Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Da li je zaista rešeno ukucavanje broja motora za polovnjake iz uvoza

Da li je zaista rešeno ukucavanje broja motora za polovnjake iz uvoza
Postavljeno 02.02.2021. u 15:17
Autor: Dragan Romčević

Od 30. januara na snagu je stupio novi „Pravilnik o utiskivanju identifikacionih oznaka“ – VIN broja (broj šasije) i broja motora. Ovaj novi pravilnik je trebalo da:

  • reši probleme sa ukucavanjem broja motora i šasije
  • pojednostavi proceduru

Polovnjaci iz uvoza – sada govorimo samo o njima i samo o broju motora

Ukoliko je polovni automobil bio uvezen sa nečitljivim ili oštećenim brojem motora, on do sada nije mogao da ide na ukucavanje novog broja motora.

Po ovom pitanju se u prethodne dve godine mnogo toga dešavalo, pa nećemo ulaziti u „istorijat“ da ne bismo zbunjivali vozače. Uostalom, o tome smo redovno i detaljno pisali.

Konačno rešenje?

Po novom Pravilniku polovni automobili uvezeni sa nečitljivim ili oštećenim brojem motora mogu da idu na tzv. PUS-ovanje – ukucavanje novog broja motora.

MEĐUTIM – izgleda da ostaje stari problem.

Koliko nam je poznato, i dalje je na snazi zabrana ukucavanja novog broja motora kod automobila iz uvoza kojima nije vidljiva tipska oznaka u broju motora. Tipska oznaka su prva 3 ili 4 znaka u broju motora.

Ova zabrana nije propisana Pravilnikom, već je svojevremeno MUP poslao dopis „Agenciji za bezbednost saobraćaja“ da bez vidljive (čitljive) tipske oznake nije dozvoljeno ukucavanje novog broja motora.

Isto važi i kada je reč o zameni motora u ovlašćenom servisu, kada se ne ukucava klasičan broj motora, nego samo kod, tj. posebna oznaka od samo nekoliko karaktera.

Poslali smo pitanje MUP-u da li ova zabrana i dalje važi, ali za sada nismo dobili odgovor.

Sa druge strane, u „Agenciji za bezbednost saobraćaja“ dobili smo odgovor da Agencija nije nadležna za ovaj problem. Ovo je deo zvaničnog odgovora:

„Poslovi koji se odnose na utvrđivanje oštećenih ili nečitljivih identifikacionih oznaka su u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave kriminalističke policije. Poslovi utvrđivanja identifikacionih oznaka u slučajevima oštećenih ili nečitljivih identifikacionih oznaka nisu u nadležnosti Agencije za bezbednost saobraćaja, i odgovore na pitanja koji se odnose na te procese možete potražiti od nadležnog ministarstva.“

Kada dobijemo odgovor od nadležnih, objavićemo ga, a do tada ne možemo ništa sa sigurnošću da vam kažemo.

Procedura

Vlasnik na osnovu izveštaja o ispitivanju vozila podnosi Zahtev za utvrđivanje ID oznake nadležnoj područnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj stanici, prema mestu prebivališta.

Uz Zahtev prilažu se: izveštaj o ispitivanju vozila, dokaz o plaćenoj naknadi za forenzički pregled, odgovarajući dokaz o poreklu i vlasništvu vozila.

U opravdanim slučajevima, vlasnik može zahtev za forenzički pregled da preda drugoj organizacionoj jedinici MUP-a u čijem su delokrugu rada poslovi forenzike, a koja nije u mestu prebivališta vlasnika vozila.

Izuzetno, forenzički pregled može biti izvršen i izlaskom na teren.

Prilikom pregleda procenjuje se da li je zaista potrebno utiskivanje novog broja, o čemu se izdaje Potvrda o izvršenom forenzičkom pregledu.

Zatim se sa Potvrdom ide na ukucavanje. Nakon ukucavanja, vlasnik vozila se obraća tehničkom pregledu, koji na osnovu potvrde o izvršenom ukucavanju istu upisuje u registracioni list.

