Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Uvoz polovnjaka i broj motora – ozbiljni problemi

Uvoz polovnjaka i broj motora – ozbiljni problemi
Postavljeno 16.07.2019. u 12:32
Autor: Dragan Romčević

Od 18. jula na snagu stupa novi „Pravilnik o utiskivanju identifikacionih oznaka“ (ukucavanje broja motora ili šasije).

To je pravilnik koji reguliše situaciju kada na vozilu ne može da se pročita broj motora ili broj šasije (VIN).

Sada se bavimo samo brojem motora.

Pošto je tema veoma komplikovana, a Pravilnik ne daje dovoljno informacija, kontaktirali smo MUP, Agenciju za bezbednost saobraćaja i Carinu kako bismo razjasnili sve nedoumice.

Zato je ovo 1. deo teksta na ovu temu. Kada saznamo nešto novo, objavićemo nastavak.

Polovni automobili iz uvoza u velikom problemu

Glavni problem je u tome što vi kada uvozite auto, možete da prođete uvoznu (carinsku) proceduru bez obzira na stanje broja motora.

Pritom država naplati sve standardne dažbine.

Međutim, da bi auto mogao da se registruje, mora da prođe ispitivanje AMSS. Ako oni utvrde da broj nije vidljiv, odnosno da je toliko oštećen da ne može da se pročita, čitava priča je završena.

Taj auto ne možete da „terate“ na tzv. PUS-ovanje, odnosno ukucavanje novog broja motora nakon veštačenja od strane stručnjaka MUP-a.

Ta opcija je još uvek moguća – ali samo kod onih koji su uvezeni do 18. jula.

Nakon toga, umesto da bude dozvoljeno da se broj motora „sredi“ kao kod automobila koji se već nalaze u Srbiji, od 18. jula to više nije moguće.

Taj auto morate da vraćate nazad u inostranstvo ili da ga ostavite u Srbiji, ali ne možete nikada da ga registrujete. Možete samo da ga rastavite u delove, pri čemu sam motor ne možete da prodate, bar ne kao celinu.

Da li kupci vozila na auto-placevima ili „na ime kupca“ imaju razloga za brigu?

Ne – zabrana ukucavanja novog broja motora (tzv. PUS-ovanja) važi samo za one koji se budu uvozili nakon 18. jula. Pritom, podrazumeva se da treba da tražite Uverenje o ispitivanju koje je obavio AMSS i da u njemu vidite da li je broj motora vidljiv (neoštećen).

Naime, u novom Pravilniku piše:

„Za sva polovna vozila koja su uvezena u Republiku Srbiju u skladu sa zakonom, a koja nisu upisana u jedinstveni registar vozila do dana početka primene ovog pravilnika, postupak utiskivanja sprovešće se u skladu sa odredbama ovog pravilnika“.

Čak i kada su u pitanju oni koji su uvezeni pre 18. jula – nije na odmet da proverite broj motora, pošto na tehničkom pregledu takođe mogu da otkriju da je oštećen ili zarđao, pa ćete morati da plaćate ukucavanje novog broja.

Mogu li sam da proverim broj na bloku motora?

Možete, ali samo ako znate gde se nalazi, a čak i tada može da bude izuzetno teško da ga pročitate. Samo onaj ko ga je tražio zna koja je to muka...

Može da bude ukucan bilo gde, na takvom mestu da ne pomaže ni ogledalo na šipci, podvlačenje pod auto, podizanje auta na dizalicu...

Možete da odete na tehnički pregled na proveru – pre toga proverite telefonom da li su uopšte voljni da to rade. Neki su jednostavno pretrpani zbog novih propisa po kojima auto mora da bude na tehničkom najmanje 30 minuta, što se u praksi neretko pretvori u 40 ili više minuta.

Šta ako sam kupujem auto u inostranstvu?

Ne kupujte auto u inostranstvu ako ima izbledeo, zarđao ili na bilo koji drugi način oštećen broj motora.

Problem je u tome što će vas naša carina pustiti da uvezete auto, kao i da platite sve dažbine, ali će vas dočekati ispitivanje vozila (AMSS) na kojem mogu da utvrde da se broj ne vidi dobro.

U tom slučaju ostaje vam opcija da vratite auto u inostranstvo i sredite broj motora ili da nađete neko drugo rešenje...

Šta je sa automobilima koji su već registrovani?

Za njih se situacija ne menja mnogo, osim što će po novom pravilniku procedura ukucavanja novog broja motora izgleda biti nešto duža, komplikovanija i možda skuplja. Izraz „PUS-ovanje“ nastao je od akronima PUS – „po uputu SUP-a“. Konkretno, ukucavao se „PUS“ broj kada originalni broj motora ne može više da se pročita.

Šta to znači za „običnog“ vlasnika automobila?

Za sva već registrovana kola procedura je standardna. Ako se na tehničkom pregledu utvrdi da se ne vidi broj motora, vlasnik mora da isprati proceduru koju opisujemo u nastavku teksta.

Procedura ukucavanja drugog broja motora po novom pravilniku

Ako se na tehničkom pregledu kod vozila koja su upisana u jedinstveni registar vozila utvrdi da je broj motora oštećen, tehnički pregled će izdati izveštaj o ID oznaci motora (broju motora) na posebnom obrascu.

Vlasnik na osnovu ovog izveštaja odlazi u nadležnu područnu policijsku upravu, odnosno policijsku stanicu prema mestu prebivališta i podnosi zahtev za utvrđivanje ID oznake motora (tj. forenzički pregled).

