

Endre

Cao,u Subotici vise puta sam cuo kazne oko 20000 din zbog stare tablice.Nisam verovao da kaznjavaju!prosle nedelje prilasku kolima video patrolu pored puta,pa stao da pitam.I rekao mi da imaju pravo da kaznjavaju,pa kazem da moram registrovati jer i ja jos tako vozim.samo toliko rekao ako nije hitno sacekam jos malo jer bice promena!sigurno na ovo mislio!

Joti

Cisto otimanje para gradjanima

Odgovori

Goran

Ko ce meni sad da vrati novac koji sam dao za tu potvrdu,dao sam 2.000 din,bezobrazluk,neozbiljna drzava i zakoni

Odgovori

Jovan Rodic

Pa ja sam cak registrovo i morao da zamenim motor Za manji da nebi morao polagati . A zao mi je to je sa velikom glavom automatik .ma gluposti ja samo na pecanje idem asfalta imam 1km .. Ma nije pametno ja sam naseo .z

Dragan Eremić

Pre oko godinu dana, kupio sam skuter marke Kymco Vitality 50, 49 ccm, 2,9 kW, na "divlje-bez ugovora", od firme "Zodna DOO", Beograd, Dositejeva br. 11. Zrenjaninska, saobraćajna policiaja, skinula je tablice i zadržala ih, jer je registracija istekla. U nameri da ponovo registrujem skuter, po novim propisima, pokušao sam da kontaktiram navedenu firmu, ali bezuspešno, jer sam saznao da je ista bankrotirala-ugašena je i niko se ne odaziva na telefon. Raspitivao sam se u auto-agencijama na koji način bih mogao ponovo da registrujem skuter, ali nisam dobijao nikakve konkretne odgovore, pa vas ljubazno molim da mi pomognete oko rešenja navedenog problema. Unapred zahvalan, Dragan ZR.

Odgovori

Polovni Automobili

Zovite uvoznika: +381 (0)21 630-23-20 Tel. +381 (0)21 645-37-22

dragan

Sta sa onim vlasnicima na koje se nevodi saobracajna dozvola ili je vlasnik na koga se vodio motocikl ili moped preminuo kako registrovati isti

Odgovori

Polovni Automobili

Morate legalno da ga prenesete na sebe. Ako je vlasnik preminuo, nađite naslednike i vidite sa njima.

dzordz

nije zabranjeno voziti tudji auto, nije zabradnjeno voziti tudja auta(mopede itd..) ,bitno je ne reci da si ga kupio.. jer kad ga kupis onda treba i da ga prepises..takodje to nije saobracajni prekrsaj vec poreski... kao recimo na g. prelazu mi policajac..kaze da ne mozgu iz zemlje bez punomoci i hoce da me vrati.., ja kezem ok..pisi kaznu -jer ne mozes da me vratis recima , hocu na pismeno..i? naravno odustao je..

Atila

Odlaganje da,ali Tomosi postaju motocikli,a pise im u 'Potvrdi o registraciji' bicikl sa pomocnim motorom,i treba A1 kategorija umesto AM.

Odgovori

Maxi

Uopste mi nije jasno zast ose odlaze,umesto i taj segment da se resi jednom.Takodje i ove traktore sa neispravnim elektroinstalacijama.