Ukucavanje broja motora košta 5.000 dinara. O drugim pratećim troškovima, adresama i konkretnim procedurama u praksi informišite se direktno kod nadležnih institucija.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 29
Pregleda: 9274
Ocena: 3.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Milos

Kupio sam nov Punto mk2 2009-o god u Srbiji ( kada je bila zamena staro za novo ) i registrujem ga vec 11 god. Sada se na autu ne vidi broj motora jer kako cujem, taj broj je bio samo "nafarban" na blok motora. Sada pored tehnickog i osiguranja treba da platim jos mnogo za pus-ovanje iako nije moja greska?

Odgovori

Peki

Kako je krenulo jos malo i broj menjaca ima da proveravaju i uz naplatu 35 taksi da izdaju potvrdu za pusovanje

Odgovori

Charlie Dwann

Malo je nezamislivo da dosta novijih automobila dolaze sa neprepoznatljivim brojevima,da li sasije ili motora,providno je sta se radi,a MUP je to skontao i otuda tako rigorozan zakon i tome,jedino ako je auto havarisan pa otkinut ceo taj deo gde se broj nalazi,inace smesno mi je da auto 2010 ili 2015 ima broj koji ne moze da se procita i ustanovi,providno..

Odgovori

Deki

Procitaj tekst pa komentarisi broj SASIJE niko nije spomuneo, radi se o izmisljenoj globi zbog broja motora koji vremenom korodira pa nije citljiv i iako je svugde motor potrosni deo koji se samo zameni nasi strucnjaci su se setili kako da zarade i na tome, Bocko objasnjenje kolegi molim

Miki

"i u nemackopj se broj motora na vozilu zna.., svako vozilo ima coc i slicna dokumenta..sa brojem motroa itd. , itd...itd.." Nije tacno. Broj motora postoji samo u prvoj ugradnji. Tako je recimo u Vw/Audiju. Medjutim ako je potrebna zamena motora, nov motor stize BEZ broja motora i isti nije relevantan u Nemackoj u podacima vozila, sem u Srbiji.

Odgovori

Bocko

U pripremi je centar u Dobanovcima,koji je vec opremljen kompletnom tehnologijom i alatom,uradjena je obuka 20 osoba,koje ce raditi na poslovima utiskivanja brojeva sasije i motora.Firma je deo grupacije AMSS,ceka se jun mesec ove godine za pocetak rada.

Odgovori

Zitomir

Extra, a cena te tehnologije drzavna tajna el da, a i malo vam je to 20 ljudi nista bez 200tinjak plus dva upravna odbora jao narode dal je moguce 2021 godina, a mi jos u 1991oj

Marinko Bošković

Kako stvari stoje sa vozilima na kojima je broj motora postavljena plocica a ona otpala od horozije vozilo je kupljeno pre 20 god

Odgovori

Polovni Automobili

Verovatno će Vam tražiti da pribavite potvrdu odgovarajućeg "privrednog subjekta" - servisa, ovlašćenog ili specijalizovanog za održavanje te marke vozila u Srbiji, koji će na osnovu neposrednog uvida u vozilo izdati izveštaj o tipskoj oznaci motora koji se nalazi u tom vozilu. Dakle, situacija ne bi trebalo da se razlikuje od situacije kada se u potpunosti ne vidi kompletan fabrički ukucani broj motora.

kole

Ja znam za jadac, pa broj motora premazujem tovatnom mascu bar jednom godisnje. Kad pronadjete broj na vasem vozilu, to je 10 sekundi posla, a spasice vas velikih peripetija. Ako ne vas, onda nekog buduceg vlasnika koji ce da vas blagosilja. Takodje preporucujem da broj sasije koji se necijom suludom idejom nasao na podu kao kod Fiata, pa hoce da zardja, preprskate bezbojnim lakom u spreju. Negujte brojeve, a dok sacekamo neke jednostavnije i logicnije zakone mnogo vode ce proteci mutnim Dunavom.