Uz ovaj zahtev prilažu se:

a) izveštaj o ID oznaci
b) dokaz o plaćenoj propisanoj republičkoj administrativnoj taksi
c) dokaz o plaćenoj naknadi za forenzički pregled ID oznake (broja motora)
d) odgovarajući dokaz o poreklu i vlasništvu vozila (npr. očitana saobraćajna dozvola, uverenje iz službene evidencije vozila)

U opravdanim slučajevima, forenzički pregled može izvršiti i neka druga organizaciona jedinica MUP-a koja nije u mestu prebivališta vlasnika, a u čijem su delokrugu poslovi forenzike.

Prilikom forenzičkog pregleda procenjuje se da li je potrebno utiskivanje novog broja motora. Drugim rečima, utvrđuje se da li su na tehničkom pregledu pravilno procenili da broj motora ne može da se pročita.

Šta ako se pokaže da se broj ipak vidi, tj. da su na tehničkom pregledu pogrešili?

Ukoliko se utvrdi da utiskivanje novog broja motora nije potrebno, odnosno da je postojeći broj vidljiv i da može da se pročita, vlasnik automobila se sa dobijenom potvrdom o pregledu vraća na tehnički pregled, gde će mu u registracioni list upisati postojeći broj motora.  

Šta ako je ukucavanje novog broja ipak potrebno?

Ako broj motora zaista nije vidljiv, odnosno toliko je oštećen da ne može da se pročita, vlasnik se upućuje na ukucavanje novog broja motora.

Ko može da se bavi „ukucavanjem“ novog broja motora

Po novom Pravilniku, time mogu da se bave tehnički pregledi, proizvođači ili predstavnici proizvođača vozila u Srbiji. Naravno, ukoliko imaju neophodnu opremu, objekte ili prostor, kao i zaposlenog koji je obučen da to radi.

Neposredno pred objavljivanje ovog teksta MUP-u smo poslali molbu za dostavljanje spiska svih pravnih lica ovlašćenih za ukucavanje broja motora. Čim dobijemo odgovor, tj. listu, ubacićemo je u ovaj tekst i takođe objaviti u posebnom tekstu.

Kako se određuje novi broj motora koji će biti ukucan umesto starog?

Imamo dva scenarija:

1)     Može da se vidi tipska oznaka motora, ali ne i ostatak

Ukoliko nije moguće u potpunosti utvrditi ID oznaku motora, ali je utvrđena tipska oznaka motora, u potvrdi o izvršenom pregledu biće navedeno da je potrebno utisnuti novu ID oznaku motora, koja se sastoji od postojeće tipske oznake motora na koju se dodaje poslednjih sedam znakova iz broja šasije, odnosno VIN oznake (zvanično ID oznake vozila).

2)     Ne može da se vidi ni tipska oznaka motora

Ako ne može da se utvrdi kompletan broj motora, uključujući i tipsku oznaku motora, onda vlasnik mora da nabavi potvrdu predstavnika proizvođača u Srbiji o tipskoj oznaci motora koji je ugrađen u njegov auto.

Dakle, isto kao i u prvom slučaju, novi broj motora će biti tipska oznaka motora dobijena od predstavnika proizvođača plus poslednjih sedam znakova iz broja šasije, odnosno VIN oznake (zvanično ID oznake vozila).

Kako se obavlja „ukucavanje“ novog broja motora?

Zvanično se kaže: utiskivanje identifikacione oznake motora ili ID oznake motora.

Radi se laserom ili ukoliko to fizički nije moguće zbog mesta na kojem se nalazi stari broj motora, može i mehanički.

Broj motora se utiskuje na blok motora na ravnoj podlozi u nizu i bez razmaka, u jednom redu,  izuzetno u dva reda. Ukoliko je moguće - neposredno pored oštećene oznake.

Vlasnik dobija tri primera Potvrde o izvršenom utiskivanju novog broja motora. Odlazi na tehnički pregled, gde mu u registracioni list automobila upisuju novi broj motora.

Zloupotrebe

U policiji proveravaju i da li je bilo zloupotrebe. Na primer, možda je neko ubacio novi motor na kojem je pre toga izbrusio ili na neki drugi način oštetio broj motora i tako ga učinio nečitljivim.

Zaključak

Kao što smo već rekli na početku teksta, čekamo odgovore nadležnih i pratimo situaciju, pa ćemo uskoro objaviti drugi deo teksta sa novim informacijama.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 101
Pregleda: 34617
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

milan arsic

U tom slučaju ostaje vam opcija da vratite auto u inostranstvo i sredite broj motora ili da nađete neko drugo rešenje.. Sta ovo znaci, jel znači da ja mogu da odvezem auto na prikolicu nazad u svajcarskoj tamo mi ukucaju broj motora i dodjem opet na amss jer sam vec platio carinu. Moje pitanje je d li mogu 2 puta da vodim auto na amss jer se prvi put nije video broj a da se nakon sređivanja odnosno ukucavanja u inostranstvu vidi? I da li je potreban neki dokaz da je utiskivanje izvršeno u inostranstvu?

Odgovori

perica

Evo usli smo i u 2020g. A ja ne vidim resenje, problema kod nemogucnosti ocitavanja broja motora.Platis carinu i porez. I ne mozes dalje sa AMS,pregledom. Tj nulti. Zasto nije prvo AMS, pa ostalo. Da kao kupac i gradjanin imas neka prava, tj mogucnost izbora. Ovako bukvalno vezane ruke. Dali neko moze da mi kaze kako dalje postupati. Dali mogu vratiti auto u Nemacku, i traziti povracaj novca od carine. Ili kad vec ne mogu registrovati auto . Traziti povracaj novca od carine, jer bi auto dao na otpad , kao rezervne delove. Na koi nacin i sta dalje.

