Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Raste interesovanje za hibridne i električne automobile

Raste interesovanje za hibridne i električne automobile
Postavljeno 24.07.2020. u 09:19
Autor: Polovni automobili

Broj hibridnih i električnih automobila na putevima u Srbiji, kao i interesovanje za njih, polako rastu. Prema podacima koje je sajt Polovni automobili dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova, u Srbiji su ukupno registrovana 102 putnička vozila na električni pogon, a tu je i 1.416 registrovanih hibridnih putničkih vozila.

Da je među našim vozačima sve veće interesovanje za automobile na ove dve vrste pogona, a pogotovo za hibridne automobile, govori nam i podatak da je samo tokom ove godine taj broj uvećan za više od 50 odsto.

Od ukupnog broja registrovanih hibridnih automobila, čak 564 je prvi put registrovano u prvih šest meseci 2020, odnosno kupljeni su u tom periodu. Kad je reč o električnim automobilima, prvi put je registrovano 16 vozila na ovaj pogon.

Takođe, na tržištu je i sve veća ponuda električnih i hibridnih automobila, a na sajtu polovniautomobili.com, iako u odnosu na ukupan broj i dalje skroman, beleži se i rast broja oglasa upravo u ove dve kategorije.

I dok je početkom 2019. godine na sajtu bila oglašena prodaja tek pedesetak polovnih i nekoliko novih hibridnih automobila i tek jedan, i to nov električni, od oktobra prošle godine taj broj počinje značajno da raste. 

Tako je u maju mesecu na sajtu polovniautomobili.com bila oglašena prodaja 190 polovnih i 15 novih hibridnih automobila, dok je u junu taj broj bio 139 polovnih i 15 novih.

I broj oglasa električnih automobila konstantno raste iz meseca u mesec. Taj broj je tokom 2019. uvek bio jednocifren, a od februara ove godine on je u konstantom porastu, pa je tako na sajtu u maju bila oglašena prodaja 30 polovnih i jednog novog električnog automobila, a u junu jednog novog i čak 41 polovnog.

Ipak, ko poželi da kupi električni ili hibridni automobil, moraće da izdvoji nešto veću sumu novca. Kad je reč o električnim automobilima, u ponudi je najviše BMW i3, čija se cena kreće od 20.000 do 46.000 evra. 

Ljubitelji Golfa i pogona na struju neretko će u oglasima naći nešto za sebe. Takođe, tu je i legendarni Fijat 500 u električnoj varijanti.

S druge strane, ponuda hibridnih automobila je nešto bolja i izbor je veći. I dok se cene novih kreću od 17.000 evra, pa naviše, polovni hibridni automobili starije generacije mogu se kupiti već za 4.000 evra.

I dok je pre samo godinu dana bilo gotovo nezamislivo, u poslednje vreme često se među oglasima na polovniautomobili.com nađe, danas slobodno se može reći, automobilska marka oko koje se diže najveća prašina u medijima - Tesla. 

U zavisnosti od modela, generacije i godine proizvodnje, cena Tesle na našem tržištu kreće se od 45.000 evra do više od 100.000 evra. Novog Teslu još uvek ne možete da kupite u Srbiji, ali, ako se nastavi ovakav trend, verovatno nije daleko dan kada će i to biti moguće.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 12
Pregleda: 4909
Ocena: 2.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Robert

Ko dade ovolike minuse?

Odgovori

Tadija

Preskakanje epoha, omiljena Srpska disciplina. Nama su i konvencionalna vozila u katastrofalnom stanju, a pričamo o hibridima i električnim vozilima. Sve u životu ima neki svoj tok i onaj ko hoće da preskače stepenice obično na nosu završi.

Odgovori

samo

"ajde stado moje poslusno da vas pomuzem" Do juce ti ispiru mozak sa nekim euro normama, pa ajde brze bolje da prodam ovaj evro 3 i kupim barem evro 5, kad ono gle, danas ni to ne valja, pa ti opet dizi naravno kredit i ispostuj gospodu pa kupi nesto elektricno, sto je sve samo ne usteda, i tako u krug. E gospodo ja dizem kredit i pre spavanja redovno gutam bromazepan, pogotovo u ovoj situaciji i zbog je..nog auta, sigurno ne!!!

Odgovori

Dzon Goti

Ne bih uzeo takav auto makar oni meni platili

Odgovori

Miroslav

Ne brini se, nece ti niko platiti da vozis takav auto a ni bilo koji drugi.

kosta barac

Nista od toga nece biti

Odgovori

Dalibor

Hibridni automobili, manje-više. Zgodni za taksiste da uzmu, po gradu značajno manja potrošnja zbog regenerativnog kočenja. Ko prelazi mnogo kilometara može da se isplati. Električni definitivno ne . Treba ti garaža da ga noću puniš, ovi jeftiniji imaju malu autonomiju a punjači u Srbiji tek po neki i to oni spori . Ovi skuplji da te zaboli glava od cene .

Odgovori

Nevolem

Nemamo mi ni majstore ni servise za ovo što i sad vozimo. Baterije, pogon, menjači, elektronika, stanice za dopunu... reciklaža!? Postaćemo mi rezervat oldtimer-a što možda neće ni biti loše.

Odgovori

Inzenjer

Imas ECAP Ripanj, oni obucavaju buduce servisere za elektricna i hibridna-elektricna vozila. Nazalost nisam mogao cirilicom :(

Robert

Zainteresovan sam ja odavno, sve imam, samo mi novac hvali. : )

Odgovori

Smudj

Ne znam za ovo, ali znam da pojedini ljudi i dalje traze golf 2, opel ascona itd...........Srbija je ovo......

laki laki

Onaj ko ne moze da kupi auto koji zadovoljava osnovne bezbednosne uslove bolje i da ne vozi nista.Dzaba jeftina voznjai jeftino odrzavanje kad ti je glava non stop u torbi.Mozda gresim?