Odgovori

pochaby

Zavisi koju marku automobila vozis, napr meni na vw-u nikada se nije desilo da se ne vidi br motora, tako da nikada nisam razmisljao da bih trebao sacuvati br motoira, tj nisam znao da postoji opste taj problem.

Igor

Da li možete objasniti proceduru?

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, nažalost, za sada ne možemo. Moraćete da idete korak po korak.

Bocko

Zakon je ostar jer su predhodni KIRNERI za ukucavanje brojeva bili tupi i nisu dosezali dubinu na utisnutom mestu, do propisanih 1,9 mm po simbolu od pocetne povrsine obrade. Evropski standardi propisuju minimum od 1,9 mm dubine zbog oksidacije mesta obrade u narednih 5 godina. Ko nezna,neka pita,nije sramota.

Odgovori

Milisav

Evropski standardi su da je motor potrosan deo i samo se izbaci i ubaci drugi, a ta tupljenja u Srbiji samo da bi se cerecio narod su Bogu za plakati, ali nicija nije do zore gorela pa nece ni vasa

samo

Bocko koje si ti skole ucio? Neko te je gadno prevario u zivotu!

Bocko

Informacije sa TP Kompresor,a imate i u zakonu o saobracaju i bezbednosti tehnickih sklopova.Potrazite,ili pitajte,nije sramota.

Miljan Silj

Ako nekome znaci informacija,imao sam problem sa Volvom V50(2.0 dizel,2008),nije imao ni oznaku,a ni broj motora.U Beogradu sam zavrsio sve,22.500 me je kostalo.

Odgovori

Tesa

Prava sitnica, a ujedno si pomogao migrantske centre

Marko Marko

Kakva sprdnja sa ovim narodom, gde mi zivimo, kakav broj motora kome je to bitno vise,klasican potrosni materijal.

Odgovori

021

A možda se neko plaši da ćemo ubacivati motore veće kubikaže u manje automobile,plaćati porez i registraciju dosta manje, a pri tom ne zna kakve sve prepravke treba uraditi da dođeš do rezultata. Motor je zamenski deo kao i svi ostali, a oznake su tu radi identifikacije u slučaju da treba neki zahvat da se obavi na istom. Pa nećemo valjda u juga trpati V6, razvlačiti žice, kompjutere i senzore....

Milojica

021 plase se oni da ako harac otanji nece moci da nastave zidanje iza ledja Stefanu Nemanji

DaDa

Motor jeste u inostranstvu zamenski, potrošni deo. Ali isto tako ne mozes da stavis koji hoces motor u svoje vozilo!

Thor

Ne kapiram sta je ovde pojednostavljeno i novina ? Sve je po starom, odnosno kriminalni propisi u vezi broja motora koji postoje samo kod nas.

Odgovori

dzordz

mozes uvek ukucati brojeve, nije se puno promenulo, problem je bio pri uvozu vozila, ako je na vozilu necitljiv broj ...bio je problem.registrovana vozila mozes kucati, nikad registrovana ne. nemojte molim vas samo rezervni deo i slicne nebuloze... i u nemackopj se broj motora na vozilu zna.., svako vozilo ima coc i slicna dokumenta..sa brojem motroa itd. , itd...itd..

Janko

Tako je Dzordz nemci su izmislili PUSovanje motora ako ne radis za agenciju kod onog Okanovica onda nikad nisi bio u Nemackoj pa video proceduru kako menjaju motor bez i sata peripetija

Polovni Automobili

Poštovani JANKO - Damir Okanović ne radi i nema nikakve veze sa Agencijom za bezbednost saobraćaja. To je uobičajena zabluda već mnogo godina, verovatno zbog toga što se relativno često pojavljuje u medijima i govori na teme vezane za automobile i saobraćaj.

Janko

Hvala na inf postovani admine, ali i taj Okanovic je predstavnik sistema koji samo komplikuje zivot gradjanima nebi li preko nasih ledja sto vise napunili budzet tako da sustina je ista kao i uvek drzava protiv naroda umesto drzava za narod

Somsomar

stari problem staro resenje, sam svoj majstor!

Odgovori