Odgovori

Rade

Perice,ti strpljivo cekas zato sto hoces da sve bude po zakonu a to je za sada pat-pozicija. U iscekivanju pravilnika od 17 jula2019, mnogi su to zavrsili i sada su legalni presli u ilegalna vozila . Neko je dobro osmislio KORUMPIRANI pravilnik,nema PUS-ovanja zato sto bi morali da uplacuju svaki dinar u legalne tokove . Strpi se Perice,nadamo se da ce se njihov lager smanjiti pa ce nesto drugo da smisle!

radoslav stevancevic

Pa kako bi drugacije uzimali pare od vozaca nego na ovaj nacin, sve dok ovako budemo imali te pametnjakovice mi ne mozemo isplivati na povrsinu vec cemo se daviti u govnima zbog takvih ne strucnjaka koji nemaju pojma o motoristiki a postavljeni su na takvim radnim i odgovornim mestima i zagorcavaju zivot svim gradjanima

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Kodni broj, odobrenje proizvodjaca da taj drugi motor moze da se ugradi u vas auto. Ti sto vam daju odobrenje, ovlasceni servis, oni treba da vam ugrade i da vam izda ku racun. Sa svim tim u AMS na atest da kazu ok jer ovi u servisu neznaju. Ovo kod nas je otimanje para. Jer ako necete, poci ce po kucama da nas mlate da bi oteli pare.

Odgovori

Sale

Molim da redakcija pokrene peticiju za ukidanje broja motora. Zamislite samo vozite auto i pregreje vam motor i pukne blok. Da li to znaci da mozete da odnesete auto.na.otpad, jer nemate mogucnost da ubacite drugi motor.

Odgovori

Polovni Automobili

Možete da ugradite novi motor, pisali smo o tome.

Petrovic Zikica

I kupih ja kadeta sa losom limarijom a dobrim motorom, izvrsimo prenos tj ugovor, kod notara overa pa prodje vremei izbacim moj stari motor i ibacim ovaj kupljeni, racunam kao pre sa ugovorom u MUP da promene saobracajnu. Oces, djavola kad mi rekose sta sve treba ja uradim moj motor i vratim nazad da izbegnem troskove i trosenje vremena. Uzgred po profesiji sam mehanicar tako da sam delove kupio a rad ne racunam jer kao penzioner imam vremena. Samo ne valja traze i neki kodni broj ako sam dobro razumeo.

Odgovori

Petrovic Zikica

Ja isto samo u MUP zaborave da mi daju da popunim zahtev. Idite kuci zvacemo. Razmisljam odakle im broj telefona? Ali tamo ima brdo papira pa mozda negde ima, a i policija je to, sve znaju. Odem posle nedelju dana, jesmo li vas zvali? Ma niste ali ja da pitam. Idite kuci zvacemo. Prodje jos sedam dana odem i naidjem na osobu koju slucajno povrsno poznajem. Ona kaze jesi ovo popunio, nisam. Ajde popuni i taksa oko dve hiljade pa u pisarnicu. Tako jos nedelju dana i ukupno tri nedelje samo u MUP-u izgubljene.

Odgovori

Petrovic Zikica

Posedovao sam Micubisi pajero par godina i prodam komsiji. Nismo vrsili prenos i redovno registrovao on kao i ja. On ode na tehnicki a meni da lovu i ja registrujem. On naleti na nekog novajliju koji nije znao da procita broj motora jr Japanci cetvorku ukucavaju neku polukruznu figuru pa lici na devetku. Novajliju bude sramota da pita starijeg ili je tada bio sam pa upise da je broj necitak i ja u krim tehniku. Oni ljudi pogledali, nasmejali se i vrate me na registraciju.

Odgovori

Petrovic Zikica

Ima jedno desetak godina u Hrvatskoj su neke kazne drasticno povecane i mnogi nisu hteli da plate nego zatvor. U zatvoru ima veca prava nego na slobodi kao na lekarske preglede, sredjivanje zuba tako da su brzo vratili stari zakon.

Odgovori

Sinisaa hudakk

Ovo je katastrofa! Ovo je cista pljacka naroda! Motor treba da se uvede kao razervni deo!

Odgovori

Vladimir Mutin

Sinisa nigde u svetu se negleda broj motora to je svuda potrosni materijal samo u ovoj propaloj drzavi se sve gleda

Nikola

Ja bi imao pitanje za polovne automobile. Da li vi na neki nacin kao najveci sajt i medij za prodaju polovnih automobila mozete da pokrenete akciju da se ovo spreci tako sto cete kontaktirati najvece prodavce/placeve u Srbiji da se oglase i dignu glas protiv ovoga jer ovaj propis pogadja i najvece prodavce i onog koji uvozi jedan auto i obicnog coveka koji hoce da registruje vozilo? Ovaj zakon je jednostavno van svakog zdravog razuma...

Odgovori

nemanja svilarevic

Ovo je ozbiljna banana drzava,ovi sto kupuju diplome nam sad uvode neke zakone koji ne postoje nigde u svetu,na sta smo mi spali,ko zadnji ode iz ove drzave neka svetlo ugasi!!!!

Odgovori

Vladimir Mutin

Zato sam ja druze i pobegao napolje u Nemacku jeste da su nas bombardovali 1999g ali me tamo cene kao coveka i majstora

vule

Treba organizovati peticiju da motor bude rezervni deo kako je to kod pametnih ljudi. Jedino tako ćemo izbeći sav ovaj idiotizam i budalaštine

Odgovori

borislav mihajlovic

Samo gradjanska neposlusnost,poskidamo svi tablice i neka zaustave sve vozace i neka slobodno pisu kazne,posle toga niko ne placa i svi hrlimo u zatvor pa da vidimo koj bi haos bio i sta bi radili,najskuplja registracija,motor se ne tretira kao potrosni i zamenski deo pa nama ce ove budaletine i na menjace i diferencijale traziti brojeve ako ovako kao ovce budemo poslusnici bolesnog sistema

Odgovori

Vladimir Mutin

Ovo sa tablicama ti je pametan predlog ali sta ces kad nismo slozni

milos

hvala na cenzuri i sardnji sve jedno pratim ove polovne automobile dok ste jos malo dete bili i usvakom slucaju najbojli za mene.

Odgovori

milos

ne smete moj komentar da postavite zato stro se slazem sa predhodnikom samo ogromna gomila idiota jos od seselja za duplu taksu jos iz 90 pa ovoliko idiota 30 godina star sam vec i puni smo ........g.........

Odgovori

idi bestraga srbijo sa ovolikim budalama

idi bestraga srbijo sa ovolikim brojem budala dok ste zivi a ne ja nema evrope ai i koj ce mi sad sam star

Odgovori

Damnjan Jovičić

U ALBANIJI SE TRETIRTA MOTOR KAO REZERVNI DEO. NEK ALVIROVIC NAPRAVI PATROLU DO TAMO I NEK SNIMI I PUSTI GOSPODI STO SEDI I IZMISLJA.

Odgovori

ed

Pa upravo ti Alvirovići i Okanovići nam ovo i rade :)

Draško Stojaković

VOLIO BIH DA ZNAM KOJI JE OVO IDIOT, PONAVLJAM, IDIOT , SMISLIO, POSTO DRUGA RIJEC NE POSTOJI ZA OSOBU KOJA PROPISUJE OVAKVA BESMISLENA PRAVILA !!!

Odgovori

dzordz

neko ko zeli da oteza uvoz vozila tj. omoguci samo malom broju uvoznika koji ce imati mogucnost i "nacin da na koruptivan nacin ipak "iscita" broj motora i na prvom sledecem tehnickom pregledu ide na redovno kucanje..ali kao registrovan.u ovoj zemlji se zakoni prave sa "uskim " grlom da korupcija moze biti uvek, i kontrolisana. ko vam garantuje uopste i da neko ne moze naci broj..ne mozete se uveriti uopste ,ne mozete proveriti..itd. strasno je sta trpimo!!

Rover

Ko li smislja ovde debilne zakone da mi je znati, svuda u EU motor je potrosna roba i kao takav nema broj osim kod nas, jer su nasi politicari najpametniji i samo iznalaze nacin da sto vise otezaju zivot prosecnog postenog gradjanina koji je jedva skupio da dotera neku krsinu za zapada da moze da se vozi, mada mi se cini da je sve ovo maslo onog Damira Okanovica koji je popio svu mudrost sveta. Udaraju gde stignu dok ne oteraju i ovo malo naroda sto je ostade u Srbiji.

Odgovori

kosta

Dakle bice izbori na prolece pa kome nije po volji ovo neka se izjasni na istim!

Odgovori

miki

Ova izrecena, ti je zlata vredna.

Djordje Pesic

Ima jedno resenje, da SVAKI gradjanin prestane da registruje kola dok ne unormale propise. Ne mogu da uhapse celu Srbiju

Odgovori

casovnicar

Mi smo kao narod poznati da se drzimo zajedno i rusimo nepravedno nametnute stvari. Hahahahaha.

Pera Detlić

To je idealno rešenje, ali to treba organizovati što je jedino moguće preko društvenih mreža ili medija... Znamo dobro kako je prošao štrajk u vezi poskupljenja goriva!

Bla

Mene samo interesuje sta cemo sa konjskim zapregama i drugovima romima, sa sve njihovim sklepanim sokocalim, da li i oni moraju na prekucavanje broja motora i sasije . A sta cemo sa putevima ko ce meni da plati to sto na kolima moram da ispravljam felne svaki drugi mesec , a da nepricam o trapu.... ovo vise nije ni kriminal ja, ne znam kako da nazovem to bahacenje....

Odgovori

Nenad M.

Voleo bi da vidim tog "strucnjaka" ili ceo tim istih,koji su osmislili ovu tesku glupost!Da li ti imaju ruke,noge ,glavu,da vidim na sta lice...? Taktika je prilicno jasna:prvo -nevidjeno zastrasivanje i dovodjenje korisnika u beznadje,pa potom ide slamka spasa-ipak ima resenje,samo ce kostati par stotina evrica ...i ko zna koliko meseci lezanja automobila dok se ne dobiju raznorazne potvrde od proizvodjaca(pre dva meseca sam potvrdu iz Opel-a cekao mesec i po dana,za "tricavih" 13000din). Tako da ce sve biti resivo,samo sto ce kostati i novca i vremena,sto je i najgore... Sve ovo je svojevrsna kompezacija za neukidanje euro 3 i 4,za koje se ovlasceni uvoznici zalazu...na ovaj nacin ce puniti dzepove predstavnicima proizvodjaca(koji su ujedno i dileri istih). Najzalosnije je sto smo svi mi,za sve ove godine,postali imuni na svakodnevne gluposti,pa nas ovako nesto i ne uzbudjuje previse.... Poslednje sto mozemo ocekivati je-nesto normalno!

Odgovori

Goran Cvetković

Pre 7 dana odvezem auto na tehnički, uvezen 2013.g, i registrovan redovno bez problema, gde utanove da ne mogu da očitaju broj motora. Komisiju MUP mi zakazali za 7 dana, a ukucavanje novih brojeva za još 7 dana. Ukupno 21 dan od momenta kad su utvrdili da ne mogu da očitaju broj motora. Pa opet tehnički, pa posle u MUP. Znači ludilo, a da ne pričam da će mi cela ova državna zajebancija izbiti još minimum 100 evrića, a ja ne mogu da koristim auto mesec dana. Pelješe gde stignu ali tako je dok god ima ovaca biće i vune. Još danas gledam komunalca žutokljunca koji objašnjava nova ovlašćenja komunalne policije...Za koju državu sam ja zdravlje gubio, deco bežite iz ove prćije dok možete, ja sam čekao sa verom da će sutra da bude bolje ali to sutra nikad da dođe...

Odgovori

Goran Cvetković

Da dopunim 21 dan pusti snovi. Danas sam uzeo potvrdu iz MUP (Za mup svaka čast, nisam verovao, u sredu komisijski, u četvrtak kompletirao dokumenta u ponedeljak pozvali da odem da uzmem potvrdu). Idemo dalje, odem u AMSS Niš gde majstor koji ukucava brojeve radi honorarno. Ne može da priđe da izlupa brojeve, treba da razmontiram pola motora da bi on ukucao brojeve (JTDm motor). Sutra ću da pokušam opet da kod njih ispustim antifriz (nije mogao talijan da napravi normalno da se ispusta, nego skidanjem creva), da skinem creva i metalnu cev za vodu koja ide od pumpe, pa će onda valjda da pristane. Nekad bilo bre u AMSS odvezeš auto, automehaničar odradi svoje, kucač ukuca brojeve, ti naravno platiš usluge, sedneš i teraš. Sad imam osećaj da AMSS postoji radi sebe a da više nije servis vozača. Pa naravno kad završim to ponovo na tehnički.

Goran Cvetković

Da demantujem sebe, tačno 22 dana. 11.07. započeo 01.08. završio ali sa potvrdom, zbog promene broja motora u čipu saobraćajne menja se cela saobraćajna, platiti još 2 takse ukupno 1.400,00 RSD i podići novu saobraćajnu za 10 dana. Toliko od mene čoveka sa brojem 1 na komisijskom pregledu u Nišu dana 24.07. po primeni novog pravilnika.

dejan

„Za sva polovna vozila koja su uvezena u Republiku Srbiju u skladu sa zakonom, a koja nisu upisana u jedinstveni registar vozila do dana početka primene ovog pravilnika, postupak utiskivanja sprovešće se u skladu sa odredbama ovog pravilnika“. E sad ja sam pronasao SGlasnik rs od 11.06.2019. godine u kome je regulisana ova oblast pa sam protumacio na sledeci nacin da posle 18.07. ako se nevidi br mot ima dve varijante 1. ako se vidi slovna oynaka motora tj.tip motora primera radi na WV AVB a nevide se ostalih 6 cifara tada nastavljate ukucavanje broja tako sto vam u resenju od MUP pise ocitana slovna oynaka i 7 yadnjih oynaka br sasije 2.varijanta nevidi se slovna oynaka tj tip motora e tada od proiyvodjaca u Srbiji ya ta model morate da trazite potvrdu o slovnoj oynaci i kad je dobijete nastavlja se sve isto kao i u 1. slucaju. E tu je caka dali ce proizvodjaci-zastupnici u Srbiji to hteti da daju i koliko ce to kostati E zbog ovoga volim zemlju Srbiju

Odgovori

Sreten

U Srbiji idiotizam ulazi u sve pore drustvenog zivota. Dali IDIOT koji je sve ovo osmislio ima u vidu posledice , ili je jednostavno resio da od Srbije stvori policisko partisku drzavu. Zar je nekoliko stotina , neka bude i hiljada motora u motornim vozilima koji su "nelegalni" toliko vazan razlog da se donosi ovakav zakon?. Kome je vazan broj motora?. Vlastima da opljackaju gradjane oporezujuci ih prema zapremini motora. Kako su poceli , iznaci ce razlog da utiskuju i brojeve na pneumaticima , na kaisevima , na zavrtnjima... I dokle ce vise policija da bude nadlezna za cisto tehnicka pitanja. ?. Kad sam imao bas ovakav problem na tehnickom pregledu gde rade polupismeni KV automehanicari, policija nije htela da mi registruje automobil. Inspektor se PROSERAVAO kako je rec o kriminalu. Pri tom , taj inspektor je pravnik i nezna vola da ubode u zadnjicu. Kad sam zatrazio da mi pismeno daju potvrdu da je broj "muckan" , odbili su me sa obrazlozenjem "sta ako je broj ipak u redu"?.

Odgovori

Lazar Todorovic

Bože imali te gde, pa ova država pije krv na slamčicu.Pa motor je potrošni materijal u normalnim državama. Radim na tehničkom i muke su i sad žive a još i ovo. E jebem ti pametnog majmuna sto piše ove zakone i zajebava i narod i nas kontrolore.

Odgovori

Milan

Cemu tolika rasprava I komentari oko PUSovanja. BROJ MOTORA NE TREBA DA POSTOJI. Svugde se motor tretira kao rezervni deo kao, anlaser, turbina, hladnjak I sl. To je uvrezeni sistem uzimanja novca I tome nema kraja dokle god EU ne izkontrolise Vucicev aparat za otimanje novca od naroda. Za sada je on taj koji vedri I oblaci.

Odgovori

Zoran

Auto kupljen nov u USA uvezen legalno sve ,registrovan 10 ak godina redovno sad je utvrdjeno da nema br motors(u USA to ne Rade uopste).Sta sad?

Odgovori

Sreten

Sad moras da placas i da se maltretiras jer si se vratio da zivis u Srbiji. Ako jos na automobilu postoje tehnicka resenja za koja nasi "mehanicari" koji prepotentno sebe nazivaju "kontrolori" neznaju , onda ti ne gine i atestiranje.

traktor

nadjes originalnu amss dokumentaciju i kazes im da se nose

Nevolem

Bacanje prašine u oči. Sve je usmereno da se kontroliše raja. Dogod se mi bavimo našim životnim problemima SNS krade i otima na svim nivoima vlasti jer mi nemamo vremena da gledamo u tom pravcu. Ti likovi su sada dovoljno bogati i maju dovoljno otete društvene imovine da mogu da ne brinu o svojim životnim problemima. Zapamtite, kad god se pojavi neki glup zakon koii treba da reši neki od naših probema to nje urađeno slučajno. Istina mog života: "Kad god pomisliš da nećeš da se baviš politikom politika ti se useli u tvoj džep."

Odgovori

Alen Gleđa

Tekst je koristan kao info ljudima koji se ne bave poslom uvoza ili prodaje polovnjaka. Kao prvo, pregled i uverenje nije od ,, AMSS'' vec od agencije za bezbednost saobracaja, AMSS je samo jedno od 3 akreditovana tela koje moze da pregleda vozilo i sazvace dokumentaciju za Agenciju. ako Vam se utvrdi da nema broja motora, ne postoji nacin da dobijete potvrdu od predstavnika proizvodjaca o tipu motora koji Vam se nalazi u autu, odgovor je da se time ne bave. Vizuelno nije moguce proveriti tacno koji motor je u autu, a da ne pricamo o njegovim stvarnim parametrima, kao sto su ccm ili snaga, da li je motor ,,chipovan'' ili prepravljan na bilo koji nacin. Sto se tice provere broja motora u inostranstvu pre kupovine, to je smejurija... na licu mesta, prilikom kupovine auta na placu ili u nekoj garazi, Vi ne mozete da utvrdite skoro nista, a i ako utvrdite, ne znate da li je to originalni motor iz te karoserije, sto je takodje problem, ako je motor promenjen. Steta za max 1000 karakreta

Odgovori

Ivan

KO JE PISAO OVAJ ZAKON.NE DA NIJE ZAVRSIO NI OSNOVNU SKOLU.NEGO JE POPRILICNO RETARDIRANA LICNOST

Odgovori

Đoka

E brate takvi su ti sad najcenjeniji, šuplji al partijska (naprdnjačka) u džepu, sve go šljam i bagra, bave se poštenjem a uništiše narod, i posle se bune zašto vozimo krševe i "malo plaćamo" registraciju, da li se vidi broj motora/šasije... kao da registrujem nov Ferari a ne punoletnika. Dovoljno će ti biti da pogledaš koje su škole ti pajseri "završili", fabus, megatrend, i ostale maloumne "visoke" škole i svi su prof. mr. dr. kur-moj-mojsilović!

Kuku lele

Ovi su nemilosrdni!otimaju svakojako a ponajvise na saobracaj..zalosno!bezanija...

Odgovori

Borislav Veselic

''Šta ako se pokaže da se broj ipak vidi, tj. da su na tehničkom pregledu pogrešili? Ukoliko se utvrdi da utiskivanje novog broja motora nije potrebno, odnosno da je postojeći broj vidljiv i da može da se pročita, vlasnik automobila se sa dobijenom potvrdom o pregledu vraća na tehnički pregled, gde će mu u registracioni list upisati postojeći broj motora.'' Ko nadoknadjuje troskove koji su prouzrokovani greskom radnika na tehnickom pregledu?

Odgovori

Polovni Automobili

To ne znamo. Nismo dobili odgovore ni na mnogo važnija pitanja, tako da ćemo na ovaj odgovor morati da sačekamo.

petar

troskove nadoknadjuje onaj kome je najvise stalo da registruje auto

Maks

Upravo stigao dopis, moći će da se carini ali će biti papirologija 350€... očekivano negde

Odgovori

Polovni Automobili

Gde je stigao dopis? Kome? Od koga?

Maks

Nekim špediterima je stigla juče i danas ispravka nekakva da će moći da se carini vozilo ali će biti tih nekih dodatnih troškova oko 300-350€ jer uključuju još neke agencije. Proverene su info ne bih da imenujem...A neznam isto mu dodje, pretpostavljam da će nam svaki drugi auto na (reket) očitavanje.

Polovni Automobili

Zahvaljujemo na informacijama. Mi za sada nismo dobili ni jedan zvaničan odgovor, pa čak ni potvrdu saopštenja koja su zvanično preneli neki drugi mediji. Saznali smo za ta druga najnovija saopštenja, ispravke ili kako god želimo da ih nazovemo, ali ne dobijamo odgovore ni od jedne institucije po pitanju toga ko ih je slao, kome i šta u njima konkretno piše. Zaista se trudimo da pružamo najaktuelnije i proverene informacije - nažalost, trenutno je situacija takva da ne možemo pouzdano i sa sigurnošću da saznamo šta se u stvari dešava. A nema smisla da prenosimo nezvanične i neproverene informacije...

Bojan

Tako je, i vise nece moci prodavac ili neki autoplac koji uvozi automobile da proda auto sa neocitanim brojem motora, vec ce morati da prvo odradi PUS pa onda na prodaju.

Maks

To ujedno znači da će cena polovnih automobila da poraste jer koja će budala rizikovati 5000€ da zaradi 500€,a po nekoj statistici jedan od 9 uvezenih automobila mora na pusovanje. A to da će vam u EU pristati da vrate pare za automobil zaboravite. Veća šansa da zaradite u kladionici nego uvozom.

Odgovori

Casovnicar

drzava tacno tamo gde ima najvise problema, tura ruku u dzep ljudima. Ono, kao stojis na provaliji, onda te potapse po ledijma :)

Odgovori

Dragan

AMSS je nekad bio servis vozaca a onda se izrodio u zlocinacko udruzenje za ubiranje haraca od vozaca sto uspesno radi sa agencijom za sludjivanje naroda a uz pomoc lobija koji gura zakone koji im idu na ruku. Vozaci gube zivce, novac i vreme a za uzvrat dobijaju silnu dangubu, maltretiranje i neresive probleme.

Odgovori

Đoka

A šta to u Srbistanu nije harač, otimačina, nasilje, izdrkavanje države?

kole

Hteo sam da osnujem vozacku stranku da bih zastitio interese svih vozaca u Srbiji koji su postali ozbiljna ciljna grupa za pljacku i otimacinu od ove vlasti, mada ni predhodni nisu bili bolji. Cilj mi je bio da usmerim paznju na akcize za gorivo, na nepotrebno slozene procedure za uvoz, registraciju i da sprecim ovakve gluposti kojima nas terorisu losi djaci iz raznih agencija za partijske ulebe. Nazalost, procedura je veoma slozena i skupa, jer mi treba 10.000 potpisa, a sve potpise moram daa overim kod lopova notara sto bi kostalo oko 50.000 evra.

amsslopovi

zaboravite amss lopove nego lepo pravac u svoju banku, skoro sve imaju pomoc na putu osiguranje. zavrsite to za pola sata i zaboravite ove haraclije.

Velja

Pa ništa, opet će ljudi sami ukucavati brojeve, eventualno gurnuti neku hiljadarku na tehničkom da prođu. Naša tzv država sama gura ljude u kriminal i iseljavanje, ko zna možda je to stvarno i cilj svih ovakvih nakaradnih propisa. Inače nigde u svetu se ne gleda broj motora, motor se smatra kao rezervni deo .

Odgovori

Sasa

Ovo je sramota! Postoji li neko normalan da kaze i stopira ovu glupost koja moze pasti na pamet nenormalnom!!! I mi hocemo ovakvim zakonima i najglupljom administracijom u evropu...NIKAD GOSPODO DRAGA. U Evropi kupimo auto ,za 10min imamo svu dokumentaciju i col table...kod nas agencije,notari,porezi,odmor letovanja... 15 dana najmanje..UZAS OD ADMINISTRACIJE... OTIMANJE PARA UZ TO NAS PRAVITE DEBILIMA OVAKVIM NEBULOZNIM ZAKONIMA!!!

Đoka

Pa se vi posle gadite na proteste 1/5.000.000, izađite svi da oteramo nepismenu bagru sa vlasti i dovedemo u red našu državu

Zvonko Memišević

Sramota sta se radi vise u ovoj zemlji,umesto da olaksavaju oni samo otezevaju,ja znam sta cu,zbogom Srbijo odoh ja gde se ne trazi broj motora!

Odgovori

Sale

Neces morati daleko da ides preko najblize granice i eto te odmah u normalan svet . Bruka i sramota sta se kod nas u zadnje vreme radi nepismeni mongoloidi su dobili vazne funkcije tako da mogu da maltretiraju i omalovazavaju ovaj napaceni narod , ovakve stvari su za ginisovu knjigu u debilizmu a ako nema te discipline verovatno ce je zbog nas uvesti .

Aleksandar Todorovic

Ово има само у земљи Србији, воле да ти отежају и закомпликују живот више него леба да једу.

Odgovori

Aca

E ovo je nocna mora za sve, posebno za dilercice, podilkanice...

Odgovori

Alen Gleđa

Nece Aco, navikli smo odavno, vec smo prestali i da se iznenadjujemo :)

Igor Mladenovic

Ma ne, manje vozila veca cena. Kupci ce to platiti. Ne sekiraj se ti za nas.

LUDILO

Svojevremeno sam kupio na placu auto koji je bio sveže uvežen. Naravno nisam kontrolisao broj naivno verujući da su to radili na carini. Pošto sam radio neke prenamene, pre tehničkog sam išao na atest gde su kontrolisali sve papire, brojeve, slikali auto i potvrdili da je sve ok. Dolazim na tehnički gde neće da me puste zato što se ne vide dobro brojevi. "Pa čekajte ljudi, pre dve nedelje auto prošao carinu a pre dva dana atest na fakultetu i vi mi sada kažete da nešto ne valja ? " Kaže ne može, mora na PUSovanje. Posle maltretiranja i plaćanja završim PUSovanje u AMSu. Odem na servis i pričam majstoru kakve sam peripetije imao, a on ispod auta viče "Ukucali su ti genijalci nove brojeve na pumpu za vodu". Znači treba da se molim da mi ne rikne pumpa da ne bi ponovo ostao bez brojeva.

Odgovori

aleksandar kovac

ista fora kao kad su mi u saobracajnu ucitali da auto ima tri osovine. mislim da to rade namerno da bi drndali narod.

Dejan

Ne nego kad ti crkne motor nedaj boze ti stavis drugi i staru vodenu pumpu....a ako je ista u medjuvremenu riknula istu remontujes.... tako da mozes da menjas koliko oces motora

aleksandar

mozes da stavis i V8 i 1.9tdi, samo nabudzi isto kuciste pumpe :D

Vladimir sabo

Ja platio prepisa auta na svoje ime da bi po zavrsenoj registraciji skontao da su stavili u saobracajnu ime vlasnika agencije za registraciju a ne moje ime

Polovni Automobili

To je njihova greška i možete da tražite da se sve ispravi bez ikakvih troškova po Vaš novčanik.

Bojan

Kad (ako) ti crkne pumpa, staviš novu a kad kreneš na tehnički staviš u gepek i kad te nešto pita za broj motora kažeš : izvolte u prtljažnik gos'n

zoran zivkovic

Krivi su Đilas, Jeremić i Obradović...

Odgovori

aleksandar kovac

kriv je vesli klark sto to nije resio kad se moglo

Sale

Ovo je vise nego retardirano , ja stvarno neznam kome padaju ovakve gluposti na pamet , nas nemora niko sa strane da pravi budalama mi sami to uspevamo najbolje !

Odgovori

Budjoni

Pitaš se kome ? Onima kojima Laza nije utisnuo PUS broj na čelu ! PUS I1, za prvog idiota, pa tako redom do 999999

Superstar

Nadamo se da je greska u pitanju.Stvarno nema trunke logike,zasto bi carinili automobil koji vise nece moci da se registruje.Mislim da je bi trebalo da budu u obavezi da obaveste pre carinjenja da nema broja motora ako uopste ova glupost stupi na snagu.

Odgovori

Budjoni

Izgleda da u Agenciji imamo većeg Katolika od Pape ! Svuda u svetu je motor se tretira kao rezervni deo i nigde ama baš nigde nema važnost broja ! Ovo više nije za Lazu ovo je za Zabelu ! Sa vama više ni Idioti neće da se druže !

Odgovori

Aca

Ako treba ukucacu sam broj, ali me drzava nece jahati.

Odgovori

aleksandar

crvenu za pandura i ne moras ni da registrujes. prodavao sam malo besnijeg ali matorog stranca koni ne moze da se registruje, masovno zvali momci iz novog pazara, njima je to normalan auto za voziti svaki dan.

Miki

Novopazarci to dalje valjaju na Kosovo, drugar je nekome iz tih krajeva prodao nekoliko stranaca za do 300 evra su plaćali, kažu prevezu ga preko brda i šuma na Kosovo i to se posle dole to vozi...

Petar

Treba pobidi gamad,pa smradovi jedni kad usvajate pola zakona iz EU usvojite i taj da olaksate ljudima zivot,BLOK MOTORA je POTROSNI MATERIJAL,i uvek ce biti,kog na zapadu boli uvo za broj motora,to tera dok ne produva kad produva za jedan dan ubaci drugi i tera. Ima li gluplje drzave zakona i naroda...

Odgovori

Branko

Koja budala predlaze takve zakone brdo automobila na zapadu nema broj motora motor potfosna roba jebi ovu gamad koja moze sve da izdrzi

Mare

Prosto je neverovatno ko smislja ovakve zakone koji nigde u svetu nepostoje.. Kupis 10 auta platis preko racuna dodju u J....u Srbiju ,platis carinu i onda kazu vracaj nazad nemas J....I BROJ MOTORA, kako da vratis kad si vec platio ,zna ju li oni koliko to kosta... nije to igra GOSPODO IZ AGENCIJE.. Uvoznici bi trebalo kao i taksisti da prikolicama blokiraju Beograd i auto put .. Ovo je neverovatno ali u Srbiji je sve moguce...

Odgovori

black ozzy

pa to nema nogde majku im lopovsku !!! samo njima da bude dobro a mi sto uvezemo godisnje 10 auto ko nas je.....b mislim da ovde u srbiji nema sta vise d ase trazi vreme je za beg.....

Odgovori

mikan

Ovo nema nigde na svetu......ako hocu sam da odem po auto,da bi ga kupio privatno imam neresiv problem....njih gore broj motora nezanima,posto oni nemaju takav problem......sta da se radi.....da turam glavu u motor.....pod motor.....da zalezem ispod njega.....i opet niko negarantuje da cu ga videti.....a taj isti NEMAC ima da me istera napolje iz dvorista a uz to ce reci da nisam normalan......umesto ko u celoj evropi da se motor tretira ko rezervni deo ovi nasi samo komplikuju...... MAJKO MILA KOJA B....A PISE TE ZAKONE,SAMO DA MI GA JE VIDETI.....TO JE NEKI EXPERT....

Odgovori

Mario

Svaki komentar je suvisan. Neuvoze vozila samo dileri vec i obicni gradjani. Sve po obicnim ljudima. Zakomplikovati im zivot sto vise , kao da nam treba jos poteskoca i komplikacija. Bravo, bravo. Ovo nikud nevodi. Nema izlaza.

black ozzy

sigurno pise neki makarenko koji nema veze o autima kojeg treba dobro nalupati za primer da im nepadaju na pamet takvi zakoni

Ilija Tomic

A takvih u Srbiji ima milion stari. Koji su eksperti i uzimaju pare iz fotelje.

Sale

Ekspertski Mongoloid , to je hibridna verzija

Dobar majstor

Kupi ti slobodno, kod nas se sve uradi za 50e

Dreks

Ja po stoti put ponavljam Okanovicu u oko te .....

Miki

Nije Okanović niti on ima ikakve veze sa ovi, on čak nije ni iz iste institucije, prouči bar malo onog kog pljuješ.

oki

vidi okanovica u komentarima. oki brate posto diploma?